- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Dede!
Elfogadom, csak nem feltétlen értek egyet!
Az viszont érdekelne, hogy honnan, vagy miből gondolod, hogy az eredeti hangsávot újrakeverik, vagy valami más módon belerondítanak, azon felül persze, hogy magyarizálják a fecsegést?
Ezt furcsállanám, de nem tartom kizártnak, csak valahogy nem logikus az egész.
Mégis, mi a francért kevernének teljesen újra egy filmet, ha egyszer úgy jó ahogy van. Plusz idő, ami költség, és csak rontanak rajta? Ráadásul, nem is biztos, hogy legális. -
BBéci
legenda
válasz
#48613632 #14148 üzenetére
"Én nem hiszem, hogy különbség lenne, az eredeti hangsáv, és a szinkronos között, "
Ez nem hit kérdése, hanem megcáfolhatatlan, ezerszer bizonyított tény.
"Azt mondtam, hogy jóval kisebb az igény, mivel a plebsz szinkronosan nézi a filmeket."
Ezt is túltárgyaltuk, mert itt nem a "plebsz" fórumozik, hanem csupa olyan ember, akik számára fontos a hangminőség.Ha ezek után sem vagy hajlandó elfogadni a mi érvelésünket, az már felvet bizonyos kérdéseket.
-
törölt tag
válasz
arcitec #14141 üzenetére
spiky03 egyben Neked is ugyanez a válaszom.
Én nem hiszem, hogy különbség lenne, az eredeti hangsáv, és a szinkronos között, kivéve ugye:
- Egyfelől, a kódolás, (AC3 vs DTS-HD)
- Másrészt, maga a szinkron, a dialógok. Ez utóbbi azonban nem befolyásolja, magát a minőséget.
Ezen felül pedig, már csak jogi problémák miatt sem lehet, az eredeti hangsávot, még csak újrakeverni sem!
Ergo, ha jobbnak hallod az eredeti hangsávot, akkor az nem azért van, mert a szinkronstúdió sz@r munkát végez, hanem egyszerűen azért, mert gagyi AC3 szól.
Korábban én is feltettem a kérdést, ebben a topikban is, hogy tud e valaki olyan oldalt, vagy forrást, ahol a szinkron sávok, a kódolás szerint vannak csoportosítva. (DTS szinkront kerestem)
Sajna, nem érkezett válasz(Illetve érkezett, de nem hozott eredményt)
Másik érvem:
Keress olyan filmet, ahol hallhatóvá tehető a szinkron vs szinkron különbség. Pl:
Hellboy I vs II. Az egyik AC3 a másik DTS Ég, és föld! Pedig mindkettő szinkron.
De mondhatnám a Q Ügyosztály trilógiát is. Első rész AC3, a második DTS, aztán megint AC3
És a második résznek, rohadt jó a hangja... Ez azért elég konzekvens, nem?szerk: Aztán meg kölcsönözz ki egy remuxot, vagy BD50-et, ez utóbbin, tuti lesz AC3 english track. Hallgasd meg, utána szidd a magyar szinkront
(Egy hetet visszakerestem, de esküszöm nem találom ... VisionX(?) nevű kolléga korábban kifejtette, az ac3 és dts kódolás közötti különbségeket, úgy, hogy még én is megértettem. Érdemes rákeresni)
Ettől függetlenül, az vitathatatlan, hogy az eredeti nyelven a legjobb a mozi, de nem is mondtam, hogy nem. Azt mondtam, hogy jóval kisebb az igény, mivel a plebsz szinkronosan nézi a filmeket. Tv-ben, moziban, és otthon egyaránt.
arcitec
Azért arra a két fimre kíváncsi lennék.Dorian
Lehet ilyen is, de főleg a forced feliratokat mellékelik. nem lehet általánosan kijelenteni, hogy nincs igazad, de sok esetben használom a Kodi feliratkeresőjét, és nálam csak szinkronos filmek vannak fenn.
Volt is róla szó a minap, a HTPC topikban, hogy problémás a SuperSubtitles addon.zsoika
Igen, ezt mondom én is, hogy különböző irányokból közelítjük meg a kérdést, így más a konklúzió a végére. De köszi az együttérzést -
BBéci
legenda
válasz
zsoika #14144 üzenetére
Belépő szinten is sokkal jobban szól az eredeti hangsáv, mint a magyar szinkronos.
Ha a rendszer belépő, legalább a forrás legyen a lehető legjobb, ami ráadásul semmivel nem kerül többe, mint a vacak hangminőségű szinkronos. Ezért hajszolják olyan sokan a DSD-t, mert azzal kicsit fel tudják hozni a rendszerük hangját. Ellenpélda: hallottam high end berendezésen MP3-at, ami sokkal jobban szólt, mint belépő kategóriáson a 192 kHz-es FLAC. -
zsoika
addikt
válasz
#48613632 #14139 üzenetére
Már egy ideje olvasom a pro és kontra hozzászólásokat és úgy látom hogy mindenkinek igaza van, de ez itt a Házimozi belépő szinten topik ....így pitepeti71 fórumtársnak kell egy kicsit nagyobb igazat adnom . Egyértelmű hogy BBéci, Nemir Ombe, Dorian, Norbi 72 és még sorolhatnám a haladó szinten vagytok....így azon lennék meglepődve ha a szinkronos AC3-t ill DD-t ajánlanátok.
Én úgy gondolom, hogy vannak az átlagos Tv-t néző emberek, majd a bögreszettesek, utána Én és pitepeti71(és még sokan mások) a belépő szinten, majd Ti a haladóban...ez nem csak a rendszeretek árán hanem az igényeiteken is múlik/látszik. -
Dorian
félisten
válasz
"Én úgy vettem észre, hogy többnyire az eredeti nyelvű filmek mellé prezentálnak feliratot, és a szinkronoshoz kell keresni"
"nehezen érthető, hogy miért vársz a szinkronosra, ha úgysem érdekel"
Nem, a szinkronosok mellett van mindig magyar felirat. Mondjuk logikát nem látok benne, de ez van.
Éppen ezért kölcsönzök ilyeneket, mert lusta vagyok külön feliratot keresgélni, aztán meg többször filmnézés előtt vagy közben derült ki, hogy hibás, ami nagyon bosszantó.
Simán tudok várni a szinkronos változatra, nem hajt a tatár. Egy film pont olyan jó lesz 3 hónap múlva is, mint megjelenésekor. -
spiky03
veterán
Nem csak azért érdemes eredeti nyelven nézni a filmeket, mert úgy jól szól, hanem azért is mert úgy jobban szól.
Meg az a baj a szinkronnal, hogy az nagyon sok mindent elfed. Gondolok itt apró zörejekre, neszekre, amiket a szinkronban valahogy kihagynak. Sokkal "tompább" egy szinkron az eredeti nyelv után.
Úgyhogy én is csak eredeti nyelven nézek filmeket, és szerencsére már az asszonyt is sikerült ránevelnem.
Egyedül a vígjátékok amiket szinkronosan nézünk. -
arcitec
addikt
válasz
BBéci és a többiek is egy fontos érvet nem említettek,mégpedig elsősorban azért célszerű az eredeti hangsávon nézni az adott filmet, mert egyszerűen az SZÓL JÓL. Sajnos a szinkronos már max csak DD51, az is el van rontva. A napokban néztem talán 2 db filmet, aminek a szinkron hangsávja is egyenértékű volt az eredetivel. Mint fentebb lett is említve itt házimozi a téma , nem a laptop-on, sőt a mobilon fülesen a film nézés. Ha majd lesz egy legalább JÓ rendszered, meg fogod érteni ...Nálam a zárt sub is tud úgy szólni, ( ha persze olyan a film) hogy érzem a "leheletét" a combomon is. Kérdezed csak meg Norbit, javítja a lambériát..
-
BBéci
legenda
válasz
Hagy a fenébe a statisztikákat, nem oszt, nem szoroz abból a szempontból, amiről mi most eszmecserélünk!
Dorianhoz hasonlóan én is megvárom a szinkronosan kölcsönözhető változatot, mert azokhoz biztosan passzol a mellékelt felirat. Az eredeti nyelvűekhez nem mindig találok jól időzítettet. Egyik filmemhez letöltöttem négyet, nem passzol egyik sem.
Az is totál érdektelen, hogy mit néznek az emberek a mozikban, mert mi itt házimozi megszállottak vagyunk. 2003 novemberéig rendszeresen jártam moziba, azóta összesen egyszer voltam, valamikor 3 éve. -
törölt tag
válasz
Dorian #14136 üzenetére
... lehet annyira jól és gyorsan olvasni-tudni, hogy ne vonja el a figyelmet ...
Ha figyelembe veszed az optimális nézőtávolságot, mondjuk 50 inchnél, fullHD-re, akkor beláthatod, hogy a felirathoz, le kell pillantani.
Minél messzebbről nézed, ez annál kevésbé igaz, de akkor meg a nézőtáv nem optimális.
Gyorsan olvasok, de engem zavar ez a kompromisszum.
Én már ezt próbáltam, felső felirattal, meg pozícionáltam össze-vissza. Nem hozott kielégítő eredményt.
Jó megoldás volt a Heroes sorozatban (azt hiszem abban volt) a karakterek feje mellett jelentek meg, a gyári, égetett feliratok....Mert így mindig ott van mellette a magyar felirat és nem kell külön keresni hozzá.
Én úgy vettem észre, hogy többnyire az eredeti nyelvű filmek mellé prezentálnak feliratot, és a szinkronoshoz kell keresni.
De amúgy is, Kodi-t használok, az meg kikeresi. Tehát, erre végülis van megoldás.
Hátránya még a szinkronnak, hogy később jelenik meg, mint az eredeti nyelvű kiadás, így végülis megintcsak nehezen érthető, hogy miért vársz a szinkronosra, ha úgysem érdekel.Ott vmi beállítási probléma lesz.
Ezen dolgozok éppcsak pont lemerült a táv ...
Nemir Ombe
A vakok között a félszemű a király!
Ez így igaz.És a többivel is egyetértek. A kompromisszum az mindig félmegoldás. Én csak azt mondtam, hogy aki ebbe az irányba keresgél, az úgy sem talál jobbat. Úgyhogy lehet szidni, csak minek?
Már a VHS korszakban is alámondás volt, és milyen jó, hogy volt. Nekünk, akik még oroszt tanultunk, haha!Amúgy meg, ha a magos kölcsönzői statisztika nem releváns (Dorian szerint) akkor meg kell nézni, hányan mennek eredeti nyelvű filmekre, a mozikban. Kereslet/kínálat van, és az ebből eredő kompromisszumos problémák.
-
vatomi
aktív tag
Bocsánat ha volt ez a kérdés de sürgős lenne a válasz és nem tudom a keresőt érdemben használni mobilról. Displayport ++-hoz elég a passzív hdmi konverter a több csatornás hang és kép egyidejű átviteléhez erősítőbe? Köszönöm
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
#48613632 #14134 üzenetére
"Ebből ez a maximum, amit ki lehet hozni, és más nyelveken sem kapsz jobbat, csak főként rosszabbat."
A vakok között a félszemű a király!
A magyar szinkron (az esetek döntő többségében) sokkal rosszabb (keverési és egyéb) hangminőséget és kisebb bitrátát jelent, ami már egy "átlagos" rendszeren is komoly különbséget jelent(het) hangban .... de pl. egy-két filmmel én is úgy vagyok, hogy az istenért sem tudom megnézni eredetiben, annyira jól sikerült a "magyarítás" (pl. Utolsó cserkész, Fenegyerekek, stb) ilyenkor pl. én is lesz@rom
a "szinkronminőséget", de pl. más filmeknél meg képtelen vagyok átváltani magyarra, mert ott "összemegy" minden és még a film "hangulata" is megszűnik (pl. Oblivion, Dejavu, Total Recall, stb) .... és az ilyen különbségek észrevételéhez nem kell kell szükségszerűen többmilliós rendszer vagy kifinomult hallás ....
-
Dorian
félisten
válasz
#48613632 #14132 üzenetére
"A szinkron, minden hibájával együtt, máig a legjobb megoldás a fimnézésre, egy magyar, angolul nem beszélő számára"
Nem értek egyet. Ha nem tudunk jól angolul, akkor még mindig lehet annyira jól és gyorsan olvasni-tudni, hogy ne vonja el a figyelmet. Amúgy is van csomó skandináv, koreai, francia film, ahol amúgy is csak a felirat jöhet szóba."De a publikum még mindig szinkronos filmeket néz. Nézd meg, hányan kölcsönöznek ki egy-egy eredeti nyelvű filmet, pl a magról. Az egy jó statisztikát ad vissza"
Nem ad jó statisztikát. Én kivétel nélkül magyar hangsávval is ellátott filmeket kölcsönzök, és majdnem mindig eredeti nyelven nézem. Miért? Mert így mindig ott van mellette a magyar felirat és nem kell külön keresni hozzá."Az erősítőm, egy VSX817, a HD hangokat stereoként adja ki."
Ott vmi beállítási probléma lesz. -
gurabli
őstag
Ismétlem, aki igényes a hangminőségre, bottal sem piszkálja meg a szinkront.
Respect, annyira rühellem a szinkront, hogy fel nem tudom fogni miért rajonganak még mindig érte az emberek . És ráadásul a moziban is a filmek nagy részét csak szinkronnal vetítik, régebben heti egy-két alkalommal volt egy reggel 9 órás vagy este 23-as eredeti vetítés, most már ez sincs (talán Pesten még van).
Az pedig, hogy jó minőségű szinkronokat készítünk, ez számomra egyáltalán nem pozitívum, hiszen jók vagyunk valamiben, ami eleve szégyen és megcsúfolása a filmnek. Hurrá.Ha nem szoktatnak rá bennünket a szinkronra, akkor most számos előnyét élveznék (a lustaság helyett), pl. lényegesen jobban beszélnénk (értenénk) elsősorban az angolt, de talán még más nyelvet, nyelveket is. Eredetiben élvezhetnénk egy alkotást, hiszen az hangélmény legalább olyan fontos része a filmnek (és igen, ennek része a színészek EREDETI hangja is), mint a képi világa.
Jól időzített, megfelelő betűtípust használva (font, méret, szín) egyáltalán nem zavaró felirattal nézni egy filmet, sőt! eleinte szokatlan, utána teljesen természetes. Mondjuk a vékony, kis méretű, foltokban megjelenő mozikban sokszor látott feliratozás tényleg elrettentő tud lenne, de szerencsére ez már nem kérdés, főleg otthon.
És persze ott van még a hang minősége is, ilyen szempontból megközelítve is röhejes a szinkron. Egyedül a gyengénlátók esetén lehet létjogosultsága, meg ahogy te is írtad, egy zsny-kategóriás vígjáték esetén tényleg mindegy, de a TV2, RTL és társain futó filmek többsége eleve zsny-kategória, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy aki képes úgy tévét nézni, hogy tízpercenként megszakítják negyed óra reklámmal, annak tényleg nem dukál az eredeti hangsáv. Lehet ezt ragozni, és én el is fogadom, hogy valaki csak szinkronnal hajlandó nézni egy filmet, hiszen mindenki úgy rontja el a filmnézés élményét, ahogy akarja, de legalább ne erőltessük ezt a húú de jó a szinkron szöveget, mert lekaparom a falat tőle...
-
törölt tag
Nem világos, hogy pontosan mi a bajod a szinkronnal.
A mondanivaló tartalmi különbsége, vagy konkrétan a hangminőség?
Mert a tartalmi lényeget elmondtam, hogy lehetetlent vársz. Ebből ez a maximum, amit ki lehet hozni, és más nyelveken sem kapsz jobbat, csak főként rosszabbat.
Lehetnek persze üdítő kivételek, de keresni kell.Például, ha a filmek alapnyelvét, az angolt vesszük, akkor angol szinkronszínészeket, keresve sem találsz. Animációk vannak, ahol eleve a karaktereket igazítják a színészhez, aki később a hangot kölcsönzi.
Idegen nyelvű filmek angolosításánál pedig főleg subtitle van.
A környező, Kelet-Európai országok audió sávjába meg hallgass bele! Borzalmas, és a palettán egy üdítő színfolt a magyar szinkron.
Ezt így kell felfogni. Hozzuk, amit ki lehet hozni, ennél több akkor sem megy, hacigánygyerekisbalták potyognak az égből.Ha meg az anyag minőségére fújsz, azt is megértem, de ugye beszéltük, hogy döntő többségben AC3-ban kerül kiadásra, esetleg DTS, max olyan 15-20%-ban saccra, a HD hangok meg pár százalék mindössze, ami magyarul megjelenik.
Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a magyarok többsége letölt, nem pedig vásárol, plusz a piac sem kimondottan óriási. Így valahol evidens az AC3 használata, még ha sajnálatos is.szerk: Amennyire én tudom, a csatornák keverésébe meg nem nyúlnak bele, de javíts ki, ha tévedek! Alárakják a párbeszédeket, esetleg egy-két ambiens magyarítást, pl TV/rádió, vagy helyszínen őgyelgők háttérzajai ... stb
:szerk_endÍgy, a mondandóddal egyet értek, még ha nem is általános, és véleményem szerint, ebben a topikban, nem is fog elterjedni.
A stereo cuccodról pedig ugyanez a véleményem.
Igen, talán nem is hallottam olyan stereo-t, amit Te birtokolsz, de pont ezért nem indulok ki olyan stereo-ból, amiről Te beszélsz. Hát vakon mondom, hogy egy milla felett vannak, csak a frontjaid, használtan. Azon a szinten már lehet, hogy mások a preferenciák, ebbe bele sem akarok gondolni. -
BBéci
legenda
válasz
#48613632 #14132 üzenetére
Ismétlem, aki igényes a hangminőségre, bottal sem piszkálja meg a szinkront. Másképp fogalmazva, kerüli, mint ördög a tömjénfüstöt.
Az nem mérvadó, hogy mit, hányan "kölcsönöznek", mert a döntő többség laptopon, tableten nézi a filmeket, esetleg a TV beépítettje játssza le, de hangrendszer nincs hozzá, itt pedig házimoziról beszélünk.
Az szerintem még véletlenül sem állja meg a helyét, hogy egy sztereó rendszer szubláda nélkül "halott mozira" Te még nem hallottál jó sztereó cuccot. Simán meg tudja remegtetni alattam a kanapét.5.1-ben csak az olyan keverésű koncertfilmeket szoktuk hallgatni.
-
törölt tag
Az a baj Veletek, profikkal, hogy nehezen tudjátok elképzelni, hogy van élet az alsóbb szegmensekben is.
Pedig, itt van csak nyüzsgés igazán!A szinkron, minden hibájával együtt, máig a legjobb megoldás a fimnézésre, egy magyar, angolul nem beszélő számára. Eredeti nyelven, csak a perfekt angolok értik. Én, 9 év angliai élet után is, el- elveszítem a fonalat. Angol felirattal együtt nézem, úgy azért megy.
(Az angoloknak fogalmuk sincs, hogy hogyan mondják ki azt, ami le van írva. Jellemzően, erre a hibára van kialakítva a "spell it to me" iskolák közötti verseny is, amit aztán néhány magyar iskola is átvett. Persze, ez utóbbinak semmi értelme, mert mi azt mondjuk, ami le van írva.)
De a publikum még mindig szinkronos filmeket néz. Nézd meg, hányan kölcsönöznek ki egy-egy eredeti nyelvű filmet, pl a magról. Az egy jó statisztikát ad visszaFentiekből indultam ki, mikor a szinkronos hangsáv mellett érveltem. Persze, hogy időnként eltér az eredeti nyelvi jelentéstől, mert elsődleges szempont, hogy legalább a kimondott szavak hossza egyezzen, a szájmozgással. Ezeken felül, mi ügyelünk a hangsúlyra, a hanglejtésre, az egész mondanivaló hangulatára, és a jelentősebb karaktereket, mindig ugyanaz a szinkronszínész játssza. Ennél jobban ezt, egészen egyszerűen, nem lehet megoldani.
Igen, fontos a háttérsugárzó, ezt elismerem, de sosem állítottam, hogy nem az. Fontossági sorrendet mondtam, és ott nálam, a sub előrébb van.
Persze, hogy nem ajánlunk 5.0 rendszert, azt a kedves vevő erőlteti általában, hogy most erre futja. És erre ajánljuk, hogy akkor már legyen egy jó stereo. De az meg sub nélkül halott mozira.
Szóval, amit én ezzel akartam, az csak annyi, hogy előbb vennék subot, mint surroundokat.Az erősítőm, egy VSX817, a HD hangokat stereoként adja ki. Eddig még nem próbáltam ezzel variálni, de most akkor rámegyek a témára. Köszi a tippet
Nemir Ombe
Igen, sajnos egy "mélyszegény" rendszerem vanEgy Kenwood SF-100 forntpárom van, illetve az ehhez tartozó center és a hátterek. De legalább szett. Ezen mondjuk változtatva lesz, a közeljövőben.
Na erre igen sokat dobott a Jamo sub, ez vitathatatlan, és azonnal hallható, még botfülűeknek is.
Ami miatt a témát kicsit talán jobban erőltettem a kelleténél, az az, hogy filmbarát ismerőseim közül, messze az én cuccom a legjobb (nem vicc) és ezt úgy kell elfogadni, hogy az alsóbb szegmensekben, ez az általános.
Hát röhej, de volt olyan ismerősöm, aki saccra rakta körbe a szateliteket, és még csak irányhelyes sem volt!Nem tudom, érted e, mire akarok kilyukadni?
Úgy egyébként meg, jórészt egyet értek a mondandóddal. Itt-ott elbeszélünk egymás mellett, de ezek abból adódnak, hogy más irányból közelítjük meg a kérdést.
Köszi a válaszokat Neked isembe
Zenét még nem hallgattam 5.1-ben, de jó ötlet. Van is nálam épp egy AC/DC és egy Metallica kölcsönbe -
embe
nagyúr
Egy jó koncert filmnél is sokat ad az élményhez a háttérsugárzó.
Most ez az aktuális kedvenc: Led Zeppelin Celebration Day - naggggyon jó!
-
sza.sa
tag
Ha már háttér... Lecserélném az állványos háttereket (Jamo Cornet 165), falra felszerelhetőt szeretnék, lakásátrendezés miatt is, akár konzollal. Mennyire lesznek használhatóak a 10cm-es mélyközepekkel szerelt hangfalak? (Klipsch R-14M vagy R-14S) Szeretném ha viszonylag szolidabb méretű hangfal lógna a falon...
Vagy jobban járok esetleg márkaidegen, de nagyobb hangszóróval szerelt hangfallal? (JBL Arena 120, Heco Music Style 200F)
-
BBéci
legenda
válasz
#48613632 #14122 üzenetére
Az ide betérők közül csak azok nézik szinkronnal a filmeket, akiknek nincs igényük a lehető legjobb hangminőségre. Engem szabályosan büntetni lehet a szinkronnal. Ha netán valami romantikus blődlit nézünk, feleségem kívánságára szinkronnal, akkor sokszor kiteszem alá az angol feliratot, mert akkora baromságokat mondanak magyarul, aminek köze nincs az eredetileg elhangzó szöveghez.
A háttérsugárzók szerepe jelentős, azok adják meg a házimozizás lényegét, savát-borsát: a körülölelő hangteret. A sztereó hangú filmeket szinte kivétel nélkül 5.1-re kevertetem az erősítővel és szépen szólnak a háttérsugárzók.
"itt is elhangzott egy párszor már korábban, hogy inkább egy jó stereo, mint egy 5.0"
Csak a lényeget hagytad ki ebből a mondatból. Inkább jó sztereó, mint vacak 5.1. Nem 5.0, olyat nem szoktunk ajánlani.
Nem minden esetben marad érintetlen a hang, még nem találkoztam 680-as Dolby Digital sávval a 2 GB alatti agyontömörített vackokon.
"ha kíváncsi vagyok az eredeti nyelvű, nem HD hangsávra, le kell szedni egy butított verziót"
Az erősítőd nem képes belőlük csak a core-t megszólaltatni? Lejátszókkal is megoldható. -
dave118
senior tag
válasz
Nemir Ombe #14127 üzenetére
Hát ... ha az új árból indulunk ki akkor a "2,5x jobb"
Kb a mostani használt ára is 2x-ese az enyémnek. Szeretnék kipróbálni egy malacot, mert úgy hallottam zeneibbek mint a yamaha-k, de az újabbakra most nincs lehetőségem anyagilag.
-
dave118
senior tag
Sziasztok,
egy gyors kérdés: Yamaha rx-v367-hez képest mennyire lenne előrelépés egy Marantz SR5003 (Wharfedale Pi-20+CR+WH2+"208sub szettet szolgálna, 60% film 40% zene)? Valamint mennyire megbízható modell, van valami széria baja amitől tartani kellene?
Köszönöm! -
Nemir Ombe
addikt
Nem kellett volna leírnod, mert nem ugyanarról beszélünk ....
Ahogy egy álló doboz, úgy egy állványos/fali LCR doboz is lehet 2 - 2.5 vagy 3 utas, ennek nincs köze ahhoz, hogy álló vagy nem ....
(persze láttam, hogy odaírtad, hogy "ugyanabból a családól", na az valóban ritka .... ahogy a TV alatti álló center is az ....
)
pitepeti71:
Ha házimoziról beszélünk, akkor ezek azért nem annyira szubjektív dolgok, mint gondolod ....
Ha a térhangzásnak nem lenne szerepe, akkor mindenki 2-0-ban vagy 2.1-ban "mozizna" .... de ennek valóban csak erős kompromisszumok esetén van létjogosultsága, persze ha valaki csak a TV hangján akar javítani, akkor OK, de akkor nem "házimozit épít" ....
A DTS-nél szerinted mindegy, hogy az pl. 1500kbps vagy 700kbps? Persze szinkronosan az első kieseik, így ha csak "magyarhangú" filmeket nézel akkor ennek nincs jelentősége .....
Ha van egy mélyben szegényebb rendszered és beraksz mellé egy sub-ot, akkor persze, hogy "jobbnak" hallod a végeredményt, de ha van egy normális méllyel rendelkező 3.0-ád és beteszel 2 hátteret, az is kb. ilyen eredményt hozhat ....
Bögre szettből és soudbar-ból is vannak ajánlottak (a normálisabbak közül) és szokott is szerepelni ebben a topikban is pár típus, de ha valaki mozit szeretne, akkor ne ezek legyenek a "főszereplők" ....
Szóval "elmélkedhetünk" ilyen dolgokon, de azért mert valakinek megfelelnek a kompromisszumos megoldások, attól még egy "valódi házimozinak" vannak "alapfeltételei" ....
-
arcitec
addikt
válasz
nokia5201978 #14115 üzenetére
Az "erőteljes melegedésnek" oka lehet még, hogy nincs megfelelően konfigurálva az erősítő, a hangfalakhoz. A hangszóró impedancia ne legyen kisebb(sokkal) mint ami az erősítőn van állítva a megfelelő menüben. Vannak vélemények, hogy bírja,nem kell vele foglalkozni, de a következők az elvileg helyes és gyári beállítások : pl az enyém a 4 ohm hangfalakra 6 ohm-on valami rettenetesen melegedett, ömlött belőle a hő. Amint a 4 ohm hangfalakhoz 4 ohmra lett állítva az erősítő is, ha erősen meg van hajtva egy filmen, még akkor is csak langymeleg.Tehát melegedési szempontokat figyelembe véve , jobb ha az erősítőn beállított impedancia <= mint a hangfal impedancia.
-
törölt tag
válasz
Nemir Ombe #14116 üzenetére
Elég szubjektív dolgok ezek, úgyhogy vitába is szállnék.
Természetesen a tudásod, és a tapasztalatod elismerése mellett, pusztán a kialakult egyéni értékrendem alapján.
Nem vettem rossz néven semmit amúgy Tőled, nem voltál rosszindulatú, néhány poén meg belefér abból a stílusból is, amin többnyire mindenki röhög, csak az nem, aki kapja
Naszal ... Nálam a térhangzás nem annyira létfontosságú, a moziélmény megalapozásához, és szerintem sokan vannak ezzel így. Persze, csakis abban az esetben, ha kompromisszumot kell kötni.
Azért szögezzük le az elején, DTS-ről beszélünk, eddig tudok nyilatkozni.
Hozzáfűzném, az ide betérők (nem az itt jelenlévők) jelentős hányada van ezzel ugyanígy, már csak azért is, mert többnyire szinkronos anyagot nézünk, ami jórészt AC3, de azért akad jónéhány DTS hangsáv is.
A HD kategóriában elvétve egy-egy, de Atmos, vagy DTS-X pedig tuti nincs.
Amúgy érdekes, hogy ez pl preferenciaként, fel sem szokott merülni, mikor valaki tanácsot kér. Csak ugye nehogy utólag ébredjen rá a delikvens, hogy nincs is anyag arra a rendszerre, amit összeraktunk NekiNa szóval, ezért, vagy nem ezért, de nálam a surroundok nem tudtak akkora tekintélyt kiharcolni, mint a subom tette azt az elmúlt időkben.
A center persze fontos, de nem itt is elhangzott egy párszor már korábban, hogy inkább egy jó stereo, mint egy 5.0? Mozihoz meg a stereo is 2.1 kell hogy legyen.
Most ezt csak a fontossági sorrend miatt írom, ha mondjuk valaki részenként venné meg az alkotóelemeket.Azért azt nem árt tudnod, hogy még az 1-2 gigás divx-ek esetén is, az audiosáv érintetlen marad. Persze, a HD hangok már nincsenek ott, többnyire az egy db AC3/DTS marad, ami tök ugyanaz, mint ami a BD vagy DVD lemezen található. Meg ha annyira szőrszálhasogató akarnék lenni, már nincs is divx használatban. Magon meg egyenesen tiltott, x264 van, erősen butított képanyaggal.
Jómagam pedig remuxokat nézek, pontosan a képminőség miatt, bár itt is az a probléma, hogy a remuxok nem tartalmaznak, csak HD audio sávot, az eredeti nyelven. Így, ha kíváncsi vagyok az eredeti nyelvű, nem HD hangsávra, le kell szedni egy butított verziót. Szóval, semmi sem tökéletes ...Az utolsó bekezdésedhez meg annyit fűznék hozzá, hogy teljesen egyet értek, ami a minőségbeli előrelépést illeti.
De akkor az is igaz, hogy a TV alap hangjához képest, egy soundbar, vagy egy bögreszett is jelentős előrelépés. Mégsem ez az ajánlott irány. -
BBéci
legenda
válasz
Nemir Ombe #14120 üzenetére
Ez nem annyira szubjektív, mint a nők hajszíne. Ezek szerint mégis le kell írnom.
Jobb hangja van egy állódoboznak, főleg 80 és 300 Hz között, mint az ugyanabból a családból származó állványosnak. Az sem mindegy, hogy a 13-16 centis középsugárzó 80 és 2500-3000 között dolgozik, vagy van egy mélysugárzó is benne, ami leveszi róla a 300 alattit, ettől megkönnyebbülve tisztább, pontosabb lesz a 300 és 2500-3000 közötti. Ezek hasra ütés alapján kitalált, csak nagyjából stimmelő számok, lehet keresni konkrétumokat. -
BBéci
legenda
válasz
Nemir Ombe #14118 üzenetére
A másik topikban volt szó és eszmecsere arról, miért kell, miért jobb a nagyméretű állódoboz frontsugárzónak, mint az állványos.
Meggyőződésem, hogy KELL és JOBB.
Nem szeretném itt megismételni a legkézenfekvőbb magyarázatát. -
Norbi 72
veterán
válasz
Nemir Ombe #14116 üzenetére
(ideális esetben tök egyforma a center és a front)
Hangszórókészlete.Ezt elfelejtetted hozzátenni.
Nálam még a háttereknek is ugyanaz.
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
#48613632 #14111 üzenetére
"De ha már egy ekkora terjedelmet monitorra vetek, akkor azért a cáfolatban is legyen némi tartalom"
Vidám perceket szereztél az írásoddal .... az eddigi hsz-eimet ne (se) vedd rossz néven ....pár "kiegészítés" ....
Egy hm-ban a legnagyobb szerepe a centernek van (szerintem kb. 70%) ezért a "mérete"/minősége/képességei jó ha megegyezik (vagy közel megegyezik) a frontokéval.... (ideális esetben tök egyforma a center és a front)
Egy jó mozi elengedhetetlen része a háttér (surround) ezek nélkül csak "visszaverődő" hangokat hallasz, ami "nagyon más" mint ha "direkt" hangokat hallanál abból az irányból....(a legújabb hangformátumokat meg ne is elmlítsük, hogy "mit művelnek" háttér nélkül)
A sub nem csak a mély hangok miatt "ajánlott", hanem (főleg belépő és alacsonyabb kategóriás rendszerekben) az AVR-t tehermentesíti, mivel az amugy sem "dúskál" a teljesítményben ezeken a szinteken (bár van mikor feljebb sem) ....
A hátterekből jövő "minimális, a haverokat szórakoztató effekt" általában a "rossz anyag" (az 1-2 gigás divixekhez mellékelt agyontömörített hang) és/vagy rosszul beállított rendszer miatt szokott előfordulni (vagy "eseménytelen" romantikus vigjátékoknál).....
Végül: sub nélkül is el lehet mozizni, de ezeket az AVR-eket nem arra találták ki, hogy sub nélkül is ugyanazt tudják (ugye olcsóbb úgy AVR-t gyártani, ha nem kell bele "komolyabb" táp és végfok, meg ugye egy kis plusz pénzt is be lehet szedni a mégegy dobozért és elektronikáért sub néven) és ott van még a "mihezképest" is, mert aki pl. egy "bögreszett" után vált egy annál komolyabb AVR+5.0 szettre, az lehet, hogy az adott felállással is teljesen elégedett lesz a korábbihoz képest (amig nem hallgat meg egy "teljes" rendszert)....
-
törölt tag
válasz
Bobolit #14103 üzenetére
Jópár hsz óta megy itt a huzavona, de lehet, hogy valóban nem Téged kellett volna beidézni. Nézd el nekem. Nevezetesen arról, és most nincs kedvem visszakeresni, hogy 5.0-s szett vásárlása előtt állok, sajnos sub-ra most nem telik.
Erre írtam a szösszenetem reggel.
Ha nem Te kezdted így a mondókád, akkor valaki más ... nem ügy, attól még áll, amit írtam.Aztán:
Én nem veszem rossz néven, ha a tévedéseimet, a nálamnál profibbak kijavítják, sőt! Örülök neki, legalább tanulok valamit. (Sokakkal ellentétben, el is ismerem, ha hülyeséget írtam, mert ugye ez sem jellemző)De ha már egy ekkora terjedelmet monitorra vetek, akkor azért a cáfolatban is legyen némi tartalom, nem ilyen "A fogalmakat is kevered, előbb még surround most meg sub-ot írsz. A sub megnevezést a subwoofer azaz mélynyomóra szokás alkalmazni.
"
Miért? Én mire alkalmaztam, kedves Joshi?Mindkettőről beszéltem, de nem értem, mit, vagy miért kevertem össze? Pontosan tudom, melyik melyik, ne röhögtessetek már
-
BBéci
legenda
válasz
nokia5201978 #14109 üzenetére
Mennyi lehet Celsiusban az "elég meleg"? A szobahőmérséklet plusz 30 fok még simán elfogadható.
-
nokia5201978
tag
Sziasztok!Az Onkyo tx sr504E erősítőmnek a jobb oldal hátsó fele elég meleg,kb 45-60 perc után.Ez normális jelenség?Vagy a biztonság kedvéért egy kis pc ventit rakjak a tetejére?
-
BBéci
legenda
válasz
Dorian #14107 üzenetére
Jó kérdés, hirtelen én sem tudok rá konkrét magyarázatot adni. Ugyanis a térérzetet általában nem a 80 Hz alatti tartomány adja, hanem a jóval feljebb megszólaló. Elméletileg. Ezek szerint a gyakorlat mást mutat.
Nemrég feleségem kikapcsolta a szubládát, maga sem tudja, hogy miért. Megnéztünk egy filmet, amiben a párbeszédek domináltak, nekem fel sem tűnt, hogy 80 Hz alatt kuss van. -
Dorian
félisten
A legutóbbi tapasztalatom magam sem igazán értem:
Néztünk vmi filmet, húzogattam a szám: nem igazán jó a tér...
Aztán kiderült, h ki van kapcsolva a sub, bekapcs után rögtön jó lett a tér, helyén lett minden. Tehát nem elsősorban az tűnt fel, hogy kevés a mély, vagy ilyesmi, az csak utánavált nyilvánvalóvá, h több miután bekapcsoltam a subot, hanem a tér-érzet. A tér érzet egy mono mélyfrekvenciás hangsáv hiányától? De miéééért? -
gaben75
tag
válasz
gaben75 #11933 üzenetére
Sziasztok
Igértem hogy beszámolok majd a fejleményektől, előzmények itt
Egy Onkyo TX-NR515-ről volt szó ami most megint működőképes pedig nem csináltam vele
semmit.
Nemir Ombe linkelte be hogy ez típushiba
Ezúton is köszi :-)Szóval tudják javítani a készüléket.
Az info@aida-audio.hu -ra írtam és S/N szám alapján megnézték és garanciában megcsinálják.
4-5 munkanap, viszont nekem kell vinni + hozni is.
Vagy postázzák a költségemre.
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A2 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest