Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#7501) sellerbuyer

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

No, hát most reggel, tisztább fejjel megnéztem újra.

Shift-el megállítottam a boot-ot és megnéztem, hogy mik vannak a listában, mikor a raid-ről próbálok bootolni.

A listában nem is szerepel egyáltalán az általam átnevezett menüsor, hanem csak az alap van, ami még a WD-ről került át. Így egyértelmű, hogy valamiért még az a grub konfig maradt meg, amit a WD-ről Samsungra klónozás során átkerült. Ezért keresi mindig a WD-t bootkor.

Nem értem, mit rontottam el? Volt konfig módosítás után update-grub /dev/sda és sdb rendesen, meg előtte persze install is mindkettőre és mégsem változott, nem értem... :(

/boot alá lett téve md0, /boot/grub/grub.cfg lett módosítva és ellenőriztem is mindig gedittel, rendesen átíródott és ott van benne a menüpont, ami tartalmazza az md0-ról bootot. :F

--- www.aproparadicsom.hu ---

(#7502) Jester01 válasza sellerbuyer (#7501) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

/boot/grub/grub.cfg lett módosítva

Lehet, hogy ott rontottad el. Nálam ugyanis az a file így kezdődik:

# DO NOT EDIT THIS FILE
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub

Az update-grub újragenerálja ezt a fájlt, és minden bizonnyal felülírja bármit is módosítottál benne. Nézd meg még mindig a jó beállítások vannak-e benne. Ha nem, akkor valószínűleg ez történt. Két választásod van, vagy átírod megint de nem futtatod az update-grub parancsot vagy bootoláskor grub konzolba beírod a helyes verziót. Mindkét esetben ha sikerül beindítatni a rendszert akkor futtasd az update-grub-ot és ellenőrizd, hogy az már a jó root eszközt írja bele a konfigba.

Jester

(#7503) Krix válasza Jester01 (#7499) üzenetére

Krix
(senior tag)

Nem mondom, hogy feltétlen bele fog futni. De ugye ez egy VM host lesz és a nagy tárhely adja magát, hogy rakjunk rá még több VM-et esetleg SQL-t. És akkor viszont nem lineárisan fog skálázódni lefelé a sebesség.

Az egyik ügyfelünk bővített egy tömböt 500G-ról 1TB-ra és panaszkodtak, hogy leesett a sebesség. (SQL adatbázis fut rajta) Upgradeltem a cache-t 512M-ról 1G-ra a controlleren, most azt mondják, hogy megint jó.

Ha itt vannak az ászok, vígan dudorászok.

(#7504) Jester01 válasza Krix (#7503) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

Elhiszem. Érteni mondjuk nem értem, de ez van.
* Bár sql szerverrel még érthetem is, mert az konzisztencia miatt lehet, hogy gyakran kikényszeríti a lemezre írást ezért az oprendszer nem tudja hatékonyan használni a saját cache-ét. Az adatok első körben viszont csak a vezérlőig mennek, ami rögtön azt hazudja, hogy kikerültek a lemezre így a rajta lévő cache kihasználható.

[ Szerkesztve ]

Jester

(#7505) sellerbuyer válasza Jester01 (#7502) üzenetére

sellerbuyer
(senior tag)
LOGOUT blog

Nemnem, nem közvetlenül lett módosítva, ez egy automatikusan generált fájl. A grub.d-n belül tettem egy fájlt, azt kellett szerkeszteni, majd update-grub-al legyártani a cfg-ot és aztán erről upgrade-elni az sda, sdb-n lévő grubokat is.

Nekem még az jutott eszembe, hogy kiveszem a WD vinyót, majd LiveCD-ről boot és aztán kiveszem a cfg-ból (nem közvetlenül!) a sima Linux menüpontban lévő WD UUID-ről történő bootot és beírok oda is md0-t. Szerintem ez jó megoldás lehet, mivel ezzel a WD vinyón is megmarad a normális boot (annak a cfg-jából meg a raid-es menüpontot távolítom el), ez jó lesz még backup-nak, meg elvileg be fog bootolni rendesen a raid tömb is... Nem tudom, de mindenképpen kipróbálom így. :K

[ Szerkesztve ]

--- www.aproparadicsom.hu ---

(#7506) brd válasza sellerbuyer (#7505) üzenetére

brd
(PH! kedvence)

Jesus, azt hittem, ilyenkor csak a M$-ék *sznak ki az emberrel (szerkesszé' clipboard nélkül parancssorból 32 karakteres ID-kat paraszt), amikor a rendszernek meg akarja mondani, hogy honnan induljon, de ezek szerint Linux-on is ugyanez a *pás van? :(

One trend a day keeps the doctor away

(#7507) Jester01 válasza brd (#7506) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

Megmondhatod közvetlenül az eszköz nevet is, jelen esetben /dev/md0 ami nem millió karakter. Ez normál esetben viszont függhet attól, hová van dugva. Pl. ha felcserélsz 2 lemezt akkor gond lehet. Ha a fájlrendszer azonosítót adod meg, akkor mindenképp megtalálja. Ez egyébként nem olyasvalami amit percenként szerkeszt az ember, továbbá egyáltalán nem is kell begépelni mert a konfiguráció frissítő kiolvassa magától. Persze parancssorból is le lehet kérdezni, például:

# blkid /dev/md0
/dev/md0: LABEL="root" UUID="4a88c5b8-6faf-4fbd-99e3-558736fd6970" TYPE="ext3"

Innen már triviális konfig fájlba másolni.

A legegyszerűbb megoldás egyébként megcímkézni a fájlrendszert, ez rögtön egyesíti a két megoldás előnyeit. Nem kell sokat írni, beszédes és nem változik. Nekem ugye root-nak hívják tehát ezzel a kicsit fura szintaxissal lehet is rá hivatkozni: root=LABEL=root

Jester

(#7508) brd válasza Jester01 (#7507) üzenetére

brd
(PH! kedvence)

Aha, köszi', akkor itt mégsem olyan vészes a helyzet. :) Meg tudnád mondani, hogy a filerendszer címkézése, és az alapján hivatkozás rá boot előtt, mióta működik kb.?

(#7509) Jester01 válasza brd (#7508) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

Most hogy jobban megnéztem ezt nem a kernel csinálja, hanem az initrd-ben lévő linuxrc szkript szokta lekezelni. Tehát ha initrd nincs, vagy nem támogatja ezt, akkor nem fog menni (az UUID sem) csak az eszköz név.

Jester

(#7510) szucsinka

szucsinka
(őstag)

sziasztok
lehet hogy jó nagy lámaságot fogok kérdezni:)

van 2db 500gb-os vinyóm az eggyiken van a win7 nem szeretném ujratelepiteni ahhoz hogy raidben menjenek le kell formázni öket?

(#7511) radi8tor1 válasza szucsinka (#7510) üzenetére

radi8tor1
(PH! nagyúr)

Meg lehet csinálni újratelepítés nélkül is.
Lemezkezelőben át kell konvertálni Dinamikus lemezzé az oprendszert tartalmazó lemezt.
Majd jobbgombbal kiválasztható az új tükör létrehozása opció. (RAID1)

TRON addict

(#7512) szucsinka válasza radi8tor1 (#7511) üzenetére

szucsinka
(őstag)

nem birok új tükröt létrehozni nem lehet rákkatintani..

(#7513) brd válasza radi8tor1 (#7511) üzenetére

brd
(PH! kedvence)

RAID1-et csak Prof-tól felfelé tud a win7, a topictársnak meg gondolom Home Premium van.

(#7514) radi8tor1 válasza szucsinka (#7512) üzenetére

radi8tor1
(PH! nagyúr)

Konvertáltad a lemezt dinamikussá?

Ja, és a másik lemeznek is dinamikusnak kell már lennie a gépben (úgy emlékszem)

[ Szerkesztve ]

TRON addict

(#7515) szucsinka válasza radi8tor1 (#7514) üzenetére

szucsinka
(őstag)

konvertáltam mindkettött és sikeresen ujratelepitettem a wint-2év után ugyanis nem bootolt be utána sehogyan sem ..de most már raid0-ban van a 2vinyó :B

(#7516) radi8tor1 válasza szucsinka (#7515) üzenetére

radi8tor1
(PH! nagyúr)

Raid0-át szerettél volna? Azt nem is lehetett volna Win újratelepítés nélkül. :(

TRON addict

(#7517) brd válasza radi8tor1 (#7516) üzenetére

brd
(PH! kedvence)

Dehogynem, csak az bonyolultabb. ;)

(#7518) szucsinka válasza radi8tor1 (#7516) üzenetére

szucsinka
(őstag)

jelenleg még nem tudom mi a raid0-1-stb között a különbség de tanulmányozni fogom :R

(#7519) pschio válasza szucsinka (#7518) üzenetére

pschio
(őstag)

Itt jól össze van szedve.

''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''

(#7520) janos666

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Na jó, én ezt már nem hiszem el!

Pár hete elszállt az Intel RAID-0 tömb egy alaplapi firmware frissítés után.
Most úgy tűnik kiderült, hogy nem a firmware csere okozta a gondot, hanem az, hogy bebootolt a Windows 7 x64 SP1 úgy, hogy a frissítés resetelte az UEFI setup-ot és így nem volt RAID módban a vezérlő.

Ugyanis ma ismét megtörtént! :W :W :W

Most nem volt semmi frissítés, más miatt reseteltem és megint volt egy-két Windows boot is közben. (Szerelgettem a gépet és nyomtam egy CMOS clear-t, mikor nem akart postolni, de csak én nem dugtam be rendesen a CPU tápkábelét.)

Most is megjelent egy formázatlan lemez a kettő közül az intézőben, és miután visszaállítottam az elmentett beállításaimat az UEFI setupban, utána azt mondta postoláskor a RAID BIOS, hogy FAIL. :O

Valahogy nagyon nincs kedvem megint előkaparni két másik winyót és órákon át ide-oda másolgatni R-Studio-val.

Tényleg nincs valami megoldás erre, hogy visszaálljon? Mert ez így már gáz, hogy mozgatni kell, pedig igazából semmi baja, talán csak az egyik winyó bootszektorát verte ki.

Nem értem miért baszódik szét a tömb, ha bootol egyet a Windows úgy, hogy szét van szedve. Miért áll neki kérés nélkül írni a lemezre? :F

[ Szerkesztve ]

Nekem tényleg tetszett a Mass Effect trilógia lezárása. (SPOILER: szintézis lett a befejezésem). Nem "tökéletes", de számomra nagyon is értékelhető volt.

(#7521) brd válasza janos666 (#7520) üzenetére

brd
(PH! kedvence)

Kérdezd az Intel-től. A Windows az XP óta nem ír kérés nélkül az ismeretlen lemezekre.

(#7522) janos666 válasza brd (#7521) üzenetére

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

De valami történik, mert ha IDE módban bootol a Win, akkor megjelenik az egyik lemez, mint rendes szingli lemez, a másik mint nem inicializált lemez dupla mérettel és innentől kezdve reboot és RAID mód bekapcs után már a BIOS post alatt is FAIL és ugyan az a helyzet Windows-ban.

Esetleg a Windows-os driver nyúlna bele?
De a lemezre is ír valami, mert újabb CMOS clear és rögtön bekapcsolt RAID mód is ilyen ettől kezdve, FAIL.

[ Szerkesztve ]

Nekem tényleg tetszett a Mass Effect trilógia lezárása. (SPOILER: szintézis lett a befejezésem). Nem "tökéletes", de számomra nagyon is értékelhető volt.

(#7523) brd válasza janos666 (#7522) üzenetére

brd
(PH! kedvence)

Vagy a driver, vagy a vezérlő ír valamit; én a vezérlőre tippelek.

(#7524) djculture

djculture
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az nvidiás meg az amd vezérlője is túl él pedig ilyen reset mókát, meg azt is hogy ha véletlenül az egyik vinyó kivan húzva. Hibát jelez visszaállítja az ember a raid üzemmódot, /visszadugja a vinyót és működik. Az intel akkor ezek szerint ebbe is nagyot alkotott.

Mennyi memória van a gépedben? Szavazz te is a logout bejegyzésemben.:) Köszönöm.

(#7525) HUfantom

HUfantom
(senior tag)

Most nemrég váltottam AMD --->>> Intelre.

4DB 1.5 TB-os winyoval RAID 1+0 ban

Fogtam magam lementettem minden adatomat, majd átdugtam a winyokat és inicializáltam az Inteles RAID tömböt. Win7 alatt a hardveres raid rosszul jelent meg.

Majd sikerült másolás közben agyoncsapnom a gépet. Reset után a RAID tömbre kiírta hogy inicialize sárgával és ugymaradt. Minden adatom megvolt látszatra de aztán a windows írta hogy az utolsó particióját a raid tömbnek át kéne vizsgálnia, de nem tudott hozzáférni. Utána felfrissítettem a driverét win7 alatt, majd restart. Utána a checkdisk letörölte az egész utolsó particiót. KB 150GB adat veszett oda. Után már windowsban írta a RAIDre hogy látja a részeit, és korrekten írja az adatokat. 99% initialize volt ami egyszer csak felment 100%ra és kíirta, hogy normal.
Még megvan mindenről a biztonsági másolat. Az lenne a kérdés hogy szerintetek kreáljam újra az egész RAID tömböt vagy csak az utolsó particióját ?

//A backupolásra használt winyokat vissza kell lassan winnem a céghez.

Lefagyásról: Sikerült a VGA kártyának újratelepíteni a driverét //6990 . Ez a kártya 2 GPUból áll amit a kártya intelligensen leállít ha nem kell //ULPS . Viszont ekkor ha mondjuk az AIDA64 megkérdezi a hőmérsékletet akkor deadlock... A program vár a hardverre de az nem fog válaszolni neki, és kimerevedik a windows.

Yesterday is History, Tomorow is mystery, but Today is a Gift, that's why they called it: "Present" --- Grand Master Oogway

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.