Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- A Windows 11 nem akarja ránk erőltetni az AI applikációkat – vagy mégis?
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
mandriva11
üzenetére
Ez nem is volt kérdés. WHS2011-ről beszéltünk.
-
bugizozi
őstag
válasz
mandriva11
üzenetére
-
golya87
őstag
válasz
mandriva11
üzenetére
Nekem is hasonlót csinált addig, amíg a módosított (The Bay) BIOS-ban RAID módban volt a vezérlő, mihelyst AHCI-re állítottam, már ment is.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
mandriva11
üzenetére
Én nem tudom, mert még nem csináltam, de itt valaki már egyszer belinkelte a leírást, hogy hogyan kell, mert neki is ez volt a baja.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
mandriva11
üzenetére
Ha nem piszkált a WHS2011 akkor a minimum 160GB-os-ra telepíthető, ennél kisebbre csak módosított WHS-t lehet telepíteni.
-
mandriva11
tag
Hát ha a 160GB a gondja akkor kilövöm, mert az ssd lenne a fő partició

-
mandriva11
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
N36L 8GB ram 64GB Samu 830-as és MSDN-ről letöltött, nem buherált. Megtalálja az ssd-t és akkor jön a törlés, és ott. Kiírja, hogy újraboot. Nem lehet, hogy mivel Linux volt rajta azt nem tudja esetleg kezelni, hogy a part törli és rakja a sajátját?
Ezért kérdezem, hogy nincs-e benne kézi particionáló mint más op-ben(2003,2008 szerver). -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
mandriva11
üzenetére
Nem, az egy butított telepítővel rendelkező valami.
Milyen hibával áll le? Minimális rendszerkövetelményeket elolvastad?
"At least one 160 GB drive" -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
mandriva11
üzenetére
Milyen segítség kellene? Az pont egy olyan oprendszer, amit csak fel kell rakni és megy.
-
mandriva11
tag
Telepített valaki már SSD -re Win Home Server 2011-et? Ha igen akkor kérnék egy kis segítséget. N36L-re lenne, ezért írtam ide.
-
Megjelent a hazai nagykerekben az N54L.
Az ára elég barátságtalan egyelőre: nettó 105'000Ft körül, 2,2GHz proci, 150w táp, 4GB ram, noHDD verzióban!

Minden más változatlan, mint az N40L.
-
lovi27
addikt
A magyar nyelvű fórumán is lehet segítséget kapni.
-
Tangerine
senior tag
Értem, köszi mindenkinek.
-
-
beraktam az apróságot szerver hosztingba. két apacs 2x(1.0-1.7 %) proci terhelés mellett 235 Mbps-t tol tartósan.
szegénynek kicsit szétütöm a szája szélét, de nem úgy tűnik, mint ami bele akar rokkanni.
-
-
Nagytalp
senior tag
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Sajnos a kettő nem megy együtt. Nálam 4 db displayport van a VGA-n így próbálok majd 4 db monitort hajtani.
-
válasz
radi8tor
üzenetére
Az egyik ok, VGA terhelése, de ez lófütty, nem ez a lényeg. VGA-n csak dvi-d port van a használatban lévő VGA mellett, nekem meg van egy rakat DVI-I -> D-SUB adapterem (projektor d-subról menne), amivel kb. semmit nem érek, mivel nincs a kártyán dvi-i, csak dvi-d. Viszont dvi-d -> d-sub adaptert vennem kéne, azt meg nem akarok tök feleslegesen. A plusz, kábeles d-sub kiegészítést meg leszedtem anno a kártyáról és olyan jól eltettem, hogy nem találom már napok óta, pedig az rögtön meg is oldaná a kérdést... Jó lenne nekem az is, ha menne a két VGA ideiglenesen, áthidaló megoldásként... Tudom, hogy ez az egész nem egy nagy probléma alapvetően, de sokminden összejött. A pénzt most nagyon meg kell fognom, közben van egy rakat cuccom, de minek ugye, mert ezeket meg nem tudom használni... Szóval eléggé sakk-matt helyzet, ugyanakkor ott a másik VGA (alaplapi), amin ott figyel a d-sub, szóval a könnyebb ellenállás irányába folynék, ha csak kettőt kéne kattintani a BIOS-ban és menne...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Miért akarsz két helyről járatni két megjelenítőt?

VGA kártyán csak 1 port van? -
Az működött valakinek, hogy egy pci-e VGA-val hajtja a monitort, az alaplapival pedig mondjuk egy projektort?
BIOS-ban csak automata beállítást enged és állandóan bekapcsolt alaplapit. Sajnos mindkettővel az a helyzet, hogy nem lehet egyszerre használni a két VGA-t. Megoldás?
-
xsak
tag
válasz
Nagytalp
üzenetére
Debian stabilitása + Fancy webes felület minden NAS funkcióhoz meg egyebekhez = OpenMediaVault
(bocs :-)) -
-
Nagytalp
senior tag
válasz
kordasb
üzenetére
Tudtommal Ubuntura is van Rosetta. DLNA szervernek ott a minidlna, úgy tudom könnyű konfigurálni.
MAC cuccokat passzolom Ubuntuval, még sosem próbáltam, nincs almás termékünk.
A hangja nem vészes, tőlem kb. 30 centire helyezkedik el a gép és még így is elviselhető. Igaz. jobb lenne ha néma volna mert egy szobában él velünk!
-
-
kazmerr
aktív tag
válasz
kordasb
üzenetére
Nálam ez megy, és eddig bevált mindenre:
http://ipon.hu/webshop/product/microsoft_windows_home_server_2011_64bit_1pk_dsp_10_clt_angol_oem/183438Multiuser-es adatszinkron, webszerver, ps3-ra videostream, subsonic, ebookszerver, lfs szerver, teamspeak szerver. Nekem még a régi NL36-os van igaz 8Gb rammal, nagyon nem bántam meg. 2-3 havonta egyszer kiporolom, és hasít több mint 1 éve hiba nélkül. Fagyásom nem volt, max frissítéseknél indul újra.

-
kordasb
tag
mai nappal nekem is sikerült szert tennem egy NL40-re 4Gb RAMmal. Vegigolvastam összes kommentet es tanacsot akarok kerni milyen OP rendszerrel ruhazzam fel a gepet. Kicsit ugy erzem tul közel jöttem es nem latom a fatol az erdöt.
Ami szerepet szeretnek hogy betöltsön:
- a külsö HDD-t kinöttem megbontom es megy a szerverbe sorozatok es filmek vannak rajta.
- TV dlna kepes azon szeretnem visszajatszani a dolgokat leginkabb
- 2 laptop van a lakasban (1 MAC,1 win7) neha ezek tartamat raszikronizalni
ami fontos lenne azasszonynakIphone szinkronizacioja valami Itunesagyverzest kapok a programtol de asszony szerint ez az Istenkivaltasa MAC sajnos öreg es lassan kezd behalni.
-Rosetta nyelvoktato az mindketten hasznalunkHang miatt meg dönöttem el hol lesz a helye ha nem veszes a kis venti akkor tv alatt marad es akkor neha napjan asztali gepnek is hasznalnam. (ha ki tudok sirni Homeoffice-t nem hordanam a laptopot haza).
Leginkabb win7-re gondoltam
azon megy az szutyok Itunes is.
Rosetta is Linux alatt csak wine-nal bar ez legfrissebb info.De mint mondtam varom az ötleteket. elöre is köszönöm.
-
xsak
tag
válasz
Nagytalp
üzenetére
Mire szeretnéd/fogod használni?
(én OpenMediaVault-al NAS-nak használom) -
-
-
lovi27
addikt
-
-
bugizozi
őstag
Van egy helyiség a házunkban, amit télen nemigazán fűtünk, ott erősen 20 fok alatt van a hőmérséklet. Ilyen "éghajlatban" a kicsike procija 25 fokos, a vinyok (HD204UI, WD20EFRX) ~20, az SSD pedig 15
korábban írtam, ezek az értékek nyáron sem egetrengetően nagyok
kicsit mániákus vagyok a hőfokokra 
-
Nagytalp
senior tag
1066-os ramokkal megy az N36L?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Valóban, ez a téma már nagyon elrugaszkodik innen. Van egy VMWare-s topic.
Amúgy megoldható a távoli elérés. Csak fel kell telepíteni VNC-t a gépre és megfelelően konfigurálni.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Tudunk már valami megjelenési dátumot vagy árat az 54-es modellről?
Úgy értem mikor derül ki hogy xy boltbanmennyibe kerül?
Üdv! -
jdg
csendes tag
Sziasztok!
Lehet hogy nem a legmefelelőbb topikba írok, de végülis ezzel a szerverrel kapcsolatos valamilyen szinten...
Van nekem egy n40l-em amin jelenleg egy ubuntu 12.04 fut (tökéletesen meg vagyok elégedve vele). Frontend developer vagyok, jelenleg a notebookon lévő vm-eken tesztelek különböző oprendszerek alatt, szeretném ezt áttenni a szerverre ha egyáltalán lehetséges. Arra gondolok, hogy a microserveren futna a vm amibe bejelentkeznék távolról (remote desktop?). Tudom, hogy lenne valamennyi lag de bevállalnám ha nem kéne a sok vm-et tárolnom a notebook ssdjén és nem zabálná meg a notebook erőforrását a sok vm (pláne ha többet futtatnék egyszerre). Van erre lehetőség? Ha igen, tud valaki ajánlani valamilyen leírást hogy egyáltalán hogyan induljak ennek neki? Esetleg ha csinált már valaki ilyesmit leírhatná nagyvonalakban hogy merre induljak el.
Köszönöm!
-
valaki tudna csinálni egy mérést a hálózati teljesítményéről? n40l szerver, lehetőleg apache-csal, másik gépen wget-es letöltés sebessége mennyi?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
zoty314
üzenetére
Kérlek ne hirdess itt. Használd erre a Hardveraprót.

A hirdetésed linkjét berakhatod az aláírásodba, az megengedett. -
zoty314
aktív tag
Most cseréltem ki az N40L-es Microserverem tápventijét arra a sokat emlegetett 4cm-es Sharkoon ventire.
Ég és Föld!
Persze valószínűleg légszállításban sem bajnok, de a 12cm-es venti majd elintézi a többit, a tápot meg ez is lehűti kellően.Köszönöm a tippet, nagyon megérte, főleg, hogy 770Ft volt az új venti.

[moderálva]
Még egyszer kösz a tippet, megváltás volt, mivel egész nap mellettem zúgott.
[ Módosította: radi8tor ]
-
golya87
őstag
Semmi gond, bár ennél hosszabb is simán belefért volna szerintem.

Én is egy összehasonlításban találkoztam vele, mert nagyon tetszik a Nexentastor, csak épp pont arra nem tudnám vele használni a Microservert, amiért vettem. A RAIDZ jó, dokumentáció, sebesség, szintén, torrent is van még Apache-ot is találtam valahol, viszont semmilyen DLNA/UPNP nincs hozzá és nem igazán érzek magamban erőt egy MiniDLNA-t lefordítani Solarisra.
A ZFS/RAIDZ az minden azt használó rendszer alatt hasonlóan működik? Tehát külön tudok dedikált SSD-t tenni ZIL-nek és cache-nek? -
Brogyi
őstag
válasz
golya87
üzenetére
Akkor csak röviden,távirati stílusban.Az Openindiana Solaris alapú ZFS op. Van belőle desktop verzió,de akárki akármit mond ez egy tipikus szerver op, és kimondottan több HDD alkalmazásánál tündöklik.A ZFS előnye a többihez képest a "write hole" hiánya.Tehát 2 HDD-től felfele melegen ajánlott.Ez nem egészen jó multimédiára a videodriverek miatt.Szereti a nagy RAM méreteket.Igen jól dokumentált a használati az Oracle jóvoltából.Az ftp,ssh helyből benne van csak konfigolni kell,és engedélyezni.Nekem hátrány, hogy transmission van rá,de már megbarátkoztam vele,mert a tramisi remote igen jó kis magyar vonatkozású progi.Még a fiamnak is tetszett.Aki régóta használ Ubuntut az hamar megszokja.Először a ZFS on Ubuntu-val kezdtem,és simán olvasta az OI az Ubuntus ZFS drive-ot.Pl. tetszik az a része is ,hogy egy parancsal visszahozható egy régi RAID pool egy új rendszerben:zpool import.Jelenleg ismerkedem velem,szerverként használom.Néhány progi ami ismert lehet mc,munin,transmission ezek ismerősek lehetnek a linux userek körében.Sokkal jobban tetszik mint a Nexenta.A software-s RAID-k közül a RAIDZ a legjobb,és ez nem csak az én véleményem.Bocsi egy kicsit hosszú lett.
-
Fex
tag
Helló!
Nem tudom, hogy ez a kérdés, hogy került ide, de ha már itt van, válaszolok rá.
A kezelt diszkek mérete a vezérlőtől függ, alapesetben az integrált vezérlő nem támogatja, max az 1TB-os diszkeket. De ha olyan vezérlőt teszel bele, ami támogatja az 1 TB-nál nagyobb diszkeket (nem feltétlenül hp-s vezérlő, lehet más márka is, pl.:adaptec, 3Ware, stb...), akkor tudod használni a nagyobb diszkekkel is.Fex
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
olyan kérdésem lenne, hogy egy HP ProLiant ML350 G5 szerver dokumentálásában maximálisan 6 darab 1TB-os lemezt jelölnek, mint lehetséges maximum (3,5''). Ezek szerint 2TB-os lemezeket nem kezel? Lehetséges volna?
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Nagytalp
üzenetére
1-es ponthoz: ha csak az office miatt virtuálizálnád az egész gépet, akkor nem jobb megoldás egy "sima" usert adni neki a linuxon (netezésre) + regisztrálni MS-hez office web apps-ra? Spórolnál egy vendég oprendszert.

Már persze, ha nem kellenek olyan funkciók (komolyabb makró, stb), ami a webapps-ban nincs benne
-
Nagytalp
senior tag
Hogy témánál maradjak!
Tegnap túrtam fel egy Ubuntu 12.04 LTS szerver változatot. Sajnos a Matrox 9148LP driver max. eddig támogatja az Uborka Linuxot.
A terv a következő:
1. Asszony gépe megszűnik, virtualizálva lesz. Neki csak Office progikra (Word) és netezésre van szüksége, max. fotókat nézeget. A fotók a NAS-on találhatók ehhez hozzáférhet a virtuális gép.
2. Én a rendsz@rgizda vagyok, használom a rendszert sima login után
3. Számlázó program szintén virtuális gépről vagy natív Linux alól.
4. LCD TV... Na, itt érdekessé válik a dolog. Windows 8 alatt indítottam egyszerre két 1080p videót és egész élvezhetően vitte. Igaz azért volt néha szaggatás. A legnagyobb kérdés az XBMC session egyidejű futattása a többi felhasználóval.Az aggodalmam annyi, hogy a proci bírni fogja-e az esetlegesen egyszerre fellépő terhelést?
8GB RAM szerintem elég lesz.
VGA bírja a 4 kijelző egyidejű kezelését, erre találták ki.Most kiderül mit bír a kis "örök szikra"!

Lehet, hogy nem kellett volna sajnálnom a pénzt az N40L-re!?
-
-
Brogyi
őstag
Az OpenIndiana-t gyűröm.Sokkal jobban tetszik mint a Nexenta, pedig abban van valami Ubuntu.
Itt mindenki ismeri a cikket, hát bocsi, de az csak elvette a kedvem.Bazi bonyolultnak írta le,és még kihagyott belőle.Egy kezdő azonnal elfordul tőle.Ugye én az vagyok.
Lehet, hogy csak az baj ,hogy amatőr vagyok. -
Brogyi
őstag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Nas4Free-t ajánlanám a felsoroltakon kívül.USB-ről indulna ,beugrik a RAM-ba,nem ír többet rá.tehát nem kell aggódni az USB élettartamáért.Így az összes sata portot HDD-vel terhelheted.Kb. 5 perc alatt újra gyártható az USB.Kizárólagos előnye a ZFS ami szenzációs dolog RAID használatnál, és ingyenes.Nagyon gyorsan frissítik,hasonlít a régi FreeNas-ra.Na ,és a hátrányok:kész disztro,de kell egy kis tapasztalat hozzá.Youtube segít ebben.A ZFS szereti a hatalmas méretű RAM-ot.És végül a fekete leves.Nem biztos, hogy szereti a N36L ,és clone-jait.
Ez csak próba után derül ki amikor a másolási sebesség 12-20MBps.Egy pendrive-os próbát megér, főleg ha RAID5-ön jár az eszed.A RAIDZ sokal jobb.Itt a többség windows-ozik.Én,egy fillért nem adnék érte.Talán valaki már próbálta a FreeNas-t, és így tud sebességi adatot írni róla. -
radi8tor
MODERÁTOR
Persze, hogy nem éri meg. Ezért is mondtuk mindig, hogy addig kell venni belőle, ameddig van.
Szerverről van szó, aminek az árazása nem arról szól, hogy minél több réteg vegyen belőle.
2 éve van ilyen gyári kedvezmény. Először csak fél évre szólt talán, de év végén meghosszabbították a nagy érdeklődésre való tekintettel. -
cekkk
veterán
sziasztok!
Nekem is ilyen kis gépem van igaz nem a 40es

Mi történt, hogy ilyen 100 ezer körül van a gép ára?

-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Neil Watts
üzenetére
Általában a merevlemez a szűk keresztmetszet. Nálam max sebességgel megy gigabiten.

Csak azért kérdeztem az N36L-t, mert már nem kapni egy jó ideje. Csak használt piacon.
-
worxland
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
1 Gigabitet.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Neil Watts
üzenetére
Üdv a klubban!

Sikerült használtan venned egy N36L-t?
Szerintem elég 1GB RAM bele, de amilyen olcsók a RAM-ok manapság, simán vehetnél bele 4GB-t.
NAS oprendszerből nincs tapasztalatom, majd valaki biztos ajánl valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Battlefield 6
- Horgász topik
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M4 10C/10G 16GB 512GB Gar!
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2, év gari - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3645
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

korábban
kicsit mániákus vagyok a hőfokokra