- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Házimozi belépő szinten
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Everest / AIDA64 topik
- Hővezető paszták
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tangerine
senior tag
válasz
kiskakas #2690 üzenetére
Én is megmértem.
60 GB Corsair Force3
8 GB ECC RAMSequential Read : 198.312 MB/s
Sequential Write : 90.694 MB/s
Random Read 512KB : 188.855 MB/s
Random Write 512KB : 90.892 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 15.276 MB/s [ 3729.6 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 44.047 MB/s [ 10753.6 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 116.985 MB/s [ 28560.7 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 90.087 MB/s [ 21993.8 IOPS]Test : 100 MB [C: 23.5% (13.1/55.8 GB)] (x3)
Date : 2013/02/19 20:13:09
OS : Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition (Full installation) SP1 [6.1 Build 7601] (x64)-----------------------------------------------------------------------
Sequential Read : 193.339 MB/s
Sequential Write : 90.707 MB/s
Random Read 512KB : 178.050 MB/s
Random Write 512KB : 90.290 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 12.410 MB/s [ 3029.9 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 44.498 MB/s [ 10863.7 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 91.970 MB/s [ 22453.6 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 88.108 MB/s [ 21510.7 IOPS]Test : 1000 MB [C: 23.5% (13.1/55.8 GB)] (x3)
Date : 2013/02/19 20:52:54
OS : Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition (Full installation) SP1 [6.1 Build 7601] (x64) -
zsolt501
nagyúr
válasz
Jim Tonic #2797 üzenetére
Ha a tápban akarod cserélni a ventit akkor mindenképpen a Sharkoon 4x4x2-es ventije a befutó igaz ennek eredetileg 3 pólusú a táp kábele, de a sárga ér kihagyható, mert az a fordulatszámot közli, és a tápban erre nincs szükség, ezért csak a piros és a fekete ért kell használni.
A Noctua esetén az a gond, hogy ők nem gyártanak 4x4x2-est, csak 4x4x1-est aminek lényegesen kisebb a légszálítása megegyező fordulatszám mellett, illetve mivel kisebb rögzíteni sem tudod tökéletesen, illetve mivel kisebb nem a tápból szívná el a meleg levegőt, hanem a táp mellöl, ami nem tenne jót a tápnak.
Noctaut én a 12cm-es venti helyére javaslok ha ki akarod cserélni, de oda kell figyelni mert a HP nem szabványos láb kiosztással használja a ventilátor csatlakozót.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
golya87 #2794 üzenetére
Se nem túl vékony, se nem túl vastag, én forrasztottam és zsugorcsőveztem is, hogy biztos jó legyen.
Amúgy mindenképp érdemes a 4x4x2-es ventit venni, és nem szabad 4x4x1-eset, mert az lényegesen kevesebb levegőt szállít, illetve nem onnan szívja a levegőt ahonnan kell.
-
törölt tag
válasz
radi8tor #2786 üzenetére
azért az ilyen apró kis ventik kb. 3-4 év alatt ledarálják magukat. a vacakabbja 1-2 év alatt. először csak hangos lesz, aztán végül beáll, mint a gerely.
gondolom azért van valami védelem és nem spórolta le a hp, h ha a venti nem indul el vagy megáll akkor letiltson vagy leálljon a táp.
az én bő 1.5 évesemben a múltkor felhangosodott, mikor vagy 8-10 kikapcsolás-elindulást kapott egyhuzamban. bár elhallgatott végül pár óra után és megy hetek óta a zaj nélkül.
én lehet kicseréltem volna a ventit, hiába garis. bár ha van rajta papír, ami jelzi, akkor inkább nem. -
bambano
titán
válasz
golya87 #2789 üzenetére
a hp már sok éve, a tintafröcsiknél bevezette, hogy a javításnál adott csereeszköz javított eszköz. leadtad a nyomtatót, kaptál helyette egy javított nyomtatót.
én őrjöngtem, mikor egy alig használt officejet helyett, amit a fax hibája miatt adtam le, kaptam egy leharcolt ótvar szutykot. azóta ha lehet, kerülök mindent, ami hp.
-
nlq
aktív tag
multkor emlitettem, hogy megy az N40L 16 GB rammal..
többen kerdeztek mivel
ime egy lista:
http://n40l.wikia.com/wiki/Memory -
radi8tor
MODERÁTOR
Írás közben max. 13% CPU load volt zpool processznek.
Load átlag 1.6-ra ment fel egy 4GB fájl másolása után. 2.16-ra ment fel 12GB után.golya87: HP szerver support nem sz@rrágó. Cserélik egészben a tápot. Szereld ki előre, mert a futár nem fog várni rá, hogy akkor szedd szét a gépet.
-
golya87
őstag
Ennek a tápventi cserés dolognak hogy kellene működnie?
Én tegnap írtam a HP supportnak és ma hívtak, hogy akkor küldenek egy új tápot.
Ráadásul a régit vissza kell adni.
Akárhogy erősködtem, nem akartak csak egy ventit küldeni. -
radi8tor
MODERÁTOR
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
golya87 #2775 üzenetére
Kíváncsiságból néztem egy másolási sebességet hálózaton RAMdiskre másolva (így kiküszöbölhető a cél merevlemez sebessége): 700mbit/sec. Ha 1-2GB-os fájlt másoltam át, utána ismételt másolásnál már 920mbit/sec-el másolja, mivel NexentaStor cache-eli az olvasott adatokat.
-
golya87
őstag
válasz
radi8tor #2773 üzenetére
Igazából oda is akartam írni, hogy DO NOT TRY THIS AT HOME!
Másolás közben is többször felszökött 180MB/s-re a sebesség, de volt hogy 0-ra lassult és állt pár másodpercet az egész. A napokban majd akarok még csinálni egy összehasonlítást az integrált és egy dedikált raid vezérlő között. Ezután lassan-lassan én is RAID-Z re költözök... -
golya87
őstag
Windows software RAID5 3DB WD30EFRX vinyóval:
Másolás Vertex 4-ről a tömbre:CrystalDiskMark eredmény:
Sequential Read : 211.492 MB/s
Sequential Write : 37.488 MB/s
Random Read 512KB : 18.216 MB/s
Random Write 512KB : 11.016 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 0.241 MB/s [ 58.8 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 0.135 MB/s [ 32.9 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 4.812 MB/s [ 1174.8 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 0.944 MB/s [ 230.5 IOPS]Test : 1000 MB [D: 0.0% (0.4/5588.8 GB)] (x9)
Date : 2013/02/12 19:29:34
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
golya87 #2768 üzenetére
Mivel 4 SATA port van, és hosszanti irányban helyezkednek el a kábelhez, ezért ilyenek a méretek.
-
kiskakas
senior tag
válasz
Mindreader #2769 üzenetére
koszi mindenkinek, nem raid-re kene, sima sata3-as portnak, ssd-hez
-
golya87
őstag
Azt meg tudná valaki mondani kb-ra, hogy a szerverben lévő mini sas <> sata kábel milyen hosszú?
-
Thusor
őstag
30K-ért plusz 2 év garint mondtak, vagy csak 1-et? Én még elgondolkodom rajta. Hiszen ha elromlik akkor jóval többe kerül a javíttatása, egy új szerver pedig már úgyszintén húzós árral bír.
Nem tudom mennyire jellemző a mikroszerverrekre hogy elromlanak. Gondolom azért sokkal minőségibbek hiszen szerver hardverek vannak benne.
-
Thusor
őstag
Megvettem az új ramokat az N40L-be. Most így 8 GB-al érezhetően sokkal gyorsabb. Szerintetek érdemes garancia-kiterjesztést venni, már ha van ilyen ehhez a géphez a HP-nál?
-
kiskakas
senior tag
hasznal valaki a szerverben sata3-as pci-e kartyat? ha igen, milyet?
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy nl36 mennyire jó filmezésre, hd filmek lejátszására? Azt tudom, hogy illene vennem egy külső hangkártyát, de a processzor mennyire jó ebben?
Vidikari is kerülne bele később
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
cucuska79 #2749 üzenetére
Ez arra való, hogy másolás közben RAM-ot is használja.
Ilyenkor azért látsz 100MB/sec-et, mert a másolandó merevlemezről annyival olvassa be RAM-ba, de lehet a végén 99%-on több másodpercig is megáll. Ilyenkor írja ki ténylegesen a cél merevlemezre az adatokat. Ha jól emlékszem. -
Zsati
csendes tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy HP Proliant ML350 G3 serverem alapból SCSI HDD-k vannak benne, de kaptam pár 300GB-os Fibre Channel-es HDD-t és szeretném valami módon felhasználni őket. Sajnos sehol nem találtam olyan vezérlőt amivel működésre tudnám bírni ezeket a HDD-ket.Felraktam egy képet a csatlakozóról.
Ha valaki esetleg tudna segíteni megköszönném.
[ Módosította: radi8tor ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
cucuska79 #2740 üzenetére
Az Advanced Format nyolcszoros méretű, 4096 bájtos, vagyis 4 kilobájtos szektorokat definiál, melyek egyetlen Sync/DAM és egyetlen ECC blokkal rendelkeznek, és nincs szükség a szektorok közti résre sem. Ez a mágneses tányér felületének sokkal hatékonyabb kihasználását jelenti a korábbiakhoz képest. A Western Digital szerint ráadásul ez lehetővé tette azt is, hogy jobb ECC-védelmet kapjanak a szektorok, mivel a hosszabb javító kódnak jóval kisebb, pontosan nyolcada a költsége, mintha ugyanazt a hagyományos sémában akarnánk elérni.
A kompatibilitás érdekében azonban a WD és más gyártók úgy döntöttek, hogy a kontroller továbbra is 512 bájtos szektorokat mutat a számítógép felé, így lényegében 8 logikai szektorból épül fel egy fizikai Advanced Format szektor. Bár műszakilag nem részletezi az okokat, a WD közölte, hogy az Advanced Format legjobban a friss Windows 7, Vista és Mac OS X operációs rendszerekkel működik együtt, és a teljesítmény szuboptimális Windows XP használatakor, ezért arra az esetre külön beállításokat és szoftveres eszközt javasol a teljesítmény növeléséhez.
-
cucuska79
tag
válasz
radi8tor #2727 üzenetére
Itt a fórumban linkelték be az AMD oldalán lévő drivert. Csak azt raktam fel, az egy 400 megás pakk. Van benn VGA driver is, nem mintha játszani akarnék rajta, meg a chipset. A windowsossal se volt bajom, de azzal se volt gyorsabb! Szóval nem tudom. Sztem jövőhéten újrahúzom, köszi, hogy segítettél!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
sellerbuyer #2736 üzenetére
Ezek közül az a legolcsóbb, amit McSzaby linkelt.
-
sellerbuyer
őstag
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
McSzaby #2733 üzenetére
Hardveraprón miért nem nézel szét?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Régebben jártam ide, akartam is venni egy ilyet, de felment az ára és elmaradt. Kérdésem annyi lenne, hogy várható-e a közel jövőben újra ilyesmi 50 körül? Akár NL36-s vagy újabb?
-
-
cucuska79
tag
Köszi a válaszokat!
A wnyók szinte 0 kilóméteresek, az egyik alig 1 hónapos, a másikat meg tegnap vettem, tegnap formáztam és raktam bele. Torrent nem ment közben, arra direkt figyeltem és kilőttem! Az lehet akkor a baj, hogy a rendszervinyó csak 87%os, van rajta egy bad sector, szóval halódik!
Rakok bele egy újat, újrahúzom, talán az megoldja. A BIOS modding akkor ebből a szempontból felesleges?Üdv
Gábor -
tomcsi80
csendes tag
Sziasztok,
Ha valakinek van értelmes leírása, vagy egy linkje, ahol leírják, hogy a miniDLNA-t hogyan lehet telepíteni debianra, akkor plz. küldje el nekem PM-ben, vagy ide linkelje be.
(Mediatomb-al nem tudom helyettesíteni, mert az istennek nem látja a samsung TV-m...)
Köszi, és sry az OFF-ért!!!
-
zsolt501
nagyúr
válasz
cucuska79 #2717 üzenetére
Én szerintem ott valami szoftveres gond lehet, mert én még gigabites hálózaton keresztül is tudok 60MB-al másolni a WD RED-re, akár egy vírusirtó is lehet a ludas ebben, vagy egy hibás program vagy egy driver, mert ezek a hibák már nálam is előfordultak, és tudtak ilyen hibát csinálni.
-
cucuska79
tag
Sziasztok
Pár napja olyan hibajelenségem van, hogy winyó1-ről winyó2-re történő másolás nagyon lassú lett! Amikor elkezdi indul (TC szerint) 100.000 körül és szépen visszakúszik 36-37.000-re, ami sztem elég lassú! Idáig megvolt a stabil 50.000 körüli, bár még azt is lassúnak éreztem, de ez... A winyó új WD Red széria 2Tb-os. A BIOS-t még nem moddoltam, az lehet baj? Én azt úgy értelmeztem, hogy az alaplapi SATA-hoz kell, (a rendszer vinyó azon van) de igazából a 4 vinyó is alaplapi SATA nem? Viszont idáig meg mint írtam "jól" elvolt! Tegnap észrevettem azt is, hogy van új Chipset/VGA driver 2013.01.21-ei, azt is felraktam, úgy se lett jobb. Win7 64-em van 8Gb RAM-mal!
Szerintetek?Köszi a segítséget!
Üdv: Gábor -
dchard
veterán
válasz
radi8tor #2710 üzenetére
"AIDz-t miért ne tudnád importálni másik rendszer alatt?"
HW radiről volt szó, a RAIDz tulajdonképpen softraid tehát azt is vissza lehet hozni más rendszer alatt is.
Egyébként szívesen kipróblnám, de momentán a meglévő tömbről le kéne szedjek mindent hogy a raidz.t meg tudjam kreálni, ehhez a művelethez meg nincs elég helyem.
Másrészről a raidz előnyei nálam nem annyira mérvadóak, mert egyrészt a szünetmentes tápellátás elég jól megoldott, másrészt a váltakozó stripe hosszból sem profitálnék, mivel nálam nagy méretű állományok mozognak így a 64K-s fix stripe hossz nem hogy nem okoz teljesítmény problémákat, de pont hogy imádja a nagy stripe hosszt a cucc amikor a nagy méretű állományokat mozgatom. Nálam írásban és olvasásban is a giga lan limitál úgyhogy itt sem érzem az égetű szükséget az áttérésre.
Ettől függetlenül jó dolognak tűnik, de momentán nem tudom kipróbálni. Ha lesz rá lehetőségem biztosan meg fogom tenni. Szóval köszönöm a cikket, nagyon hasznos volt.
Dchard
-
Brogyi
őstag
Amit radi8tor1 linkelt ott az utolsó néhány mondat az ami egyik software-s RAID-be sincs meg.Minimum egy szünetmetes kell.Ha nincs abszolút hátrányban van.Jelenleg én a kísérleti fázisban vagyok.Az-az most csak tapasztalatokat gyűjtök mivel a pénz se jön olyan gyorsan.Most azt a részt élvezem belőle, hogy ha rendszer
besz@rik akkor simán nulláról visszahozható a zpool. Semmi adatvesztés. Tipikus példa ha az USB kulcson lévő rendszernek vége, és nincs backup róla.Egyébként radi8tor1-nak igaza van.Mindenki azt használ amit akar. -
radi8tor
MODERÁTOR
Tudom, és nem is akarok senkit meggyőzni RAIDz előnyeiről. Aki tudja milyen jó az sosem akar mást.
RAIDz-t miért ne tudnád importálni másik rendszer alatt? -
csballago
csendes tag
-
dchard
veterán
válasz
radi8tor #2704 üzenetére
Én azért választottam linux softraidet mert ha beszarik a lap akkor bármilyen más rendszeren is újra tudom éleszteni, másrészt gyors és rugalmas. Nálam 4 1TB van RAID5-ben. Szart már be diszk benne, menet közben tudtam cserélni microserverben és hibátlanul újra felállt a tömb. Egyébként a RAID5 is generál hash-t tehát ilyen értelemben ott is ellenőrizve vannak az adatok.
Dchard
-
Thusor
őstag
AMD Athlon-II N40L körülbelül milyen erősségű processzornak felel meg az asztali processzorok világában?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nekem is hasonló volt a helyzet, de én bele pakoltam az összes itthon található vinyómat.
Most legalább egységes a rendszer és hibatűrő felállásban van.csballago: szerintem össze sem lehet hasonlítani a kettőt. RAID5 egy sima szoftveres cucc, míg RAIDz-nél a merevlemezre kiírt adatok végig ellenőrizve vannak. Tömören ennyi.
-
csballago
csendes tag
Sziasztok,
Látva itt-ott-amott a RAID-Z dolgot, azt szeretném kérdezni hogy jobb-e ezt használni az Ubuntu szoftveres RAID-5 helyett? Nem igazán lelek információra e téren....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Revolut
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Nintendo Switch 2
- Jövedelem
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- LED világítás a lakásban
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged