Hirdetés
- E-book olvasók
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Black-core
aktív tag
válasz Black-core #69108 üzenetére
Board szám alapján az Over Drive. [link] De ilyen zárt beülős gépet sehol nem lelek.
-
törölt tag
válasz Black-core #69104 üzenetére
Amit találtam:
"Faulty PCB1: No video output; solid black screen.
This PCB was originally paired to Run and Gun 2 Sub-board which being a dual monitor game uses the SUB board for video output, leaving it with Run and Gun 2 it works perfectly and passes all tests. If I swap to a normal sub board (like say Salamander 2) which relies on the main PCB for video output I get the blank screen."Nem a monitor maga a hibás, hanem a "Sub board" sajnos.
Amit írtak róla, hogy az 5 voltos tápellátást érdemes végigtúrni[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #58810 üzenetére
Kondi és ellenállás önmagában kevés, 555 astabil multivibrátor lenne egy lehetőség:
http://users.atw.hu/electrocalc/astabil.htm
Diódás trükközéssel lehet változtatni a kimenő formátumot:
Az elektromágneses léptető áramfelvételétől függően szükség lehet illesztőfokozatra:
Nálad az első jön szóba, mert nagyobb tápot igényel a terhelés, az kapna 24 V-ot, utána egy 7815 vagy 7812 állíthatná elő a második feszültséget.
Vagy az is lehet, hogy meghúz (léptet) már 15 V-ról is, ki kell próbálni.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Sleed
aktív tag
válasz Black-core #50916 üzenetére
Sziasztok!
Fénycső esetén a fojtótekercset mindegy hogy a fázisra vagy a nullára kötöm? Ha nem mindegy, akkor lesz valami baja valaminek ha fordítva van? Egy konnektoros, kapcsolós megoldáson gondolkodom és ezért érdekel.
Köszönöm
Sleed -
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #50900 üzenetére
1 db tranzisztor semmit nem jelent, ilyenekből szokott lenni sok.
A relé tekercsére menő tranzisztort kellene megkeresni, aminek a másik lába GND-re megy. Az viszont rövidzárral átköthető, mert a tranzisztor is azt csinálja (kapcsol). Csak ott van a veszély, hogy ha mást kötsz át, tönkre is mehet bármi.
Aki nem ért hozzá, lehet egyszerűbb levenni a relé műanyag tokját és "kipöckölni" valahogy.
Vagy az alján az összes (4 db) érintkezőpárt átkötni. Már amennyiben nincs más feltétele a működésnek.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #50879 üzenetére
A relé tekercsét általában egy NPN tranzisztor kapcsolja, a képen látható módon.
A tranzisztor C-E lábainak átkötésével a relé meghúzatható:
-
Black-core
aktív tag
válasz Black-core #50878 üzenetére
Csak direktbe nem tudnám valahogy bekapcsolni azt a relét? Pl. a fentebb linkelt képen a kékkel keretezett 8 láb valamelyik 2 re kapcsolót forrasztok? Vagy ez feszültségre kapcsol?
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #50874 üzenetére
Akkor az nem az a felirat, tehát lekövetéssel és/vagy mérésekkel lehetne megállapítani a bekötést.
A végfok bekapcsolása valamelyik pont testelésével vagy kapcsolófeszültség ráadásával történik általában ilyen szerkezeteknél.
Tehát, ha valamelyik ponton feszültség mérhető, esetleg épp azt kell testelni. Bár itt lehetne gondolni arra is, hogy az valamilyen segédfeszültség, de a DVD-lejátszónak saját tápegysége van, így ez nem túl valószínű.
Eleve a 8 tűs csatlakozóba 6 csatorna jele, egy GND és egy kapcsolójel épp beleférne.
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #50853 üzenetére
Digitális jelek ott nem közlekednek, szerintem a GND mellett 6 analóg jel és egy DC-kapcsolójel, ami minimálisan szükséges a működéshez. Esetleg lehetne még némítójel / Mute, az is DC, de némítás lehet a forrás kimenetén is.
Ahol sárga nyíllal jelöltem, a csatlakozó mellett nincsenek feliratok?
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #50851 üzenetére
Lehet, hogy csak azért zúg, mert nem kötötted be szabályosan a jelet (GND és melegpont), konkrétan a GND közösítés hiányára gondolok itt.
Továbbá ellentmondásos, hogy amennyiben a műanyag tokban lévő relé kapcsolja be a végfokot, akkor addig nem is zúghatna, míg a relé nincs meghúzva.
De a minősíthetetlen (jófogás.hu minőségű, szánalomkategóriás) képek alapján úgy tűnik, az egy 4 áramkörös relé, lehet inkább hangszóróvédelem. Az viszont késleltetve szokott meghúzni, üzem közben pedig tart.
Mivel a DVD elvileg egyszerű DC kapcsolójellel (vagy valamelyik pont GND-re zárásával) indítja a végfokot, ezt nem nehéz kiváltani, állandóra kötni. Csak le kellene követni és/vagy mérni, vagy kellene egy rajz. (Vaktában próbálgatásnak nem vagyok híve.)
Nem is értem, mivel lehet manapság ennyire igénytelen képeket csinálni, az ember azt hinné, a legegyszerűbb telefonok is többet tudnak ma már.
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47972 üzenetére
A klasszikus vakuk elektronikája egy inverter, ami az akku feszültségét megnövelve feltölt egy puffert, majd egy ellenálláson keresztül feltöltenek egy másik kondenzátort is.
A második kondenzátort egy trafó primerjén keresztül sütik ki, ami tovább növeli a feszültséget a villanócső vezérlőelektródája részére, amitől a cső begyújt és kisüti a puffert:
Következő egy orosz megoldás, ahol a hálózati feszültséget egyenirányítják, a puffer a szinusz csúcsértékére töltődik (230 * gyök2). Látható egy L1 glimmlámpa is, ami a töltést indikálja.
Utána szintén egy impulzustrafóval gyújtja be:
Utóbbi rajzot csak az elmélet kedvéért mutattam, hálózattal galvanikus kapcsolatban álló áramkörökkel nem ajánlatos szórakozni, főleg kezdőknek.
[ Szerkesztve ]
-
Zoja™
őstag
válasz Black-core #47972 üzenetére
330 voltos feszültséggel lehet feltölteni. A 180uF a kapacitása, az elég kicsi.
-
mezis
félisten
válasz Black-core #47964 üzenetére
Akku töltésére egy harmadikat ajánlok. (Illetve az internetről beszerezhető hasonló tudású sokkal olcsóbban.)
Cellánként figyel, tölt, kisüt, formáz. Amit választasz. Ha formáztál, a végén megtudod milyen kapacitású az akkumulátorod.mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47966 üzenetére
Ni-MH akkura nem azért káros a kisáramú töltés, mintha túlterhelné, épp ellenkezőleg. Csak elősegítheti a memóriaeffekt kialakulását.
De alkalmilag lehet így is, nem kell szakaszosan.
A HDD úgy tönkremegy, nem lehet az 5V bemenetére 12 V-ot kötni.
Külső házról volt szó, amiből létezik kétféle megoldás, táplálás szempontjából. Azt nem írtad, milyen külső házad van.
Illetve most már látom, a házat csak mellékesen említetted, de így nem fog menni. Szükség van az 5V tápra is, amit egy DC-konverterrel lehetne előállítani a 12 V-ból.
Ezeknél a merevlemezeknél 12 V-ról megy a motor és fejmozgatás, 5 V-ról a logikai áramkörök.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47964 üzenetére
Mindkettő túl kevés árammal tölt. 2650 mAh kapacitású akkuba (amikor nem gyorstöltésről van szó) a veszteségek miatt legalább a másfélszeresét kell tölteni, gyakorlatilag 4000 mAh-t.
60 mA árammal ez 66 óra alatt jönne össze, majdnem három nap. Sovány vigasz, hogy túltöltéstől, "túlhevüléstől" nem kell tartani, így nem probléma, ha a kelleténél tovább marad töltésen.
Kellemetlenebb, hogy ezeknek a nagykapacitású akkuknak nem is tesz jót hosszabb távon a túlzottan kisáramú töltés.
Külső HDD-ház van olyan is, ami 12 V és 5V-ot igényel. Vagy olyan is, amelyik csak 12 V-ról megy, az 5 V-ot belül állítja elő.
Utóbbi esetben az 5V ág áramát is a 12 V-ból kell biztosítani, noha a transzformációs elv miatt ez kevesebbre jön ki, mint a HDD-n feltüntetett 5V áramfelvétel, viszont némileg növelő hatású a konverziós veszteség. De egy laptoptápnak ez nem okozhat gondot.
A kapcsolóüzemű tápegységek általában megfelelnek a célra, amennyiben pontosan 12 V-ot ad le. Zárlatvédelemmel mindegyik el van látva, tönkretenni nem olyan egyszerű.
Egy vaku soha nem fog folyamatosan világítani, a villanócső nem arra való, hanem villantásra. Ahhoz pedig elektronika is kell, ami több száz volt feszültségre feltölt egy kondenzátort. A tárolt energia a csőben egyszerre szabadul fel, épp ez a lényege.
-
Black-core
aktív tag
válasz Black-core #47749 üzenetére
Kifutottam a szerk-ből. Én a cd olvasó bemenetéhez forrasztottam ( ott nem volt semmi alapzaj) majd betettem egy olyan cd-t folyamatos ismétlésre amin egy üres szám volt. Innentől kezdve azt kötöttem rá amit akartam.
-
Barret001
addikt
válasz Black-core #47721 üzenetére
Van egy házi készítésű állítható kimeneti feszültségű akkutöltőm.
Kezdéskor beállítom 12,6V-ra. Később meg ahogy kívánja az akksi.
Néha ránézek,kb 3 óra alatt töltöm fel.Nem akarom tönkre tenni. -
Barret001
addikt
válasz Black-core #47712 üzenetére
Én töltöm egyben is. 4,2V-ot megszorzom a cellák számával.
Töltés végén erősen esik az áramfelvétel,akkor adok neki többet.
De figyelni kell Ampert,és a feszültséget is! Ezek a cellák erre kényesek.Van 3-és 4 cellás pakkom is. Sőt 8000 mA-os is
Töltőelektronika kidobva. A legkisebb pakk 2200ma-os. Pc ventillátor
1 töltéssel 10 órát megy róla simán -
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47716 üzenetére
Azt észre lehet venni, amikor a zsugorfólia alatt van egy ilyen korong is:
http://www.ebay.com/itm/351417093267
De ezt egyedi celláknál szokták így megoldani.
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47713 üzenetére
Most 8db van összekötve kimértem és 13 V van benne.
8*2,5 = 20 V lenne a minimum, ami alá nem szabad sütni. A hibás cellákat külön ki kell mérni / selejtezni.
8*4,2 = 33,6 V-os töltő kellene hozzá, de csak védőpanellal merném használni. 16.8V PCB néven lehet találni eBay-en, talán abból kettőt össze lehetne kötni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47712 üzenetére
Ha ott van benne a védőelektronika, ami meggátolja, hogy a soros cellák feszültségegyensúlya eltolódjon valamelyik kárára, akkor elvileg lehetne rá tölteni.
Az előzőleg részletezett módokon, betartva az áram- és feszültségkorlátot.
-
szabifotos
senior tag
válasz Black-core #47709 üzenetére
Én ILYENNEL töltöttem fel bontott laptop akksikból a cellákat. Közel 40db cellám van itthon. A töltő zölden jelzi ha kész a töltés. Bár én csak az "első" töltésre használtam, utána Nitecore I4-gyel töltögetem őket.
-
PHM
addikt
válasz Black-core #47709 üzenetére
De, lehet velük valamit kezdeni.
A lítium akkucellák töltéséhez azonban muszáj lesz olyan töltőt
használni, ami kifejezetten arra való.
A telefon töltők is jók, de csak arra, hogy felrobbantsd velük a cellát.
Ezek ugyanis zömmel 5V-osak, míg egy lítium akku töltési
végfeszültsége 4,2V.
Egyszerű, 1 cellás töltőt már 500 Ft-ért kapni a kínai piacon.
Nem tudják azt az áramot, ami rájuk van írva, de használhatók.
Egy dolgot kell csupán ellenőrizni használatba vétel előtt,
mégpedig azt, hogy a kimenetük üresen se haladja meg a 4,2V-ot.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz Black-core #47704 üzenetére
Önmagában a cellát 4,2 V-os Li-ion töltővel lehet tölteni, lehet kapni 18650 méretű cellához való töltőket is (18 x 65 mm).
Normál töltőáram 1,25 A:
-
PHM
addikt
válasz Black-core #47704 üzenetére
Olyan akksi töltőt kell hozzájuk használni, ami tud lítium akkut tölteni.
Ezekből ma már rengeteg van, a választás ízlés és pénztárca dolga.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- E-book olvasók
- Apple asztali gépek
- Politika
- Az emberek furák lettek
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- PlayStation 5
- Autós topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest