Hirdetés
-
PROHARDVER!
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #86991 üzenetére
Napi 1ora edzessel siman fel lehet keszulni egy maratoni tav teljesitesere
Ahogy irtad is,a kulcs az,hogy nehany egyre novekvo hosszu futast csinalj a verseny elott.
Kethetente eleg 25km-rol megindulsz es 25-30-35km azaz 6het alatt feljossz.
Ez az elso maratoni teljesitesre nagyon is eleg.
Amit te irsz,hogy verseny is legyen,tempo is...az mar egy masik tortenet.Oda majd ugy kell futni kethetente a hosszut,hogy a kozepen es/vagy a vegen mar menjen maratonos celtempo is (kozben gyakorolni a frissitest,kiismerni a tested regeneralodasat stb.)There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #86971 üzenetére
Ja,nem egy alkalomrol beszelek ugy nincs gond 70-el sem...azt hittem folyamatos 35-40km/edzes naprol napra a tema,mert az lekap mindent....hiaba toltesz kozben,elotte es utana.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Lortech
addikt
válasz Fred23 #86928 üzenetére
Elsősorban nem azért "veszélyes" a hosszú, ami a futás közben történik, hanem ami utána történik, a regeneráció (hiánya) és adaptáció (másmilyen), túltolás miatt kieső edzésmennyiség. Olyan terhet rak a regenerációra egy hosszú intenzív futás, ami pár napra bármilyen gaint ki tud nyírni, így ha ilyenkor ráterhel az ember más izomcsoportban, könnyen lehet, hogy azt se kapja vissza, amit elvesztett edzés közben, nem hogy többet.
De valóban nem mindegy az intenzitás közben, végig lehet togyogni egy hosszút 20%-kal a laktátküszöb alatt is takarékon, főleg zsírból, glikogént alig használva, izmokat kevésbé igénybe véve, izületeket kímélő stílusban, meg végig lehet nyomni a határon is. Teljesen más regenerációt igényel.
A gyakori maraton veszélye mindenesetre engem biztosan nem fenyeget Az már nem az egészségről szólna, FM után is kihagyok egy napot, nem csinálok semmi edzést, max pár km séta. Most az a terv, hogy 1-2 havonta futok egy fm-et valahol 5:15 körül, és 10k-kat futok majdnem minden másnap (5:00-5:30 körül ahogy kiadja 150-155 körüli HR céltartományban). Ez az elmúlt hónapok alapján fenntartható hosszú távon is. Ebben az intenzitásban kevés glikogént használok, így nem zavar bele az étkezésembe se és a további napomba sem. Nem úgy a hétvégi FM PB, ami után fél napig feküdtem és mindent megettem, amit értem.
"ha 5k-ra gyúrnék, már illett volna bemennem 20 perc alá"
Már miért?
Mert nagy a szám, de az alkatom alapján képes kell legyek rá, csak ehhez gyakrabban kéne kimozdulnom a komfortzónámból. De továbbra sem cél a futás, hanem eszköz, ezek meg csak számok.Thank you to god for making me an atheist
-
SirRasor
addikt
válasz Fred23 #86965 üzenetére
Mi? Nem Nem így gondoltam. Tehát én csak teljesíteni szeretném és kész. Tehát ha pölö edzésen elérném a 40-et, akkor még hozzászenvedném azt a 2,2-t és annyi, lezártam, onnantól kezdve csakis félmaraton. Versenyre nem mennék.
"Aztán mivel szeretem az érdekes kísérleteket, nem kizárt, hogy jövőre megpróbálok rekortánon úgy lefutni egy maratont, hogy előtte csak 10k-kon gyakoroltam."
Ilyet próbáltam ősszel! Nagyon elszánt voltam és el is jutottam 30km-ig Sőt, előtte pár hónappal futottam félmaratont meg néha 15k-kat, tehát...nem nagyon megy, ha nincs hosszú távú futás.[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
Fred23
nagyúr
válasz Fred23 #86965 üzenetére
Aztán mivel szeretem az érdekes kísérleteket, nem kizárt, hogy jövőre megpróbálok rekortánon úgy lefutni egy maratont, hogy előtte csak 10k-kon gyakoroltam.
Szerintem nagyon érdekes kísérlet lenne: egy ember, akinek mondjuk már van 1 órán belüli 10k-ja, de csak 5 és 10 km-es távokon fut, megpróbál lefutni egy maratont. Biztosan próbáltak már néhányan ilyet korábban, szóval ha esetleg van valakinek infója ilyen történetről, megoszthatjá velem.
-
Hi!King
őstag
válasz Fred23 #86928 üzenetére
A hosszúfutás pont nem veszélyezteti az izomzatoty ha mérsékelt iramban történik, ami veszélyezteti az a tartósan magas pulzustartományban futás. Nyilvám egy verseny ilyen, az edzések meg nem kell hogy ilyenek legyenek. De maratonon amúgy is évente egyszer vagy kétszer lehet formában lenni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #86938 üzenetére
Amikor formaban vagy,akkor nagyon gyakori ez a flow elmeny es meg csak nem is konkretan adott tempohoz/tavhoz kotodik. A test es a fej pozitivan reagal egy elerheto kihivasra -> mar jon is az elmeny.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
xy.zsolt
őstag
válasz Fred23 #86938 üzenetére
4x kell Z2-t futnom hetente, hogy 2x számomra komolyabbnak tekinthető tempóra legyek képes sérülés nélkül....a lemez B oldalán a kor előrehaladtával az ember már egyre inkább így működik. Ezen a biztosan lassuló regenerációsidőn semmilyen minőségű és mennyiségű edzés nem segít ... viszont az alvás jó minősége fékező hatással bír.
Na, most megyek egy rövid reco-ra....persze esőben most is[ Szerkesztve ]
BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz Fred23 #86923 üzenetére
Na én pont az ellentéted voltam, állandóan sportoltam volt amikor a hét midnen napjára jutott valami akár egy nap kettő is (torna, kézilabda, foci később floorball).
Csak aztán elkezdtem ülőmunkát dolgozni, kevesebbet tudtam sportolni és hát szép lassan felmentem a 73 kilóról bő 90-re.
Na most próbálok kicsit ezen javítani. Bringázás megy 2014 óta az nagy szerelmem csak sokáig csóró voltam hozzá (na ezért vettem előbb a Focust majd a drága Canyont). Illetve a focit gyakorlatilag 14 éves korom óta folyamatosan tolom igazoltan, bár már csak kispályán és a májusi térdsérülésem óta ez a sport pihen. Futni meg idén elkezdtem már korábban csak ott is közbejött a májusi szerencsétlen mozdulat (hát persze hogy foci közben ) és most 3 hónapja feküdtem rá jobban. Fogyni nem igazán fogyok (kaján kéne változtatni) de sokkal jobb erőben érzem magam.Més que un club!
-
Lortech
addikt
válasz Fred23 #86923 üzenetére
"csak kíváncsiságból" -akkor már nem is szeretnél tovább gyorsulni?
Persze mindenki szeretne gyorsulni, de nem erre priorizálok, a futás csak eszköz, nem cél, ha 5k-ra gyúrnék, már illett volna bemennem 20 perc alá, de egyéb saját testsúlyos és súlyzós edzéseket is végzek, így fontos nekem, hogy ne leépítsem magam a futással.
Alapvetően azért kezdtem el futni, hogy legyőzzem magam, mert ahogy említettem, mindig is szenvedtem a hosszú távokon és nem is ment jól. Jól még most se megy, de már legalább megszerettem, szóval már nekem is csak a stride-ot és cadence-t kell emelnem
Ha megragadsz a futásnál, és célokat tűzol ki, de közben nem tolod fullba, hanem építkezel, még nagyon sokat fogsz javulni.Thank you to god for making me an atheist
-
Lortech
addikt
válasz Fred23 #86918 üzenetére
Csak így tovább, oh van még bőven lehetőség gyorsulni, ha ez a célod.
Ha emeled a lépésszámot és a lépéshosszt is, az felénk azt jelenti, hogy emeled a sebességet, csak szólok. Nagy zsivány ez a tomcica.
Én hosszú idő után (*) tavaly novemberben futottam az első 5k-t, most visszanézve 28:15 volt. Aztán heti 1-2 alkalommal futottam, majd márciustól már rendszeresen és többet. Volt havi 190, most inkább 120-130. Ma, majdnem napra pontosan 1 évvel később 22:49-es PB-t futottam, de csak kíváncsiságból, és mert olyan szép idő volt, valószínűleg az idei utolsó rövidgatyás pólós futás.(*több mint két évtized elteltével - gyerekkoromban atletizáltam amatőr szinten, de hosszú távokat mindig is utáltam, 200m volt a kedvenc számom, 14 évesen 100m 12.xx, 200m 24.xx, 400m 1:00, 800m 2:16)
Thank you to god for making me an atheist
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #86856 üzenetére
Köszi! A ttkg-vel szerintem a máj és vesék kapacitását próbálják becsülni. A zsírmentes jó tipp, de valamiért az orvostudományban elfogadott a zsíros is. Pl. mérgeknél halálos dózist, vagy gyógyszereknél hatásos dózist is ezzel határozzák meg. Nem tudom miért alakult így, még akár igazad is lehet, hogy a zsírt is figyelembe kell venni, főleg elhízásnál, mert torzít.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #86852 üzenetére
Fehérjénél figyelni kell a veseműködésre, mert a túl sok kinyírhatja a vesét. Így hirtelen mondjuk csak annyit találtam, hogy 3.4g/ttkg ami már extrém magas bevitel, az 238g/70ttkg. Az ajánlott 0.8g/ttkg, ami 56/70ttkg, az izomépítésnél mehet a duplája, ami 1.6g/ttkg és 112g/70ttkg. Nézem, hogy kalóriabázis szerint 1 adag (300g) csirkemell filé 84g fehérjét tartalmaz, úgyhogy viszonylag egyszerű bevinni amennyit kell.
Fontos az aminosavak aránya, ahogy írod, főleg az esszenciális aminosavak jók, ha vannak ilyen fehérje kiegészítőkben. [link] Kivéve talán a metionin, azt összefüggésbe hozzák az öregedéssel. [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
xy.zsolt
őstag
válasz Fred23 #86852 üzenetére
jah, ráadásul nagymértékben vegetáriánus vagyok....tényleg csak akkor eszem húst ha eléggé megkívánom....ergo a jelenlegi étrendem és életvitelem mellett ha nő a súlyom akkor az csak izom lehet (mivel pálcikára fogytam mielőtt erősíteni kezdtem)
Csak nehogy úgy járjak, hogy az izomerő ugyan nő, de a tömege nem[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #86843 üzenetére
Köszi! Most nem a térdemmel volt a gond, hanem a keringéssel, izomerővel. Olyan gyógyszert szedek, ami befolyásolja az izomműködést. Kérhetek másik gyógyszert is a mellékhatásokra, amit egyelőre mellőzök. Kb. mint a viccben, hogy egy gyógyszert szednek a tünetekre, tizet meg a mellékhatásra. Nem tudom biztosan, hogy a gyógyszer miatt ilyen szar, vagy izomtömeget vesztettem ennyit, amikor két hétig szinte csak feküdtem. Elvileg majd néhány hónap múlva csökkentik a dózist. Addig meg kitartok valahogy.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
haiduo82
aktív tag
válasz Fred23 #86829 üzenetére
Sajnos az ÁSZF-jüknek tekinthető tájékoztatásban benne van, hogy élhetnek ezzel a mostani lehetőséggel. Mondjuk az más kérdés, hogy ez alapján minden akciós termék lehet véletlen elárazás és akkor a webshopon múlik, hogy ténylegesen mit küldenek ki és mit nem (de nyilván nekik jó az elírásból eredő többlet kattintás). De részemről nem ér ennyit a dolog, szóval én hagyom a fenébe, plusz nekem utánvétes rendelés volt pont valahol erre is felkészülve. Nyilván ért(hetn)ém a cég álláspontját, de csak azért se (ha boltban van rosszul az ár, akkor is kérhetem azon az áron, arról nem is beszélve, hogy jelenleg is van meglehtősen nagy mértékű akcióval termék a honlapon, tehát milyen objektív mérce alapján lesz valami elárazás és valami valós akció? )
[ Szerkesztve ]
"Együtt vagyunk senkik"
-
Alg
veterán
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz Fred23 #86408 üzenetére
Én ma 6 km-t futottam és szántam pár percet a végén a nyújtásra.
De sajnos nekem se erősségem a bemelegítés, nyújtás.Apropó ilyen mai 10-12 fokban szélben mit vesztek fel?
Ki szoktam sétálni az 1km-re lévő rekortán pályához és szerintem az utcán valami csodabogárnak néztek hogy rövidnadrágban egy aláöltözőben meg pólóban voltam. Egyik ismerős még mondta is viccesen hogy öltözzek fel mert rám nézve ő fázik.
Nekem amúgy pont jónak tűnt ez a szett pedig amúgy elég fázós vagyok.Més que un club!
-
zzola
titán
válasz Fred23 #86357 üzenetére
Ha a fatmax felett tartod a pulzusod, akkor is annyi zsír ég el, mintha a zónában tartod, egyetlen különbséggel: ha zónában maradsz, akkor minimális szénhidrátot égetsz, ergo képes leszel alacsonyabb pulzussal tovább futni. Míg ha felette tartod a pulzust, akkor komolyabb mennyiségű szénhidrátot is elkezdesz égetni és ezek a tartalékok végesek...
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #86370 üzenetére
En is aztatom az eleg lenmagot szoktam orolni.
@Zsolt - amugy a felszivdasra a jo belflora a kulcs,oda telen a haztaji savanyusagok segitenek. Na nem ecetes,hanem kovaszos..es lehet krumplival inditani az erjedest kenyer helyett az meg jobb...anyam ugy szokta
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #86357 üzenetére
Megvan az elonye a 70%-os pulzus feletti futasoknak,meg bizony...sot a HIIT edzes (ilyen 30mp-30mp max/laza...15mp-15mp) szinten brutalisan berobbantja az anyagcseret sot utana is jobban eget,mint az alacsony intenzitasu kardio.
Hasznalni kell mindkettot.
Az 50-65%-os fatmax persze orakig (napokig) edzheto,ez azert elter...valamint mas a ritmusa es mashogy hat az idegrendszerre.Bizonyos mennyisegknel ez nagyon nem mindegy.
Heti 3-5 alkalom 30-60perc viszont nem mennyiseg,barmilyen modon edzehetoThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
jimpo
senior tag
válasz Fred23 #86261 üzenetére
Ez a kcal-deficit alapú megközelítés jó lehet.
Viszont ha hétről hétre nem látszik a mérlegen semmi akkor növelni kell a kettő közötti különbséget. Célszerű nem egy mérést csinálni.
Mert ha jól felszívja magát az ember vízzel, akkor azért felszalad egy kiló.Papíron lehet 2500 kcal a felhasználás, mellé 2200 kcal a bevitel.
Tehát 300 kcal kevesebb megy be, de nem fogysz semmit akkor kevesebbel is elmegy a test.
Azaz nem is eszel sokkal kevesebb kalóriát, nem is fogysz olyan ütemben.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Peterhappy
őstag
válasz Fred23 #86261 üzenetére
Én szinte napra pontosan két éve kezdtem újra futni, és abszolút így vagyok a futással magam is. Versenyekre nem járok, maratont is csupán egyet futottam, azt is egymagamban. Ettől még szeretek néha gyorsulgatni, egyfelől, mert jó néha érezni, és láthatóvá tenni a fejlődést, hogy a befektetett munka meg-megtérül, másfelől meg jó érzés feszegetni a határaimat, 19-re lapot húzni, és megnézni, mi sül ki belőle.
Ahogy a Topikgazda házimacskánk mondaná, néha el kell menni a falig Abból nagyon sokat lehet tanulni (és én teszem hozzá, nem csak a futást illetően). -
parandroid
félisten
válasz Fred23 #86207 üzenetére
“Maratont meg elteszem idősebb koromra, fogyózáshoz ezek a gyakori rövidek a legjobbak.”
Gyakori hosszúak még jobbak, csak bírd ízületekkel, meg izomzattal.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz Fred23 #86044 üzenetére
Nem én voltam, sárga felsőben futottam.
De ahogy Péter írja ma igen lazára vettem a futást, találkoztam egy barátommal és vele futottam le a 6 km-t az ő tempójában, beszélgetve.Majd ha tervezell futni írj privátban hátha tudok én is menni. Szerintem szombaton reggel 8 körül megyek majd.
[ Szerkesztve ]
Més que un club!
-
xy.zsolt
őstag
válasz Fred23 #85964 üzenetére
Szerintem se erre a cipőre legyél kíváncsi, hogy mennyit bír....Inkább valami nitrós puma daily trainer jobb választás lenne akciósan 20-22k-ért BestSecret.com-ról. Ha meghívó kellene cak szólj.
Szerk: na jah, a Hoka is jó ha a pénz nem számít
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
-
Napfénysüti
nagyúr
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #85917 üzenetére
Az ozonviz elotti 15:50,de akkor nem igazan futottam 3K-tol hosszabbat,csak beugrottam egy csapattars helyett 5000m-re.Elozo nap toltam 1500m-t,meg aznap 800-at elotte.
Talan a 3000m erdekesebb az edzesen 8:55 volt,mondjuk azon a tavon se versenyeztem,csak kellett a kondi az 1500-hoz. Beszelunk itt ugye 1994-1995-rol.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tisn
addikt
-
parandroid
félisten
válasz Fred23 #85909 üzenetére
Tessék, hogy ne érezd magad egyedül:
Ezt olyan 1,5 hónapja szenvedtem ki magamból. A (túl)súlyunk is nagyjából stimmel. Fogd fel úgy, hogy van még tér fejlődni!
Szerk.: Jah, nejem meg közben maratont fut. Ez egy ilen kávéház...
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
SirRasor
addikt
válasz Fred23 #82274 üzenetére
Basszus, nem fogalmaztam pontosan.
Esőben betonon és rekortánon nem csúszik. Betonon csak felfestésen csúszik, de mint állat.
Tehát ha zebrán átfutsz, vagy túl jól sikerült pl.: kerékpárút-felfestésen, ott nagyon kell vigyázni, de szimpla nyers betonon nem csúszik.Make Love not war!
-
SirRasor
addikt
válasz Fred23 #82261 üzenetére
Kalenji Run 100-ból már a másodikat fogyasztottam, amikor vettem egy "normális", drága futócipőt (Reebok Floatride Energy 4).
Elsőbe ~1450km ment
Másodikba ~750km.
Első már kuka, a másodikat megtartottam sétálósnak. Nagyon kényelmes, nagyon könnyű és jól szellőzik.Nincs benne annyi párnázat, ezért hosszú távra (10+ km) annyira nem ajánlott, de több félmaratont is futottam benne. Hozzáteszem csak 62kg vagyok.
Egyetlen hátránya, hogy egyáltalán nincs a talpán gumi, tehát esőben és jégen nagyon csúszik!
Szóval szerintem ár/értékben nagyon jó cipő.Más:
Reebok Floatride Energy 4. Nemrég vettem. Most néztem és kb. mint az új. 643km van benne
Viszont azt hittem a talajérintésem jó és ez hátul mégiscsak kopik egy alig látható helyen:
(picit koszos, de a többi helyen kopásnak semmi nyoma)
Azaz nem középre érkezek, hanem hátra és azon belül is a külső él felé
Gondolom ezt csak úgy korrigáljam, hogy jobban figyeljek, hogy ne dőljön kifelé a lábam és ne lépjek olyan hosszúakat. Mondjuk most akarnám nyújtani a lépéshosszakat, ami sarokérintést generál.Make Love not war!
-
ballazol
senior tag
válasz Fred23 #82269 üzenetére
ha rendszeresség lesz belőle és meglesz a lépésszám, elengedhetitek a diétát úgy, ahogy van
jelenleg 73kg vagyok a 181cm-emhez
folyamatosan mindent megeszek, de gyönyörűen lemozgom igaz, a munkahelyen is megvan a napi 4-5km..."A könnyű is súlyos, ha jó és értékes." C.G. Jung
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #75460 üzenetére
Annyi a biológiája, hogy ketotesteket állít elő a szervezet zsírból, meg a fehérjénél vannak aminosavak, amikből tud cukrot előállítani. Ha elég fehérjét viszel be, akkor így elvan. Az éhezésnél is hasonló játszódik le, csak kaja bevitel nélkül. A vese szét tud menni a fehérje bomlástermékektől, illetve azt mondják, hogy akinek nagyon ráállt a mája, és hirtelen betol utána szénhidrátot, annál a máj/hasnyálmirigy vonalon is szétmehet valaki, és cukros lehet. Bár ez utóbbi nekem egy kicsit városi legendának tűnt, nem nyomoztam utána. Csak feltűnt, hogy vannak, akik ellenjavalják, aztán valami ilyesmit találtak ki indoknak. Én inkább a vese miatt nem csinálnám, meg nekem eléggé extrémnek tűnik. Nem akarok húst hússal enni.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #75406 üzenetére
Ha ketogén diétán vagy (20g szénhidrát), és elfogy a szénhidrát, és az izmodat kezdi bontani a szervezet, azt keményen megérzed. Kb. olyasmi lehet, mint amikor maratonon falba ütközöl, bár én nem tapasztaltam még ilyet, tartok kicsit a ketogén diétáktól, azért nem próbáltam soha. Szóval oszd el kettővel, amit írok, lehet, hogy aki ilyet csinál régóta, az már hozzászokott, és csak szimplán erőtlen a mozgása a szénhidrát hiány miatt, de bírja bármeddig. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Studi
veterán
válasz Fred23 #75410 üzenetére
Nincs ilyen mértékű változás egyik pillanatról a másikra, és 60-as pulzus az még Eilud Kipchogének is nyugalmi állapot.
Sokminden okozhat ilyet, még mellkaspántoknál is előfordul, de csuklós mérésnél főleg: izzadtság, szőrszálak, túl laza, túl szoros rögzítés, elmozdulás, csúszkálás, algoritmus hiba vagy eltévedés. Mellkaspántos méréssel lehet csökkenteni az ilyen malőröket, de hidd el, még a mostanság 50ezres Garmin HRM-Proval is becsúszik ilyen hiba.
-
tomcica
Topikgazda
-
HKorn
veterán
válasz Fred23 #75410 üzenetére
Sima elmérés, nekem is előfordul néha, bár inkább felfelé. Egy idő után, elég rutinnal fel fogod ismerni az ilyet és nem veszed komolyan.
Amúgy meg mérjél rá manuálisan, kitapintod a verőeret, 10mp-ig méred az ütések számát, aztán megszorzod hattal és kiderül ki hazudik
[ Szerkesztve ]
Run&Ride
-
tomcica
Topikgazda
amikor elfogy a testedbol a ch,akkor mindent fogsz erezni,csak jot nem (homalyos lattas,gyengeseg,magas/alacsony pulzus,nehez donteshozatal/gondolkodas stb.) csak a pulzus nem utal erre
-
Studi
veterán
Mérési hibából futottál leginkább. De a kérdésfeltevés nem teljesen helyes, olyan nincs, hogy zsírból vagy izomból, az izom nyer energiát a munkához zsírból ÉS glikogénből. Minél intenzívebb a mozgás, annál többet használ mindig mindkettőből párhuzamosan, csak az arányok tolódnak el a glikogén felé. És mivel az ebből raktározható készletek végesek, így ez el tud fogyni, akkor a teljesítmény visszaesik. Ezzel a pulzus is, de nem ilyen mértékben.
60-as pulzussal nem lehet futni, ott valami félremért nagyon.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Fred23 #74779 üzenetére
A 40km edzesnek felesleges..inkabb fusson rendszeresen 25-30km-t,es ahogy atalakul a teste max 32-36km-ig menjen fel edzesen,booooven eleg az
2x20km par ora szunettel kozte viszont jarhato ut,van akinek ilyen darabolasok a kulcs az epitkezeshez
-
LanyUs
senior tag
válasz Fred23 #74765 üzenetére
Ez az átlag 06:20 tempó becsapós ám. Van ebben 8x100 fokozó tempó. 04::20 körüli lejtős ereszkedés babakocsi tamasszal ( ezzel leveszem a terhet a terdekrol ). Benne van a két séta emelkedő végén, amikor elfogott az erő. A 120 szint pedig 50 kg mal tolva a végére felzabal. Nem szoktam, de olyan éhes lettem, hogy majdnem beugrottam 12 db lekváros taskaert ( amúgy nem csak húzom az agyakat ).
Maraton?
Első alkalom átlag 05:30 36 km-nél hátsó comb feszül hívtam a barátomat.
Második alkalom 38 km, lábon hazáértem de egy lépés sem ment tovabb átlag 06:20.
Harmadszorra szintén jobb hátsó feszül 23 km nem is láttam értelmét tovább átlag 05:10. -
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #74765 üzenetére
A húzódzkodás szimpi, de valami olyasmi kell, amit órákig tudok csinálni ahhoz, hogy ne hízzak el hosszú távon. Abból meg kevés sport van: túra/mászás, futás, bringa, úszás, evezés, köredzés/crossfit, tenisz/tollas, síelés. A térd mindegyikhez kell. Egyelőre a túrázás, mászás, ami biztosan megy anélkül, hogy kinyírnám a térdem. Minden, aminél hirtelen mozdulat van kockázatos. Kocogást 400-as pályán tudom a kanyarokban lassítva. Nagyjából ennyi a repertoár plusz amit mondasz, hogy húzódzkodás, tolódzkodás. Megoldható, van kondipark. A fekvőtámasz még érdekes, hogy vajon meg tudom e csinálni gond nélkül. A hasprés az biztosan megy. Végülis ebből már összeállítható egy edzésterv.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
MPowerPH
félisten
válasz Fred23 #74751 üzenetére
Sokan szivtok a terd problemaval, es hallom masoktol is, halado szinten is. Igazabol uszni kell(-ene), meg persze jo megnezetni. De ott is az uszast fogjak javasolni. Nekem valltoresem volt a bringazas vegett, szinten usznom kellene, de meg nem vettem ra magam, pedig itt az uszoda...
Ami a futasomat erinti, ma mar csak azert mentem, mert imadom az erdot, de setalni kevesbe szeretek. Lassu, ha mar nem bringan ulok, futok. Brutal jo volt ma, szemerkelo eso, szelcsend, madarak, vadallatok, friss levego, kod, es csak par futo rajtam kivul. 22km lett, kenyelmesen, mert nem szerettem volna tultolni, es egyebkent is csuszott az osveny, nem lehetett ugralni. A Garmin mar irja, hogy kell a piheno, magas a load. Minimalis labizom fajdalmam van csak.
Nagy gond ilyenkor, ha megismetlem ugyan ezt holnap reggel is? 98km -nel jarok a heten, de az utcso 3 nap futottam hosszuakat, es 6 napja nem volt szunet. Most kellene egy kis anaerob mozgas, mert az pont 1 hete volt, bringaval, de most nincs kedvem palyara menni, es gyorsito edzest csinalni. Hetfon piheno van, Kedden az van tervben. De erdot jarni, reggel, frissen, csak most, hetvegen van lehetosegem.Don't Tread On Me
-
LanyUs
senior tag
válasz Fred23 #74755 üzenetére
Én is csatlakozom, mint térdes. Annyit hozzáteszek, hogy 06:00 tempó felett nem is tudtam róla, hogy van. Gyorsabb tempó viszont terheli rendesen.
Ma nagyon nem adta napom volt pedig reggel ment egy pogácsa és fél kakaós csiga.
A babakocsi ma megfogott rendesen a szinteken és a pulzus állandóan esett le, győztem tudatosan húzni felfelé. Persze mindez semmit nem jelent, csak egy kis mellékzönge10 perc laza ( 75% ) + 85 perc 165 hrm ( 89% ) babakocsival városban 120 szint ( Hoka Arahi 6 power ), benne néhány fokozó 100m
15.00 km 1:35:08 6:20 /km Elevation 121 m Calories 1,834 Elapsed Time 1:36:33
A lihegő dombocska:
Virágzik a tulipánfa
-
inf3rno
nagyúr
válasz Fred23 #74751 üzenetére
Én már évek óta kínlódok a jobb lábammal. Már lassan kezdtem feladni a futást, aztán most van egy kis reménysugár, hogy tényleg ez a porc szakadás a gond, és hogy talán össze tud forrni. Tényleg frusztráló, hogy bárhogyan edzek 3 hónapnál tovább nem megy anélkül, hogy ne fájdulna meg a térdem, onnantól meg kukázhatom az egészet, mert minimum 6 hónap szünet mire elmúlik. Tulképp amit még nem próbáltam, hogy 2 hónap edzés, 1 hónap szünet mielőtt elkezdene igazán fájni, aztán megint edzés, megint szünet. Azt hiszem ez lesz a következő.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
törölt tag
válasz Fred23 #74564 üzenetére
Ismerős. Jön a b oldal, meg a többi idétlen szöveg. Nekem ezt a züllött figurák mondogatták, mert vagy magukból, vagy a roncs haveri körükből indultak ki. Ja kérem szépen, ott volt a lehetőség a változtatásra, meg a kutya sem mondta, hogy rombolják az egészségüket fél életen keresztül. Aztán rinyálnak, hogy szedni kell a gyógyszereket, vagy mehetnek érműtétre.
Ez a jó hozzáállás, kitűzni egy reális célt és nyomni amíg bele nem pistul az ember.
Egy 40 éves ember nem öreg. A régi idők berögzött baromságait el kell felejteni. Változnak az idők, már nem rögöhgnek, hogy vén marha fejjel mit futkosol. Inkább dolgoznál helyette! Hej, de sok időd van erre, tán nem dolgozol eleget, hogy elfáradj? Persze régen is volt, akit ez nem érdekelt és sportolt. Mondjuk a túrázókat nem nézték ennyire ki.Már eleve a sportszerre is sokallják a pénzt. Pedig egy alap cuccal is el lehet kezdeni. Én is így csináltam. Pici, oco, decás.
Már a táplálkozás tudomány is jelentősen fejlődött, bejöttek eddig ismeretlen zöldségek, gyümölcsök, gabonák, amiket nem lehetett kapni. Órák, mellkaspántok, cipőre aplikálható ketyerék. Megvannak ennek a kornak is az előnyös tulajdonságai.
-
törölt tag
válasz Fred23 #74556 üzenetére
1 hónap múlva leszek 41. Soha életemben nem voltam ilyen formában. Gyorsabban regenerálódom, a kevesebb alvás nem vált ki akkora fáradtságot, mint 20 éve. Az anyagcserém begyorsult, az emésztésem helyreállt. Fogytam, de erősebb és kitartóbb lettem. A pulzusom gyorsabban visszaáll, de nyugalmi állapotban alacsonyabb, mint 20 éve. 2 év alatt lett annyi fogkövem, mint régen fél év alatt. Nincs gyulladásom, az ínyem teljesen világos rózsaszín lett, ott is, ahol 15 évesen egy kemény ínysorvadást szenvedett(a doktornő azt mondta 18 évesen ki fognak hullani, azóta is szolgálnak és nem mozognak). A fogaim romlása megállt. A faggyúmirigy túltermelődésből adódó zsírpúpok visszafejlődtek. Elmúlt a gyomorsavam, ami 15 évig keserítette az életemet. Jobban bírom a meleget és a hideget, mint 20 évesen. Fejfájáskor elindulok futni, 15km után kimegy a fejemből, holott gyerekkorban iszonyú migrénes fejfájásaim voltak és órákig tartottak. A húzódásom hamarabb helyrejött, még úgy is, hogy 20km-es futással ráterheltem. Régen ez tovább tartott. Ma 19km-t futottam amitől csak kellemesen fáradtam el, úgy, hogy a végét megnyomtam. A térdszalagjaim megedződtek, így most már nincsenek szalagproblémáim sem(azt hittem, hogy porc problémám van). A térdem kattogott pár éve, már az is elmúlt.
-
Studi
veterán
válasz Fred23 #74492 üzenetére
Mint sokminden más, ez is fejlődik. Persze nyilván nem fog az egekig menni egy idő után a maximális pulzus, de amikor elkezdtem futni 40 évesen, akkor 181-182-ig tudtam felvinni, most, három évvel később 187-188 elérhető. Olyan nagyon sok valószínűleg már nincs felfelé, de a max pulzus=220-életkor meghatározás azért elég sánta önmagában.
-
aujjobba
addikt
válasz Fred23 #74488 üzenetére
40 vagyok.
Eddig 187 volt a max amit mértem, ugyanilyen módon.
Aztán hogy ez mennyire pontos az passz, Apple watch SE mondja, nincs karpánt/mellkaspántom.jimpo:
Próbálkozok erősen a 140-145 pulzussal, legutóbb sikerült 150-es átlagot hozni 6.30-as tempóval, most csak 159 átlag jött össze 6.45 tempóval. Valahogy nem voltam formában.
A képen a kiugrások rövid sprintek voltak.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest