Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabesz666
aktív tag
Létezhet olyan, hogy a g3220as procim, csak Z-s lapban indul el?..... egy B85-ös lap specifikációkában benne van a proci és mégsem viszi.... Biost is frissítettem.... nem tudom mi lehet a gond. Az alaplap jó, mivel egy 1840 procival, ill egy 4690K s procival elindul.
-
i5-4670K-t beállítottam 40x-es szorzóval 1.1V manual mod-ra. Megy-megy, csak nem veszi le a lap a feszültséget, mikor leveszi a szorzót terhelés hiányában. Erre van ASUS Z97 lapoknál valami beállítás?
-
laychi
veterán
válasz
RMZ250 #30995 üzenetére
Asusod van,ott cache-ként van feltüntetve.
CPU Core Ratio alatt van a biosodban(AI Tweaker fülön)
Min. illetve Max. CPU Cache Ratio (minimumot állítsd be 8x-os szorzóra,maxot 39x-es szorzóra)
Feszültségét is tudod állítani ha lefele tekered a biost.Az is a CPU Core Voltage alatt található. -
laychi
veterán
válasz
RMZ250 #30992 üzenetére
Több fesz kell a vcore-nak
100mHz-hez kb 40-mV kell(amég el nem kezd torzulni a feszültség,ha visszaolvasol pár hsz-al ezelőtt írtam,hogy ez általánosan 1,25V fölött kezdődik),ha neked a 4,4Ghz 1,210V-tal megy,akkor kb 1,29-1,3V kell a stabilitás eléréséhez 4,6 GHz-es órajel mellett.VCCIN is legyen 1,8V-1,9V-on
Ringnek(uncore) milyen szorzó és milyen feszültség van beállítva?
-
RMZ250
senior tag
Halihó!
Tudtok segíteni egy kicsit tuningban? Eddig 4.4-en használtam a procit 1,210 fesszel, 1.6 VCCIN. Minden ok.
Gondoltam megpróbálom a 4.6-ot, feszt emeltem 1.240-re. Egyenlőre csak konvertáló progival tesztelgetem és persze 10 sec után kakukk. Ezután 1.8-ra raktam a VCCIN-t, progi indít majd 3-4 perc után megint kakukk. Gondoltam adok még plusz feszt. 1.240-en már majdnem végzett a konvertálással de megint kakukk. Következő lépcső 1.250, így végig ment a progi. Kezdtem örülni és elkezdtem játszani CoD BO3 multi. Sajnos másodi kör végén megfeküdt a gép. Sebaj próba 1.260-on, így már bírta több kör erejéig de megint kakukk lett a vége.
Szóval mit kellene még állítanom, hogy stabil legyen? Melegedés még nem vészes, 70fok volt a max.Előre is köszi.
-
kriszbon
őstag
válasz
laychi #30989 üzenetére
Szia!
Rendben köszönöm.
Megpróbáltam, de 4,3 fölé még 1.3V fesz körül sem sikerült menni, még a nyomorult 100MHz-et sem akarja stabilan odaadni, mert röviden kékhalállal elszáll.
Még majd összegyűjtök pár kérdést, hogy mit hova, de szerintem értelmes fesszel ez nem fog feljebb menni.Tegnap én úgy emlékszem válaszoltam erre a hsz.-re, de most meg nincs itt(vagy csak akartam?).
-
laychi
veterán
válasz
kriszbon #30988 üzenetére
A 3258-ak gyengébbek tuningban,mint a nagytesók,ahogy írtad (VCORE= CPU Core Voltage)feszültséget kell emelned,ha nagyobb órajelet szeretnél elérni.
Hogy mennyit,az procifüggő.
Észrevételem szerint az összes haswell elkezdi bekérni a feszt 1,25V fölött.
CPU Loadline Calibration haswellnél a VCCIN-t állítja,csak lefele droppol,beállítástól függ,hogy mennyit,célszerű a beállított értékhez minél közelebbi beállítást használni,ez esetedben valószínűleg a "Turbo" lesz.
Itt is beállíthatod manuálisan a VCCIN-t,alapértelmezetten 1,8V,ezt növelheted 1,9V-ra.VRin,CPU Ring maradhat a jelenlegi beállításon
-
kriszbon
őstag
Sziasztok!
Lenne kérdésem hozzátok ezzel a zűrtechnikás bios beállításokkal kapcsolatban (adatlapom).
Olvasgattam én az 1 hozzászólást (többször is) de nem egészen tiszta, hogy mit is állíthatok még tuning esetén, na meg kb. mennyire.
Nekem ezek az újabb bios beállítási funkciók olyanok, mintha műholdat akarnék pályára állítani(régi jó kis fapados kell nekem, nem ez).
Na szóval, eljutottam 4,3GHz-ig, de ez felett szerintem nagyon sok feszt kellene adni a procinak, még ha csak 100MHz-et emelek is, tehát lehet valami mást is állítani kellene(kékhalálozik).Ezeknél mit állítsak?
Cpu Loadline Calibrátion: -Auto-Normal-Standard-High-Turbo --->melyik is legyen?
Cpu VRIN External Override: 1,800V -Auto ---->állítsak, vagy ne állítsak rá valamennyit?
Cpu RING Voltage: 1,050V ----->ezen talán nem kell állítani, de semmi sem biztos ugye?Esetleg ha más beállítást is kellene eszközölni, hogy stabilizálni tudjam 4,5-4,7GHz környékén emberi feszültségen, akkor legyetek szívesek azt is elárulni.
Jelenleg 4,3GHz-en 1,269V-ot kap, persze ezt biztos lehetne finomítani, de ebben nem vagyok biztos.
Megköszönnék egy kis segítséget. -
Laraxior
titán
Ha letiltom vezérlőpultba az Intel 4600 VGA-t, akkor elérhető lesz mind a 8GB ram, vagy akkor is csak 7,86GB?
-
Én is csatlakoztam a táborhoz egy 4670K + ASUS Z97-PRO Gamer párossal. Első blikkre mindent hagytam auto beállításon és 4.3GHz. Ahogy olvasgatom a topicot, alapfeszen ez egyáltalán nem is rossz eredmény tőle.
CM Hyper 212 EVO hűti amúgy.
-
zetsupoet
tag
Szia, átnéztem minden pin úgy áll ahogy kell, nincsen elferdülve egyetlen darab sem.
#lTomdriver
Sajnos tényleg nincsen cmos reset (vagy clear) gomb az alaplapon.
#llaychi
Megnéztem a speciális beállításokat is, nem találtam problémát.
Inkább nem kísérletezek csavarhúzóval, de tény hogy nem nyomtam egy cmos resetet, mielőtt beszereltem volna. Megjegyzem, amikor írtad egyből megcsináltam, semmi változás.
#hpeter10/B]
Újratelepített windows 7-8.1-10, legfrissebb driverekkel is ugyanezt produkálta.
Egyébként [2.1] rev. az alaplap. Régi és új BIOS-sal is kipróbáltam, nem volt változás.
(B)Köszönöm mindenkinek a válaszokat, amiről eddig beszéltetek, mindent kipróbáltam.
(/B)
-
Puma K
nagyúr
Helló!
Ha egy alaplap nem tudja tartani a Bus Clock-ot fixre állított 100-as értéken akkor az milyen okból adódhat?
Üdv
Puma -
Victor91
tag
Szia! Igen, visszatértem
Megbántam, hogy eladtam és elég sok bajom volt a Skylake-el. A 6700k eladtam, amit a legjobban sajnáltam igazából, de volt lehetőségem a visszavásárlásra, Helkis jóvoltából, akinek ezúton is külön köszönöm.
M8E lap is fura dolgokat csinált sok ideig, nem vezérelte a feszültségeket, hiába állítottam be túl feszelt, a TridentZ kit-em meg "hibás" 3200-as kit és 3000CL16 a vége, 2 lap-ban 2 procival is próbáltam. Meg még sorolhatnám, úgyhogy egyenlőre most az alaplap pihen, a ram megy vissza garanciába. Talán majd jövőre összerakom, de ezt a konfigot nem adom el többetXTU nem terhel le annyira, jól láttad.
Kérdésedre a válasz pedig:
Szerk: 1012 pont a 2400-as RAM-al volt. Most így 1013 hogy a saját 2000-res ramjaim vannak benne.
-
blu79
addikt
válasz
- = Zk = - #30960 üzenetére
Szia, igen én is avval nézem
-
laychi
veterán
válasz
#Morcosmedve #30952 üzenetére
Tegnap írtam neki,hogy az energiagazdálkodási sémát is nézze meg a speciális beállításoknál,hogy a processzor maximális teljesítménye hogy van beállítva..(írtam,hogy mindegy,ha nem kiegyensúlyozott mód(mert nekem aktuálisan az van beállítva)) erre csak annyit reagált,hogy neki teljesítménycentrikus van beállítva...de az nem jelent semmit,ha ott el van állítva .Ha nem nézi meg én innen nem tehetek semmit.
-
#Morcosmedve
veterán
-
laychi
veterán
válasz
shteer #30947 üzenetére
Én nem azt mondom,hogy jumper tüskéje nincs,hanem nincs Jumpere
(#30948) hpeter10
3. képen látszik,hogy a feszültsége is be van ragadva 0,72V-ra,pedig 1,2V van beállítva elméletileg auto-n(2. kép)
Szvsz. ez nem windows probléma,Bios-t kell rendbevágni(#30951) akoska07
Azt már írta MK VII is és írtam is rá,hogy jó ötlet.
Az hagyján,hogy te kihagynád a helyében,de lehet,hogy előbb meg is kell találnia -
Van ugy neha hogy beakad kiakad a bios.
Plane cmos reset kihagyasaval,processzor beepites utan.Es akkor csak az alapos torles segit,mindent be kellvetni. Es semmit sem kihagyni.
Ha semmi sem segit akkor lehet gariztatni.Cmos clear biztos hogy van az alaplapon!
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
laychi #30946 üzenetére
Mondjuk en meg arra nem lattam valaszt, hogy ujratelepitette-e a Windows-t+rendesen feldriverezte.
Most néztem, hogy dual-bios-os a lap. Ha az aramtalanitott gepbol kivett elem, sem resetelei le es a Win újratelepitese se oldja meg (felt, hogy mindent jol csinalt), akkor az laphiba gyanus.
-
laychi
veterán
válasz
#Morcosmedve #30945 üzenetére
Azt írta,hogy nincs jumpere,így ez a lehetőség kilőve.
MK VII
Ez egy nagyon jó ötlet,de azt se felejtsük el,hogy a tápot is le kell áramtalanítani,meg jobb,ha az elem is ki van szedve cmos reset alatt,és vagy 10-15mp-ig tartsa rajta a két tüskén azt a csavarhúzót biztos,ami biztosAzt is jó lenne tudni,hogy rev xx? hányas a lapja,mert nem mindegy,hogy milyen biost próbál feltenni.
csupán 4 féle kiadás van ebből a lapból [2.2]
[2.1]
[2.0]
[1.x] -
kisza25
félisten
válasz
- = Zk = - #30937 üzenetére
mennyi +feszt adtál neki?
-
blu79
addikt
válasz
- = Zk = - #30937 üzenetére
Szia, a cpu 45-47 fokos vagy a magok? Ez érdekes , szerintem ennyit nem számíthat hogy 4.2 ről 4.4 re raktad, vga-t nem tuningoltad?
-
válasz
zetsupoet #30935 üzenetére
Mielőtt visszaküldöd,gondolom akkor garis...
Én megnézetném egy olyan emberrel aki tudja mit csinál.
Sok itt a segítő kész ember,és biztosan találsz vkit a közeledben.Így elkerülhetsz egy akár 2-3 hetes gariztatást.
Ha sehogy nem megy a cucc,akkor természetesen gari.
Milyen alaplap ez ?
Melyik bios van rajta ? -
válasz
zetsupoet #30932 üzenetére
Ne kend szét a pasztát,csak óvatosan vedd le róla a hűtőt.
Tarts meg mindent olyan állapotban ahogy szét szedted,gondolok a procin és a hűtőn lévő pasztára.Kiveszed a procit.
Az úgy is némi időt vesz igénybe amíg megcsinálod az elem ki - vár 1 perc - elem be.
(Az adatlapodat nem ártana kitölteni,hogy lássuk miből áll a géped.)
Mindenképp szerezz egy jumpert,mert meg kell csinálnod a cmos resetet.
Vedd le vmelyik vinyóról addig,vagy egy dvd iróról.
Nem lesz addig semmi bajuk amíg te cmos resetet csinálsz a jumperükkel.Ha ez meg van....
Utána összerakhatod újra a gépet.
Ha összeraktad utána újra csinálj cmos resetet a jumperrel.Elvileg nem kis kellene utána elsőre elindulnia a gépnek,hanem elindul és azonnal leáll,és ezt újra megismételheti. Ez azt jelenti,hogy vissza fog állni teljesen default-ra a bios. Proci default-on,ramok default-on.
#30933 zetsupoet :
Szvsz elkelne ott egy valóban hozzáértő kéz.
Végig zongorázni amiket leírtam,illetve más bios-okat is rátenni.
Ha az sem segít akkor a bios chip hibás.
Nem igazán jellemző Intel-nél,hogy procik nem mennek a gyári órajelükön,tehát a bios-al van gond ami nem olvassa illetve nem kezeli rendesen. -
-
laychi
veterán
-
válasz
zetsupoet #30920 üzenetére
Tuti a bios-al nem stimmel vmi.
Cserélj bios-t rajta,akár régebbire is ha a legújabb van fent.
Ha már előtte meg volt a teljes bios reset.
Első sorban elem ki-be,majd bios cmos reset.
Tedd defaultra a bios-t ,néha ez is segít,hogy törölje az agyát a bios-nak.
Megkeresed a bios-ban az optimized default bios opciót és azt kiválasztod,elfogadod.
Majd ezután csinálj F10 enter-t. Elvileg kapcsolja azonnal a gépet,elindul,majd hirtelen újra leáll. Nah akkor tette helyre az agyát a bios-nak.
Utána érdemes mindenféle állítgatás nélkül hagyni default-on boot-olni a rendszert.
És a win-ben terheléseket adni a procinak. -
kriszbon
őstag
válasz
zetsupoet #30902 üzenetére
Gondolom alkatrész csere után a Wint újra raktad, és a frissítések is fent vannak?
Na meg az alaplap összes Driverét is felraktad?
Aidában indíts el egy rendszer stabilitás tesztet mikor a linkelt ablak látható, és nézd meg hogy az északi híd órajele felvált-e vagy sem.
Lehet jól van úgy ahogy a képen látszik, de pl. nálam ha visszavált 8x-os szorzóra, akkor is 3200 MHz-et mutat az Aida.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2051
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Bomba ár! Microsoft Surface Laptop 3 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,5" Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3057, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest