Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Még egy kérdésem lenne. Egy panelen leesett a pad a NYÁK-ról a forrasztási oldalon. Szerencsére az alkatrész oldalon van bekötve, de mivel nem szeretném, hogy felszakadjon, valahogyan meg kellene erősíteni. Hogyan lehet ezt szépen megcsinálni? Azaz mit tegyek az elvesztett felület helyére?
-
djleszek
csendes tag
Renben be forraszrom a panelossat és ki mérem a kék+gnd utána a piros+gnd-t
És le írom az értékeket.. -
Tudtok adni tippet olyan panelra, ami soros interfészen kommunikál, van rajta kb. 20 relé, egy csokor analóg bemenet, stb? Megfelelő doksival. Gépet szeretnénk vezérelni, és ha lehet, eltekintenénk a paneltervezéstől, mikrokontroller programozástól, stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44249 üzenetére
Előbb annyiban eltájoltam magam, hogy a APT 100 teljesítményben látszólag azonos az AET 250, 2 x 50 W-jával, holott az APT 100 szemmel láthatóan is, valamivel tekintélyesebb trafóval bír, és nem csak a fémházas burkolat miatt.
Csakhogy annak volt még egy hatásfokrontó kimenőtrafója is (képen látható), amin keresztül a 100 V-os hangosítási rendszerhez illeszkedett a végfok. Azt a veszteséget is a hálózati trafónak kellett megtermelni, ha ezt beszámítjuk, akkor 100 W feletti teljesítményt is ki lehet hozni, ezzel trafóval.
Noha az APT 100 kimenete nem 4 vagy 8 ohmos hangszóróhoz illeszkedett, hanem egy kimenőtrafó primerjéhez kalkuláltak megfelelő tápfeszültséget és tápáramot (ahol nem tudhatjuk, mennyi a trafó impedancája), de 2 x 40V AC még elmegy épp a Quad 405-höz is. Csak legyen megfelelő árambírású a végtranzisztor is, főleg 4 ohm terhelés esetén.
Kondi bekötése a rajzok szerint, térbeli elrendezésre egy példa maga az APT 100:
-
Ribi
nagyúr
válasz
djleszek #44249 üzenetére
Ha tényleg lehet 60V-ot mérni a trafón ahogy Kernel mondta, akkor a 63V-os kondi lehet karcsú lesz. Vagyis kicsit határeset. 230V felmehet 240-re is akár, plusz a trafó amúgy is kicsit többet ad üresen általában akkor 63V fölé szaladhat és annak nagy pukk lehet a vége. Mindenképp mérd meg mennyi áramot ad mekkora hálózati fesz esetén.
-
djleszek
csendes tag
És még annyi a kérdésem hogy a apt100 trafó hoz hozzá épithetem a beag egyenirányitot ami le fotóztam a trafóval?vagy csak simán greatz kockával legyen?
-
djleszek
csendes tag
válasz
Kernel #44248 üzenetére
És ha maradna a apt100 trafó abból körül belül mennyit tudok ki csikarni w/ohm/panelonként?
Esteleg tudnál képet adni nekem arról hogy a kondenzátprokat hogyan kössem be majd?
Köszönöm ezta segitő készséget másik forumon szanaszét oltottak...csak mert kezdő vagyok és nem akarok karácsonyfa villogót csinálni... -
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44242 üzenetére
Az a BEG AET 250 trafója és tápáramköre, én is olyannal építettem meg a Quad 405-öt. A kis panelről elég a Graetz-hidat felhasználni, pont jó az adott célra.
Valamivel kevesebb feszültséget ad le ez a trafó, de a Quad 405-nek az is elég, szobai hangerőnek pedig bőven elég.
Van itt egy rajz, a Google-képkeresőben jött fel ez is, ami a csillagpontos bekötést szemlélteti. A helyes áramköri kialakításnak a különböző zúgások, gerjedések, földhurok, kivédésében van fontos szerepe:
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44239 üzenetére
Nekem úgy rémlik, amikor még szervizben javítottam APT 110-at is, hogy üresjárásban akár 2x 60 V is lehet a tápja, pláne az a trafó még 220 V-ra lett méretezve.
Ez ugyan nem zárja ki, hogy Quad 405 elmenjen róla, de nem árt odafigyelni az alkatrészek melegedésére, például a 2 db 560 ohmos ellenállás megfelelő teljesítményű legyen, a Z-diódás IC-tápnál a munkaellenállás megfelelően legyen méretezve, értékre is, teljesítményre is.
Mivel az APT 100 egy mono végfok volt, összesen 100 W-ra tervezve, így 2x 100 W-ot nem lehet kivenni a trafójából, amire ekkora tápfeszültség még 8 ohm terhelésen is lehetőséget adna, ezért hangerőben kell vissza fogni, persze ennek akkor lenne jelentősége, ha folyamatos, nagy terhelésnek lenne kitéve.
Két kondi nem azért kell, mert két végfok van, hanem azért, mert kettős táplálás van, vagyis GND-hez képest plusz és mínusz 50 V.
Elég egy híd, ha kettőt tennél be, azt másképp kell bekötni:
Az alsó rajzon most mellékes, hogy 2 db trafó van, csak a két szekunderen van a hangsúly, de ennek amúgy sincs sok értelme, az adott esetben.
Extra igények esetén, a bal-jobb csatornák közötti áthallás csökkenthető az alábbi módon:
-
djleszek
csendes tag
Vagy ez a trafó ezzel az egyen írányitóval jobb lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Samsung Galaxy A52 6/128GB Kártyafüggetlen + Dual SIM
- Lenvoo M90Q Gen 5 Micro - Mini PC - Core i5 14500T- 32GB DDR5 256GB NVMe SSD -gyári WIFI
- iPad Pro 11" (3rd) Wifi+Cellular Space Grey 128GB
- Eladó Kaon AR1840 WiFi 6 mesh
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 5070 +32GB DDR5 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest