Hirdetés
- BIOS frissítés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
Sziasztok!
Lesz a lidliben asztali körfűrész a hétvégén, elgondolkoztam rajta... Azt terveztem építek egyet egy régi Bosch kézi gépből, de munkaórában nem biztos hogy megérné, meg az se biztos hogy jobb lenne
Tudom, jók a parkside cuccok, nekem is van pár. Azért érdekelne, van-e valakinek saját tapasztalata lidlis-aldis márkákból ezekkel a nagyobb gépekkel.
Konkrétan bútorlapot vágnék vele ha megveszem. Láttam hogy lesz hozzá még többféle lap is, de ha egyébként a gép vállalható, lehet hogy egy minőségi fűrészlapot is beszerzek hozzá. -
mephi666
nagyúr
válasz
5150head #69982 üzenetére
pár éve mi is így jártunk: cicergett valami, ha a megszakító dobozára kicsit rákoppintottam, abbahagyta... meg időnként enyhe égett szagot is éreztünk... kezdett minket zavarni, gondoltam lekapom a megszakító dobozát és megvizsgálom: alig bírtam leszedni... felső részén meg volt már olvadva
a bejövő vezetéknél nem volt tökéletes a kötés, szaki azonnal megmókolta, újrakötötte, azóta sincs vele gond... (kezdett szép lassan elégni az alu vezeték és a burkolata, meg már a megszakító dobozának a teteje is...) ...azt mondta, hogy ezek 40éves cuccok, de ilyen hibákat kivéve nem szokott velük más baj lenni
-
Barret001
addikt
válasz
batyuska100 #69995 üzenetére
Nekem is,én 4,5V-os villanymotorral kezdtem
Természetesen konnektorba.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
batyuska100 #69995 üzenetére
Jaja, kiteszteltük az érintésvédelmet rendesen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
batyuska100 #69988 üzenetére
Akkor te is zenész, én ugyanezt eljátszottam.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #69990 üzenetére
A cicergés és a sercegés szakmai kifejezések közötti különbséget egy laikus nem fogja neked megkülönböztetni.
Ellenben a raktáramban van egy olyan lépcsőházi automatika amire az volt mondva hogy "elkezdett ciceregni".
Na most amikor a laikusok cicergést mondtak, akkor a benne lévő mágneskapcsoló már rég szétment egy beragadó nyomógomb miatt. Aminek az a következménye hogy ugye random kapcsolgatja az érintkezőket, ami nem tesz jót a villanykörtéknek. De egyébként ha épp nem cicereg, akkor rendesen lefut a beállított program.
A lényeg hogy sajnos ilyenkor mindenképp meg kell szagérteni az adott egységet, nem csak ilyen ránézünk hogy "ó ezt hasból tudom hogy ez semmiség". -
PROTRON
addikt
válasz
5150head #69976 üzenetére
Érdekes a különbség a 2 "szakértés" között, ha elfogadod az első véleményt lehet csak a füstre leszel egyszer csak figyelmes...aztán végül mégis csak meg kellett szerelni.
Amúgy a minap egyik haveromnál felújítottuk a békebeli kiselosztót, najó már nem volt egészen békebeli, a nagymama kedvenc bimm-bamm csengője valamikor 30 éve cserére került egy szokásos nagy hangerejű csengőre, 12Vos trafoval.
De amikor a haverral álltunk fent a létra tetején ketten, még laikusként is bazmegolt egyet azon hogy a megszakítóból kijövő vezeték nem megvágva és összetekerve volt, hanem megcsupaszítva és rátekerve 3 másik helyiség dugaljai...persze kívülről le volt szigszalagozva, ami meg már teljesen átégett. A szépsége a dolognak hogy a nullák is így néztek ki.
Pedig itt a 80-as években volt felújítás, földelést vittek a vizes helyiségek dugaljaihoz, de pl az elosztó mellett az előszobában lévő dugaljba nem vittek földelést. -
Mauzes
addikt
válasz
lemmy71 #69980 üzenetére
Nem egyszerre akarom használni a kettőt, hanem hogy oda-vissza könnyen lehessen szerelni, ne kelljen szorítóbilincsezni, hanem csak egy sima hollander.
Ahogy írtam, akkor tényleg nem kell reduktor, ha a gázpalackkal akarok szabályozni, de ha a gázégő csapjával, akkor bizony kellene, mert tökre látszik, hogy éppen mennyire duzzad meg a cső (akár nagyon), attól függően, mekkora nyomást ad ki a palack.
De amúgy nem olyan fontos témakör ez, vagy a palackkal szabályozok, vagy simán veszek plusz egy reduktort, aztán meg van oldva.
-
Met
nagyúr
válasz
5150head #69976 üzenetére
Az igaz, hogy ha az áram kismegszakító elkezdi megadni magát, akkor néha zizegő, sercegő hangot ad?
Ilyenről nem tudok, ha elkezdi magát megadni akkor leold nagyobb terhelésnél, néha néha, aztán egyre többször. Legalább is nálunk ezt csinálta.
A cicergésre azt mondta a villanyszerelő hogy maxon vagy ahhoz közeli a terhelés. -
lemmy71
őstag
válasz
Mauzes #69977 üzenetére
Én sem használok reduktort, teljesen felesleges
Amúgy meg 11kg palackokban már gyárilag benne van a nyomás csökkentő, amikor én is cserélem figyelem hogy a hagyományosat adják amivel perzselni is lehet.
Két eszközt működtetni egyszerre egy palackról szerintem csak úgy lehetne megoldani, ha a palackra egyből egy Y elágazót tennél és az Y -ra meg egy egy nyomáscsökkentőt, innen mehetne az eszközökre, de így a palackot fullra ki kell nyitnod és az eszközökön szabályzod a lángot. De ez csak perzselésre való palackkal működne. -
Mauzes
addikt
válasz
Essejó #69975 üzenetére
Azért kell, mert a gázégőn van egy külön csap, elvileg azzal állíthatnád a gáz erősségét közvetlenül a tűz mellett. Csakhogy ez kevesebb gázt enged át, mint ami a palackból kijön, tehát a csőben túl nagy nyomás keletkezik, felduzzad, szerintem nagyon nem tesz jót neki. (Persze lehetne azt csinálni, hogy mindig a gázpalack erősségét szabályozod, de valóban kényelmesebb a gázégőn.)
-
5150head
senior tag
Sziasztok.
Az igaz, hogy ha az áram kismegszakító elkezdi megadni magát, akkor néha zizegő, sercegő hangot ad?
Tegnap este vettük észre, hogy néha zizeg a bejárati ajó felett lévő biztosíték kapcsoló. Ma megnéztük, minden vezeték jól rögzül, semmi se laza és azt mondta a villanyszerelő, hogy a kapcsoló kezdi megadni magát. (nem régi, pár éves cucc) Azt mondta, nincs gond, egyszer csak leold és onnantól nem működik, lehet cserélni, semmiben nem fog kárt tenni.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez igaz, vagy tehet bármiben kárt, mert azt vettem észre, hogy pl a PC tápja is zizeg olyankor kicsit (Seasonic Focus Plus Gold - szóval elég jó táp), meg mintha ingadozna az áram - de ezt már lehet h csak én képzelem be.
Kb egy hónapja az elektromos sütő felett elégett egy régi vezeték összekötés az elosztó dobozban, de javítva lett. Az kinyírhatta pl?
Köszi előre is -
szabifotos
senior tag
Folyamatos tintaellátó rendszer, CISS telepítésről alkottam egy kis videót. Hátha valakinek hasznos. Szerintem a tákolás témakörébe bőven belefér.
LINK -
Mauzes
addikt
Sziasztok! Amatőr kérdés, de inkább óvatos akarok lenni. Mennyire szokásos (vagy ajánlott) PB gáz használatnál a csöveket úgymond megtoldani, kiegészíteni?
A háttér: kaptam ajándékba 2 összeállított kinti sütögető szettet, azaz van egy grilltárcsa hozzávaló gázégővel, felszerelt tömlővel, csatlakozókkal, illetve egy bogrács hozzávaló gázzsámollyal, felszerelt tömlővel, csatlakozókkal. Egy közös PB palackkal vannak használva, mindkét tömlő végén olyan hollander van, ami közvetlenül a PB menetére megy rá. Én vettem egy nyomáscsökkentőt, hogy mindkét szett ezen keresztül csatlakozzon a palackhoz. Csakhogy ennek olyan a kiosztása, hogy hollanderrel csatlakozik a palackhoz, viszont a másik oldalon nem menet van, hanem a tömlőt kellene felhúzni és bilinccsel odarögzíteni. Tehát a két szett között ezt folyamatosan kellene szerelgetni, cserélgetni. Sokkal egyszerűbb lenne a meglévő tömlőkön lévő hollanderekkel összekötni. A kérdés: okés-e a dolog, hogy ha a nyomáscsökkentőre először rászorítok egy 10 cm-es tömlőt, a tömlő másik végére pedig szerelek egy ilyen tömlővéget, és akkor erre egyszerűen, gyorsan lehetne hollanderrel cserélgetni a szetteket. Csak így ugyebár duplázom a tömlőt és a csatlakozókat a palack és a tűz között, több szivárgási és hibalehetőség, stb. A másik kő egyszerű lehetőség, hogy veszek egy másik nyomáscsökkentőt is és mindkét szetten lesz egy állandóan. De elméleti szinten érdekelne az eredeti felvetésem is.
Bocs, hogy ilyen hosszan írtam le, előre is köszi!
-
Reggie0
félisten
válasz
gyenesmartin #69964 üzenetére
Na, szerencsere olyanban meg nem laktam. Gondolom ott meginkabb alul vannak meretezve a vezetekek, regebben kisebb kereszmetszet volt a minimum kovetelmeny adott aramokhoz.
-
darvinya
titán
válasz
gyenesmartin #69964 üzenetére
Mi bajod vele, ezzel.védték hálózatukat és így spóroltak az energiával.
-
PROTRON
addikt
válasz
trialboj #69947 üzenetére
Bocsi, de még mindig nem egyértelmű az írásod.
"kismegszakítóban lévő egység kapcsol le..."
Szóval van egy kismegszakító a mérő-óránál, ez szolgáltatói felségterület, arányaiban drága bővíteni.
Aztán a mérő órától eljövő tápvezeték(fázis-nulla) belemennek egy kiselosztóba (van ahol csak egy "bakelit" tábla amire fel vannak csavarozva a megszakítók/olvadó biztosító.Na ezt egyszerűbb, olcsóbb felújítani, majd a szükséges áramköröknek innentől kezdve lehet új, 3 vezetékes rendszert vinni, akár ahogy te is írtad padlástérben(megfelelő tűzvédelem mellett) kialakítva az energiahálózatot.
A földelés kérdése az egy fokkal komplikáltabb.
Ami jön a mérő irányából "nulla" vezeték, az valójában közösített nulla+földelő vezeték, épp ezért sok helyen nem szúrtak le földelő szondát annak idején, nem is mindenhol volt előírás szolgáltatói oldalról sem, sok társasháznál sincs a mai napig.
A közösített vezeték a transzformátor állomásnál van leföldelve, azonban a mai szabványok szerint ez már kevés.Ideiglenesen megrendelheted azt is hogy egyelőre csak a kiselosztót újíttatod fel, abban csinálják meg ennek a közösített vezetéknek a rendes szeparálását ahogy azt a régebbi szabvány szerint meg kellett volna tegyék, lesz rendes földelő sín, onnan mennek majd a földelő vezetékek a dugaljakhoz. (Zárójeles megjegyzésem, hogy vannak sokan olyan villanyszerelők akik szonda leütés nélkül nem fognak belemenni a megrendelésbe.)
Mivel családi házat emlegettél így javaslom hogy a fentieken túl már most szorítsátok bele a földelő szonda leütését és bevezetékezését a kiselosztóba ha a mérőhelyel kapcsolatos munkák egyelőre nem is férnének bele a keretbe.
Aztán ha már vannak rendes dugaljak, akkor ki lehetne kötni a régi hálózatot és annak a nyomvonalán mehet a horony vésés a védőcsöveknek(ahogy azt fentebb írták), amikben mehet a hálózat újrahúzása, vagy lehet a padlástérben is, ez megint olyan dolog hogy csak a helyszínen lehet megmondani a tutit hogy mi az optimális.Persze ez így drágának hangzik elsőre, szal lehet szép apránként, először mondjuk a kiselosztó felújítás és az elektromos sütő vezetékezése.
Aztán szonda és annak bekötése.
Aztán a többi fogyasztó áramköreinek vezetékezése....stb...valamikor meg kifizetni a mérőhely szabványosítást. -
Reggie0
félisten
válasz
cinemazealot #69950 üzenetére
Regen nem rossz, a vezetek terhelhetosegenek szamitasakor is figyelembe veszik, ahogy azt is, hogy a gegecsoben hany vezetek megy, mert futik egymast.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Barret001 #69951 üzenetére
Szerintem egyáltalán nem szóltam le a falvezetéket, ha így érződött, elnézést.
Tudom, hogy régen az volt a sztenderd, és még ma is alkalmazzák. Én személy szerint ettől még nem szeretem és ha indokoltnak érzem, hangot adok a csövezéses módszer falvezetékekkel szembeni előnyeinek.
(#69953) pjen
A másik oldalon ne csípd el, hanem tegyél elé egy potmétert, hogy személyes balansz érzéke szerint hangolhassa. Régi potméteres füles vezetékéből ki tudnád operálni a vezetékes potit, hacsak nem vagy annyira igénytelen, mint én: -
pjen
félisten
Szevasztok .van egy hallás sérülrt rokonom.Egyik fülében halló készülék másikkal csak zajokat hall.A Tv t este vezetékes fülhalgatóval nézi,de egyre kevesebb a jack aljzatos Tv.Ezért egy Bt kimenetes Tv és egy Bt fülhalgatóval próbálkoztunk,de túl halk.Bt fejhalgató+hallókészülék megoldás lenne,de a másik fülén lévőt le kéne némítani mert zavarja.Külön szabályozható fejest nem találtam,a Tv ben a balansz sem működik Bt állásban.Szerintetek mekkora az esély,hogy jól működne,ha vennék egy Bt fejest,szétpattintanám és a használaton kívüli oldalon elcsípném a hangszóró vezetéket?
-
Barret001
addikt
válasz
cinemazealot #69950 üzenetére
Régen a falba vezetett kábelezés elfogadott volt,direk gyártottak olyan kábelt!
Azért nem kell leszólni,mert régi technológia! Akkor elfogadott volt,mint a gőzgép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest