- A Panther Lake a Blackwellel kel frigyre a System76 legújabb, linuxos noteszében
- Minden földi jóval ellátott OLED monitorpárral bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- A ChatGPT-t és Claude-ot is ki kell szolgálja az Android 2027-től
- Itt a nagy hőmérsékletpara, ami a VGA-gyártókat is összezavarja
-
16100 - 16001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
cOxeR
Ármester
Régi Leaf akksi rossz már, az első példányok manapság jó ha tudnak már csak 60-80 km-t. Első generációs 28-as Soul-t nem szabad venni. Szar az akksi gyorsan degradálodik. Utána jött a 30-as Soul az már egy fokkal jobb. Ami bátran vehető, az az Ioniq 28, de az még mindig 4+ millió.
Nincs használható EV 1-2 millióért.Meg az I3-ak de az is 4M, igen ezért néztem a triót mert az meg mindig jobb mint sok más. 500e, vagy Smart van még, de azokat se venném, pláne annyiért amiért mennek.
-
cOxeR
Ármester
Szia!
Én is nézem ezt a kategóriát, második, városi szaladgálós autót keresek legalább 100 km hatótávval, kis autó kategóriában, normális 4-5 ajtó, de nagyon nincs értelmes választás 1-2M HUF-ig. Trió, régi leaf vagy KIA Soul esetleg. Nekem nem sürgős a vásárlás, csak nyitott szemmel járok.Valami típus esetleg beesik, füstjelezz.
Feleségem vezetne, de mióta együtt vagyunk talán 3x ült kormány mögé, ez lassan 2 évtized. -
cOxeR
Ármester
-
Vesa
veterán
91ezer km. Nekem amire hasznalom bevalt, de hozzateszem, nekem mar volt benne par cella cserelve tavaly osszel (mondjuk 88e korul), nem akartam a telnek nekimenni ugy, hogy majd tolton uljek (olyan hibaja me'g nem volt, ami toltessel nem korrigalhato, akar teknos vagy felkialtojeles hiba). Igaz, mi anno nem a legjobbat vettuk meg a piacrol hanem az aljat, es nem az i-miev-et hanem iont, az kb. 20% akku kulonbseg.
A kisakku talan ami nehezen eszreveheto ha romlik (amig tud gyujtast csinalni addig jo mert egybol a nagyakku megtaplalja, ezert nem veszed eszre hogy kozeledik amikor mar nem - de pl. egy fesz.kijelzos szivargyujto mar megmondja a tuttit lekapcsolas utan is ranezve). Es en aztan nem finomkodtam, mindig maxra toltve, es hat a covid alatt keveset ment (nem logott tolton de nem erosen igyekeztem hogy 70% legyen csak benne, ahogy sikerult).
Nem tudom mi a hatso pdc, apropo nekem cserelni kellett a radiot (nem kaptam kodot a kisakkus sztorinal meg kerte, vettem bele kinai tolatokameras radiot azt me'g kihagytam), es nem tudom mi zavar a kepeken, a masodikon kb. latszik hogy nem parhuzamos a res, hat ilyenekkel nem szorakozom (az enyem utott-kopott allapotu, hasznalati targy, az esztetika nem er annyit hogy javittassam jo penzert).
Kieg. 2.25M-ert vettem 42e km-rel, es parkolasban is nyertem egy csomot, meg erzesben is hogy nem duborog a motor mig allok a piros lampanal, azt regen de utalta'm (pedig suzuki alto, nem egy boszme cucc volt alattam).Kis akku nagyon gáz a régebbi EV-kben (nem tudom, az újabbaknál mi a helyzet). Pont ma cseréltem az Ioniq-ban, pedig 2,5 éve volt cserélve. Eddig bírta. 3 napja indításnál a frászt hozta a feleségemre, meghülyült az egész, világított az akku lámpa. Aztán 3-4 indítást követően feléledt, azzal a lendülettel mentem is egy új akkuért.
-
FIREBLADE78
addikt
utolsó darab ennyiért, minden elment a kezdő sorozatból, a listaára 280-290e+áfa körül mozog, a 22-esek 300felett (voltak két éve is már), mint kiderült, ennyiért itthon nem eladható, ezért döntöttünk a kivezetés miatt. Ez még megvan, és 1x32A, full OCPP-s, terhelés megosztós, mobilappos, stb stb
na a kivezetéshez hozzátartozik a Litvánok hozzáállása is, nem mindig könnyű velük, az energiájuk 90%-át az eladásra fordítják, 10%-ot az after salesre, és ez nem kellemes.
Az Olasz Daze tudásban is, árban is, és emberi kapcsolatokban is megeszi reggelire a Teltonika csapatát. És bizony az is számít, milyen a háttérNekem az jó lehet ám. 3x25a van és a háznak is működni kéne. Ugye elektromos fűtés és társai 😅
-
mjani1172
addikt
Okay, most látom kisteherautó.Csak schukot olvastam meg a 20 km-et.
Kisteherautó, de nem futár. Nincs agyon hajtva.
Évi 8-10.000 km.-t fut kb.
Ezért a kisebb (lassabb, olcsóbb ) töltés sem kizárt. -
Doki16
addikt
Ioniq 28-38. Ha belefér akkor egyértelműen 38, már van 5,5-6 körül pár darab. Két gyerekkel használom, mindent is megoldottam vele. Az Ikea-ból még a Billy könyvespolcot is elhoztam vele. Nekem eladó lesz hamarosan 1-2 hét múlva.
-
Mauzes
addikt
Ha már felmerült az "x összegért van-e jó EV" kérdés. 5-6 millió Ft-ért melyek a legjobb használt vételek? Városi használat, otthoni töltés, vidéki út max évente párszor. Gyerekülés férjen el hátul nem szűkösen.
-
axioma
veterán
Köszi, mennyi km van benne? Illetve mi az ami a gyenge pontja? Picit utánanézek nekik, mert nem vagyok képben.
Egy hátsó pdc esetleg van? - ha jól látom nincs
Mondjuk ezek az állapotok ennyiért elég viccesek: [kép] [kép]
Az a baj, 1,2-1,3M körül lehet venni elfogadható állapotú kis benzinest, de 2M alatt igazából nem látok elektromost ami mar a képek alapján nem necces.91ezer km. Nekem amire hasznalom bevalt, de hozzateszem, nekem mar volt benne par cella cserelve tavaly osszel (mondjuk 88e korul), nem akartam a telnek nekimenni ugy, hogy majd tolton uljek (olyan hibaja me'g nem volt, ami toltessel nem korrigalhato, akar teknos vagy felkialtojeles hiba). Igaz, mi anno nem a legjobbat vettuk meg a piacrol hanem az aljat, es nem az i-miev-et hanem iont, az kb. 20% akku kulonbseg.
A kisakku talan ami nehezen eszreveheto ha romlik (amig tud gyujtast csinalni addig jo mert egybol a nagyakku megtaplalja, ezert nem veszed eszre hogy kozeledik amikor mar nem - de pl. egy fesz.kijelzos szivargyujto mar megmondja a tuttit lekapcsolas utan is ranezve). Es en aztan nem finomkodtam, mindig maxra toltve, es hat a covid alatt keveset ment (nem logott tolton de nem erosen igyekeztem hogy 70% legyen csak benne, ahogy sikerult).
Nem tudom mi a hatso pdc, apropo nekem cserelni kellett a radiot (nem kaptam kodot a kisakkus sztorinal meg kerte, vettem bele kinai tolatokameras radiot azt me'g kihagytam), es nem tudom mi zavar a kepeken, a masodikon kb. latszik hogy nem parhuzamos a res, hat ilyenekkel nem szorakozom (az enyem utott-kopott allapotu, hasznalati targy, az esztetika nem er annyit hogy javittassam jo penzert).
Kieg. 2.25M-ert vettem 42e km-rel, es parkolasban is nyertem egy csomot, meg erzesben is hogy nem duborog a motor mig allok a piros lampanal, azt regen de utalta'm (pedig suzuki alto, nem egy boszme cucc volt alattam). -
Doki16
addikt
Én nekem az az elméletem, hogy egy bizonyos szint alá már nem nagyon mennek ezek. Látod 13-15 éves villanyautók még mindig 1,5-2 körül vannak. Persze lesz az a pont amikor már olcsóbbak lesznek, de akkor meg már használhatatlanok is lesznek. Ez a villanyautók hátránya, hogy ezek biztosan nem fognak érdemben működni 20-25 évesen már. Én azt mondom, hogy sokkal logikusabb 2 milliós kerettel venni egy 1,5 millás Swiftet és marad fél millió bármire.
Tesla MY: másfél éves kocsi 58k km. Nem volt rajta egy ép elem, mindenhol horpadások, tele karcokkal. Minden felni lenyalva, belseje hátul lerúgva. Kritikán aluli állapotban volt. Elküldtem rá a bevizsgálot, mert nem gondoltam volna, hogy ennyire ratyi állapotban lehet egy másfél éves kocsi.
-
Balázzs
senior tag
Eup és a citigo egy jó kocsi. De ott is a második generáció ami említhető érdemben. De azok meg árban megint csak más kategória. Az a baja az első generációs kocsiknak, hogy gyenge a hatótávja és ahhoz képest szerintem drágák és 10-11 éves kocsik. Biztos, hogy nem adnék 3-4 millát egy olyan autóért, ami télen imádkozva megy el 100 km-t.
Ok, köszi, majd mennek ezek az árak lejjebb. MY-al mi volt a gond?
-
kardkovacsi
senior tag
6mm2 32A 15-20méterig, a felett inkább 10-es szerintem
Doki16: kombi FI relé 4modul elég, nem kell 7m külön elemekre, és árnyékolt UTP kábel mehet egy csőben gond nélkül, a terhelés megosztók eleve RS485 kommunikálnak
kardkovacsi: el kéne olvasni mit írt: cégnél töltenek, olyan autót vesz ami tudja a 22kW-ot. Akkor meg életszerű hogy két kiszállítás közt töltsön amivel csak tud. És akkor annyira nem valótlan vágyai vannak
Okay, most látom kisteherautó.Csak schukot olvastam meg a 20 km-et.
-
Doki16
addikt
Eup és a citigo egy jó kocsi. De ott is a második generáció ami említhető érdemben. De azok meg árban megint csak más kategória. Az a baja az első generációs kocsiknak, hogy gyenge a hatótávja és ahhoz képest szerintem drágák és 10-11 éves kocsik. Biztos, hogy nem adnék 3-4 millát egy olyan autóért, ami télen imádkozva megy el 100 km-t.
-
Doki16
addikt
3f esetén schrack amit használunk, 30+fa
egy FI relé tőlük 15e és egy kmsz 5e, plusz soroló átkötésre, + nagyobb doboz kell.
ugyanaz a TCO szerintem, több száz beszerelés után mondom..."Nincs használható EV 1-2 millióért."
lassan semmilyen (nem EV, benzines se) használható autó nincs ebben a sávban, csak ami 15+ éves és minden baja lesz még idénAz jó ár. Nálam az a márka nem is került képbe, mert az elektrikstore-ból szoktam vásárolni. Én mondjuk csak hobbiból csinálom magamnak. Nyilván neked sokkal jobb a rálátásod.
Hát jah, már normális autó sincs ennyiért.
Tegnap egy Tesla MY lett megnézve. Az is egy borzalom volt amilyen állapotban volt, pedig azt 14,5 millióért adják. -
Balázzs
senior tag
Régi Leaf akksi rossz már, az első példányok manapság jó ha tudnak már csak 60-80 km-t. Első generációs 28-as Soul-t nem szabad venni. Szar az akksi gyorsan degradálodik. Utána jött a 30-as Soul az már egy fokkal jobb. Ami bátran vehető, az az Ioniq 28, de az még mindig 4+ millió.
Nincs használható EV 1-2 millióért.Köszi, akkor ezek alapján nézelődöm. Ioniq 28 túl nagy sajna. E-UP és társairól van hasonló tapasztalat?
-
biker
nagyúr
Néztem én is a kombi fi reléket, hát szerintem elég drágák. Olcsóbban kihoztam külön-külön. Persze ha nincs hely, akkor nincs más megoldás. Köszi az árnyékolt UTP tippet.
Hát jah nem mondtam, hogy siker termék lett a Fluence. Voltak vele akku gondok rendesen. Én csak azért javasoltam, mert kicsit nagyobb és kényelmesebb kocsi mint a hármas trio tagjai. De városból egyikkel se mernék kimenni

Részemről egyiket se venném. Egy olcsó vasaló swift benzines és marad pénz bőven ha bármi baja lesz.3f esetén schrack amit használunk, 30+fa
egy FI relé tőlük 15e és egy kmsz 5e, plusz soroló átkötésre, + nagyobb doboz kell.
ugyanaz a TCO szerintem, több száz beszerelés után mondom..."Nincs használható EV 1-2 millióért."
lassan semmilyen (nem EV, benzines se) használható autó nincs ebben a sávban, csak ami 15+ éves és minden baja lesz még idén -
Doki16
addikt
Szia!
Én is nézem ezt a kategóriát, második, városi szaladgálós autót keresek legalább 100 km hatótávval, kis autó kategóriában, normális 4-5 ajtó, de nagyon nincs értelmes választás 1-2M HUF-ig. Trió, régi leaf vagy KIA Soul esetleg. Nekem nem sürgős a vásárlás, csak nyitott szemmel járok.Régi Leaf akksi rossz már, az első példányok manapság jó ha tudnak már csak 60-80 km-t. Első generációs 28-as Soul-t nem szabad venni. Szar az akksi gyorsan degradálodik. Utána jött a 30-as Soul az már egy fokkal jobb. Ami bátran vehető, az az Ioniq 28, de az még mindig 4+ millió.
Nincs használható EV 1-2 millióért. -
Doki16
addikt
6mm2 32A 15-20méterig, a felett inkább 10-es szerintem
Doki16: kombi FI relé 4modul elég, nem kell 7m külön elemekre, és árnyékolt UTP kábel mehet egy csőben gond nélkül, a terhelés megosztók eleve RS485 kommunikálnak
kardkovacsi: el kéne olvasni mit írt: cégnél töltenek, olyan autót vesz ami tudja a 22kW-ot. Akkor meg életszerű hogy két kiszállítás közt töltsön amivel csak tud. És akkor annyira nem valótlan vágyai vannak
Néztem én is a kombi fi reléket, hát szerintem elég drágák. Olcsóbban kihoztam külön-külön. Persze ha nincs hely, akkor nincs más megoldás. Köszi az árnyékolt UTP tippet.
Hát jah nem mondtam, hogy siker termék lett a Fluence. Voltak vele akku gondok rendesen. Én csak azért javasoltam, mert kicsit nagyobb és kényelmesebb kocsi mint a hármas trio tagjai. De városból egyikkel se mernék kimenni

Részemről egyiket se venném. Egy olcsó vasaló swift benzines és marad pénz bőven ha bármi baja lesz. -
Balázzs
senior tag
Szerintetek mi az a legolcsóbb elektromos auto amit meg “szabad” venni. Városon belül, hatótáv legyen 100km, 4 ülés, ha lehet 4 ajtó?
Ezek a nagyon “olcsó” 1,3-1,5M Ft ársávos i-miev például vagy c-zero? Tud versenyképes lenni összességében egy teszem azt picivel olcsóbb sima benzinesnél?Szia!
Én is nézem ezt a kategóriát, második, városi szaladgálós autót keresek legalább 100 km hatótávval, kis autó kategóriában, normális 4-5 ajtó, de nagyon nincs értelmes választás 1-2M HUF-ig. Trió, régi leaf vagy KIA Soul esetleg. Nekem nem sürgős a vásárlás, csak nyitott szemmel járok. -
biker
nagyúr
Fluence? nem akarom senki bizniszét rontani, életképtelen autó. nem véletlen nem futott be, a másik ilyen a focus electric
22kWh akku, újonnan tudta azt amit leírnak hozzá, nyáron inkább 180km télen talán 100-at elmegy. nincs villámtöltés, csak type2 ha csak nem opciósan kérte. -
biker
nagyúr
Ezt így értem.
Ezért írtam, hogy azt még átgondolom, mennyivel töltsek, meg mit vegyek, akkor töltök kisebb teljesítménnyel, de a kábelt így is úgy is végig kell húzni a padláson, (ez a szar része) meg a nagyon zsúfolt áramszekrényben helyet kialakítani hogy odarakhassak bármit majd a végére. Akkor lehet elég lenne vékonyabb 6 mm es kábel is? Kell valami a túláram ellen is ha jól gondolom. Most még ezek lesznek csak.6mm2 32A 15-20méterig, a felett inkább 10-es szerintem
-
Doki16
addikt
Köszi, mennyi km van benne? Illetve mi az ami a gyenge pontja? Picit utánanézek nekik, mert nem vagyok képben.
Az a baj, 1,2-1,3M körül lehet venni elfogadható állapotú kis benzinest, de 2M alatt igazából nem látok elektromost ami mar a képek alapján nem necces.Renault Fluence ZE? Kicsit autóbb autó

Vedd meg mikrosilver kocsiját. Rákerestem HAHU-n a Fluence-re és látom az ismerős udvart. Ezek szerint pont árulja a kocsiját
[link] -
cOxeR
Ármester
hatotav peldanyfuggo [de a mitsu valtozat kivetelevel sose tudtak 100+km-t - az amugy nem annyira varos mar], de nagyon fugg attol, hol kezdodik neked az auto. Nekem mar 6+ eve megvan, napi 2x17km, a 2x25-t telen mar nem merem [regi snnyira hogy teknosozes nem valoszinutlen 10 ala fogyva].
Az a baj, 1,2-1,3M körül lehet venni elfogadható állapotú kis benzinest, de 2M alatt igazából nem látok elektromost ami mar a képek alapján nem necces. -
kardkovacsi
senior tag
Ha tudnám jövőt.....
Egy napra nem mernék előre jósolni, sem politikában, sem gazdaságban, sem tech dologban.
Egyébként most nem kell hogy maxon menjen a delej, ebben igaza van axioma-nak, hiszen nem megyek sokat, átlag napi 20 km.
Egyelőre töltőt sem akarok csak valami csatlakozót hogy ne kelljen hosszabbítózni.Ez a 11 kW feletti töltés totál túl van lihegve, igazából csak a telepítők tolják, hogy majd biztos kell stb. Nem fog kelleni vagy ha kell akkor 3 évente egyszer, fogod és elugrasz egy közeli gyorstöltőre és ott teletöltöd. Még mindig olcsóbb lesz mint sok százezerért kiépíteni töltőt, árammegosztót esetleg még ampert is bővíteni.
Nagyon extrém eset amikor ez nem elég, mondjuk van valami cég ahol sokan töltenének, kvázi állandóan használva van a töltő, ott megérheti az árammegosztó és hasonló extrák. -
Doki16
addikt
Ha tudnám jövőt.....
Egy napra nem mernék előre jósolni, sem politikában, sem gazdaságban, sem tech dologban.
Egyébként most nem kell hogy maxon menjen a delej, ebben igaza van axioma-nak, hiszen nem megyek sokat, átlag napi 20 km.
Egyelőre töltőt sem akarok csak valami csatlakozót hogy ne kelljen hosszabbítózni.Csak ha már egyszer behúzod a nagyon drága kábelt, akkor már érdemes azt behúzni ami később is jó lesz. Mert oké, hogy most elég a 3*2,5 mm2, mert EVSE-vel töltesz 10A-el, de ha esetleg változnak az igényeid akkor csinálhatod újra az egészet. Ha csak dugalj kell, akkor rakass fel egy ilyen dobozt (ne azt nézd ami a dobozba van, mert ide még kellene egy túlfesz védelem). [kép] Persze ennek is célszerű a fővezetéki sorkapocsról jönnie.
-
mjani1172
addikt
Hát ha egyszer valamikor mégis tartósan 22 kW-al szeretnél tölteni és tényleg messze kell kihúzni a kábelt akkor a legbiztosabb megoldás a 5*10 mm2. Viszont ha tudod, hogy tutira nem fogsz sosem 11kW-nál többel tölteni, akkor elég a 5*6 mm2. A végére igen kell egy 3 fázisú min 40A fi relé, egy 3-as 32A kismegszakító és a megfelelő túlfesz védelem. Viszont a kábel mellé (nem ugyanabban a csőben) mindenképpen érdemes már előre behúzni az UTP-t. És utána eldöntöd, hogy milyen fali töltőt raksz fel. Szerintem is valami terhelés megosztós kellene, mert akkor mindig maxon mehet a delej.
Ha tudnám jövőt.....
Egyelőre töltőt sem akarok csak valami csatlakozót hogy ne kelljen hosszabbítózni. -
Doki16
addikt
Ezt így értem.
Ezért írtam, hogy azt még átgondolom, mennyivel töltsek, meg mit vegyek, akkor töltök kisebb teljesítménnyel, de a kábelt így is úgy is végig kell húzni a padláson, (ez a szar része) meg a nagyon zsúfolt áramszekrényben helyet kialakítani hogy odarakhassak bármit majd a végére. Akkor lehet elég lenne vékonyabb 6 mm es kábel is? Kell valami a túláram ellen is ha jól gondolom. Most még ezek lesznek csak.Hát ha egyszer valamikor mégis tartósan 22 kW-al szeretnél tölteni és tényleg messze kell kihúzni a kábelt akkor a legbiztosabb megoldás a 5*10 mm2. Viszont ha tudod, hogy tutira nem fogsz sosem 11kW-nál többel tölteni, akkor elég a 5*6 mm2. A végére igen kell egy 3 fázisú min 40A fi relé, egy 3-as 32A kismegszakító és a megfelelő túlfesz védelem. Viszont a kábel mellé (nem ugyanabban a csőben) mindenképpen érdemes már előre behúzni az UTP-t. És utána eldöntöd, hogy milyen fali töltőt raksz fel. Szerintem is valami terhelés megosztós kellene, mert akkor mindig maxon mehet a delej.
-
mjani1172
addikt
azt értsd meg, ha egy vállalkozásnál van 3x32A annak oka van, gondolom van megfelelő fogyasztási igény
A kocsit ha rádugod 3x32A-re állítva, az a töltés idején MINDEN áramot elfogyaszt, ami rendelkezésre áll.
ilyet csak terhelés megosztóval szabad rákötni, vagy fixen kis árammal töltesz, próbálgatva mennyi nem veri majd le a biztosítékotEzt így értem.
Ezért írtam, hogy azt még átgondolom, mennyivel töltsek, meg mit vegyek, akkor töltök kisebb teljesítménnyel, de a kábelt így is úgy is végig kell húzni a padláson, (ez a szar része) meg a nagyon zsúfolt áramszekrényben helyet kialakítani hogy odarakhassak bármit majd a végére. Akkor lehet elég lenne vékonyabb 6 mm es kábel is? Kell valami a túláram ellen is ha jól gondolom. Most még ezek lesznek csak. -
biker
nagyúr
Köszönöm mindkettőtöknek.
Ez teljesen új dolog, és ebben vagyok a legtájékozatlanabb.
biker, közben megtaláltam az oldaladat is, átnézem és beszélünk. A 3x32 nem kőbe vésett, ezt mondták a szalonban hogy ilyet nézzek....
A legfontosabb most, hogy milyen kábelt húzassak ki, milyen vastagot, kb. 25 méter a távolság a parkolóig.
A többit meg van időm kitalálni amíg megjön az autó.azt értsd meg, ha egy vállalkozásnál van 3x32A annak oka van, gondolom van megfelelő fogyasztási igény
A kocsit ha rádugod 3x32A-re állítva, az a töltés idején MINDEN áramot elfogyaszt, ami rendelkezésre áll.
ilyet csak terhelés megosztóval szabad rákötni, vagy fixen kis árammal töltesz, próbálgatva mennyi nem veri majd le a biztosítékot -
biker
nagyúr
[link] Ez csak 7 kw-al tud tölteni?
utolsó darab ennyiért, minden elment a kezdő sorozatból, a listaára 280-290e+áfa körül mozog, a 22-esek 300felett (voltak két éve is már), mint kiderült, ennyiért itthon nem eladható, ezért döntöttünk a kivezetés miatt. Ez még megvan, és 1x32A, full OCPP-s, terhelés megosztós, mobilappos, stb stb
na a kivezetéshez hozzátartozik a Litvánok hozzáállása is, nem mindig könnyű velük, az energiájuk 90%-át az eladásra fordítják, 10%-ot az after salesre, és ez nem kellemes.
Az Olasz Daze tudásban is, árban is, és emberi kapcsolatokban is megeszi reggelire a Teltonika csapatát. És bizony az is számít, milyen a háttér -
axioma
veterán
Szerintetek mi az a legolcsóbb elektromos auto amit meg “szabad” venni. Városon belül, hatótáv legyen 100km, 4 ülés, ha lehet 4 ajtó?
Ezek a nagyon “olcsó” 1,3-1,5M Ft ársávos i-miev például vagy c-zero? Tud versenyképes lenni összességében egy teszem azt picivel olcsóbb sima benzinesnél?hatotav peldanyfuggo [de a mitsu valtozat kivetelevel sose tudtak 100+km-t - az amugy nem annyira varos mar], de nagyon fugg attol, hol kezdodik neked az auto. Nekem mar 6+ eve megvan, napi 2x17km, a 2x25-t telen mar nem merem [regi snnyira hogy teknosozes nem valoszinutlen 10 ala fogyva].
-
Kroni1
veterán
biker, közben megtaláltam az oldaladat is, átnézem és beszélünk. A 3x32 nem kőbe vésett, ezt mondták a szalonban hogy ilyet nézzek....
A legfontosabb most, hogy milyen kábelt húzassak ki, milyen vastagot, kb. 25 méter a távolság a parkolóig.
A többit meg van időm kitalálni amíg megjön az autó.Én 5x10mm huzattam ki szintén 25m távolságra.
Egy korábbi hsz a témában szintén biker tollából..

-
FIREBLADE78
addikt
van sok mobil töltő, pl [link]
de ha te 3x32A-el akarsz tölteni, és ott is laksz, akkor kell legalább 3x40A vagy több, mert ezek a mobil töltők egy teljesítményt nyomnak végig, amivel elindultTerhelés megosztós fali töltő úgy szabályozná a teljesítményt, ahogy a többi fogyasztó megy.
ilyen töltők pl: [link][link] Ez csak 7 kw-al tud tölteni?
-
cOxeR
Ármester
Ezek a nagyon “olcsó” 1,3-1,5M Ft ársávos i-miev például vagy c-zero? Tud versenyképes lenni összességében egy teszem azt picivel olcsóbb sima benzinesnél? -
mjani1172
addikt
A többit meg van időm kitalálni amíg megjön az autó. -
biker
nagyúr
Ezt értem, köszönöm.
Nem akarok még nagyon sok mindenbe beruházni, még nem tudom mi a lesz igazán jó nekem.
De gondolom azzal nem csinálok hülyeséget, ha kihúzatok egy kábelt egy 32 A-es, 400 Voltos, 3 fázisú ipari (5 pólusú piros kerek) csatlakozóval. De ha lehet kezdésként megúsznám olcsóbban.
A katalógusban ezt láttam.
Nekem legjobban az 1 óra 30 perces tetszene, de kezdésként (hogy legalább lássam mi hogy működik) megelégszem az otthoni 7 órással is. De arról semmi infót nem találtam, hogy ahhoz mi kell, mi az a "mode 3. kábel".
A villanyszerelő jön, és megcsinálja amit kérek de ehhez nem ért, és ez kicsit más szakma.El kell tudjam mondani mit szeretnék.
Ezt a két dolgot néztem ki:
https://b-evmobil.hu/webshop/hordozhato-toltok/zencar-e-pro-6-32a-type-2-22-kw-3-fazisu-nagy-kijelzos-hordozhato-elektromos-auto-tolto-evse/
https://www.eautotoltokabel.hu/termek/duosida-10a-otthoni-tolto-type1-type2-kabellel/
Az olcsóbb az a sima aljzatba megy ha jól gondolom, a drágább meg a 380 volt-os ba.
Bár ez tud talán kisebbet is adapterrel.van sok mobil töltő, pl [link]
de ha te 3x32A-el akarsz tölteni, és ott is laksz, akkor kell legalább 3x40A vagy több, mert ezek a mobil töltők egy teljesítményt nyomnak végig, amivel elindultTerhelés megosztós fali töltő úgy szabályozná a teljesítményt, ahogy a többi fogyasztó megy.
ilyen töltők pl: [link] -
axioma
veterán
Ezt értem, köszönöm.
Nem akarok még nagyon sok mindenbe beruházni, még nem tudom mi a lesz igazán jó nekem.
De gondolom azzal nem csinálok hülyeséget, ha kihúzatok egy kábelt egy 32 A-es, 400 Voltos, 3 fázisú ipari (5 pólusú piros kerek) csatlakozóval. De ha lehet kezdésként megúsznám olcsóbban.
Nekem legjobban az 1 óra 30 perces tetszene, de kezdésként (hogy legalább lássam mi hogy működik) megelégszem az otthoni 7 órással is. De arról semmi infót nem találtam, hogy ahhoz mi kell, mi az a "mode 3. kábel".
A villanyszerelő jön, és megcsinálja amit kérek de ehhez nem ért, és ez kicsit más szakma.El kell tudjam mondani mit szeretnék.
https://b-evmobil.hu/webshop/hordozhato-toltok/zencar-e-pro-6-32a-type-2-22-kw-3-fazisu-nagy-kijelzos-hordozhato-elektromos-auto-tolto-evse/
https://www.eautotoltokabel.hu/termek/duosida-10a-otthoni-tolto-type1-type2-kabellel/
Az olcsóbb az a sima aljzatba megy ha jól gondolom, a drágább meg a 380 volt-os ba.
Bár ez tud talán kisebbet is adapterrel.azt vedd figyelembe, hogy nem 0-100% toltod az autot, csak az elhasznalt km-eket potlod. Ha otthon 7.2kW-os van [3x16A] es 50km-t mentel, az nem lesz 1 ora sem.
-
mjani1172
addikt
Ezt értem, köszönöm.
Bár ez tud talán kisebbet is adapterrel. -
biker
nagyúr
Sziasztok!
Teljesen új vagyok a témában. Vettem egy Nissan Townstar-t. Nincs még meg az autó, de holnap jönnek valami fali töltőnek, csatlakozónak kialakítani a helyét.Három fázis van a telephelyen, 3*32 amper. Nem tudja a márkakereskedés, hogy pontosan milyen csatlakozó aljzat van benne, de azt mondták 22 kw-os gyorstöltő kell legyen elméletileg.
Azt mondták vegyek egy Type 2 töltőt, kábelt.
Nem akarom kezdésként túlbonyolítani, de azt sem akarom hogyha lesz még egy autó akkor most kialakított csatlakozó vagy kábel kuka legyen.Jól gondolom, hogy egy 380 voltos csatlakozó lenne e jó?
Tudtok segíteni abban milyen csatlakozót, kábelt rakassak fel a villanyszerelővel? És hogy mit vegyek meg az autóhoz?Type2 csatlakozós fali töltő minden autót tölteni fog, a Nissan Townstar-t is
tökéletes lesz
A töltőkábel az utcai töltésre kell, oszlopról AC-n, DC töltéshez CCS kábel lesz az oszlopon -
mjani1172
addikt
Sziasztok!
Teljesen új vagyok a témában. Vettem egy Nissan Townstar-t. Nincs még meg az autó, de holnap jönnek valami fali töltőnek, csatlakozónak kialakítani a helyét.Három fázis van a telephelyen, 3*32 amper. Nem tudja a márkakereskedés, hogy pontosan milyen csatlakozó aljzat van benne, de azt mondták 22 kw-os gyorstöltő kell legyen elméletileg.
Azt mondták vegyek egy Type 2 töltőt, kábelt.
Nem akarom kezdésként túlbonyolítani, de azt sem akarom hogyha lesz még egy autó akkor most kialakított csatlakozó vagy kábel kuka legyen.Jól gondolom, hogy egy 380 voltos csatlakozó lenne e jó?
Tudtok segíteni abban milyen csatlakozót, kábelt rakassak fel a villanyszerelővel? És hogy mit vegyek meg az autóhoz? -
kardkovacsi
senior tag
Mind a kettő gond, ez nem kérdés.
A fizikai/kémiai folyamatokat nem lehet negligálni, egyértelműen árt a celláknak a 100%, ez minden tanulmányból kiderül. Lehet jönni azzal, hogy buffer, meg a gyártók/bms tudja és nem engedi tényleges 100%-ra tölteni. De nem a konkrét 100% tesz be neki, hanem a 95%-ra töltés is károsabb mint ha csak 90%-ra lenne.
VP pedig a balanszolás hiányából eredő problémákra hivatkozik mindig, és ez is vitathatatlan.Hogy mi a legjobb megoldás, az jó kérdés. Leginkább hitkérdésnek látom jelenleg, konkrét, hiteles statisztikai adatok nélkül.
Én abban hiszek, hogy azzal teszek jót, ha nem töltöm mindig 100%-ra, de rendszeresen (1-2-3 hetente) 100%-ra töltöm, lehetőleg úgy hogy utána használjam is.
Ioniq 100%-nak mondjuk nem kell bedőlni, ott a bufferből kompenzál elég sokáig. User szempontból tényleg 100% végig, de nem azért mert egyedül ők sose degradálódó akkut tudnának csinálni...
"VP pedig a balanszolás hiányából eredő problémákra hivatkozik mindig, és ez is vitathatatlan." - a balanszolás hiánya viszont nem okoz degradációt csak egyszerűen a BMS lehúzza az egész pakk kapacitását biztonsági okból, hogy nehogy megölje a leggyengébb cellát mert túlmeríti. Egy vagy több balaszolás után vissza kell állnia az eredeti állapotnak.
A balanszolás hiánya nem más mint a sorba kötött cellák feszültségének a lassú "elmászása". A sorba kötött rendszerben pedig az áram ugyanakkora mindegyik cellán így a BMS nem tud mást tenni mint a leggyengébb azaz legkisebb feszültségű cellához igazítani az elérhető kapacitást. -
cOxeR
Ármester
-
moleculez
veterán
First world problem
Amúgy ezek a töltési idők tök hasznosak: van a kocsiban iPad, tudok addig filmezni, olvasni, aludni, meg úgy általában kicsit kussba ülni. Vagy mint amit a férfi ember tud, de a nő allergiás rá: Ülni, és csak úgy lenni.
-
Doki16
addikt
50kW neki a max elméleti DC.
moleculez: Simán lehet az amit biker ír. Vagy még az, hogy elég érzékeny a hőmérsékletre, ha mondjuk este kint parkoltál ebben a -0 fokban, akkor lehet a hideg akku miatt nem tud többet felvenni.
A 64-es Kona ha hideg az akku az is csak 30-40 körül vesz fel pedig az 75kW max DC-t tud.Vagy ami a korai hyundai autókat érintette, hogy bizonyos Mobiliti töltőket nem szerette. De ezek jellemzően az első 50-es Tritium töltők voltak.
-
biker
nagyúr
40kW a max DC-je tudtommal, és feszültség miatt lehet gyenge, ha a töltő csak 400V-on 50kW, akkor 310V-on 35-38kW-ot ad le, ha áramkorlátos
-
moleculez
veterán
Kona 39:
Az miért van hogy 33kw többel még egy (public) töltőn sem töltött? Úgy tudom hogy tud 50-t is. Pl ahol tölteni szoktam az 150kw rapid töltő.
-
madgie
titán
Mindent IS felülír olyankor, de amúgy írja is szépen, hogy szevasz, ha nyomod, nem fogok fékezni. Sőt, azt írják, hogy a friss szoftverekben még érzékenyebb erre, eddig finoman felül lehetett bírálni a gázzal az AP-t, most már azonnal villog kéken, hogy helló, ezt nem kéne.
-
biker
nagyúr
-
WiZARD
veterán
-
biker
nagyúr
Nem vagyok az, ez tény. Kevés ügyfeled van szerintem, aki a 16 amperes töltésre is 5x6 mm2 kábelt húz be magának közvetlen a fővezetéki sorkapocsról.

Nem csodálom, hogy sláger, mert szimpatikus a forma és a tudása. Igényesen lehet telepíteni ahogy nézem. Csak hát nálam a költséghatékonyság mindenek felett. Terhelés megosztó nálam is van mondjuk. A három fázisból fixen egy a kocsihoz megy

A simpleEV elég költséghatékony. se wifi, se app, se kijelző, cserébe 119e nettóért terhelés megosztós (csak lakatfogót kell az alaplapra kötni)
-
Doki16
addikt
Nem vagyok az, ez tény. Kevés ügyfeled van szerintem, aki a 16 amperes töltésre is 5x6 mm2 kábelt húz be magának közvetlen a fővezetéki sorkapocsról.

Nem csodálom, hogy sláger, mert szimpatikus a forma és a tudása. Igényesen lehet telepíteni ahogy nézem. Csak hát nálam a költséghatékonyság mindenek felett. Terhelés megosztó nálam is van mondjuk. A három fázisból fixen egy a kocsihoz megy

-
biker
nagyúr
Én speciel az Alis csávó vagyok aki onnan rendel mindent is. Már a harmadik EVSE-t veszem onnan, és semmi gond nincs velük. Pedig az első már 3 éve üzemel gond nélkül és az ioniq napi töltős nálam. De én nem dőlnék a kardomba ha tönkre megy, mert filléres tétel. Mindig a legegyszerűbb verziókat veszem, nem kell se BT se Wifi. De én senkit nem bíztatok erre, tegnap is téged ajánlottalak egy itteni fórumtársnak, mert ti rendes számlás garanciás munkát végeztek.
Én meg mint villanyszerelő és technikus nyilván megoldom magamnak otthon, mert tudom, hogy mit csinálok. (vagy legalábbis azt hiszem
) Amúgy kintről is a "márkásabb" (Feyree) EVSE-t szoktam választani. Az ilyen temus cuccokat hagyjuk, én kintről rendelve is megválogatom a dolgokat.Néztem a videódat, baromi jól és igényesen néznek ki azok a Beny töltők, az akár vezeték nélküli terhelés megosztóval, amit még solárhoz is lehet kötni.
Az az autómentő témánál nem az árra gondoltam, hanem, hogy tényleg napi szinten merülnek le állandóan vajon?

ok, de akkor te nem az átlagvásárló vagy.

A beny a sláger mindenhol, kivéve akinél beakad a kijelző kérdése, mert van akinek KELL a kijelző, akkor is ha nem látja mert otthon alszik töltés közben
-
Doki16
addikt
Taxis szomszéd az év 365 napjából kb 320-ban naponta tölti 100%-ra a Kia Kona-t, nála ez a munkaeszköz, most 260e kb van benne már, kb 220e nél nézték az akkumulátor állapotát, de majd átmegyek hozzá most megnézni és 96%-os volt az akkumulátor. Szerintem ez eléggé vállalható.
Szerk: tényleg átmegyek hozzá a napokban és elhozom mit utat magáról a kocsi.
Nem feltétlen hiszek ezeknek a számoknak amit kiír a Hyundai/Kia.
Két éve vizsgáltam át egy Ioniq 28-at, akkor volt benne 260k km. Az akku benne 95%-os volt. És azt tudni kell, hogy itt sokkal több a ciklus mint egy 64-es Konánál, mert az Ioniq csak 28 kWh-s. De gond nem volt a kocsival, hatótávot tudta ahogy kellett és minimális ment csak el kevesebbet mint az én 80-at futott Ioniq 28-am.
De az tény, hogy elég jól sikerültek ezek az akkupakkok. Nyilván a Hyundai sem találta fel a csodát 2015-ben, de valami csak jól összeállt. -
amargo
addikt
A fizikai/kémiai folyamatokat nem lehet negligálni, egyértelműen árt a celláknak a 100%, ez minden tanulmányból kiderül. Lehet jönni azzal, hogy buffer, meg a gyártók/bms tudja és nem engedi tényleges 100%-ra tölteni. De nem a konkrét 100% tesz be neki, hanem a 95%-ra töltés is károsabb mint ha csak 90%-ra lenne.
VP pedig a balanszolás hiányából eredő problémákra hivatkozik mindig, és ez is vitathatatlan.Hogy mi a legjobb megoldás, az jó kérdés. Leginkább hitkérdésnek látom jelenleg, konkrét, hiteles statisztikai adatok nélkül.
Én abban hiszek, hogy azzal teszek jót, ha nem töltöm mindig 100%-ra, de rendszeresen (1-2-3 hetente) 100%-ra töltöm, lehetőleg úgy hogy utána használjam is.
Ioniq 100%-nak mondjuk nem kell bedőlni, ott a bufferből kompenzál elég sokáig. User szempontból tényleg 100% végig, de nem azért mert egyedül ők sose degradálódó akkut tudnának csinálni...
Taxis szomszéd az év 365 napjából kb 320-ban naponta tölti 100%-ra a Kia Kona-t, nála ez a munkaeszköz, most 260e kb van benne már, kb 220e nél nézték az akkumulátor állapotát, de majd átmegyek hozzá most megnézni és 96%-os volt az akkumulátor. Szerintem ez eléggé vállalható.
Szerk: tényleg átmegyek hozzá a napokban és elhozom mit utat magáról a kocsi.
-
Doki16
addikt
Én nem árulok ilyen akkus cuccot, de a töltők piacán igen, idegel, hogy mindenki mindent megvesz, mert rá van írva hogy ezt is tudja meg ebédet is főz, aztán mégse, és mikor 2-3hét/hónap múlva elromlik és kap egy 10$ kupont az eladótól, akkor jön és vagy javítjuk vagy cseréljük és újat vehet.
napokban azon röhögtem, hogy temun vett valaki khons töltőt, mi forgalmazunk khonst, drága és jó cucc, és tudom, hogy a kinti gyártói ár 1/3-ért van fent ingyen szállítással. A cégnél megerősítették, nem hivatalos khons bolt, a khons alin árul, 137.000Ft az ami nálunk 139.900+áfa
Az áfáról meg nem én tehetek
akkupakkos mentőre:: szerintem ugyanannyiba kerül bármely trailer az első töltőig mint a mentőtöltés
Én speciel az Alis csávó vagyok aki onnan rendel mindent is. Már a harmadik EVSE-t veszem onnan, és semmi gond nincs velük. Pedig az első már 3 éve üzemel gond nélkül és az ioniq napi töltős nálam. De én nem dőlnék a kardomba ha tönkre megy, mert filléres tétel. Mindig a legegyszerűbb verziókat veszem, nem kell se BT se Wifi. De én senkit nem bíztatok erre, tegnap is téged ajánlottalak egy itteni fórumtársnak, mert ti rendes számlás garanciás munkát végeztek.
Én meg mint villanyszerelő és technikus nyilván megoldom magamnak otthon, mert tudom, hogy mit csinálok. (vagy legalábbis azt hiszem
) Amúgy kintről is a "márkásabb" (Feyree) EVSE-t szoktam választani. Az ilyen temus cuccokat hagyjuk, én kintről rendelve is megválogatom a dolgokat.Néztem a videódat, baromi jól és igényesen néznek ki azok a Beny töltők, az akár vezeték nélküli terhelés megosztóval, amit még solárhoz is lehet kötni.
Az az autómentő témánál nem az árra gondoltam, hanem, hogy tényleg napi szinten merülnek le állandóan vajon?

-
biker
nagyúr
Ez tök jól hangzik, hogy ilyenre is képes volt már egy "hordozható" power station.
Linket tudok adni, de csak Ali azt meg te is ismered. Nyilván vállalkozóként te nem szereted ezeket a forrásokat. És azt is elismerem, hogy amit te árulsz az jobb minőség és garanciális. Tehát nem, nem tudok itthonról 700-ért.
Gyanítom, hogy téged Mikrosilvertől kiver a víz
#16042biker: Erre voltam kíváncsi, sejtettem, hogy valakinek már jóval korábban eszébe jutott a dolog. Egy olyan DC rendszer kiépítési tényleg profi cucc lehet és nem két fillér. Érdekes dolgok ezek, kíváncsi lennék, hogy mekkora rá a valós igény, hogy vajon mennyien merülhetnek le nap mint nap.
Én nem árulok ilyen akkus cuccot, de a töltők piacán igen, idegel, hogy mindenki mindent megvesz, mert rá van írva hogy ezt is tudja meg ebédet is főz, aztán mégse, és mikor 2-3hét/hónap múlva elromlik és kap egy 10$ kupont az eladótól, akkor jön és vagy javítjuk vagy cseréljük és újat vehet.
napokban azon röhögtem, hogy temun vett valaki khons töltőt, mi forgalmazunk khonst, drága és jó cucc, és tudom, hogy a kinti gyártói ár 1/3-ért van fent ingyen szállítással. A cégnél megerősítették, nem hivatalos khons bolt, a khons alin árul, 137.000Ft az ami nálunk 139.900+áfa
Az áfáról meg nem én tehetek
akkupakkos mentőre:: szerintem ugyanannyiba kerül bármely trailer az első töltőig mint a mentőtöltés
-
Doki16
addikt
itt az ecoflow azért lett tesztelve, mert kíváncsiak voltunk. A zoé-t nem lehet így tölteni, mert földet keres, ezen meg nincs. egyébként BYD-vel mentem, szóval ha nem lett volna elég, vagy nem indul el, akkor megcumiztattuk volna V2L-ről.
ecoflow 1800W, BYD 2200W, nagy diffi nincs. De tudtuk, hogy kb elindulás után 100-150m emelkedik, utána lejt 1km-t a töltőig, bármi elég lesz.
nem mentésre vettem, hanem itthonra ha áramszünet van, illetve a szimulátorhoz, mert szar az áramellátásunk, és nem akar ideérni az új utcai betáp kábel."Ezek akkor is másra valók. Egy 3kWh-s verzió már olyan drága, hogy annyiból bőven kijön egy 3-4 kW-os easun inverter és egy 5kWh-as lifepo akku."
Linket kérek, hol van 700eFt-ért 5kWh akku és egy EA sun inverter NEM ALIN! magyar forgalmazónál garanciával
Kroni1: "Csak azért kérdeztem, mert biker válaszának első fele arra utalt, hogy mentett már valakit."
igen, kona 39kWh-t ami megállt a dombtetőn, írtamEz tök jól hangzik, hogy ilyenre is képes volt már egy "hordozható" power station.
Linket tudok adni, de csak Ali azt meg te is ismered. Nyilván vállalkozóként te nem szereted ezeket a forrásokat. És azt is elismerem, hogy amit te árulsz az jobb minőség és garanciális. Tehát nem, nem tudok itthonról 700-ért.
Gyanítom, hogy téged Mikrosilvertől kiver a víz
#16042biker: Erre voltam kíváncsi, sejtettem, hogy valakinek már jóval korábban eszébe jutott a dolog. Egy olyan DC rendszer kiépítési tényleg profi cucc lehet és nem két fillér. Érdekes dolgok ezek, kíváncsi lennék, hogy mekkora rá a valós igény, hogy vajon mennyien merülhetnek le nap mint nap.
-
biker
nagyúr
Ezek akkor is másra valók. Egy 3kWh-s verzió már olyan drága, hogy annyiból bőven kijön egy 3-4 kW-os easun inverter és egy 5kWh-as lifepo akku. Persze nyilván akkor, ha valakinek ez lenne fő profilja, hogy autómentés. Nem is hülyeség, amúgy létezik ilyen? 20 amperes evse, 6kw inverter és 10kwh akkupack. Az már gyors segítség és megvan az egész 1 millabol simán.
van vállalkozás aki autókat ment, de az nem ilyen ovis cuccokkal megy, 40 vagy nagyobb kWh akkupakkal és DC töltővel mennek, és azzal pikk pakk tudnak segíteni.
ez az AC töltős maszatolás nem vállalkozási alap.
És azon autók amik földet igényelnek mindenképp, pl zoé/smart azok nem indulnak el ilyen rendszerről. DC-ről igen. -
biker
nagyúr
itt az ecoflow azért lett tesztelve, mert kíváncsiak voltunk. A zoé-t nem lehet így tölteni, mert földet keres, ezen meg nincs. egyébként BYD-vel mentem, szóval ha nem lett volna elég, vagy nem indul el, akkor megcumiztattuk volna V2L-ről.
ecoflow 1800W, BYD 2200W, nagy diffi nincs. De tudtuk, hogy kb elindulás után 100-150m emelkedik, utána lejt 1km-t a töltőig, bármi elég lesz.
nem mentésre vettem, hanem itthonra ha áramszünet van, illetve a szimulátorhoz, mert szar az áramellátásunk, és nem akar ideérni az új utcai betáp kábel."Ezek akkor is másra valók. Egy 3kWh-s verzió már olyan drága, hogy annyiból bőven kijön egy 3-4 kW-os easun inverter és egy 5kWh-as lifepo akku."
Linket kérek, hol van 700eFt-ért 5kWh akku és egy EA sun inverter NEM ALIN! magyar forgalmazónál garanciával
Kroni1: "Csak azért kérdeztem, mert biker válaszának első fele arra utalt, hogy mentett már valakit."
igen, kona 39kWh-t ami megállt a dombtetőn, írtam -
bigdigit
addikt
Auto palace délpest. Tegnap voltam vele ismét. Persze 9 fok volt így a környezeti zajban utca mellett alig volt hallható. Eddig még voltam velük elégedve de most össze ugrottam a munkafelvevővel. Már beakarta magyarázni mert ez elektromos minden jobban hallatszik. Na itt öntöttem rá mindent.
Kompresszor cseréhez a Hyundai kért tőlük valami hosszú részletes tesztet ami több óra így ott kellett hagynom az autót.
Gondolom ki kellett zárni mielőtt ilyen drága alkatrészt cserélnek nem más baja van.
A lényeg az appban mindent látok. Míg ott volt az autó 3 percre volt nyitva és a parkolóból be sem vitték a műhelybe.
Kerek perec megmondtam engem ne szivassanak már . Hogy hány órát számláznak le a forgalmazónak rohadtul nem érdekel de ezt azért megvártam volna helyben. Válasz: ez egy feltételezés mert lehet nekik több órás papirmunka is van vele. Hát a papirmunkát mindig utólag csinálják. A szerelő kihozza én aláírom és jövök is. A többit nem akkor intézik.
Na de ma reggel ismét készül a videó mert -3 így zörögve zúgni fog megint.[link] na pont ilyen a hangja ilyen időben már indulás után. Persze ha már felfűtött nem ennyire hangos. Ha jól veszem ki itt kompresszor gond volt. Nálam már feltöltve a gáz kicserélve a kompresszor [ami ránézésre tényleg új mert a történtek után már ezt is megnéztem] és mégis ilyen a hangja.
-
bigdigit
addikt
Auto palace délpest. Tegnap voltam vele ismét. Persze 9 fok volt így a környezeti zajban utca mellett alig volt hallható. Eddig még voltam velük elégedve de most össze ugrottam a munkafelvevővel. Már beakarta magyarázni mert ez elektromos minden jobban hallatszik. Na itt öntöttem rá mindent.
Kompresszor cseréhez a Hyundai kért tőlük valami hosszú részletes tesztet ami több óra így ott kellett hagynom az autót.
Gondolom ki kellett zárni mielőtt ilyen drága alkatrészt cserélnek nem más baja van.
A lényeg az appban mindent látok. Míg ott volt az autó 3 percre volt nyitva és a parkolóból be sem vitték a műhelybe.
Kerek perec megmondtam engem ne szivassanak már . Hogy hány órát számláznak le a forgalmazónak rohadtul nem érdekel de ezt azért megvártam volna helyben. Válasz: ez egy feltételezés mert lehet nekik több órás papirmunka is van vele. Hát a papirmunkát mindig utólag csinálják. A szerelő kihozza én aláírom és jövök is. A többit nem akkor intézik.
Na de ma reggel ismét készül a videó mert -3 így zörögve zúgni fog megint. -
moleculez
veterán
-
fo_di
őstag
-
moleculez
veterán
Ezek akkor is másra valók. Egy 3kWh-s verzió már olyan drága, hogy annyiból bőven kijön egy 3-4 kW-os easun inverter és egy 5kWh-as lifepo akku. Persze nyilván akkor, ha valakinek ez lenne fő profilja, hogy autómentés. Nem is hülyeség, amúgy létezik ilyen? 20 amperes evse, 6kw inverter és 10kwh akkupack. Az már gyors segítség és megvan az egész 1 millabol simán.
Az egészet rádrótozni valami 30 éves dízel Ford Transitra
azt nesze neked EV Rescue
-
Vesa
veterán
Végre eljutottam odáig kicserélték garanciában a klima kompresszort mert zúgott mint állat ha nagyon kellett dolgoznia. Erre ugyanúgy zúg....és úgy adták ki már minden rendben. Lassan ki kell tanulnom az autószerelést mert ezek nem értenek semmihez és még hanyagok is. Már a 2. ilyen storym úgy adnak ki valamit nem is ellenőrzik.
Mivel Kona és volt visszahívás a hűtőfolyadékra mert trutyisodott én arra gyanakszom eldugult valahol és erölködik.....
Hova vitted?
-
Doki16
addikt
Van belőle 2 és 3kW-os is.. Csak azért kérdeztem, mert biker válaszának első fele arra utalt, hogy mentett már valakit.
Inkább az talán a hátránya, hogy AC-n sok időt el lehet pepecselni ezzel, bár ha megállt a kocsi akkor már úgyis mindegy, és ez még mindig jobb/egyszerűbb vszleg mint a semmi, vagy a tréler. Érdemes nem ennyire kicentizni és ha elkalkuláltuk magunkat akkor 5% körül talán inkább keresni valakit akivel tudjuk vontatni magunkat.
-
Kroni1
veterán
Van belőle 2 és 3kW-os is.. Csak azért kérdeztem, mert biker válaszának első fele arra utalt, hogy mentett már valakit.
Inkább az talán a hátránya, hogy AC-n sok időt el lehet pepecselni ezzel, bár ha megállt a kocsi akkor már úgyis mindegy, és ez még mindig jobb/egyszerűbb vszleg mint a semmi, vagy a tréler. Érdemes nem ennyire kicentizni és ha elkalkuláltuk magunkat akkor 5% körül talán inkább keresni valakit akivel tudjuk vontatni magunkat.
-
fo_di
őstag
björn már töltött teslát talán ilyen ecoflow akkupakkal (mondjuk nem sokkal a töltő előtt állt meg, de szerintem jó fél órát-órát elmolyolt, hogy annyit beletegyen, hogy 1 kilométert megtegyen)
van neki egész playlistje erre, hogy addig megy autókkal, amíg megállnak (zero mile test néven) -
Doki16
addikt
-
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
Delta2+external battery packom van, 2kwh
-
Doki16
addikt
Az előbb még 9-10kwh-ból elmentél 100km-t,
akkor ezzel is menne 7-10km, nem?Szerk.:
Nyilván semmi értelme egy ilyet a kocsiban tartani, fixen 100%ra töltve. Meg kell állni hamarabb tölteni és kész, nem szabad 0val érkezést tervezni.Értem a viccet és szeretem is
Igen, ma is 10.1 volt mire hazaértem melóból.
Jól fogyaszt a kocsi.Lemerült autónál semmit nem ér 1kwh akku amiből lehetne tölteni. Ha letilt a kocsi mert koppra lemerült, akkor ez pont annyira elég, hogy talán újból engedi, hogy readybe tudd rakni és arrébb menj pár száz métert.
Egyszer merultem le idáig 150 méterre a töltőtől. Esély nem volt oda eltolni. Kértem az első telephelyről egy hosszabbítót és töltöttem 20 percet 12 amperrel. Így sikerült bele küldeni 3 km hatótávot amivel már bekapcsolt a kocsi. -
bigmasterg
addikt
Az előbb még 9-10kwh-ból elmentél 100km-t,
akkor ezzel is menne 7-10km, nem?Szerk.:
Nyilván semmi értelme egy ilyet a kocsiban tartani, fixen 100%ra töltve. Meg kell állni hamarabb tölteni és kész, nem szabad 0val érkezést tervezni. -
Doki16
addikt
1 kWh akku van benne. 30% veszteség számítható rá ha kocsit kell róla tölteni tehát jó ha 700 wh bemegy a kocsiba. Semmire nem elég.a fedélzeti elektronika fogyaszt 300-400 watt körül. Ezzel nem lehet kocsit menteni

Egy ilyen eszköz teljesen másra jó. -
Kroni1
veterán
aztán mégis kolléga alatt állt meg a kona, 5% volt benne mikor elkezdte a péceli emelkedőt M0-on, felment a lehajtón, és a dombtetőn 3% mellett megállt és letiltott.
Még 100m kellett volna, onnan lejt az út a decathlon töltőig.
Mentem a powerbankkal menteni
5%-al kb 12km-t el lehet menni, ez sikerült 1,5km-re redukálódniDoki16: van Ecoflow delta2-m, direkt azért vártam meg az újat, mert a régiben NMC akku van 800 ciklusra datálva, és 22kg, az új meg lifepo 16kg és 3000ciklust írnak rá
Ez a delta2 nem is olyan nagyon drága cucc ahogy nézem. És ezzel érdemben meg tudsz menteni egy lemerült EV-t, hogy eljusson a kövi töltőig?
-
biker
nagyúr
1-2x amikor nem volt kedvem kiállni tölteni akkor sikerült eléggé kicentizni a hazaérést, ráadásul az utolsó 500 méterben van egy elég meredek felfelé szakasz.
OBD nélkül lehet jobban féltem volna, de így azért láttam hogy a -0,37% SOC mellett még van 2.1 kWh buffer
nyilván ez se feltétlen használ az akkunak, de 1-2 alkalom (itthon egyből töltve) talán nem gyilkos...
az a baj, ha a szoftvert úgy írják meg, hogy 0%-on letiltson, akkor megette a fene az obd-n kiolvasott puffert

-
WiZARD
veterán
1-2x amikor nem volt kedvem kiállni tölteni akkor sikerült eléggé kicentizni a hazaérést, ráadásul az utolsó 500 méterben van egy elég meredek felfelé szakasz.
OBD nélkül lehet jobban féltem volna, de így azért láttam hogy a -0,37% SOC mellett még van 2.1 kWh buffer
nyilván ez se feltétlen használ az akkunak, de 1-2 alkalom (itthon egyből töltve) talán nem gyilkos...
-
bigmasterg
addikt
Erről a témáról ez a két videó jutott eszembe az Engineering Explained csatornáról:
How To Ruin Your Electric Car's Battery - NMC Edition!
+
How To Ruin Your Electric Car's Battery - LFP Edition! -
emvy
félisten
aztán mégis kolléga alatt állt meg a kona, 5% volt benne mikor elkezdte a péceli emelkedőt M0-on, felment a lehajtón, és a dombtetőn 3% mellett megállt és letiltott.
5%-al kb 12km-t el lehet menni, ez sikerült 1,5km-re redukálódniDoki16: van Ecoflow delta2-m, direkt azért vártam meg az újat, mert a régiben NMC akku van 800 ciklusra datálva, és 22kg, az új meg lifepo 16kg és 3000ciklust írnak rá
5% bizonytalansag lehet, hogy van benne, de LPF-ben akar 30% is lehet elmeletileg.
-
biker
nagyúr
-
WiZARD
veterán
Aztán van ahol LFP-re is azt írják hogy ugyan kell a balanszolás miatt a 100% rendszeresen, de nem mindig, mert annyira azért annak se jó.
-
emvy
félisten
Varj, pont, hogy NMC-nel tudja a BMS, hogy hol az alja es a teteje, mert NMC-nel szigoruan monoton emelkedo a feszultseg-toltottseg gorbe, LFP-nel meg nem.
-
Doki16
addikt
De még mindig nem tudod 100%-ra tölteni a kocsit a felső puffer miatt

És hidd el, nem gond ha a bms szerint engedélyezett 100%-ra töltöd és 2-3 óra múlva indulsz csak tovább. Ellenben ha 20-80%-on töltögetsz, akkor károsítod az akkut, mert nem tudja hol a plafon és hol az alja. Sőt, LFP akkunál kifejezetten KELL 100%-ra tölteni, NMC esetén más a képlet.
Ezért hiba mikor valaki bedob egy okosságot, közben csak a mostani eautók piacán 5-6 féle akkutechnológia van forgalomban.4D4M: nincs ilyen egzakt szám. de napokban mérhető, tehát ha hosszú útra mész szombaton, akkor ha pénteken délután/este teletöltöd, nem baj, de ha hétfőn, és ott áll szombatig, az már lehet gond, de ez is akkor, ha ezt rendszeresen csinálod (és most kössünk bele, hogy hány alkalom a rendszeres? 3-4-5-6-10?)
LFP akku, falon van napelemes rendszerben. SOH 99,66% és 103,38 ciklus van benne. Mindig 20%-ra merítve és folyamatosan 100%-ra töltve. Na ezeket így kell használni.
Teljesen egyet értek veled, hogy kár állandóan egy általános sémát ráhúzni mindenféle autóban lévő különböző technológiájú akkura. A napelemes akkut azért hoztam fel példaként mert ezzel nagyon jól lehet szemléltetni, hogy mennyire tartós lehet egy akku ha úgy használják ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
-
biker
nagyúr
komplexként kezelem a kérdést mindig
NMC esetén a BMS nem fogja tudni, hol az alja hol a teteje, LFP-nél meg a kémia bolondul meg.
A végén ugyanaz lesz a probléma, a drót két végén
-
emvy
félisten

És hidd el, nem gond ha a bms szerint engedélyezett 100%-ra töltöd és 2-3 óra múlva indulsz csak tovább. Ellenben ha 20-80%-on töltögetsz, akkor károsítod az akkut, mert nem tudja hol a plafon és hol az alja. Sőt, LFP akkunál kifejezetten KELL 100%-ra tölteni, NMC esetén más a képlet.
Ezért hiba mikor valaki bedob egy okosságot, közben csak a mostani eautók piacán 5-6 féle akkutechnológia van forgalomban.4D4M: nincs ilyen egzakt szám. de napokban mérhető, tehát ha hosszú útra mész szombaton, akkor ha pénteken délután/este teletöltöd, nem baj, de ha hétfőn, és ott áll szombatig, az már lehet gond, de ez is akkor, ha ezt rendszeresen csinálod (és most kössünk bele, hogy hány alkalom a rendszeres? 3-4-5-6-10?)
> Ellenben ha 20-80%-on töltögetsz, akkor károsítod az akkut, mert nem tudja hol a plafon és hol az alja
Ez LFP-re igaz, NMC-re nem igazan, ha jol gondolom, mert NMC-nel nincs nagyon flat voltage curve.
-
biker
nagyúr
Ami tudományos dokumentumot olvastam erről, az a 100% töltést is károsnak mondja.
Ennek ellentmondó tudományos értekezés még nem jött szembe velem.A káros folyamatok pedig a 100%-hoz közeledve erősödnek, nem pedig olyanok hogy 99,999%-on még nem jelentkeznek, 100%-on pedig hirtelen a semmiből tönkretesznek mindent.
(legalábbis laikusként nekem ez jött le, de jöhet bármi tudományos alapú cáfolat)

-
emvy
félisten
Ami tudományos dokumentumot olvastam erről, az a 100% töltést is károsnak mondja.
Ennek ellentmondó tudományos értekezés még nem jött szembe velem.A káros folyamatok pedig a 100%-hoz közeledve erősödnek, nem pedig olyanok hogy 99,999%-on még nem jelentkeznek, 100%-on pedig hirtelen a semmiből tönkretesznek mindent.
(legalábbis laikusként nekem ez jött le, de jöhet bármi tudományos alapú cáfolat)
Van errol mar jopar atfogo tanulmany.
- gyorstoltes nem problema
- sok apro toltes jobb, mint nehany nagy (tehat 9 ciklus 60-80 kozott jobb, mint 3 ciklus 20-80 kozott)
- minel magasabb toltesen tarolod, annal jobban karosodik
- hosszu tavon tarolni 30% korul optimalis, de 70% is majdnem ugyanolyan jo. 30%-on tarolva 400 nap alatt 15%-ot veszit a brutto kapacitasbol, 100%-on tarolva 200 nap alatt 40%-ot veszit
- melegben (40 fok folott) tarolni nem jo
- hidegben tarolni nagyon jo, ha igazan hideg van, tehat ha mondjuk 5 fok alatti a homerseklet, akkor szinte tokmindegy, hogy mennyire van feltoltve, nem fog kapacitast vesztenihttps://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2021/cp/d1cp00359c
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378775313016510 -
4D4M
senior tag
Vagy definiálni kellene, hogy pontosan 310óra felett tárolás, alatta nem?
~
Hát valami számszerű jó lenne, igen. Olyan felbontással már elégedett lennék, hogy 1 vagy 5 vagy 10 nap. Ha van ilyen. Ha nincs, azzal is tudok együttélni.
(persze sokat nem változtatna ez az információ azon elképzelésemen, hogy default 80%-ra töltenék és ha nem ad-hoc indulás lenne, akkor még előtte pont felnyomnám 100%-ra) -
WiZARD
veterán
Ez se egy fekete/fehér dolog, hanem egy folyamat.
Ahol nyilván kevésbé rossz 1 órán át 100%-on tartani, mint 10 órán át, és 100 vagy 1000 óra még rosszabb. -
biker
nagyúr
szerintem szövegértésileg könnyen megugorható, hogy a tárolás egy hosszú távú folyamat. mondjuk ha este veszel kenyeret reggelre, azt nem tárolod, de ha lefagyasztod húsvétig akkor igen
Vagy definiálni kellene, hogy pontosan 310óra felett tárolás, alatta nem? -
WiZARD
veterán
-
4D4M
senior tag
tárolás nem egyenlő este feltöltötm reggel indulok, ok?
~
Hanem? -
biker
nagyúr
100%-ra töltéskor csak akkor károsodik ha tárolod (tárolás nem egyenlő este feltöltötm reggel indulok, ok?)
szóval normális használattal a 100%-ra töltésnek semmilyen káros hatása nincs, mert használod is (és az sem 100% ugye csak 97%) -
Doki16
addikt
Bírom én is, hogy a szent legenda a csoport fanatikusai szerint a Ioniq. Ordas nagy hazugság az egész. Nincsenek csodák. Ez az akksi is ugyanúgy degradálódik mint a többi. A valós puffer 5% körül lehet. Kb olyan 30-32 kWh a valós kapacitása a 28-nak. A szoftver meg szerintem végig hazudik, még akkor is ha már rosszabb a helyzet.
Én mindig 100%-ra töltöm, nem foglalkozom, vele. Annyira kicsi a hatótávja a kocsinak, hogy nem fogok vele szórakozni. 4 év után sincs semmi baja. Kop-kop-kop. -
WiZARD
veterán
De a Konánál és az Ioniq 28/38-nál egyértelműen az a nagyobb gond, ha nem töltöd sosem 100%-ra. Persze ez nem igaz a többi kocsira. Több autó volt a csoportokban, hogy tartották ezt a manuális 80%-ig töltést és meglepődtek, hogy fél év alatt 5-10%-ot esett a SOH.
Az akku 2 dologtól megy tönkre:
Ha 100%-ra töltöd
Ha nem töltöd 100%-ra
Ez nagyon jó és milyen igaz
Az a lényeg, hogy használni kell és ennyi. Az akku hamarabb tönkre megy 20000km alatt ha havi 2-3 alkalommal használják mintha állandóan a szabályok szerint. Nálam az Ioniq 28 100% SOH 7 évesen 132k km után. Persze nyilván hazudik, de az elmúlt 4 évben amióta hajtjuk nem érzem a hatótáv csökkenést egyáltalán. Pedig ilyen kis akkunál gyorsan előjön ha bármi gond van.Mind a kettő gond, ez nem kérdés.
-
nexwo
őstag
Ha 100%-ra töltöd
Ha nem töltöd 100%-raHa 100%-ra töltöd akkor az egyes cellákban zajló kémiai folyamatok miatt. Ha nem töltöd 100%-ra akkor meg a balanszolás marad el, ezt meg a komplett akkupakk nem szereti.
(VP támadhatatlan mindentudását feltételekkel kezelem.)
Nekem még azt mondták hogy max 80% legyen és min 20% és hetente egyszer 100%, nagy átlagban meg 60% (hosszabb távon) elvileg ezzel kitartóbb az aksi, kivéve az új aksi amit a Toyota Urban Cruiser hoz, ott minden mindegy

-
Doki16
addikt
Ha 100%-ra töltöd
Ha nem töltöd 100%-raHa 100%-ra töltöd akkor az egyes cellákban zajló kémiai folyamatok miatt. Ha nem töltöd 100%-ra akkor meg a balanszolás marad el, ezt meg a komplett akkupakk nem szereti.
De a Konánál és az Ioniq 28/38-nál egyértelműen az a nagyobb gond, ha nem töltöd sosem 100%-ra. Persze ez nem igaz a többi kocsira. Több autó volt a csoportokban, hogy tartották ezt a manuális 80%-ig töltést és meglepődtek, hogy fél év alatt 5-10%-ot esett a SOH.
Ha 100%-ra töltöd
Ha nem töltöd 100%-ra
Ez nagyon jó és milyen igaz
Az a lényeg, hogy használni kell és ennyi. Az akku hamarabb tönkre megy 20000km alatt ha havi 2-3 alkalommal használják mintha állandóan a szabályok szerint. Nálam az Ioniq 28 100% SOH 7 évesen 132k km után. Persze nyilván hazudik, de az elmúlt 4 évben amióta hajtjuk nem érzem a hatótáv csökkenést egyáltalán. Pedig ilyen kis akkunál gyorsan előjön ha bármi gond van. -
tsrt
csendes tag
Ha 100%-ra töltöd
De az biztos!
-
WiZARD
veterán
Sziasztok!
64-es Kona nyáron ~450km, télen ~360km, abszolút vegyes használat minden nap. Agglomeráció széle, M3, M0, Bp. , minden benne. Pályán 120 körül elvagyok, amúgy is kb. ezt engedi a forgalom ezen a szakaszon. Nem állok és töltök fűtött garázsban. Utóbbi szervíznél azt ajánlották, töltsem mindig 100%-ra. Állítólag ezt mutatják a tapasztalatok...Az akku 2 dologtól megy tönkre:
Ha 100%-ra töltöd
Új hozzászólás Aktív témák
-
16100 - 16001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 17901 17900 - 17801 17800 - 17701 17700 - 17601 17600 - 17501 17500 - 17401 17400 - 17301 17300 - 17201 17200 - 17101 17100 - 17001 17000 - 16901 16900 - 16801 16800 - 16701 16700 - 16601 16600 - 16501 16500 - 16401 16400 - 16301 16300 - 16201 16200 - 16101 16100 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Bestbuy játékok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Tőzsde és gazdaság
- Battlefield 6
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Apple iPad 5. generáció (A1822) 128GB, asztroszürke
- Dell Latitude 3380 - Core i3 6006U, 4-8GB DDR4 RAM, gyári töltő, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 17 Pro 256GB White Titanium -2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5608, 100% AKKSI
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Feleségem vezetne, de mióta együtt vagyunk talán 3x ült kormány mögé, ez lassan 2 évtized.