- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
Áarmfelvétel feszültség függő !
pl. 12V-on (már ha megy ennyiről) 4-5A, de 40V-on csak 1A körüli.
4 ohmon nagyobb, 8ohmon kisebb az áramfelvétel (de a max. teljesítmény is)Külön szokták jelezni a zenei (dinamikus) és a szinuszos (állandósult) teljesítményt.
Általában a zeneit szokták elsőként megadni, ami itt 2x40W, a szinuszos csak az adatlapban szokott szerepelni.Üdv.
-
fraba
aktív tag
Sziasztok!
Egy TDA8560 sztereo végfoknak az áramkorlátját kellene megoldanom. A cél az az, hogy ha a kimenet zárlatba kerül, akkor se vegyen fel többet 1, maximum 2 A-nál az IC.
N csatornás FET-tel hibátlanul meg tudtam oldani az áramkorlátot, az azonban a földet szakítja meg (az IC a Drain körben van), ami köztudottan nem túl egészséges. Próbálkoztam P csatornás FET-tel, hogy a Source körben lévő terhelés tápját szakítsam meg (és ne a földjét), de az sehogy sem akart összejönni. Cél a minél egyszerűbb, a lehető legkevesebb alkatrészből álló kapcsolás. Az N csatornás verziónál szükség volt plusz egy bipoláris tranzisztorra meg egy figyelő ellenállásra, így valami hasonlóra gondoltam a P csatornás verzióban is. Valakinek van valami jó ötlete?Az IC adatlapjában megjelenő 2*40 W mit jelent pontosan? Normál hangerőn egy ilyen IC-nek mekkora az áramfelvétele 4-8 ohmon?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #46572 üzenetére
Közben hozzájutottam bagóért egy rossz 9,6V / 1200mAh telephez, amit javítóanyagnak gondoltam felhasználni. Ez be is jött, mert csak egy cella átvezetéses, lemeríti magát, de a többi még jó.
Pedig a többi is már mélykisülésben volt, de úgy látszik, ezek jól bírják azt is.
Az előzménnyel kapcsolatban úgy néz ki, hogy egy bimetálos hőkapcsoló van benne, ami a negatív végen lévő cellához kötődik, annak oldaláról a papír le is van bontva. Pákával rámelegítek, megszakít, utána visszakapcsol, kattanó hang mellett.
A hőkapcsoló közepéből az akku középső csatlakozójára megy a vezeték, ezáltal töltés közben, túlmelegedés hatására megállítja a töltést. A két szélső érintkező direktben az akkuhoz vezet.
-
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46745 üzenetére
Azt ígérik:
"Package Include:
1 X Universal Laptop AC Adapter with USB Port
8 X Laptop Adapter's Connector
1 X power cord (2 flat pins for USA/Canada, 2 round pins for the rest of the world)
1 X Car Adapter
1 X travel case (gift)"
-
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46743 üzenetére
[link]
(Csatlakozók már meg vannak ?) -
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #46739 üzenetére
Van 0-40V/0-10A-es 15k-ért, csak keresni kell.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46739 üzenetére
Valami ilyesmi, aminek a potiját fix ellenállásosztó + kapcsolóval helyettesíted ?
(Ha nem sürgős, eBay-ről lehet, hogy olcsóbb.) -
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #46737 üzenetére
Labortáp.
-
Üdv!
Állítható feszültségű laptoptöltőt szeretnék vásárolni. (Fontos, hogy állítható legyen, mert notikat - is - javítok, és ha adapter nélkül érkeznek, valamivel el kell indítanom.)
Találtam párezer forintért is, de ezekről sok rosszat hallottam, szóval hajlandó vagyok drágábbat is venni, de mégis, melyiket érdemes? Van bejáratott, bevált típus? (Mondjuk olyan 10-15k a lélektani felső határ.)A konkrét típust nem tudom, de mondták, hogy van valami piros kijelzős példány, az megbízható, és olyan 10.000 forint körül van.
Mi a véleményetek?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Matthew #46734 üzenetére
Elképzelhető, hogy túl kevés a pufferkapacitás a 3 V-os DC adapterben, ha van benne egyáltalán. A szabályzó bemenetén beiktatott néhány ezer mikrós kondival esetleg javulhat a helyzet, de ha a hullámosság így is közelíti a szabályzó minimális feszültségigényét, akkor gond van.
Mivel durván 1,5 V minimális tartalékkal lehet ezeknél kalkulálni (de jobb, ha valamivel több), így ha 3,15+1,5 = 4,65 V alá hullámzik a bemenőjel, azt már nem tudja kiszabályozni.
A feltételezett DC-adapter itt egyszerű vasmagos-trafós.
-
Dr. Romano
veterán
-
Matthew
őstag
Beszámolok, hogy mire jutottam. Vettem egy LM2596 konvertert ami sajnos a 3V-os tápegységgel még nem megfelelően működött, ugyanúgy csíkozta a képet mint korábban. Viszont szerencsére találtam itthon egy másik tápot, valami nyomtatóé volt, 18V-os. Azzal és az LM2596 konverterrel (3,15V-ra állítva) tökéletesen működik, úgyhogy köszönöm ismét a segítséget, sikeresen zárult a projekt.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Romano #46732 üzenetére
Elko kondi kiszáradás.
De több infó kellene, vagy kép. -
Dr. Romano
veterán
Nemrég előbányásztam régi DVD lejátszónkat. A beéített erősítőt szerettem volna használni a hozzá tartozó hangfalakkal együtt. A lejátszó bekapcsol (közben pár másodperci magas hangú sípolás hallatszik), az kijelzőjén rendben megjelenik a NoDisk és egyéb feliratok, de TV-re kötve nincs kép és hang sem jön ki belőle. A tápegységének a kimeneti részeire rámértem, de nem sok érték egyezik a nyákra írt V értékekkel.
Szerintetek így hosszú állás alatt mi az ami tönkre mehetett és okozza a feszültségek totál eltérését?
-
Matthew
őstag
Köszönöm a segítséget, azt hiszem kaptam pár jó ötletet. Szerintem először kipróbálom az LM2596 konvertert, ha nem válik be akkor meg veszek egy And által ajánlott stabilizált tápegységet.
Köszi még1x!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Matthew #46725 üzenetére
Népszerűbb eBay cuccok Vaterán is meg szoktak jelenni, ami hamarabb hozzáférhető, vagy vehetsz lineáris szabályzót is, aminek rosszabb a hatásfoka, hűtőbordát igényel.
Ha eddig bírta a kiképzést, elvileg 3,3 V jó neki.
Ezeknél a be-ki feszültségkülönbözet és az áram szorzata adja az elfűtött teljesítményt.
-
Matthew
őstag
A diódákat és a kondenzátort mind sorba kössem? Milyen kondit vegyek?
Ez a konverter jó lehet de sok idő amíg ideér, most nekem egy picit gyorsabb megoldás kellene, gondolom nem lehet ilyet itthon kapni.Kernel: nem nagyon féltettem a gépet, olcsó régi kompakt.
Milyen stabilizátorra gondolsz, tudok olyat venni valahol? -
Matthew
őstag
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Adott egy Canon kompakt fényképezőgép aminek van külső tápbemenete, DC 3,15V van ráírva az aljára. Találtam itthon egy 3V-os DC adaptert, gondoltam kipróbálom vele. Működik a gép minden funkciója viszont már az LCD képernyő élőképe is csíkoz/vibrál és az elkészült képek is halványan vízszintes csíkosak lesznek. Két dologra gondoltam: az egyik, hogy valami zajt kaphat a hálózatból , a másik, hogy túl nagy a tápfeszültség. Ugyanis az adapter üresen kb 5,5V-ot ad le, a gépet bekapcsolva ez leesik kb 4,5V-ra, lehet még ez is sok neki.
Tudnátok segíteni, hogy van-e megoldás erre a problémámra? Nagyon laikus vagyok, a tudományom kb addig terjed, hogy össze tudok forrasztani két vezetéket.Előre is köszi!
-
tornas
őstag
válasz
kjani18 #46717 üzenetére
Ha van ~230 V / 12 V-os vagy ~230 V / 24 V-os trafód akkor azzal is lehet mérni. A 12 vagy 24 V-ot kötöd a mikrotrafó primerjére. A szekunderen keletkező kb. 200-220 V-ot (24 V-os primer megtáplálás esetén) már biztonsággal tudod mérni. A többi adja magát, hogy jó-e...
-
mezis
félisten
-
PHM
addikt
válasz
kjani18 #46717 üzenetére
Használj nagyfeszültségű ellenállást.
-
kjani18
őstag
Hali!
Egy mikro trafójának hogy tudnám mérni a szekunder feszültségét. 2kV felett lehet, műszerem nem tudja.
Próbáltam ellenállás osztóval, de áthúz... -
Batman2
őstag
válasz
Kernel #46712 üzenetére
Igen, ez eszembe jutott nekem is, hogy a nyitott, mindössze ferrit orsóra elkészített induktivitás nagyobb veszteségekkel járhat, mint egy rendes E magos trafó.
Inkább a toroidra gondoltam, abból talán van megfelelő induktivitású és teljesítményű példányom is, az zárt magvú, ekkora induktivitás értéknél még viszonylag kevés drótot kell ráhúzni, az még meg is valósítható.Köszi a megerősítést !
Üdv.
-
Sogi555
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: van egy rossz monitorom, egy ideje csak porosodott a szekrény alján, gondoltam utánanézek, hogy mi lehet a baja. (Kb fél óra alatt éri el a normális fényerősséget) Több helyen is írták, hogy tipikus Samsung hiba, fos minőségű kondenzátorok a tápegységben tönkremennek, azokat cserélve 99%-ban megszűnik a gond. Na gondoltam, nem tűnik nehéznek a dolog, megpróbálom megcsinálni. (nem sok közöm van az ilyen dolgokhoz, de szeretek mindenbe belebütykölni, amihez nem értek) Szétszedés után valóban látszik, hogy a kondik a rosszak, 8-ból 6 púpos. Ezeket sikerült kioperálnom, viszont véletlenül belenyúltam a NYÁKba csavarhúzóval. Ez mennyire súlyos? Dobhatom a kukába, vagy esetleg semmi baja sincs ennyitől? Mert ha ezzel kinyírtam, akkor nem szórakozok vele tovább.
Köszi előre is!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #46711 üzenetére
Maga az elv megfelelne a célra, csak nem mindegy a teljesítmény, amit át kell vinni.
Ha ez csak egy egyszerű, nem zárt vasmagos tekercs, az esetleg minimális teljesítményre lehet jó.
Egyébként zárt vasmagos EI vagy toroid kellene, ahol a vaskeresztmetszet a teljesítmény függvénye, meg nyilván a huzalátmérő is.
-
Batman2
őstag
Egy flyback kapcsolást kéne megépítenem, amihez kellene egy 22 mikrohenris, 1:1 áttételű trafó !
Elkészíthetem e ezt a trafót egy 22 mikrohenris, szimpla induktivitásból, úgy, hogy azonos vastagságú drótból, azonos menetszámot húzok rá, szekunder gyanánt ?
Vagy PC tápból használhatóak e erre a célra a kisebb trafók ?
(100KHz-es frekvencián, egy LM2588-assal üzemelne a táp)
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #46703 üzenetére
Árnyékolt kábelen a ferritgyűrű semmit nem befolyásol (elvileg növelné az árnyékolás által képezett soros induktivitást, ami inkább hátrány lenne ilyenkor, de gyakorlatilag hatástalan).
Videojel 75 ohm hullámipedanciájú koaxiális kábelhez illeszkedik, a riasztókábel nem ilyen.
Vagy lehetne próbálkozni videobalunnal is, ami a koaxiális (földelt) átvitelt szimmetrikusra alakítja, UTP kábelhez illeszti.
Ennek előnye lehet még a galvanikus leválasztás is. Ha ugyanis két távoli pontot árnyékolt kábelen kötsz össze és mindkét oldalon védőföldelt készülékek / tápegységek vannak, a kettő között kiegyenlítő impulzusáramok indulnak el, az árnyékolóharisnyán keresztül, ami a jelbe beszűrődhet.
A szimmetrikus (érpáras) jelátvitelnél a külső zavarok egyrészt kioltódnak (miután a két szálra egyformán hat a külső tér), amellett ha még árnyékolt is, az tovább növeli a zavarvédelmet.
-
And
veterán
válasz
Salex1 #46705 üzenetére
Ha a kamerán a szokásos aszimmetrikus koaxiális (pl. BNC) csatlakozóaljzat van, és te azt minden további nélkül egy sima riasztókábelre kötöd, akkor sok jóra ne számíts! A riasztókábel hullámimpedanciája ismeretlen / nem specifikált, ahogy a magas frekvenciás viselkedése sem valami híres. Nem erre van kitalálva. Lehet, hogy valamilyen szimmetrizáló eszközzel (balun transzformátor) jutnál valamire a kábel mindkét végén alkalmazva, de ennek is csak akkor lenne igazán értelme, ha a riasztókábel sodrott érpárokkal rendelkezne, és egy ilyen érpáron vezetnéd a jelet.
-
Salex1
őstag
válasz
Lompos48 #46704 üzenetére
Sajnos a vezeték adott, nincs lehetőség a cseréjére.
A meleg szállal nem érintkezik! 6 ér van a kábelben + egy szigetelés nélkül futó árnyékoló száll és fólia árnyékolás. Most úgy van kötve, hogy a fólia, az árnyékoló száll és 3 ér egyben van kötve a videó GND-re, van egy + - táp és egy eren a video meleg.
-
Salex1
őstag
Van egy kamerám és 70m riasztókábelen megtett út után a monitorig elég sok zajt összeszed a jel, lehet ezen valamit csökkenteni? Eddig annyit tudtam tenni, hogy az árnyékolást rákötöttem még 3 érre, de még mindig nem az igazi....
Van valakinek ötlete, javaslata?
Esetleg ami a monitor kábeleken szokott lenni csillapító az segíthet? -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #46699 üzenetére
Egy képet találtam róla, ez alapján úgy néz ki, hogy egy áramgenerátor van benne, a motor pedig valószínűleg sorosan kapcsolódik a LED-ekkel. De ezt te látod jobban.
Az áramgenerátor általában tartalmaz hálózati oldalon egy puffert, ha az kiszárad, okozhat búgó hangot a motoron.
Egyébként az áramgenerátornak illene sima egyenáramot szolgáltatni, bár elképzelhető, hogy ez új korában sem teljesül maradéktalanul, a kondenzátoron történő spórolás miatt. Ugyanakkor az áramstabilizáló kör azon dolgozik, hogy az egyenetlenséget kiszabályozza, normális esetben. Tehát ennek lehetne vizsgálatokkal utána nézni, hogy itt mi a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest