Hirdetés
Aktív témák
-
proof88
addikt
Az a gond, hogy ez nem úgy megy, hogy "ne olvassa ki írás előtt". Én már rég olvastam az ssd működési elvét, valahogy úgy rémlik, hogy vannak ezek az 512 byte-os egységek, és ezek 4 kB-os page-ekbe vannak szervezve. Olvasni lehet egyenként az 512 byte-okat, de írni csak a page-eket lehet, pontosabban törölni csak page-eket lehet, és írás előtt muszáj lenullázni a tartalmukat, tehát ha csak egy 512 byte-os egységet akarsz írni, akkor is ki kell olvasni a 4 kB-os page-et, lenullázni az egészet és visszaírni a módosított 512 byte-tal.
Lényegében, most mire is válaszoltam?

szerk.: rájöttem, hogy nem válaszoltam a kérdésedre.
Szóval az a gond, hogy ugyebár a windows meg más oprendszerek is, LBA-ban gondolkodnak. Ahogy a winyóknál, úgy az ssd-knél is a legkisebb egység 512 byte, és egy LBA-egység is 512 byte. Az oprendszer valahol alacsony szinten az LBA-címekkel dolgozik, de ezek nem ugyanazok a címek, mint a fizikai 512 byte-os cuccok az ssd-n. Ezért az ssd firmware-e vagy akármi fordítja át ezeket a fizikai megfelelőkre, tehát valójában az oprendszernek fogalma sincs, hogy egy fájl az ssd-n hogy van elhelyezve. De a TRIM elvileg erre van, hogy az oprendszer el tudja küldeni ezt a parancsot és akkor az ssd tudni fogja, hogy ténylegesen felszabadíthatóak azok a bizonyos 512 byte-os cuccok. Na várj ennek most utánaolvasok. 
Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kuponkunyeráló
- Tápos kibeszélő offtopik
- Autós topik
- DJI topic
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Air 5 10.9 64GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- 3év! AKCIÓ! ÚJ ASUS TUF GAMING Geforce RTX 5080 OC Edition 16GB VRAM Ray Tracing DLSS4
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
- Eladó Pixel 7 obszidián 128/8 és egy fehér Pixel 7 128/8
- HP ZBook Firefly G9 - 14" hibás kijelző, i7 1255U, 16GB RAM, Nvidia T550 4GB VGA, hiányos bill.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest