Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
DopeBob
addikt
válasz Honkydoo #4194 üzenetére
Hmm, most megnéztem én is, tényleg
Expansion Slots:
Slot 1: PCI-Express Gen 2 x16 connector with x16 link
Slot 2: PCI-Express Gen 2 x1 connector with x1 Link
Slot 2-2: PCI-Express x4 slot for optional management cardvajon ide is belet tenni bármit? elvileg bele tudnék tuszkolni egy tunert is hang meg a vga kártya mellé, ha valahogy megoldom a csatlakozást?
MZ/X
-
kiskakas
senior tag
válasz Honkydoo #4196 üzenetére
bocs, enis felreertettem..ez engem is erdekelne, de pontosan milyen csati van a pci-e 1x csati mogott?
mert egy ilyen riser cuccal megoldhato lenne..de ez pci-e 1x slotba johttp://www.ebay.com/itm/PCI-E-16X-to-1X-Adapter-Riser-Card-Flex-Extension-Cable-w-Molex-Power-Connector-/181285248039?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item2a35715c27
-
Honkydoo
őstag
válasz radi8tor #4195 üzenetére
Az is jó.
Biztos készíteni is lehetne valami spéci kivezetést.Én valami ilyesmit álmodtam meg anno. A spéci csati, ha jól vettem ki a http://www.hwtools.net/-en egy közönséges HDMI csatlakozó. De ez sem biztos, inkább csak felvetés.
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Honkydoo #4194 üzenetére
Ez igazán mókás dolog.
Bár én egy PCIe riser-t alkalmaznék hozzá.
⭐ Stella
-
Honkydoo
őstag
Nem tudom újat mondok e, de a két egymás mögötti pci-e csatlakozó külön-külön is használható, legalább is nekem ezt mondták, mikro megkérdeztem a HP supportot.
Egyszerűen ki kell vezetni valami hasonlóval és kész a 3. pci-e port.
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
-
Honkydoo
őstag
A zfs-hez:
Hát, ha pont van annyi hdd elfekvőbe, miért ne legyen valamilyen tömbbe?"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
Igazatok van,de egy kicsit nekem is. Jó az a zfs. Szép napot.
-
Értem én, de minek ECC egy mozifilmhez ami 1x nézős. Elveszik, na bumm ugyis letörlöm 1 héten belül.
Ez nálam hobby nem pénzkeresés. A kölök meg csak seed-re használja. Erre minek UPS meg ECC?
Mint írtam ha pénzt hoz a házhoz ne félj lesz UPS meg ECC. Sőt lesz hot spare is. Nehogy má azzal töltsem az időmet, hogy nézegetem mikor melyik HDD esik ki. Csinálja magától, és hétvégén esetleg 1 hónapban egyszer megnézem, és kész, de gagyi home server nem ez a kategória. Mindenki mondja ECC meg UPC meg jaj áramszünet. Ha nekem nincs negatív tapasztalatom ECC, és UPS nélkül akkor elismerhetitek, hogy nem is olyan rossz az a zfs.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz [Misel] #4161 üzenetére
Brogyi: Fél évig én is eretnek voltam. De igazából most karácsony óta azért van megint szétk...a az egész szerver, mert zfs-t akartam. Viszont egy Solaris-t és egy napp-it-et bárki fel tud rakni, onnantól pedig egyszerű windows-os szemlélettel is könnyen kezelhető. Nyitottság, akarat kérdése.
[Misel]: ZFS-ről: Ha menet közben kapok egy áramszünetet, akkor az az adott esetben felírt adatra van csak veszéllyel és a diszken lévő régebbi adatokra nem?
-
[Misel]
tag
válasz bambano #4160 üzenetére
Persze, tudom, félreértés ne essék, én lennék a legboldogabb, ha lenne már egy zfs poolom Csak arra az igazságtalanságra akartam rávilágítani, hogy ha szeretnéd biztonságban tudni az adataid, akkor nyúzdmegjól a vinyóidat, hadd szokják
Consumer cuccok/non-ECC ram témához meg annyit, hogy egy fél órás FreeNAS forum olvasás _ENGEM_ meggyőzött a Supermicro lap és az ECC ram szükségességéről. +Backup persze.
(#4158) Brogyi - ha elolvastad azt a postot meg a prezit, amit linkeltem akkor tudod, hogy azért kell az ECC, mert ha nem veszi észre a RAMban a hibát semmi, akkor a diskre már hibásan fog kikerülni az adat, hibás paritás számolódik hozzá, a scrub viszont jó lesz. Tovább nem ecsetelem, mindenki döntse el maga.
Áramszünet meg további fail, főleg zfs-nél. Egyszerűen nem megengedhető, hogy a RAM tartalma ne íródjon ki.
Backup mindenkép kell, külön eszközön.
"Ipari szörnyeteghangdaganatok lepték el a lüktető, eleven, nedvzöld csodahippirétet."
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szép kis wall of text.
Szerintem ECC mindenképpen az ajánlott kategóriába esik ZFS RAID esetén, mivel a kiírt adatok először az operatív tárba kerülnek, majd onnan íródnak ki a meghajtókra.
Ha valami oknál fogva a RAM hibásan tárolja el az adatot, akkor ez a hibás adat kerül kiírásra. Ilyen esetben nem javítható ez a hiba még scrub-al sem, mivel ezt kapta az oprendszer a memóriából.Persze annak az esélye, hogy hibás adat kerül a RAM-ba elég csekély, de az ördög nem alszik.
⭐ Stella
-
válasz [Misel] #4157 üzenetére
Fiúk!
Mindennek ára van. Mi (radi8tor1,golya87, és jómagam) a zfs mellett döntöttünk. Szerintem egyikünk se akar az mdadm-nel foglalkozni. Nálam Bill bácsi semmilyen formában nem jöhet szóba ha szerverre gondolok. Éppen elég a melóban. Engem egyszerűen megfogott az Oracle oldala. Mindent megtaláltam eddig. Egyszer kérdeztem a nagymestert az SSD darabolásról, és rájöttem ez nekem nem kell. Mi hárman biztos nem választunk mást. Jelenleg több dolgot meg tudok csinálni linuxon, de mégis maradok a zfs-n, és hiszem hogy a többiek is így vannak ezzel. Hármunk közül három különböző érvet sorolnánk fel miért is választottuk. Mindegyik operációs rendszernek van hibája. Ha jól megfigyelted hárman három különböző op.-t választottunk, de az alap a zfs. Nincs két egyforma ember azonos igénnyel. Így szép, és tarka a világ. Bocsi ez már nagyon off.
Visszatérve az árra ha elöbb elhasználódik a HDD-m mint a tied a scrub miatt akkor én ezt az árat megfizetem, mert amíg mozog a HDD addig biztos vagyok benne, hogy az adataim az egyik legjobb file system-en van tárolva. Jelenleg adatvesztésről nem tudok beszámolni, pedig volt idő amikor egy hónapban legalább egyszer áramszünet volt. Nincs szünetmentes tápom, és nem is fogok venni. RAID kártyát se tervezek. Nekem így jó.
A végére hagytam az ECC-t. Olcsó kis gagyi lapom nem tudja kezelni. A minap olvasom itt, hogy micsoda nagy szentségtörés, hogy nem ECC-t használok. Valahol pedig azt olvastam, hogy a különbség csak annyi, hogy szegény szerver kiakadhat. Nálam egy home server kategóriába belefér egy reboot. Majd ha pénzt keresek vele akkor majd áldozok az ECC-re és a Xeon-ra. Egyébként is az áramszünetek automatikusan megteszik helyettem a restart-ot. -
válasz radi8tor #4152 üzenetére
Nálam a fele. Az-az a kettő köze. Ez a tapasztalatom az én szerkezetemen.
Volt már esemény a legöregebb vinyóval, de nem a scrub hozta vissza. Kiszed,format,resilver és megy tovább.
Tény, hogy volt rezgés, de a hot swap és a probléma megoldás is le lett tesztelve.[ Szerkesztve ]
-
-
Bargab
tag
Maradok az Ubuntunál, le is szedtem a Ubuntu Server 12.04.3 LTS iso-ját, még kerítek egy pendrive-ot a telepítéshez.
A lemezek tükrözéséhez kell valami külön szoftver vagy benne van az alap ubuntu telepítőben?
Oprendszer install-nál kell állítani vagy utólag, ha már felállt a rendszer?
Windows irányba (xp és w7) való megosztáshoz kell valami külön szoftver vagy megoldható a kompatibilitás? -
addikt
Miért, egy sima SATA kontroller nem segédkezik az adatok másolásában?
Ne dőlj be a marketing bullshitnek, használd AHCI módban és OS tükrözéssel."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
aFoP
csendes tag
javítás: a TurnKey fileserver nem lesz jó szoftver Raidre... valamiért nem tartalmazza az mdadm-ot... csak hardveres Raiddel megy, ezt elfelejtettem.... akkor marad az Ubuntu v Zentyal vagy valami free Nas oprendszer akár :-D
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/afop/index.html
-
aFoP
csendes tag
Helló! Ha N40L-etek van az nem tudja a hardware Raid-et...van benne alaplapi SATA controller ami - ha olyan OS-t raksz rá - majd alapja lehet egy software RAID-nek. Persze lehet bele venni HW RAID kártyát. Nekem Ubuntu server 12.04.3 LTS van az N40L-en. Az OS 2*250GB RAID1-en fut (szoftver RAID1 mdadm-mal, az adatok 2*2TB WD RED-eken szintén szoftveres RAID1-ben.
Ha újra akarod telepíteni akkor tudom ajánlani természetesen az Ubuntu server-t (egyébként lehet hozzá támogatást venni a Canonical-tól ha már cég vagytok, de szerintem nem fog kelleni megtalálsz mindent a neten). Viszont ha tényleg csak fileserver szolgáltatásokra kell és nem akarsz sokat szarakodni a rendszer összerakásával akkor van egy még egyszerűbb megoldás, egy Debian alapú appliance, ami pontosan filserver szolgáltatásokra van kitalálva és optimalizálva: TurnKey Fileserver
A RAID bekonfigolása után gyorsan és egyszerűen felmegy, ahogy a nevében is benne van "kulcsrakész" linux...és ezt pont egy kis cégnél fel is telepítettük. Webes felületen lehet majd manage-elni. Sokan használnak még Zentyal-t, csak azért nem ajánlom mert még nem próbáltam, majd valaki más biztos leírja a tapasztalatait. De ne kliens oprendszert rakj rá szerintem mint pl Win7, amit felsoroltam mindhármat lehet webes felületről is manage-elni, nem kell csak parancssort használni.[ Szerkesztve ]
https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/afop/index.html
-
addikt
Használd sima AHCI módban, telepítsd az egyik diszkre majd csinálj egy sima windows lemeztükröt (+ lehet hogy a boot.ini-t szerkesztened kell hogy mindkét diszkről tudjon bootolni, lásd [link])
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
nvyktor
aktív tag
válasz bambano #4134 üzenetére
Ok, tisztában vagyok vele.
Próbáltam egyszerűsíteni a kevésbé hozzáértő fórumtárs számára, mert nagyon nyomatta ezt az alaplapi softraidet. Miközben a valóság az tapasztalatom szerint, hogy csak szívatja magát vele az ember.Amúgy a Win. esetében sem ilyen egyszerű, egyes régebbi szerver verziók egyszerűen nem látnak egy darab diszket sem. Pl. Microserveren a 2008 x64, Hyper-V 2008 nem találta meg azt a tömböt, amit az R2 változatok, és a 2012 is egyből látott. Linux természetesen különálló diszkeknek látta a tömböt, míg a vmware esxi ugyancsak nem látott semmit sem. Ez utóbbinál persze ezen megint nem vagyunk meglepődve, hiszen az esxi rendszerkövetelményei között is szerepel, hogy ha van raid, akkor rendes hw raid kell neki. Még régebben teszteltük végig a Micro képességeit raid téren a különböző rendszerekkel, végül maradtunk egy FreeBSD megoldásnál ahol az op rdsz végzi a raidet...
Védd a fákat! Egyél hódot...
-
bambano
titán
válasz nvyktor #4131 üzenetére
nem egészen. a soft raidben valójában nincs tömb.
az úgy működik, hogy:
- egyrészt amíg az illető szoftver a bioson keresztül olvassa a diszket, addig a bios rutinok csinálnak raid1 jellegű dolgot
- másrészt van benne egy konfig interfész, amin keresztül be lehet olvasni a tömbök adataitamikor elindul a windows, akkor ezen az interfészen keresztül benyalja, hogy mit konfigoltak a biosban a raidben és ez alapján összerakja a köteteket és a saját driverével hajtja tovább.
linux alatt alapesetben ez úgy néz ki, hogy betöltöd a kernelt a softraid kötetről, és a linux semmit nem tud róla, hogy az mi, hanem látja az összes különálló diszket és partíciót. innentől kezdve kb. nulla értelme van, hogy a biosban is kavartál, de legalább rendszerfüggő lesz a diszked.
ezzel szemben ha hagyod az egészet a pokolba, és a biosban különálló, önálló diszkeket konfigurálsz, akkor a linux telepítővel lehet raid1-es kötetet csinálni és telepíteni rá. A bios is, a grub is tud féllábas raid1-ről bootolni, vagyis amikor indítod a gépet, akkor nem szereli össze a raid1 kötetet, minek is tenné, csak olvasásra felesleges. betolja a fél raid1-ről a kernelt meg az initramfs-t, az initramfs-ben levő programok összerakják a raidet (amire eddig nem írtál, tehát szinkronban vannak), és utána megy tovább rendes tükörként.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
soft-raidnél a hardver nem oldja meg a tükrözést, ennek legfőbb oka, hogy nincs benne ilyen hardver.
linuxnál sokkal-sokkal jobban jársz, ha az ilyen softraides cuccokat kerülöd, mint a leprát, vagy ha már van, akkor kikapcsolod.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Sárpac
nagyúr
Sziasztok!
A következő a problémám:
Van egy HP Proliant ML310e Gen 8 V2 szerverünk 2db 1tb hdd-vel, Windows server 2008-at szeretnék telepíteni rá raid 1 módban. A tömb kész van, bootolhatónak be is van állítva, indul a dvdről a telepítés és kéri ugye a raidhez a divert, szépen be is teszem a hozzá valót ki is tudom választani, aztán kis tötymörgés után a lemezen kiírja, hogy no new devices could be found.És itt el vagyok akadva, a driver hivatalos oldalról lett leszedve biztosan hozzá való.
Valami ötlet?
Alapfesz alatt a maximumon túl!
-
Dave™
nagyúr
Elvileg igen, próbáld ki. Azt nem tudom a konfigot itt is a diszken tárolja-e, de ebben a gépben minden további nélkül használhatod csak az egyik felét is a tükörnek. 4 winyóval már 1+0-t is használhatsz (nem tudom hirtelen, hogy a microserver is támogatja-e), ennél 2-2 diszket RAID0-ba fűz, majd ezt a két RAID0 tömböt tükrözi. Ez jóval gyorsabb írásban és olvasásban is, sőt, duplikálva is van.
-
nvyktor
aktív tag
Hát nem.
Ez nem maga az OP rendszer, ez csak egy hozzá való user licensz.
Win Server esetében meg kell venni magát a rendszert (Standard 150k HUF + Áfa-tól), ÉS meg kell venni annyi user CAL-t, ahány user csatlakozik a géphez.Ez utóbbiból találtál egy 1db-os "csomagot".
Önmagában semmire sem jó...[ Szerkesztve ]
Védd a fákat! Egyél hódot...
-
Dave™
nagyúr
válasz radi8tor #4112 üzenetére
A hardveres RAID-nél a konfiguráció a diszken tárolódik, onnan tudja a vezérlő hogy az egy RAID tömb. Ez mondjuk a rendes vezérlőkre igaz, a microserver alaplapi soft raidje szerintem nem egy komoly megoldás, de még ha így is van, ha kiesik a tükör egyik fele gond nélkül tudod használni a megmaradt egy diszket is. Legrosszabb esetben a postnál jelezné, hogy kiesett a tömb egyik fele és cseréld a hibásat, de ettől még elindul és hibátlanul működik a másik. Tehát ettől félni szerintem nem kell, nincs miért. Pont azt tudja, amire kitalálták. Ráadásul olvasásnál elvileg gyorsabb is a RAID1 az egylemezes konfigurációnál.
-
Bargab
tag
válasz fogtunder #4116 üzenetére
Egyre jobban hajlok a Windows felé de a cégnél csak XP van most szabadon, vagy esetleg egy Vista. Nem tudom hogy azok driverei mennyire használhatóak.
NAS-t még sosem állítottam be, még Linuxot sem telepítettem.
Azért van most is rajta Ubuntu mert próbálom ingyenesen megoldani, warez nélkül. De ha nem tudok dönteni akkor lehet hogy beszélek a főnökkel, hogy ruházzunk be egy win7-re.
Elvileg péntek délelőtt lesz időm nekiülni. Ha nem jön össze egyik ingyenes verzió sem akkor próbálok egy Windowst.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
ha van szabad licensz, akkor jó lehet a win 7, ismerős környezet, ismerős problémák.
ha állítottál már be nas-t valaha, akkor az xpenology nem bonyolult, telepíteni sem az. kapsz két file-t, az egyiket kiírod egy pendrive-ra, bebootolsz usb-ről, hálózaton megkeresed a szervert, létrehozol egy tömböt a hdd-kből, feltöltöd a másik file-t hálózaton keresztül, újraindul és már állíthatod is be a megosztásokat és felhasználókat. tud elég sok fajta RAID-et, könnyű lemezeket hozzáadni később. átlag felhasználóknak készült, nem kell terminal ablakba menni szinte semmiért, webes felületen szépen végig lehet klikkelgetni.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Bargab
tag
válasz fogtunder #4110 üzenetére
Egy HP ProLiant kellene működésre bírni, teljesen mindegy hogy milyen oprendszerrel.
Csak minél egyszerűbb legyen. Én csak átlag user vagyok és nem nagyon mennék bele komolyabb dolgokba.Mivel a HP ProLiant alapból tudja a hardveres RAID-et gondoltam az is a legegyszerűbb, megoldás. Az oprendszer pedig a hálózaton való megosztást kezelné, hogy ne kelljen pendrive-on és külső winyón megtölteni. A biztonságos tárolás az elsődleges. Nem kell torrent, nem kell médiaszerver és egyéb lehetőségek.
Lazább heteken kb 40-50GB videóanyagot, hozunk létre és ezt kellene archiválni úgy, hogy ha 1-2 hónap/év múlva szükség lenne rá akkor gyorsan elérhető legyen. Esetleges winyó halálkor pedig a tükör/mentés használható legyen az adatok visszaállítására.
Eddig ment is 2db 3TB-or meghajtóval de most megtelt, ezért kellene a másik 2 meghajtó, amit be is szereztem, de a beállítás problémás.
Ezért gondoltam hogy hátha van valami "pontról-pontra-beállítás-hülyéknek", hogy én is meg tudjam oldani.A NAS oprendszereknek mindenképp utánanézek hogy támogatják-e a cuccot.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Úgy tudom RAID létrehozásakor bele íródik az MBR-be vagy hova egy flag, ami jelzi az oprendszernek, stb-nek, hogy ez egy RAID-ben levő kötet és úgy is viselkedik vele.
Lehetséges, hogy oprendszer alatt létrehozott tükrözés esetén csak sima adat kettőzés történik és minden gond nélkül át lehet rakni a meghajtót egy másik gépbe, de szerintem BIOS-ban létrehozott RAID tömbök esetén már más a helyzet. (bevallom RAID1-et még nem csináltam, csak RAID0-val bohóckodtam régen)⭐ Stella
-
Teng
aktív tag
válasz radi8tor #4106 üzenetére
Ez alapján én is úgy értelmezem, úgy is tanultam-tanították-tudom, hogy tükrözésnél mind2 lemezen ugyanaz van, és ha az egyik bekrepál a másik is teljes értékű marad.
-
fogtunder
nagyúr
hát, ha adattárolásra és megosztásra olyan oprendszert szeretnél felrakni, ami nem tud sw raid-et, akkor koncepcionális bajok vannak.
a hw raidnek a proci tehermentesítése lenne a lényege, de az alaplapi integráltak egy csomó számolást így is a procira bíznak, plusz abban a felhasználásban, amit írtál, ez nem lesz limitáló tényező, a RAID-1 pedig gyakorlatilag zéró terhelést jelent.
ajánlom, hogy nézz szét a NAS oprendszerek között (Open Media Vault, FreeNAS, Nas4Free, Xpenology), ezek relatíve egyszerű megoldást kínálnak a problémádra. itt most már egyre többen az Xpenology-ra tértünk át, nagyrészt mindenki elégedett vele.
(#4104) radi8tor1: értem én, de a Zpool bővítése akkor is körülményes nekem kissé. vagy az egész vdev-ben cseréled az összes lemezt, vagy hozzáadsz vdev-et, amik meg egyenként bebukhatnak. minél többet olvasok róla, annál inkább látszik, hogy az enyémeknél grandiózusabb célokra tervezték a technológiát
[ Szerkesztve ]
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz radi8tor #4098 üzenetére
ez így igaz, ami miatt én úgy döntöttem, hogy jó lesz ez nekem
- bárhonnét elérhető, könnyen megosztható a tartalom, és ami a legfontosabb, Anyám is tudja használni
- mindemellett még 2 másik gépre szinkronizálja át a háttérben (plusz a mikroszerver), amik többnyire nem egy helyen vannak, ezért egyszerre szinte biztos, hogy nem fogják a DB szervereivel együtt beadni a kulcsot
- nem tartok rajta olyan dolgokat, amik lehetőséget adnak visszaélésre, mivel kis gyakorlattal bármi kinyerhető bárkinek a profiljábólahogy mondtad, az ember maga a szolgáltatás, én úgy kezelem az internetre feltöltött tartalmakat minden esetben, mintha nyilvánosan tettem volna közzé őket. amit nem tennék nyilvánossá, nem töltöm fel, és kész. szerencsére nem vagyok egy túl érdekes ember, a kutyát nem érdeklik a képeim
de ha nem ez lenne, akkor is inkább havonta mentenék külső médiára a szerverről, nekem otthoni felhasználásra rugalmatlan a ZFS. ha egy céges adatbázist, több évnyi könyvelést és hasonlókat kellene tárolnom hosszú távon, akkor talán, de home user vagyok, akinek csak véletlenül ez a hobbija és nem akar valami idióta user error miatt elbukni egy komplett zpoolt.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Egy kis NexentaStor - ZFS életkép:
Fut az időzített heti scrub RAIDz köteten.
7.5 TB-al kb 12 órát szöszöl.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest