- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Atomantiii #69101 üzenetére
Egy kis csengő nyilván nem fog bekajálni több ampert. Én egy maximum 200mA biztire gondoltam, de lehet az is sok. Belefér méretben nagyobb is (lengő aljzattal), hely van bent bőséggel, csak fogalmam sincs, mi vághatta ki...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Gyíkac
aktív tag
válasz
Atomantiii #69079 üzenetére
Hát utána néztem...
ez az amit kb most árulnak: https://www.youtube.com/watch?v=Ei4q96F2P9I
Ez elég macerásnak tűnik, legalábis a "vízszínt beállítása".Ez az amit én ilyen célra vennék. (nem vagyok benne biztos de ez automatának néz ki..
https://www.youtube.com/watch?v=tpcIWx-P-ewez automatának tűnik
-
Gyíkac
aktív tag
válasz
Atomantiii #69079 üzenetére
ez a téma engem is érdekel, egy lézeres vízmérték mennyire használható ilyenekre. (ami elérhető áron van.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Atomantiii #65794 üzenetére
A relé akkor húz meg, ha az A1/A2-re érkezik a jel, ugye? Mármint addig húz meg, amíg az A1-A2 -n átmenő fesz van.
Mondjuk amit fent írtam az úgy hülyeség, ahogy van, ha így belegondolok, mert így ugyanúgy a mozgásérzékelőn átmenő jel megy tovább, csak most egy relén is átmegy.
Én azt szeretném, ha a közvetlen_tápból jövő_ 12 V irányítódna át a LED vezérlőre, ne pedig az, ami a mozgásérzékelőből jön. Gyakorlatilag a mozgásérzékelő OUT-ja csak vezérelje a közvetlen tápegységből érkező 12V-t,hogy kiküszöböljem a feltevést, miszerint a két mozgásérzékelő összeveszik és azért van nagyobb fény, mert esetleg a 2 mozgásérzékelőn átmenő áram összeadódik. Mert ugye párhuzamosnál U=állandó I=I1+I2
Tehát csak az lehet, hogy a 12V állandó mindkét mozgásérzékelőn, de amikor a másik is kapcsol, akkor az áram nő meg.
Ez már talán magyarázatot ad arra, hogy amikor 220V érzékelővel a tápot kapcsolgattam, ott közvetlen a tápból jövő 12V ment a LED vezérlőre, nem volt két közvetítő, amin fele - fele arányban ment volna az áram. Tehát így gyakorlatilag kizárhatom, hogy ami mozgásérzékelőn átmegy áramerősség, azt korlátozná a mozgásérzékelő.
Táp bőven elbírja ezt a 13 m szalagot.
Ilyen:Remélem azért érthetően írom.
Szerk: így akkor, ha jól értem, a relével elég csak az egyik ágat(pl. negatív) szakítani, a pozitív mehet közvetlen a led vezérlőre.
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Atomantiii #65790 üzenetére
Köszi. A zacskóján 12V szerepelt DC, úgy látszik kicserélte valaki
És hogy kössem ezt be,hogyha azt akarom, hogy a 2 mozgásérzékelő ne keveredjen össze?
A2 A1 mondjuk a 2 mozgásérzékelő OUT-ból kijövő pozitív vezeték.
21 24 az közös pont mondjuk negatív
És akkor a 14-es pontról mehet a LED vezérlőbe a negatív pólusára, és az A2 vagy A1 pontról húzhatok egy direkt pozitívat a LED vezérlőre?Vagy ezeknél A1 pozitív A2 negatív, aztán a negatívat kapcsolom NO érintkezőn és direktbe megkapja a pozitívat?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #64391 üzenetére
Persze mindig van ellenpélda. Nekem nyolc, vagy kilenc zöld Bosch gépem van, a legfiatalabb is 9 éves. Ezek közül egyedül a fúróval volt egy kis bajom idejekorán (kb. 2 év alatt az irányváltó kapcsoló eltört, amit először megragasztottam (lehet valaki emlékszik is rá...) de így sem bírta sokáig. Most új módszerrel próbálkozom, de még nem volt időm összerakni...). Ezen kívül csak a kopóalkatrészeket cseréltem (sarokcsiszolóban már 3. készlet szénkefe megy, szóval használom őket rendesen
).
De természetesen mindenből ki lehet fogni jót is rosszat is. Én csak arra akartam célozni, hogy a hibaszázalék a nem mindegy. Extool-ból pl. a negyedik (!!!) oszcilláló multigépem volt az ami ténylegesen használható is volt (muszáj voltam cserélgetni, mert kifutottam az elállási időből és nem akarták visszaadni a pénzem, más meg akkor nem fért bele), az első három úgy "ütött", hogy 1-2 perc alatt elzsibbadt az egész karom. Lekopogom a negyedik gép azóta is rendesen működik és szolgál.
Egyébként nem hiába írtam azt is, hogy gépet az ember nem 1-2 évre vesz. Én szépen lassan minden gépemet átcserélem/átcseréltem kék Bosch-okra és Makitákra, ezek egyrészt tényleg jobbak szerintem, másrészt alig drágábbak az olcsóbb kék variánsok. Most pl. annyiért tudnék kék fúrót venni, mint amennyiből anno a zöldet vettem, csak éppen ezen/ebben minden olyan fontos elem fém, ami azon/abban műanyag (tokmány, fogaskerekek).
(#64392) Barret001: igen, a régiek szinte elnyűhetetlenek voltak. Írtam már ide az új elektromos láncosomról ami egy B&D-t váltott. Na az a gép 19 éves és még mind a mai napig tökéletesen üzemel, csak épp nem kapok hozzá hajtófogaskereket (csillagot). Ha azt tudnék szerezni, simán használható lenne újra.
-
Barret001
addikt
válasz
Atomantiii #64391 üzenetére
Tizen akárhány éves Bleki sarokcsiszolóm van,még működik! (kék) 15 évnél biztos öregebb! Érdekessége,nem ferde fogazású benne az áttétel!!! Sokat használom.
[ Szerkesztve ]
-
csabulaxi
senior tag
válasz
Atomantiii #63609 üzenetére
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
Barret001
addikt
válasz
Atomantiii #63609 üzenetére
Ja kérem! Aki nem forgatja meg a csavarfejben
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61980 üzenetére
Basszus, összekevertem V.Stryker kompresszoros sztorijával...
Látszik, hogy fáradt vagyok. Sorry..[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61972 üzenetére
Hát mivel olajos kompresszort vettél (én is csak azt vennék, mivel így a gépek 99%-ának meg is van oldva a kenése és nem feltétlenül kell a külön olajozásról gondoskodnod, legalábbis nem olyan sűrűn), ezért ha festeni szeretnél vele (ez a maradék 1% nálam
), akkor mindenképp kell egy levegő előkészítő modul ami kiszűri az olajat a szórófej elöl, valamint közvetlenebbül tudsz vele nyomást szabályozni (nem kell átmenni mondjuk a műhely másik végébe a kompresszorhoz), már ha persze nincs a szórófejeden egy a csuklódnál. Lehet elég egy egyszerűbb szűrő is, de én még soha nem próbáltam ilyet. És ne felejtsd el, hogy ezekhez ugyanúgy kellenek majd csatlakozók is, mert azokat nem adják hozzájuk.
(#61973) DonElvis: nincs benne semmi nagy titok. Szúnyog-hálóztam egy háznál és ott láttam meg félredobva a műhelyben, már vastagon állt rajta por. Mondtam az ürgének, hogy ha nekem adja a gépet, akkor "ingyen" volt a munka... Annyira megörült, hogy még egy (szerinte) rossz Makita (12V) és egy szintén rossz B&D (18V) akksis fúrót is oda adott. Nem volt egyébként semmi baja a Makitának, csak belül a töltő egyik kábele elengedte magát, ezért nem tudta feltölteni a gépet. Világított szegény töltő, mint a karácsonyfa, csak épp az akksiig nem jutott el a delej. A B&D tényleg "halott" akksikkal rendelkezett és a töltőt sem találta meg, de azt meg átalakítottam műhelygéppé egy 8-10 méteres vékonyka kábellel. Meg vannak az akksik házai is, tehát ha egyszer rászánom magam, akkor lehet még belőle újra mobil gép, de mivel van kettő kék Bosch akksis fúróm is (meg még egy régebbi Einhell is), így nem érzem sürgősnek a dolgot. A műhelyen belüli és ház körüli kisebb munkákhoz pedig így is tökéletes lemerülés nélkül...
[ Szerkesztve ]
-
tomcat78
őstag
válasz
Atomantiii #61964 üzenetére
Kompresszorral nem lehet festeni,max festékkel,festékszóróból
Bocs,ez magas labda volt
Amúgy más:tudja valaki,hogy mi a búbánatos isten tud szivárogni egy elvileg száraz,kezeletlen fából nedvesség hatására,ami barnán megfog mindent?A fa szerintem tölgy féleség lehet,de csak tippelek.Max azt tudom biztosan,hogy mi nem
Csináltunk egy kerítést,ótvar barna folyásokkal lett tele a lábazat a múltheti eső után.Első tippem az volt,hogy az eső leoldotta a lazúrt,de mivel a tulaj ki rakott pár szálat,ugyanabból az anyagból,amihez hozzá sem nyúltunk,az alatt a betonon is megvolt ugyanez a jelenség.Így kizárt az anyag(lazúr)hiba,vagy a technológiai hiányosság részünkről.Mondjuk mázli,hogy az a pár szál kint maradt...így nincs vita belőle."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61964 üzenetére
Hát nem tudom... Nekem Einhell van. Ahhoz nem volt semmi extra tartozék külön vettem meg a legcsóróbb 5-részes szettet és azóta is azt használom. Később persze vettem még ezt azt, plusz 20 méteres "slagot", vésőgépet, egyenes csiszolót és most van tervben az új légkulcsom és az excenter csiszolóm (ezek is Einhell márkájúak lesznek), de nem jutok dűlőre...
Itt van a pénz a zsebben, csak megy tipródás, mert még jó pár másik szerszám, kiegészítő is hiányzik a repertoárból, de most csak 100k-ig nyúlik a takaró, azt kell beosztani...
Amik versenyeznek még:
- nagy létra, mert most mindig kéregetnem kell (a mostanim csak 5 méteres)
- kis szalagfűrész csapolásokhoz és kisméretű tárgyak alakításához (van egy másik kis szalagfűrészem, csak nem találok hozzá itthon szalagot (külföldön már találtam, de most nincs kedvem várni, inkább veszek egy másikat fához, ez pedig (főleg mivel 600 W-os a motorja) megmarad fém szalagfűrésznek)
- krokodil emelő + magas bakok (2db)
- 10-15 szortiment láda (faliból van 4 darab 33 fiókos + 1 darab 36 fiókos, de amikor megyek valahova "terepre" dolgozni, akkor nagyon kellenének még ládák, van kettő nagyméretűm, de már azok is teli vannak jobban, mint ezen a régi képen. Az egészből valami ilyesmi készülne majd)
- nekem is tervben van egy a napokban tárgyalt olcsó egyengető-vastagoló vásárlása is, mert az én kisipari egyengetőmről a költözés közben letört a motor és már amúgy is egy bő 40 éves darab, megérett a cserére, ez a mostani pedig majd kimegy a fészerbe nagyoló munkákra.Na ezek közül kellene minél több mindennek beleférni, vagy legalábbis a legfontosabba(ka)t megtalálnom.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Atomantiii #61105 üzenetére
Én BOSCH multigéppel vágtam ki a csempét.
A hozzáadott fa/fém bimetál fűrészlapot feláldoztam, 3 csempét körbe vágtam vele, hatékony, pár perc az egész, de nagyon leamortizálódott.
Azóta lett karbid vágó hozzá, de amikor hallottam, hogy csöpög a víz és nedvesedett minden, akkor nem akartam várni még egy napot.A fenti WC tartályhoz gyárilag volt egy 1/2" PVC könyök, az repedt el. Ide lett rákötve a nyomóöblítő szelep 30 éve, mert a tartály akkoriban gyakran elromlott... A nyomóöblítő szelep az jól bírja. Ez a második 30 év alatt, az első is működik még, de az már randa és hangos lett, de a műhelybe az is jó.
Eddig fixen le volt burkolva. Nem is volt vele gond, de a szomszédnál csőtörés volt 2 hete és gondolom akkor megcsavarták a csövet és attól repedhetett el. Csak lassan szivárgott, permetezett a falra egy kis lyukon.
Most ez a T ki lett cserélve vasra, ezt vizes csinálta, viszont amit utána beépített 16-os műanyag csövet és átmeneteket, azok olyan szűkületet csináltak az öblítőszelep előtt, hogy nem lehetett rendeltetésszerűen használni a WC-t.A fenti leágazást ledugóztam és betettem egy másikat lenti (fürdőbe átmenő) T fölé, hogy egy helyen legyen minden.
Meglepődtem, hogy nem szivárog sehol.
Csak a hollanderrel szívtam, mert azt 5x kellett szétszedni/összerakni, hogy ne eresszen. Nincs perem a tömítésnek és szerintem kisebb is a kelleténél emiatt csúszhatott félre.(#61103) DonElvis:
Igen van, ilyen, de nem nekem, mert ugye ezt csempézés közben kell beépíteni, utólag már macera lenne.Megáll a csempe a helyén a sarokban a kis fugadarab a helyén tartja, de valamit kezdeni kell vele, mert jön egy széllökés az aknában és kirepül a csempe.
Pl.: [link]
Azért is írtam a kérdést, mert tök jó ez a mágneses cucc, de a fugával akkor is kell valamit kezdeni...
Most jut eszembe, hogy talán valami takaróprofillal lehetne megoldani körben.Bruhe
-
pjen
félisten
válasz
Atomantiii #61105 üzenetére
Lehet kapni kaparót.
-
veze
őstag
válasz
Atomantiii #61054 üzenetére
nálam is öntött a szomszéd drótháló alá betont, a kertes ingatlanon, miután a kutyája átkaparta magát alatta és pár tyúkot ártalmatlanított
volt ugyan elkeritett kifutójuk ,de délutánonként szabadságot kaptak ősszel az egész telken, mivel kárt már nem nagyon tudtak tenni viszont halálra zabálták magukat mindeféle tücskökkel bogarakkal, takarmányt már alig ettek
hozott helyette ugyanlyan koru fiatal állatokat ( nem kevésbe került neki megvenni, ugy gondolom) ezután kiöntötte a kerítés alját végig ( az ő illetékessége volt az vonal) , Azóta a kutya nyugiba van, képtelen megbontani az alját[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #61054 üzenetére
Bocs, szarul fogalmaztam. De igen, az oszlopközökre gondoltam. Ilyen hosszban már szegélyvágózásnál sem mindegy, hogy mennyit kell vacakolni egy-egy oszlopközzel. Igazából, ha meg is csinálom, akkor is csak elsődlegesen ez miatt, hogy könnyebbé tegyem a bő 3000 m2 karbantartását.
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #60424 üzenetére
Én olyankor sifrázok. Anyag, törmelék bele, megint anyag, így rétegesen....
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #60421 üzenetére
A gipsz minimálisan duzzad kötésnél, a cement meg zsugorodik. Nem nagyon szeretik egymást. Gipszhez inkább nedves bányahomok, ami pl a homokozókban is van.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Atomantiii #58135 üzenetére
Szia,
Beválhat az alu spray, de az előkészítésre nagyon oda kell figyelni. Zsirtalanítás után kesztyű nélkül ne fogd meg a festendő felüleletet, mert ott le fogja dobbni a festéket a felület. Arra viszont számíts, hogy idővel (2-3 nap) az a szép fényes réteg be fog mattúlni.
Ami nem számít, az nem érdekel
-
NEMO1968
őstag
válasz
Atomantiii #57954 üzenetére
Na találtam Neked valamit.
Ha megadod a méreteket, talán tudnak segíteni.
Ne felejtsd ki a tengelyátmérőt és a szélességeket sem.
Sajnos párban adják elég borsos áron, főleg úgy, hogy a másikat nem is tudod használni.
[link]
Innen jött a másik tippem, hogy esetleg modellezőboltokban is érdemes lehet érdeklődni.
Lehet hogy olcsóbban kapsz egy darabot is, mert ez a bolt elégé el tud szállni az árakkal.Imibogyo
Bocs, telóról írtam,oszt félrenyomhattam.Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Atomantiii #57987 üzenetére
Lehet fogaskereket gyártatni is. Szegeden van egy műanyaghegesztő, aki a fogaskerék palástját lekapja, új anyagból újraépíti és bele lehet marni a fogakat.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Atomantiii #57982 üzenetére
Más jellegű készülékekben tapasztaltam ilyet. Az egyik fogaskerék direkt gyengébb anyagból volt, hogy tervezhetően ez adja meg magát és ne valami drágább, nehezebben hozzáférhető helyen lévő elem sérüljön baj esetén. Az antennagyártó nem ad alkatrészt?
-
válasz
Atomantiii #57984 üzenetére
Igen, sima ATX táp.
Kössz!Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #57978 üzenetére
Igen az nagyobb volt és a te képeddel ellentétben a belső fogaskerék is sokkal nagyobb, más fogú, fogkiosztású, mint amire szükséged van. De ha gondolod leméregetem majd őket. Én most csak a szemre legközelebbieket szedtem össze és csak a ténylegesen legközelebbit mértem meg...
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #57974 üzenetére
Sajnos nem találtam... Volt még ezeken kívül is rengeteg, de azok meg sem közelítették a kívánt paramétereket. Vár még rám pár cucc, amiket majd szétszedek, azokban talán még lehet, de azokra sajnos végképp nem tudom mikor lesz időm.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #57963 üzenetére
Röstellem magam, de még mindig nem jutottam el a házhoz.
Ma már remélem tényleg tudok menni. -
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #57954 üzenetére
Van egy csomó műanyag fogaskerekem, holnap délután szerintem meg tudom nézni, most még messze vagyok otthontól...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Atomantiii #57721 üzenetére
A használt is szó arra utal, hogy a vízzárás mellett másik feladata a mechanikai rögzítés.
Itt nem is az a lényeg, hogy mit mond az életszerűség, de nekem is megvan "kötve" a kezem. Szakmabeliként nem írhatok le olyan dolgokat, amit lehet, magam is megtennék otthon, de nyilvánosan nem ajánlható.
Ráadásul nem is ismerem pontosan a mai szabályokat. Több évtizede tanultam róla, de szakmaként nem műveltem soha.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #56927 üzenetére
Horgany spray kell neki.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
Atomantiii #56534 üzenetére
12V-os trafó van bennük elvileg.
-
apezka
aktív tag
válasz
Atomantiii #55857 üzenetére
Jogos, nem figyeltem, hogy 2P-s.
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
apezka
aktív tag
válasz
Atomantiii #55852 üzenetére
950huf??? A hestore-ban ~120huf.
(#55849) Dani_kp
Én is egy állású billenőkapcsolót kerestem a napokban mely nyomásra nyit, majd visszazár. De valami okból kifolyólag minden boltból kifogyott és sehol nem tudták megoldani mikor lesz újra. Én alternatívaként nyomókapcsolót használok. Kerület vagy 45 forintba.A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #55789 üzenetére
+1
Illetve a legvégén 8.5-9 és utána a 10-es hegy, hogy ne legyen háromszöges* a lyuk.*Elvben nem lesz az, ha jó a sebesség/előtolás arány. Tulajdonképpen ez az egyetlen amit a lemezmegmunkálásban nem szeretek.
-
Ispy
veterán
válasz
Atomantiii #55784 üzenetére
Sima fém fúrószárat használtál?
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
MrDerekas
addikt
válasz
Atomantiii #55765 üzenetére
Hol írtam, hogy baj van velük???
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #55422 üzenetére
Jól tudod. De a 6-os sodrott még pont belemegy.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Atomantiii #55422 üzenetére
és (#55416) Essejó
A Wagóról én is úgy olvastam, hogy 4 mm²-ig használható, ezért nem láttam opciónak.De ez a WDU 6 szimpatikus, utánanézek.
Bár ehhez fog kelleni sín is, amit eredetileg nem terveztem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Atomantiii #55274 üzenetére
Mivel benzinkutakon szoktak árulni grillezéshez faszenet, szerintem ilyen gyújtó lötyit is lehet ott kapni.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Atomantiii #55270 üzenetére
Esetleg a faszén gyújtó grillfolyadékot is megpróbálhatod, nem tudom mi van benne, de a festéket elég jól oldja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Atomantiii #54928 üzenetére
Hát igen. Az AC az váltóáram, a DC pedig egyen.
Nem füstölne, hanem remegne egy helyben.
[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
válasz
Atomantiii #54924 üzenetére
Közben keresgéltem itthon és találtam ilyen adaptert, hogy bemenet 220 V, kimenet pedig 24 V de AC és 2,6 A, ami a 2,6 A miatt jobb lenne, mint a 18 V-os verzió.
Vagyis a 24 V AC ágra ugyanúgy kell a Graetz dióda és akkor köthetem rá a DC motorra? Bocs ha hülyeség, de gondoltam inkább rákérdezek, minthogy lefüstöljön bármi is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Atomantiii #54924 üzenetére
Az indulási csúcsáram miatt úgyis feljebb kell méretezni, 10-es jó elvileg, a kapcsoló is jó.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Atomantiii #54916 üzenetére
Az biztosan elbírja, mármint ha a trafó is elbírja a motort, mert az sem mindegy, mennyit vesz fel. De nem kell akkora híd, legfeljebb ha már úgyis kéznél van.
Meg lehet próbálni puffer nélkül is, a motornak mindegy általában, mert átlagolja a hullámzást. Majd kiderül, hogy érezhető-e zúgás esetleg (100 Hz).
Ha puffert is teszel rá, az csúcsra töltődik, tehát emelkedik az átlagfeszültség, de itt jön képbe a kapacitás nagysága és a motor áramának viszonya, hogy mennyire sül ki a hullámvölgyben.
DPDT (double pole, double throw) vagy magyarul kétáramkörös, kétállású kapcsoló lenne, csak neked kell még egy harmadik (semleges), középállás is. Ablakemelő, motoros antenna céljára vannak ilyen kapcsolók, vagy ilyenek vannak az akkus csavarhúzókban is.
Vagy lehet egy kétállású az irányváltáshoz, plusz egy külön kapcsoló, ami a csak be-ki.
[ Szerkesztve ]
-
Atomantiii
addikt
válasz
Atomantiii #54915 üzenetére
Közben keresgéltem és megnéztem a trafó adatokat is:
220 V / 18 V 2 A, ilyen graetz jó lehet nekem, hogy 600 V 35 A és hozzá egy 35 V 1000 uF-os kondi?
Ha minden igaz már csak az irányváltást kellene megoldani a nyomógombbal vagy 3 állású kapcsolóval csak arra még nincs ötletem.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Atomantiii #54723 üzenetére
Vagy esetleg egy másik fázisceruzát...
-
Acta@
csendes tag
válasz
Atomantiii #54622 üzenetére
A szerszám amit linkeltél, hibátlan hozzá. Fém csapágyat is nyugodtan szétvág, nem hiszem hogy a "kemény ragasztás" útját állná.
-
Ispy
veterán
válasz
Atomantiii #54422 üzenetére
Ha minden igaz 18 avg (1 mm). Most azt csináltam, hogy a krimpelővel ráraktam a tüskét a 18-22 foggal, aztán rányomtam még egyet a 24-30-al. Így már elég erősnek tűnik.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Kernel
nagyúr
válasz
Atomantiii #53603 üzenetére
Akkor lehetne gondolkodni esetleg ellenállás beiktatásán, a motorral sorba. De az akkor életképes, ha nem túl nagy a motor árama, teljesítménye. Meg kellene mérni, ahhoz képest méretezni. Valamilyen nagyobb teljesítményű, pár ohmos ellenállás például.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Atomantiii #53601 üzenetére
Rá lehet nézni, de ezt fotón keresztül valószínűleg nem egyszerű lekövetni, noha az alapelv maga egyszerű:
Szokott lenni egy TL431, egy optocsatoló közelében, tartozik hozzá egy ellenállásosztó, ami a kimenetre megy, itt lehet módosítani, hogy milyen feszültségre stabilizáljon.
De ez csak egy példa, abból is a lehető legegyszerűbb. Az is előfordulhat, hogy merőben más felépítésű az egész. Mindenesetre a tápegység után van elvileg egy H-híd, ami a motor polaritásváltó meghajtását végzi, sematikusan valami ilyesmi (ez lehet 1 db IC is):
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz
Atomantiii #53598 üzenetére
Van egy visszacsatolás Reed-relével, az adja a fordulatjelet.
A változó polaritás miatt a motor elé közvetlenül nem lehet DC-konvertert építeni, magát a tápegységet kellene megvizsgálni. Kapcsolóüzemű tápegységek feszültségének csökkentése nem bonyolult általában.
Kimenetnél van egy feszültségosztó, ami a negatív visszacsatolás lényegében, csak azt kell módosítani.
A soros diódák számának növelésével is lehetne csökkenteni, de minden diódán csak kb. 0,8V esik. Esetleg Zener-diódákkal, ha elbírja az áramot, illetve disszipációt.
Ellenállással is ez a gond, hogy egyszerű lenne beiktatni, de melegszik, nagy darab, bár attól függ, milyen áramról van szó.
-
huliganboy
addikt
válasz
Atomantiii #53330 üzenetére
Nincs meg a lefogató, a bele tett csavar meg elnyomta, de működött. Azóta cserélve
-
donmackó
addikt
válasz
Atomantiii #53330 üzenetére
Mert kiáll ott egy szalagkábel vagy ilyesmi, és a csavarhelynél sincs a helyén.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
cinemazealot
addikt
válasz
Atomantiii #52828 üzenetére
Szerintem 20e Ft-nál az enyém sem sokkal volt több, de én egy B&D-t nyúzok kb. 9 éve, nagy-nagy megelégedéssel. Kicsit már hangos (talán ráférne egy csapágyazás), de bírja a gyűrődést, és hidd el, nem kímélem.
-
imibogyo
veterán
válasz
Atomantiii #52826 üzenetére
Nekem a következőkkel van (jó) tapasztalatom az olcsó kategóriában:
Ennél lejjebb nem nagyon mennék, de talán még ez lehet jó (elég sok Einhell cuccom van és egyáltalán nem rosszak). Igaz ebben az ársávban le kell mondani a lágy-indítás, rezgés-csillapított fogantyú és hasonló csodákról, de azért a nagy-átlag tucat piacos 3000 Ft-os sarokcsiszolótól még mindig egy magasabb fokot képviselnek. Ismerősnek 3 éve van olcsó B&D is, eddig még működik neki, ha csak egy picit is "ismerős" nevű gépet veszel nagyon extrém módon nem nyúlhatsz bele, főleg a garancia miatt...
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Atomantiii #52571 üzenetére
Itt azért elég sok dolog volt, amire rá ülhetett volna a borda, ami meg ugye vezet. A békesség a fontos
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #51761 üzenetére
Csak az az igazi gány, ami közvetlen életveszélyt okoz?
-
Pete55555
addikt
válasz
Atomantiii #51761 üzenetére
Ugyanúgy leéghet a ház miatta...
Szép gány, csak életveszélyes....Szeretem leracsniztatni...
-
törölt tag
válasz
Atomantiii #51755 üzenetére
"Ez mi a fene?" Végre egy igazi "dolog", ami ebbe a topikba való!
-
Laccoss
addikt
válasz
Atomantiii #51755 üzenetére
Nem mondasz hülyeséget, lehet megcsinálom olyanra. Igen, a ragasztó lenne a szigetelés, de ilyet nem gondoltam, hogy megolvad rajta...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Atomantiii #51641 üzenetére
Mennyi lehet a postázása egy 50 centis aludarabnak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- E-book olvasók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Opel topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mikrotik routerek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Poco X6 Pro - ötös alá