- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
kgymac
őstag
válasz bambano #6545 üzenetére
Köszi az infót. Tavaly csak 1 sata portosat találtam, gugli sem dobott fel olyat, amit több portos, most van pár 5 vagy 6 portos is. Nálam a rajta lévő chip is lényeges, a dsm-nek is kéne támogatnia. asm1166 vagy jmb585 chip-es is van, elvileg támogatott.
Külön extra, ha a legtöbbet guglin reklámozó linkjeit több (3) lapon is megnyitom, egyből bannol. Érdekes rgizdák vannak kis hazánkban. -
kgymac
őstag
válasz bambano #6543 üzenetére
Ez kettő sata portot jelentene csak. Küzdök egy ilyennel egy HP T520-ason, határeset, az egyetlen előnye hogy nagyobb kapacitású ssd-t is lehet használni, kb. féláron, mint az m2.sata-sok.
szerk:
az ebay-en most van elég sok 9211-4i, pcie4x csatival, de sok egy sas csatival szerelt, pcie16x-es kártya is van ezzel a típussal, így figyelni kell. Bár nem szedtem szét, de számomra kérdéses, hogy belefér-e a G7 házába ez a káryta. A G7 pcie16-os slotjába elefér, így használom 9211-8i-vel, de nagy zsúfoltság rémlik.[ Szerkesztve ]
-
kgymac
őstag
válasz bambano #6312 üzenetére
Fejlemény van. Vettem egy másik RAC-ot is az N36L-be.
FFox 56.0.2 simán belép, ha kézzel töltöm ki az user/pass-t.
Ha az FFox-ban a tárolt userrel és/vagy jelszóval próbálom, visszakapom a beviteli űrlapot, belépés sikertelen. IE-vel simán belép, de nem is akar tárolni user/pass-t. Az a gyanúm, valami spec karakter is átmegy tárolt user/pass-os belépéskor FFox-ban, amit a hpe nem igazán kezel le.
BMC fw 1.4, de az 1.3 is ugyanígy működött. -
HaND21
csendes tag
válasz bambano #6290 üzenetére
Ez a tervem.
Csak hát jöttek a kérdések:
- Milyen merevlemez? Kell-e a drágább (pl.: WD Red, vagy elég a legolcsóbb Seagate Barracuda?)
- Azt írja a gyári adatlap, hogy maximum 2TB-os merevlemez amit meghajt, de többen írják hogy mehet bele nagyobb is? mi a maximum?
- Manapság már nem igazán van szükség az Cd/DVD meghajtóra, mi lenne ha oda is merevlemezt raknék? De hogyan?
- USB 3.0 Port nincs rajta... azt is jó lenne PCI-E krátyával bővíteni, de melyik belőle a megbízható?
és még a többi hasonló.[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz bambano #6210 üzenetére
Az a baj, hogy a szir-szar 4 lemezes NAS-ok ára van túl magasan, és ehhez képest lövi be a HP érzésem szerint a saját árképzését. Az meg, hogy a gen10-ben a horror ára mellett még ILO sincs... Legközelebb mit hagynak majd ki, az ECC memóriát?
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
dchard
veterán
válasz bambano #6168 üzenetére
Én kerstem, de én sem találtam.
Nézd, legrosszabb esetben 65+28+ valami használt xeon 17-18k-ért, és már csak ram kell bele. És alig valamivel több, mint a Gen10 árban. Egyelőre úgy néz ki sikerült megjavítani az N36L-t. Két dolog változott:
1. a moddolt bios-ban letiltottam mindhárom EHCI vezérlőt. (linux alatt még azért feljön).
2. A proci tápsínje kapott egy extra kondit, mivel elég sok volt rajta a zaj amikor tekert a proci. A kondit ezen a tápsínen kiszedtük, megmértük, 5%-on belül volt, tehát hibátlan. A zaj nem a lapon kívülről jön, ezt is kimértük. Ha tippelnem kéne, akkor azt modanám, hogy a lapon lévő egyéb kerámia kondik kezdhetnek fáradni, amit most még sikerült kompenzálnunk az extra kondival. A kernel hibaüzenet továbbra is megvan az USB-re, de gondot nem okoz.A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
-
magyarzoltan
tag
válasz bambano #6157 üzenetére
nézd, körbe jártam a témát amikor a váltásra került a sor, nem igazán találtam olyan angol vagy német nyelvű fórumot ahol dícsérték volna a gen 10-et, tesztet sem sikerült találnom, ellenben a tesztek 90%-a is azt hozta ki hogy visszalépés, sőt, rengeteg olyan hsz született aki 10-ről downgradel-t vissza 8-ra. Azt pedig nem tudom elfogadni hogy ha megfelelt a 7. generáció akkor ugyan arra megfelel a 10. is. Valóban megfelel csak mivel tellik az idő változik a felhasználás, nyilván ha ugyan olyan feladatokra szeretném használni mint a gen7-et akkor nem upgradelek
-
magyarzoltan
tag
válasz bambano #6154 üzenetére
a gen 10 mindenki szerint egy orbitális visszalépés a gen 8 után. Azokat az Opteronokat amiket abba pakoltak egy használtan 7-10e ft-ért megvásárolható Xeon E3-1220 v2 szénné alázza és akkor 1270-ig bővíthető. egyedül a ram a gyenge lánc szem a gen8-ban hogy max 16 gb. Plusz van ugye iLO
-
dchard
veterán
válasz bambano #6154 üzenetére
Ja, 200+ ezerért. Ráadásul még az sincs, mint a gen8-nál, hogy ha később upgradelni akar az ember az alap modellról, megteheti.
Azt találom furcsának, hogy a modellek elképesztő sikere mellett senki nem lépett be erre a piacra.
-
dchard
veterán
válasz bambano #6145 üzenetére
Ha lenne rajta soros port, ugye... És van egy olyan érzésem, hogy egy USB soros átalakító egy olyan lapon, aminek pont az USB része gyengélkedik, megint csak nem túl jó ötlet.
Kérdés: vajon mi történne, ha raknék bel eegy USB bővítőkártyát, és letiltanám az alaplap portokat.
Ma amúgy ment 12 órát, 6 óra memtest, 6 óra Mprime, de semmi hiba...
-
dchard
veterán
válasz bambano #6143 üzenetére
Értem.
Most azt csinálom, hogy egy direktbe rádugott monitoron megy a cat /proc/kmgs, és közben tolom neki az Mprime-ot. Megy már 2 órája, de semmi hiba... Talán ezzel a megoldással ha el is hasal, legalább a kmsg-ből esetleg kiderül valami.
-
dchard
veterán
válasz bambano #6141 üzenetére
Hát a 6 hetet nem fogom csinálni az biztos Az ethernetes probléma kifejezetten az N36L-lel jött elő, vagy csak úgy általában?
Az is érdekes, hogy úgy összeomlik, amikor a hiba megtörténik, hogy a linux rendszer naplókban nincs semmi nyoma. Ilyet linuxon tényleg csak akkor látni, amikor valami hirtelen katasztrofális hw probléma miatt dől össze.
-
dchard
veterán
válasz bambano #6128 üzenetére
Igen, ezen is túl vagyok, akkor is ugyanezt a hibaüzenetet kapom a kernel logban, ebből következtetek rá, hogy a vezérlő környékén van a hiba.
Őszintén szólva abban reménykedtem, hogy más is tapasztalt már hasonlót, de az internetes kereséseim sem hoztak sikert ezügyben...
-
dchard
veterán
válasz bambano #5695 üzenetére
Megtettem.
A következő szenzorokat találja:
#----cut here----
# Chip drivers
jc42
#----cut here----Újraindítás után a sensors parancs kimenete:
jc42-i2c-5-18
Adapter: SMBus PIIX4 adapter at 0b00
temp1: +40.5°C (low = +0.0°C) ALARM (HIGH, CRIT)
(high = +0.0°C, hyst = +0.0°C)
(crit = +0.0°C, hyst = +0.0°C)jc42-i2c-5-19
Adapter: SMBus PIIX4 adapter at 0b00
temp1: +40.5°C (low = +0.0°C) ALARM (HIGH, CRIT)
(high = +0.0°C, hyst = +0.0°C)
(crit = +0.0°C, hyst = +0.0°C)k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +47.1°C (high = +70.0°C)
(crit = +100.0°C, hyst = +95.0°C)A pwmconfig ezután sem talál semmit.
Olvastam valahol (de csak utalás szintjén), hogy valami i2c multiplexinget kellhet konfigurálni, de hogy miképpen, arról nulla infót találtam.
Valakinek sikerült már ez, vagy inkább barkácsoljak én is potmétert rá?
Dchard
-
dchard
veterán
válasz bambano #5691 üzenetére
Köszi!
Első futtatáskor kiírja hogy elkezdi probe-olni a PWM vezérlőket aztán kiírja hogy nem talált egyet sem.
Futtattam a sensors-detect -et is, az meg talált egy egész processzor hőmérsékletet, de nulla feszültséget vagy fordulatszámot, miközben a bios az ír több feszt és fordulatszámot is.
Mit csinálok rosszul?
Dchard
-
enginev3.0
félisten
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz bambano #5547 üzenetére
Na igen, azok inkább SATA bővítőkártyák, mint RAID kártyák.
Találtam P410-est, újonnan elég húzós ára van.
⭐ Stella
-
Honkydoo
őstag
válasz bambano #5465 üzenetére
"még mindig nem értem, minek usb kulcs egy olyan gépbe, amiben van 4 vinyó."
Szerintem az xpenology miatt. Az alap img-nek egy külön drive-on kell lennie, erről az xpenology csak olvas, szóval megfelel a célnak egy pendrive is.
[ Szerkesztve ]
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
The DJ
addikt
válasz bambano #5465 üzenetére
Akkor marad a fúrás és az UTP kábel
A Xiaomi router már úton van, de nem baj, akkor kombinálom az Asus RT-N 56U-t és a Xiaomit, az Asus végzi akkor továbbra is a DHCP-t és a PPPOE tárcsázást, a wifit kikapcsolom és arra pedig ott lesz a Xiaomi.
Így nem kell lemondanom a gigabites LAN-ról sem és lesz egy erős wifi jelem a lakásban is (ez volt a gond az Asussal, egy szinttel lentebb már nem tud a család netezni, pedig szükség lenne rá). A Xiaomi ebben nagyon jó.
https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
Fifi
őstag
válasz bambano #4951 üzenetére
Jelenleg tcp fut, a default blokkméret az általad írtnál is nagyobb:
fifi@blackbook:~$ mount | grep nfs-home
172.20.1.100:/home/fifi on /home/fifi/silent-nfs-home type nfs4 (rw,relatime,vers=4,rsize=1048576,wsize=1048576,namlen=255,hard,proto=tcp,port=0,timeo=600,retrans=2,sec=sys,clientaddr=172.20.1.103,minorversion=0,local_lock=none,addr=172.20.1.100) -
Fifi
őstag
válasz bambano #4948 üzenetére
Köszönöm válaszod!
"szamba socket méretét opciókkal fel kell húzni minél nagyobbra, különben a jumbo frame semmit sem ér."
Nem samba-t használok, hanem nfs-t, bár lehetne samba is, de az meg még lassabb lenne szerintem."ezen túlmenően nem árt a tcp-t is tuningolni kicsit kliens és szerver oldalon egyaránt."
https://fasterdata.es.net/host-tuning/linux/ oldalon olvasottak alapján vagy van egyéb változó is, amit érdemes beállítani? Server és kliens oldalon ugyanazon értékekkel?"a hdparm szerintem nem alkalmas rendes vinyó sebességtesztre, arra debianon a bonnie++ javasolt."
Gyors tesztnek nem volt jó, hogy nem a HDD a szűk keresztmetszet?"ha egyébként minden klappol, akkor nem rsync-cel másolunk, mert az plusz protokoll overheadet tartalmaz, hanem cp-vel, esetleg dd-vel."
Azért rsyn-cel másoltam, mert másolás közben is szépen látszódott a sebesség a progress bar miatt.A dd sem hozott sokkal nagyobb tempot:
fifi@blackbook:~$ dd if=/home/fifi/silent-nfs-home/BitTorrent/Transformers.Age.of.Extinction.2014.1080p.BluRay.DD5.1.x264.HuN-TRiNiTY/transformersaoe.1080p-trinity.mkv of=test.mkv bs=4096
5681874+1 records in
5681874+1 records out
23272958500 bytes (23 GB) copied, 285,243 s, 81,6 MB/s[ Szerkesztve ]
-
[Misel]
tag
válasz bambano #4160 üzenetére
Persze, tudom, félreértés ne essék, én lennék a legboldogabb, ha lenne már egy zfs poolom Csak arra az igazságtalanságra akartam rávilágítani, hogy ha szeretnéd biztonságban tudni az adataid, akkor nyúzdmegjól a vinyóidat, hadd szokják
Consumer cuccok/non-ECC ram témához meg annyit, hogy egy fél órás FreeNAS forum olvasás _ENGEM_ meggyőzött a Supermicro lap és az ECC ram szükségességéről. +Backup persze.
(#4158) Brogyi - ha elolvastad azt a postot meg a prezit, amit linkeltem akkor tudod, hogy azért kell az ECC, mert ha nem veszi észre a RAMban a hibát semmi, akkor a diskre már hibásan fog kikerülni az adat, hibás paritás számolódik hozzá, a scrub viszont jó lesz. Tovább nem ecsetelem, mindenki döntse el maga.
Áramszünet meg további fail, főleg zfs-nél. Egyszerűen nem megengedhető, hogy a RAM tartalma ne íródjon ki.
Backup mindenkép kell, külön eszközön.
"Ipari szörnyeteghangdaganatok lepték el a lüktető, eleven, nedvzöld csodahippirétet."
-
nvyktor
aktív tag
válasz bambano #4134 üzenetére
Ok, tisztában vagyok vele.
Próbáltam egyszerűsíteni a kevésbé hozzáértő fórumtárs számára, mert nagyon nyomatta ezt az alaplapi softraidet. Miközben a valóság az tapasztalatom szerint, hogy csak szívatja magát vele az ember.Amúgy a Win. esetében sem ilyen egyszerű, egyes régebbi szerver verziók egyszerűen nem látnak egy darab diszket sem. Pl. Microserveren a 2008 x64, Hyper-V 2008 nem találta meg azt a tömböt, amit az R2 változatok, és a 2012 is egyből látott. Linux természetesen különálló diszkeknek látta a tömböt, míg a vmware esxi ugyancsak nem látott semmit sem. Ez utóbbinál persze ezen megint nem vagyunk meglepődve, hiszen az esxi rendszerkövetelményei között is szerepel, hogy ha van raid, akkor rendes hw raid kell neki. Még régebben teszteltük végig a Micro képességeit raid téren a különböző rendszerekkel, végül maradtunk egy FreeBSD megoldásnál ahol az op rdsz végzi a raidet...
Védd a fákat! Egyél hódot...
-
Maximusz
aktív tag
válasz bambano #3943 üzenetére
nekiálltam ubuntu felől megközeíteni, de nem sikerült a hardveres gyorsítást megvalósítanom. Az openelec telepítés után azonnal tudta... ez az ütős! - Windows alatt is röhögve viszi ez a hardver, csak ubuntu alatt nem megy... -( legalábbis eddig ), szerinted mit kellene kipróbálnom, hogy ubuntu alatt is menjen az xbmc hardveres gyorsítással?
-
-
-
nvyktor
aktív tag
válasz bambano #3250 üzenetére
A régiben alapból ODD nélkül árulták.
Itt azért más a felállás a slim meghajtóval. Kérdés, hogy mekkora a mögötte lévő hely a házban, de a slim helyére 3.5-ös lemez nem is feltétlenül fér el. Persze a 2.5-es elférhet.
Hands-on cikk:
[link]Elvben elférhet, kérdés, hogy hogyan rögzíthető?
A szerelhetősége sokkal jobbnak tűnik.
Hozzáférni a memóriákhoz pl.
Illetve a hátlapi panel is szimpatikusabb.[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Gregman
tag
válasz bambano #3134 üzenetére
A játék a legutolsó, sőt nem is fontos.
Az viszont jó lenne, ha elfogadható sebességgel dolgozni lehetne Wordben, Excelben, vinne egy e-mail klienst és a böngészés is menne.
Ezek is túl nagy elvárások?Kicsit szétnéztem az eBay-en.
Az N40L min tudjuk eléggé megdrágult, viszont N54L-ek feltűntek ~80-90 eFt környékén.
A gond az, hogy ez még egyelőre az USA, ahonnan jelentős tétel a szállítás, és úgy tudom EU-n kívülről még vámot is fizetni kelleneEzt leszámítva, mennyivel lehet erősebb az N54L?
-
-
senior tag
válasz bambano #2485 üzenetére
Ez engem is érdekelne.
Ha már eszembe jutott, akkor megkérdezem, a tapasztaltabbak majd elirányítanak, hogy merre keressem a választ.
Win7 hálózat, sima megosztásokkal ugye hibátlanul működik. A kérdés az, hogy hogyan tudok androidos kütyüvel filmet nézni az itthoni hálózaton. Pl hogyan tudok betallózni a win7 hálózatba, vagy milyen lokális szerver progit kell feltennem a microserverre, hogy a kívánt célt elérjem? -
-
Thusor
őstag
válasz bambano #1860 üzenetére
Nekem úgy van, hogy egy 2TB-os winchesteren 50GB-ot leválasztottam az oprendszernek a többi pedig az aktív torrenteknek. A másik 3 db 2TB-os winchesterre pedig az archivált dolgok mennek és azok a zenék, sorozatok, filemek amiket szeretnék hosszabb távon megtartani. Így ténylegesen csak 1 db winchester megy aktívan...a többi pihen.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
vasszarvas
tag
válasz bambano #1853 üzenetére
Mert végigolvasva úgy láttam, hogy a nagy többség ehhez ragaszkodik...De nekem már így is jó, mert akkor ha megoldható, egy vinyó elég is lehet. Most már csak az a kérdés, 2,5 vagy 3,5? Talán a 2,5 pl 500 gigás és már nézném is összekötve a letöltött filmjeimet, kábellel egy médialejátszón.
[ Szerkesztve ]
"A tapasztalat sikertelenségek sorozata"
-
krealon
veterán
válasz bambano #1800 üzenetére
"Egyedül raid5-el nem tudom, hogy boldogulna a microserver, mondjuk 5-6 disk esetén (cpu miatt) - ki kell próbálni.": rosszul.
egyrészt kell hozzá a cpu, másrészt egyszerre kell hajtani az összes sata vezérlőt. pesszimista vagyok a végeredményt illetően.FreeNAS v0.7 SoftRAID 5 (4x2TB HDD, 8GB ECC RAM) meresi eredmnyek.
Megfelelo kliens segitsegevel konnyeden teletoltheto a gigabit kapcsolat a Microserveren SoftRAID 5 eseten.
-
nvyktor
aktív tag
válasz bambano #1813 üzenetére
respect...
Szép cuccok vannak a felsorolásban, jó dolog lehet ilyenekkel dolgozni.
Engem legalábbis mindig ámulatba ejt, ha nagyvassal hoz össze a munka.De azért legyél tisztában a magyar valósággal is.
Itthon nem sokan láttak ilyen méretű / teljesítményű / árú gépet, nemhogy dolgoztak volna vele...Védd a fákat! Egyél hódot...
-
bencze
senior tag
válasz bambano #1813 üzenetére
Na ne viccelj, a környezet adott, szerintem rajtad kívül itt senki nem gondol arra, hog valami fájbercsenneles szuperszerverrel kell összehasonlítani. Nincs 4x 10gbps ethernet sem rajta. Ha a "szar" azt jlenti, hogy max 200 MB/s-re képes akkor az nem szar sőt nagyon jó mert simán megtölti az 1gbps-t.
Nekem az a bajom ha az emberek hit alapján döntenek el dolgokat míg a számokról nincs fogalmuk. a hitnek nincs helye a szakmában sőt azt mondom a hit veszélyes dolog.A privát dolgot nem én mondtam, nyilván itt a helye a topicban az infónak, azért van, ha 1 ember olvassa el és nem kérdez emiatt már megérte.
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
bencze
senior tag
válasz bambano #1810 üzenetére
Akkor én is kicsit beszállok a kötekedésbe, ha már 1-2 évtizet tapasztalat, egyetem stb, vagy profi vagy és akkor légy az vagy te is találgatsz mint mi és akkor le lehet szállni a magas lóról... (csak a raid5-re válaszolt "rosszul" jelződre, és az ezt definiáló / alátámasztó számokra, forrásokra apropó...)
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
Honkydoo
őstag
válasz bambano #1800 üzenetére
Mondjuk ezt nem értem.
Ha egy videókártyát meg tud hajtani a microserver, ami már eleve pci-e 16x-es akkor egy raid vezérlőtől ami, 8x-es miért feküdne el?Jim Tonic:
Aha, tehát ha magam rakom össze, akkor már ott tartok, mintha vennék egyet készen.
Ebben az esetben már tényleg csak egy kérdésem van! A fentebb említett.Azért kérdezem, mert tudommal a jobb RAID kártyákban van egy processzor, ami leveszi az alaplapi CPU válláról a terhet. Vagy esetleg van más CPU zabáló dolog ami fölött elsiklottam?
[ Szerkesztve ]
-
Honkydoo
őstag
válasz bambano #1768 üzenetére
Értem.
Végül is ez igaz. Nincs akkor ateljesítménye, mint egy "igazi" servernek.De:
Egy raid5-ös kártyával, meg mondjuk egy 4db-os 2,5-os bővítőhellyel, már ezzel a nassal versenyezne.Ezt találtam ki:
Microserver N40L 55k
HP Raid 5 kártya 70k
2,5 HDD belső keret 22kÖsszesen: 147k
Vagyis ennyiért, több férőhelyet, gondolom erősebb processzort, és legalább még egy bővítőhelyet kapsz.Kérdésem: Ezzel a konfigurációval NAS-ként indulhatna a microserver vállalati körtnyezetben?
-
Csarlee
tag
válasz bambano #1779 üzenetére
"Sokkal célszerűbb két diszket rsync-el vagy robocopy-val összeszinkronizálni...": raid1 helyett rsync? azt ugye teljesen tisztán érzed, hogy ez az ötlet az ökörség csimborasszója volt?"
Nem írtam le részletesen mire gondoltam: A számomra fontos adatok (fotók, doksik, stb) tárolását oldanám meg így. Adott egy vinyó amit használok erre és erről másolódnak át a cuccok rsync-el egy másikra. Nyilván nem folyamatosan menne az rsync hanem napi 1x vagy 2x cronból. Az első alkalommal átmásol mindent, utána csak a különbséget kell. Egy vinyó nyilván kevesebbet fogyaszt mint kettő, a második csak a másolás alatt kell, hogy menjen. Én a N40L-t elsősorban NAS-ként használom, ezért fontos a fogyasztás, másrészt nem megy állandóan, éjszakára bealtatja a router (OpenWRT) reggel meg ébreszti...
Nyilván ez sem 100%-os megoldás mivel ha az rsync előtt térdel be az első vinyó akkor gond van illetve akármilyen szintű RAID sem véd meg a véletlen töléstől tehát a fullos megoldás a RAID+rsync egy másik vinyóra...
Ennyit erről.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
bencze
senior tag
válasz bambano #1756 üzenetére
Bocs de utólag olvastam vissza és eredetileg nem is raidről volt szó hanem sas vezérlőről így nem releváns sajnálom a kavarodást, ezt most már nem bogzom ki
-
csballago
csendes tag
válasz bambano #1715 üzenetére
Majd kiderül. A SW raid 5 kialakítása folyamatban van. Egyenlőre ott akadtam meg, hogy nem tudom lefrissíteni a moddolt bios-ra, mert mindig újraindulgat a pendrive-ról való betöltés után.....
Starting caldera dr-dos(majd reset)
A modding bios hiányában pedig csak a raid 5-ön belüli másolást tudnám megfigyelni, mivel a sata csatlakozóim elfogytak. (4db alapvetően nagy sebességű port)
Szerintetek? Miért indul folyton újra?A sebesség tesztre egy natúr másolási folyamat során mutatott sebességet vártok? Vagy jobb lenne valami progival? Ha igen, melyiket javasoljátok?
[ Szerkesztve ]
-
bencze
senior tag
válasz bambano #1628 üzenetére
Épp ezért nem az volt a kérdés, hogy az én VMjeimből mennyit vinne el, nem akartam hosszan mesélni.
Szeretnék egy játékgépet amin minimum 4 ideális esetben akár 10 gép elfut. Hogy épp mi az attól függ, jelenleg pl összeraknék egy AD-t mondjuk 2 szerverrel, 2 windows, 2 unix klienssel és nézegetném milyen cryptot tudok használni a kerberosra.
Szép lenne egy 16 coreos opteron gép otthonra de teljességgel ki van zárva, majd ha 3x ennyit keresek meggondolom. Esetleg egy - valamiféle minél kisebb dobozos, minél több core-os egyéb gép amit olcsón össze lehet dobni, a fogyasztás is szempont, max tudjon valamiféle távoli felébresztést, hogy netről is el tudjam indítani..
Ezen a hp-n (a régebbi kiadás) megy néha 2 windows kliensem és habár a cpu-val vannak gondjaim, azokban jelenleg futtatok is valami ahhoz képest elég cpu igényeset.
Ideális lenne egy pont ilyen gép mondjuk minimum 8 ilyen core-al.Szóval csak morfondírozom, hogy mi lenne a legjobb megoldás egylőre mert sajnos a pénz fontos szempont de azért jó lenne néha valami ilyesmi tesztkörnyezet.
[ Szerkesztve ]
-
Thusor
őstag
válasz bambano #1549 üzenetére
Értem. És ezt, hogy lehet elvégezni? Nekem van egy ubuntu server 12.04.1-em, amit webminből vagy puttyn keresztül érek el. Hogy tudnám én is úgy beállítani, hogy gyorsulást tudjak elérni a windows 7 kliens felé?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Thusor
őstag
válasz bambano #1547 üzenetére
Persze, megértem hogy két különböző operációs rendszerről van szó, sőt két külön filerendszerről is így azért van lassulási esély. De az hogy sokkal lassabb legyen az azért már biztos, hogy linux probléma. Ubuntun 30 mb/sec-nél jobbat ext3 filerendszerrel samban keresztül nem tudtam kihozni, bárhogy is konfiguráltam a samba beállításait. Ezzel szemben windows között változó de a leglassabb 50 mb/sec volt eddig és elérte a 80 mb/sec-et is akár.
-
Thusor
őstag
válasz bambano #1545 üzenetére
Ubuntu kiliens és windows server 2008 között is lassú az adatátvitel samban keresztül. Csak akkor hozza nálam a gigabitet, ha windows kliens és windows server között mértem.
-
-
-
nvyktor
aktív tag
válasz bambano #1507 üzenetére
Bocs.
Elfelejtettem, hogy az adatbázis nem mindenkinek ugyanazt jelenti.
Pontosítok akkor: egy alap debian + mysql adatbázis fut rajta, és napi néhány 10 kB-tal nő az adatbázis.Nyilván ez nem ugyanaz a terhelés, mint amit pl. egy MS SQL, vagy pláne egy Oracle generálna.
Ettől még, bár fontosságát tekintve kiemelt ez a szolgáltatás, a nem erőforrás igényes feladatok közé sorolandó.
-
nagyúr
válasz bambano #1507 üzenetére
Kb. az első nem indexelt lekérdezésig bírná.
Neked még lógok egy teszttel, csak ritka szarul állok idővel. Gyerkőc + tanulás kivégez.
szerk.: persze nem bánom, de mindennel úszok most. Hétvégén megcsinálom legkésőbb.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Íme az új Android Auto!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- iOS alkalmazások
- Motorola Moto G04 - fapadot szépen
- Autós topik
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 2060 Super (RTX 3060 Szint)/16Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- Új, Gamer - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz -
- i5-14600KF, Gainward 4070Ti, 32GB DDR5 6000Mhz
- Új 2K Gamer PC Ryzen 5 5600/RX 7700 XT (RTX 3070 Ti-t veri)/16Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2Év gari
- Intel Core i7-8700K + ASUS ROG MAXIMUS X APEX Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest