- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hobby elektronika
- Modding és elektronikai kérdések
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- OLED TV topic
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
.DLL
veterán
válasz
hitman, #41149 üzenetére
Nem, az E10k, is DAC, ugyan olyan "jellegű" kütyü, mint a Musi 03. Ez utóbbi DAC-kén jó, csak egy combos erősítőre lenne szükséged. Ha kínai választékban nem lenne megfelelő, akkor továbbra is a 24V-os P2-t mondanám, az biztos meghajtja, és jobb, mint a 03 US beépítettje.
-
.DLL
veterán
válasz
Normi™ #41145 üzenetére
Inkább fordítva mondanánk, minden hangkártya DAC, tartalmaz DAC-t.
A hangkártyák viszont általánosságban tartalmaznak bemeneteket is: mikrofon, line-in külső eszközök számára. Ami csak DAC, az ilyenekkel nem rendelkezik.
A DAC-ok ki és bemenetei ettől függetlenül széles skálán mozoghatnak, van ami nem rendelkezik pl. USB bemenettel. Kimenet tekintetében a legelső, hogy van-e benne fejhallgató-erősítő, vagy nincs. Ez esetben általában csak egy pár RCA csatlakozó a kimenet, de van ellenpélda is amin csak egy fejhallgató Jack van.A fentiek alapján a Fiio E10k egy DAC, beépített fejes erősítővel. USB-n számítógéphez köthető, de nem rendelkezik bemenetekkel pl. mikrofon számára (az alaplapon lévő mikrofon aljzat ilyenkor továbbra is használható).
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Elnézést a láma kérdésért de bizonytalan és laikus vagyok a témában.Ugye nem minden dac hangkártya..na már most belefutottam egybe amit nem tudok,szóval egy FiiO E10K-ról van szó.Látom a keresőben,hogy egy lapon van említve az asus u5-el stb...,ezért merem azt hinni,hogy hangkártya is.Kérlek segítsetek.
Köszönöm előre is!
-
SunMount3r
nagyúr
Ok, köszi, de az interface-ek közül már nagyjából megtudakoltam mi is lenne a jó (bár e téren is jöhetnek még ajánlások/tapasztalatok). Én inkább kifejezetten a "DAC only" típusú USB ketyerékre kérdeztem volna rá az előbb...
(Amúgy, ha jól látom ez max 48kHZ-et tud és fantom táp sincs rajta, nem hinném, hogy jobb lenne felvételre mint a Focusrite Solo...
)
-
.DLL
veterán
válasz
SunMount3r #41142 üzenetére
Lexicon Alpha Studio-t is dicsérik!
-
SunMount3r
nagyúr
Csak érdeklődésből kérdezném
, hogy egyáltalán van e ezek között a Musi meg Fiio DAC-ok között olyan ami PC-ről történő zenélésre (elsősorban hangfalasra, de a fejhallgató is számít), mondjuk az ár kategóriájában (30K-körül) jobban ajánlott, mint mondjuk egy "casual" X-Fi HD?
(Bár én már szinte tuti, hogy egy Solo-t vagy egy esetleg akkor egy Steinberg UR22-őt veszek majd, mert kell az interface funkció, de azért kíváncsi vagyok...)
-
PuMbA
titán
válasz
lezso6 #41140 üzenetére
"Biztos vagy ebben? Pl 16 bit helyett 14 bit dinamika ugyanaz? Szerintem nem.
Persze az tény, hogy nem biztos, hogy észreveszed. De attól még ott van."
Hasonlítsd össze
Csomó rendszer 16bitet se tud rendesen leadni, szóval nem olyan nagy dolog, mint hiszed.
-
Biztos vagy ebben? Pl 16 bit helyett 14 bit dinamika ugyanaz? Szerintem nem.
Persze az tény, hogy nem biztos, hogy észreveszed. De attól még ott van.
(#41139) .DLL: Ja hát az más. De a második megfelelő reprodukálásához szükséges az első. A zene dinamikussága talán úgy fogalmazható meg jól, hogy nem szól minden kb azonos hangerővel, hanem mindennek megvan a "helye".
-
.DLL
veterán
Igen, ezeket a "megcsinált" "meggyúrt" zenéket úgy készíthetik, hogy az apróbb részletek is kellően "szem előtt legyenek", és szerintem a fülnek fontos frekvenciák is ki vannak emelve, így pl. egy gyengébb hangkeltőn sem alakul ki kavalkád, tisztábbnak tűnik, kellően kontrasztos az anyag, hogy ami a fülnek/agynak fontos, az eljusson, és meglegyen a "Hmmm, ez egész jól szól!" érzés.
lezso6: Szerintem más a dinamika átfogás, és a zene "dinamikussága". Ez utóbbit még nem tudom megfogalmazni, de dolgozom rajta.
-
PuMbA
titán
válasz
Krissz80 #41134 üzenetére
Nem, mivel az abszolút torzítás nélküli leghangosabb szintet (0dBFS) ostromolja a Stockfish felvétel majdnem állandóan, ezért olyan fehér a grafikon. A leghalkabb részek amiket még hallasz lehetnek olyan -80dBFS szintén, de ezt így is nagyon túllőttem, hiszen lehet, hogy ott már csak zaj van, illetve a környezeted zaja elnyomja... Ha az egészet lejjebb mozgatod -20dBFS-sel, akkor még mindig -100dBFS-en vagy, ami belefér a 16bit-be, 24bit-be meg főleg
lezso6: "A dinamika nem a leghangosabb és leghalkabb részek közötti különbség?"
Ez az egyszerű megfogalmazás, de lehetne erről sokat írni, hogy mint is meg, hogy is.
"Ha lejjebb veszed a hangerőt, akkor megint veszik a dinamika, hisz az apróbb részletek elvesznek"
Olyan lent, már semmi sincs ilyen típusú felvételek esetén, szóval nyugodtan vesszen el
-
A dinamika nem a leghangosabb és leghalkabb részek közötti különbség? Pontosabban a zaj és a leghangosabb rész közötti különbség. Ha túl van húzva, nem lesz dinamika, mert a torzít, ami agyonvágja az egészet. Ha lejjebb veszed a hangerőt, akkor megint veszik a dinamika, hisz az apróbb részletek elvesznek. Az aranyközépút lesz itt a megoldás. Persze ez nem nagyon kivitelezhető mindig, teljesen akusztikus esetén inkább legyen halkabb, ne használja ki az összes bitet, de pl rock / elektronikus jellegű műfaj esetén meg kb varázserő szükséges a torz és tiszta hangokból álló kavalkád mastereléséhez, amit spektrumból nem fogsz megoldani.
-
Krissz80
senior tag
válasz
bkercso #41131 üzenetére
A dinamikát nem tudom mennyire tükrözi, inkább az látszik rajta, hogy hangilag mennyire összetett az anyag.
Minél kékebb annál kevesebb amplitúdóval van jelen a frekvencia amit reprezentál.
A vízszintes fehér csíkok egy konstans frekvencia megszólalását, pl. húros gitáros hangszerek, mutatják.
A függőleges kiugrások általában dobok.
Amúgy tök jól látszik az ének frekvenciája a felharmónikusokkal amikor kevés a hangszer. -
PuMbA
titán
válasz
Krissz80 #41130 üzenetére
Igazából nézegetni ilyet nem célravezető mert, ha fogod a Stockfish számot és hangszerkesztővel lejjebb tolod az abszolút "hangerejét", akkor az is halványabb fehér lesz a grafikonon, de ettől még a dinamikája és minden más tulajdonsága ugyanaz marad
Legfőképp a hallgatásból derül ki, hogy mi milyen, hiába tudunk mindenféle grafikonokkal meg számokkal dobálózni, illetve úgy mondanám, hogy ha nem tudunk hallgatózni, akkor több grafikont is meg kell nézni...pl. a hanganyag hullámformájával együtt már jobban meg tudjuk állapítani a dolgokat
-
-
dgyuri0123
nagyúr
-
PuMbA
titán
válasz
Krissz80 #41127 üzenetére
Azért kontúrosabb a Stockfish felvétel, mert 2cm-re van a mikrofon a felvétel tárgyától és a frekik telibe verik a mikrofont - a zaj is kevesebb -, valamint a felvétel "hangereje" ki van tolva a CD felső határáig
A Bach cucc nem olyan "hangos", ezt te is érzékelheted.
-
-
PuMbA
titán
válasz
Krissz80 #41111 üzenetére
+1 dgyuri0123
Így különböző számokat nem szoktak összehasonlítani, hiszen a Carbonfools-ban például alig van magas hang (és a szám sem natúr hangszeres, hanem csomó elektronikus biszbasz van benne), míg a Stockfishben sok (és akusztikus az egész szám), mert így akarták megcsinálni a számot és csak ebből adódik a különbség
Ez a grafikon csak ugyanazon szám több változatának összehasonlítására lehet jó, hogy megtudjuk, hogy hol van vágva a magas tartomány
-
ttower
aktív tag
Amazonon villamakcioban a Fiio E10K Olympus 2 meg egy oraig 66 Euro. Ha valakit erdekel szoljon (szallitas + primeban tudok segiteni).
-
-
hitman,
őstag
Meg tényleg sokat számít az erősítés vagy nem tudom mert amikor a boltban voltam és kipróbáltam egy Grado sr80-at meg egy AD500X-et egy rossz Pro-Ject Head Box-ra volt kötve meg nyilván cd-ről jött a zene de ott betérdeltem mind a két fejes gyönyörűen szólt. Ott a gitár hangja eszméletlen tiszta és érces volt.
Itt cd-ről próbáltam de csak a nagy denon erősítőről és nem térdeltem le
Azt nem hiszem hogy ennyivel kevesebbet tudna a 240 a fent említett fejesektől. -
-
.DLL
veterán
válasz
hitman, #41117 üzenetére
Még bejáratós, adj neki időt, addig ne nagyon küldd meg, csak finoman...
Nekem a Musi a legtöbb fejessel bőven elég hangerőt produkált, volt amivel asztali hangszóróvá is tudtam volna alakítani a fejhallgatót, ha nem féltem volna, hogy tönkremegy. Biztos, hogy nincs lecsavarva a PC-n valahol a hangerő?
-
hitman,
őstag
Sziasztok
Megjött a GMP 240-es fejesem és a musi 03 kevés neki, illetve pont elégnek lehet mondani a hangerőt a legtöbb számnál.
Ajánljatok már légyszi valami fejes erősítőt olyan 20-30k akár külföldről is amit a musi után tudok kötni és amit a Denon cd lejátszóm után is betudok majd kötni.
-
válasz
Krissz80 #41111 üzenetére
Ez nem spektrogram, mert annak az x-tengelyén definíció szerint frekvencia van, itt meg idő. Ez amplitúdó-idő diagram. Annyi látszik, hogy az első dinamikatartománya nagyobb (ez a hangos/halk részek amplitúdóaránya). A dinamikától szól jól, meg attól, ha sok frekvenciakomponens van benne és nincs szűrve. Akkor okoz IMD-t, ha rossz az erősítő (a popzenét egyébként pont úgy tervezik, hogy a rossz cuccon termelt felharmonikustorzítással együtt is élvezhető legyen, ezért hallgatják sokan azt: mert a gagyi magnón az akusztikus zene már nem szól élvezhetően).
-
Krissz80
senior tag
válasz
dgyuri0123 #41029 üzenetére
Ne ezért szólnak jobban az audiofil anyagok.
Ez egy Stockfisch anyag spektrogramja:
Ez meg egy normal CD-jé: Carbonfools - Hippie Song eleje:
Szerintem elég jól látszik a különbség, az audiofil anyag spektrogramja sokkal kontrasztosabb.
Gondolom jobban meg van szűrve, hogy kevesebb intermodulációs torzítást okozhasson. (A spektrogram természetesen mindkettő esetben ugyanazokkal a paraméterekkel volt beállítva.) -
válasz
dgyuri0123 #41106 üzenetére
Mármint hogy jót választottam. Kell a francnak egy kis sávszélességű szalagos magnó. Akkor vehettem volna egy kazettás decket is.
Ha lett volna pénzem egy 30 ips-es (76 cm) Studer A8x0-re, egy pillanatig nem haboztam volna.
De ezen is lehet 54 és 13 cm között állítani a szalagsebességet.
De gondolom csak humorizálsz
-
válasz
dgyuri0123 #41103 üzenetére
38-on (15 ips)
De 19 a legkisebb állás, annál lassabb szalagsebességet nem is tud. Műsoros szalagot le sem tud játszani, ez professional recording változat.
-
krichd1
addikt
Próbálta már valaki a Soner Audio fejhallgató erősítőjét ?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest