Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibi14
tag
válasz
Frawly #35694 üzenetére
Hát, nem hiszem hogy táp hiba, mert a játék ssd nek nincs semmi baja, meg az adat vingyoknak se, ram hibát is kizárnám, mert teljes generáció csere volt. Az előző ssd 4. generációs rendszeren halt meg. A mostani meg 8. alatt szórakozik, és ugyan úgy a rendszer ssd. mindkét esetben hdd-ről futtatva a windowst nincs fagyás.
Az egész úgy indult, hogy nem tudott bootolni a rendszer, esti leállítás után. Azt megoldottam, utána jöttek a fagyások. -
tibi14
tag
Sziasztok!
Ennek mekkora az esélye? Behalt a Kingston HyperX Fury 2.5" 120GB SATA 3 SHFS37A/120G 4 hónappal a garancia lejárta előtt.Kaptam helyette KINGSTON SUV500120G, ami 5nap üzemidő és 300GB után behalt.Ugyan azt produkálja, mint az elődje, windows fagyások, másolási hiba ilyenek. Vezérlő hibára gondolok.
Vélemények? -
Frawly
veterán
válasz
gya/352 #35689 üzenetére
Ja, hátha munkahelyi gép, akkor meg végképp nem érdemes az SSD miatt aggódni. Ha esetleg belassulna, akkor a legfrissebb Xubuntu .iso-t letöltöd, Rufus-szal kiírod pendrive-ra, bebootolsz Live módban, nyitsz egy Terminált, majd kiadod benne ezeket a parancsokat:
su -
fstrim -a -vDe jó rá valóban a Win To Go futtatása is, valami külső USB-s HDD-ről.
-
Frawly
veterán
válasz
Archus #35677 üzenetére
Ez ilyen. Van, akinél ciripel ugyanaz az SSD, másnál nem. Nálam a 860 EVO nem ciripel. Az MX300 ugyanabban a gépben ciripel, másnál meg nem. Valóban az van, amit már írtak, a táptól függ. Bár olyan írás is van a neten, ami a proci energiagazdálkodással hozza összefüggésben, pl. a BIOS-ban bizonyos C-state-ek kikapcsolása, de ez nekem nem segített.
A 860 EVO-n kívül az összes SSD-m ciripel. ThinkPad X220-ban és Latitude E5430-ban is (ebben nem tudtam kipróbálni a 860 EVO-t).
-
gya/352
tag
válasz
Doky586 #35671 üzenetére
Köszi mégegyszer az ötleteket. Ez az win XP SSD-vel megoldás nekem sem tetszik igazán, de munkahelyi gépről van szó. Gondolkodtam rajta hogy rakok a gépbe RAM-ot és veszek rá egy win10-et néhány ezer forintért, de úgy döntöttem nem invesztálok a saját pénzemből egy fillért sem a munkahelyem gépébe. Ez is csak az informatikusok jófejsége hogy felajánlották hogy raknak SSD-t a gépbe hogy annyival is gyorsabb legyen. Az már más kérdés hogy klónozták a vinyót egy 2010-es Acronis-sal, ami valóban CSAK klónozott, így az SSD-n persze hogy nem lett helyes az alignálás. Hab a torán hogy ma reggel mikor bekapcsoltam a gépet az SSD-ről nem bootolt, visszatettem a régi vinyót onnan jó volt, az SSD-ről viszont eltünt a partíció. Ha csak tehetem nem szoktam az informatikusaink segítségét kérni, igyekszem mindent megoldani magamnak, úgy gondolom a folytatásban is ez lesz és én fogom újra leklónozni a HDD-t egy AOMEI-vel vagy Macriummal.
-
regener
veterán
Üdv topiklakók, a Crucialhoz kapott Acronis vagy a Macrium jobb ssd->ssd klónozásra?
Partíciókkal együtt persze. 180GB -> 500GB SSD-re költöznék fel. -
Archus
csendes tag
Köszi a válaszokat
Utánaolvasgattam a ciripelésnek, és úgy látom nem vagyok ezzel egyedül.
-
Doky586
félisten
válasz
Archus #35677 üzenetére
Ha egy vezetékben áram folyik akkor akörül mágneses tér alakul ki. A mágneses terek vonzák vagy taszítják egymást. A vonzás és taszítás a nem rögzített vezetékeket mozgatni fogja, ez bizonyos áram változásokat hangfrekvenciás füttyé alakítja. Ha kézrátétellel sikerül megtalálni melyik alkatrész fütyül akkor kis ragasztóval (pl technokol) jó eséllyel megszüntethető.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Archus #35677 üzenetére
Ez a tápegységen is múlik (és azon is, hogy hol milyen a kontakt). Zavarszűrő/ferrit gyűrű/mágnes van -e a megfelelő helyeken. A földelés pl. megfelelő -e. Milyen "minőségű" áramot/villanyt szolgáltatnak. Valaki flexel vagy hegeszt -e ugyanazon a körön. Szóval sok mindentől függhet.
-
Raymond
titán
válasz
Archus #35677 üzenetére
Kiprobalhatod masik gepben es ott jo eselyel nem fog ciripelni. Ez sajnos egy ilyen dolog, valamilyen hardware kombinacio elohozza. Pl. a Crucial-ra itt irtak tobbszor hogy ciripelnek, nalam van most 5 kulonbozo (3x PC, 1x lapos, 1x kulso egy SATA2USB kabelen) es egyik se ciripel.
-
Archus
csendes tag
[SSD Hang]
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Samsung 850 Evo SSD-t. Szépen működik, gyors, csak HDD hangokat ad. Amikor ír vagy olvas akkor hallatszik a tipikus HDD kerregés. Mivel egy csendes laptopban van, (más merevlemez nincs) biztos, hogy ez adja a hangokat. Szerintetek mi lehet ez? Elvileg nincs benne mozgó alkatrész.
Használtan vettem 0 GB írással, papírok nélkül. Szerintetek kínai hamisítvány? HD Sentinel minden infót ír róla, ez alapján jónak tűnik.
De akkor miért van hangja? -
dugo_
veterán
válasz
z123456z #35675 üzenetére
Futtasd le a lemezen, aztán mérj újra:
http://www.puransoftware.com/DiskFresh.htmlEnergiagazdos mókolásnak nem igazán a sebességhez van köze, pláne ha nem is állítottál rajta semmit.
-
zizidor
őstag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy az SSD-ről törölt fájlokat vissza lehet még állítani, vagy a trim miatt ezek ténylegesen törlődnek? Van egy Win10-es gép amit eladnék, de a személyes dolgaim nélkül. Elég ha csak törlöm a saját profilomat és a trim elintézi a többit, vagy jobban járok egy újratelepítéssel?
-
z123456z
őstag
Még egy kérdés erejéig visszatérnék a problémámhoz.
Az energiaséma beállításai között van egy hdd-re vagy ssd-re vonatkozó energiatakarékos mód ( nincs előttem, nem emlékszem pontosan ), az úgy emlékszem be van kapcsolva. Az mit csinál pontosan? Okozhatja a lassulást? Ugyebár az update elött is ez az energiaséma volt, akkor nem jelentkezett, de hátha az új fw miatt. Azért kérdem, mert néha, ha más program fut, bezárom és rögtön inditok egy mérést, akkor látszólag semmi gond, de a következő mérés megint lassabb. Valójában nincs látható jele a lassulásnak, azért foglalkozom vele ennyit, mert a tudat idegesít.
Köszi -
Frawly
veterán
válasz
Doky586 #35663 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ha megy, le kell tiltani, hanem ha valakinek csak az XP alternatíva, és nem megy a TRIM, akkor nem kell senkinek a kardjába dőlni, meg emiatt idegeskednie, főleg, ha újabb SSD-je van, az újabbon azt értve, hogy az utóbbi 3-4 évben megjelent.
Persze én XP-t nem használnék semmire. Nem a TRIM miatt, de elég régi, elavult rendszer minden szempontból. Nem kéne már átlag felhasználásra erőltetni.
Nyilván nem haszontalan, ha megy a TRIM, mert megkönnyíti a garbage collectiont. De ha nem megy, az sem lehetetleníti el. Mondom, ez régebbi SSD-knél volt fontos, amik még régi vezérlőkkel voltak felszerelve, amelyekben vagy nem volt GC, vagy volt, de elég kezdetleges. Ott sokat számított, néhány hét alatt brutálisan be tudott lassulni az SSD TRIM nélkül.
Egyébként nekem Linux alatt nincs is engedélyezve a TRIM, sem discard mount nincs, sem rendszeres fstrim. Néha napján kézzel futtatom le az fstrim-et. Volt már, hogy 3 hétig sem futott le TRIM, és nem lassult be az MX300.
Igazából ha nem hiszed el, fordítva kéne, teszteld te a letiltását. Majd számolj be, ha belassulást tudsz kimutatni. Nyilván nem ajánlom ennek ellenére senkinek, ha megy a TRIM, akkor piszkálja, vagy letiltással próbálkozzon. Ha egyszer tudja az SSD és az OS, akkor legyen használva rajta ez a funkció is, ne legyen parlagon hagyva.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Doky586 #35663 üzenetére
Mit korábban írtam, nem ment a trim egy régi 775-s géppel és csak tesztelővel vettem észre, hogy kb felére csökkent az írási sebessége az ssd-nek, de a gép használata közben semmit és mindezt 8-9 hónap után. De ettől függetlenül nem fogom kikapcsolni a mostani ssd-mnél, mert nem véletlen került bele ez a funkció.
(#35664) Sethdobaloah
Nekem egy Toshiba XG4 van és alapjáraton 50 fok körül szokott lenni, pedig hűtőborda is van rajta, intenzívebb használat során 60-65ig is fel tud menni. -
törölt tag
válasz
Nuada herceg #35666 üzenetére
Köszi nektek, akkor én nem foglalkozom vele
Ha meghal, majd cserélig gariban, adatot úgy sem vesztek.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
#42431471 #35664 üzenetére
Corsair?
Egyébként a bx500 melegszik. Többen is azt mondják. Nálam is volt terhelés alatt 70 fokos is.
De valaki más mondta itt a fórumban hogy az övé meg még nem ment 45 fok fölé. Terhelés alatt sem. Szóval nem tudom mit lehet hinni ezzel kapcsolatban.
Én cseréltettem egy másik márkára. -
törölt tag
Vettem egy BX500-as ssd-t, és klónoztam rá a korábbi ssd-t. A gépemben egymás mellé vannak csavarozva, szóval eléggé hasonló körülmények között vannak.
A klónozás közben a korábbi hyperx 40 fok alatt maradt, az új corsair meg elment 67 fokig. (HD sentinel szerint)
Ez normális? Mert nekem eléggé ijesztőnek tűnik. -
Frawly
veterán
válasz
gya/352 #35658 üzenetére
Elég sima Ubuntu-t vagy Xubuntut letöltened. Mikor bebootolsz, akkor kipróbálást nyomsz telepítés helyett, így tudod Live módban használni. Mikor már fut, nyitsz egy terminált, oda beírod:
sudo fstrim -a -vEz meg fogja trimezni az SSD összes partícióját. De az az O&O Defrag is megcsinálja, meg akármelyik újabb 3rd party defrag progi, ami már ismeri az SSD-ket. Ezek az újabb progik már töredezettségmentesítést hajtanak végre, ha SSD-t érzékelnek, hanem TRIM-et.
(#35660) Doky586: a modern SSD-ken nem feltétlenül lesz TRIM nélkül belassulás. A modern vezérlőkben elég jó a garbage collection. A régi SSD-knél volt igaz, hogy sokat számított a TRIM.
-
Frawly
veterán
válasz
z123456z #35647 üzenetére
A Rapid Mode nem szemfényvesztés, de erős gép és megfelelő spéci szoftverek kellenek, hogy kihasználd. Egyébként a Rapid Mode arra is jó, hogy valaki megnézze, hogy mi lett volna, ha NVMe SSD-t vett volna. Ha a Rapid Mode nem gyorsít a felhasználásán, akkor az NVMe-től sem lett volna gyorsabb a rendszere a SATA-hoz képest.
-
Doky586
félisten
-
gya/352
tag
Köszönöm mindenkinek az ötleteket. A linuxos megoldás egy pendrájvról nekem is eszembe jutott, de mivel nem vagyok linux user, így nem tudom melyik disztróval érdemes próbálkozni, és milyen parancsot kell lefuttatni hozzá. Valahol egy fórumon olvastam olyat is hogy nem kell ezzel a TRIM-mel foglalkozni, tudomásul kell venni hogy nem támogatja az op rendszer, használni kell az SSD-t és kész. Találtam egy Auslogics Disk Defrag nevű progit, ami elvileg tud valami SSD optimalizálást és fut is XP alatt, el is indítottam, valamit csinált is, elvileg a TRIM-et is csinálná, de olyan lassú volt hogy inkább megszakítottam. Egy fél óra alatt sem csinálta meg és közben a lemezműveleteket meg érthetően nagyon visszafogta, így nem lehetett a gépet addig használni. Ráadásul elég izmos mennyiségű adatírást generált. Az alap kérdésem, hogy a TRIM nélkül mi fog történni, továbbra is kérdés. Szerintem "csak" lassabb lesz egy idő után az írás az SSD-re.
-
Emperor_
addikt
-
Doky586
félisten
válasz
gya/352 #35654 üzenetére
Csak egyetlen ingyenes megoldást találtam rá: Telepítesz usb3 hdd-re egy Win-to-Go t aktiválatlan win10-el és azzal bootolsz és futtatod le hetente az optimalizálást (trim-et).. Sajnos még a winPE sem tudja ezt, legalábbis azok amiket én néztem..
Vagy valami linuxos megoldást.
-
gya/352
tag
válasz
Dragon3000 #35651 üzenetére
Azt nem írtam, hogy egy Kingston SSD-ről lenne szó. A Kingston programja nem megy XP alatt sajnos.
Valami független program ami végre tudja hajtani a TRIM-et nem létezik? Hogy nem írt még egy ilyen programot senki? -
pepejoe
tag
-
Doky586
félisten
válasz
Dragon3000 #35651 üzenetére
Biztos hogy azok mennek XP alól..? [kép]
Esetleg a Paragon Hard Disk Manager (fizetős) progival (?) pár naponta v hetente lefuttatni az ssd-n az optimalizálást.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
gya/352 #35650 üzenetére
A legtöbb esetben az ssd-hez járó programmal manuálisan is tudod optimalizálni az ssd-t így sok károd nem lesz belőle, sokáig használtam egy samsung 120 gigás ssd-t olyan gépben ami csak ide módban tudta kezelni a satat, akkor se volt trim meg társai. Használat során nem vettem észre, hogy lassabb lett volna az ssd csak 8-9 hónap használat után tesztelve, de a samsung programjában lévő optimalizálás vagy milyen néven volt lefuttatása utána újra a régi értékeket produkálta az ssd.
-
gya/352
tag
Korábban már feltettem az alábbi kérdést, de választ nem igazán kaptam rá, ezért újra próbálkozom. Van egy régebbi gép, XP fut rajta. Tennék bele SSD-t. Particionálást megcsinálom másik gépben hogy jó legyen az alignálás. De ugye XP alatt nincs TRIM. Mit fogok ebből érezni? Egy idő után esetleg lassabb lesz az írási sebesség? Jól gondolom? Vagy lesz más negatív következmény is?
-
z123456z
őstag
válasz
Emperor_ #35646 üzenetére
Írtam oda is, de valamit elnéztem, és megoldás helyett ajánlották, hogy nyaggassak mást, ők Amerika. Várok egy BIOS frissítést, hátha ( viszonylag friss modell, várható még szerintem ). Találtam külföldi oldalon pont ilyen esetet, ott cmos elem ki-be megoldotta, de az pc volt. Mindegy, ennyit a samsungról meg a magicianról. De van még egy tanulság, ne buzeráld a firmwaret, ha minden ok. De köszönöm a válaszod.
A rapid mód számít valamit? Kipróbáltam, és elképesztő eredményeket mértem, de nem tudom, hogy van e gyakorlati haszna is, vagy csak szemfényvesztés? Van a gépben 12giga RAM, ebből normálisan 21% körül használ, rapid módban kb 31%-ot.
-
Emperor_
addikt
válasz
z123456z #35642 üzenetére
Ötletem nincs a gyorsításra.
A beállítások rendben vannak. Egyedül a szekvenciális írás esett vissza. Ez nem akkora baj, az operációs rendszer sebessége nem ezen múlik, hanem a 4k sebességen.Esetleg írj a Samsung supportnak, hogy firmware frissítés után ebbe futottál bele.
-
törölt tag
Az egyik régebbi gépemben tegnap ment tönkre a Samsung 850EVO 250GB-os SSD, 95%-osan. Valószínűleg a vezérlő mehetett tönkre. Mielőtt megveszem az új SSD-t, ideiglenesen beletettem egy régi, körülbelül két éve a fiókban lapuló, egykor nem ajánlott, low-end SSD-t, Egy 120 GB-os Kingston V300-ast. A kis SSD még mindig kiválóan működik, az SSDOK szerint még mindig 100%-os, pedig 14TB írás már van benne, és két évig csak a fiókban állt, nem volt használva.
Azért örülök, hogy de ez a kis cucc még mindig megbízhatóan működik, és ha ideiglenesen is, de kisegít. -
Pgraph
aktív tag
válasz
Dragon3000 #35639 üzenetére
Egyetértek, ugyanígy gondolom!
Ha egy adott feladatot tökéletesen ellát egy régebbi eszköz, nincs értelme cserélni csak azért, mert van újabb... Akkor válik elavulttá, amikor a feladatát már nem tudja ellátni. -
Frawly
veterán
válasz
z123456z #35634 üzenetére
Te tudod. Ha neked fontosabb a Windows-telepítés, mint az SSD sebessége, akkor legyen. Egyébként nem is biztos, hogy a teljes meghajtótörlés megoldaná, csak egy próbát megér alapon írtam.
(#35640) Nerazim: a SMART adatokban hiba nem látszik. Persze attól még halódhat, a SMART sokszor nem jelzi ki, főleg, ha a vezérlő haldoklik.
-
z123456z
őstag
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Frawly #35632 üzenetére
Itt most az ár lényegtelen, csak leírtam, hogy mire jó egy régi, kicsi és szerinted lassú ssd, ha az ember fejleszt. Ha működik, akkor minek vegyen az ember másikat, ha ezt is fel tudja bizonyos dolgokhoz használni így nézve szerintem az a pocsékolás, ha szarul tervezik meg és pl garancia után elhullik és venni kell egy másikat, ezzel is csak a szemetet termelik, a helyett, hogy mondjuk a garancia idejének a 2x-t is tudná. Nem mindenkinek kell amúgy több terás ssd, és a sata csatlakozó nem hiszem, hogy 10-20 éven belül el fog tűnni, mert a hdd-nek és az optikai megoldásoknak bőven elég ez a csatlakozó felület is. De a vélemény különbségen nem fogunk összeveszni.
-
Amazonas
senior tag
válasz
nfsu17 #35635 üzenetére
Szia,
több nem lesz, viszont ha a rendszert a vinyó helyett erre klónozod át (pl. Macrium Reflect Free-vel vagy a Samsung saját progijával), vagy csinálsz egy új install-t, akkor fényévekkel gyorsabb lesz a géped - ami a legfontosabb, hogy érzetre is.
Telepítés előtt a BIOS-ban állítsd be AHCI-re. -
nfsu17
veterán
Hellosztok.
Van egy régi gépem.
MSI 790GX-G65
Ez még csak SATA2-t tud.Vettem egy EVO 860 500GB-ot.
Tudom, hogy az 500MB sebesség nem elérhető ezzel - vagyis gondolom -, de ez így megfelelő lehet?
A win hdd-n van, ha ez számít valamit.AS SSD szerint AHCI mód sincs nálam beállítva (BAD).
Ha több nem lesz, akkor elfogadom, csak érdekelne az okosabbak véleménye.
-
z123456z
őstag
válasz
Frawly #35633 üzenetére
Megmondom őszintén, eszem ágában sincs újratelepíteni a Windows-t. A fénykép meg azért készült, mert a lányom gépe, nem megy fejből a bejelentkezés ph-ra, a telefon pedig ott van, és be is tudok lépni róla. Vagyis csak róla tudok gyorsan. Ennyi a sztori. Jobban érdekelne, hogy miért szarja össze magát egy frissítéstől.
-
Frawly
veterán
válasz
crylicious #35617 üzenetére
Ha még nem vetted meg, a 960-as helyett a 970-es Samsungot ajánlom inkább. Nagy varászlás nem kell, beteszed a gépbe, UEFI boottal bebootolod a Win10-telepítőt, és elkezded telepíteni. Semmilyen trükköt nem kell végrehajtani.
(#35631) z123456z: próbálj meg az SSD-n végigfuttatni egy secure erase-t, vagy végigtrimezést (a meghajtó egész felületén, pl. linuxos blkdiscard parancs). Ezzel minden adat törlődni fog róla, de hátha visszaállítja a sebességét.
SSDOK-ot meg kár volt monitorról fényképezni. Nem díszből van rajta a Create Screenshot gomb, szép sárgán és vakítóan világít bele a szemedbe, hogy észrevedd. Ráadásul kulturáltan png-képet lő, ahogy azt kell, jobb minőségű lesz, mint a jpeg.
De a CDM mérési eredményekről is lehet Windows Képmetszővel képet készíteni, csak az adott ablakról, vagy Alt+PrnScr kombó. Esetleg a CDM tud szöveges formában is eredményeket menteni.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #35624 üzenetére
A 60-120 gigás SSD ma már rettenet olcsó, pendrive árában van. Nem nagy tragédia, ha tönkremegy. Még az ODD meghajtók sem tartanak örökké, ahogy semmi sem.
Annyit rá tudsz szánni a NAS-ra is, sok évenként 5-6 ezer forintot, abba még nem rokkant bele semmi. Főleg, hogy ilyen házi szervereknél csak olvasás megy róla, így nem sok terhelést kap.
-
z123456z
őstag
-
z123456z
őstag
-
z123456z
őstag
Sziasztok. Samsung magician ( ha jól írom) megcsinálta a 2.5 860 Evo fw frissítését. Szinte minden sebesség visszaesett a mérések szerint. Eddig ilyen volt:
A latest fw-rel az írás jelentősen visszaesett ( nincs kép róla, annyira felbosszantott, hogy elfelejtettem ) ~480-ról ~320-340-re. Mit lehet tenni, egyáltalán számít e, ha igen, miben fog jelentkezni?
Köszi
Rapid mód számít valamit a gyakorlatban? Azt aktíválva szenzációs értékek születnek, más kérdés hogy egyáltalán észrevehető e? Memória használat 18-21%-ról 30-31-re nőtt vele.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Frawly #35622 üzenetére
"De tegyük fel, az adott SSD menne 20 évig. Az mire lenne jó? Annyi idő alatt mind sebességben, mind tárhelyben teljesen elavul"
Csak erre a részre reagálnék, pl van egy épített nasod és lecseréled az ssd-t a gépedben a régi 60-120GB-os ssd bőven elég a nas rendszernek, amit nálam pl egy velociraptor 500GB-os szolgál, amin van 30GB adat. Ha a bátyámnak nem kellett volna a 840 120GB-os ssd, ment volna a nasba.
-
Frawly
veterán
válasz
Pgraph #35605 üzenetére
Én szoktam ilyesmiket írni, de nem olvastad el figyelmesen, mert pont azt írom, hogy sok év után megy csak tönkre. Olyan sok, hogy nem kell vele foglalkozni.
Nehogy azt hidd ám, hogy a HDD-k örökké mennek, nagy átlagban azok sem tartanak tovább, mint az SSD-k. Még az alaplapok sem mennek örökké. Nem tervezett elavulás, de mindennek van egy végső elöregedési, fáradási határa.
Ezen tipikusan azok szoktak aggódni, akiknek nem volt még SSD-jük. Vagy nem ment még tönkre HDD-jük.
De tegyük fel, az adott SSD menne 20 évig. Az mire lenne jó? Annyi idő alatt mind sebességben, mind tárhelyben teljesen elavul (addigra olcsón kapsz sok terás SSD-ket majd), meg a gép is kirohad alóla, és nem találsz gépet hozzá, amibe beletedd, mert addigra a csatolófelületek is változnak. Kb. mintha 1999-ben készült 128 megás, USB1.1-es pendrive-ot akarnál még most is 20 év után használni, vagy egy ATA66-os 8 gigás IDE HDD-t. Semmi nem fér már rá, bűn lassú, ha még működne is, mi a francnak?
Érdekes azon nem aggódik senki, hogy az SD kártyák, meg pendrive-ok milyen gyorsan halnak. Pedig sok olcsóbb SSD is pendrive árában van, azon meg aggódnak.
Ha valami ilyen informatikai eszköz megy 20-30-40 évig, az pocsékolás. Azt jelenti, hogy durván felülméretezték a gyártástechnológiát, ami értelmetlenül drágította a terméket, és kidobott pénzt volt az ablakon a plusz ráköltött pénz.
-
kefe13
tag
válasz
crylicious #35619 üzenetére
-
Emperor_
addikt
válasz
crylicious #35617 üzenetére
jobb oldalon, tudástár jelölővel, 2. cikk.
-
crylicious
lelkes újonc
Sziasztok!
Elnézést előre is a kezdő kérdésért!
Arról lenne szó, hogy szeretnék venni egy 250 GB-os Samsung 960 EVO-t.
Na mármost ugye van egy HDD-m, amin a régi rendszerem csücsül, viszont szeretném az egészet elsüllyeszteni, és win10-zel új életre kelteni+behelyezni az SSD-t. Sok mindent hallottam, és olvastam is (úgy néz ki vagy kevés volt vagy bátortalan vagyok.. vagy egyéb), de már nem tudom, hogy is kellene ehhez az egészhez hozzá kezdenem. Először is hallottam, hogy BIOS-t kell frissíteni, a szűz SSD-n firmwaret kell frissíteni, a régi HDD-t az OS telepítésekor ki kell húzni, stb. stb.
Tudok találni egy teljesen kezdőknek szóló leírást, vagy esetleg valaki el tudja ezt folyamatot mesélni lépésről lépésre?
Gigabyte ga-h97-d3h alaplapom van, ha ez számít.Üdv, és köszi!
-
válasz
galervin93 #35615 üzenetére
Egyre kevesebben aggódnak azért, de cc 5 éve én is eléggé ráfeküdtem a dologra, de ez lehetett talán azért is, mert nem sokkal azelőtt váltottam oprendszert és nem volt túl ismert abban való SSD funkciók támogatása.
Ennyire ástam bele magam csak, ma már megmosolyogtató az egész írás 95%-a, de akkor úgy éreztem utána kell néznem pár dolognak. De ha para van, az legyen rendesen para!
Most látom, hogy a blog legalsó linkje frissült oldalra visz és a legújabb disztróhoz is adtak ki még optimalizálással kapcsolatos tippeket.....
SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint 19.1
Szóval aggódni nem kell, optimalizálni viszont érdemes.
Mellesleg a 4+ éve használt Intel 520 kondícióját nemrég néztem, ha már egy hibás SSD került a kezembe, miért ne nézzek rá arra is, 100%-os még mindig az Intel 520 kondija. Akkor nem aggódom már én se!
-
galervin93
addikt
válasz
ubyegon2 #35614 üzenetére
Akkor nem csak én érzem a "lejesett a kondícijóm eccázalékot", meg "három bájttal kisebb az írási sebességem, mindmeghalunk?" jellegű aggodalmakat feleslegesnek, megnyugodtam.
Pár SSD-t hajtok illetve építettem be különböző gépekbe az elmúlt 3-4 évben, kutya baja egyiknek sem. Használni kell és kész, ha tönkremegy akkor meg cserélni. Új vásárlása előtt ide felnézni, és ennyi, de hogy most itt naponta futtatni a teszteket, atyaég, mikre nincs ideje egyeseknek...
-
Az SSD, de főleg a felhasználó halála a folyamatos vizsgálgatás, hőmérséklet nézegetése, lassan már a sata tipusoknál is. Igaz nekem az első SSD Intel 520, az meg nem is mutatja a hőfokot, így erre az értékre rá se szoktam nézni a többinél sem. Amikor megveszem az SSD-t letesztelem, ha normálisak az értékei, onnantól kezdve nem nagyon tesztelgetem, ill. de, rakok rá lapátnyi oprendszert és használom. 4-5 éve még nagy divat volt kímélni, optimalizálni az SSD használatot, ma már optimalizálni is csak annak érdemes, aki tudja mit csinál vele, de ezeket a milisecundumokat, ami sebességben nyerhető, úgysem fogjuk érzékelni.
Ha valami jó, azt értelmetlen folyton vizsgálni, majd jelzi ha valami baja van. Ha meg valaki Winnel szennyezi be az SSD-jét, annak már úgyis mindegy....
(arra már ki sem térek, hogy van, aki hangokat is hall az SSD-ből)
-
Amazonas
senior tag
válasz
Pgraph #35609 üzenetére
Nem hiszem, hogy lenne szándékosság, mert akkor menetrendszerűen halnának le az SSD-vezérlők.
"szinte evidenciaként van kezelve az, hogy maximum pár év, és biztos megdöglik az SSD (bármilyen)."
Szerintem, ilyet senki nem írt. Amire sokszor utalnak az az, hogy inkább a vezérlő hajlamosabb hamarabb beadni a kulcsot, mint a mai NAND-ok, de mint ti is hoztatok fel példákat, sokkal több évig elmennek ezek.
Ami bizonyosságot nyert az évek alatt (nem csak az SSD-k esetében), az az, hogy a 2000-es években, széles körben bevezetett ólommentes forrasztási technológia miatt a forrasztási pontok kevésbé tűrik jól a hőmérséklet-ingadozásokat (bár más, a környezetre kevésbé káros adalékanyagokkal próbálják ezt ellensúlyozni), illetve, maguk az integrált áramkörök is egyre kisebb csíkszélességen készülnek, ami ismét csak növeli a hőmérsékleti hatásoknak való kitettséget. Maguk az áramköri komponensek is egyre kisebbek, ami újabb hibalehetőség (nem jellemző, de egy rossz mozdulattal történő megfogással észrevétlenül lepereghet egy apró kondenzátor, pl., ami ha nem is azonnal, de később bajokat okozhat) és ma már (kevés kivétellel) alig található PTH-alkatrész egy átlagos PCB-n, ami még viszonylag jobb rögzítést eredményezett: ma már többniyre csak SMT-vel lehet találkozni (ami külalak szempontjából csak jó).
Az SSD-vel kapcsolatban, tesztek azt mutatták, hogy az adatok beírásakor a magas hőmérséklet, míg azok tárolásakor az alacsonyabb hőmérséklet a kedvező (a töltéscsapda sajátosságai miatt). -
Pgraph
aktív tag
-
Pgraph
aktív tag
válasz
Raymond #35606 üzenetére
Ezt írom én is, hogy nem a túlírás a probléma a legtöbb esetben, hanem a vezérlő.
A kérdésem inkább arra irányul, hogy nincs-e szándékos turpisság a vezérlő lehalás mögött.
(Amúgy 4. éve hajtok én is egy 2,5-ös Samsung 850 EVO-t, illetve nem olyan régóta egy Crucial MX500 m.2-t, ami néha SMART szerint forrófejűsködik.) -
törölt tag
válasz
Pgraph #35605 üzenetére
Sok dolog befolyásolhatja az SSD élettartamát. Nálunk a családban előfordult olyan korábban, hogy egy anno felső kategóriásnak tartott HyperX Savage SSD egy hónap alatt kipurcant, míg az alsó kategóriában versenyző, nem nagyon ajánlott tömegtermék, egy Kingston SSDnow V300-as meg évekig jól ment.
-
törölt tag
válasz
Pgraph #35605 üzenetére
Szia!
Nem arról van szó, hogy csak a vezérlő miatt megy tönkre, hanem arról, hogy a tönkrement SSD-k nagyobb része romlik el a vezérlőtől, mint az elhasználódástól. De ez nem jelenti azt, hogy ez minden esetben így van. Nálam most van egy SSD negyedik éve, és még a mai napig is jó. Nem kell annyira parázni az SSD használatától. Be kell rakni, fel kell telepíteni rá a rendszert, és rendesen használni.
-
Raymond
titán
válasz
Pgraph #35605 üzenetére
"szinte evidenciaként van kezelve az, hogy maximum pár év, és biztos megdöglik az SSD (bármilyen)"
Valamit nagyon felreolvastal mert nem ez van. Amit mondunk az pont az ellenkezoje - nagyon nagyon keves felhasznalo van aki az iras miatt problemakba futna meg even utan is. Viszont az SSD ha megdoglik akkor inkabb azert mert mas problema volt - a controller vagy mondjuk kabel vagy alaplap problema. Ezeket nem lehet elorejelezni es ugyanugy fennallnak HDD-knal is.
Azta vannak ismert sorozatok ahol eleve NAND problemak vannak es nem kell eveket varni - mint peldaul az Adata SU650 visszajelzesek az utobbi fel evrol.
"Miért nem mehet egy SSD, akár 20 évet is?"
Mehet, nalam pl. az Intel X25-V 40GB a legregebbi a maga 8+ evevel es meg mindig megy.
-
Pgraph
aktív tag
Sziasztok!
Csak elméleti érdeklődés...
Ahogy olvasgatok itt az SSD-k élettartamáról, szinte evidenciaként van kezelve az, hogy maximum pár év, és biztos megdöglik az SSD (bármilyen). És ahogy szó van itt róla, nem a túlírásba hal bele, hanem a vezérlő adja meg magát.
De az mitől? A hőmérséklettől, vagy valami rejtett counter van benne, és az dögleszti le szándékosan? (A' la Villanykörte összeesküvés-elmélet...?)
Miért nem mehet egy SSD, akár 20 évet is? (Most ennek a praktikus konzumer oldalától tekintsünk el.) -
Frawly
veterán
válasz
Ciccuka #35601 üzenetére
Nem látom, hogy ez hol cáfolja azt, amit írtam. Igen, voltak vele problémák. Én csak egyről tudtam, de ezek szerint két lépcsőben is volt vele gond, de a legutolsó javítás már rendben van, a legújabb firmware meg a legújabb Samsung Magician használatával. A legutolsó linkeiden is az van, hogy jött ki hozzá újra fw.
Ami a linuxos problémát illeti: sok SSD van a Linux kernelben úgy fekete listára téve, hogy nem megy a NCQ TRIM. Ebben az összes 8xx-es Samsung érintett, ahogy a cikk írja, a 850 Pro is, ami aztán egyáltalán nem szar SSD. Én is használok 860 Evo-t Linux alatt, semmi baj nincs vele. Annyi, hogy az NCQ TRIM hiánya miatt a discard mount opció helyett fstrim-et ajánlott használni, de ez a gyakorlatban nem okoz semmilyen hátrányt, nem lassul be az SSD sem. Szóval a linuxosok feleslegesen szoktak emiatt aggódni. Meg ebben nem csak Samsung 8xx-es SSD-k érintettek, hanem egy csomó régebbi Crucial meg más SSD is. Nem kell vele foglalkozni.
Szóval nincs baj a 840 Evoval. Igaz ez már nem számít, mert kapni sem lehet, meg egyébként sem ajánlanánk, mert vannak azóta jobb ár/értékarányú modellek, pl. 860 Evo, MX500. De amúgy olcsóért, vagy ingyen simán elfogadnék egy jó nagy 840 Evo-t, ha tényleg felfrissíted rajta a fw-t, meg ráküldöd a legújabb Samsung Magiciant, semmi baj nincs vele. Az írást bírják, dögleni nem döglenek. A sima 840-essel sincs olyan nagy baj, az meg bír dögleni, de az is csak hosszú idő után jelentkezik, addigra meg szerintem kiszolgálja az árát, átlag felhasználásra az sem volt vészes SSD. Valóban egyik sem volt a Samsung legjobb modellje, de a mindenkori SSD-mezőnyhöz képest ezek sem voltak olyan rosszak.
-
McCsaplak
tag
Üdv!
Adott egy KINGSTON_SA400S37240G SSD. Sajna elég gyászos a sebessége, a win10 indulás 1-1,5 perc.
Ez így nem oké. Mi lehet a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Könyvajánló
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest