Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Attis1978
friss újonc
Az én N36L NAS-om lassan már 14 éves, eddig hibamentesen működött (2db 2TB-os WD és egy 256GB-os SSD van benne + 3 GB RAM). Már egy ideje Win10 van rajra.
Az elmúlt hetekben az egyik HDD kezdte megadni magát folyamatosan CRC hibázott és néhány alkalmazás használatakor 100%-on pörgött. Ennek jött el a cseréje...
500GB van RAID 1-ben a többi meg egyben áthúzódó kötetként.Meg is lenne egy új 2TB-os WD Red Plus HDD, de most szembesültem vele, hogy a gyári szoftverei már nincsenek fent, ez valamikor elveszhetett valamelyik oprendszer csere során.
Az új HDD cseréjéhez kell az AMD RaidXpert utility-je, vagy merjem ezt a Win10-re bízni? Az tudja a hardware-s RAID-et is kezelni, vagy csak a Windows-os szoftverest (ami jóval lassabb és megbízhatatlanabb). Az AMD utility-je hol érhető el win10 alá? Vagy elég csak kivenni a régi, betenni az új HDD-t és megtörténik csoda? -
FrigoCoder
csendes tag
válasz
FrigoCoder #6586 üzenetére
Közben sikerült megtalálnom a pontos pinoutot redditen: https://www.reddit.com/r/homelab/comments/ceavyv/hp_proliant_microserver_n36l_noise_reduction_with/
Aliexpresszen vettem egy Teucer B12025 ventillátort meg valami nevenincs 27 centis hosszabítót 2444 + 644 forintért. Ventillátor 12cm 12V 0.25A 1800RPM, a hosszabítót meg könnyen át lehetett kötni a microserver pinoutra. Tökéletesen működik beindul és nem áll le, mostmár csak jó vinyókat kell berakni.
-
v.tom
őstag
válasz
kismikike #6584 üzenetére
Úgy tudom, hogy W-23 vagy CH751 kulcs kell hozzájuk (valószínűleg inkább a W-23 lesz jó).
Más kérdés viszont, hogy ha nincs egyáltalán kulcsod, akkor valszeg zárat kell cserélni benne. Szerintem szereld ki a zárat, és vidd el egy kulcsoshoz, ott meg tudják majd mondani, hogy mi a helyzet. Nyerskulcsot netről is tudsz rendelni. -
kismikike
csendes tag
válasz
FrigoCoder #6581 üzenetére
Szervusztok!
N36L-hez kulcsot hol lehetne beszerezni?
Üdv, Miklós
-
v.tom
őstag
válasz
Pontosan úgy van, hogy radi8tor írja, annyit tennék még hozzá, hogy én csináltam egy rövid, pár centis venti tápkábel átalakítót egy hosszabbítóból, hogy a későbbiekben egy esetleges újabb venticsere alkalmával ne kelljen újra a kábelekkel kínlódni. Így csak be kell dugni az úja és kész. Ez talán a legcélszerűbb megoldás.
Még annyi, hogy érdemes figyelni az új venti vastagságára, a standardnél vastagabb ventik nem férnek be, mert egy slotba kell becsúsztatni. Pl. az Arctic Cooling ventik általában 27mm vastagok, nem pedig standard 25.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Bármilyen ventilátor nem jó hozzá. A minimális fordulatszámnak (~600) meg kell lennie, különben lekapcsol a szerver. Szóval ne valami csökkentett fordulatszámú "low noise" kerüljön bele hanem legalább 2200-2500 max. fordulatszámos.
Ügyelj a kábelkiosztásra is, mert HP-ék megvariálták a szabvány kiosztást:
https://silentpcreview.com/hp-proliant-microserver-gen8/
Tekerj le a:
"Using a Standard 4-Pin PWM Fan in the HP Microserver Gen8"
fejezetig. -
FrigoCoder
csendes tag
Lehet valahol N40L microserverhez ventillátort kapni?
-
Krisszer
aktív tag
confirmed, jól emlékeztem.
-
Krisszer
aktív tag
válasz
FrigoCoder #6577 üzenetére
konkrétan nem emékszem, de így első blikkre mintha az alaplap bal első sarkában lett volna.
-
FrigoCoder
csendes tag
Bármi ötlet hogy mi ez az alkatrész? Szétszedtem egy N40L microszervert, és esküszöm ezt is kicsavaroztam belőle. De nem emlékszem hogy pontosan honnan. Műanyag aminek van egy kis téglalap mélyedése amibe belefér valami, és egy hosszabb csavarral lehet rögzíteni mint a három kis csavar ami mellette (?) tartott valamit. Rákerestem a kódokra ami rá van írva de konkrétan semmitmondóak.
-
markussandor
senior tag
válasz
Krisszer #6575 üzenetére
De, egyszerűbb lett volna, ha annó tudtam volna, hogy ilyen létezik.
Ám nem tudtam, és nem is terveztem a microserver házát felhasználni.
A szükség hozta, hogy elő kellett szednem a szekrény aljáról a microservert.
Mindegy is, már így marad.Mások tanulhatnak belőle, és akkor nem kell hátlapot cserélniük.
-
Krisszer
aktív tag
válasz
markussandor #6574 üzenetére
nem lett volna egyszerűbb egy miniSAS PCIe/NVMe cuccot beletolni (lásd képeket feljebb) és a gyári "backplane"-t használni?
más: érkezőben van riser (m.2 A-key - m.2 E-key, m.2-PCIe x4) pár 2.5g hálókártya (2 db PCIe, 1db m.2 NVMe, 1db USB), szóval a hetekben várható még egy adag bizonyítéka a gyönyörű kókányolásomnak
-
markussandor
senior tag
válasz
markussandor #6556 üzenetére
Sikerült találnom egy belevaló sata backplane-t. Félve rendeltem meg, mert az aliexpresses leírás szerint a lyukak távolsága nem egyezett a méréseimmel, direkt rá is kérdeztem az eladónál, akkor is a hülyeségét vitte tovább.
Letöltöttem a fotóját, lefotóztam az enyémet, és egymásra illesztettem a képeket, így már látszott, hogy nagyjából stimmelnek a lyukak.
Most hozta a futár, már bele is raktam a lemezbe, már csak a NAS-ba kell visszarakni...Mi az előnye? Nem kell szétszedni az egész gépet, ha egy diszket ki akarok cserélni, és kevesebb vezeték fog lógni hátul.
-
Krisszer
aktív tag
because job, mint a gyári, de pont van pár szabad ESP 8266 és 32, szóval lesz rgb
-
Krisszer
aktív tag
na szóval, így néz ki kicsit ráncfelvarrva -
Krisszer
aktív tag
a Dell Optiplex 3050 Micro pont passzol az alaplap tálcájának helyére. fyi.
a NVMe slotba oktrojált SATA vezérlő gyönyörűen viszi a vinyókat a gyári SFF8087 fanout kábelen keresztül. igaz hogy az Asmedia ASM1064 csak PCIe x1, de mivel PCIe3, 4 HDDnél nincs bottleneck.
a tápellátás elegáns megoldás, behúztam egy Mickey egeres kábelt a PCIe sloton és a táp felcsurkázott madzaggal pihen a DVD helyén
.
következő lépés valahogy a M.2 WIFI helyére beokosítani, hisz az alapból is csak x1, az x4 slot meg megmarad multiGbE ethernetnek és/vagy SSD(k)nek, illetve valamit kitalálni hogy olyan elegánsan, ha nem méginkább, ki tudjam húzni az agyát a gépnek, mint gyárilag. -
bugizozi
őstag
válasz
markussandor #6565 üzenetére
Köszi, jó írás!
-
MrSealRD
veterán
válasz
-
Oldman2
nagyúr
válasz
Köszönet!
-
markussandor
senior tag
válasz
MrSealRD #6561 üzenetére
Egy fél napig írtam, remélem elégedettek lesztek az eredménnyel :-)
HP microserver + Dell Latitude 7490 = DIY NAS (Frankenhomeserver) -
v.tom
őstag
Sziasztok, még egy kocsit tichnikai kérdéssel érkezem:
A gépemet sokat használom plex szerverként is, ezért gondoktam rá hogy jó lenne valami ami segítene neki a hardware transcodingban. Quadro p400-ra gondoltam, ami azt hiszem max 30w TDP.Szerintetek a gyári táp bírná ezt az alábbiak mellett?
N36l
3x sata 3.5 hdd (2x 5400 rpm wd red + 1x 7200 rpm wd blue)
2x8 GB ecc (lesz majd nemsokára)
1x sata 2.5 hdd
1x sata SSD (belső USB porton)
Gyári HP gigabit Lan pce-e kártyaA többi a szokásos, a gyári venti és a táp venti cserélve lett.
-
MrSealRD
veterán
válasz
markussandor #6560 üzenetére
Persze, simán.
Szerintem sokan várjuk.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Egy kicsit mesélhetnél róla.
Frankenhomeserver.
-
bugizozi
őstag
válasz
Nem semmi setup, gratula
-
válasz
Ez nagyon beteg
-
markussandor
senior tag
-
krealon
veterán
Nálam Kingston Valure Ram 8GB unregistered ECC és Samsung 8GB unregistered ECC memóriák vannak használatban N36 és N40-es modellekben.
Pontos tipusszámot sajnos most nem tudok írni, de az unreg ECC-k nagyrésze megfeleő.
A https://n40l.fandom.com/wiki/Memory
oldalon egy csomó működő tipust meg lehet találni. -
v.tom
őstag
Sziasztok!
Van egy kb 6 éve 24/7 működő N36L-em, eddig win10 ment rajta és NAS / Plex szerver / backup feladatokat látott el, de szeretnék rajta OS-t cserélni TrueNAS Core-ra. Használja esetleg valaki a gépét hasonló konfigurációban? Van esetleg bármi negatív tapasztalat? Teljesen kezdő vagyok TrueNAS-ban.
Továbbá: 12gb (4+8, teljesen eltérő modulok
) memória van most benne, de szeretném kicsit megtolni a dolgot 2x8 gb ECC memóriára. Van valakinek javaslata, hogy milyet érdemes beletenni? Nem találtam konkrét part numbereket a HP leírásokban.
A gépet már korábban egyébként modoltam, ODD helyén SSD, PSU fan és system fan cserélve. Elképesztő, hogy ennyi év abúzus után még mindig megy és hibátlanul teszi a dolgát az egész.
-
bugizozi
őstag
válasz
markussandor #6551 üzenetére
Képet szívesen néznék majd róla!
-
markussandor
senior tag
Hasonló megoldáson dolgozom én is, a régi házból kidobtam az alaplapot, helyette szereztem egy laptopot, ha belefér az alaplap, örülök, ha nem, a tetejére teszem. A merevlemezekhez vettem egy nvme->sata kártyát (5 portos). Kb egy hete tesztelem, még nincs összerakva, de működik!
Nyilván nem lesz olyan szép, mint a videón, de a legkevésbé sem érdekel, be lesz téve egy jól szellőző szekrénybe. -
kgymac
őstag
Úgy tűnik, 8 lesz a max, 2x miniSAS csatival, kábelekkel.
-
kgymac
őstag
válasz
bambano #6545 üzenetére
Köszi az infót. Tavaly csak 1 sata portosat találtam, gugli sem dobott fel olyat, amit több portos, most van pár 5 vagy 6 portos is. Nálam a rajta lévő chip is lényeges, a dsm-nek is kéne támogatnia. asm1166 vagy jmb585 chip-es is van, elvileg támogatott.
Külön extra, ha a legtöbbet guglin reklámozó linkjeit több (3) lapon is megnyitom, egyből bannol. Érdekes rgizdák vannak kis hazánkban. -
kgymac
őstag
válasz
bambano #6543 üzenetére
Ez kettő sata portot jelentene csak. Küzdök egy ilyennel egy HP T520-ason, határeset, az egyetlen előnye hogy nagyobb kapacitású ssd-t is lehet használni, kb. féláron, mint az m2.sata-sok.
szerk:
az ebay-en most van elég sok 9211-4i, pcie4x csatival, de sok egy sas csatival szerelt, pcie16x-es kártya is van ezzel a típussal, így figyelni kell. Bár nem szedtem szét, de számomra kérdéses, hogy belefér-e a G7 házába ez a káryta. A G7 pcie16-os slotjába elefér, így használom 9211-8i-vel, de nagy zsúfoltság rémlik. -
bambano
titán
válasz
frankee200 #6540 üzenetére
A qnap árul olyan sfp+ hálókártyát, amin van két m.2 aljzat. Abba tudsz tenni m2->sata vezérlőt.
azt nem mondom, hogy olcsó. -
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
frankee200 #6540 üzenetére
Szerintem az alaplapi ipmi slot csak a távoli elérési kártyához használható. Nem lennék meglepve, ha nem valami kiherélt port lenne az.
Még ha nem is lenne kiherélt, akkor szerintem a BIOS nem úgy van megírva, hogy teljesértékű PCIe slot legyen... -
frankee200
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. 2 Gen7 Hp microserver-em tök jól teszi a dolgát egy N54L meg egy N40L. Kaptak 1-1 Melanox SFP+ hálókártyát igy tök jól elvagyok sebesség ügyileg is. De emiatt nincs több PCIe slot az alaplapon amibe bele tudnék dugni egy raid kártyát amihez csatlakoztatnék még 4 hdd-t. A kérdésem az lenne, hogy az alaplapon lévő ipmi slot hasonlít egy PCIe 4x csatira de valójában is az vagy valami másra drótozták át. Egy filléres LSI raid kártya menne bele HBA it firmware-el. Látná a rendszer? Azt látom, hogy hátrébb van ez az ipmi slot mint a rendes PCI-express de nem érdekes raid kárta elfér. -
válasz
radi8tor #6538 üzenetére
Semmilyen támpontot nem ad, hogy mennyit használták.
Nem a PCB, nem az ellenállás, nem a trafó, nem az induktívitás, nem a táp fémháza adja meg magát a tápban, hanem a elko öregszik el.
Az pedig álltában is. Olyannyira, hogy üzemelő gépben, a hibás elko még hónapokig-évekig üzemképes marad az első betáp elvételig. -
bugizozi
őstag
Szia!
Köszi, ez a BIOS update nekem is segített, hogy a Win10-nek legyen hálózat.
Annyi kiegészítés, hogy valamiért nem akarta megcsinálni boot-olhatóvá a pendrive-ot, úgyhogy Rufus-szal csináltam egy FreeDOS-t, arra rámásoltam az EXE tartalmát, amit kicsomagolt, és ott a flash.bat-ot kellett futtatni, nem az O644xxxx.ROM-ot. -
feeregon
csendes tag
Sziasztok!
Van egy GEN7, amit xpeno-nak használok. Kikapcsoltam HDD csere miatt, de vissza kapcsolni nem lehet. A visszajelző világít, de hiába nyomom a gombot nem pörög fel a winyó. Nem vált át zöldre a LED. Mi lehet a gond?
Köszönöm
Egon -
kgymac
őstag
válasz
radi8tor #6525 üzenetére
ilo4 az ilo2 helyett. A dl380g7-ben ilo3 van, lic függő képességekkel, ahogy a microserver g8 is, már alapból több beállítási lehetőség van, nagy része lic-cel használható. A lic-eket az ebay-en vettem, működik, még a hpe letöltési galádságait is vette (fizetős ügyfelek tudnak letölteni az előfizetés időtartam alatt bios stb. állományokat. Ez szerintem sok embernél kiverte a biztit, a dell még trollkodott is rajta). Nem fizetős ügyfelek csak a tisztán biztonsági frissítéseket értek el, egy ilo-t pl. nem. Hogy most hogy van, passz, jó 5-6 éve regeltem hozzá a hpe-nél, még friss volt a használt g8 microserver.
-
kgymac
őstag
válasz
Tangerine #6523 üzenetére
Maradtam a rac-nál, ebay, német eladó, egyesével feltett rac kártyák. Nem bántam meg, 40-45 volt a vége szállítással, míg a második g7 microserver 12 volt a ha-ról (n36l, tarcsinak az n40l mellé, éppen sikerült elsőnek elcsípni). Néha vga távolról, gyakrabban power on, csak az ie a probléma, edge-ből (w10) nem sikerült, de win7-ből megy ie-vel, max. a lejárt cert a probléma. Droid kliens már nem kezeli, csak a G8-at. Mondjuk a DL380G7 ilo-jához képest a rac elég vérszegény, bár az is csak power on-hoz van használva, ha nem indulna el valamiért.
-
Tangerine
senior tag
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Bambuszpro #6517 üzenetére
Hát igen nálam most telt be a pohár, és bevallom eddig alig volt használva a gép, csak akkor kapcsoltam be ha valamit le akartam menteni rá vagy kellett valami róla.
Én Win 11-en használom, 2 módosítás kellett hozzá:
- Edge-ben az Internet Explorer módú lapoknál hozzá kell adni a kártya IP címét hogy erre kapcsolódva legacy IE módban fusson Edge.
- Valamint a Java JVM-nek a biztonsági beállításait meg kell piszkálni, hogy engedje ezt a régi Java KVM alkalmazást futtatni. Ezt java.security file-ban kell megtenni a megfelelő bejegyzések ki kommentelésével. Tudom ez nem elegáns, de eddig Java se volt a gépemen, szóval másra nem is használok Java-t. -
Bambuszpro
tag
válasz
radi8tor #6516 üzenetére
Nagyon jó kis cucc.Az enyémet direkt ennek a használatával telepítettem és állítottam be. Nekem annyit kellett trükközni, hogy a KVM nem akart működni windows 10 alatt a megfelelő java verzióval sem. De áthidaltam egy win7-es virtuális géppel. Ott gond nélkül megy. Találtam egy github projektet is ahol dockerben futtatja ugyan ezt ott viszont amikor a VNC-vel beléptem rá nem akarta átvinni egy idő után a nyílgombokat így azt elengedtem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
10 évig a dobozában pihenő remote access card-ot szerváltam a géphez.
Végre tudom monitor nélkül is használni - valljuk be egyre nehezebb VGA portos monitort találni - és nem is akarok monitort az asztalomon.Itt még lehet kapni csak nem szállítanak Magyarországra: [link]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
markussandor #6514 üzenetére
Szerintem nagyon macerás lenne nem gyárit bele rakni, mivel kevés a hely, a rögzítő pontok meg speciálisak.
Ha ITX lapban gondolkozol akkor házat is kellene cserélni hozzá.Amire készült arra nem harmatgyenge, de ha mást is szeretnél tőle akkor már elfogy az ereje valóban.
-
markussandor
senior tag
Sziasztok!
Van lehetőség alaplapot cserélni az N36L-ben?
Nagyon szeretem ezt a házat, még jó a táp is, sajnálnám kidobni.
Természetesen nem gyári alaplapra gondolok, egyrészt baromi drága, másrészt 12 éve is harmatgyenge volt a CPU.
Lemértem, a mini ITX beleférhet, de máshol vannak a lyukak. -
válasz
worxland #6511 üzenetére
"Alapból az enyémben 1 giga volt."
Hmm. Valóban. Előkapartam régi leveleket pontos partnumber után, és én is 1 GB RAM-mal vettem anno 2011-ben a part number szerint.
A végeredményen nem változtat viszont. ZFS döcögni fog vele: csak egy komplikált, kevésbé fancy-bb QNAP / Synergy NAS lehet a végén belőle, ha NAS-nak lenne használva.
(Más felhasználási területről majd nyilatkozik más, én csak NAS-nak használtam / használom ezeket a HP Microservereket). -
"Van egy amit nem használtam csak vagy 2 hétig néhány évvel ezelőtt aztán leraktam és nem foglalkoztam vele."
Egy ~12-13 éves eszköznél ez nehezen értelmezhető. Majd a hirdetésben próbáld addig faragni hogy hihető legyen."Azt hiszem 4 gb ram van benne"
Tehát akkor alap memória. Ez valóban nem túl vonzó. ZFS azt hiszem meg se röccen vele."milyen értéket képvisel egy N36L most"
Amennyiért eltudod adni. Mivel nem írtad pontosan milyen állapotú, így megelőlegezem, még az eredeti táp van benne, ami pedig a gyenge pontja volt a konstrukciónak. Pót táp (ha épp kapható) pedig majdnem a géppel egyenértékű. 4GB RAM se sok, és ma már nem találsz hozzá UDIMM ECC RAM-ot: tehát vagy nem bővíthető a memória, vagy lehúzós áron.
Én ebben a formában nem adnák érte 15 kHUF-nál többet, de én nem vagyok referencia: nincs rá szükségem. -
MuFFo
tag
Tudom hogy a hardverbeárazós topicba kellene de először itt próbálom meg: szerintetek milyen értéket képvisel egy N36L most? Van egy amit nem használtam csak vagy 2 hétig néhány évvel ezelőtt aztán leraktam és nem foglalkoztam vele. Aztán egyben szerettem volna eladni a vinyókkal, de úgy nem volt rá érdeklődő. Most megbontom, külön rakom fel a 4x3TB WD Redet. Azt hiszem 4 gb ram van benne.
-
joydrv
aktív tag
Gondolkodom egy HP N40L vásárlásán. Nem volt még ilyen kis gépem.
Alkalmas lenne arra, hogy 4-6 Tb-os HDD-ken 4K filmeket tároljak és tudjak nézni róla gigabites hálózaton keresztül? Egy Plex server külön gépen fut és amlogic médiaboxok a kliensek, azok transzkódolják a filmeket, ha szükséges. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Tangerine #6504 üzenetére
Non-stop sokáig bírják. Igazából akkor makkannak meg, ha ilyen hosszú éven át tartó bekapcsolás után áramtalanítod egy időre, és próbálnád elindítani a gépet. Akkor vagy pukkan vagy csak szimplán nem áll fel a táp.
Nekem még eredeti táp van, csendes ventivel benne, de kb sosincs bekapcsolva csak ha adatot mentek át rá. Évente kb 1x.
-
Lucif-R
senior tag
Helló Mindenki!
N40L újra duruzsol.
Ez az új táp: [link]Észrevételek:
- molex csak 2db van rajta így kellett a 2db elosztó ( amúgy van rajta 3db SATA)
- nincs hálózva a kábel korbács, így utólag tekergettem be szigszalaggal meg gyorskötözőztem meg ahol kellett
- ennek nem egyben van a teljes táp hanem van egy röidebb csati és egy plusz 2x2-es csati
- rövidebb a kábel korbács, de nem túl rövid hanem pont elégSzerencsére a táp elpukkanása nem vert szét semmit, így marad ő ameddig nincs vele valamai szal még vagy 10év
Megkapja a 2x3TB-s WD RED-et standaloneban, a mostani 2x1TB RAID1 helyett. Lementek róla mindent gyalu, és felrakom rá a 7.x es DSM-et. Lesz egy tükre a felhőben amire majd szépen megy backupolás.
Köszi mindenkinek a közreműködést
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- RASPBERRY PI 400 + Táp + HDMI + SD
- FX-8350 + Gigabyte 990XA-UD3 + Arctic Freezer A30
- Mini PC: 10. generációs intel i5-1035G7, 8GB ddr4, 128GB Tárhely (Bővíthető), Intel Iris Plus, WiFi
- I5 4590, GTX 745 2GB, 500GB SSD, SFF számítógép konfiguráció, eladó!
- Fm2+ lap+AMD A6-5400K Alpine 64 Hyper x +4gb 1600Mhz
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP ZBook Fury 15 G7 - i9-10885H I 32GB I 1TBSSD I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest