Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Google Chromecast topic
- ZIDOO médialejátszók
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergőke88
addikt
válasz
#48584626 #1999 üzenetére
Hétvégén volt szerencsém menni és utazni is egy ix-el (kis motors 40-es verzió).
Ha megtehetném akkor választanám egy X5 helyett, és ezeknek már a hatótávja is rendben van.
Élőben egyébként nagyon adja a hűtőmaszk, az egész autó megjelenése rendben van (fehér színű volt az autó). -
válasz
#48584626 #1997 üzenetére
A fogyasztási adatok valóban rendkívül nagy jelentőséggel bírnak egy villanyautó használata során. Épp ezért oltári bullshit ez a táblázat, és azok a mérési körülmények, amiket választottak. Hiszen azok pont nem bírnak jelentőséggel.
A villanyautózásban kizárólag a városon kívüli, és azon belül is elsősorban az autópályás fogyasztás a mérvadó. Tök mindegy, hogy mennyit fogyaszt a városban, amikor ott tényleg mind keveset fogyaszt (a lista autóit nem lehet még taxi üzemben sem lefogyasztani városban egy nap alatt), és amúgy is a városi közlekedés arra szolgál, hogy eljussunk a legelső távolsági útvonlara. Így az utazás 5-10%-át jelenti. De ebben az ostoba ADAC tesztben eszetlenül felülreprezentált a városi fogyasztás.
A másik pedig a veszteség. (Ami ugye nem veszteség, hanem akkufűtés, aminek az energiája bizonyos körülmények között, rövidebb sztintek esetén, hasznosan visszanyerhető). A felfűtési karakterisztika is erősen különbözik városi és távolsági út során. Városban az akku kihűl, ezért sok a veszteség, míg hosszú úton a nagyobb sebesség és melegebb akku miatt kisebb a veszteség. -
válasz
#48584626 #1994 üzenetére
Hidd el, a legtöbb autót a listáról már használtam, és mivel saját töltőhálózatot üzemeltetek, a töltési karakterekkel is tisztában vagyok. Azért használtam azt a kifejezést, hogy bullshit, nem pedig azt, higy hazugság, mert igen, ez egy valós táblázat valós adatokkal.
A bullshit jelentése itt: "Ekkora marhaságot, azon körülmények, amik itt alkalmazva lettek, semmilyen valós használati jelentőséggel nem bírnak."
-
madgie
titán
Na ja, a fáradtságfigyelőt aztán kifejezetten fontos a teszteken nézni, ellenben a hűdeszigorú Euro NCAP nem néz fényszórókat, pedig ha valami, akkor az fontos, meddig visz el, milyen a fénye, kanyarban hogy viselkedik, stb... veszélyes helyzetben nem mindegy, mikor veszed észre magát a helyzetet. És csodák csodájára az amcsi autótesztelős alternatíva, az IIHS nézi is ezt.
A Zoe amúgy fapados alternatíva volt, de amúgy meg jól tették, hogy odaszúrtak, már rég nem kéne spúrkodni azon, hogy belerakják-e a gyalogosfigyelést, adaptív tempomatot, stb.
Mókás, de pont most fogunk egy ZE50-et venni, a first gen Duster után/mellett ez is űrhajó
-
WiZARD
addikt
ez mi?
milyen körülmények közt mérték? Mert ami 2 autóval van tapasztalatom, annak kb téli autópálya+téligumi+130km/h esetén van ilyen fogyasztása.Nettó 36 kWh-s Nissan Leaf akku feltöltéshez 44 kWh áram kellett? Azt hogy? (persze itt nem írják oda zárójelben, hogy nettó 36, csak a bruttó 40 van kiírva)
Nem tudom Penny app mennyire mér pontosan, de úgy tudtam 40 kWh környékét beletolni, ha közben ment órákon át a fűtés... De az M3SR+ is gyanús. -
Semin
őstag
Hm...csak nem véletlenül dícsérik az Ioniq fogyasztását
[link]
Egész jó kis teszt -
wassermann
addikt
A másik, hogy a villanyautók kultúrája jelenleg földrajzilag kötött, csak a fejlett gazdaságokban terjed: Észak-Amerika, Európa és a fejlettebb távolkelet.
A többi kontinensen, az elmaradottság és a hatalmas távolságok miatt egy ideig még biztos, hogy "nem rúg labdába". -
wassermann
addikt
Ha úgy nézzük, hogy a kis villanyautók (Zoe, Dacia...) többsége legfőképp városi használatra készül, nem gáz ez: mert városban nincs nagy sebesség.
Autópályán persze előjön a mozgási energia rendesen (1/2*m*v²), ami egy ütközésnél el kell, hogy nyelődjön valahol...
-
axioma
veterán
válasz
Tiédetis #1981 üzenetére
"Elektromos kategória eddig egy "hobbi" volt, nem érdekelte a nagyokat, bohóckodjanak csak a lúzerek velük. Most meg? Meszeltessük el azokat, amik mennek, fogynak, mert kell nekünk a szelet a tortából."
Miert, van a Teslan kivul olyan gyarto, aki tobb zold autot gyart, mint amennyi a flotta higitasara kell a ra eloirt CO2-hatarok miatt? Nem ismerem a szamokat, tenyleg kerdes. Nem mintha uj autot vennek varhatoan, es valoban egyre tobb van beloluk, de ez siman lehet a sokkal tobb suv miatt. -
Tiédetis
senior tag
Gyalogosvédelem: ez egy fontos dolog. Amikor erre rájöttek, elkezdtek olyan orrészeket gyártani, mintha ott egy magas fal lenne. Ne repüljön rá a motorháztetőre és a szélvédőre. Ez tiszta sor. Fellöki és rámegy. Vagy ugyanúgy átlöki a másik sávba, viszont szép nagy felület van legalább. Vezetést támogató rendszerek: ezek is nagyon fontosak, hiszen segítenek abban is, hogy kevesebb figyelmet fordítsunk a vezetésre, hiszen majd segít a rendszer. Ha megfelelően működik. Ha nem szakad meg a két oldalt felfestett burkolati jel (ha van) . Ne értsetek félre, ezek tényleg fontosak, de ahogy a gumiteszteknél is kiderült, hogy manipulálja őket a gyártó, a tesztet végzők, így itt is vannak kétségeim abban, hogy nem a lobby működik-e? Elektromos kategória eddig egy "hobbi" volt, nem érdekelte a nagyokat, bohóckodjanak csak a lúzerek velük. Most meg? Meszeltessük el azokat, amik mennek, fogynak, mert kell nekünk a szelet a tortából. Zoe nem lesz sokáig újonnan már. Ahogy Leaf sem. A gyártókat egyébként nem izgatná ez a pontozás. A spring pedig olyan olcsó, hogy a vevőköre pont nem töréstesztetket fog nézegetni. Kell egy olcsó autó, ami zöld, meg gyerekkel elrohangál városon belül, kicsi helyet foglal. Aztán majd az új modellel teljesítik azt is, amit véletlenül nem tettek bele még a tesztbe
Addig is sokáig fognak Zoe-k futkosni a városokba, sőt között is. A problémát nem ők okozzák jellemzően, ezt tudja mindenki.
-
martonz
csendes tag
Az euroncap-nél (is) külön kategóriák vannak a különféle területekre. Maga a csillagos besorolás szerintem se ér egy fabatkát se, de egy tudatos vásárló a 4 szempont szerint csak össze tudja hasonlítani a különféle típusokat.
link
Csak kattints a színes oszlopfejlécekre és sorbarendezi neked. Adj hozzá korábbi éveket is, hogy több típust láss. Nem fontos a gyalogosvédelem, vagy nincs gyereked? Akkor nézd csak a sárga és lila oszlopokat. -
joghurt
addikt
válasz
Chereiose #1977 üzenetére
Ez két tök független dolog.
A kevés csillagot azért (is) kapják, amit az egyik márka reagált: Egymásnak ellentmond, hogy környezetbarát (könnyű, kevés anyagból) legyen, és jól bírja a törést is.
A kisautóknál inkább az előbbin van a hangsúly, a tömegdivat városi terepjárókon inkább az utóbbin. -
joghurt
addikt
válasz
Chereiose #1972 üzenetére
Itt nem sávasszisztensről, meg Tesla-féle önvezető-kamuról van szó.
Hanem egy egyszerű vészfékező rásegítőről. Hirtelen pedálnyomásra a pedál állásához képest nagyobb fékerő.És nem ezért kapta a kevés csillagot, hanem mert frontális ütközésnél is életveszélyes sérüléseket lehet szerezni benne. A gyalogosok védelme sem lényegtelen, hiszen többnyire ők húzzák a rövidebbet egy találkozáskor. (Te sem ülsz mindig volán mögött.) Egyébként ez is már sok-sok éve benne van a protokollban.
Az Euro NCAP meg folyamatosan szigorít, ahogyan fejlődik a technika. (Különben mindenki 5 csillagos lenne, mint ahogyan már A+++-os volt az összes háztartási gép.) Ha egy gyártó ezzel nem halad - sőt, kiszed egy biztonsági elemet -, akkor ne csodálkozzon, hogy romlik az értékelése. -
válasz
Chereiose #1974 üzenetére
Egyetértek. Lassan csak az nem derül ki ezekből a csuda tesztekből, hogy engem meg a családomat (akik amúgy fizettek érte) megvéd-e. Röhejes az egész.
Vagy akkor legyen úgy, hogy külön kategóriák vannak, mondjuk három.
1) aki benne ül, ha már baj van, túl fogja-e élni
2) aki kívül van, túl fogja-e élni
3) mindenféle belepofázó elektronikaAztán megint lenne értelme. De az, hogy egy amúgy kb tank szinten erős, légzsákokkal telerakott autó kap 1 csillagot, mert nincs benne mindenféle csipogó szar, az azért elég durva...
-
Semin
őstag
Ma volt egy ~23km-es köröm városban, a végére egész szép idő lett.
A 3 fok picit csalóka, mert lefagyott szélvédővel indultam. (udvaron áll a kocsi)
~10p felfűtéssel és kb még ~5-10 perc várakozással ez a mai út átlaga:Nincs ebben csoda, a hőszivattyú 0.3-0.7kW között temperál, + felfűtés + nyári fogyasztás
PS:
Milyen poros a kormányomfel se tűnt .. ideje takarítani
-
Semin
őstag
Áh hagyd csak, mert ebből sajna nem tudunk számolni semmit, ugyanis -ahogy ma kiderítettem- ki is kapcsolják a rendszert. (eddig azt hittem csak 0.3 kW-on temperál)
Konkrétan 0.0 a pillanatnyi 2-3 percig majd újra 0.3-0.7kW 4-5 percig és újra ki.
Így nem lesz mérvadó, csak az átlag.Köszi azért!
-
Semin
őstag
No offense , de én személy szerint nem hiszek a tesla tippereknek.
Visszatöltve ok, de egyébként pontatalan. pl: [link]Sajnos többször bebizonyosodott ismerősi körben is, nem valós adatokat mond ami a fogyasztást illeti.
Letesztelem majd én is nagyobb távon városban mit mutat.
-
válasz
joghurt #1960 üzenetére
Nekem a mai 145km-em is 148 (14,8) lett, 100% Bp.
Reggel -5 fokból indulva estig utcán volt, és a 11 és fél órából 5:06-ot volt úton. A teljes fogyasztás (állásból felfűtésekkel, autóban várakozás fűtésével is számolva) 24,51kWh/145km = 169 Wh/km, napi átlagsebesség 28 (normál Bp átlag).
Ha az indulások előtti felfűtéseket és a várakozás közbeni fűtéseket nem számolom, tehát csak az utazás ideje alatti fogyasztást, akkor kb 10-15% extrám van a nyárhoz képest (130->148). Ha komplett számot nézek, akkor 20% (140->169)
Amikor +3 volt a külső, volt ilyen utam is. A Tesla hőszivattyúja elképesztően hatékony.
-
Füleske
addikt
IFKA off, HUMDA on. [link]
-
Semin
őstag
Na egy kis téli bemelegítés után már tisztán látszik, hogy ~18kW/100km környéke az átlagfogyasztásom. Ez jelen esetben +33%-os növekedés a nyári ~12kW/100km-hez képest.
Nyilván a rövid utak miatt (~5 km a munkahely) nem tud sokat temperálni a hőszivattyú.
Mondjuk a felmelegedés/szélvédő olvasztás sebessége brutál.
PS: A kormányfűtést nem cserélném el semmire -
cousin333
addikt
válasz
radi8tor #1954 üzenetére
Ennek konkrétan utána kell nézni, vagy a helyszínen, vagy valamilyen alkalmazásban (pl. Plugshare). A tihanyi e-mobi töltőnél például valóban ez a helyzet. De olyan is van, hogy egy adott időtartamra (pl. fél/két órára) mentesülsz a parkolási díj alól, ha töltesz.
A Plugshare például ezt írja a Flórián üzletközpontbeli (ELMŰ?) töltőről:
"2 x 22 kW AC, eCharge+ applikáción keresztüli kártyás fizetés szükséges a töltés indításához. A parkolás díja 200 Ft / óra (az első óra ingyenes)." -
radi8tor
MODERÁTOR
Helló!
Tájékozódom a témában, ezért felmerült bennem egy kérdés:
Ha az elektromos töltő egy fizetős parkolóban van (konkrétan Flórián Üzletközpont), akkor a töltés ideje alatt parkolási díjat is kell fizetni a parkolóban - tehát dupla sarc? -
Gergőke88
addikt
Jól látom, hogy egyelőre semmi info mikor lesz megint állami támogatás?
Jo lenne, ha úgyis pénzosztás lesz ezt is újra meghirdetik… -
Fredo78
aktív tag
Sziasztok!
Töltési kérdéseim lennének (Leaf 2015):
1., Jó-e az úgy az akksinak, hogy heti 2x kap villámtöltést 15-20%-ról 80%-ra. Két villám között és egyéb esetekben sima otthoni töltést kap.
2., Az otthoni töltéseket érdemes 100%-ig csinálni? -
DuDieHUN
aktív tag
román elektromosauto támogatással van valakinek tapasztalata?
-
joghurt
addikt
Az odavezető vezetékek egy fali töltőnél is ugyanazok lennének (5*4 mm2 réz). Most ezekre egy 3 fázisú aljzat és 3 darab Schuko van rákötve. Bírniuk kellene akárhány órán át az 1*16 A-t.
A gyári töltő elromlik, amikor elromlik (ebből x év garanciás). Akkor majd ráérek eldönteni, új ilyet veszek-e helyette vagy falit. A fali töltőben én most csak a plusz ÁVK-t és az egy dugással kevesebb kényelmét látom extraként, illetve a ház termelésétől-fogyasztásától függő vezérlés lehetőségét. (Ez utóbbi jelenleg könnyen megoldható a hétvégén napközbeni töltéssel.)
-
Semin
őstag
válasz
joghurt #1945 üzenetére
DC csak akkor kell ha sietsz, vagy épp hosszú távra mész. A fali töltő első sorban a kényelme miatt remek választás, nem kell mindig ki-becsomagolni a gyárit. Nyilván a jobbak töltés időzítés/korlátozás funkciója is remek ahol ez szoftverben nem megoldott. A konnektoros verzióval a tartós terhelés lehet a bibi. Nagyon nem mindegy hogy milyen kiépítés mellett terheled folyamatosan napi szinten 8 órában azt a vezetéket/konnektort. A fali töltőt erre találták ki, általában túlméretezett- ezért biztonságos- technikával. Arról nem is beszélve hogy a kocsihoz járó gyári töltő sem örök életű, és legalább annyira drága mint fali társai.
-
joghurt
addikt
Ha van "rendes" 16-os konnektorom, plusz az e-Up gyári töltője, akkor lehet, hogy felesleges is fali töltővel szórakoznom? Csak mert a vastag dróttal is csak max. 7,2 kW-tal (2 fázis * 16 A) hagyja magát tölteni.
A DC-s gyorstöltőt meg feleslegesnek és akkugyilkosnak érezném napi szinten. -
axioma
veterán
válasz
Tiédetis #1942 üzenetére
Na de azok azonos fazison vannak? Bar nalunk 3x25A van, de 1x32 utan nem sok lett atpakolva a tobbire a hazbol, ket fazis majdnem ures [szaldo utan lehetne gond, de ez itt off]. Es mivel a ket auto egymas utan all a garazsban, jellemzoen mikor en hazaerek 18.30 masodiknak, akkor _mindkettot_ bedugom [igaz, Ampera konnektorosrol csak 6A ha nem allitom at a fedelzetin, de minek, boven megvan reggelre igy is]. Pedig itt massziv szamtech alapu alapfogyasztasunk is van.
[Regen idozitettem az ion tolteset ejfel utanra, inkabb elvi okokbol - statisztika + zold-seg -, de mivel 40 km alatti a jellemzo napom ami uszkve 7kWh konnektorbol, tok mind1 volt, igazabol uresen hazaerkezosen is, ami a duplaja toltes.] -
axioma
veterán
Kenyelmes a fali tolto, es gyorsabb 1,5x valoban, nekunk is van igaz nem azzal toltjuk oket alapbol. De mivel me'g nincs tapasztalatod, ket megjegyzes:
1. szinte sose fogsz 0 korul hazaerni, az atlagos napi fogyasztasodat kell tudni visszatolteni - ez akkor is igaz ha 1 nap kell az egesz de elotte-utana a hetvegeig csak normal
2. a 8 ora alvasido nem 8 ora otthonle't, jo esellyel min. 10-12 orat vagy otthon - persze te jobban tudod, csak a 8 ora 'tul szokasos' valasz, en pl 12 oranal mar extra hosszu napot huztam, inkabb tobb marad -
biker
nagyúr
válasz
Tiédetis #1939 üzenetére
Írok mindenféle FB csoportokba, aláírásomban a weboldalaink, közte a töltős is.
Fali töltő előnye, hogy egy oldható csatlakozást megspórolsz, és nem kell mindig a konnektorost elővenni. amúgy 89e+áfa egy 16A konnektoros fali töltő, ehhez kell egy jó minőségű aljzat (nem az 1200Ft-os obi kivitel)
A legegyszerűbb fali 1x16a töltőnk meg 95e+áfa, és hazaérve leakasztod a kábelét és bedugod a kocsiba.
aljzatos töltő van polcon, a fali gyártásra kicsit várni kell, mert fullon vagyunk rendeléssel, és kb nulla a bejövő áru, egyre gázabb mindennek a hiánya.
A döntés a tiéd -
Tiédetis
senior tag
2x13-as verzió: K.O.
16A konnektoros kábel érdekes lehet. 10A (nem túl sok) max 2,3kw-ot tud felvenni, a 16A-os meg 3,7-et, ott az éjszakai 8 óra már feltölti ha nem 0-val állok le.
Napelemes rendszerhez lett órától kihúzva 5x6-os kábel (23m) a garázsba, onnan vennénk le a fázist, remélhetőleg az JÓ
Fali töltőt így van értelme feltenni? Azzal tudok gyorsabb töltést elérni?
(ioniq FB csoportban nem Te írtál párszor?) -
Tiédetis
senior tag
Sziasztok
Vettem egy kia soul ev-t (2015)
Tudom, hogy type1 és 1 fázisról tölt. Itthon 3x16 van (zoenak ideális lett volna) ami elég karcsú töltési időt fog hozni, pláne ha gyári kábel meg 10A-s lesz esetleg (ezt nem tudom).
Van-e értelme falitöltőnek, illetve valahol olvastam, hogy van egy kütyü, ami kettő fázisból ad nagyobb áramerősséget, mint 16A. Erről tudtok valamit? (mondjuk elég horror árra emlékszem) -
gorbep
senior tag
-
cousin333
addikt
Ez mondjuk igaz. De Type 2 van rajta, más kérdés, hogy elég gyors-e. Mondom, attól függ, mennyit maradsz. 4-5 óra alatt azért már megy bele szépen.
ABRP szerint oda-vissza kb 130% akkukapacitásra van szükséged (ha az autópályát használod), szóval minimum 15 kWh-t kell töltened ,attól függően, hogy induláskor mennyi volt benne. Ez AC-n szűk 3 óra (6,6 kW-tal).
-
cousin333
addikt
Ahogy nézem, alternatívaként rendelkezésre áll egy Parkl töltő is Hetényegyházán, a J&T benzinkút mellett (lásd Parkl app, vagy Plugshare), két utcányira a vendéglőtől (kb 800 m). Időtartamtól függően van AC és DC ága is, mindez 70 HUF/kWh áron. Ha minden kötél szakad, hazafelé még tölthetsz Kecskeméten
-
Kecskeméten tudsz tölteni. Van MOL a pályán, ami lehet, hogy nagy kerülő, és van két mobiliti az Auchannál és a Decathlonnál (50-es DC-k), amit pont ott van az 52es bevezetőjén, valószínűleg pont útban. Az aktuális árazás mobilitin sem rossz, én inkább itt töltenék. Ha nyugat felől megyek Kecskemétre, akkor ott szoktam.
-
Vasy09
őstag
Sziasztok!
Ma mennem kell délután Kecskemétre, este pedig majd haza. Akár hogyis számolom, egyszer muszáj lesz tölteni. (Szekszárd-Kecskemét-Tolna) A kérdésem az, hogy szerintetek hol lenne érdemes? Én ahogy néztem, Kecskeméten van egy Mol Plugee az Izsáki úti benzinkútnál, ami 50-es DC! Arra gandoltam, hogy itt ha odaértem, feltöltöm 80%-ra, azzal már elvileg bőven haza kell érnem. Ja, egy 40-es Leaf-ről lenne szó!
5-re kell felérnem az Úrihegyi Kalmár Csárdába!Gondoltam fél kettő után elindulok (munka után), és akkor előtte még bele is fér a tőtikézés! Este már nem nagyon van kedvem!
Van valakinek infója erről a töltőről? Működik? Esetleg más alternatíva?
-
gorbep
senior tag
nem bántasz meg... 5kWh óra energia tíz perc alatt ( ami ugye 1/6 óra...) az 30 kW fűtésteljesítmény...
30 kW * 1/6 óra = 5 kWh
1 es COP.... 3-as COP-vel már 90 kW fűtő teljesítmény lenne!!!!
attól kb elolvadna minden az utastérben....De lehet, hogy én vagyok már túl fáradt...
-
Füleske
addikt
-
cousin333
addikt
Mea culpa, nem te keverted, hanem Rolly használta szabad stílusban. Bár szerintem érthető, mit akart mondani, pont az eredeti szöveg irrealitása miatt.
Semin: 5 kWh energia 10 perc alatt az bizony 30 kW. Éppen azért sokallotta, mert nyilván nem annyi, hanem 5 kW 10 percig, ami 0,83 kWh.
-
gorbep
senior tag
válasz
cousin333 #1918 üzenetére
nem keverem a kW-ot és a kWh-t... csúf dolog is lenne villamosmérnökként...
És nem ez a lényeg... 5 kWh-s felfűtésről beszéltek, ami rendkívül sok!!! Mennyi idő alatt fűt fel? 10 perc? az az 30kW akkuból felvett fűtőteljesítményről beszéltek!!!! Hőszivattyúval? El kellene mindennek olvadnia... hova megy ennyi hő?
"klíma nyáron 700 Wh körül fogyszt télen 1,5-2 kWh körül ugye 200km-t városban cirka 5 óra alatt teszel meg ez így 7-10 kWh energia (20%-a csak ez az akkuban lévőnek 45-ös autónál), de indulásnál 5 kWht fogyaszt az autó amíg nem fűti fel az utasteret...
e208-asunk van" -
válasz
cousin333 #1918 üzenetére
nalunk tegnap este kint hideg autó 8 fokos akkuval indulva 40 km hatótávval beértem úgy Pestre (15km), hogy felfűtötte az autót és nem csökkent a hatótáv... sőt hazaérve is maradt még 30 km tehát a tippelőhöz képest 30 kmt tettem meg és felfűtöttem a kocsit 10 km energia tartalékra.
A trükk itt ott van, hogy minden nagyobb szünet után levesz a kocsi felfűtésre 10-20km-t így valójában energiában 10 kWh volt induláskor (ami télen is elég 70 km-re vároban
, de csak 40 km-t írt ki
)
-
cousin333
addikt
Kevered a kW-t és a kWh-t.
0,6 kWh fogyasztást feltételezve mondjuk az említett 5 perc felfűtés alatt fogyott 0,4 kWh, a fennmaradó 10 perc alatt meg 0,2 kWh. Ez az elején 4,8 kW teljesítményt jelentene, utána meg 1,2kW-ot. Bár a számok furák, mert valamivel menned is kellett, 6 km az legalább 1-2% még síkon araszolva is. Megjegyzem, a 100%-on szerintem nem lineáris a skála: 100-99% között többet mész el, mint 99-98% között.
A megoldás valóban a trip computer nullázása induláskor. Nekem mostanság >16kWh/100 km a fogyasztásom, pedig nem is fűtöm fel a kocsit a rövid úton, max 18°C-ot állítok be a párásodás elkerülésére.
-
Semin
őstag
Mi pillanatnyi fogyasztásokról beszélünk, nem pedig egy út átlagáról. Ez volt a diskurzus indítója.
Ha pontosabb adatokat akarsz indulás előtt 0-ázd a tippert, és nézd meg mit mutat amikor kiszállsz. Nagyon csodálkoznék ha jobb adatokat látnál elvégre az Ioniq sokkal jobban fogyaszt mint az i3.(Csak hogy maradjuk Handras videóinál referenciaként)
[link] -
gorbep
senior tag
Nem igazán értettem egyet veletek, gondoltam kipróbálom. Éjfélig feltöltöttem a 97%-ról (1F EVSE 12A) 100%-ra, és utána kiálltam a csillaggarázsba. Reggel 9-kor itt a völgyben 1°C. Beszálltam, 100%. Fűtés be 23°C-ra és irány a munkahely. 6km 15 perc (araszolgatással) a városon át. 5 perccel az indulás után már jó meleg volt a kocsiban Érkezéskor 98%... azaz 2%-ot (max 3%) evett, az kb 0,6 kWh (max 0,9 kWh) .. Sajnos kWh fogyasztásokat nem tudok kiolvasni... Ezek után is sokallom a Ti 5kWh-s felfűtéseteket...
BMW i3 94Ah
-
biker
nagyúr
válasz
Fredo78 #1908 üzenetére
akkor be kell jelenteni, hogy vizsgálják ki, 15 nap múlva ha nem történt, akkor 5000Ft kötbér, és újabb bejelentés, ezt 2-3x eljátszod, és hidd el kimennek.
mi már 3x jelentettünk magas vagy alacsony szintet. Egyszer kaptunk 37 napra napi 200Ft + 5000Ft alap kötbért mert ennyi ideig volt hibás a hálózat -
Semin
őstag
válasz
rbalint88 #1906 üzenetére
Számomra a eGolf legnagyobb baklövése a nem temperált akku.
Az évi 3-4% (jóesetben) akku degradáció engem riaszt. (Ezért nem tartja az árát)De ha csak az adatokat nézzük e golf : (vs ioniq28)
- A DC töltés lassabb.
- Nehezebb
- Kissebb (a csomagtartó is)
- Hiába a nagyobb akku kevesebbet megy.- Ritka a jól felszerelt
+Erősebb
-
-
biker
nagyúr
válasz
rbalint88 #1906 üzenetére
1: ültem már nem egy egolfban, meg elég sok normál golfban, nem értem mitől jobb a beltér, vagy bármi azon az autón, szerintem maga a Golf túl van hypeolva
2: ha az ioniq belső nem tetszik, a kisakkus kona, niro se fog, mert azokban nincs prémium
ha már vw akkor id3 szerintem.
-
rbalint88
addikt
Most hogy ennyire felment az Ioniqok ara, egyre jobb piaci pozicioban kezdenek lenni az eGolfok. Abbol is a facelift lenne erdekes. Pro/kontra? Tudom, az #ioniqazisssstennn, de az a kopogos gagyimuanyag belter nem megy at 7+ millioert (ahogy nezem most epp 7,5-8M…
). Tavasszal kellett volna venni 5,5M-ert premiumot/style-t (szovetbelso, de futott, memorias ules, LED fenyszoro, e-h radar)… Kicsit szerintem sok a hype az auto korul es kezd irrealis ara lenni.
Na szoval eGolf FL kepbe jott, de mivel meg nem volt villanyautonk, igy a napi hasznalagban bosszanto hulyesegeket nem ismerem, hogy mire kell figyelni.
Ha lesz jovore palyazat, akkor megprobalunk ramenni egy kisakkus Konara, eNirora vagy talan id.3-ra, ezekrol is erdekene velemeny, taasztalat. Koszonom elore is! -
Semin
őstag
S lőn a példa ... (nem volt kedvem éjszakás után videózni, de képeket lőttem)
Fűtés elindul minden max jelen esetben 3-4 perc mert csak 4C van kint.
(Nyilván -10-ben ez a fázis sokkal tovább tart.)Majd fűtőszál ki, és a klíma is félgőz :
Ezután leesik olyan 0.7kW-ra, majd 0.4kW és ott temperál kb.Ez pedig a mai haza utam (pedig ma nem olvasztottam szélvédőt se):
Viszonyításképp a nyári érték 11-12kW/100km szokott lenni. Nem spórolósan klímával.
Télen átlag 15.1kW/100km jelenleg. (Hidegben lesz az több is) -
biker
nagyúr
Nagyon téves. De nagyon.
általában 3kW ohmos fűtőbetét van, és amiben nincs hőszivattyú, abban kettő. Nézd meg pl Björn videóját, 5-6kW-al fűt 10-15percig az autó, aztán szabályoz vissza.
Másik téves, hogy a házad hőszigetelése olyan 37x jobb mint az autóé. Emiatt pl tegnap, 4-5 fokban is 110-nél tartós 1kW-al ment a fűtőbetét a konámban, ez ugye itt pályán +1kWh/100km de városban 30-as átlaggal ez éppen 3kWh/100km lesz!
Új hozzászólás Aktív témák
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max