Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
bogyó73 #3158 üzenetére
Q6600 nem vmi jól húzható 965-ben. Nekem volt egy 965 DS4-em, a E6300-am ment 3,15GHz-et alapfeszen, a Q6600-om nem ment 2,7GHz felett 1,5V-al sem. Vettem egy P35-ös DS4-et abban meg lazán megy 3,5GHz-et. Játékra inkább még kétmagost vegyél, konvertáláshoz 4 mag. Bár szarul húzható ebben a lapban... inkább 6750.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
keszegduda #3130 üzenetére
Igen függ a bios-tól. Olyan mint a vga driver, adott esetben szépen ugorhatt a max stabil órajlel. De nem mindig a legújabb a legjobb (akárcsak a vga drivernél) tuning szempontból.
BIOS frissítés: van a driver cd-n egy progi hozzá, ami automatikusan frissíti. @ bios a neve ha jól emlékszem. Nálam anno az F10-es bios jött be a legjobban, újabbakkal nem tudom mi a helyzet... rég volt 965-ös lapom.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
GABDATOR #3033 üzenetére
Adatlapodat bejelntkezés után tudod módosítani, fent az adataim feliratra kattintva.
Nálam anno E6300-as stabil beállítás: (DS4 Rev1)
7x450FSB, (G)MCH-nak adtam +0,1V, proci alapfeszen (1,35V) maradt, ram 1:1-ben 900MHz 5-5-5-15-ben (Geil Value 800MHz-es CL5 ramom volt) adtam +0,3V-ot.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sutymorgo #3031 üzenetére
Nah két esélyed van lényegében, mert az a helyzet, hogy ezeknél már nem paszta van a magok és a kupak között, hanem forrasztva vannak.
MEGNE PRÓBÁLD KUPKATLANÍTANI!!! Sajnos a forrasztás miatt kitépnéd a magot/kat amint leszednéd a kupakot.
No.1: Kifogtál egy elég szar forrasztású proci és semmitvel nem hűtöd le rendesen, mert odabent szar a hőátadás a magok és kupak között. Nincs mit tenni, vagy eladod (mint én tettem anno) vagy belenyugszol.
No.2: Csak a kupakod homorú, ezt egy csiszolással meg lehet oldani (remek szakértlemű kolléga foglakozik ezzel itt a ph!-n). De akkor ugrik a proci garija sajnos. Általában nem döglenek meg ezek a procik, de ha mégis és nincs gar. Eladásnál okozhat némi gondot, hogy sokan nem mernek venni csiszolt procit, mert az "szét van hajtva". Persze van aki kimondottan kitesztelt példányokra vadászik, szóval azért van remény...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sutymorgo #3025 üzenetére
Alap 35fok húzva 23fokos szobában kb reális. Venti forog rendesen? Ha igen, akkor kifogtál, egy olyan sz@rt mint én anno. Vagy a forrasztás nem jó a kupak és mag között, vagy homorú a kupakod. Ezért nem érintkezik rendesen a kupak és a hűtő talpa. (Intel így gátolja, hogy húzd a procid ez egekig és ne vegyél 2x annyiért alapból 3GHz-es C2D-t).
Amúgy hőfokokt mivel méred? CoreTemp? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Csontikka #3009 üzenetére
Jó hőfok, még kis tartalék is marad nyárra benne (80 fokig nem kell aggódni). Anno ugyan ilyen kombóm volt. DS4 Rev1 + Geil VS + E6300
Nálam 7x450-et vitte simán - ramank adtam kis feszt 2,2V-on ment - szépen stabilan igaz én nem gyárival hűtöttem. Gyári hűtővel 440-nél meg kellett állnom mert nem hűtötte le eléggé. Szóval lehet még kicsit húzni...
-
Qru
MODERÁTOR
320-360-at mennifog nagy valószínűséggel de jobban jársz egy P35-ös deszkával. Kevésbé melegszik a P35 és atuning is jobban fog menni, főleg ha esetleg lesz/akarsz Q-proci. Én is ezért cseréltem le a 965 DS4-et P35 DS4-re. Ugyan az a Q-s procim és 965-ben 310-es fsb-nél megállt a tuning, most P35-el 370-nél járok és még nem teszteltem ki a végét.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Johnny Cage #2865 üzenetére
Nem semmi. Egy újabb csoda történt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Johnny Cage #2855 üzenetére
BIOS mentés ügyben Dryman-t keresd. Ő az embered.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
K21_overlord #2763 üzenetére
Használj CoreTemp-et, az pontosabban mér.
-
Qru
MODERÁTOR
Ha minden igaz jövő héten bevállalok egy P35C DS3R-t. DS4-em már elkelt, szóval új lap tuti lesz.
Bár még gondolkozok, hogy DS3P vagy DS3R legyen... Nem tudom a DDR3 mennyire hamar terjed el (értsd: elérhető ár, nem 1000-es időzítések 3T mellet
). Illetve hoz-e érdemi gyorsulást. Egyenlőre nem, azt láttuk. De vajon mi lesz később
-
Qru
MODERÁTOR
Rolko Q6600-ja 3,4GHz-en megy a rev1-es DS4-ében. Dettó olyan mint az enyém. Akkor vagy én rontok el nagyon vmit a tuningban vagy a procim nem tuningbarát... Majd kipróbálom az ő beállításaival, hátha vmit tényleg én bénáztam/bénázok el.
-
Qru
MODERÁTOR
Hát, proci polírtól fázok kicsit... gar oda, ami engem nem izgat de elé nehéz vevőt találni egy garnélküli polírozott procira. Egyrészt no gar (proc nem nagyom megy tönkre de kitudja alapon ugye), másrészt a polírból arra következtetnek, hogy nyúzva volt nagyon, ami megint kevéssé redukálja csak az élettartamot de nem mindenki vallja ezt ugye... Ezért inkább maradna a TR polír. Majd... Meglátjuk nyárom mire jut a dolog hőfokilag. Ha gázos lesz megcsináltatom vele. Végülis 2k-t megér a dolog, olcsóbb mintha vennék egy újat. Pl Asus SK-t néztem legutóbb.
-
Qru
MODERÁTOR
Az az igazság, hogy elég karcos a TR-em talpa. Nikkelez réz a talpa, és néhol kilátszik a réz a nikkelezés alól... (kis baleset történ szegénnyel
)Szóval örülök, hogy csak ennyi a különbség.
Lehet felkéne csiszoltatnom subaruwrc-vel. 2k ha jól tudom nála egy csiszolás, csak nem tudom mit tudna kezdeni a dologgal. Talán le tudná szedni a nikkeles részt és maradna a full réz felület...
bim: Mit mondasz? Nem hallom tisztán...
Nem olyan hangos amúgy, a 2db 2200RPM-es 12-es házventi elnyomja.
(komolyan), majd azoknak kéne vmi vezérlőpanelt venni... bár játszok itthon főleg, akkor úgy sem hallom. Melóhelyen ph-zásra ott egy csendes gép.
-
Qru
MODERÁTOR
Ha már nem megy levettem a feszt, most 1,4V helyett 1,325V-al megy 9x310-en. Így full loadban 1,28V-ot kap. 1,3V-nál 1,64V a full load, de ott már újraindult játékok alatt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
horvathkrisz #2325 üzenetére
Ok, köszi az infót! Közben Quad topikban arra jutottunk, hogy 965-ös chipkészlet kevés a Q-s tuninghoz. Nincs nagyon más megoldás, gyűjtök P35-ös DS3-ra...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
horvathkrisz #2323 üzenetére
G0 és VID:1,2875V
Valószínűleg a lapom a szűk keresztmetszet.
(de ennyire
)
Próbáltam 9x315-öt nem ment 1,45V cpu +0,15 MCH/FSB-nek: semmi.
Ramot is visszább vettem 2,5-es szorzóval (787MHz) és úgy se stabil.
8x370-en szintén nem megy, még ramot visszavéve sem.
Most akkor hagyom 9x310-en +0,1V MCH/FSB-nek, ram 3-as szorzóval (930 4-4-3-8 Turbo). Egyenlőre úgynézki ezt viszi 1,3875V procifesszel is, bár még csak nem rég eresztettem rá a Prime95-öt. Megkeresem meddig tudom levinni a cpu feszt legalább ne fűtsön ha már nem megy.
Azt hiszem ebből új deszka vásárlás lesz amint összejön egy kis pénz....
mod: cpu fesz értékek BIOS-os értékek, most 1,3875 -> üresjáratban 1,36V és full load-> 1,344V
1,4V-os prcifesznél 1,36V full load-nál.
-
Qru
MODERÁTOR
9x310 stabil, 9x325-nál már hibázik alapos izzasztás után.
Újra próbálkozok, hátha a ramom a korlátozó tényező...
-
Qru
MODERÁTOR
Azért kell 1,4V mert full loadon így is csak 1,36V-ot kap. 8x400-at nem vitte tegnap, de este újra próbálkozok.
mod: Azt hiszem mégis csak csökkentem a feszt, lehet még sem az a kevés neki. Ahogy nézegettem a Q topicot, 1,296V-al nyomják 8*450-et meg hasonlók. (Alapfesze az én procimnak is 1,2875V.) Igaz P35-ös deszkában... Ennyire csak nem sz@r a 965-ös chipkészlet Q proci alá.
-
Qru
MODERÁTOR
Ramnak adhatsz nyugodtan +0,4V-ot (2,2V simán belefér, főleg ha a Vdrop-ot is beleveszed)
FSB-mch-nak felesleges olyan sokat adnod szvsz...Próbáld meg alacsonyabb szorzóval és magasabb FSB-vel. Ha úgy sem megy akkor a proci FSB wall-ba ütköztél (DS3-ak 400-as FSB-t lazán tudnak sok még 500-at is...).
De azért ez is szép eredmény sztem...
-
Qru
MODERÁTOR
Nah legalább a vga problem megoldódni látszik. Link
+0,5V az első adható legkisebb érték nálam.
9x350-et megnézem. A lap részéről elvileg 450-ig mennikéne, mert az E6300 alapfeszen tekert 7x450-en.
mod: C1E, EIST, VT kikapcs nem tudom mennyit számít de úgy sem hiányoznak egyenlőre... Még csak keresem a végét, utánna úgy is alapon fog menni C1E+EIST-el.
-
Qru
MODERÁTOR
Lassan de biztosan haladok felfelé...
C1E, EIS, VT kikapcsolva9x300
3x ram szorzó - 900 4-4-3-8 Turbo
PCI-E: +0,5V
(G)MCH: +0,1V
FSB OverVoltage: +0,1V
Proci: 1,4V load: 1,36V (CPU-Z szerint)40 perce prime stabil, hőfokilag terhelve: 74-69-69-74 fok CoreTemp 0,94-el mérve (és még a nem az új venti van az XP-n).
Winrar: 1704KB/sec
Holnap megpróbálom a 350-et. Vagy kisebbszorzóval de magasabb FSB-vel próbálkozzak inkább? Adjak még plusz feszt vminek ha esetleg elakadnék?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gorneck #2307 üzenetére
Na az a másik vicces dolog, BIOS szerint a proci 13fokos a system 36... Érintésre a fetek meg a többi heatpipe-os rész kézmeleg, ram is, proci hűtőborda a heatpipenál sem forró se a borda maga, sőtt.. Ami nem is csoda, mert még a win se jön be.
Azért még próbálkzok... De ha van vkinek tippe, az ne tartsa magában.
mod: viszont Winrarban, full alapon CL4-ben 1659-et mért ki az előbb.
-
Qru
MODERÁTOR
Mindjárt a kardomba dőlök... 8x400-at az istennek se sikerül stabilan kihoznom. Win se jön be.
8x400 PCI-E 103 (100-al is próbáltam), procinak adtam 1,45V-ot (már kínomban) Ramnak +0,425-öt, PCI-E +0,3V, (G)MCH-nak is +0,3V meg az FSB is kapott +0,3V-ot és semmi.
Option1 Option 2-őt is próbáltam semmi.
CL5-ben szintén semmi.
8x350-en bejön a win szarráfeszelve.
Vmi nem smakkol. Ennyira szer lenne Q-s procihoz a 965-ös chipkészlet?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Gorneck #2300 üzenetére
TTS-től rendeltem egy ilyet: YS-Tech FD 121225LB-2F3 126 m3/h - 36 dBa 3480 Ft
A mostani halk, de sztem kicsit kevés a légszállítása a Q6600 hőtermeléséhez. -
Qru
MODERÁTOR
Most készülök a vizsgákra (rohadt vizsgaidőszak
), nem igazán volt időm húzni a cuccot. Másrészt csak holanp jön meg az új (izmosabb) venti a hűtőmre. Most max hőfokom: idle 36, full load 60fok. Viszont mikor beraktam a procit csak 8*266-on ment, nem tudom miért lehet azért mert nem nyomtam előtte load def bios-t. De már 9*266-on szépen "döcög".
Ami nagyobb hasfájásom egyenlőre, hogy eddig E6300-al ment a vga 780/1000-en (többször is lefutott így a teszt simán), Q6600-al meg alapórajelen is befagy az első teszt után ugyan ilyen húzott értékeken.
Lehet kevés a tápom?
Rem csak vmi szoftveres bug.
mod: nagyon jó az aláírásod, fél órát röhögtem rajta! Remekül illik rám is a gondolat...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
horvathkrisz #2277 üzenetére
Próbáld a legújabb CPU-Z-al. Hátha...
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
Én is ettől tartok...
Kb 8-körül jön meg a proci de nem biztos hogy tudok egyből tuningolni, mert elutazok utánna. Valószínűleg csak vasárnap este lesz egy kis időm játszani vele/velük.
(konfigot meg adatlapra
de lehet inkább lementem, hogy ne kelljen mindig kérdeznem.
)
8*400-at megnézem majd, onnan nyitok akkor.
Robi_73 is így hajtotta? Majd külöd neki privit.
-
Qru
MODERÁTOR
Írd be a konfigadatokat pls. Azt már tudom, hogy P35-ös deszkád van, meg Adata ramod...
Remélem 9*350-et viszi alapfeszen. Akkor 3-as memszorzóval 1050-et menne... (néztem tesztet ott pont 1050-et ment az ST és vitte CL4-ben 2,3V-al). Kérdés bírja-e a ramom CL4-ben. Vagy 9*400 is pofás lenne igaz oda már csak kettes szorzótudnék állítani.
-
Qru
MODERÁTOR
Félek is tőle. Hogy fogom én ezt hűteni... Lehet kénytelen leszek venni egy combosabb ventit a TR XP120-ra... TTS-nél már nézegettem is. 126m3/h-ás légszállítású ventit...
Ezzel szemezek vagy egy Noiseblocker SX 2 Blue is szóba jöhet. Utóbbi 36db helyett csak 30db hangot hallat.
-
-
Qru
MODERÁTOR
Akkor első körben majd jön Q6600 ha összegyűlik a zseton. Most az új vga sokat lendített a dolgon. Ahogy néztem Robi_73 kollégánál szépen hasít DS4 Rev1+ TR XP120-al. Nálam 1:1-ben ilyen környezetbe kerülne a cucc. Akkor ram fejlesztés marad, bár sztem lassan el kezd felkúszni a DDR2 ára...
-
Qru
MODERÁTOR
Szerintetek mivel járok jobban ha belepakolok a DS4-be Q6600-ot meg még 2GB Ramot (most mindegyik elég jó árban van).
Vagy ha veszek inkább P35-ös DS3-at meg vmi 333FSB-s procit? Főleg játék lenne a felhasználási terület... Tudom 965-ös deszkában Q-s procik nem mennek annyira jól...
-
Qru
MODERÁTOR
Lerántottam a legújabb Everestet, install után kiírta, hogy lejárt a próbaidőm és mehetek a csába...
Eekután az ingyenes home verziót töltöttem le, ami kicsit régi, mert 2005-ös és nem is ismeri fel a ICH8R délihidat, meg a deszkát sem. Szóval az adatok csak önmagukban hason líthatóak össze (mondjuk amúgy is
)
Mem. Performance mind két esetben: Turbo és option 1! 5ször mértem egymás után (össze fölös alkamzás kilőve term.) és a legjobb adatok a következők voltak:
Rob.Grap.Booster: Turbo
R: 7947MB/s
W: 2590MB/s
L: 64nsRob.Grap. Booster: Auto
R: 7990MB/s
W: 2651MB/s
L:63,8nsA többi esetben is átlag 100-al rávert a turbo beállításra írásnál auton, olvasásnál nincs ekkora különbség ott csak 50. (ha érdekel beírom mind az 5 mérési eredményt).
Eezk után kikapcsolatm a Boostert... elméletilg, az, hogy régi Everestet használtam nem befolyásolja a az értéket, mert önmagához hasonlítottam...
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
Rég nem éleztem tovább a tuningot. Megálltam a 7*450-nél, 4-4-3-8 al 1:1-ben alapfeszen (tehát terhelve némileg alapfesz alatt vok). Így üresjáratban 31-32fok Orthos blend-ben meg 63-64fok a max hőfok. (bár most hogy kiporszívóztam a gépet (TR XP-m bordáit is) nyertem -3 fokot.
) Winrar bench: 1375KB/sec. Bőven elég egy darabig.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Stalker-2572 #1934 üzenetére
Akkor megoldódott a dilemma.
Minden esetre bekapcsolva hagyom. Végülis 1FPS gyorsulás is gyorsulás...
-
Qru
MODERÁTOR
7900GT Top-om van (gyárilag húzott, 450 helyett 520MHz-en megy) és a GPU-Z (olyan mint a CPU-Z csak vidkariról informál) 573MHz-et ír ki. Lehet nem ismeri fel rendesen a 7900GT-t
Majd megnézem másik progival is (Rivatuner) este csak most nem vagyok otthon. Igaz játékokban nem tapasztalatm gyorsulást 1FPS különbség van ami még simán lehet mérési hiba is... De mivel stabil, így hagytam egyenlőre.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Stalker-2572 #1923 üzenetére
Nálam a GPU órajelét emelte meg ha a Graphics Boost-ot bekapcsoltam. Így használom és stabil. Igaz más tuning nincs is a vga-n. Tehát a 7900GT-m 520 helyett 57xMHz-en megy. Ami gyenge tuningank számít még.
De ez a Fast Memory engem is érdeklene...
-
Qru
MODERÁTOR
Böngészőbe beírod, hogy: prov.chello.hu aztán ott megadod a felhasználóneved és jelszavad (chellos szerződésben benne van). Ilyenkor újra regisztrál a rendszer és mehet a net újra.
Régen (amíg vol letöltési limit) a nagy letöltők (én nem vagyok az, persze
) azt csinálták, hogy újra regisztrálták a mac címet, mert ilyenkor nullázódik az adatforgalom számláló. Még is csak jó ha az embernek két lan kártyája van.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
littlelion21 #1844 üzenetére
Egyszerű a dolog: megnézed alaplapi integrált hangkarival hány fps-ed van egy adott játékban, aztán letiltod BIOS-ból, beleteszed a hangkártyát és úgy is leméred ugyan úgy ugyanott stb. Többféle hangkarinál ugyan így megnézed melyiknél kapsz nagyobb fps-t és az a nyerőbb.
Ennél a tesznél nagyon! fontos, hogy cpu limites beállításokat alkalmazz és ne vga limitest, mert kevésbé jön ki az fps különbség utóbbi esetén (tehát alacsony felbontáson, no AA, no AF, no HDR, stb).
mod: szerintem már egy 2k-s SB Live 24bit is megteszi, bár hangkarik terén nem vok nagy szaki. Ez ügyben keress meg egy hangkaris topikot szvsz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
mikk2000 #1842 üzenetére
Árnyékot, jah nem árt levenni főleg 7900GT-nél ha újabb játékot próbálok...
NWN 2 max részletességel 1280x1024-ben árnyék nélkül 30fps-el megy pont elfogadható eset.
mod: Rick4: Bios-ból tudsz chipet váltani (vagyis bios-t) de van vmi billentyű is rá (talán F8 de leeht az a boot menü? most nem ugrik be hirtelen) hogy bootolás közben is tudjál váltani.
-
Qru
MODERÁTOR
Ha hidegen indítod tuningolt értékekkel akkor is csak ki-be kapcsolgat? (ez kizárná a túlmelegedés hibáját) Kipróbáltad az új ODD nélkül is?
Igen elméletileg ha nem stabil akkor 3x megpróbálja elindítni ha nem akkor átáll a másik bioschipre és indul alapon. Lehet vmi miatt sérült a tartalma... Esetleg próbáld meg, hogy ráírod a legújabbat vagy ha az van most is akkor újra ráírod.
Ráadásul ha alapon stabil akkor még gariba is hiába viszed. -
-
Qru
MODERÁTOR
Egy kis tanácsot kérnék Tőletek! Gondolkozok, hogy lecserélem az E6300-am E6600-ra. Érdemes? 10k-t kéne rádobnom az E6300-amra. Néztem a cache sebességéből adódó különbségeket: 0-10% között mozog ugye. 10% főleg játékokban ami fontosabb a felhasználási területet nézve. Lassan vga-t is akarok fejleszteni (7900GT-hez bőven sok az E6300 3,15GHz-en). Attól is tartok, hogy E6300 nagyon hamar elértéktelendik már. Érdemes 10k-t adnom a nagyob szorzóért és a +2MB L2 cache-ért? Vagy azt a tizest inkáb vga-ba öljem és/vagy másik deszkába (P35 DS3R pl)?
mod: bár lehet inkább C2D topikba való lenne a kérdésem...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
zonaporkolt #1754 üzenetére
2GB elég ma még, ha játszol akkor is. Majd Vistához (64 bit) + új játékokhoz kell majd 4GB, akkor majd veszel +2x1GB-ot. De sztem is felesleges még 2x512-t venned jelenleg. Arról nem is beszélve, hogy később nehezen tudsz majd megszabadulni a 2x512-től. Minnél kisebb a modul kapacitása annál nehezebb eladni.
-
-
Qru
MODERÁTOR
Egy jó hír Rev 1-es DS4 tulajoknak:
Rolko E6550-et betett Rev 1-es DS4-be (F10-es BIOS) és szépen elindult a win, CPU-Z és Everest is felismerte. Szóval gyakorlatilag is mennek az 1333-as procik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest