- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
J97
tag
Üdv.!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek DAC ügyben. A lényeg, hogy két drága hobbit nem igazán engedhetek meg magamnak sőt egyet se nagyon, szóval ebből kifolyólag a hangtechnikai eszközeimet minimum szintre szeretném csökkenteni, ami még nem megy teljesen a zenehallgatás rovására, mivel a zenehallgatás a mindennapjaim részét képzik és az esetek 80% -ban szól otthon. Első körben meg akartam válni mind a DAC nanotól mind a BX5 hangfalaktól és Genius 2000A + integrált párost vetni be helyettük, viszont úgy döntöttem, hogy a BX5 párost megtartom. Ugye ő is egyfajta minimum szint már. Igaz amit kapok majd a dac nanoért nem tűnik nagy összegnek és mondhatnánk, hogy nem teljesen indokolt az eladása de nagyon jó helye lesz annak az összegnek ugyanis a másik számomra legfontosabb hobbimban küzdök a fennmaradásért, szó szerint!
Ha elmegy a DAC nano akkor marad a noti integrált IDT megoldása. Itt most megkövetem magam! Korábban többen említették a fórumon, hogy egy jobb hangfalpár esetében nem jön ki annyira egy jobbféle integrált és egy DAC közötti különbség, mint egy gyengébb megoldás esetében, pl. Genius 2000A Tehát nem feltétlen az a jó megoldás, hogy egy geniust egy jobb dac -al párosítunk habár számomra ebben az esetben is jelentős különbség volt. Úgy vettem észre, hogy a BX5 nem sokkal szól rosszabbul integrált IDT -ről, mint a nanoról. A tér ugyanúgy megvan, gondolom a BX5 -nek köszönhetően. Ami kicsit fájó pont lehet, hogy az IDT alul, felül vág egy kicsit. Alapzaj nincs, dinamika valamivel kisebb de nem jelentős. Fejhallgatóval már más a helyzet de az ritkán van a fejemen, inkább hangfalazom.
Egy olcsó használt Asus Xonar U1, Sound Blaster Play! vagy egy olcsó [PCM2704 USB DAC] hozna előrelépést a BX5 esetében az integrálthoz képest? Vagyis inkább úgy kérdezem, hogy nem jelentene visszalépést alapzaj, dinamika, hangtisztaság tekintetében amellett, hogy a vágás jelensége megszűnik, ami most az IDT -vel van? Ha igen azt a 3 ezret még rászánom arra a PCM2704 DAC -ra vagy SB Play! -re.
Bocs a hossz miatt!
Valószínűleg pár évig utána, így hagyom a rendszert, majd ha egyszer nagyon el leszek engedve anyagilag, visszatérek az audio eszközök világába!
Minden nap egy alma és a doktor al ma. | Kirby a parancsnok!
-
joe999
tag
válasz dgyuri0123 #41296 üzenetére
Láttam azt a hirdetést, de akkor még nem volt tervben.
-
joe999
tag
válasz dgyuri0123 #41294 üzenetére
A Denon nekem is szimpatikusabb és pillanatnyilag ő áll az első helyen, csak még ki kellene fogni valami akciót, vagy jó árban lévő használtat. Amúgy hallotta már valaki az említett két olcsóbb dac-ot?
-
joe999
tag
válasz schawo #41291 üzenetére
Nekem K240 van a 242-t nem ismerem, de gondolom az enyém sem lehet túl érzékeny, bár az integrált erősítő meghajtja rendesen (még szép). Valójában elsősorban dac-ot keresek a fejhallgató erősítő másodlagos szempont, csak gondoltam ha már van akkor esetleg használnám. Más kérdés, olcsóbb kategóriában mi a véleményetek az ifi nano iDSD -ről, illetve a NuPrime uDSD dac-okról? Fele árban vannak mint a Denon, tudása papíron hasonló, hangminőség passz. , ami viszont nem szimpi az hogy USB-ről vannak táplálva, illetve az ifi akkus.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz joe999 #41288 üzenetére
A DA-300USB esetén hangerő... Nem szól rosszul a beépítettje, de 600Ohm esetén, pláne ha nem túl érzékeny a fejes, akkor már annyira fel kéne csavarni a hangerőt maximum közelébe, hogy megnőne a torzítás és egyéb bajok.
A hangerő mellett a meghajtás minősége is fontos, pl. lehet hogy az integrált erősítőd megtolja hangerővel, de elkent, fátyolos, vagy műanyag lesz a hang (persze az is lehet hogy jó minőségű a beépítettje, nem ismerem a típust).
Harmadik tényező a karakter, hangtónus, hiszen nagyon ritka a színezetlen eszköz, így jól ki tudják egymást egészíteni, vagy ha az illető pont úgy kedveli, akkor egymást erősítő karaktereket választ.
(P.H.)
-
krichd1
addikt
-
joe999
tag
Sziasztok!
DAC vásárlás előtt állok. Jó pár hozzászólást visszaolvastam és eddig a Denon DA300 tűnik szimpatikusnak és árban is elfogadható, bár ez a maximum, amit áldozni tudok rá. Elsősorban DAC-ként használnám sztereó erősítővel, hangdobozokkal, de esetenként fejhallgatót is hajtana. A gond az, hogy jelenleg egy öreg, de hibátlanul működő AKG K240 Monitorom van, ami 600 ohm-os. A korábbi hozzászólásokból nekem az jön le, hogy a Denon kevés lesz hozzá. Szóval megy a dilemma, hogy nézzek más DAC után, esetleg új füles, vagy jó lesz a Denon és marad az AKG, legfeljebb bedugom az erősítőbe, ahogy most is ?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz BomiBoogie #41283 üzenetére
A bejáratás a legjobb orvosság, bár van, amit évekig lehetne járatni, mégse' történne meg a csoda.
Akkor még nem is beszéltünk a kábelezésről, mert hogy azzal is lehet ám, (nem is keveset) hangolni a rendszeren.
"csak a zene van"
-
.DLL
veterán
válasz BomiBoogie #41283 üzenetére
A P2-dben KisDAC kártya van, csak a kereshetőség miatt írom, h aki erről keres véleményt az megtalálja.
(P.H.)
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz dgyuri0123 #41282 üzenetére
A mosottat arra értettem, hogy a hangkártya DAC-án keresztül igaz, hogy kicsit erősebbek voltak a mélyek, de az egész hangzás sokkal elnagyoltabb, maszatosabb volt.
A P2 DAC esetében pedig mintha most már nem hasogatna annyira, ahogy te írod, ez pont találó kifejezés az én esetemre is.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz BomiBoogie #41281 üzenetére
Minden DAC járódik idővel.
Pl. a DA300-as, eleinte kicsit "hasogatott", sziszegett. Na nem borzasztóan, de ott volt. Mára annyit változott, hogy még hidegen sem képes úgy sziszegni, mint új korában. Sőt, néha még keveslem is a korábban kissé túl színes, magas tartományt. Hogy mennyi idő kellett ehhez, nem tudom pontosan, de hónapokban mérhető az ideje.
A korábbi kijelentésed a mosott hangról, kicsit fura volt, de már Te is tudod, hogy ez nem így van.
Létezik olyan csörömpölő hang, aminél még a fedett is jobb, de attól az még nem lesz jó, max. hallgathatóbb.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz BomiBoogie #41015 üzenetére
Azt írtam:
Csak néhány zenéhez egyszerűen jobban passzol a hangkártya kicsit elmosottabb, lágyabb hangzása.Ezt visszavonom, ég és föld a két DAC, a Presenter2 sokkal részletgazdagabb és életszerűbb.
Lehet, hogy a DAC is bejáratódik idővel?
-
Czibor10
tag
Üdv újra!
Már kezdtem teljesnek érezni a rendszerem a 42V-os proto Szimamp-pal, amíg Bertalan meg nem említette az eladó Headflow-t . Nagyon gondolkozom a váltáson, és szeretném a véleményeteket kérni, hogy mennyivel lenne jobb a hangja, és az megérné-e az áldozatokat. Az eladó benne lenne a visszavásárlásra, de nem szeretném ezzel terhelni feleslegesen. Mit javasoltok? -
Bodz
nagyúr
-
ablack
senior tag
Sziasztok,
Valakinek megvan letöltve a legfrisebb Musiland 2.4.2.2 driver? A gyári weboldalról nem lehet letölteni, állandóan megszakad.
Megköszönném ha valaki feltöltené valahová és elküldené.
[ Szerkesztve ]
-
tilla311
tag
Csak mert épp van most egy elado kiskinaim, raadasul uj, es ajanlottam Neki privatban, hogy talan jobb valasztas lehet ebben az arkategoriaban, mint ezek amikrol szo volt. Raadasul akar siman belul maradhat a megjelolt árkeretben, kiprobalhatja, es még kulfoldrol se kell rendelnie. De mondtam Neki, hogy kerdezze meg a kozosben, mert nem vagyok benne biztos.
-
Bodz
nagyúr
válasz Azurooandrew #41248 üzenetére
A HD330-at már nem nagyon kell mélyek terén fickósabbá tenni, alapból is elég súlyosan tolja. Ez mondjuk jó páros lenne az E1-el.
Az X-fi HD vs E10K csatában nálam az előbbi a nyerő, kivéve ha HD681 Evo is van a képben, a kis Fiio nagyon illik hozzá.
A szokásos "gond", hogy Te is csak az itthon beszerzhetőek közül akarsz választani (az okait nyilván értem). Külföldről még pár dolgot fel lehetne venni a listára.[ Szerkesztve ]
-
kuntics
aktív tag
válasz bkercso #41260 üzenetére
én árulom,a hirdetés a hardverapron is megtalálható egyébként.Eladni szeretném,nem hirdetgetni,ezért is alacsony az ár.Pedig bőven megérte az árát,sőt!Idővel biztos bánni fogom,hogy eladtam,de azt sem szeretném,hogy csak "porosodjon" szinte kihasználatlanul.Talán pár év múlva,amikor már egy komolyabb fejest is birtokolok megpróbálok beszerezni egyet.
-
bkercso
nagyúr
Valaki - nem emlékszem, ki - keresett nemrég nálam HeadFlow-t, de már nem készítek. Viszont AVX-en van most egy, sértően olcsón.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
tilla311
tag
válasz SunMount3r #41237 üzenetére
Ami a hardverkovetelmenyt illeti, szerintem a leirtnal joval lassabb (nagysagrendekkel) hardverrel is szepen tudnad hasznalni lejatszasra barmelyik kulso hangkartyat. Persze a felvetel mar egeszen mas teszta, mert ott a pc-nek azert meg kell birkoznia, eltarolnia a bejovo adatfolyamot.
Szerintem nincs sok ertelme a belso hangkartyanak. Egyreszt ahogy olvastam, rengetegfele zavart ossze tud szedni a pc-bol, masreszrol nem is valami praktikus. Ha a hangminosegtol meg a zavaroktol, normalis táp hianyatol eltekintunk, amik miatt ugyis mindenki le akar beszelni, akkor is a belso kartyat be kell szerelni, a kulsot csak bedugod. Tudod hasznalni laptophoz, tablagephez, mini pc-hez, amiben nincs kartyahely. Szoval sokkal tobb helyre is jo.
-
DDL
őstag
válasz Tuco78 #41254 üzenetére
Ez a rajz legfeljebb füstgenerátornak jó, erősítőnek nem.
Ha nem melegszik a cső (azaz nincs fűtése), akkor ellenőrizni kell a fűtőfeszültséget (3-4 láb). Ez 18-19Vac körül kell legyen. Ha a fűtés helyreállt utána a FET-et is ellenőrizni kell: a gate-n 24V-körül kell lenni.
A "tervező" az olcsósítás jegyében a cső fűtőszálát akarta felhasználni a FET source munkaellenállásának. Ezért bekapcsoláskor a FET gate-source feszültsége 24V a megengedett 20V helyett (a leírás szerint. Tapasztalat alapján inkább csak 18V). Ez pedig hazavágja a FET-et.....
Üdv: DDL
Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
Tuco78
tag
válasz binatone #41253 üzenetére
A baj csak az,hogy nem tudok senkit a környéken(Szombathely) aki ilyesmivel foglalkozna.Elektroműszerész ismerősöm viszont van. Ezért gondoltam,hogy ha tudtok valami támpontot adni az segíthetne.
A rajz az erősítőről:
A hiba jelenség az,hogy a bal oldali cső egyáltalán nem kapcsol be a jobb oldali meg lassan felizzik aztán kialszik, és ezt csinálja folyamatosan.Ha lőnöd kell hát lőj ne fecsegj!
-
Tuco78
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Úgy néz ki valami gond van a fejhallgató erősítőmmel.
A bal oldali cső nem melegedik valamiért.
Megcseréltem a csöveket és a hiba maradt tehát a csövek jók.
Ezenkivűl időközönként pattogó hangokat ad.
Hol induljak el vagy bizzam szakemberre inkább?
Köszi a segítséget!!!Ha lőnöd kell hát lőj ne fecsegj!
-
Tim82
félisten
válasz Azurooandrew #41248 üzenetére
Szubjektív vélemény: ha az E10K és az X-Fi HD közül kellene választanom, akkor az utóbbi. Igaz, az E10K két-három nap erejéig volt nálam (ajándékba vettem), az X-Fi HD-t pedig - egy bkercso-féle Presenter 2/LM6172 opamp/kisDAC kártya-kombináció mellett - rendszeresen használom jó pár hónapja.
Én Maxell Retro DJ-vel és AKG K511-gyel tudtam kipróbálni az E10K-t (az AKG-val együtt lett belőle ajándék apámnak), valahogy kissé sterilnek, szűkösebb hangterűnek és basszusban még a bass boost-tal együtt is picit vérszegényebbnek tűnt az X-Fi HD-nél.
Ez nem azt jelenti, hogy az E10K rossz, de szerintem a jelenlegi, nyilván a dollárárfolyamtól függő árak ellenére eggyel az X-Fi HD alatti ligában játszik.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Ribi
nagyúr
válasz Golota #41227 üzenetére
Altalában az alaplapi spdif 3.3Vos, a szabányos spdif kb 0.5V.
Emiatt kell ellenállás osztó. De az ebayes kivezetésen van.
Az 5V az akkor kell ha optikai spdif kimenetet akarsz csinálni.
Lehet, hogy van ami megy nagyobb feszen is, de lehet van ami nem örül neki.[ Szerkesztve ]
-
Azurooandrew
tag
Sziasztok,
Ebben a topicban illetve a „rokon” fejes topicban olvasott vélemények hatására, úgy döntöttem, hogy áldoznék a meglévő fejeseim meghajtására és első lépesként vennék egy dac-erősítő combot 15-25 ezer között hazai beszerezhetőséggel. A célom minőségibb, tisztább hangzás elérése a meglévő (és jövendőbeli) fejesek esetében, több és pontosabb részlettel, testesebb mélyekkel és jó térrel.
Meglévő fejesek: Takstar Pro80, Takstar Hi-2050, Takstar HD2000
Várható érkezők: Superlux HD-330 vagy Sennheiser 555A hozzászólásaitokat és Bodz remek összeállítását olvasva az alábbi három készülékre szűkült a kör: Sound Blaster E1, Creative X-Fi HD, Fiio E10K. A legolcsóbb megoldás az E1 lenne, de kicsit tartok arról, hogy mondjuk a Pro80-hoz (kicsit sötét karakterrel ruházná fel) vagy a tervezett jövendőbeli fejesekhez nem passzolna a későbbiekben. Bár ez hordható lenne mp3 lejátszóhoz és telefonhoz, azt már kevésbé tartom felhasználóbarátnak ahogyan állítható a hangereje továbbá az E10K-el szemben bass és gain állítás lehetőség sincs rajta. Ahogy a (most már bőven) 20 felett járó Creative X-Fi HD-on sincs ugyanakkor visszaolvasva a topic-ban elég pozitívan nyilatkoztok róla és az ársávjában amolyan best buy-ként is szóba került az E10K drágulása óta. A hangerőszint szabályzás itt már jobb mint az E1 esetében ám ez csak a op rendszer hangerőszabályzóját befolyásolja ha jól tudom.
Jó megoldásnak tűnik az elődjéhez (E10) képest a „javított/kivilágosított” E10K, kérdés persze, hogy a bass funkció mennyire lesz elegendő, hogy a mélyek tekintetében fickósabbá tegye mondjuk a nyitott Takstar Hi-2050-et vagy később mondjuk egy Superlux HD-330-at esetleg egy Sennheiser 555-t.
Ami feltűnt az E10K-val kapcsolatban, hogy található róla dicsérő amolyan legjobb vétel hangulatú, és kifejezetten kritikus hangvételű „semmire nem jó/ ipari hulladék” jellegű írás is.
Van olyan tesztelő aki jelentős minőségváltozásról ír a beiktatását követően, több helyütt pedig kifejezetten méltatják a bass funkciót:
-„If your headphones are lacking in natural bass output, this DAC might be the answer for you”
-„it gives plenty of volume on my Takstar HI2050 headphones. It really fattens up the low end, particularly the sub-bass, without bleeding into the mids”
-„Bass switch is now much better implemented, it’s quite subtle, around 3dB in the sub bass arrea
-„more dynamic, you get bass extended down to a sub-bass frequencies with rumble and texture”Persze olyan is van aki nem: "Bass boost feature is poorly executed and essentially useless”
Köszönöm hogy elolvastátok, örömmel olvasnám, hogy nektek mi a véleményetek, mit vennétek ilyen kerettel, a fentebb említett hangzás érdekében.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz dgyuri0123 #41236 üzenetére
Oké, nincs köztünk hatalmas gondolati távolság. Písz.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
.DLL
veterán
válasz dgyuri0123 #41243 üzenetére
"Szerintem nagyon elbeszélünk egymás mellett."
Meglehet...
Valóban nem értettem hova akartál kilyukadni, de így már világos.
Erre én is utaltam, hogy vannak pl. rossz ár/érték arányú készülékek, melyek árának egy része a korábbi sikereken vagy marketingen alapuló vastag bőr.
De egy árérzékeny ember, vagy pl. aki munkára használja, az nagyon odafigyel, hogy valós értéket kapjon, és indokolt legyen, ha sokat fizet egy adott termékért, Schawo szerintem erről beszélt.
Nomeg általánosságban a korábbi chip-es témára, hogy minek milyen hangja van: táp szekció ugyan olyan fontos.És elnézést, ha nem megfelelő hangnemben írtam!
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
dgyuri0123
nagyúr
"volt egy IC amit nagyon szerettem, de az használtan 30-35e és nem is biztos, hogy a mostani láncba illene"
A Topaz is többször kikerült a rendszerből, de nem tudtam megválni tőle, aztán később valahogyan mindig előszedtem, (mint most is) és nem bántam meg, hogy anno nem adtam el, mert "mindent lever" maga körül.
Persze a szerény lehetőségeim közül."csak a zene van"
-
dgyuri0123
nagyúr
Szerintem nagyon elbeszélünk egymás mellett.
Mindent értettem a korábbi hsz-ekből, csak azt nem, miért nem lehet elfogadni azt, hogy néha nem a fejlesztésekbe beleölt órák-évek száma határozza meg az árat, ha érted, mit szeretnék sugallni ezzel?
Pontosabban azt szeretném (teoretikusan) kijelenteni, hogy az ár/érték arány nem feltétlenül jár kéz a kézben.
Nem vagyok gyenge elméjű, de néha úgy érzem, a hozzám intézett példabeszédekből.
(#41242) Tamoo: Igen, vissza fogom tenni és adok neki még 1-2 hetet. Ennyit megérdemel.
Én remélem a legjobban, hogy irgalmatlanul sokat fog javulni ez idő alatt.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz dgyuri0123 #41240 üzenetére
Köszi!
Még korábbi sztereó rendszeremnél amit pár éve felszámoltam volt egy IC amit nagyon szerettem, de az használtan 30-35e és nem is biztos, hogy a mostani láncba illene. Meg most úgy építkeztem, hogy inkább az aktív komponensekre szántam több pénzt, kábelekre kevesebbet. Egy jó tiszta réz IC-re lennék kíváncsi.
Szerintem még adj esélyt a van damme-nak te is. Kösd be egy-két hétre, hogy megszokja a füled, aztán vissza a Topazt.[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz dgyuri0123 #41225 üzenetére
Valamit félre érthettél, de jó szándékból mondom. Nem mondta, hogy egy 80-120e Ft közötti terméket nem fejlesztett volna senki. De nyilván hamarabb megállt a próbálgatás. Megtervezni papíron nem olyan nehéz ezeket, csak aztán amikor kipróbálják, elsőre valszeg nem fogja hozni azt amit elvártak tőle, pláne, ha az elvárás a fél millás kategória. Ha az elvárás csak a 100k-s kategória, akkor hamarabb megvannak, nem ölnek bele több időt.
Ugyan ez igaz a tápokra is. És nem csak a külső dugasztápra értendő ez, amit esetedben a 230V és a DAC közé teszel, hanem a táp folytatódik a készüléken belül, hisz a példánál maradva nem 15V-ról működik minden alkatrész a DA-300-on belül, hanem elő kell álltani a megfelelő pozitív és negatív feszültségeket a különböző fokozatoknak. És szerintem ebben van a lényeg, hisz lehet a külső tápot cserélgetni, valamit számít (Bodz erről írt is, e topikban) de a belső táphálózat még mindig csak annyit ér, amennyi fejlesztést kapott a 100 ezres kategória eléréséhez. Sőt ebben még jó is a Denon, mert sok készülék jóval szerényebb/szegényebb (néha pofátlanul), hasonló árért...
Tehát egy dolog a terv. Másik dolog a próbálgatás, csiszolgatás, ez sok idő. Harmadik összetevő pedig a végső alkatrészek minősége (melyek közül a jók ára szintén tartalmazza a maguk fejlesztését, pl. jó elkók). (Utolsó pedig a körítés, megjelenés, marketing, stb.)[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
dgyuri0123
nagyúr
Ha lesz módod összehasonlítani másokkal is, szívesen venném (szerintem többen is) ha írnál egy-két szösszenetet róla, akár "másik" fórumon.
Nekem "sajnos" beleégett a hallóidegembe a Topaz hangja, ráadásul több évtizede ezt használom, így nem lesz egyszerű leváltanom. Illetve, attól tartok, nem 5e Ft-ból fogom megúszni.
Jó építgetést.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz dgyuri0123 #41234 üzenetére
Változóban van a rendszerem. Közeljövőben helyet is változtat és akusztikával kell foglalkozni stb. Addig igazán nem is akarok elmerülni a kábel témában. Mondjuk túlzottan utána sem, de párat azért ki kell majd próbálni. Szóval perpillanat csak bekerült a láncba a van damme, nem próbálgattam több tucat kábelt. Nem érzem, hogy ez fogná vissza a cuccot, de ha lesz lehetőségem majd kipróbálok mást, addig nem tudok mit mondani.
-
Tim82
félisten
válasz SunMount3r #41237 üzenetére
Szerintem csak operációs rendszert írnak, hogy mire biztosítanak drivert + nyilván USB 2.0 port kell a csatlakoztatáshoz. Meg lennék lepve amúgy, ha bármi gondja lenne az általad említett konfiggal, legalábbis zenehallgatás terén.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
SunMount3r
nagyúr
válasz krichd1 #41233 üzenetére
Esetleg nem tudod, hogy a Solo-nak mik a rendszer követelményei? Egyelőre egy 2.1GHz-s Pentium Dual Core-os 4GB-os notin tervezem majd használni, ez megbirkózik a DAC meg az interface részével is?
Vagy valaki más tudja esetleg milyen szintű vas kell hozzá?
Neten hiába kerestem rá...
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz schawo #41235 üzenetére
Ki mondta, hogy a DA300 mennyibe van a gyártónak, mért én biztosan nem.? Olyasmiket olvasol a fejemre, amiket én nem mondtam.
A DA300-ba amúgysem lehet (fizikailag sem) "beletákolni" semmi, mert nem is férne el.
Max külső tápot tudnék cserélni. Az meg orbitális tévedés, hogy egy 100k-s táppal rosszabb lenne a hangja, mint a gyári vacakkal, mert azt a gyári vacakot senki nem fejlesztette.
Vagy ha igen, az nem mostanában történt. De szerintem egyszerűen vettek 10 dolcsiért Kínai tápot, "oszt" jól van.A DA300-nak jó ha 10e-be kerül az előállítási költsége. De lehet, sokat mondtam. Szvsz.
De írhatsz, amit szeretnél én valóban nem vitázom ezen tovább .
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
titán
válasz dgyuri0123 #41225 üzenetére
Nem, ebben a kategóriában még budget tápokat találni. Megcsinálták, szól, pipa, mehet a népnek. A te tápodban nincs 100k anyagár, nem véletlenül annyi a DAC amennyi. Az egyéb anyagárra sem ment rá a gatyájuk, nem kell féltened őket.
(#41230) dgyuri0123
Attól, hogy te megpróbálsz beletákolni valamit, attól még akkor sem lesz 600 k az értéke, ha 400k-ért veszel bele tápot. A hangja előfordulhat, hogy összemérhető lesz egy 600k-s (vagy akár még drágább) DAC árával, de az is lehet, hogy egy kalap szart sikerül összehoznod. Ezt hívják fejlesztésnek.[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
Sajnos nem úgy, mint a hangfalkábel.
Nyersen, minden szempontból sokkal gyengébb, mint az AQ Topaz. Tény, nem is használom azóta, hogy egy nap után kivettem a rendszerből. Ha lesz több türelmem, később még próbálom járatni, hátha.... de nagyon más nyersen az élményfaktor vele, mint a 2x6-os kábellel volt.
Abban azonnal láttam/hallottam a potenciált, ami be is jött, de ennél inkább azt mondanám, ár/értékben jó kábel, de egyelőre más jót nem tudok róla írni. Fedettebb, tompább, kevesebb van mindenből.
Persze lehet, hogy csak nálam viselkedik így, meg aztán igazából időt sem hagytam neki a "beéréshez", hiszen szinte azonnal "likvidáltam".
Az volt a benyomásom, soha nem lesz annyira jó, hogy az AQ versenytársa lehessen, bár nem is volt türelmem a napokig tartó macerához. Ez az igazság és ezért nem is akartam véleményt nyilvánítani róla, de azután azt gondoltam, az első néhány óra tapasztalatát mégiscsak megosztom. Lehet, nem kellett volna?Bocs, hogy hosszú lett.
Neked az ezüst IC hogy jött be, ha megkérdezhetem?
"csak a zene van"
-
krichd1
addikt
válasz SunMount3r #41232 üzenetére
Ha össze kellenen hasonlítani, akkor összehasonlítanám.
Hamar leszoktam a belső hangkártyákról, egy Xonar DG-nél biztos jobb.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz dgyuri0123 #41230 üzenetére
van damme ic hogy tetszett?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz krichd1 #41228 üzenetére
Tudom, hogy alap tápja van. Ezzel nem mondasz újat.
Attól hogy veszek hozzá egy jobb tápot, az értéke nem fogja elérni az 500-600e Ft-ot, kivéve ha 400e-be van az a táp.
Erre gondoltam, amikor a túlárazásra gondoltam. Egy 300 dolláros kütyüt is el lehet adni 10x annyiért, ha szépen "becsomagolod". Persze a tévedés joga fennáll.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
krichd1
addikt
válasz tilla311 #41222 üzenetére
Kiskínai közelében már nagyon rég voltam, arról nincs frissebb élményem. A Musiland 02 Dragont és a Focusrite Solot összehasonlítottam DAC-ként, igaz csak egy pár órás tesztre volt időm havernál, az ő hangdobozos rendszerében. Ami az enyém volt előtte, tehát elég jól ismerem: Audio Analogue Puccini, Royd Minstrel, VDC kábelek. Nem egy referencia rendszer, de elég jól kijöttek a karakterbeli különbségek, legalábbis nekem, a házigazdának már kevésbé, kicsit össze is zavartam a véleményemmel. Sajnos fejhallgató erősítő részüket nem tudtam összehasonlítani, mivel egyrészt nem vittem el egyik fejhallgatómat sem, elfelejtettem, másrészt nem is nagyon maradt volna erre is idő.
Szóval a kettő közül nekem a Solo tetszett jobban DAC-ként, egységesebb, jobb tonalitású volt ebben a rendszerben, a hangszerek hangja felismerhetőbb volt. A 02 Dragon nekem kicsit vékonynak, testetlennek hatott végig, kettő közül ez volt az idegesebb hangú is, bár a Solonál is észrevettem hibákat, azért felbontásban, tisztaságban, ritmikában egyik sem jeleskedik, érződik rajtuk az, hogy ezek mégis csak olcsó DAC-ok, mindenképp kompromisszumos választások. A Solot azért végül is el tudnám hallgatni talán hosszabb távon is egy szerényebb képességű rendszerben. Tippem szerint az Xmos + kiskínai párosnál egyik sem jobb.
Érdekes lenne egy 02 Dragon és Xmos+PCM5102 összehasonlítás mivel papíron elég hasonlóak, nekem csak DAC chip nélküli Xmos transzportom van.
Kínai webshopok közül a különböző Taobao oldalakat érdemes keresni, a mostaniakat nem tudom milyenek, évenként átalakulnak a kínai adórendszer miatt.(#41225) dgyuri0123: A DA-300 USB éppen nem rendelkezik jó táppal, csak egy olcsó alap megoldással.
Összességében azért külön kell választani az új, úttörő fejlesztéseket a másolatoktól, a meglévő tervekre való építkezéstől, tehát egyszer valakinek fel kell találnia a "spanyolviaszt". Ennek elkérik az árát.
Az, hogy mi mennyire túlárazott egy elég szubjektív kérdés, nehéz megállapítani.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
binatone
tag
Nem szigorúan fejhallgató erősítő és dac, de lehet hogy valakit érdekel. Érdemes meghallgatni mind a négy részt. Az mondjuk érdekes hogy pont egy ilyen tartalmú előadást ilyen minőségben rögzítenek.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz schawo #41224 üzenetére
Ezek szerint, a boltban 100-200e körül értékesített DAC-okat nem fejlesztette senki, csak úgy elkezdték gyártani. Illetve max, 5000Ft-ban van a fejlesztésük. Konkrétan az én Denon DA300-as DAC-om fejlesztése gondolom annyiba került a gyárnak , mert 120-ért árulják M.O-n.
De ez sem igaz, mert külföldön 70-ért is megfogható. Akkor hogy is van ez?
Nagyon rosszul gondolod szerintem. Vagy Neked is van egy rohadt drága DAC-od.
Eleve nem 0-ról indul a fejlesztés, mert rengeteg, mar megtervezett táp áll rendelkezésre. Azt ne gondold, hogy minden egyes tapegyseg egyedi és önálló tervezésű. Ha más nem, is, de a gyártó. a saját maga által , korábban tervezett eszközeit is felhasznalja és nem találja fel minden alkalommal a spanyolviaszt.De igazad lehet, van olyan és biztosan előfordulhat , csak azt nem fogod megkapni 500-ért , inkabb 1-2 millióért. Szvsz.
Részemről már nagyon Off, igy be is fejeztem.
"csak a zene van"
-
titán
válasz dgyuri0123 #41223 üzenetére
Anyagárról beszéltem. Fejlesztés, gyártás, értékesítési csatorna költségei, marketing, mind-mind költség. Ebből természetesen a fejlesztés a legdurvább. Sokszor egy csomó terméket lefejlesztenek, mire azok közül egyiket piacképesnek értékelik. Ha a cél az, hogy készüljön egy 600ezer forintos minőségű termék, akkor addig melóznak rajta, amíg egy létre nem jön. Ha ez a harmadik prototípus, akkor örülnek, és te akkor is 600-ért kapod meg, ha csak a 12. prototípus felel meg, akkor kevésbé örülnek. És az egésznek semmi köze az anyagárhoz. De ahhoz van, hogy egy ilyen terméket vacak táppal sosem tudnak megcsinálni. Egyszerűen képtelenség.
[ Szerkesztve ]
-
tilla311
tag
válasz krichd1 #41220 üzenetére
A föntiek alapján, ha jól értettem, Te hangról ismered a Kiskínait, a Musiland Monitor 02 Dragont és a Scarlett Solot. Szerinted egymáshoz képest milyen hangjuk van zenehallgatásra? Ha ezek közül valamelyiket közvetlenül mégsem, de van véleményed, az is érdekel. Tudnál ezekről egy pár szót írni, hogy mi a véleményed? És most nem arra gondolok, hogy melyiken van hangerőszabélyzó meg ilyenek.
Továbbá írtad még pár napja, hogy a Monitorok eBayen nagyon drágák, és azt akkor érdemes vásárolni, ha merek közvetlenül rendelni kínai honlapokról. Hát én merek, de sajnos egyet sem ismerek, és a kínai tudásom sem tökélets még. :-) Tudnál esetleg ajánlani, hogy honnan érdemes venni, hol keressem, van ismert ilyen oldal?
-
tilla311
tag
válasz krichd1 #41220 üzenetére
Ja, ez nem csak olyan talált valami, amit valahonnan csak úgy meg akartam osztani. Ez saját fejlesztés, amin most épp dolgozok. Mivel nincs olyan olyan driver, ami minden Xmos-hoz jó lenne, hát nekiláttam csinálni egyet (kettőt). Az alap gyári driver, ami úgy módosul, hogy minden típushoz jó legyen. Így sok olyan típushoz is nyújt drivert, amihez a gyártója nem ad ki drivert.
Aki akar, még segíthet is, ha elküldi a saját Xmos-a hardver azonosítóját, akkor azt is beleveszem, és ahhoz is jó lesz.
-
titán
válasz dgyuri0123 #41184 üzenetére
Az ördög a részletekben, az audio eszközöknél pedig általában a tápban rejlik. Igazán jó táp alkatrészköltsége sem áll meg 50-100k alatt. Ugyanaz az elektronika, ami egy filléres eszközben szolgál, egy kis tuninggal és egy jó táppal könnyen felső kategóriában találja magát.
-
Zhewarr
csendes tag
Szóval azt "mondod", hogy ami alaplapi "s/pdif", az igazából TTL és 5Vpp-ről kell csökkenteni a jelet 1Vpp-re?
És mi van akkor, ha az általam felvázolt módon van bekötve, tehát egy az egybe ellenállások és kondi nélkül? Tönkremegy valami, vagy rosszabbul szól?Aztat bárki mondhassa...
-
tilla311
tag
válasz krichd1 #41216 üzenetére
Rendben, értem! Én sem akartam használni, ezért beszélünk az Xmos házasságról.
DLL-nek mindössze annyit írtam, hogy a Kiskínai PCM27... bemenete egy fontos azonosító paramétere neki, mert leginkább ez korlátozza be az egész kütyüt (szűk keresztmetszet). Akkor egyről beszélünk.
Mindenkinek
Egyébként az Xmos-ról jut eszembe. Olvastam régebbi hozzászólásaitokat a folyamatos Xmos driver-mizériáról, és gondoltam, megkérdezem, szeretnétek-e egy olyan Xmos drivert, ami az összes Xmos-alapú kütyühöz jó. -
krichd1
addikt
válasz tilla311 #41215 üzenetére
Már kicsit túl van bonyolítva a dolog. A kiskínainak az USB bemenete nem használatos, csak végszükségben, régebben sem arról használták. Régen alaplapi digit koax (s/pdif) kimenetre kötötték, úgy jobban szól.
[ Szerkesztve ]
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
tilla311
tag
"Egyébként tudom, ez mind "kiskínai" [link]"
Jaj, ezt a linkedet nem is láttam az előbb a hozzászólásban. Jó, azért én nem fogalmaztam ennyire általánosan, hogy minden, amiben WM8740 és DIR9001 van, az mind Kiskínai, mert ebben a listában pl ilyen is van, meg teljesen mások is.
Én úgy vettem, hogy az a Kiskínai, ami WM8740, DIR9001 és én még hozzávettem a PCM2704-et is, és azt, hogy milliméterre ugyanaz legyen, mint amit Krichd is mond, és minden alkatrész és csatlakozó ugyanott legyen rajta. Ami szerintem nem szavatolható, hogy minden alkatrész az alap chipek kivételével konkrétan ugyanaz legyen. Így én ezt a design-t tekintem Kiskínainak.
Egyébként ennél még egy fokkal rosszabb a helyzet sajnos: ha megnézitek az eBay-en kijövő találatokat, kb 50%-nál egy olyan szöveg van, hogy az USB chip "egy CM102S, ami hasonló kondíciókkal bír, mint a PCM29xx". Ehhez képest a fotókon jól láthatóan egy PCM2704 van a lapon. Szóval vagy a szöveg hibás kb az összes hirdetésnél, vagy a képek, vagy ez a CMI chip ugyanaz, mint a PCM, és akkor megint tanulok valami újat.
.DLL, még annyit ahhoz, amit írtál, hogy szerintem azért nem elég a WM8740-et és DIR9001-et nézni a Kiskínainál, mert pont az USB része, a PCM2704, ami a szűk keresztmetszet. Egyrészt nem is aszinkron, másrészt pedig 16bit/48k, aminél a WM8740 meg sokkal többet tud. Szóval igazából ezért lenne jó az Xmos-szal házasítani.
-
tilla311
tag
"[...] a Kiskínai, az Xmos+PCM5102 DAC, és valószínűleg az U8+WM8741 is csak egy panel kivitelezési terv, több helyen, több gyárban is gyárthatják őket. [...]"
Igen, ez volt az alapfeltevés, és persze könnyíti a helyzetet, hogy azért vannak némi feliratok az alaplapokon. Tehát a Kiskínait is leginkább akkor lehetne konkrét definícióként használni, ha kapcsolható lehetne egy gyártmányhoz, verziószámhoz.
Xmos-okról tudok behatóbban nyilatkozni ez ügyben. Ott sokon van "PCB Design" megnevezés és verziószám, az enyémen is van, és sok eBay oldalon hivatkoznak is erre, hogy V2.1-es, meg hasonlók.
Továbbá ezért mondtam Krichdnek, az általad figyelmembe ajánlott U8+WM8741-ről, hogy talán bizakodásra ad okot, hogy mindegyiken ugyanaz a "márka" van, ez a bizonyos "YJ-HIFI", tehát akkor ez egy konkrét gyártmánynak mondható. Sőt, én sok más terméknél néztem meg tüzetesebben a képeket, olyan termékeknél, ahol 60 ezres alu-dobozos DAC-ekről volt leszedve a tető, és ugyanez a feliratú, gyártmányú nyáklap volt benne. Hát gondolom, ha valaki beépíti ezt a készülékébe, talán jobban tisztában lehet vele, hogy mi is ez valójában, mint mi, akik itt csak spekulálunk erről.
A végeredmény úgyis akkor dől el, ha már valaki megvette, de addig is azért segít, ha beszélhetünk róla, mert legalább megismerjük egymás véleményét, szempontjait. Nekem segít, nagyon köszönöm mindannyiotoknak!
[ Szerkesztve ]
-
tilla311
tag
Köszönöm szépen a hosszú választ.
Igen, elsőre úgy tűnik a mondat, mitha a Kiskínaira írtad volna hogy az az Xmos, de mire a 8741-hez értél, már értettem, hogy a három darab felsorolásáról van szó.
Krichd1, most NE haragudj meg rám, kérlek. Én tudtam, hogy a kiskínai név úgy jött, hogy valaki elnevezte a sajátját, és ilyen formán ez tényleg egy konkrét dolog, és TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN. De - tényleg ne haragudj meg - azon kívül, hogy valóban igazad legyen, semmi értelme nincs annak, amit mondasz, mert úgyse azonosítható be pontosan, a most árult Kiskínaik közül egyikről sem, hogy pont az-e, mint amelyiket Bajnokpityu is éppen véletlenül megvett. Ahogy DLL is - szerintem - jól látja, Bajnokpityu is biztos kiválasztott a kaphatók közül egy szimpatikus megbízhatónak tűnő darabot, és azt rendelte.
Szerintem fölösleges ezt a nevet konkrétan ahhoz a darabhoz kötni, mivel nem tudjuk azonosítani konkrétan semmi mással. Ráadásul még jobban bonyolítja a helyzetet, hogy a kínaiak nemcsak másolják egymást ezen a téren, vagy én inkább úgy mondanám ez esetben, hogy legyártanak egy típust egy terv alapján, hanem akik ezt árulják az eBay-en, ők is MÁSOLJÁK A FOTÓKAT és a leírásokat egymásról. Szóval mivel fotók alapján is látszik, hogy több féle van, és valószínű, hogy ennél még több van, mert sok fotót átvesznek, és nem a tényleges terméket mutatja, így kijelenthető, hogy Bajnokpityu Kiskínaiját konkrétan semmiféle valószínűséggel nem lehet utánrendelni, és ebből kifolyólag vagy nem is használja senki többet ezt a nevet (Bajnokpityut kivéve), vagy elfogadjuk, hogy ez egy sablon és kész.
Szóljatok ha hibás a gondolatmenetem.
-
tilla311
tag
válasz bkercso #41096 üzenetére
Ezt annyival egészíteném ki, hogy az USB 2.0 csak az alap specifikációja szerint 500 mA, és az, hogy mennyit ad le ténylegesen, az a mai alaplapoknál már nem csak olyan tessék-lássék alapon működik. Ha egy jobb alaplapod van, akkor megfelelhet szigorúbb szabványoknak is, amiből ma már szinte minden alaplap által támogatott a USB Battery Charging Specification, ezek sok esetben piros színűek, és akkor ez akár dedikáltan 1,5 A terhelhetőségűek, tehát magasabb, mint egy USB 3. Sőt, ilyen is van, de ezek a kommersz gépekben egyáltalán nem elterjedtek.
-
krichd1
addikt
Ne keverjük az elnevezéseket, a kiskínai nem a hifiwovos xmos+pcm5102 DAC, vagy annak az ebayes másolatai. Ez a Kiskínai.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz tilla311 #41189 üzenetére
Akkor úgy lehetne egyértelműbben felbontani a kérdést, hogy
- chipek, alkatrészek hangja
- kapcsolások hangja
- konkrét összeszerelt áramkör hangja
- készre kivitelezett készülék hangja trafóstól, házastól, mindenestől, ha van ilyen. Egy jól csillapított stabil háznak elvileg jobb hangja van, de ez már felső kategória.Egyébként jól látod a helyzetet, a Kiskínai, az Xmos+PCM5102 DAC, és valószínűleg az U8+WM8741 is csak egy panel kivitelezési terv, több helyen, több gyárban is gyárthatják őket. Sokan jobban szeretik ezért a KIT-eket, egyrészt olcsóbb, másrészt az alkatrészeket lehet ellenőrizni beépítés előtt, és kidobni ami nem megfelelő.
(#41196) tilla311: Nem teljes az igazság. Neház ugye ezt egyszerűen egy szavakkal leírni, mindig körbe kell írni (sajnos), hogy mi a konkrétum. Mindkettőnél S/PDIF jel közlekedik idáig oké. Optikánál egyszerűbb a helyzet, az általában Toslink, néha mini Jack-Tosilink átlakítóval.
De ugyanígy lehet 3,5-ös Jack csatlakozója az elektromos Spdif jelnek, ahogy pl. sok hangkártyán is így van, tehát nem csak RCA lehet, de az átalakítás megoldható 3,5mm TS vagy TRS to RCA átalakítóval minden további nélkül. Vagy szerelhető koax kábel esetén kérhető eleve 3,5mm-rel szerelve az egyik végén.(#41204) krichd1: Ja értem ezt nem tudtam. De valószínűleg ő is csak megrendelte az egyiket, max megbízható forrásból, így biztosítva, hogy eredetiek legyenek az alkatrészek?
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
tilla311
tag
válasz bkercso #41091 üzenetére
Nekem van ehhez több féle műszerem, egy-két napon belül kell még több mást is mérnem, és akkor lemérhetem az Xmost és a Kiskínait, ha érdekes még a dolog.
(#41096) bkercso ezt úgy lehet egzaktul megmondani, hogy van ehhez virtuális fogyasztó, aminek pontos az ellenállása (állítható is), és akkor terheléses vizsgálattal pontosan megmondható, hogy egy konkrét USB port vagy táp vagy akku pontosan mekkora terhelést bír. Én autós szivargyújtó-usb adaptert mértem be így, hogy bírja-e a ráírt paramétereket, mert ott ugye az autó akku nem lehet korlátozó tényező, de hát persze kiderült, hogy az adapter a gyenge láncszem, szinte az 1 ampert se bírta, nem hogy a 2-t, ami rá volt írva...
Ha szükséged van esetleg a fönt említett dolgokból valamelyikre valamit bemérni, szívesen állok a rendelkezésedre. Nyilván van mindenféle komoly műszered, meg ellenállásod, de azért hasznosak ezek az erre való kütyük, mert nem kell hozzájuk mindenféle usb kábeleket meg csatikat megbontani, műszereket sorbakötni stb... Laborműszerrel végeztem ellenörző mérést, és egész korrekt eredményeket adott.
-
Ribi
nagyúr
válasz Zhewarr #41203 üzenetére
Plusz 1 kondi és 2 ellenállás, mert a jelszintje az alaplapi tüskén még más mint a kivezetésen.
-
krichd1
addikt
válasz tilla311 #41199 üzenetére
Nem egészen. A kiskínainak Bajnokpityu nevezte el így saját példányát, linkelte is korábban pontosan melyik kivitelezésről van szó, visszakereshető. Tehát egy konkrét típus/példány lett elnevezve erre a névre, lehet az van most nálad.
A műveletei erősítőket, más néven (op-amp) között nagyon sok hamis példány létezik, ezért ezekből érdemes megbízható helyről rendelni.
Saját véleményem szerint inkább diszkrét felépítésű DAC-ot vennék, amiben ilyenek nincsenek. Legalábbis én nem szeretek op-ampot csereberélni, vagy olyan gyári DAC-ot, amiben ha van is műveletei erősítő, legalább biztos eredeti.[ Szerkesztve ]
-
Golota
aktív tag
válasz tilla311 #41198 üzenetére
Vilagos. A kivezetés az ezek szerint optikai. A lap leirasa szerint is. Au alaplapi konnektorra viszont csak annyit ir, hogy spidf out header... Akkor ezek szerint van remeny, hogy az nem optikai.
Van egy doglodo xonar DG, elvileg azon is kellene lenni digi kimenetnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Milyen autót vegyek?
- iPhone topik
- VHS digitalizálás
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Ingyenes magyar EPG szerver észrevételek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Napelem
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.