-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
dudika10 #19897 üzenetére
Védőföldet mindenképpen illik fém házzal rendelkező, hálózati motorok esetében bekötni, pláne ha az nedves környezetben működik és föképp, ha az egy szivattyúmotor !!!
Attól, mert mondjuk 200ohmos mérés tartományban nem mérsz ellenállást, vagyis nem találsz vezetést látszólag a ház és a két tápszál között, az nem jelenti azt, hogy 230V esetében sem lesz vezetés, egy kis átcsapás, indukció, kóbor áram formájában, 230V-os hálózati váltófesz esetében már 100Kohmos ellenállás esetében jelentős vezetés van, ha nem is csap agyon, de kellemetlenül csípős lehet a fogása !!
A védőföld szépen elvezeti ezeket a kóbor áramokat !
Nekünk is van a kertünkben egy orosz, álló tekercses, segédfázisos szivattyú, és emlékeim szerint nem földelt a csatlakozója, a vezeték is csak kéteres asszem, viszont a szivattyú maga fixen van telepítve az aknában, hozzárögzítve a földből feljövő vas szívószárhoz, ami olyan 6m körül van, tehát megvan a földelésen, csak nem a konnektoron, hanem a szívószáron keresztül !
Ha viszont a szivattyú gumi, vagy műanyag csővel érintkezik a talajjal, vízzel, pl. egy kútból szívja fel a vizet, egy gumicsövön, vagy KPE csövön keresztül, ebben az esetben nincsen meg a "természetes" földelése és mindenképpen tanácsos hozzá védőföld használata, még akkor is, ha elvileg teljesen elszigetelt a burok a belső résztől !
A burkon keress egy helyedt, ahová csavarral fixen tudsz rögzíteni vezetéket és a tápvezetél 3 eresre való cseréjével kapcsold rá a szivattyút a védőföld hálózati csatlakozásra !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Phvhun #19878 üzenetére
Úgynevezett kondenzátor mikrofon.
Szerintem nem érdemes egymással sorban, vagy párhuzamosan kötözgetni,
előerősítő pedig már magában a mikrofonban integrálva van, ezért is kell neki +m tápfeszültség is, különben használhatatlanul kicsi jele lenne, ami azonnal minden zajt összeszedne, ha vezetékkel lenne egy erősítőhöz kötve.Ha nem elég a kimenő jel nagysága, akkor mgé tehetsz hozzá egy 1 tranyós egyszerű feszültség erősítőt, csak ne hajtsd nagyon magas erősítésre, mert akkor a kettő együtt már sok lesz, és minél rövidebb vezetéken keresztül csatlakoztatsd a mikrofont az erősítőhöz !
Üdv.
-
dudika10
veterán
Üdv!
Volna egy régi orosz membrános búvarszivattyú és egy jelenség, ami nem más mint az, hogy ráz (ha minden igaz, egy kedves idős ismerősünk kért meg, hogy nézzük meg, ennyit tudok róla).
Ahogy elnézem, ez nem az eredeti állapota. Nincs föld bekötve, csak fázis és 0.
Amit meg tudtam nézni, hogy se a fázis és se a 0 nincs elektromos kapcsolatban a házzal.
Valamint a fázis és a 0 között a kábel végén 8,3Ohm-ot mértem.0,75m^2 átmérőjű, öreg, sodort vörösréz kábel, van vagy 15m hosszú. Mekkora ellenállása lehet ennek magában? (Inkább gyakorlati tapasztalat érdekel, a táblázatból én is ki tudom olvasni az adatokat.
)
Ha valaki valami építő jellegűt hozzá tudna fűzni a történethez, akkor hálás lennék.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv!
Dudika -
szeva000
addikt
válasz
csabyka666 #19894 üzenetére
Mondjál már olyat ami manapság megbízható és túlméretezett,mint 10-20évvel ezelőtt
...
ezért is említettem a múltkor már ,hogy mérd meg a mai vezeték keresztmetszetet...könnyen kiszámolható,hogy mennyit csalnak el belőle.A régi MT vezetékekre meg a mai érvéghüvely rá se megy,mert azok voltak a valós értékek -
-
válasz
Lompos48 #19892 üzenetére
Igen sajnos úgy van ahogy mondod
Pedig most a 21W-os izzóval párhuzamba kötöttem a 12V 3W-os próbalámpámat is,hogy maradjon némi "terhelés" ha a 21W-os izzót leveszem róla.Olvasgattam a rezonáns tápokról és nézegettem több kapcsolást is az ott leírtak szerint ha jól vettem ki akkor ez a "bibi" kiküszöbölhető.
ezt olvastam át -
-
Üdv!
Lenne egy kérdésem.Van egy álló lámpából származó kettős fényerőszabályzó egyik fele 230V~ 75-300W-ig és a másik fele pedig egy rezonáns szabályozható táp 12V~ max 50W terhelhetőséggel.
2x BUL128A volt benne de sajnos egy véletlen zárlat miatt mind 2 példány elszállt és kicseréltem E13007-re.Működik "de" csak egy 21W-os izzóval lehet elindítani a tápot.
Nos valahogy meg tudom én oldani,hogy terhelés nélkül is elinduljon a rezonáns táp? -
szeva000
addikt
válasz
csabyka666 #19851 üzenetére
majd,ha nem a táblázatot bújod és gyakorlatból megcsinálsz annyi villanyt és vezérlést,mint én majd 40évesen,akkor rájössz,hogy mire elég az a 0,75mm2
Elég gáz,hogy 13A-t adnak meg neki.Nos,ezt felejtsd el,ha nem akarsz elégni
Egyébként mindent figyelembe véve az 1,5mm2-es vezetékeket 10 és 16A-es kismegszakítókkal szoktuk védeni,a 2,5mm2-est 16-20,néha 25A-el.
Nyugodtan elhiheted,hogy egy 0,75mm2-es vezeték már 3-4A-folyamatos terhelésnél melegszik,az 1mm2-es is más folyamatos 6-8A-nál.
Egy 0,75-ös vezeték pár rövidzárnál képes elszakadozni és símán lehet érszakadt így először,aztán meg majd szépen bedurran.(főleg itt van jelentősége a rövidzár védelem megfelelő értékeinek)
A múltkor a cégnél a 300A pukkant így be....kissé nagyot szólt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
xKacsax #19885 üzenetére
Wikipédián minden csatlakozót megtalálsz. http://en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector
A másik kérdésedre meg legkönnyebben egy 4 jegyű függvénytáblázatból kapsz választ.
-
xKacsax
aktív tag
Hellosztok!
Megint csak lenne pár kezdő kérdésem! Szóval első sorban van egy projektem amihez szükséges lenne a monitor kivezetést az alaplapról egy "konzolba" szerelni, ezért kellene azt akarom tudni hogy ha két d-sub csatlakozó közé beforrasztom a vezetékeket a lábakra akkor az úgy jó lesz-e illetve hogy a csatlakozónál melyik lábhoz mit kell forrasztani ? (régen volt egy weboldalon ilyen kép de, nem mentettem el és elfelejtettem)
Következő körben pedig egy olyan táblázat érdekelne engem ahol az anyagok fajlagos ellenállása és hővezetése van leírva (fém, olaj, víz, levegő,) tud valaki segíteni ?
Szerk: Van még az elsőhöz kapcsolódó kérdésem, van egy oldal ahol le van írva hogy a DIN5-ös csatlakozónak melyik lábai felelnek meg a Mini - DIN6 -osnak és egy régi 5-ös billenytűzetet akarok átalakítani úgy, hogy a din6-ot használjam vele...na most ha a kettő lábát összeforrasztom az nem jó mert akkor nem tudom bedugni. Nem tudom hogy a műanyag szigetelést pedig le tudom-e bontani róla anélkül hogy sérülne. Erre is várom az ötleteket. (Remélem kivehető nagyjából, hogy mire gondolok
)
Válaszokat előre is köszönöm szépen!
-
-
And
veterán
válasz
Phvhun #19878 üzenetére
Olyan elektret mikrofonpatronok vannak bennük, mint amilyen a linkedet is látható. Közösíteni felesleges, a fantomtáp miatt talán értelmetlen is, de nem tudom, egyáltalán miféle minőségjavulást várnál ettől. Volt már sokféle headsetem, és mindegyik használható volt (alaplapra integrált hangvezérlővel), még a szinte minden hangkártya által biztosított plusz erősítést (20 dB-es opciót) sem kellett hozzá sosem bekapcsolni.
-
szeva000
addikt
válasz
csabyka666 #19875 üzenetére
add fel!
Folyamatos 10A-nek legalább 1,5mm2 keresztmetszet kell(többszörös szigetelés esetén,amúgy 1mm2 is elég lenne,de ha lehet még azt is kerülöm),ahogy PHM is írta.Az,hogy mekkora baromság van a kábelre írva,legyen a te bajod. -
Phvhun
őstag
Nem tudom hogy miféle mikforonok szoktak lenni headsetekben, de az biztos hogy jó gagyi minőségük van.
Ha csak magát a mikrofon alkatrészt 2-2-t sorba, és utána a két sort párhuzamosan kötném, szoval 4 db lenne, akkor nem lehet hogy javulna a hangminőség ?
Szerk : plusz lehetne tolni hozzá valami előerősítést, mint ezen a linken alul. Valami tipp ? http://www.hobby-hour.com/electronics/computer_microphone.php
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Még egyszer visszatérek. Olvasd el mégegyszer figyelmesen a (#19855)-t. Az az érték nem a kábelen szerepel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lebontottad ott a szigetelést, ahol melegszik?
-
Jó, hagyjuk a témát. Szerintem felesleges vele foglalkozni! Buta maradtam, ez van.
Sajnálom, nem fér bele a kis fejembe, hogy a nyomorult kábelen szereplő érték harmadát sem tudja üzemszerűen biztosítani. Csupán ennyi a bajom. És ne jöjjön senki azzal, hogy "rossz a kábel, dobd ki", mert ez nem magyarázat. Mindegyik kábel így viselkedne, mert ezek között nincs különbség, de most hadd ne vágjak szét minden egyes tápkábelt, ami a kezem ügyébe akad.
Csak magamat tudom ismételni: a kábel paramétere 250V 10A, mindegy, hogy alumínium, réz, vas, vagy éppen víz van benne, ami az áramot vezeti! P = U * I => 2500W-tal bátran terhelhetem a kábelt. Ehhez képest 700W-nál melegszik. Erre akartam magyarázatot kapni, a "rossz a kábel"-en kívül, de sajnos nem jártam sikerrel. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #19870 üzenetére
Mivel PHM már adott példát is, én meg félórája keresek olyan oldalt, ami ezeket a kábeleket reklámozza (például ez), sehol nem írja, hogy tápegységhez való.
Ha nem lenne mesterségem most már nagyon-nagyon-nagyon... régen az elektronika meg a villamosság, akkor talán megpróbálnám most beleélni magam a gondolataidba. Így nem teszem. Ha a legelején nem kérdeztem volna rá, hogy a végeinél vagy valahol a hossza mentén melegszik a kábel, akkor még gondolkoznék a dolgon. Így ellenben csak annyit teszek még hozzá, hogy van egy drót, amin áram folyik és az minden körülmények között betartja a fizika törvényeit, leszűkítve most pontosabban az Ohm törvényét. Az pedig kizárólag a drótra tereli a gyanút.
Én mostantól majd csak figyelek és várom valami természetfeletti jelenség bejelentését. Elnézést, hogy egyáltalán beleszóltam! -
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #19870 üzenetére
Például az összes labortermosztát, 50 és 1500 W között.
A jobbakban a szabályzó elektronikának van ugye külön tápja, csak a fűtés
megy 230 V-ról, de találkoztam már olyannal is, ahol minden 230 V-ról ment.
Igaz, abban a hőfok szabályzást egy, a bojlerekben lévőhöz hasonló
állítható termosztát végezte.
Volt dolgom olyan termosztáttal is, amely, mivel az USA-ból érkezett,
110 V-os trafó kellett hozzá. Mégpedig 2 KW teljesítményű.
Neki is ilyen kábele volt, igaz, vastagabb és az is igaz,
hogy a laboros leányzók sikeresen leégették a csatlakozóját. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #19869 üzenetére
Hány szálból áll és az egyes szálaknak mekkora az átmérője ?
Mennyi az ellenállása egy "drótnak" és milyen hosszú ? -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19867 üzenetére
Ehhez nem kell feláldozni a molexet, csak bontsd meg a szigetelését, aztán oda lehet forrasztani. Vagy szerzel egy Y elosztót, aztán azt bontod meg...
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #19864 üzenetére
A ventilátorod "ellenállása" 40 Ohm. Ha beteszel elé még 40 Ohmot, akkor kb 6 V fog rá jutni a 12-ből. Talán. mert bizonyára állandó mágnessel működő aszinkron motor, aminek elektronika állítja elő a megfelelő frekvenciájú váltóáramot. Vagy váltóáramokat.
Szóval kísérletezned kell...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #19864 üzenetére
22-24ohm / 2,1+ W. Célszerűbb lenne egy 5V-s stabilizátor, mint pl. az olcsó 7805-ös, kapni bármelyik elektrós boltban.
-
Speeedfire
félisten
Ha van egy 12V 0.3A-es ventim akkor mekkora ellenállást kell elé kötni, hogy 4-5V-on menjen?
A venti 4V-ról indul, az biztos.
27Ohm kellene oda? -
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #19861 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de számtalan olyan készülék van, ami ugyanilyen
kábelt használ. Ezek között van olyan is, amiben ugyan van tápegység,
de a teljesítmény zömét a fűtőszálak veszik fel, közvetlenül a bemenetről.
Kifogtál egy vacak kábelt, ez előfordul.
De azt is el tudom képzelni, hogy a táplált készülék vesz fel több áramot.
Szerintem próbálj ki egy másik kábelt, azzal talán nem lesz gond.
Személy szerint egy villásdugó, + 3x1,5-ös vezeték kombóra szavaznék. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #19860 üzenetére
A vezeték egyetlen tömör szál, vagy sodrott ? Mekkora az átmérője ?
-
válasz
Lompos48 #19859 üzenetére
Igen, a hangsúly a "tápegység"-en van. Tudtommal minden olyan készülék, amibe bedugható ez a kábel, az nem "direktbe" kapja a hálózati feszültséget, hanem tápegységen keresztül.
Így belegondolva én ebben látom a megoldást, de tudományos szöveget nem tudnék rá adni.Az én fejemben nincs más alternatíva.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #19857 üzenetére
Tehát direkt "tápegységes" használathoz tervezték volna?
Olyan nincs. Egy tápkábel táplálásra való. Olyan konnektorba dugható, amire csinálták és fogyasztóba ugyancsak. A kábel pedig kell bírja a fogyasztst. A konnektorok nemzetközi szabvány szerint készülnek, kell hozzák a felcímkézett paramétereket. Sokezer típusú alkalmazásnál használják őket. Aztán egy névtelen kábel milyen forrásból és minőséggel jön az ellenőrizhetetlen, sajnos.
Megértem a bosszúságodat, de szerintem egy 2 dolláros cucc nem ér meg ennyi ráfordított időt, ideget.Nyilván nemcsak számítógéphez lehet használni, de tudtommal ahova belemegy, az kivétel nélkül olyan szerkezet, aminek tápegysége van...
Nem feltétlenül. Meg aztán tápegység is számtalanféle van.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #19857 üzenetére
Egy mágnessel próbáld ki, hogy véletlenül nem vasat vontak be rézzel kívülről ?
(Koax kábeleknél szokás így spórolni, erősebb is és a nagyfrekvencia meg úgyis hanyagolja a vezeték belsejét.) -
Akkor összegezzük. A kábel vadonat új. Én elfogadom 100%-ig tökéletesnek, már csak azért is, mert ilyen kábelekkel számítógépeket igenis üzemeltetnek. Az anyaga csak színében réz, amúgy valami ötvözet lehet, mert nem lehet összesodorni, illetve meghajlítani sem (visszaugrik eredeti állapotába).
Ettől függetlenül a kábelen feltüntetett értéknek hitelesnek kell lennie.Mint mondtam, arra tudok gondolni, hogy számítógéphez használva tökéletesen működik egy életen keresztül, de én ezt a kábelt elvágtam, és nem számítógéphez, hanem egy teljesen más teljesítményigényű készülékhez használtam, ezért itt megadta magát. Magyarán szembementem a tervezéssel és a méretezéssel (bár nem értem, miért...). Nem véletlen rajta a tápegységbe való dugó sem - a polgár ezt ne használja másra!
Nyilván nemcsak számítógéphez lehet használni, de tudtommal ahova belemegy, az kivétel nélkül olyan szerkezet, aminek tápegysége van (nyomtató, szkenner, laptop adapter, erősítő, keverőpult,...hirtelen ennyi jutott eszembe). Nem lehet, hogy itt van az eb elhantolva? Tehát direkt "tápegységes" használathoz tervezték volna?Sajnálom, de én még mindig ott vagyok leragadva, hogy a 2500W miért nem bír el 700W-ot?!
-
Watchdog
aktív tag
válasz
Üdv!
A moha kartács által belinkelt katalógus szerint ez a kábeltípus hajlékony, sodrott rézvezetőt tartalmaz (háztartási készülékekhez való...). Ha merev, nem sodrott és nem réz, akkor kamu a típusjelölés, és lehet, hogy a kvadrát sincs 0,75. Merev kábel falba való, nem készülékhez.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #19854 üzenetére
Nagyon pesszimistán (és zárójelben kajánul) kell megjegyeznem, hogy akkor az a specifikáció a dugóra vonatkozik. Kezemben az Asus laptopomhoz kapott táp kábele. A villásdugón 16A/250V~, míg a másik, tápba dugós végén a 2.5A/250V~ adatok szerepelnek. A kettő között van - ugye - egy kábel, amin nem ír semmit.
Másik HP-vel kapott kábel dugóján 16A. másik végén 10A szerepel, de legalább a kábelre rá van írva a kábel típusa és a 3x.75mm2 keresztmetszete.
Most melyiket hiteleznéd meg?Fogadd el, hogy az a kábel legjobb esetben egy rossz példány, rosszabb esetben pedig szar.
Számolj azzal, hogy ugyanaz a 333 kicsi kínai hajóra szállva gyártja indulás és kikötés között a számítógépeket meg a kábeleket is, ahogy a hajcsárnak kedve szottyan. -
@ Lompos48: De igen, a dugónál írja ezt az értéket. Annak nem sok értelmét láttam, hogy a dugó bírja, és közben a kábel nem, szóval egyértelműen az egész vezetékre értelmeztem a fenti értéket.
@ moha21: Nincs megtörve, most volt először használatban.
MOD: már csak abban látom a megoldást, hogy ezt a kábelt direkt számítógép-tápokhoz tervezték, és ott valami máshogy alakul, mint ahogy én azt tudni vélem...másra nem tudok gondolni.
-
moha21
veterán
válasz
-
Lompos48
nagyúr
válasz
A 250V/10A-t nem a csatlakozón (villásdugón) írja?
-
válasz
moha21 #19848 üzenetére
Végre, valaki érti, mi a problémám.
A vezeték anyagát nem tudom megmondani, de nem réz, az biztos. Réz színű, sodratlan kábel, de nem hajlítható. Nem tudom, milyen ötvözet lehet.
El tudom fogadni, hogy azért, mert nem réz a kábel maga, de akkor miért írják rá? Biztosan van rá ésszerű magyarázat...De én még mindig azt szeretném tudni, hogyan lehet, hogy melegszik 700W terheléstől a 250V 10A-es kábel? Az nem válasz, hogy dobjam ki, és vastagabb vezetéket használjak helyette!
MOD: H05VVH2-F szerepel a kábelen, ha ez segít valakinek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- fűnyíró traktor
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Futás, futópályák
- Mini PC
- iPad topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- LEÁRAZVA Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/512 NVIDIA T1200 4GB FHD
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- ÚJ GAMER PC, INGYEN POSTA R5/RTX4060/32GB RAM/1TB SSD
- OnePlus Open 512GB / 16GB RAM Tökéletes állapot
- Samsung Odyssey G4 S25BG400EU IPS Monitor! 25" fHD / 240Hz / 1ms / G-Sync /
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest