- A Panther Lake a Blackwellel kel frigyre a System76 legújabb, linuxos noteszében
- Minden földi jóval ellátott OLED monitorpárral bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- A ChatGPT-t és Claude-ot is ki kell szolgálja az Android 2027-től
- Itt a nagy hőmérsékletpara, ami a VGA-gyártókat is összezavarja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Mini-ITX
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Egy méregdrága vezérlőpad lett az OpenAI első hardvere
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- E-book olvasók
-
12100 - 12001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ahogy nincs tömegesen öreg vagy garin túli id3, i4, etron, stb se.
Gari is érdekes kérdés. Nissan Leaf akkura ugye van 8 év/160k km gari, legalábbis a nép így tudja. Gari arra hogy 70% feletti a kapacitás.
Aztán amikor a kapacitás még elvileg oké, de egyéb hiba van (hibás cella, szivárog), akkor pénzért javítják mert a gari csak a kapacitás csökkenésre vonatkozik, egyéb hibára nem.
Viszont van tömegesen öreg VW, BMW, Audi, Toyota...
Az általános ipari kultúra és felfogás nem függ a hajtáslánctól. -
WiZARD
veterán
A Teslák sokkal kevésbé megbízhatóak statisztikailag mint egy átlag autó. Ez nem azt jelenti hogy mindegyik elromlik, csak azt hogy sokkal nagyobb rá az esély hogy elromlik.
Ráadásul nincsenek tömegesen valóban idős Teslák, nincs tömegesen lejárt garanciájú Tesla, ezzel kapcsolatban kvázi nulla a tapasztalat.
Nekem mondjuk épp ez a statisztika jött most szembe...
-
WiZARD
veterán
A Teslák sokkal kevésbé megbízhatóak statisztikailag mint egy átlag autó. Ez nem azt jelenti hogy mindegyik elromlik, csak azt hogy sokkal nagyobb rá az esély hogy elromlik.
Ráadásul nincsenek tömegesen valóban idős Teslák, nincs tömegesen lejárt garanciájú Tesla, ezzel kapcsolatban kvázi nulla a tapasztalat.
Ahogy nincs tömegesen öreg vagy garin túli id3, i4, etron, stb se.
Gari is érdekes kérdés. Nissan Leaf akkura ugye van 8 év/160k km gari, legalábbis a nép így tudja. Gari arra hogy 70% feletti a kapacitás.
Aztán amikor a kapacitás még elvileg oké, de egyéb hiba van (hibás cella, szivárog), akkor pénzért javítják mert a gari csak a kapacitás csökkenésre vonatkozik, egyéb hibára nem.
-
BrandonXXV
aktív tag
Én Tesla Modell Y és Hyundai Ionic 5 között nem tudnék dönteni. Mindegyik tetszik.
Jelenleg Opel Ampera-e van, mint Tiédetis kollégának.Nem mintha reális esélyem lenne a cserére egyelőr, de nézegetem.
Ha már itt tartunk, használható pró és kontra a többiektől a két típussal kapcsolatban?
Hátha "rábeszéltek" valamelyikre
-
Tiédetis
senior tag
Értem.
Mit jelent számodra a kellően erős? Gyerek most vett 2 hónapja y-t, de alapot. Sokat gondolkodott rajta melyiket vegye. Az döntötte el, hogy 1100km-s távon a töltéssel eltöltött idő talán 10 perc előnyt adott az AWD és nagyobb akksisnak. 14,7kWh volt az átlaga pályán 120-as tempóval. -
cOxeR
Ármester
Ioniq 5 is lehetne, de minél nehezebb/nagyobb a bódé, annál inkább csak az awd ami szóbajöhet, hogy kellően erős is legyen, de azok kereten felül vannak.
IntelKiller7
Na ja, milyen statisztika... ki mondja... pártatlan álláspontú verdikt úgyse lesz. -
dro0py
tag
ha van rajta RFID vagy kulcsos kapcsoló, akkor senki nem fog rajta tölteni.
Távelérés eleve kevés töltőben van, saját belső hálón működik, és ha otthon vagy, és ezért bent állsz a helyeden, eleve hogy töltene más.
Ezek olyan parák, amiket olyan ember hoz fel, aki még nem elektromos autós
De ugyanez a napelem inverternél, első hónapban még naponta megnézed a termelés, a második évben azt veszed észre kiléptetett az app egy év inaktivitás után
De van olyan töltő ami LAN-on kommunikál, és OCPP képes, és távelérésű, de az nem a 150ezres kategória
Otthonra ami értéket képviselő funkció, az a terhelés megosztó, nem a távfelügyelet.Nincs olyan, hogy "mi a megoldás", mert még így is legalább 3 féle töltőt tudnék ajánlani, és 3 olyat ami nem táveléréses, de megfelelne. Persze mondhatnám bármelyikre, hogy csak ez a jó, és akkor érezhetnéd azt, hogy "wow, ezek de értenek hozzá, pont azt adták amire szükségem van", de én nem ilyen vagyok, hogy azt toljam amit épp el akarok adni
Örülnék ha ajánlanál konkrét típus(oka)t, 3 fázis, 22kW, RFID kártyás. (Azt gondolom mindegyik 22kW-os tudja, hogy 11kW-ra is be lehessen állítani.)
És pluszban egy olyat is, ami tud LAN-on kommunikálni, hogy lássam, mennyivel drágább.
Köszönöm.
-
biker
nagyúr
Az aurora terhelés megosztós töltőnk is, mivel egy Tuja app klón, a Smart App (és az official Tuja) kezeli, így ha a felhő kapcsolat ok, akkor látható távolról.
és az 210e
A SolaX az a neve alapján a napelemes inverter töltője, és mivel nekik olyan dedikált appjuk van, ami az invertert is mutatja távolról, az más kicsitDe teljes távvezérlés alatt az OCPP-s töltőket értem általában.
-
tuzpenge
addikt
Távelérés eleve kevés töltőben van, saját belső hálón működik, és ha otthon vagy, és ezért bent állsz a helyeden, eleve hogy töltene más.
De ugyanez a napelem inverternél, első hónapban még naponta megnézed a termelés, a második évben azt veszed észre kiléptetett az app egy év inaktivitás után
De van olyan töltő ami LAN-on kommunikál, és OCPP képes, és távelérésű, de az nem a 150ezres kategória
Otthonra ami értéket képviselő funkció, az a terhelés megosztó, nem a távfelügyelet.Nincs olyan, hogy "mi a megoldás", mert még így is legalább 3 féle töltőt tudnék ajánlani, és 3 olyat ami nem táveléréses, de megfelelne. Persze mondhatnám bármelyikre, hogy csak ez a jó, és akkor érezhetnéd azt, hogy "wow, ezek de értenek hozzá, pont azt adták amire szükségem van", de én nem ilyen vagyok, hogy azt toljam amit épp el akarok adni
Az én solax töltőm távelérésű és nem sokkal volt több mint 150 ezer. Vagy mit értünk "távvezérlésen"??
-
biker
nagyúr
-
biga
őstag
""banom, hogy Corsa Tesla helyett" ?
"
Idéztél tőlem, látom nem megy ez sem
Ma beszéltem egy ismerőssel, veri a fejét a falba, hogy nejének nem teslát vett, hanem corsa-elektromost. hónapok óta nem tudják megcsinálni neki.
"hogy" szerepel, pontosan abban a mondatban.Ezek után nem csoda, ha nem érted a mondat lényegét, azt sem, hogy mire írtam válaszként. A hozzászólás szempontjából lényegtelen, hogy neki viszont 2 Teslája van.
Legyen szép napod
Nem, nem idézetnek szantam, illetve nem szo szerinti idézetnek. Pusztan csak a példa volt furcsa: valaki vett egy terméket, amivel van vmi baja, és azt banj ("veri a fejét a falba"), mert nem egy teljesen mas kategoriaju terméket vett. Ertettem a hsz-odat, azt is lattam, mire irtad, csak furcsallottam a dolgot. Almat a körtével sztem, enni.
Kösz a jo napot, neked is viszont
-
Tiédetis
senior tag
""banom, hogy Corsa Tesla helyett" ?
"
Idéztél tőlem, látom nem megy ez sem
Ma beszéltem egy ismerőssel, veri a fejét a falba, hogy nejének nem teslát vett, hanem corsa-elektromost. hónapok óta nem tudják megcsinálni neki.
"hogy" szerepel, pontosan abban a mondatban.Ezek után nem csoda, ha nem érted a mondat lényegét, azt sem, hogy mire írtam válaszként. A hozzászólás szempontjából lényegtelen, hogy neki viszont 2 Teslája van.
Legyen szép napod
-
biga
őstag
Mondjuk ez nem az olcsobb kategoria, de nekem ezzel van tapasztalatom: a Wallbox Copper Business-t hasznalom itthon, megy wifi-röl vagy utp-röl a tavfelügyelet, tudod hasznalni rfid-el, vagy akar bt-val illetve qr koddal is (akar publikussa is theted, ha pénzt akarsz vele keresni). Kb mindent (meg annal többet is) tud, amit te akarsz. Cserébe nem olcso.
-
biga
őstag
Néztem én mindenhol amikor kerestem a soul utódot. Tisztában vagyok vele, hogy a magyar inkább vesz németet mert az prémium
Pedig azért nem kevés ellenpélda volt éppen ezekre. Néztem Model S-t, próbáltam is, fb csoportban tulaj ajánlotta fel, hogy menjek el nézzem meg, próbáljam ki, a nem eladó kocsiját, megtettem és baromi korrektül beszélt róla.
Ma beszéltem egy ismerőssel, veri a fejét a falba, hogy nejének nem teslát vett, hanem corsa-elektromost. hónapok óta nem tudják megcsinálni neki. Oké, bevallottan sem prémium, de új.Corsa e helyett Tesla nem épp ugyan az a kategoria sem méretben, sem arban. Kb anny a hasonlosag, hogy mindkettö EV. Hogy lehet igy összevetni öket, hogy "banom, hogy Corsa Tesla helyett" ?
-
dro0py
tag
Ez több kérdést is felvet
1: honnan viszi oda a kábelt, és mi lesz UTP célja? A mi (Beny) töltőink esetén a terhelés megosztóhoz van, és nem távfelügyeletre, ez esetben a mérőtől megy a terhelés megosztó miatt
2: az obo töltőhöz nem kell UTP, jó eséllyel a mi angol Viridian EPC2.0 vezérlőnkkel készült, mert 10.000db-ot vettek gyártásra, és nem kell hozzá UTP, mi tudunk rá terhelés megosztót adni, ha kell
3: kulcsos kapcsoló vagy rfid, mindkettő jó
4: a legtöbb töltő ha wifis, akkor is csak helyi hálón látható, távolról az OCPP képes drágább töltők láthatóak
5: ritka, hogy a kábel levágják, inkább leszerelik a töltőt
6: wifit le tudsz vinni powerline adapterrel, ha a saját órádról vitték oda is az áramotÉn több töltőt is tudok javasolni, de az obo se lehet rossz, ha elég olcsón adják
Akkor mi a jó megoldás a távfelügyeletre egy teremgarázsban? Hogy lássam, hogy az autó töltése hogy áll, ha probléma van, vagy ha illetéktelen tölti az autót?
-
biker
nagyúr
ha a villanyórától viszi, akkor inkább terhelés megosztásra lesz, és eszedbe ne jusson routerre kötni, mert más a kommunikáció!
vagy húzzon két UTP-t egy a DLB egy a router -
dro0py
tag
És az UTP másik végét hova viszi??
Nem vagyok szakértő, én is most nézegetek, hasonló cipöben járok, csak családi ház. Én úgy tudom UTP-n a terhelésmegosztást szokták kommunikálni a töltök legtöbb esetben a villanyóránál elhelyezett mérővel. A távfelügyelet leginkább wifi azokon amiket én néztem. De vannak szakik a topikban, pl. biker majd megirja talán mi kell neked, biztos van társasházhoz is rengeteg megoldás.
A saját villanyórától viszi azt is, tehát a saját routeremre lesz kötve az UTP, ami a töltőnél lesz. Elvileg ez a sztenderd a házban. De abban nem vagyok biztos, hogy ez a jó ötlet, és most még van lehetőség változtatni rajta.
-
biker
nagyúr
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyen járok-e a kérdésemmel, új lakóparki lakásnál most érkeztünk el oda, hogy a beruházó kiépíti az autó töltőt a teremgarázs beállóhoz, és ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni. A beruházó odaviszi a 3 fázist és 1 UTP kábelt és felszereli az általam megvásárolt töltő boxot (ezt tehát nekem kell kiválasztani). A beruházó OBO kulcsos töltőt ajánl. Autóm még nincs, a következő hónapokban tervezek venni, így nagyon laikus vagyok a témában :-)
Felmerült bennem pár kérdés, a kínálatot nézegetve:
- Milyen megoldást válasszak arra, hogy illetéktelen ne töltsön? Látom hogy van kulcsos és RFID kártyás változat is, ezek körül melyiket ajánljátok ebben a helyzetben?
- A távfelügyeletet hogy oldják meg teremgarázsi töltőnél? Jelen esetben UTP kábel lehetne a megoldás, de ha van jobb ötletetek, akkor örülnék neki. Tudtok ajánlani olyan megbízható és kedvező árú típust, amiben van UTP csatlakozó? Wifit csak akkor építenék a teremgarázsban ha nagyon muszáj. (A lakás több emelettel fölötte van, a lakás wifijét esélytelen elérni lentről.)
- Vannak olyan töltők, amiken eleve van szerelve néhány méter kábel. Ez nagyon kényelmes lenne, de attól mennyire kell tartani, hogy ezt valaki levágja és elviszi? Mert ahogy nézem, elég drága egy ilyen kábel.Összességében van olyan típus, amit ajánlotok, vagy amit kerüljek?
Köszönöm a válaszokat!
Ez több kérdést is felvet
1: honnan viszi oda a kábelt, és mi lesz UTP célja? A mi (Beny) töltőink esetén a terhelés megosztóhoz van, és nem távfelügyeletre, ez esetben a mérőtől megy a terhelés megosztó miatt
2: az obo töltőhöz nem kell UTP, jó eséllyel a mi angol Viridian EPC2.0 vezérlőnkkel készült, mert 10.000db-ot vettek gyártásra, és nem kell hozzá UTP, mi tudunk rá terhelés megosztót adni, ha kell
3: kulcsos kapcsoló vagy rfid, mindkettő jó
4: a legtöbb töltő ha wifis, akkor is csak helyi hálón látható, távolról az OCPP képes drágább töltők láthatóak
5: ritka, hogy a kábel levágják, inkább leszerelik a töltőt
6: wifit le tudsz vinni powerline adapterrel, ha a saját órádról vitték oda is az áramotÉn több töltőt is tudok javasolni, de az obo se lehet rossz, ha elég olcsón adják
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyen járok-e a kérdésemmel, új lakóparki lakásnál most érkeztünk el oda, hogy a beruházó kiépíti az autó töltőt a teremgarázs beállóhoz, és ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni. A beruházó odaviszi a 3 fázist és 1 UTP kábelt és felszereli az általam megvásárolt töltő boxot (ezt tehát nekem kell kiválasztani). A beruházó OBO kulcsos töltőt ajánl. Autóm még nincs, a következő hónapokban tervezek venni, így nagyon laikus vagyok a témában :-)
- Milyen megoldást válasszak arra, hogy illetéktelen ne töltsön? Látom hogy van kulcsos és RFID kártyás változat is, ezek körül melyiket ajánljátok ebben a helyzetben?
- A távfelügyeletet hogy oldják meg teremgarázsi töltőnél? Jelen esetben UTP kábel lehetne a megoldás, de ha van jobb ötletetek, akkor örülnék neki. Tudtok ajánlani olyan megbízható és kedvező árú típust, amiben van UTP csatlakozó? Wifit csak akkor építenék a teremgarázsban ha nagyon muszáj. (A lakás több emelettel fölötte van, a lakás wifijét esélytelen elérni lentről.)
- Vannak olyan töltők, amiken eleve van szerelve néhány méter kábel. Ez nagyon kényelmes lenne, de attól mennyire kell tartani, hogy ezt valaki levágja és elviszi? Mert ahogy nézem, elég drága egy ilyen kábel.Összességében van olyan típus, amit ajánlotok, vagy amit kerüljek?
Köszönöm a válaszokat!
És az UTP másik végét hova viszi??
Nem vagyok szakértő, én is most nézegetek, hasonló cipöben járok, csak családi ház. Én úgy tudom UTP-n a terhelésmegosztást szokták kommunikálni a töltök legtöbb esetben a villanyóránál elhelyezett mérővel. A távfelügyelet leginkább wifi azokon amiket én néztem. De vannak szakik a topikban, pl. biker majd megirja talán mi kell neked, biztos van társasházhoz is rengeteg megoldás.
-
dro0py
tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
-
IntelKiller7
nagyúr
Gondolom ez a statisztika is olyan mint amikor tavaly kozoltek, hogy az elektromos autok a legrosszabbak muszaki vizsga eseten. Es ennek oka a fek. Nem azert mert elhasznalod, hanem mert berohad.
-
Tiédetis
senior tag
-
törölt tag
Nem, a fiatalabbakkal kapcsolatban van tapasztalat, meg statisztika.
Azért egy gyártó általános ipari kultúrájára lehet nagy vonalakban következtetni a hosszútávú trendekből, persze ez sem betonbiztos, mert időről időre azért egy megbízható gyártónál is besikerül egy gyengébb típus, vagy valami elbaszás.
-
törölt tag
Kerdes, mit jelent az "elromlik" az adott statisztikaban. Szervizbe viszik, vagy nem mukodik? Nagyon nem mind1.
Raadasul ha most vki egy 2 eves autot vesz 5 evre, akkor az adott tipus 2-7 ev kozotti statisztikajat kell nezni, nem azt a bizonyos parhuzamosokkal is gariztatom idoszakot.
(Tenyleg kerdes, nem tudom hogy mi van benne. De ugye ismerjuk a mondast a kis-nagy hazugsagok utan jovo statisztikarol...)Az igazi gond az, hogy a hiteles, megbízható meghibásodási statisztika kizárólag a gyártónak áll rendelkezésre, de neki is csak addig, amíg elegendő számú autóra lát rá, azaz jellemzően a garanciális időszak végéig. Onnantól kezdve egyre kevesebb autó kerül a látókörébe.
A különféle iparági felmérésekből lehet még megpróbálni következtetni, mint pl. a JD Power, de az megint túl általános, a részletes eredmények abból sem publikusak, azért fizetni kell.
-
cOxeR
Ármester
Most akkor a statisztika szerint kevésbé megbízható, de valójában nulla a tapasztalat
2017 Tesla Model 3
2021 BMW I4 -
axioma
veterán
Kerdes, mit jelent az "elromlik" az adott statisztikaban. Szervizbe viszik, vagy nem mukodik? Nagyon nem mind1.
Raadasul ha most vki egy 2 eves autot vesz 5 evre, akkor az adott tipus 2-7 ev kozotti statisztikajat kell nezni, nem azt a bizonyos parhuzamosokkal is gariztatom idoszakot.
(Tenyleg kerdes, nem tudom hogy mi van benne. De ugye ismerjuk a mondast a kis-nagy hazugsagok utan jovo statisztikarol...) -
törölt tag
Vannak problemas darabok a Teslanal is. De van olyan Model 3 is a Tesla csoportban amivel mentek 300 ezret, es 2 lengokart kellett csak cserelni 500€-ert.
Crazy 😀A Teslák sokkal kevésbé megbízhatóak statisztikailag mint egy átlag autó. Ez nem azt jelenti hogy mindegyik elromlik, csak azt hogy sokkal nagyobb rá az esély hogy elromlik.
-
Ezekiell
veterán
Használtról beszélek, csak az játszik igazából, mondjuk 13M-ig.

Jobban megnézve, van Model Y LR, 36-38e EUR között, de az a legalja.
Leginkább az a matek nagy kérdés nekem - fontos szempont - melyik gyártó terméke az ami nem bukik akkorát az árából... mert ugye ezt is azért érdemes mérlegelni.
Itt a nagy matek igazából egyszerű a minél olcsóbb... I3 esetén is fontos szempont volt... igazából max 1M-ót vesztett az árából 3 év alatt, miközben beletettem 70+e km-t, attól tartok ezt nehéz megugrani, se az MG se a Tesla nem lesz ilyen arányú, sokkal nagyobb lesz a 2-4 éves értékvesztése mindegyiknek.
Ebben lehet az ID3 racionálisabb választás, hiszen árban szignifikánsan lentebb van és talán a márka is európai szemmel sokkal megbízhatóbb, mondjuk az új árához mérten az is nagyot esett... Ott mondjuk a teljesítmény ami a fő kompromisszum nekem, illetve méretben azért az se túl nagy.Jahogy, ok

ID3 az nagyot esett már, azokat én is néztem, egész jó kis autók, nagyon nem lősz vele mellé. RWD MY miért esik ki?
-
IntelKiller7
nagyúr
Mondjuk sok fb csoport meglehetősen érdekes, pl a Tesla csoport, "soha nincs semmi baj velük", aztán ha picit böngészel, vannak azért gondok.
Igaz ez az I3-ra is... ugyanazon platformon.
Azért egy nem autók iránt érdeklődő magyar lakos előbb vesz német autót, mint a felsorolt többit. Külföldi alapján mondod vagy hazai konklúzió?Vannak problemas darabok a Teslanal is. De van olyan Model 3 is a Tesla csoportban amivel mentek 300 ezret, es 2 lengokart kellett csak cserelni 500€-ert.
Crazy 😀 -
Tiédetis
senior tag
Mondjuk sok fb csoport meglehetősen érdekes, pl a Tesla csoport, "soha nincs semmi baj velük", aztán ha picit böngészel, vannak azért gondok.
Azért egy nem autók iránt érdeklődő magyar lakos előbb vesz német autót, mint a felsorolt többit. Külföldi alapján mondod vagy hazai konklúzió?Néztem én mindenhol amikor kerestem a soul utódot. Tisztában vagyok vele, hogy a magyar inkább vesz németet mert az prémium
Pedig azért nem kevés ellenpélda volt éppen ezekre. Néztem Model S-t, próbáltam is, fb csoportban tulaj ajánlotta fel, hogy menjek el nézzem meg, próbáljam ki, a nem eladó kocsiját, megtettem és baromi korrektül beszélt róla.
Ma beszéltem egy ismerőssel, veri a fejét a falba, hogy nejének nem teslát vett, hanem corsa-elektromost. hónapok óta nem tudják megcsinálni neki. Oké, bevallottan sem prémium, de új. -
cOxeR
Ármester
Azért egy nem autók iránt érdeklődő magyar lakos előbb vesz német autót, mint a felsorolt többit. Külföldi alapján mondod vagy hazai konklúzió? -
Tiédetis
senior tag

Leginkább az a matek nagy kérdés nekem - fontos szempont - melyik gyártó terméke az ami nem bukik akkorát az árából... mert ugye ezt is azért érdemes mérlegelni.
Itt a nagy matek igazából egyszerű a minél olcsóbb... I3 esetén is fontos szempont volt... igazából max 1M-ót vesztett az árából 3 év alatt, miközben beletettem 70+e km-t, attól tartok ezt nehéz megugrani, se az MG se a Tesla nem lesz ilyen arányú, sokkal nagyobb lesz a 2-4 éves értékvesztése mindegyiknek.
Ebben lehet az ID3 racionálisabb választás, hiszen árban szignifikánsan lentebb van és talán a márka is európai szemmel sokkal megbízhatóbb, mondjuk az új árához mérten az is nagyot esett... Ott mondjuk a teljesítmény ami a fő kompromisszum nekem, illetve méretben azért az se túl nagy."talán a márka is európai szemmel sokkal megbízhatóbb"
Nem ezt olvastam fb csoportokban..
-
cOxeR
Ármester

Ebben lehet az ID3 racionálisabb választás, hiszen árban szignifikánsan lentebb van és talán a márka is európai szemmel sokkal megbízhatóbb, mondjuk az új árához mérten az is nagyot esett... Ott mondjuk a teljesítmény ami a fő kompromisszum nekem, illetve méretben azért az se túl nagy. -
Ezekiell
veterán
-
cOxeR
Ármester
-
Ezekiell
veterán
hát azon az áron már van Y is igazából, az miért esik ki?
-
Ezekiell
veterán
-
törölt tag
A TM3 engem is meglepett hogy milyen kicsi hátul. És elől is elég szűk.
TMY már egy fokkal jobb. -
Gergőke88
addikt
ennyiért inkább vennék egy TM3-at... nekem eleve az MG4ben dealbreaker volt a baromi széles küszöb, egyszerűen kényelmetlen volt beszállni (nekem 185 centivel még elviselhető, de a 170 centis feleségem lába mindig végighúzta a küszöböt, ami nyilván nem ok), a szokol rádi hangzás meg gáz (bár az XPowerben 2vel több hangszóró van)
Lehet csak nekem, de hátul a model 3 szerintem használhatatlan egy 185cm magas sofőr mögött. Egyszerűen a lábad nem tudod az ülés alá tenni ezáltal mintha egy samlin ülnel felhúzott lábakkal.
-
cOxeR
Ármester
ennyiért inkább vennék egy TM3-at... nekem eleve az MG4ben dealbreaker volt a baromi széles küszöb, egyszerűen kényelmetlen volt beszállni (nekem 185 centivel még elviselhető, de a 170 centis feleségem lába mindig végighúzta a küszöböt, ami nyilván nem ok), a szokol rádi hangzás meg gáz (bár az XPowerben 2vel több hangszóró van)
Nem lenne kérdés, ha jól pakolható lenne, de a hatchback felépítés sokkal praktikusabb, ezért az összes alternatív dolgot próbálom megnézni/kizárni.
ID3 Pro S - 77 kWh
MG Xpower - 62 kWh
Tesla Modell 3 LR/Performance- 75 kWh -
Ezekiell
veterán
-
cOxeR
Ármester
MG4 XPower vélemények?
-
FIREBLADE78
addikt
Itt tölt mellettem egy byd suv,atto ( asszem ez a neve
). Hát.... Nagyon rusnya belül.
Bohóc kategória -
biga
őstag
-
mghltm
addikt
ez prius kozeli szam, pedig azt mar tobb mint 30 eve fejleszti a toyota
-
biker
nagyúr
Van ahol 2100km hatótávot írnak

-
sharp4
őstag
Mi ebben a hihetetlen? A körülményeket nem írták le, hogy dombon lefelé, hátszéllel.
-
Vesa
veterán
Mondjuk, ha már kína, ismét tudtak nagyot mondani. A BYD hibrides cikkben van egy olyan adat, amiről már most tudható, hogy kamuznak. Az efftársak szerint, a hibridjük akkor eszik 2,9 litert, ha nincs feltöltve az akku.
Én meg most jöttem a falvédőről... -
Tiédetis
senior tag
Hat akkor bizony az utazo ügynök majd belekalkulalja a költségeibe ezt is. Vagy elgondolkozik azon, hogy vajon szükséges-e ez a fajta munka...
Maga az utazo ügynök is az olcso utazasnak köszönheti a létét. Nélküle siman megszünik, vagy atalakul massa.
Mashogy mondva: az utazo ügynök is az élelmiszert/vizet fogyasztok halmazaba tartozik, de nem minden élelmiszer/viz fogyaszto utazoügynok Söt, nincs olyan utazoügynök, ami az élelmiszert vagy vizet fogyasztok halmazan kivül létezne. Vagyis az utobbi kivehetö a halmazbol, az elöbbi eltavolitasa megszünteti az utobbit is![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ámen, részemről befejezem mert ez számomra úgy hülyeség ahogy van. Menjünk vissza az őskorba.
-
biga
őstag
Amikor vállalkozó voltam, napi szinten utaztam 4-500km-t úgy, hogy napi szinten 10-15 ügyféllel tárgyaltam, ajánlatokat adtam. Tehát alapvető termék. Az élelmiszereknél a helyzet az, hogy a szuperélelmiszerekből napi szinten pár dkg elég, tehát minden ami eltér ettől, már nem alapvető. A mennyiséget meg igenis lehet csökkenteni. Bocs.
Hat akkor bizony az utazo ügynök majd belekalkulalja a költségeibe ezt is. Vagy elgondolkozik azon, hogy vajon szükséges-e ez a fajta munka...
Maga az utazo ügynök is az olcso utazasnak köszönheti a létét. Nélküle siman megszünik, vagy atalakul massa.
Mashogy mondva: az utazo ügynök is az élelmiszert/vizet fogyasztok halmazaba tartozik, de nem minden élelmiszer/viz fogyaszto utazoügynok Söt, nincs olyan utazoügynök, ami az élelmiszert vagy vizet fogyasztok halmazan kivül létezne. Vagyis az utobbi kivehetö a halmazbol, az elöbbi eltavolitasa megszünteti az utobbit is![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Tiédetis
senior tag
-
WiZARD
veterán
Amikor vállalkozó voltam, napi szinten utaztam 4-500km-t úgy, hogy napi szinten 10-15 ügyféllel tárgyaltam, ajánlatokat adtam. Tehát alapvető termék. Az élelmiszereknél a helyzet az, hogy a szuperélelmiszerekből napi szinten pár dkg elég, tehát minden ami eltér ettől, már nem alapvető. A mennyiséget meg igenis lehet csökkenteni. Bocs.
Szóval ha nekem kell az óraszíjgyártáshoz a 10k EUR varrógép, akkor az már alapvető lesz?
Nem hiszem. Munkaeszköz ami x munkához kell, ahogy egy utazó ügynök számára az autó. -
Tiédetis
senior tag
-
biga
őstag
Ezek a megoldások azért nem jók, mert a probléma rendszerszintű. Ha megemeled az üzemanyagárat annyira, hogy az említett célt elérd, akkor megoldottál egyetlen problémát, de generáltál a rendszerben hatezer másikat (megélhetési problémák, szállítmányozás és gyártás drasztikus drágulása, emiatt keresletcsökkenés, emiatt pedig gyárak/szolgáltatók csődje, amiatt pedig tömeges munkahelyvesztés és munkanélküliség). Sajnos annyira komplex a rendszer, hogy egyetlen cél érdekében drasztikusan belenyúlni, csak számos egyéb társadalmi szintű súlyos probléma generálásával lehet. Nem véletlenül szanvednek ezzel már egy ideje a döntéshozók is. Az átlagember a legritkább esetben látja át az egészet. Mondjuk ráfókuszál a környezetvédelemre, miközben az általa is jónak tartott megoldás talán a teljes családja munkanélkülivé válását és az életszínvonalának, megélhetésének drasztikus romlását okozná. Egyszerűen azért, mert nincs elég ismerete a jelenlegi világunk pontos működéséről. Gyakorlatilag, erre alapoznak a populista politikusok.
A probléma eleve a rendszerben van, bizony. Viszont nemigen lehet rantottat sütni a nélkül, hogy feltörnéd a tojast.
Ha megemeled az üa. arat, akkor az rövid tavon magaval fog rantani mindent, valoszinüleg nagyon erösen sokkolja majd a gazdasagokat/tarsadalmakat. Viszont mar középtavon is megjelennek az alternativak (mittomén, pl felértékelödik a helyi vasarlas, vagy a szallitasban megjelenik a villany alapu szallitas - nem feltétlenül villanyautora gondolok, bar arra is, de pl a vasut, vizi stb).
Ha a kérdésed az, hogy ez okozna-e oriasi gazdasagi valsagot-e, akkor a valasz az, hogy igen, biztosan. Ha azt kérdezed, hogy meg kell-e lépni, hogy valami valtozzon is, akkor a valasz megint csak az lesz,, hogy igen, akkor is, ha az fajni fog.
Mondjuk ezek a racionalis valszok. Kar, hogy az atlagemberek (és az öket sokszor rossz értelemben kiszolgalo politikusok) még véletlenül sem hoznak racionalis döntest... -
Tiédetis
senior tag
Már megint faszságokról szól ez a topik.
Lapozd át, ahogy én teszem azzal, aki nem érdekel
-
Vesa
veterán
Alapvetően egyetértek, és ez az EV átállás miatt be is fog következni, mert az EV még sokáig nem lesz olyan olcsó, mint amilyenek pár éve az ICE autók voltak. Még csak néhány éve volt hogy pl. egy Opel Corsa 12e euró volt, egy Astra 17e, egy Toyota Yaris 10e...
Most meg annak örülnénk, ha egy Yaris méretű és képességű autó 20e-be kerülne....
De nekem alapvetően azzal volt bajom, hogy valaki teljesen hibás feladatokat tulajdonít a VWnek.
A VWnek (és egy autógyárnak sem) nem feladata olcsó autókkal elárasztani Európát. A VWnek, nyereségorientált gazdasági társaságként a feladata a profittermelés. Ha ez nem megy egy termékkel akkor azt nem fogják gyártani.EV átállással kapcsolatban egyre több a bizonytalanság. Hirtelen két cikk, csak innen, az IT Caféról.
Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
Középpontba kerültek a hibrid autók, alig fogyaszt a BYD újdonsága
Elsősorban a töltőhálózat elégtelenségét okolják, gyanítom, nem ok nélkül. Amikor arról beszélnek, hogy jó a lefedettség már sok helyen, akkor csak azt nézik, hogy fizikailag mennyi töltőoszlop van. Azt nem, hogy az mekkora teljesítményű -sok országban még mindig a 11-22kW-os AC-k dominálnak-, és azt sem nézik, hogy az adott állomáson mennyi autó tud tölteni. Az is egynek számít, ahol 2db CCS van, meg az is, ahol 4-8db. Ráadásul, sok esetben a bővítés nehézségekbe ütközik, nem csak annyi, hogy ha nem elég már 2db kiállás, akkor feltesznek még négyet, mert nem biztos, hogy van rá hálózati kapacitás. Vagy ráteszik, de akkor full ház esetén oszlik a töltési teljesítmény, ami megint korlátozást jelent annak, akinek az autója vinné maxon is.
-
Vesa
veterán
Akkor görgessük tovább: szerintem túl olcsó az élelmiszerek ára, hiszen olyan mértékben kerül a szemétbe, ami már nevetséges lenne, ha máshol meg nem lenne hiány,
Sajnos ugyanez a helyzet az energiahordozókkal is. Nem elég drága ahhoz, hogy ne fogyasszunk ennyit, sok helyen 23 fokra is képesek fűteni a lakásokat, amelyek többsége rosszul szigetelt, (vagy sehogy), ott a rengeteg telefon, ami zabálja az áramot, nem beszélve a IT és egyéb szórakozási célú eszközökről.
De van ennél sokkal nagyobb probléma: a vízfelhasználás, aminek készletei végesek, és alapvetően szükséges az élethez, a jelenlegi formájához biztosan. De ha mondjuk lenne 1000USD m3-e, azzal elérhető lenne a spórolás.
Sajnos lehetne itt folytatni a sort.
Megfizethető: ha valaminek az ára mondjuk 20 millió Ft és ehhez társul kettő átlagbér, ami legyen 800e Ft/hó, az azt jelenti, hogy 25 havi keresetből tudná megvenni, HA az egyéb kiadása 0Ft/hó lenne, de mivel nem ennyi.. Szóval abban az országban, ahol ennyi az átlag nettó, ez nem a megfizethető kategória, még akkor sem, ha van réteg, akiknek igen. Tehát az én meglátosom szerint ez a határ inkább 10millió vagy alatta. Ez már az átlagnak jobban megfizethető kategória.
Tudom, hogy vannak országok, ahol már rogyadozik a gazdaság, így a 20 milla is megfizethető kategória, de ha átlagról beszélünk, szerintem a másik szám továbbra is igaz marad.Ezek a megoldások azért nem jók, mert a probléma rendszerszintű. Ha megemeled az üzemanyagárat annyira, hogy az említett célt elérd, akkor megoldottál egyetlen problémát, de generáltál a rendszerben hatezer másikat (megélhetési problémák, szállítmányozás és gyártás drasztikus drágulása, emiatt keresletcsökkenés, emiatt pedig gyárak/szolgáltatók csődje, amiatt pedig tömeges munkahelyvesztés és munkanélküliség). Sajnos annyira komplex a rendszer, hogy egyetlen cél érdekében drasztikusan belenyúlni, csak számos egyéb társadalmi szintű súlyos probléma generálásával lehet. Nem véletlenül szanvednek ezzel már egy ideje a döntéshozók is. Az átlagember a legritkább esetben látja át az egészet. Mondjuk ráfókuszál a környezetvédelemre, miközben az általa is jónak tartott megoldás talán a teljes családja munkanélkülivé válását és az életszínvonalának, megélhetésének drasztikus romlását okozná. Egyszerűen azért, mert nincs elég ismerete a jelenlegi világunk pontos működéséről. Gyakorlatilag, erre alapoznak a populista politikusok.
-
ozzy711
őstag
-
biga
őstag
Annyira nem. Az EV bizony mentalitasbeli valtast igényel, mint az emlitett téma. Annak az ararol és a tarsadalmi hatasa sztem siman belefér egy EV topicba.
-
biga
őstag
Akkor görgessük tovább: szerintem túl olcsó az élelmiszerek ára, hiszen olyan mértékben kerül a szemétbe, ami már nevetséges lenne, ha máshol meg nem lenne hiány,
Sajnos ugyanez a helyzet az energiahordozókkal is. Nem elég drága ahhoz, hogy ne fogyasszunk ennyit, sok helyen 23 fokra is képesek fűteni a lakásokat, amelyek többsége rosszul szigetelt, (vagy sehogy), ott a rengeteg telefon, ami zabálja az áramot, nem beszélve a IT és egyéb szórakozási célú eszközökről.
De van ennél sokkal nagyobb probléma: a vízfelhasználás, aminek készletei végesek, és alapvetően szükséges az élethez, a jelenlegi formájához biztosan. De ha mondjuk lenne 1000USD m3-e, azzal elérhető lenne a spórolás.
Megfizethető: ha valaminek az ára mondjuk 20 millió Ft és ehhez társul kettő átlagbér, ami legyen 800e Ft/hó, az azt jelenti, hogy 25 havi keresetből tudná megvenni, HA az egyéb kiadása 0Ft/hó lenne, de mivel nem ennyi.. Szóval abban az országban, ahol ennyi az átlag nettó, ez nem a megfizethető kategória, még akkor sem, ha van réteg, akiknek igen. Tehát az én meglátosom szerint ez a határ inkább 10millió vagy alatta. Ez már az átlagnak jobban megfizethető kategória.
Tudom, hogy vannak országok, ahol már rogyadozik a gazdaság, így a 20 milla is megfizethető kategória, de ha átlagról beszélünk, szerintem a másik szám továbbra is igaz marad.Semmilyen szinten nem beszélünk ugyan arrol. Az utazas, plane a nagy tavolsagu utazas nem alapvetö termék, mint pl az élelmiszer vagy a viz! Valojaban mindig is luxus volt, kivéve kb az elmult 70-80 évet, de igy visszatekintve az is inkabb csak artott...
-
FIREBLADE78
addikt
-
Mauzes
addikt
-
axioma
veterán
Abszolút nem azt tekintem etalonnak, a saját autóm sem prémium, de egy családot nem tudsz egy kisautóval kiszolgálni a XXI. században. Az ezres Suzuki Swift meg a kispolszki a hiánygazdaság terméke.
Manapság senkit sem lehet már ilyenekbe kényszeríteni, ha van választási lehetősége.A suzuki-kispolszki minosegben adom, hogy egy anyagilag kenyszer volt [foleg utobbival 2008-12 tajekan megneztek mar azert], de a meretben nem. Lasd ion nekem feleslegesen nagy [2 uleses eleg lenne de smart fortwo elektromos mas arkategoria], az ampera meg nagyjabol a legkisebb valasztas volt a funkciohoz [outlander inkabb merete mint a hatotavja miatt esett ki].
Tudom, szerinted en vagyok a devians, a tomeg nem ezt akarja. Ezt mondtak telefonra is, aztan most is zf10 van a kezemben, koszoni jol fogy a kompakt termektipus]. -
madgie
titán
Ez nemcsak a csomagtartó méretéről szól, hanem a komfortról is. Mekkora helyed van, mekkora benn a zaj, a vibráció, milyen a szellőzés, akkor állsz meg amikor te akarsz, vagy akkor amikor az autó miatt muszáj... És lehet sorolni. Nyugaton teljesen hétköznapi dolog hogy hétvégén mennek a családhoz akár 6-700 kilométeres távolságokra is, és akkor ki sem mentek még az országból.... Nem mindegy hogy ezt hogyan teszik meg.
A nagyanyáink hetedmagukkal laktak egy szoba-konyhában, ahol nem volt folyóvíz, meg az udvaron volt a budi, és nem haltak bele. De azért oda mégsem akarunk visszamenni.
Nyugaton lehet, de Magyarországon nem jellemző az ilyesmi, az emberek nagy része nem megy a szülőkhöz hetente akkor sem, ha 200 km-t kell vezetni érte.
-
törölt tag
Demagóg leszek, de nem kell mindenhová kisbiciklit meg hatvan bőröndöt vinni, egyébként az autó is olyan, mint minden más az ember életében, bármekkora van, belakja. Ha egy Passat kombi csomagtartója van előtted nyaralás előtt, azt is púposra rakod, ha egy 350 literes kisautós csomagtartó, abban is elférhetsz. Tudom, az utóbbit nem szívesen választják már az emberek, nekem nem okozna gondot két kisgyerekkel sem, ha belföldre el kéne indulni valahová a kis gyösz Zoeval. Három kisebb bőrönd elfér benne, kisbicikli, lovacska, dömperke meg maradjon itthon, nem költözünk, nyaralunk.
Nyilván elfogadom, ha másnak más a fontos, a sógorék is vettek anno egy nagy egyterűt, hogy mennyi mindent visznek majd mindenfelé, most meg egy bunker CH-R-ben is ugyanúgy elférnek.
Ez nemcsak a csomagtartó méretéről szól, hanem a komfortról is. Mekkora helyed van, mekkora benn a zaj, a vibráció, milyen a szellőzés, akkor állsz meg amikor te akarsz, vagy akkor amikor az autó miatt muszáj... És lehet sorolni. Nyugaton teljesen hétköznapi dolog hogy hétvégén mennek a családhoz akár 6-700 kilométeres távolságokra is, és akkor ki sem mentek még az országból.... Nem mindegy hogy ezt hogyan teszik meg.
A nagyanyáink hetedmagukkal laktak egy szoba-konyhában, ahol nem volt folyóvíz, meg az udvaron volt a budi, és nem haltak bele. De azért oda mégsem akarunk visszamenni.
-
madgie
titán
Abszolút nem azt tekintem etalonnak, a saját autóm sem prémium, de egy családot nem tudsz egy kisautóval kiszolgálni a XXI. században. Az ezres Suzuki Swift meg a kispolszki a hiánygazdaság terméke.
Manapság senkit sem lehet már ilyenekbe kényszeríteni, ha van választási lehetősége.Demagóg leszek, de nem kell mindenhová kisbiciklit meg hatvan bőröndöt vinni, egyébként az autó is olyan, mint minden más az ember életében, bármekkora van, belakja. Ha egy Passat kombi csomagtartója van előtted nyaralás előtt, azt is púposra rakod, ha egy 350 literes kisautós csomagtartó, abban is elférhetsz. Tudom, az utóbbit nem szívesen választják már az emberek, nekem nem okozna gondot két kisgyerekkel sem, ha belföldre el kéne indulni valahová a kis gyösz Zoeval. Három kisebb bőrönd elfér benne, kisbicikli, lovacska, dömperke meg maradjon itthon, nem költözünk, nyaralunk.
Nyilván elfogadom, ha másnak más a fontos, a sógorék is vettek anno egy nagy egyterűt, hogy mennyi mindent visznek majd mindenfelé, most meg egy bunker CH-R-ben is ugyanúgy elférnek.
-
törölt tag
Manapság senkit sem lehet már ilyenekbe kényszeríteni, ha van választási lehetősége. -
axioma
veterán
-
törölt tag
Kezdjuk ott hogy meretet kene csokkenteni a szemelyautoknal amelyek 1.1 atlag utassal kozlekednek csomag nelkul, masreszt meg az EV topikban a szmog pont nem jo szoveg.
[Multkor lattam valami motor/auto hataran levo koncepciot, ha lassan megy akkor a keskeny kasztni mellett van a 4 kerek, amikor repeszt, akkor kiengedi, szeles (=stabil) lesz, auto erzes, de biztonsaghoz kotott minimalis helyfoglalas. Persze ezekbol nem lesz semmi, de ilyesmi szellemben kene a szemelyauto (nem csaladauto) fogalmat megvalositani. Termeszetesen elektromos, nem fustos.]A kisméretű autók második-harmadik autónak jók.
-
törölt tag
A "megfizethetö"-t kellene elöször definialni. Az elmult mondjuk 50 évben valoszinüleg tul olcso volt a személyauto kb mindenhol a vilagon (legalabb is pénzben szamolva). Ezért kb mindenkinek elérhetö termékké valt, ami meg is latszik a mindennapi életünkön: dugok, leaszfaltozott és parkolova tett laköterületek, tömegturizmus és minden ami azzal jar, szmog stb. A valodi arat joval a kasszak elhagyasa utan fizettük (fizetjük) ki.
Valojaban valoszinüleg az emberiség jol felfogott érdeke egy kifejezetten draga autovalaszték lenne, de fajunk korlatoltsagai miatt ezt a nagy tömegek soha nem fogjak felismerni, és amig van ra politikai érdek, aki pusztan hatalomszerzési okbol pont az ellenkezöjére hergelje a tömegeket, addig esély nem is lesz ezt megértetni...
Ezek utan az, hogy igazabol ki arasztja el "megfizethetö" termékkel a piacot mar valoban részletkérdés.Egyébként az EV - szerintem -, plane a jelenlegi magaz aron, kifejezetten jo megoldasnak tünik. Még el kellene mondjuk duplazni/triplazni a fosszilis üa. arakat és lenne némi valtozas... (igen, varom az ekézést...
)
(Ja, ez sok masra is értelmezhetö, de ez egy autos topik
Alapvetően egyetértek, és ez az EV átállás miatt be is fog következni, mert az EV még sokáig nem lesz olyan olcsó, mint amilyenek pár éve az ICE autók voltak. Még csak néhány éve volt hogy pl. egy Opel Corsa 12e euró volt, egy Astra 17e, egy Toyota Yaris 10e...
Most meg annak örülnénk, ha egy Yaris méretű és képességű autó 20e-be kerülne....
De nekem alapvetően azzal volt bajom, hogy valaki teljesen hibás feladatokat tulajdonít a VWnek.
A VWnek (és egy autógyárnak sem) nem feladata olcsó autókkal elárasztani Európát. A VWnek, nyereségorientált gazdasági társaságként a feladata a profittermelés. Ha ez nem megy egy termékkel akkor azt nem fogják gyártani. -
axioma
veterán
A "megfizethetö"-t kellene elöször definialni. Az elmult mondjuk 50 évben valoszinüleg tul olcso volt a személyauto kb mindenhol a vilagon (legalabb is pénzben szamolva). Ezért kb mindenkinek elérhetö termékké valt, ami meg is latszik a mindennapi életünkön: dugok, leaszfaltozott és parkolova tett laköterületek, tömegturizmus és minden ami azzal jar, szmog stb. A valodi arat joval a kasszak elhagyasa utan fizettük (fizetjük) ki.
Valojaban valoszinüleg az emberiség jol felfogott érdeke egy kifejezetten draga autovalaszték lenne, de fajunk korlatoltsagai miatt ezt a nagy tömegek soha nem fogjak felismerni, és amig van ra politikai érdek, aki pusztan hatalomszerzési okbol pont az ellenkezöjére hergelje a tömegeket, addig esély nem is lesz ezt megértetni...
Ezek utan az, hogy igazabol ki arasztja el "megfizethetö" termékkel a piacot mar valoban részletkérdés.Egyébként az EV - szerintem -, plane a jelenlegi magaz aron, kifejezetten jo megoldasnak tünik. Még el kellene mondjuk duplazni/triplazni a fosszilis üa. arakat és lenne némi valtozas... (igen, varom az ekézést...
)
Kezdjuk ott hogy meretet kene csokkenteni a szemelyautoknal amelyek 1.1 atlag utassal kozlekednek csomag nelkul, masreszt meg az EV topikban a szmog pont nem jo szoveg.
[Multkor lattam valami motor/auto hataran levo koncepciot, ha lassan megy akkor a keskeny kasztni mellett van a 4 kerek, amikor repeszt, akkor kiengedi, szeles (=stabil) lesz, auto erzes, de biztonsaghoz kotott minimalis helyfoglalas. Persze ezekbol nem lesz semmi, de ilyesmi szellemben kene a szemelyauto (nem csaladauto) fogalmat megvalositani. Termeszetesen elektromos, nem fustos.] -
Tiédetis
senior tag
)
Tudom, hogy vannak országok, ahol már rogyadozik a gazdaság, így a 20 milla is megfizethető kategória, de ha átlagról beszélünk, szerintem a másik szám továbbra is igaz marad. -
biga
őstag
)
-
törölt tag
hogy került most ide a tesla? nem is értem.. vw-ről szóló cikket tettem be, eu gyártó, akinek el kellene árasztani megfizethető ev-vel a belső piacot, esélyt sem adva a kínaiknak. ha az emberek elkezdik vásárolni és rájönnek, hogy nem is rosszak, felfuthat az értékeítésük és akkor 3 év kb. olyan táv, mint 30 évesnek a nyugdíj fogalma.
"el kellene árasztani megfizethető ev-vel a belső piacot"
Miért kellene? Ki írja ezt elő? Te?
-
törölt tag
Nem most kezdtem el szajkózni, hogy erről legalább annyira tehetnek a német gyártók, mint a csingpingcsaucsau főtitkár elvtárs testvér.
Nemes egyszerűséggel nem hitték el, hogy nekik is vannak hajóik, amelyek az ott legyártott autóikat, áthozzák ide. Ide, ahol gyakorlatilag nem készültek fel/el a váltásra. Amolyan úri huncutságként tekintettek az EV-re, azoknak meg bedobták az i3-t, e-golfot és a zoe-t. Aztán ezzel hátra is dőltek. PEDIG! Kint elsőkézből tapasztalhatták, hogy forradalom zajlik. Aztán elkezdtek kapkodni és jöttek a hibás id-k. Nem sokkal később pedig láthatjuk mi történik. Láthatóan az EU nem tud elég erős lenni, hogy védje saját magát. Láthatóan nem készült még mindig fel orbánból. Már megvetették a lábukat a belső piacon. Innentől már a büntetővámok elég naív védvonalat jelentenének, de jelenleg még ezt sem sikerült megoldani, gyanítom, hogy nem is sikerül. A védekezésük, hogy nem is túltermelés nevetségesnek tűnhet, de valószínűbb, hogy náluk is működött az "ingyenes" napelem pályázatból látható mentalistás: kapunk pénzt rá és igaz, hogy nincs szükség ekkora rendszerre, de hát ingyen van, miért ne legyen az igényünknél sokkal nagyobb? Ha lóvét kaptak, miért ne építene 3x akkora kapacitású gyárat? Elfér az.
Visszakanyarodva: azt hittem a cikk címét olvasva, hogy ez már készen van és jövőre forgalmazni is fogják, mondjuk Q1-ben.
3 év alatt 5 gyár épül a trójai faló országában, ahol 15 típust gyártanak majd, szép haszonnal, az eu belső piacra. vámmentesen.. Igen, kicsit tovább kellene látni, mint ahogy a többséget engedik látni.
Mondanám, hogy ez már engem nem izgat annyira, ami van az remélhetőleg kiszolgál.
Csak a családom fele már kint él, másik fele menni fog.Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor a Tesla sem küzdene a növekedéssel, nem lennének a csőd szélén egyensúlyozó kínai cégek sem.
Pedig pár éve még nagyon magabiztosan tolták a teslafanok hogy hogyan fogja a Tesla a földbe döngölni az európai gyártókat, hogyan fog majd pár év múlva évi húszmillió autót eladni. Aztán most ott tartunk hogy nemhogy az évi 50%-os növekedés nem lesz meg, de egyáltalán a növekedés is gond.
Namost pont ugyanezt toljátok a kínaiakkal kapcsolatban. 5 gyár meg 15 modell... Ja, csak azokat el is kéne tudni adni.
Ez a mese az elaludt majd kapkodni kezdő európaikról is marhára unalmas már. -
törölt tag
Nem én kezdtem az ekézést, csak kontextusba helyeztem.
A TM2 Musk újabb soha be nem teljesülő kamuja lesz. És már nagyon hosszú a lista. -
Tiédetis
senior tag
hogy került most ide a tesla? nem is értem.. vw-ről szóló cikket tettem be, eu gyártó, akinek el kellene árasztani megfizethető ev-vel a belső piacot, esélyt sem adva a kínaiknak. ha az emberek elkezdik vásárolni és rájönnek, hogy nem is rosszak, felfuthat az értékeítésük és akkor 3 év kb. olyan táv, mint 30 évesnek a nyugdíj fogalma.
-
Tiédetis
senior tag
Valahol ez az egész számomra inkább szomorú, mert a kínai "olcsóságról" azért tudjuk, hogy nekik is csak cinkelt lapokkal sikerül, tehát nem teljesen a németek hibája a kialakult helyzet. Azt kell mondjam, szurkolok a németeknek, mert kína térnyerése a kontinensen minden, csak nem kívánatos és nem pozitív. Aki a gazdasági kérdéseknél tovább lát, az pontosan tudja, hogy mit jelentene egy masszív kínai kommunista befolyás, mert kína célja végső soron ez. Nem csak a termékeik eladása, ennél sajnos sokkal többet akarnak.
Nem most kezdtem el szajkózni, hogy erről legalább annyira tehetnek a német gyártók, mint a csingpingcsaucsau főtitkár elvtárs testvér.
Nemes egyszerűséggel nem hitték el, hogy nekik is vannak hajóik, amelyek az ott legyártott autóikat, áthozzák ide. Ide, ahol gyakorlatilag nem készültek fel/el a váltásra. Amolyan úri huncutságként tekintettek az EV-re, azoknak meg bedobták az i3-t, e-golfot és a zoe-t. Aztán ezzel hátra is dőltek. PEDIG! Kint elsőkézből tapasztalhatták, hogy forradalom zajlik. Aztán elkezdtek kapkodni és jöttek a hibás id-k. Nem sokkal később pedig láthatjuk mi történik. Láthatóan az EU nem tud elég erős lenni, hogy védje saját magát. Láthatóan nem készült még mindig fel orbánból. Már megvetették a lábukat a belső piacon. Innentől már a büntetővámok elég naív védvonalat jelentenének, de jelenleg még ezt sem sikerült megoldani, gyanítom, hogy nem is sikerül. A védekezésük, hogy nem is túltermelés nevetségesnek tűnhet, de valószínűbb, hogy náluk is működött az "ingyenes" napelem pályázatból látható mentalistás: kapunk pénzt rá és igaz, hogy nincs szükség ekkora rendszerre, de hát ingyen van, miért ne legyen az igényünknél sokkal nagyobb? Ha lóvét kaptak, miért ne építene 3x akkora kapacitású gyárat? Elfér az.
Visszakanyarodva: azt hittem a cikk címét olvasva, hogy ez már készen van és jövőre forgalmazni is fogják, mondjuk Q1-ben.
3 év alatt 5 gyár épül a trójai faló országában, ahol 15 típust gyártanak majd, szép haszonnal, az eu belső piacra. vámmentesen.. Igen, kicsit tovább kellene látni, mint ahogy a többséget engedik látni.
Mondanám, hogy ez már engem nem izgat annyira, ami van az remélhetőleg kiszolgál.
Csak a családom fele már kint él, másik fele menni fog. -
Vesa
veterán
Valahol ez az egész számomra inkább szomorú, mert a kínai "olcsóságról" azért tudjuk, hogy nekik is csak cinkelt lapokkal sikerül, tehát nem teljesen a németek hibája a kialakult helyzet. Azt kell mondjam, szurkolok a németeknek, mert kína térnyerése a kontinensen minden, csak nem kívánatos és nem pozitív. Aki a gazdasági kérdéseknél tovább lát, az pontosan tudja, hogy mit jelentene egy masszív kínai kommunista befolyás, mert kína célja végső soron ez. Nem csak a termékeik eladása, ennél sajnos sokkal többet akarnak.
-
axioma
veterán
-
törölt tag
-
Tiédetis
senior tag
-
Vesa
veterán
Persze, tökéletesen használható, de az általános piaci értékét így is jobban erodálja, mint egy olyan modellnek, amelyiknek nincsenek hasonló korlátai. Az Ioniq-nál is, hiába mondogatjuk a vevők többségének, hogy a kis akkupakk ellenére akár 250km hatótáv elérhető a 28-assal is, mára már 40kWh pakk alatti autót eladni sokkal nehezebb még akkor is, ha a sokkal roszabb fogyasztása miatt a nagyobb akkus se megy el sokkal többet. És ez már látszik az árakban is.
-
WiZARD
veterán
Otthoni töltésnél nem gond a Chademo, viszont itt most a továbbértékesítés kontextusában merült ez fel. Arra volt példa, hogy egy BEV is lehet bukó pár éven belül XY ok miatt, nem csak egy PHEV. Sajnos manapság autót venni eléggé rizikós, minden teljesen kiszámíthatatlan.
Például, már megindult a V8-as, V10-es, V12-es motorral szerelt autók üzleti/befektetési célú felvásárlása, ezáltal az áruk is emelkedésbe ment át. Pedig 1-2 éve még temették őket, ami jogos is maradt az eredeti ok miatt, ugyanakkor nem sokan gondoltak arra, hogy a befektetési célú vásárlások miatt annak ellenére növekedni fog az értékük, hogy maga a technika kivezetésre és lesajnálásra kerül.
Továbbértékesítésnél is lehet otthon tölteni.
Aki a Leafet hosszabb útra, villámtöltéssel tervezve venné az eleve nagyon rossz nyomon van, és nem a csatlakozó típusa miatt.
Persze biztos lesz akit ez riasz el, vagy erre hivatkozva szeretne alkudni... -
Vesa
veterán
Otthoni töltésnél nem gond a Chademo, viszont itt most a továbbértékesítés kontextusában merült ez fel. Arra volt példa, hogy egy BEV is lehet bukó pár éven belül XY ok miatt, nem csak egy PHEV. Sajnos manapság autót venni eléggé rizikós, minden teljesen kiszámíthatatlan.
Például, már megindult a V8-as, V10-es, V12-es motorral szerelt autók üzleti/befektetési célú felvásárlása, ezáltal az áruk is emelkedésbe ment át. Pedig 1-2 éve még temették őket, ami jogos is maradt az eredeti ok miatt, ugyanakkor nem sokan gondoltak arra, hogy a befektetési célú vásárlások miatt annak ellenére növekedni fog az értékük, hogy maga a technika kivezetésre és lesajnálásra kerül.
-
Vesa
veterán
Chademo pont egy érdekes kérdés... óriási hiba a kivezetése. Környezetemben 2-en is lecsaptak az utolsó áresett LEAF II-esre, és a HMKE bruttóba esés miatt akkunak is akarják használni...
Persze minden autó bukó... ha nem lenne én sem engedhettem volna meg magamnak az i3-at... és a vevők beárazzák a parát... csak kérdés hogy aztán igazuk lesz, és dőlnek ki sorban a hibák a hajtáslánc bonyolultsága és az ICE rész miatt meg a kisebb akku miatti óriási ciklusszám miatt... vagy csak "vélt?" a BEV akkuk vízionált "halálos" 2 évenkénti degradációja, meg az inverterek/töltők/motorok halála... én az utóbbiakat inkább látom hisztinek, az idő majd cáfol vagy igazol...
Természetesen ha 3 évesen tudsz mindig váltani, az egy kényelmes paramentes stratégia... sajnos én nem engedhetem meg magamnak... vagyis ha nagyon az lenne a vágyam, igen, de azt az erőforrást én másra költöm szívesebben... (de az sem sokkal racionálisabb, mindenkinek más a kattanása
)"a kisebb akku miatti óriási ciklusszám miatt"
Ez így általánosítás. Hiszen az autó előélete számít! Egy BEV-et is lehet napi szinten villámtölteni, és lehet hetente egyszer otthon, lassan. Az egyiknek rengeteg lesz a ciklusa, a másiknak alig. Önmagában tehét az, hogy az autó BEV, nem jelent nagyobb garanciát egy használtautónál arra, hogy kevesebb gond lesz vele.
Egtyébként a c300e-ben közel akkora pakk van mint a 28-as Ioniq-ban. Nem hinném, hogy lényegesen hamarabb dőlne ki, mint egy hasonló BEV Ioniq, azonos használat mellett sem lesz sokkal több ciklus. Egy kis Mild hibridnél más a helyzet, de azokban egy max. 1,5-2kWh-s akku van, melyek csereára nem okoz GT-t és nem jelent nagyobb költség-kockázatot, mint egy ICE használtautónál egy kicsit komolyan egység cseréje. -
törölt tag
Nálam ilyen opció nincsen az appban.
Akkor a te autód nem tudja. Majd lehet hogy megkapja OTA.
-
4D4M
senior tag
Amennyiben egy normális ösztönző rendszer lenne lelopva valamelyik országból, akkor simán el tudom képzelni, hogy az agilisabbik társadalmi rétegekból beugranának, akár pusztán üzleti megfontolásból vagy akár már a jelenlegi bruttósok közül is.
A realitással már 5 évvel ezelőtt is hadilábon állt a rezsicsökkentés, és lám: töretlen a lelkesedés!
-
FIREBLADE78
addikt
-
törölt tag
-
Kroni1
veterán
Napelemeseknek, akik kikerülnek a 10év után a kedvező éves szaldó elszámolásból és jön a havi vagy mittomén, azok tudnák hasznát venni V2G rendszernek megfelelő inverter esetén vajon?
Olyat már olvastam, hogy kukázott EV akkut még így felhasználtak tárolónak..
-
4D4M
senior tag
-
törölt tag
-
4D4M
senior tag
Plug and Charge képesség esetén az autó is meg az oszlop is folyamatosan online, a frissítésekkel nincs gond. Mellesleg azért ez egy szabvány, nem fog minden héten változni.
Ha lenne EVm, akkor sem lenne folyamatosan töltőre téve, hanem kint parkolna az utcán ahogy a mostani autóm is. Másrészt nem látom annak az előnyét számomra, hogy a szolgáltató az én autóm akkuját használja kiegyenlítésre. Nem hiszem hogy érdekelt lennék ebben.
Dinamikus áramárak mellett egyből megmutatná magát a hozzáfűződő érdeked (:
-
törölt tag
az, hogy az autentikáció változtatás FW frissítéssel jár... úgy látom ezt a szintet kevés gyártó ugrotta meg... agy app frissítése 10 éve is sima liba volt...
Gondoljunk csak a 3G 2G mizériára... gyártók letojják, mi van a régebbi modellekkel...
A CCS egy ideje már tud V2G-t is, de én ennek a jelentőségét őszintén szólva nem látom.
Ez jó hír...én látom... ott a garázsodban egy lassan 100 kWh méretű akku, miközben a hálózat kiegyenlítetlensége ( és ezzel szinkronban a kiegyenlítő energia ára) egyre durvábban nő...Plug and Charge képesség esetén az autó is meg az oszlop is folyamatosan online, a frissítésekkel nincs gond. Mellesleg azért ez egy szabvány, nem fog minden héten változni.
Ha lenne EVm, akkor sem lenne folyamatosan töltőre téve, hanem kint parkolna az utcán ahogy a mostani autóm is. Másrészt nem látom annak az előnyét számomra, hogy a szolgáltató az én autóm akkuját használja kiegyenlítésre. Nem hiszem hogy érdekelt lennék ebben.
-
gorbep
őstag
"megtöri egy a netröl letöltött tool-al... aztán tölt egy BMW Plug&Charge azonosítójával..."
Gyanítom hogy ez ettől sokkal bonyultabb. Mellesleg mit segit ha a jármű és az oszlop az autentikációs adatokat nem dróton hanem vezeték nélkül egyezteti le?
A CCS egy ideje már tud V2G-t is, de én ennek a jelentőségét őszintén szólva nem látom.
az, hogy az autentikáció változtatás FW frissítéssel jár... úgy látom ezt a szintet kevés gyártó ugrotta meg... agy app frissítése 10 éve is sima liba volt...
Gondoljunk csak a 3G 2G mizériára... gyártók letojják, mi van a régebbi modellekkel...
Ez jó hír...én látom... ott a garázsodban egy lassan 100 kWh méretű akku, miközben a hálózat kiegyenlítetlensége ( és ezzel szinkronban a kiegyenlítő energia ára) egyre durvábban nő... -
törölt tag
Az autentikáció védelme... pl herpeszes ödönke megtöri egy a netröl letöltött tool-al... aztán tölt egy BMW Plug&Charge azonosítójával... Te meg kapod róla számlát

Sőt, szerintem azzal, hogy nem tud alapból V2G-t, máris elavult...
De nagyon nem vagyok benne jártas, ha fals az információm, szívesen tanulok... Chademós invertert láttam már az akkuról tudta tolni a hálózatot... ez úgy látom nagyon gyorsan kulcs kérdés lesz... állandósulnak a negatív árak, nagy pufferek nélkül minden befektető ki fog hátrálni a sztochasztikus megújulókból...
"megtöri egy a netröl letöltött tool-al... aztán tölt egy BMW Plug&Charge azonosítójával..."
Gyanítom hogy ez ettől sokkal bonyultabb. Mellesleg mit segit ha a jármű és az oszlop az autentikációs adatokat nem dróton hanem vezeték nélkül egyezteti le?
-
gorbep
őstag
Az autentikáció védelme... pl herpeszes ödönke megtöri egy a netröl letöltött tool-al... aztán tölt egy BMW Plug&Charge azonosítójával... Te meg kapod róla számlát

Sőt, szerintem azzal, hogy nem tud alapból V2G-t, máris elavult...
De nagyon nem vagyok benne jártas, ha fals az információm, szívesen tanulok... Chademós invertert láttam már az akkuról tudta tolni a hálózatot... ez úgy látom nagyon gyorsan kulcs kérdés lesz... állandósulnak a negatív árak, nagy pufferek nélkül minden befektető ki fog hátrálni a sztochasztikus megújulókból...
-
törölt tag
Nem a töltő szolgáltatók oldalára gondoltam, persze ők se jótékonysági intézmény... nem lett volna szabad úgy a CCS-re váltani, hogy az nem tud V2G-t...
A CCS szabvány amúgy is elég "fura", és szerintem kicsit tökön lőttük(lőjük) vele magunkat a jövőben... és ha egyszer mégis váltunk róla, az már nagyon fog fájni a CCS-es autók tulajainak...Szerintem az autentikációt külön kellett volna szedni a fizikai csatlakozótól egy vezeték nélküli kommunikációs vonalra (akár még az se lett volna ördögtől való, hogy egy mobil app formájában), és akkor lehetne biztonsági kihívásokat folyamatos frissítésekkel kezelni, és nem lennénk bezárva egy gyorsan elavuló/ kockázatossá váló technológiába... ha megjelenik egy törési módszer, akkor mi lesz? Leállítjuk az összes töltőt? Amilyen gyorsan erősödnek a vasak, régen törhetetlennek tartott titkosításokat perc alatti törési időbe hozták (pl WPA2)
"Szerintem az autentikációt külön kellett volna szedni a fizikai csatlakozótól egy vezeték nélküli kommunikációs vonalra"
Hát ez nem hangzik valami megbízhatóan. Teljesen jó az a fizikai kapcsolat.
Pontosan mi tud elavulni a CCSen?
Új hozzászólás Aktív témák
-
12100 - 12001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kuponkunyeráló
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Mini-ITX
- Videó stream letöltése
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS TUF RTX 3080 10GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Horizon Forbidden West Special Edition
- MacBook Air M4 15 256GB Starlight Bontatlan + Új (Számlával!) 2 ÉV GARANCIA
- Apple iPhone 14 128GB Product RED Szép állapot 100% akku
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 8700G 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel

"
). Hát.... Nagyon rusnya belül.
Bohóc kategória