Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Apple notebookok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
legenda
Frissült a Samsung Magician, utána pedig több típusú SSD-re is firmware frissítést kínál fel, a két 860 EVO-t már frissítettem is.
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz horvathpeter #36625 üzenetére
Szia,
Ráböksz a S.M.A.R.T. hivatkozásra és a felugró ablakban megtalálod.
-
legenda
válasz Atomantiii #36144 üzenetére
A későbbi hozzászólásodba beillesztett kép alapján normális, közel 0.5 TB írás mellett leugrik 1%, arányosan kiszámolod és adódik a gyártó alsóbb kategóriájának megfelelő TBW érték.
A Crucial amúgy sem viszi túlzásba a dolgot, az MX300 és pláne az MX500 széria esetén jobb persze a helyzet, de még ott sem Samsung 860 EVO szint például.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz axe125 #36083 üzenetére
Szia,
A gyártó 0 °C - 70 °C közé specifikálja ([link]) a működési hőmérsékletet, így a 40 °C környéke, de még a 49 °C sem különösebben problémás, bár gondolom utóbbit csak ritkán, komolyabb terhelés esetén éri el.
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz ekkold #35870 üzenetére
Két laptopban is frissítettem éles rendszeren a 860 EVO SSD-t, mert úgy voltam a dologgal, hogy ha frissítést adtak ki, akkor az hibajavítást tartalmaz - tettem ezt persze annak tudatában, hogy a művelet minimális hibalehetőséget is hordoz magában, akár adatvesztés is bekövetkezhet, de probléma nélkül lefutott mindegyik meghajtón a frissítés.
[ Szerkesztve ]
-
-
legenda
Szia,
A Magician jó pedig, mindig a gyártó saját alkalmazása a biztos, ez is jelez olyan problémákat is, amiket például még a friss Hard Disk Sentinel sem.
A korábbi firmware verzió visszaállítása nem okés.
Milyen hibajelenségeket tapasztalsz, amiket esetlegesen az SSD is okozhat?Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz Walter_White #35250 üzenetére
Szia,
Vannak gyártók, akik ellenőrzés gyanánt írnak rá valamennyit, ilyen például az ADATA.
-
legenda
válasz ubyegon2 #35199 üzenetére
Nem néztem részletesen, csak tettem 2 napja egy új SSD-t a laptopomba (mert a hagyományos DJ CD/USB lejátszókról áttértem szoftvervezérlőre ([link]), amihez csak Windows és Mac támogatás van, így részben át-, illetve visszakényszerültem Ubunturól Windows 10-re) és dobta a Magician a frissítést, amihez persze telepíteni kellett előtte a Windowst és akkor már illesztett és jórészt belakott rendszer volt.
(Azért új SSD, mert azt nem akartam formázni, amin az Ubuntu van, hogy bármikor visszatehető legyen, ha arra van szükségem.)
A feleségem laptopjában május óta van 860 EVO, de azóta nem volt frissítve - az ő rendszerét nem lenne egyszerű újrahúzni a sok céges alkalmazás és konfiguráció miatt -, így bátorkodtam utána arra is ráengedni, ha már eddig nem volt eszemben.
RVT02B6Q a firmware verziója, a részletek passz, nem néztem annyira utána, de nem is néhány napos frissről van szó, ahogy nézem.
Nem annyira rossz az szerintem, ha frissítést adnak ki, amelyik gyártó nem teszi, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is lenne mit javítani.
Nagyon jó szériának tartom a 860-ast, még ha nincs is azzal több éves tapasztalat, de nem véletlenül vettem a Crucial MX300(/500) után/helyett a saját laptopomba is ilyet, pedig az említett két MX-et is a jobbak közé sorolom.[ Szerkesztve ]
-
legenda
Két éles rendszeren nyomtam a firmware frissítésére 860 EVO SSD-ken, szerencsére minden rendben.
Nagyon kicsi az esélye, hogy gond adódjon, de azért csak izgul kicsit az ember ilyenkor, mert ha az adatokról van is mentés, a rendszert nem lenne kellemes újrahúzni. (Annak nem vagyok a híve, hogy arról teljes mentés készüljön és azt állítsam vissza.)Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz Szabikaa20 #34080 üzenetére
Akkor ha az újabb (5.30) szerint sincs TRIM, úgy a SATA illesztést érdemes ellenőrizni, legtöbbször elég az oprendszer által alapban adott és ha külön telepítésre kerül (akár komplett chipset illesztés formájában), az okozhat anomáliát, valamikor meg épp fordítva, kell a külön gyártói illesztő.
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Szabikaa20 #34078 üzenetére
Szia,
A Windows 10 meghatározott/újabb verziója esetén ismert jelenség a régebbi verziós HDS tekintetében, újabbal tesztelj és nem ad majd fals infót.
-
legenda
válasz DonThomasino #34068 üzenetére
Célszerűbb üres SSD-n végezni a frissítést, mert bár nagyon kicsi a hibalehetőség, de teljesen nem zárható ki sajnos.
-
legenda
válasz bepken #32629 üzenetére
Szia,
Milyen típusú SSD-t használsz?
Az első 1803 Windows 10 verzióval volt gond bizonyos Intel és Toshiba SSD-k kapcsán, de arra adott ki később javítást (KB4100403) a Microsoft, bár írtad, hogy legfrissebb win10, akkor pedig nem lehetne ilyen jellegű gond.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz ProdiG #32614 üzenetére
Szia,
A gyártói specifikáció szerint 0°C - 70°C a működési hőmérséklet (Link), így az általad írt érték még nem annyira vészes, pláne ha csak néhány órára annyi, amikor épp úgy használod.
A maximum értéken már nyilván nem lenne jó használni, pláne nem tartósan, de alatt nem szabadna abból problémának adódni.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz raycoon #32607 üzenetére
Szia,
A csomagolást ellenőrizd, hogy bontott vagy sem.
Először egy megfelelő USB-s külső meghajtóba tedd, rádugod egy munkaállomásra és (leginkább Windows alól) ránézel a (legújabb) HD Sentinel alkalmazással, úgy látni fogod, hogy nem volt még elidítva, vagy már igen és van benne működési idő, illetve mennyi írás van rajta. (Vannak gyártók, például az ADATA, ahol gyári teszt gyanánt írhatnak rá valamennyit, de az indulás/üzemidő számából látható, hogy nem utólag lett használva valaki által.)[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Frawly #32545 üzenetére
PC-s táppal én is találkoztam már, ami terhelés alatt adott ki olyan hangot - pedig nem Vargáné és társai kategóriáról van szó -, sőt, laptoppal is, ami bizonyos műveleteknél (görgetés, bizonyos kattintások...stb.) még a hangkártyán keresztül is, ment is vissza 3 napon belül, mert alapban is zavaró volt, de a DJ pultban pláne.
Van itt néhány SSD, amik nincsenek jelenleg használatban, kipróbáltam kíváncsiságból úgy, hogy USB-s külső házba tettem azokat, de a fedlapot nem tettem fel és hallgatóztam terhelés közben, egy régebbi Kingston V300-nál halkan hallható volt a hang, de szerintem laptopban vagy egyéb házban nem jönne már át.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Frawly #32543 üzenetére
Nekem a Latitude elég halk (rendszeresen kitisztítom és MX-4-et adtam neki nem olyan régen a gyári helyett, ami sokat javított adott tekintetben), nagyon ritkán indul be a ventije, csak amikor olyat csinálok, ami meghatározott terhelést ró a rendszerre, Crucial MX300 275 GB SSD van benne és hiába hallgatózok csendben és olyankor, amikor a venti nem megy, semmi cincogás nincs az SSD terhelésekor sem.
A feleségemnek Lenovo laptopja van, abban Samsung 860 EVO 250 GB SSD és a fentiek igazak arra is.
Több tényező függvénye lehet a dolog.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz Emperor_ #32526 üzenetére
Én sem tapasztaltam még soha cincogást vagy hasonló hangot, ami kirívóan feltűnő lett volna, pedig használtam már és jelenleg is használok több típusú SSD-t olyan halk laptopokban, amikben csak néha pörög fel a ventilátor, aztán lekapcsol egy időre, így biztos feltűnt volna a furcsa hang, pláne az éjszakai csendben.
Még azt sem mondhatom, hogy szigetelik/bezárják az SSD hangját a laptopok, mert mindegyiknél vannak ott (is) nyílások a szellőzés elősegítése végett.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz plevips #32427 üzenetére
Szia,
Volt már szó róla többször is, a 1803-as frissítés hozadéka, tévesen mutatja első ellenőrzéskor, rányomsz, hogy tesztelje újra és azonnal rendben lesz, vagy vársz, amíg az automatikusan megtörténik - esetedben utóbbi van az írt 5 - 10 perc után.
Az új béta HD Sentinel már az első ellenőrzéskor is jól mutatja az új Windows 10 verzión is.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz freeknight #32414 üzenetére
Nem csak a 1803 frissítés óta mutatja tévesen az első ellenőrzéskor?
Leginkább a HD Sentinel esetén jellemző az első ellenőrzéskor, de annak megismétlése után már megfelelően kijelzi - volt szó róla itt korábban -, az új béta verziója viszont rendben van már, az elsőre is jól mutatja.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz McCsaplak #32388 üzenetére
Elég bátor dolog kijelenteni, hogy felesleges - ahogy törölni is, de ilyen tekintetben mindenki a maga oprendszerének a kovácsa.
Ha nem is tapasztaltál a törlése miatt problémát, az nem jelenti azt, hogy nem is okoz(hat).[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Predator2 #32287 üzenetére
Szia,
A gyártói specifikáció 0°C~70°C tartományt ad meg működési hőmérsékletnek (Link), de nyilván nem az az egészséges, ha a felső határérték közelében van gyakran/folyamatosan, 50 °C környékén viszont nem hiszem, hogy annyira aggódni kellene.
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Frawly #32268 üzenetére
Nem lassították firmware szintjén a a tartósság miatt, azzal korábban sem volt gond, a TBW értéke is több volt, mint mostanság az A, de még az UV szériánál is. (Néhány példa: V300 120 GB: 64 TBW, A400 120 GB: 40 TBW, UV400 120 GB: 50 TBW)
Akkoriban cikkeztek róla sokat: An Update To Kingston SSDNow V300: A Switch to Slower Micron Nand, mentek a találgatások, frissítgették a cikkeket a tapasztalatokkal, először firmware frissítésre is gondoltak, de mint utólag kiderült, hardveres változás történt az SSD-kben bizonyos verziótól.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Frawly #32265 üzenetére
A Kingston V300 szériánál pont a sebességgel volt gond, hogy az első verzió(k)hoz képest, csak úgy lassabbak lettek a későbbiek, eleinte gyártó nem adott tájékoztatást arról a specifikációban, csak később korrigálta a leírást.
Volt nekem is 120 GB-os V300, az első lolyan verziós, ami már lassabb volt, de a megbízhatóságára nem lehetett panaszom, 4 évig volt meg, bár nem használtam húzósan, de 562 nap 14 óra üzemidő és 7.91 TB írás belement azért és úgy adtam el nem olyan régen, 100/100%-os állapotban.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Walter_White #32259 üzenetére
Szia,
Nem kell különösebben foglalkozni a jelenséggel: Link
-
legenda
válasz Lori82 #19293 üzenetére
szia,
ide nézz be; Windows\SoftwareDistribution\Download\
a letöltött - és telepített - frissítések telepítői és kapcsolódó állományai, sok gigabyte helyet képesek akár lefoglalni, esetlegesen minden törölhető adott mappából.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Emperor_ #19018 üzenetére
az ssd ajánlós téma összefoglalójában az illetékesek által írtak nem azt tükrözik, hogy adott szempontból jelentősége lenne a gyakorlatban a kiherélt ssd mibenlétének;
Kingston V300 (MLC) Ebből a típusból többféle, egymástól különböző NAND- és FW verzióval rendelkező példány van forgalomban. Ez az eltérés egyes esetekben teljesítménycsökkenést is jelenthet, de rendszermeghajtónak használva az SSD-t, ez a csökkenés nem észrevehető a gyakorlatban, tehát rendszermeghajtónak használva nyugodtan vehető!
a többi hibalehetőség már más kérdés...
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz To_Pet #16053 üzenetére
szia,
a visszaállítási pontokat nézted, hogy mennyi helyet foglalnak?
elég lehet csak az utolsót meghagyni, ha minden rendben a rendszerrel.
a frissítések telepítőit - amik valójában csak akkor kellenek, ha esetleg szeretnéd eltávolítani valamelyik frissítést - is törölheted, képesek sok gigabyte foglalására is, win 8.1 alól írom, de talán 7 alatt is itt;
C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\
az ideiglenes állományokat is törölheted;
C:\Windows\Temp\
amennyiben volt sok hiba a telepítés során és/vagy után, úgy a hibajelentési fájlok is foglalhatnak sok helyet, érdemes futtatni a lemezkarbantartót.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- AKCIÓ! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + ünnep alatt is
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest