- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
naja
aktív tag
válasz
Kernel #58849 üzenetére
Okés, köszi! Félig-meddig még értem is, amit írsz.
Majd egy hosszú téli éjszakán megkérdezek valakit, hogy magyarázza el mikről volt szó. Addig meg megelégszem vele, hogy működik. Amúgy attól már magában megéri az árát, hogy nem kell forrasztgatni, csak bekötni és dobozolni. Annyira már nem mennék el a DIY felé.
Köszi még egyszer! Szuper kis topik, hogy még lámaként is lehet haladni a kis projektekkel.Minden jót nektek!
-
Kernel
nagyúr
Igen, csak még az Input és GND-t egymással össze kell kötni.
Ennél ugyanis a tranzisztor kapcsolja a relét, a bemenetet pedig egy processzor vezérelheti, vagy bármi, ami lezárja GND-re.
Amire először utaltam, hogy ennyi erővel lehet direktben a relére is kötni, a tranzisztort kiiktatva. De teljesen mindegy, ha így praktikusabb, így is ugyanott vagy.
-
naja
aktív tag
válasz
Kernel #58829 üzenetére
Nagyszerű, köszönöm szépen a segítséget. Már meg is rendeltem.
Még a bekötéshez kérném a segítséged. Két gondom van: nem igazán értek az elektronikához (kigugliztam amit lehetett), illetve nem tudok kínaiul (relé paneljén kínaul feliratok vannak a 220 V részén). Szerencsére a panel aljáról is van fotó, amin van egy kapcsolási/logikai rajz (nem tudom így hívják-e ezeket). Ez külön van a szürke mezőben. Ez alapján próbáltam dekódolni a dolgot. A NO / INPUT / NC feliratokat már én írtam oda, nem tudom jó-e.
Tehát az USB felől:
• Vcc-DC (+5V)
• GND-GND
220V felőli oldalon:
• középen jön be a fázis,
• NO (Normal Open?) felől megy ki.Lövök még valami dobozkát a közeli villamos boltban hozzá, és kész is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
VIPowER #58843 üzenetére
Indítókondenzátoros változatnál egyértelmű, ha azt menet közben visszakapcsolom, fékezi a motort, rendellenes búgása lesz, melegszik, le is éghet. Tehát amelyiknél áramrelé vagy PTC kapcsolja a segédfázist, csak az indítás idejére.
Állandó üzemi kondenzátoros motorral nem kísérleteztem, de annál szükség van a kellő kapacitásra, különben épp legyengül, ha jól tudom. Vagy szimplán a fázistekercs túlterhelődhet, mert azt úgy méretezik, hogy a segédfázissal együtt hajtja meg a motort.
-
-
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi #58841 üzenetére
A kondenzátor az indításban segít inkább, de azért megpróbálhatod a cserét, nem nagy összeg. Ha nem ez a gond akkor lehet megkopott a tengely, azzal nem tudsz mit csinálni. Nekem egy 16 éves MTD junior 32 van, még kondit nem kellett benne cserélnem, viszont szezononként úgy 3-szor átfújom WD-40-el a tengelyt, lehet ezért van még életben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
sketchifun #58839 üzenetére
Az rendben van, csak többféle praktikus szempontból írtam a 18650-et. Beszerezhetőség, ár (vagy nem is kell venni, mert van otthon a lomtárban), terhelhetőség, kapacitás például. Amellett lehet gondolkodni más megoldásokon is.
Van egy másik csavarhúzóm, amibe 2x 16340-et tettem párhuzamos kötésben, mert csak ez fért el. Ahol piros nyíllal jelöltem, ott épp van egy átmenő csavar, ami kettéosztja a kamrát:
Noha azt ki lehetne vágni belőle, a nyél pedig összefogható egy kerékpárbelsőből vágott gumicsővel is. Akkor belemenne a 18650. De inkább meghagytam eredeti állapotában.
-
Fűnyíróm teljesen elgyengült, néha nehezen pörög fel, és nagyobb gaz vágáskor meg is áll a motor, csak búg.
A fék régóta ki van herélve rajta, az nem foghatja.
Lehetséges hogy a kondenzátor elvesztette a kapacitását?
Mérni sajna nem tudom, nincs kapacitásmérőm. -
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #58836 üzenetére
Sejtettem, hiányzik a LED-et védő előtétellenállás, így könnyen tönkre tud menni. Esetleg az is elképzelhető, hogy kevés feszültség esik az 5,1 ohmon, emiatt nem világít. De ezt mondanám kisebb eséllyel.
Meg kell mérni, de itt hullámzó DC szokott lenni, mivel az adapterben csak diódás egyenirányítás van, puffer nélkül.
Ez olyan konstrukciós hiba, ami annyi fáradságot sem ér, hogy visszavigye az ember. Ha tönkrement a LED, akkor csak kell egy másik, de azzal sorba kell iktatni egy ellenállást is.
Azon viszont nem tudsz segíteni, hogy amikor pár év alatt (ha rossz minőség, akkor hamarabb) kipurcan az akku és nem tudsz bele 18650-et építeni, ha nem fér el.
1 db cella fog tönkremenni a négy közül, de akkor már nem lesz jó. Egyébként egy 4,8 V-os csavarhúzó működik a 4,2 (3,7) V-os Li-ion akkuval, nekem is van olyan, kettő is. Egyik kicsit lassú, másik még így is gyors. De egyenes fajta (illetve csuklós), amiben elfért a 18650.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #58832 üzenetére
Szokott lenni egy nagyobb fajta, soros áramkorlátozó ellenállás, ami épp a töltőáramtól melegszik normálisan.
Szokott lenni még egy kisebb ellenállás is, ami a LED-et védi, azzal van sorba. Ezek így csatlakoznak a nagy ellenállásra, az azon eső feszültség hatására világít.
4 db soros cellánál töltés közben 5V normális, lassan emelkedőnek kell lennie és a cella melegedhet is egy idő után. Valószínűleg csak a LED-nél van valami gond, ami a működést nem befolyásolja.
Annyi haszna van, hogy a töltőáramtól világít, így lehet érezni a kontaktot, hogy jól tettük töltőre vagy nem.
A trafós adapter meg nyilván úgy jó, ahogy van. Trafónak nem is lehet olyan hibája, hogy felszökik a feszültsége, viszont ez a természetes működése, terhelés nélkül.
-
draco31
veterán
válasz
draco31 #58832 üzenetére
Közben belül is mértem, a gyári tápja ha be van dugva, akkor a csatlakozó lábánál már csak 6V-ot mértem. Kipróbáltam a másik táppal is, azzal sem világít a led. Az akkun pedig 5v-ot mértem. Vagy lehet le kellene meríteni, és akkor próbálkozni? Új egyébként, de csak 2000Ft volt, ezért is nem rohanok vele a boltba vissza. Csodás Straus márka.
-
draco31
veterán
Hello!
Adott egy kis akkus csavarozó, a töltője 6v 300mAh-t ad. Elvileg. Viszont multiméter szerint 11-et, és a csavarozó nem is jelzi hogy töltene. Esélyes, hogy az adapter halott? Ha igen, a Logitech-el helyettesíthető? Hasonló feladatot látott el, konkrétan vezeték nélküli egeret töltött pár éve még.
-
Kernel
nagyúr
Az időzítő, neked csak relé kell, de abból is 5V-os.
Vagy ilyen modul:
http://www.ebay.com/itm/222346771885
De a rajta lévő áramkör nem szükséges, így legfeljebb annyi előnye van, hogy a sorkapocsba be tudod kötni a 230 V megszakítását.
Az 5V-ot pedig csak polaritáshelyesen szabad rákötni a relére, mert van rajta egy védődióda is. Vagy ilyen relét vehetsz, panel nélkül is.
-
naja
aktív tag
Sziasztok! Hogyan lehetne megoldani, hogy a TV bekapcsolásakor a rákötött erősítő is automatikusan bekapcsoljon?
Az elképzelésem szerint a TV USB portján kimenő áram aktiválna egy kapcsolót/relét/izét, és ezen lógna az erősítő. Mivel én abszolút láma vagyok az elektronikához, csak annyit tudok az alapokról, amit az ált. suliban tanítottak fizika órán, ezért itt meg is állt a tudományom.
Létezik-e olyan eszköz ami ezt megoldja? Ha egyszerű barkácsolásról van szó (ami max csavarhúzó használatú skillt igényel), az is jöhet.
Köszi előre is!Ui: Ilyet találtam Ebay-en. Ezt keresem vajon?
-
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #58816 üzenetére
Meg is kaptam ma az adaptert, tökéletesen megy. Mérve 19.25V, és szerencsére a polaritása is jó.
-
Barret001
addikt
Sziasztok! Múltkor kinyírtam egy step-down convertert .[link] Kicseréltem a védődiódát,és azt hittem jó lett.
Terhelés nélkül tökéletesen működik,szabályozható is.De csak pár száz mA-t tud.Lehet hogy elszállt
benne az induktivitás is? -
(jan)
őstag
Urak!
Air core műszerhez keresek meghajtó ic-t, valakinek van esetleg ?
-
vacs
veterán
Sziasztok.
IP kamerám adapteréhez (12V 1A) keresek zavarszűrőt, mert nincs benne gyárilag és zavarja a másik helységben lévő analóg rádiót!
Ehhez hasonló kellene itthonról, mert sűrgős lenne. -
hkari
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy alu profilba vezetett ledszalaggal szeretném megoldani egy tükörnek a fővilágítását. Felülről világítana lefele. Vettem egy duplla led szalag fogadására képes profilt. Az a kérdésem, hogy mivel ha a szélén kapja a tápot, akkor nem igazán lehet szépen kivinni teljesen a széléig a szalagot. Meg lehet-e esetleg táplálni a led szalagot mondjuk a közepén? Ugye két sorban lenne, szóval akkor a két ledszalagra középen forrasztanám a tápot rá.
-
kezdosql
tag
válasz
csabyka666 #58580 üzenetére
Koszonom, igen.
Szerintem kontakthibas lehet, ha pendrajvot tesznek be, egymas utan tobb hangjelzes is jon, hogy a win eszlelte, majd ledobta, majd ujra csatlakoztatta, es idonkent masolasi problemak is vannak.
Led-es megoldasra gondoltam, hogyha a kabelek vegere led-eket teszek, akkor azok villognak-e, vagy stabilan vilagitanak, mert muszerrel csak ket pont kozott tudok merni, itt pedig 4 pont van.
-
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #58816 üzenetére
Köszönöm segítséged, és információd! Notebook tápból egy tetszett, az is egy Lenovo 40W-os darab, ami nem olyan, mint a hagyományos töltők, hanem maga a töltő részen van közvetlenül a hálózati csatlakozó, és a fizikai mérete is egészen jók. Megpróbálom azt a 19V-os adaptert, lesz ami lesz, mert még mindig sokkal barátibb ez a megoldás, pláne akkor, ha később el szeretném adni a kormányt. Vennék hozzá eredetit is, de sehol sem találok, még külföldi oldalakon sem.
-
válasz
orion1025 #58809 üzenetére
Bocsi ugy ertettem van laptoptapod.
Az 1V az ennel nem hinnem hogy szamitana, ez a nyers bemeno, ebbol kulon stabilizatorok allitjak elo a belso feszultsegeket. Ha a tap 5v vagy 3,3v lenne, akkor ova intenelek a mas tapfesztol, az mas eset.Pl. kaptam ingyen egy szkennert, tapja elveszett, , 32v ac volt a bemenetre irva. Na ez aztan a szabvanyertek, ilyen a vilagon nincs.
Labortaprol elesztettem, DC, 25 voltnal eledezett, 28 voltnal jol mukodott, csak a szkennelt kep csikos volt, ez 31 voltnal megszunt, 50 voltig tekertem, annyit tudott a tap, es hibatlan volt addig. -
Kernel
nagyúr
válasz
Black-core #58810 üzenetére
Kondi és ellenállás önmagában kevés, 555 astabil multivibrátor lenne egy lehetőség:
http://users.atw.hu/electrocalc/astabil.htm
Diódás trükközéssel lehet változtatni a kimenő formátumot:
Az elektromágneses léptető áramfelvételétől függően szükség lehet illesztőfokozatra:
Nálad az első jön szóba, mert nagyobb tápot igényel a terhelés, az kapna 24 V-ot, utána egy 7815 vagy 7812 állíthatná elő a második feszültséget.
Vagy az is lehet, hogy meghúz (léptet) már 15 V-ról is, ki kell próbálni.
-
Sajnos epp nem a lagyinditas kell ide, hanem a tulterhelesvedelem kesleltetese, akar 1-2 masodpercig is.
Regebben egy nagyon jo cikket olvastam errol, oszcilloszkopkepekkel, aramgorbekkel illusztralva, a lenyeg hogy a bekapcsolas pillanataban elve lorugas a motor allo helyzete+a segedfazis kor, az inditokor.
Mire ezek lecsengenek, parat fordult a motor, megjon a nyomasellenallas, suriteni kell a hutokozeget.
Es itt szoktak a hagyomanyos inverterek feladni a harcot,'pedig ha innentol meg kb 0,5-1 sec ideig nem lepne be a tularamvedelem, akkor felporog teljesen, inditorele elenged, es beall a 100-200W tartos terheles.Tudom hulye tanacs, es anyagilag se epp telitalalat, de mindezek egy legujabb generacios inverteres gepnel nincsenek.
Nalad nem, mert adott a szitu, de pl. egy nyaraloba, csak nyaron,'esetleges napelmes ellatasnal, ha pont most kell hutot venni akkor megeri, amennyivel dragabb a huto, annyival lesz olcsobb a kisebb inverter. -
Black-core
aktív tag
Igazából vmiféle led villogtató elektronikára gondoltam.
-
Black-core
aktív tag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Az lenne a célom hogy van egy 24V os számlálom amit szeretnék úgy meghajtani, hogy impulzusokat kapjon 1 másodpercenként. Kondival és ellenállással szeretném megoldani, hogy ha a kondi feltöltött adjon egy impulzust a számlálónak. Ha jól gondolom akkor a kondi kapacitásával és az ellenállás értékével tudnám pontosítani hogy minél közelebb kerüljek az 1 másodperchez. Milyen értékű kondi és milyen értékű ellenállással kéne kezdeni?
Köszönöm!
-
orion1025
őstag
válasz
tordaitibi #58805 üzenetére
Nem, nincs felesleges, de az univerzális adapterek cserélhető fejével nincs túl sok jó tapasztalatom, ezért örülnék, ha a kiszemelt, mezei, 19V-os adapter működne, mert annak a csatlakozója pont jó méret, egyedül az 1 volt eltérés tart vissza a vásárlástól.
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #58783 üzenetére
Igen,sajna ezt én is tudtam ,dehát 800w és színuszos.Vég vártam is hátha elmegy valamennyire a nyomás.Valamilyen lágy indítás szerű trükkben reménykedtem.
-
-
-
orion1025
őstag
Üdvözlet ismét!
Villám kérdéssel fordulnék hozzátok, egy PC kormánnyal kapcsolatban. Sajnos úgy vásároltam meg, hogy nincs meg az adaptere, ami a Force Feedback miatt kellene, de nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, gondoltam hétköznapi értékkel fog rendelkezni a gyári. Nos, nem így lett, az eredeti 20V / 750mAh... Nem szeretnék laptop töltőt használni hozzá, de találtam egy "megfelelőt", aminek a csatlakozója is tökéletes lenne, de 19V / 800mAh értékkel rendelkezik. A kérdésem az lenne, hogy ez működhet? Nem akarok zsákbamacskát venni, mert nem egy olcsó darab, de sajnos érdemi alternatívát nem találtam. Sok-sok adaptert mértem már ki, de általában voltra többet tudtak, mint papíron, így ez tartja bennem a lelket, hogy jó lehet.
-
huniross
tag
válasz
Balázs1621 #58794 üzenetére
Ha lehetne, akkor mihez kalibrálnád?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Lenovo ThinkCentre M70q Gen3 számítógép + Lenovo ThinkVision E24-28 monitor
- ASUS X301 (RX170HD)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 4th i5-8265U/8GB/256GB NVME SSD/FHD Touch UltraBook garanciás
- Superconsole X2PRO retro játékkonzol 70000 játékkal + android box egyben
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest