Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Ciccuka #44922 üzenetére
Pont a 3-as és 6-ost vettem most meg.
uby: tudom tudom egy másik ultrabookba is ilyet tettem, de ott az SSD teteje illeszkedik a gép fém házához thermal paddal, szóval ott kb sose volt meleg.
Itt is inkább a kísérletezés vezérelt mint a tökéletes megoldás (ami nincs egy 90 fokos CPU és 80 fokos GPU-val egybezárt laptopnál).⭐ Stella
-
peti_s
addikt
válasz Ciccuka #44837 üzenetére
Köszi a tippet, most egy pár hétig más elfoglaltságom van, utána visszatérek rá.
Más, Toshiba A100-ról milyen vélemények vannak? Pár óra üzemidővel és minimális írással pihen a polcomon, érdemes lenne a Kingston A400-t erre cserélni?
Sajnos az első hozzászólásos listán sehol sem láttam Toshiba termékeket.
üdv. peti_s
[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
-
mrbarbrady
tag
válasz Ciccuka #44355 üzenetére
A táppal nincs gond, alaplapon friss a bios, a kábel is jó, az fw-t sosem néztem, most pedig már nem tudom. Az OCZ toolbox-ot letöltöttem, de az is csak homokórázik egy darabig, aztán nem találja meg. Amikor feldugom, pár másodpercig a mappákba is be lehet lépni mintha semmi gond nem lenne, aztán egyszer csak eltűnik a meghajtó a fájlkezelőből.
[ Szerkesztve ]
-
Marci112233
addikt
válasz Ciccuka #44334 üzenetére
Igen 2230-as, az tuti mert jó rövidke. (Legalábbis amit láttam belőle, mikor beleraktam a 250GB-os Samsung 860EVO-t.) Bár mivel van rajta egy jó nagy fémlap, ami gondolom hűtő szerepet is játszik, de az meg biztos, hogy 2280-as SSD is belefér simán.A 860EVO másodlagos immár. Minden a tervek szerint ment, mert a terv az volt hogy 860EVO bele, arról bootolás. Ha ez bejön és elindul a rendszer akkor driverezés, és ha ez megvan átklónoz az NVMe SSD-re. És ez simán ment. És piros pont a Windows 10-nek. Simán elindult teljesen más hardverkörnyezetben, és Microsoft fiókkal pikk pakk újra lehetett aktiválni.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
válasz Ciccuka #44151 üzenetére
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
válasz Ciccuka #44151 üzenetére
Azt lehet szerezni külön itthon is
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
válasz Ciccuka #44126 üzenetére
Köszi!
-
válasz Ciccuka #43998 üzenetére
Ez itthon is kapható?
-
Cr00py
senior tag
válasz Ciccuka #43835 üzenetére
AHCI van biosban.
Igen, az elérhető legfrissebb van telepítve. F8f verzió.
Nincs 24 órája, hogy wint telepítettem, tehát clean install.Az még mondjuk külön érdekes, hogy egész "hamar" romlik a kondíció.
Sosem mutatott 100%-t, bár nem is igazán néztem, lévén új volt.
HDS
Bench
SSDOK
Trimcheck[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Ciccuka #43810 üzenetére
Ezt mi alapján mondod?
Meglévő elemekből épülnek fel. Adott a Nand, adott a vezérlő.
Mi az, hogy annyira nem megbízhatóak? Mennyire?.
Oké , egy L5 meg a kínálat alja bármelyik gyártónál lehet szar.
De itt nem erről volt szó. Szerintem engedjük is el.
(Ram-okkal nem tudom mi a gond.)[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
válasz Ciccuka #43760 üzenetére
Szakmai topik lenne, és szeretném ha még jobban az lenne, így nem kell a szleng!
szerk:
Nah meg még életemben nem hallottam gumilapnak, pedig benne vagyok pár éve a szervizelésben is, több bolt, szervizzel is kapcsolatban vagyok, így ugye szakikkal is, nálam profibbakkal jóval, és még egyiköjüktől sem halottam, hogy gumilap..... -
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #43566 üzenetére
Ez ilyen. Ha vigasztal, ez nem csak SSD-knél van így, sok HDD, alaplap, GPU, stb. szenzora is sokszor teljesen hülyeségeket mér. Még azokkal a hőszenzorokkal is néha gond van, amik azért köszönőviszonyban vannak a valósággal, de mégse mutatják a teljes képet, pl. tuningolt AMD prociknál rendszeresen probléma, hogy úgy látszik, hogy még csak 80-90 fokos, de bizonyos tuning után kifagy, az AMD meg ködösít, hogy igen, de a szenzor csak ezt meg amazt méri a chipen, közben meg valami T junction hőmérséklet ennek fölé mehet, és forróbb pontok is kialakulhatnak a procin, bla-bla. Akkor mérjék ezeket, ne kifogásokkal jöjjenek.
#43565 Archus: csak ezt tudod csinálni. Először mindenképp próbáld ki gyári állapotban, nem is biztosan fog rá borda kelleni. Ez mindig az adott gépben lehet látni, hogy milyen hőmérsékleteket produkál. És hiába is kérdezel meg mást, akinek ugyanilyen SSD-je van, ha nem olyan házban, gépben járatja, akkor más lehet a környezet, mások lehetnek a szellőzési viszonyok, vagy csak nem teszi ki olyan intenzív terhelésnek a drive-ot. Sose lehet előre jósgömbbel megmondani, hogy nálad hány fokos lesz.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Ciccuka #43556 üzenetére
Szia!
A Patriot Burst 120 GB SATAIII SSD-m is ilyen, én nem foglalkozom vele, (mivel már a megrendelésekor is tudtam hogy ilyet tesz) mást persze zavarhat az állandó 33 fok jelzés, főleg laptopban, ahol az egyik HDD-m 71 fokra is felmelegedett anno.
Persze meg volt az oka, eltömődött hűtő radiátor.
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #37818 üzenetére
A 840-es Samuknak először firmwarehibájuk volt. Ezt orvosolták nagy sokára. Aztán a sima 840-esek (nem Pro, nem Evo) mostanra tömegesen döglenek meg, a Flash SSD topikban is volt jó pár, meg netszerte is sok helyen olvasni. Néhány döglött 840 Evo-ról is olvastam, volt itt is vagy 2. Aztán most ez a 840 Pro, ami nem lep meg. Pedig ez ráadásul magas csíkszélességen készült klasszik planár MLC-s. Ezt nem érti sok ember, hogy az MLC és a magas íráslimit nem jelenti azt, hogy megbízható meg tartós.
De másik példának tudom mondani az Adata SU900-at. 3D MLC, magas íráslimit, 5 év gari. Itt a topikban 3-ból 3 szektorhibás újonnan, egy másik oldal fórumán meg most volt egy olyan, akinek 1 hónapon belül megdöglött, pedig alig írt rá. Pedig még figyelmeztettem is vásárlás előtt, hogy kockázatos vétel, de nem fogadta meg, csak azért is vett, mert MLC.
A 840-es Samsung messze nem volt olyan jó széria, mint a 830, 850, 860.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #37733 üzenetére
Van NVMe-n is TRIM, de nem kell külön kiküldeni, mert az általános lemezműveletekbe van beleépítve, úgy, hogy ki se tudjon maradni. Így TRIM utasítás külön nincs, és az NVMe-s meghajtókat nem kell TRIM-ezni sem, mindegy milyen OS, milyen driver, a kernel küld-e TRIM parancsot. Ez csak SATA/PATA SSD-knél fontos.
(#37726) Doky586: ebben igazad lehet, de én azért bízok benne, hogy az Adata saját progija van olyan intelligens, ha felismerné, hogy nem hajtódott végre a TRIM parancs.
[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
válasz Ciccuka #37728 üzenetére
Samsung Magician szerint is megy a TRIM
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #37337 üzenetére
Igen, ezt javaslom én is mindenkinek. Szenvedni szoktak a klónozással, maguk előtt görgetnek egy több éves, belassult rendszert, elcseszik a partícióeltolást, stb.. A legtisztább újratelepíteni, SSD-re gyorsan felmegy minden OS, legalább látszik, hogy stock telepítéskor, ami még nincs belakva, mit tud sebességre az SSD, lesz egy alapérték, amihez lehet később viszonyítani. Igen, idő belakni újra, de majd belakódik, a most belakott rendszer is egyszer szűzen kezdte a pályafutását.
Azt sem győzöm hangsúlyozni, hogy újratelepítés előtt győződjünk meg, hogy a BIOS/UEFI-ben a SATA vezérlő AHCI-n legyen (ez NVMe-nél lényegtelen), ne IDE módban, és ha a gép támogatja, akkor CSM/Legacy BIOS boot helyett UEFI bootot használjunk, gyorsabb lehet vele a bootmanagerig a bootfolyamat, NVMe-nél ez sem fontos, mert az az esetek többségében már csak UEFI boottal képest csak bootolni.
A Win újratelepítés arra is jó, hogy az ember új főverziót tegyen fel a MS oldaláról letöltve, úgy kevesebb idő alatt felfrissül, nem telepítget frissítéseket órákig, meg érdemes kihasználni az alkalmat, hogy a használt alkalmazásokból is a legújabb verzió legyen beszerezve, ez főleg azoknál az alkalmazásoknál fontos, amik nem frissítik magukat rendszeresen.
-
Dtomka
veterán
válasz Ciccuka #37195 üzenetére
Túlzásokba nem kell esni...
Hard Disk Sentinel 5.20
Feltöltve: 2018-03-25 11:33:24[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #37104 üzenetére
Tényleg nem kötekedésből írom, de már az egymagában nagy értékcsökkentő tényező, hogy
1) használt
2) nincs rá gariInnentől fogva a matrica hiánya vagy megléte már nem nagyon tud sokat csökkenteni vagy növelni az értékén, akkor sem, ha vissza van ragasztva.
Ráadásul SSD-t nem muszáj eladni, át lehet tenni másik gépbe.
-
cimabue
tag
válasz Ciccuka #37055 üzenetére
Ne haragudjatok, én a képre böktem, az meg automatikusan linket kért.
Ennyit a upc-s tárhelyről, pedig vagy 15 éve használom így. Mondjuk az edge nem kiabál érte.
Kedves erre járó moderátor, ha veszélyes a két kép amit linkeltem, kérlek töröld a hsz-t! Thx.
A linkelt fájlokat töröltem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Ciccuka #36972 üzenetére
Szerintem ez az 1 %-ot esett az SSD-m dolgot akár el is engedhetjük, annyiszor volt szó már erről, hogy mekkora tragédia! Nem is használtad még szinte? Na bumm, az én vadiúj 860 EVO-m 100 %-ot esett, mikor csereberéltem a HP-ban, gondoltam is egyből, hogy rögvest eret vágok a szomszédon, de inkább felvettem a szőnyegről aztán használom. Nem tőzsdei papír ez, hogy mindig azt nézzük mennyit esett éppen.
Amúgy jobban teszed, ha használod, ha már úgyis csak zuhan az a %....30 hónap nem használat mellett már 10 %-on lesz!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #36892 üzenetére
Végül is visszavágott x2-es létére, meg hogy DRAM cache sincs rajta, nem is teljesít rosszul, nem lassul be, és az ára is reális. Bár házon belül a WD-nél jobban megérheti a WD Black, ami csak 1-2 ezressel drágább adott esetben.
A Milyen SSD-t topikba lenne érdemes belinkelned.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #36614 üzenetére
Jó, de nézd az árat is. A BX500 belépő kategóriás. Sokkal olcsóbb, mint anno a BX100. Ahhoz képest, a teljesítménye nincs is sokkal lemaradva, ha kiszámolod az ár/teljesítmény arányt, az jobb lesz, mint a régi SSD-k esetében. Átlagosabb felhasználáskor nem is fogod érezni, hogy valami 7-8 vagy 15-17K IOPS.
Semmilyen visszafejlődés nem volt. A NAND lett lassabb, meg kevésbé írásterhelhetőbb, mert rájöttek, hogy a legtöbb átlag felhasználó nem ír annyit, amennyit korábban gondoltak, és a TLC, QLC NAND olcsó is. Hol kaptál te néhány éve megfizethető árszinten 1 terás SSD-t? Cserében meg igaz, hogy lassabb a NAND, de a vezérlők fejlődtek, meg a cache-el is el lehet fedni a NAND gyengeségeit egy szintig, az elég limites SATA3 sávszél így is telíthető. Akinek sebesség kell, vagy az SSD teljes felületén sebességkonzisztencia vagy nagy írásterhelhetőség, most is vehet MLC-t, SLC-t, Optane-t méreg drágán, de az átlag felhasználónak nem éri meg.
A csökkent írásterhelhetőség is relatív. Régen a strapabíróbb SLC, MLC NAND-ból kevesebb volt egy SSD-n (ilyen 64-128 GB), most meg igaz, hogy a TLC, QLC írásterhelhetősége töredéke, de cserébe többször annyi cella is van az SSD-re téve, ami ezt a hatást ellensúlyozza, ugyanaz az írás több cella között tud megoszlani, egy cellának nem is kell annyit bírni.
Nyilván a BX500 nem ajánlható mindenkinek. Azért is van a Milyen SSD-t topik elején a kérdőív, hogy milyen gépbe, milyen felhasználásra lesz. A BX500-nak szerintem az egyetlen nagyobb hátránya, hogy nincs rajta DRAM cache. Azzal sokat javulna. Vagyis van belőle módosított, DRAM cache-es változat, azt hívják MX500-nak. Jó, nem teljesen azonos a kettő, a DDR cachen kívül van még különbség, de a lényeg mégis ez.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Ciccuka #36614 üzenetére
A BX alapszintű SSD.
Nem lehet a BX régebbi szériáival sem nagyon "versenyeztetni" , hiszen megváltoztak a technológiák is.
Emellett az MX is jóval olcsóbb lett, tehát a paletta változott. Szét lett húzva picit.
A lehetőség adott, ha valakinek nem tetszik, vehet mást , de belépőszinten elég nagy a tolongás, azokkal kell versenyezniük.
A Spectek nem értem hogy kavarodik a BX-hez jelen esetben, a Spectek hamarabb létezett, mint egyáltalán a BX, meg egyáltalán az SSD-k..
A BX-eken Micron memóriák vannak, ST2258XT vezérlővel. Ne keverjük ide a Spectek-et.
Nem csak a Crucial-t kell szidni.
Nézd meg mi a szituáció, SLC-MLC-TLC-QLC... Ez nem meglepetés, ez eddig is így volt.....
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz Ciccuka #36523 üzenetére
Ertem.
Nem az enyem az SSD, nem egyszeru osszelogisztikazni.Csupan a teny erdekelne: egy uj, dobozos SSD-re es friss, aktualis hw-re feltelepitek hivatalos forrasbol egy Win10-et. 3 napig mindenki boldog, utana nem indul a gep, mert nem latja a Sata eszkozt.
Barmilyen szutyok HDD-t, SSD-t akasztottam ra, azokat latta. -
Graphics
Jómunkásember
válasz Ciccuka #36481 üzenetére
Elvileg revízió-váltás volt, mert az MU3 már jó ideje piacon van, a belső tartalom változott , a név nem.
" 64 cellarétegű Toshiba BiCS TLC NAND flash lapkákkal szerelik"
2016-ban viszont nem volt 64 cellarétegű megoldás. Ezért is kérdeztem, hogy a teszten szereplő melyik termék, de úgy látom az már az új.
Nemrég volt PH-n a cikk, nagyon elkéstek vele, mert a már egy éve kapható volt, csak késve jelent meg a hír róla.
Akkor rákerestem, és igen, már egy ideje elérhető itthon is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #36453 üzenetére
Ez a magyar kereskedők szokása, ha bejön valami újdonság, drágábban adják akkor is, ha épp egy butított modell (pl. Samsung 860 QVO). Ez a T-s végű BX500 nem butított, inkább csomagolás, kiszerelés miatt olcsósított, pont hogy olcsóbbnak kéne lennie, majd rájönnek.
Ez a LiteOn nem tűnik rossznak, nem lassul be, specifikációi is jók. Viszont az ilyen tesztek a megbízhatóságról nem tudnak mondani semmit. Az sem mindegy, hogy hány év garit adnak tovább, ahogy nézem 3 év lesz. Mindenesetre az ára jó.
(#36454) cidalain: akár még az is jó, hogy csak akkor kapcsolod be, mikor nagy csokor fájlművelet következik, pl. nagyobb másolás. Esetleg ha bővítesz 16 gigára majd, akkor maradhat állandóra.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #36333 üzenetére
SSD-ről, ha tönkremegy, akkor úgyse hozol vissza adatokat, ha 1 partíció volt rajta, ha több.
Az való igaz, hogy a partíciókon a fájlrendszereknek van egy kis overheadje, de nem vészes, most attól senki nem dől a kardjába, hogy 60-64 GB-os SSD-ből 0,5 GB-tal kevesebbet tud használni, 120-240-250-esnél meg még kevésbé számít. Még egyszer mondom, a felhasználói szokások és szükségletek határozzák meg, hogy kinek hány részre kell particionálnia. Aki nem biztos benne, bízza magát az OS telepítőjére.
-
zolikaDB
veterán
válasz Ciccuka #36372 üzenetére
- BIOS ha jol tudom, a legujabb
- HDS kondicio - megnezni nem tudom, semmivel nem erem el a Crucial SSD-t, max este egy kulso hazba berakva
- minden vadiuj a gepben, SATA kabelbol ketto, bontatlannal probaltam
- tap is vadiuj, FSP Hexa 400W
Eddig 3-4 napot ment az SSD, azota kakukk.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Ciccuka #36309 üzenetére
Na, ez teljesen fals, amit linkeltél. Az SSD vezérlője nem lát partíciókat. Tehát nincs az, hogy ami az egyik partíción van adat, és gyakrabban cserélődik, az jobban koptatja annak a partíciónak a területét, míg cserébe a mögötte lévő partíción nincs akkora forgalom. Ez HDD-n így van, SSD-n nincs.
Az SSD vezérlője összevissza tárolja a szektorokat a meghajtó egész területén, tehát pl. az első partíción lévő 3000. szektor a meghajtó elején van, a 3001. szektor meg a meghajtó vége felé elhányva valahova. Ezt a vezérlő rendszeresen pakolgatja, átdrótozza őket, hogy a cellák egyenletesen fáradjanak. Felesleges erre „praktikákkal” rásegíteni. HDD-n sorban vannak az adatok, egymás után a tányér szektoraiban, de az SSD egész máshogy tárolja az adatokat.
A másik az, hogy a Windows úgyis több partíción fog létrehozni, lesz rendszerindító partíció, esetleg még egy EFI partíció is, ha UEFI bootról van szó, ezek pl. kapásból kicsit. Ha ez baj lenne, akkor a MS sem csinálná így. Nyugodtan lehet a legkisebb SSD-t is 128 felé particionálni (GPT partíciós tábla limitje).
Értelme lehet a 64 gigás meghajtót is particionálni, mondjuk 50 GB a rendszernek, 14 meg doksiknak, portable programoknak, hogy azokat ne kelljen lementegetni, meg visszarakni minden rendszerújrahúzáskor. Ez leginkább felhasználói szokásoktól függ, kinek mekkora rendszermeghajtót hány darabra kell particionálnia.
-
nagyúr
válasz Ciccuka #36313 üzenetére
A több külön részre particionálást értettem (arról volt szó eddig).
Na igen, nem is nagyon lehetne másképpen értelmezni a particionálás szót!
Rendszermeghajtónak pont ideális manapság a 250 GB körüli méret. Felesleges több részre osztani ekkorát véleményem szerint.
kb 13+2 részre particionálom és még marad az overprovisioningnak is, igaz annak totál felesleges külön helyet kihagyni, más kérdés, hogy egyelőre ennyi oprendszert nem rakok fel.....
Ja, hogy te ideális alatt egy bizonyos oprendszert értettél! Na jó.....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Vismajor01
addikt
-
Vismajor01
addikt
válasz Ciccuka #36268 üzenetére
Ezzel h kellene tesztelni? Rányomok, hogy all, vagy az egyikre, mindegyik stop felilatra vált, de látványosan nem történik semmi.
Alaplapon legújabb bios van, bios alaphelyzetbe állitása is megvolt
e: Ja de, egy idő után úgy látszik történik valami. Most kivárom a végeredményt
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
tranceplanet
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest