- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
Inhouse #61998 üzenetére
Tök jó... Ismertem már ezt fajta csapdát régebbről, de még soha sem volt időm elkészíteni. A jelek szerint mindenesetre hatékony. Hasonló elven működnek amúgy a nagyobb kártevők elleni csapdák is, ezekből is van több különböző kialakítás...
-
Inhouse
őstag
Telente megérkezik egy egérpár (nem ugyanazok persze) a padlásunkra. A gond az, hogy egy öreg ház és az előző tulaj nem zárta le a plafon gipszkartonba való bejutást. Így nagyon idegesítő, amikor a patics és gipszkarton között randalíroznak. A beköltözés után egyszer elkövettem azt a hibát, hogy raktam ki mérget. Nagyon gáz megtalálni és kiszedni a gipszkartonon folyósodó/büdösödő tetemet...
Azóta csapdákat használok. Néha érthetetlen hangokat produkálnak, mintha valami nagyobb élőlény lenne fent, de mindig kiderül, hogy sima egerek. Eddig szezononként kettő volt, tavaly elmaradt, vagyis nem okoztak fejfájást, mert a kirakott ragacs elintézte a dolgot. Felül nyitott doboz, az aljába nylon, arra megy a ragacs, közére a csali, a két végén nyílás a bejutáshoz.
Pár éve annyira dorbézoltak, hogy megint nem hittem el, hogy csak egerek. Felkerült egy éjjellátó kamera szett a kurrens pontokra. Felvétel is készült, de élőben is nézhettem lent a telefonon. Két kölcsön kért nagyobb állatra való rácsos csapda meg is fogta mindkettőt.
Tavaly előtt csináltam egy flakonos csapdát is. A hagyományos egérfogók mind kudarcot vallottak.
Múlt héten már reménykedtem, hogy idén is megússzuk, de egyik este megint kapartak, bár nem futkároztak. Már régóta meg akartam csinálni a nagyapámnál látott drótos csapdát, hát most megtettem. Két duplát készítettem el. Kerestem a párom varrós dobozában erősebb cérnát és azzal kötöttem le. Sajnos nem csak a csomó csúszik meg rajta kicsit a feszítéstől, hanem nyúlik is, így nem lehet rögtön pozícióba állítani. Ékeltem rajta elsőre. Amikor felvittem őket, meglepődve tapasztaltam, hogy a 2-3 éves ragacs újra működött, és a Youtube-os flakonos is fogott egyet! Azért kiraktam a csapdákat (dió és kolbász) és este kíváncsi voltam, hogy ennyi volt-e? Sajnos egy pár másodperces kaparás jelezte, hogy vannak még. Csak 2 nap múlva tudtam ránézni, azóta egyébként csend volt. Az egyik csapda 100%-osan jól dolgozott!
A hurok élesítéskori rögzítésére kitaláltam egy szeges megoldást, a cérnára meg egy kötegelős utólagos feszítési lehetőséget. Így pontosan be tudom lőni a hurkot. Sárga szigszalag nincs...Elkészültek...
Élesítve
Próbálkoztam egy csavaros feszítéssel is, nem olyan jó
Dupla találat!
Itt látszik a szeges rögzítés és a kötegelős beállítás is.
Flakonos, meglepő de működött
Ragacs, így nem issza be a karton
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
imibogyo
veterán
Nem ismerem és nem is vennék totál ismeretlen gépet ekkora összegből, de alig többért van Einhell, ami egy elfogadható gépnek tekinthető (értsd messze nem profi, bár az enyém elég pontos), használható és nekem 2 év intenzív használat után (összeadva a pár perces működéseket akár napi 1-3 óra használat sem ritka) sem akar még szétesni. Bár most már egy alapos takarítás és újrazsírozás már ráférne. Mondjuk én még 32k-ért vettem akcióban.
-
Egy ideje már szemezgetek egy sínes gérvágó fűrésszel. A legolcsóbb ilyen, amit a piacon találtam az egy számomra ismeretlen márka, bizonyos Steinhaus
Valaki esetleg hallott róla, vagy használ ilyet?A sínes azért lenne fontos, mert így akár laminált padlót is tudok szögben vágni, és későbbi terveim között szerepel, hogy ajtólapot és tokot vonok be ilyennel.
-
tlac
nagyúr
Van egy régi számítógépházam, amin nem volt semmi porszűrés, most megoldottam ezt a problémát.
Előre a 92mm-es ventihez csak vettem ebay-ről ilyen előreszabott műanyag szűrőket.Az oldallapban már több volt a kihívás. Volt rajta egy "fan duct"-nak hely, aminek a helyére vettem egy ventire felszerelhető műanyag keretes porszűrőt. Mivel nem ventire lett felszerelve, ezért át kellett fúrni a lyukakat, hogy a csavarok végi menjenek. A képeken látszódni fognak.
Volt még az oldallap alján szintén pár szellőzőnyílás, de ott már nem volt semmilyen opció, ahova normálisan lehetett volna csavarozni. Ezért oda vettem mágneses öntapadós csíkokat, amire ráragasztottam az alaplapokhoz adott szivacsból egy darabot. Így a mágnes miatt tök szépen megáll a helyén és könnyen eltávolítható is.
Kicsit a mágnesre ráhagytam, hogy könnyebb legyen felszedni:
-
imibogyo
veterán
válasz
Flowtation #61992 üzenetére
Köszönöm! Jól esik.
Már csak a szabadidő problémájára kellene valahogy megoldást találnom, mert jelenleg ott tartok, hogy a 24 órás napok nagyon rövidek.
Annyi ötlet van még a fejemben, amikből egy csomó nem fog megvalósulni sohasem, mert annyi szabadidő a világon nincs...
MÁS:
Úgy éreztem itt az idő a következő barkácsnemzedék nevelésének a megkezdésére. A 4,5 éves fiammal ma ezt alkottuk:Nem lett valami szép, meg egyébként is sokszor felhasznált hulladékokból van (kivéve a tálacskák persze), de nem is az volt a lényeg, hanem hogy legyen egy frankó apa-fia délután a műhelyben. Ő mondta meg, hogy mik legyenek a minták és azok hogy helyezkedjenek el, ő is rajzolta elő őket, ő végezte a lábak felcsavarozását (azok voltak olyan pici csavarok, amiket be tudott hajtani kézzel, mert a csavarozógépet még nem bírja el), valamint a pirográfos "színezést" is ő alkotta meg (védőkesztyűben, egy többszörös szívinfarktussal, hat doboz Panthenollal és egy nagy flakon jéghideg vízzel előkészült apának az ölében). Én pedig az alapanyagok fűrészeléséért, a nagyobb csavarok behajtásáért, valamint a rajzok pirográfos kontúrozásáért voltam a felelős, mert az természetes módon még nem megy neki.
-
Flowtation
őstag
válasz
imibogyo #61981 üzenetére
Nem rég vagyok a topic olvasója, de le a kalappal a kitartásod, kreativitásod, ötleteid előtt. Ha csak fele ilyen tevékeny/találékony lennék, nem lenne itthon semmi gond!
(#61986) biker
Grat! Tényleg nagyon jól néz ki és még ötletes is. Nekem is kellene állvány, de sajna hüledezek az árakon...Rájöttem, hogy ilyet tudok szerezni (anyósom gazdaboltos ), sőt olyan is van, ami műanyag, de az az elpusztíthatatlan fajta, azon is fólia szokott lenni. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
imibogyo #61988 üzenetére
Azt tudtam, csak a háztartási fólia csévéből indultam ki
, az meg egy csöppet vékonyabb. 75cm meg lehet kevés lesz nekem, kell, hogy a hangfalak pont fülmagasságban legyenek.
Meg még a szőnyeg miatt is ki kell találnom valamit, sima fa lapok nem biztos, hogy egyenletesen feküdnének rajta. Nyilván a hangfal tüske jut legelőszőr az eszembe. de akkor azokat megint csak fel kell fúratnom.
-
imibogyo
veterán
válasz
SunMount3r #61987 üzenetére
Nem. Ezek ilyen vastagok. A fóliák vannak ilyenekre feltekerve, azért írta ő is, hogy "fólia cséve"...
-
biker
nagyúr
válasz
SunMount3r #61982 üzenetére
Én fólia csévéből csináltam. ezek általában 520mm magasak, + 40-40mm alul-felül a lábazat, tahát szűk 600mm de van 750mm hosszú is.
20mm falvastagság, papír, a belsejébe mehet kb 5kg homok csillapítónak
Az egész kb 2000Ft volt faanyaggal, ragasztóval, vastaglazúrral.A doboz HiVi M1 kit (Swans)
Kevlár mélyközép + Ribbon magas -
Oracle
senior tag
Sziasztok! Lehet nem a megfelelő topik de hátha itt kapok segítséget. Ha valaki rendelkezik ikea yitran konyhai csappal, megtudná mondani mekkora perlátor (habositó) való bele? A drága ikea közölte, hogy ők nem árulnak hozzá és fingjuk nincs mekkora kell. Csak ki akartam szedni kipucolni, van a közepén egy horony, beleraktam egy 20ft-ost tekerem és ezzel a lendülettel darabokra hullott... Ha valaki tudja kérem segítsen köszönöm.
-
steve1021
csendes tag
https://index.hu/info/2018/11/29/uj_parkside_gepcsalad_a_lidl-ben_komoly_barkacsoloknak_es_profiknak/
Érdekes olvasmány mindenkinek.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Lehet raklapból fogok csináltatni hangfalállványt (kb. 90cm magas, 25x25 széles), szerintetek ez megfelelő alapanyag hozzá (talán ez lenne a legolcsóbb)?
Felmerült bennem, hogy azért majd mégis le kellene festeni (vagy/és védeni), hogy nézzen is ki valahogy. Valami olcsó, de a célnak megfelelő fa festék kellene majd hozzá. Erre van tippetek?
Köszi!
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61980 üzenetére
Basszus, összekevertem V.Stryker kompresszoros sztorijával...
Látszik, hogy fáradt vagyok. Sorry.. -
veze
őstag
válasz
V.Stryker #61974 üzenetére
Jó lesz az !
nekem az autóban van 5w30 (TOTAL QUARTZ INEO ECS - pözsóó), ha abba jo, akkor nehogymár egy kompresszorba ne legyen megfelelő. szóval ha kell azzal cserélem Én egyébként kötöttem még az 50 literre egy 75literes auto gáztartályt , így együtt nagyobb levegőigényű szerszam se fekteti meg azonnal, több tartalék van
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61972 üzenetére
Hát mivel olajos kompresszort vettél (én is csak azt vennék, mivel így a gépek 99%-ának meg is van oldva a kenése és nem feltétlenül kell a külön olajozásról gondoskodnod, legalábbis nem olyan sűrűn), ezért ha festeni szeretnél vele (ez a maradék 1% nálam
), akkor mindenképp kell egy levegő előkészítő modul ami kiszűri az olajat a szórófej elöl, valamint közvetlenebbül tudsz vele nyomást szabályozni (nem kell átmenni mondjuk a műhely másik végébe a kompresszorhoz), már ha persze nincs a szórófejeden egy a csuklódnál. Lehet elég egy egyszerűbb szűrő is, de én még soha nem próbáltam ilyet. És ne felejtsd el, hogy ezekhez ugyanúgy kellenek majd csatlakozók is, mert azokat nem adják hozzájuk.
(#61973) DonElvis: nincs benne semmi nagy titok. Szúnyog-hálóztam egy háznál és ott láttam meg félredobva a műhelyben, már vastagon állt rajta por. Mondtam az ürgének, hogy ha nekem adja a gépet, akkor "ingyen" volt a munka... Annyira megörült, hogy még egy (szerinte) rossz Makita (12V) és egy szintén rossz B&D (18V) akksis fúrót is oda adott. Nem volt egyébként semmi baja a Makitának, csak belül a töltő egyik kábele elengedte magát, ezért nem tudta feltölteni a gépet. Világított szegény töltő, mint a karácsonyfa, csak épp az akksiig nem jutott el a delej. A B&D tényleg "halott" akksikkal rendelkezett és a töltőt sem találta meg, de azt meg átalakítottam műhelygéppé egy 8-10 méteres vékonyka kábellel. Meg vannak az akksik házai is, tehát ha egyszer rászánom magam, akkor lehet még belőle újra mobil gép, de mivel van kettő kék Bosch akksis fúróm is (meg még egy régebbi Einhell is), így nem érzem sürgősnek a dolgot. A műhelyen belüli és ház körüli kisebb munkákhoz pedig így is tökéletes lemerülés nélkül...
-
tomcat78
őstag
válasz
Atomantiii #61964 üzenetére
Kompresszorral nem lehet festeni,max festékkel,festékszóróból
Bocs,ez magas labda volt
Amúgy más:tudja valaki,hogy mi a búbánatos isten tud szivárogni egy elvileg száraz,kezeletlen fából nedvesség hatására,ami barnán megfog mindent?A fa szerintem tölgy féleség lehet,de csak tippelek.Max azt tudom biztosan,hogy mi nem
Csináltunk egy kerítést,ótvar barna folyásokkal lett tele a lábazat a múltheti eső után.Első tippem az volt,hogy az eső leoldotta a lazúrt,de mivel a tulaj ki rakott pár szálat,ugyanabból az anyagból,amihez hozzá sem nyúltunk,az alatt a betonon is megvolt ugyanez a jelenség.Így kizárt az anyag(lazúr)hiba,vagy a technológiai hiányosság részünkről.Mondjuk mázli,hogy az a pár szál kint maradt...így nincs vita belőle. -
DonElvis
aktív tag
válasz
V.Stryker #61974 üzenetére
Sok sikert! Nagyon remélem, hogy beválik. Két dolgot ellenőrizz egy pár perces járatás után: 1: A dugattyúház fala nem túl meleg-e, 2: alúl a kondenzvíz leresztő szelepet ha megynyitod, a vizen kívűl jön-e belőle valami olaj szerű dolog. Ha jön, akkor coki van.A kondenzvíz állapotát amúgy is érdemes minden alkalom után ellenőrizni, mert sokmindent elárúl.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonElvis #61971 üzenetére
Na, akkor előre... a kompresszor Hecht 2026.
A leírásban annyit ír,hogy nem detergens SAE 30 -as olajat tegyek bele. Javasolt a Hecht 4T olaj, ami az oldalon lévő kép szerint 10w30.
Maga a kompresszor oldalán az van a matricán,hogy javasolt olaj 5W40.
Ma direkt a Hecht szervízt hívtam,mert ők legalább láttak ilyen gépet és nem az ügyfélszolgálatot. A szervízes azt mondta,hogy 4T 5W30 gépjármű olajat tegyek bele.
Hát most három féle információ van, a franc se tudja már, hogy mi legyen. Úgy hogy az lett,hogy vettem Total Classic 5W30 motorolajat oszt beletőtöm.
-
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61964 üzenetére
Hát nem tudom... Nekem Einhell van. Ahhoz nem volt semmi extra tartozék külön vettem meg a legcsóróbb 5-részes szettet és azóta is azt használom. Később persze vettem még ezt azt, plusz 20 méteres "slagot", vésőgépet, egyenes csiszolót és most van tervben az új légkulcsom és az excenter csiszolóm (ezek is Einhell márkájúak lesznek), de nem jutok dűlőre...
Itt van a pénz a zsebben, csak megy tipródás, mert még jó pár másik szerszám, kiegészítő is hiányzik a repertoárból, de most csak 100k-ig nyúlik a takaró, azt kell beosztani...
Amik versenyeznek még:
- nagy létra, mert most mindig kéregetnem kell (a mostanim csak 5 méteres)
- kis szalagfűrész csapolásokhoz és kisméretű tárgyak alakításához (van egy másik kis szalagfűrészem, csak nem találok hozzá itthon szalagot (külföldön már találtam, de most nincs kedvem várni, inkább veszek egy másikat fához, ez pedig (főleg mivel 600 W-os a motorja) megmarad fém szalagfűrésznek)
- krokodil emelő + magas bakok (2db)
- 10-15 szortiment láda (faliból van 4 darab 33 fiókos + 1 darab 36 fiókos, de amikor megyek valahova "terepre" dolgozni, akkor nagyon kellenének még ládák, van kettő nagyméretűm, de már azok is teli vannak jobban, mint ezen a régi képen. Az egészből valami ilyesmi készülne majd)
- nekem is tervben van egy a napokban tárgyalt olcsó egyengető-vastagoló vásárlása is, mert az én kisipari egyengetőmről a költözés közben letört a motor és már amúgy is egy bő 40 éves darab, megérett a cserére, ez a mostani pedig majd kimegy a fészerbe nagyoló munkákra.Na ezek közül kellene minél több mindennek beleférni, vagy legalábbis a legfontosabba(ka)t megtalálnom.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
V.Stryker #61965 üzenetére
Jah... így más a szitu.
Kompresszor olajnak olyan fajta kell, ami nem habosodik, valamilyen 15W40-es. A mennyiséget pedig kémlelő ablakon tudod ellenőrizni, legalábbis az Einhell gépemen van ilyen ablak. Az ablakon be van jelölve a min. max. mennyiség.
Ha nem mersz beletenni 15W40-es olajat, akkor a következő kulcsszóra keress: Dugattyús kompresszor olaj.
-
V.Stryker
nagyúr
Na felhívtam a Hecht szervízt. Azt mondták,hogy elvileg van olajuk, csak a honlap mutatja rosszul, hogy csak rendelésre van.
Egyébként meg sima 5W30 gépjármű motorolajat töltsek bele, véletlenül se kompresszor olajat. És igen, a hechtnél normális,hogy nincs feltöltve olajjal.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonElvis #61963 üzenetére
Hát.... Netről rendeltem, pár megyével odébbról. Normális lehet szerintük, mert az olajbetöltő nyílás csak dugozva volt és lógott rajta egy papír madzagon, hogy töltse fel olajjal. A rendes záró kupak külön zacskóba volt.
Ehhez semmi nem volt. De másikhoz se láttam tartozékot, max promócióba.
-
V.Stryker
nagyúr
-
veze
őstag
válasz
V.Stryker #61959 üzenetére
nem értem.. hogy lehetnek ilyen pitianerek. Nekem van a Hecht-től egy hat tonnás álló rönkhasitóm 5 liter hidraulikus olaj kellett bele, de azt feltöltve adták ki. (2e/liter az olaj, ha mindjart 5 litert kellett volna indítanom az üzembe helyezését , én sem lettem volna boldog) Egyébként maga a termék , attól hogy Hecht, jól teszi a dolgát, nincs vele baj. eddig kb 15erdei m3 körist akácot tölgyet hasogattam vele szét. A puhafát (fenyőrönkött) nem is számolom , az nem ellenfél neki
-
V.Stryker
nagyúr
Hát most muszáj volt megírnom nekik, hogy mekkora szar az egész. A leírás azt se írja,hogy hány deci olaj kell bele, csak,hogy a hecht 4t -t javaslják. NÉzem a Hecht Hungary kft. -t webshopját, hogy csak rendelésre van az az olaj.
Komolyan... vicc. Most találjam kihogy mivel helyettesítsem úgy,hogy egy esetleges garanciális problémánál ne az miatt hátráljanak ki belőle?!
-
válasz
macilaci78 #61953 üzenetére
Jól néz ki de, nekem is aggályaim vannak porzsák-filter beszerzés ügyben...
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Vásároltam egy olajos kompresszort. (Hecht). Szép meg minden,de bekapcsolni ma nem tudom, mert olajat viszont nem adtak hozzá.
Ennek jövedelmi adó okai vannak vagy a gyártó szarrágó?
-
macilaci78
nagyúr
Ez a Parkside (Lidl) porszívó ér ennyit? Alapvetően garázsban használnám.
Tartozékok beszerezhetőek, mint a porzsák, szűrők?
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Háztartási gépek
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Vicces képek
- Fűnyíró topik
- Eredeti játékok OFF topik
- VoLTE/VoWiFi
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest