- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lézervágás, gravírozás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Androidos tablet topic
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Gaming notebook topik
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Lompos48 #11348 üzenetére
Huuuuuuuh!
Próbálom...1. a 2 csatorna szerintem elég láthatóan el van különítve és a végfoktól az előlap felé, úgy egy szeletben kellene legyen;
2. a hútőborba közelében kellene legyen 2-2 tranzisztor (q115-q117 és q116-q118) 2sc3117-2sa1249 párok, ezek alkotják az utolsó előtti fokozatot (figyelem, lehet a tranzisztorok típusjelölésében nem szerepel az első 2 karakter - 2s...)
3. ha az ellenállásokra nincs érték írva, bonyolultabb a helyzet. Színes csíkok esetében léteznek színkód táblázatok.
4. Elképzelhető, hogy a NYÁK-ra rá van festve az alkatrészek számozása. Így egyszerűbb lehet, feltéve, hogy ugyanaz a kapcsolás, mint a rajz.
5. az erősítő eleje a diff. (dupla) tranzisztor, ami egy 6 lábú bigyó lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11346 üzenetére
A dióda jó.
Ok, csak figyelj, mert ott végülis 3 p-n átmenet van sorban: egy dióda meg a darlington 2 B-E átmenete. Nézd meg a rajzon!
A kollektor fesz. normális, mert az a táp. A 44V-ot valahonnan előbbről "generálják", ahogy nézem. Muszáj lesz több pontban mérjél és vesd össze a rajzban a felső csatornánál bejegyzett értékekkel. Nagyjából hasonló értékeket kellene találj, mert mindegy, hogy a táp 59 vagy 61V. A baj bárhonnan eredhet az egymást követő 4-5 fokozatból, kezdve a legelső differenciálissal (2 tranz. egy tokban).
Feszültség van az emitteren, és a bázison is, és még sem pukkantak el? vagy ez normális?
Amíg a bázis nem pozitívabb az emitternél, mint 0.7V (egy nyitott p-n átmenet, ugye), addig nem, pnp-nél negatívabb természetesen. Ha igen, akkor az meg is szakad! Ha meg fordítottan polarizálod, akkor bírja 5-6 voltig, miközben a ranzisztor le van zárva, utána meg kinyiffan.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
tzsolesz #11346 üzenetére
Még egyet csináltam.
A rossz és jó oldalt összevetettem.
A 3-ik tranyó párosig a jó oldal, és a rossz oldalra vetítve lemértem a tranyók lábain az értéket dióda mérő állással. Megegyeznek a kapott értékek így lapon belül. Tehát nem tér el, mintha jó lenne. Ez érdekes. Feszültség van az emitteren, és a bázison is, és még sem pukkantak el? vagy ez normális?
-
tzsolesz
nagyúr
A dióda jó.
A végfok előtti tranyók:
A rossz oldalon:
Emitter 44V
Bázis: 44V
Collektor 59.1VPNP, NPN szintén. Gondolom ez baj.
Ahogy rajta tartom, folyamatosan emelkedik a feszültség, most abbahagytam 49V-nál.
A jó oldalon normális.
A rajzot csak este tudom megnézni. Megnéztem, de ki kell nyomtatnom. Úgy hogy ide oda szaladgálok nem tudom összevetni. A gép ahonnan tudok írni, és amelyiken a kép van más helységben van mint az erősítő.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11343 üzenetére
Szögezzük le, hogy ebben is +/- táp van, elvégre a pnp-nél negatív feszültségeket mértél.
Akkor igaz, hogy nem kéne ott lennie a feszültségeknek a bázisokon.elöregedett kondenzátor
Kevésbé valószínű, mert egy öreg elkó nem szűr, de nagyobb tőle a fesz. nem lesz, annál inkább brummogna, még a jó csatorna is.
Lemérném a feszültségeket az végfok elótti pároknál, ugyanazokat kellene nagyjából találd, mint a végfoknál, mert emitterkövetők. És most már érdemes lesz rámérni a szuperdiódára, mert ha az szakadt, akkor tényleg "szétfutnak" a bázisok.Várjuk ki a méréseket, utána majt okoskodunk.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #11342 üzenetére
Úgy legyen.
Felhívtam az eladót, azt mondta hogy hívhatom ha kell egy kis segítség. Ő is ért a témához.
Ő szerelte ki valamelyik erősítőből amúgy a tranzisztorokat is. Meg sok ilyen erősítőt csinál nap mint nap.
Azt mondta, hogy nem kéne ott lennie a feszültségeknek a bázisokon. Szerinte ki van purcanva az utolsó lépcsőnél egy-két tranzisztor, és az visz rá a lábakra feszültséget.
Mondom az mitől ment ki? Szerinte elöregedett kondenzátor, vagy kontakt hiba valamelyik forrasztásnál, stb... Ő átnézné az egészet nagyítóval. -
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11341 üzenetére
Nem tudok/találok paramétereket. Ha igaz, amit a 911-es rajza ír a 2x60V-os táppal, abból kiszámolva 8 ohmos terhelésnél kisrófolható belőle a 200W színusz. A913 is ott lehet, elvégre 57V-okat mértél. Túl közel vannak típusszámban ahhoz, hogy teljesen áttervezett legyen valamelyik. Én bízok a rajz érvényességében.
-
tzsolesz
nagyúr
Most már kíváncsi vagyok mennyire hasonlít a rajz az áramkörre. Az erősítő képét megnéztem. Sok hasonló elem van közöttük. A felhasznált gombok, azok feliratai, a logó melletti felirat, a stílusa, a power gombja. Nagyon sokban nem térhet el. Illetve ezért felesleges lett volna valóban új panelt tervezni. Az RS911 gondolom meg lehet 90-100W-os teljesítményt képes leadni.
Ez az RS913 állítólag tudja a 125W-ot is. nagyon sajnálnám ha ez a szép, tiszta HIFI hangú erősítő az enyészeté lenne. 25000Ft-ba fájt annó, és nem tágítok mellőle. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #11338 üzenetére
Tartalmaz egy diódát, meg még nem tudom mit, mert háttal van a cucc. egy picike panel, úgy 1,5x2cm-es. 2 szál megy rá. Lehet hogy csak valami hőérzékelő? Nem tudom. Ha otthon leszek megnézem. Az a személy mondott valamit, hogy az valamilyen feszültség vezérlő lehet, de lehet hogy csak félreértettem valamit.....
Otthon összevetem a rajzzal a panelt.
szerk: Ez igen, te tényleg ott vagy a szeren.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11336 üzenetére
Az RS911 végfoka nagyjából így néz ki:
Ha majd mellé kerülsz ismét, valahogy el kellene dönteni, hogy hasonlít-e valamennyire az RS913-éhoz. Ha igen, szerencsénk van. Ha nem, akkor nem kizárt, hogy meg kell nézni - rizikó ide vagy oda - mi történik, ha jó tranzisztorokat teszel bele. Itt leállt a fantáziám.
A fenti rajz alapján elképzelhető, hogy a végtranzisztorok nélkül a feszültségek "elmennek" erre-arra, mert visszacsatolások vannak megbontva.
a hűtőbordán található vezérlő elem... az mi? Ha a Q109-Q110 a rajzból, akkor a hőkompenzálás lesz, ami melegedéskor visszavesz a vezérlésből (valamikor szuperdiódának hívták
).
-
tzsolesz
nagyúr
Összegzem a történteket.
Az erősítő a múlthét szombaton 10 perc halk zenehallgatás után elhallgatott.
Szétszedtem, az egyik oldal biztosítékai elégtek, és a végtranyókon zárlatot mértem.
Tegnap kiforrasztottam a rossz csatornából a két tranzisztort, és a látszólag kényes forrasztást is megjavítottam a hűtőbordán található vezérlő elemen.
Ezután beraktam egy biztosítékot a rossz csatornába is, és elindítottam az erősítőt.
Gond nélkül bekapcsolt, és a jó oldal szépen szól.
A rossz oldal NPN, és PNP végtranzisztor lábainak helyén a következőket mértem.A tranzisztorok szemből vannak a felirat ezért szerepel a képen.
A jó oldalon minden rendben van.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11332 üzenetére
Ezt még nem tudom. Mindenesetre az, hogy a feszültség változik már rég rossz. Én egy dologra spekulálok: van egy olyan paraméter, hogy ICE0, ami egy reziduális áram. Ha ez nagy, akkor okozhatja a melegedést, ami növeli a hőmérsékletet és mind így. Egy láncreakció, ami nyomán bekövetkezhet egy UCE0-s letörés, csökken a CE feszültség. De nem a jelenség a fontos hanem, hogy ez-e az oka. Lehet egyszerű elhalálozása a páciensnek.
-
tzsolesz
nagyúr
Vagy megvan amitől kifeküdtek a tranyók.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11329 üzenetére
Jó reggelt!
Nem tisztáztuk még mindig, hogy mennyire egyezik a kapcsolás az RS311-gyel. Ha mindkét pnp-nél azt méred, amit írsz, gyanítom, hogy nem szimmetrikus a táplálása (+60V, 0, -60V), hanem szimpla, azaz +60V, 0. Ebben az esetben a 32V normálisnak mondható, mert a táp felének környékén van. Ez ellenőrizhető. ha majd megméred a feszültségeket a kollektorokban. Semmiképp nem lehet +57V a pnp kollektorában, legfennebb mínusz. Hasonlítsd a jó csatornához, figyelj a múszer polaritására. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #11325 üzenetére
Az a baj, hogy nagyon rossz megvilágítású helyen van a cucc, ráadásul össze vissza forgatom az egészet, és felcserélem a fejemben a lábait. Plusz még fáradt is vagyok, és kapkodok is.
Lehet hogy holnap folytatom csak méregetést mert ez már ma nem megy.A rajzot meg letöltöttem a melóhelyen. Itthon meg nem férek hozzá, mert azon a gépen nem állítottam be, hogy 1 példány a kiszolgálónál maradjon. Így itthon nem tudom letölteni. Nézegettem r330-at a tranyók környékén nem láttam. Újra megmértem a lapban a végfok előtti tranyókat, és újra az jött ki hogy jók....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
tzsolesz #11322 üzenetére
Mérd meg mi a helyzet a végtranzisztorok előtti párnál (Q115.Q117 és Q116-Q118) a feszültségekkel. Ott van valami érdekes is az emitterek között (R189, R190), amihez a rajzon oda van írva, hogy 330, de az is, hogy FUSE. Mi az?
Bázison van 32V kb.
És az emitteren van a kis érték.Ez az npn-nél kaputot jelent. Ott nem lehet nagyobb a bázis az emitternél csak 700mv-tal, ha jó. A rajzon ír értékeket.
-
tzsolesz
nagyúr
Bocsánat. A bázison mértem a feszültséget.
Megmértem még egyszer, de rosszul emlékeztem.
Collektoron ugye ott az 57V mindegyik oldalon.
Bázison van 32V kb.
És az emitteren van a kis érték.#11325) Lompos48 : teljesen megszédítettelek.
-
mezis
félisten
válasz
molnarpeter #11317 üzenetére
Én most cseréltem egy GeForce 8600 GS-en. Nem volt probléma, még az új elkó lábait is sikerült forrasztópáka segítségével keresztül billegetni a lyukon. (Nem sikerült teljesen "átlátszóvá" varázsolni a lyukat.)
Az ón is megolvadt, tapadt rendesen, pedig RoHS díszeleg a kártyán.
Bár néhány alaplapon már korábban sikerrel gyakoroltam az elkócserét, mégis hasznosak voltak számomra azok a tanácsok, amiket nemrégen olvastam itt, ezen a fórumon.
-
Lompos48
nagyúr
Ezek a vég-pnp-k vagy vég-npn-ek?
-
tzsolesz
nagyúr
Működő oldal:
Bázis: 0V
Collektor: 57V
Emitter: 0.6VRossz oldal:
Bázis: 0V
Collektor: 57V
Emitter: 30 akárhány volt. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #11316 üzenetére
Még nem fogtam hozzá.
Mindenek előtt el kell mondanom, hogy az erősítő már volt javítva. Találtam rajta alkatrészcsere nyomait. Hátul fel van forrasztva egy csomó kondenzátor. nem csúnya munka, de talán azoknak még sem ott lenne a helye. A lap egyik végéről a másikba vannak áthidalások, nem értem miért. Jó vastag vezetékkel. itt ott vannak csúnyább forrasztások. Nem örülök ennek.
-
molnarpeter
nagyúr
Videokarin egy kondicsere nagyon bonyolult folyamat? A többrétegű nyák nem játszik? (márha nem csak RAM-nál és MB-nál van)
mp
-
tzsolesz
nagyúr
Helyzetjelentés
Jobboldali tranyók kiforrasztva, a látszólagos forrasztási hiba orvosolva. A lapban a kisebb tranyók, és az előfok tranyói mérve nem zárlatosak (ettől függetlenül még lehet valamelyik rossz. A nyákon egy két "szépséghibán" kívül nagy bajt nem véltem felfedezni eddig. Persze még megy tovább a kutatás.
A baloldal szépen szól.
Miket mérjek meg a nagy tranyó lábain esetleg? Zárlat nincs egyik lábán sem. Feszültségeket hogyan mérjem, hogy jól következtethető legyen nincs-e baj. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Volkov #11311 üzenetére
Nem annyira bonyolult ez, csak annak tűnik. Mindig szem előtt kell tartani, hogy a LED egy dióda és akár 100mV fesz.növekedéssel nagyon el tud szaladni az árama (exponenciálisan). Emiatt árammal nem feszültséggel kell meghajtani.
Nem annyira az IC miatt, inkább a LED-ekért aggódok, ha valamiért. Érdemes lenne megmérni mekkora áram folyik egy ágban. Az eldöntené a disputát.
A LED meg a lézerdióda az a 2 félvezetőalkatrész, ami "kopik", azaz használódik idővel. Atomszinten történnek energiaszintek közötti ugrások, emiatt létezik náluk öregedés, ami stressz esetén erőteljesebb. De hadd ne folytassam, mert nem ez a lényeg. -
Volkov
senior tag
válasz
Lompos48 #11310 üzenetére
Ez passz. Nem tudom, hogy van-e benne vagy se.
"5mm fehér led. 3,3V 20mA 12000mcd (max)"
Ennyi infóm van róla, én e szerint számoltam a 6.3V-otHa nincs benne ellenállás, akkor hogy kell kiszámolni mit tegyek elé? Ohm bácsi alapján, nekem 0 ohm jön ki
Öszintén nem hittem, hogy egy ilyen egyszerű kapcsolás ennyire bonyolult legyen
Na, itt jön ki, hogy tényleg amatör vagyok... -
Lompos48
nagyúr
válasz
Volkov #11309 üzenetére
ezek ilyen extra-fényes spéci ledek. 3-3.2V és 20mA-esek.
Ha ezt szó szerint veszem, akkor bennük kellene legyen a soros ellenállás. A kérdés, hogy 3-3.2V-nál 20mA-t fogyasztanak vagy 20mA-nél 3-3.2V rajtuk a feszültségesés?
Nem ugyanaz, ha Ohm torvénye alapján hülyeség is , amit írok, de a LED (dióda) jelleggörbéje exponenciális. Ha benne van, akkor ezzel elhallgattam.
Akkor most meg az a gond, hogy túl sok a bemenő 12V a kimenő 6V-hoz képest? Ezért ennyire forró?
37V-ig semmi feszültség nem sok, de sok amit a feszültségkülönbség az árammal szorozva produkál, a hő. Forró attól a több, mint 2W-tól. A 14V miatt még megnő kb 30%-kal a problémád. Ezt a hőt el kell nyelni, tehát nagyobb hűtőborda, fémdobozra szerelés. Berakhatsz sorba a tápbemenettel néhány "mezei" diódát is, egyenként megenne 0.7V-ot a feszültségből (0.7x0.36W-ot a telesítményből), csak maradjon azért 3V az LM317 ki- és bemenete között.
-
Volkov
senior tag
válasz
Lompos48 #11308 üzenetére
Tyűha...
Előtét ellenállás az nincs. Akkor is kell, ha cuppra kiszámolt feszt kapnak a ledek?
(gondolom kell, különben nem irtad volna, hogy baj hogy nincs)
Hogy számoljam ki, ha pont akkora a bemenő fesz mint a működési fesz?Kondi a kapcsolásban volt, elvileg stabilizál... Én hittem neki
A ledek nem melegszenek, ezek ilyen extra-fényes spéci ledek. 3-3.2V és 20mA-esek.
(meg a kamera (telefon) se tudott mit kezdeni a túl sok fénnyel)Akkor most meg az a gond, hogy túl sok a bemenő 12V a kimenő 6V-hoz képest? Ezért ennyire forró? Ha igen, akkor ez a kocsiban tényleg csak rosszabb lesz, mivel ott 14V-ig minden gond nélkül felmegy a fesz.
Megoldás van? Vagy elk*rtam?!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Volkov #11307 üzenetére
Erre gondoltam, eddig rendben.
Tovább spekulálok, mert nem találtam meg a TO220-as tok termikus ellenállását (Rth). Próbálom úgy megközelíteni, hogy az a borda, amit rászereltél kb. akkora felületnek felel meg, mint egy TO3 tok önmagában, aztán még feltételezve pasztát, sima felületeket stb.
Ha innen indulunk ki és elfogadjuk, hogy az áram annyi, amennyit írsz, akkor az IC által disszipált teljesítmény (12.32-6.3)x0.36=2.1672W. Az adatlapból kinézett Rth érték a TO3 toknál Rth(Junction-to-Ambient) 39C/W, ami a kiszámolt teljesítménynél 84.52C hőmérsékletkülönbséget jelent a környezethez képest. Tehát a 100-at simán meghaladja. És ez ennél csak rosszabb lehet. Gondolom a LED-ek sem hidegek. Gyanúsan fényesek!
És "elsiklottál" az előtétellenállások kérdése fölött. Mindemellett nagyon szépen világítanak, de meddig? Kondenzátor fölösleges. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Volkov #11305 üzenetére
Nagyon jól néz ki, a fénye pedig szenzációs.
Mekkora az LM317 bemenő feszültsége mérve, miközben a LED-ek világítanak?
Az IC-n belül a chip nem nagyon melegedhet 100C felé, az már maradandó károsodást idézhet elő a struktúrában. Utána halál.
Azok a szegény diódák sokkal nagyobb áramot kapnak, mint, amit írsz. Nem látok előtétellenállásokat áganként, akkor pedig a diódák nyitófeszültsége szerint áll be az áram. -
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Nos, a led-es cucc kész lett.
Nem szép, de legalább működik.
LM317
Ledek 1
Ledek 2A kérdés: az LM317-nek mennyire szabad melegednie? Mert olyan forró, hogy mefgoni nem lehet, s közelében pl a szigszallag megolvad...
Félek picit, hogy alul lett ez a dolog méretezve... ?!6.3V-ra lőttem be az LM317-et, egy 124 és egy 499 Ohm-os ellenállással.
Kettesével vannak összekötve a ledek, s 18 ilyen pár van. 1 db elvileg 20mA-es, akkor a 18db 360mA. Ez olyan sok lenne neki? LM317T a pontos típus. -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48 #11301 üzenetére
Én is ezt vallom, nem akarom elkapkodni. Ha hazaérek, azzal kezdem, hogy még egyszer megmérem a baloldalt (ez a működő). Majd a jobboldalróll leforrasztom a tranyókat, és megpróbálom elindítani így. Ha minden jól megy akkor csak össze kell hasonlítani egy jó pár értéket, és ki lehet zárni egy csomó hibát. Remélem, hogy csak úgy meg adta magát a jobboldal. Bár ezt elég nehéz elképzelni. Oknak mindig kell lennie nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest