-
4100 - 4001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A BYD az EU-s piacnyitást 3 típussal tervezi (ATTO 3, HAN és TANG).
A BYD Atto 3 (azaz más néven Yuan Plus) Extended Range 2022 esetében 420 km-ert írnak (60,4 kWh akkupakkal). Jövőre még nagyobb hatótávolságú modell várható az ATTO 3-ból, 74 kWh akkupakkal, 500+ hatótávval
Az EV6 csak szürkeimportból szerezhető be, sajnos."Jövőre még nagyobb hatótávolságú modell várható az ATTO 3-ból, 74 kWh akkupakkal, 500+ hatótávval"
Ami viszont jó drága lesz szintén.
Kínai autót venni meg eléggé orosz rulett.
-
schawo
titán
-
biker
nagyúr
-
schawo
titán
A BYD Atto 3 (azaz más néven Yuan Plus) Extended Range 2022 esetében 420 km-ert írnak (60,4 kWh akkupakkal). Jövőre még nagyobb hatótávolságú modell várható az ATTO 3-ból, 74 kWh akkupakkal, 500+ hatótávval
Az EV6 csak szürkeimportból szerezhető be, sajnos.420 km-ert írnak (60,4 kWh akkupakkal)
Jó humorérzéke van a sárgalábúaknak.
-
robi-k
őstag
Az EV6 csak szürkeimportból szerezhető be, sajnos. -
törölt tag
-
Flashback
veterán
-
robi-k
őstag
-
törölt tag
-
robi-k
őstag
-
Flashback
veterán
Ez mondjuk tervezés kérdése, nem attól függ, hogy kocsival megy az ember vagy sem. 1000km-t le lehet úgy is tekerni, h ogy szinte csak az autópályát látod, mert arra nincs idő, hogy órákra megállj tájat/várost/akármit nézni. Mentem már nem egyszer ennyit, igaz, nem EV-vel, de nem láttam túl sokat a környékből, max. pár benzinkutat vagy útszéli csárdát ahol megálltunk kajálni. Ha EV miatt meg kell állni tölteni, az is max. 1 óra, annyi idő alatt komolyabb felfedezést nem lehet csinálni, főleg, ha pálya mellett egy kútnál tölt az ember.
Ezzel együtt van értelme ennek, de mi ezt úgy szoktuk, hogy megszállunk 2-3 helyen menet közben is 1-1 éjszakára és úgy nézzük meg a környéket mert akkor van rá idő. Ilyenkor viszont ezt is előre megtervezzük, neten utánanézünk, hol érdemes megállni, hol van valami érdekes látnivaló.Amúgy az Enyaq mellett van valami elektromos kocsi ami jó időben tud 500km-t, van csomagtere és nem 50k Eur?
-
Vesa
veterán
Pedig nagyon jó. Rengeteg tájat és érdekességet lát az ember, amit amúgy csak 10 út során lehetne. Nagyon féltem a spanyol úttól, de aztán úgy szálltunk ki, mintha csak egy órás út lett volna, egyáltalán nem volt fárasztó. Alig értünk haza, már azzal nyaggatott a család, hogy hova megyünk legközelebb. Úgyhogy tavasszal autóval megyünk Párizsba, nyáron meg Bergenbe.
Ez mondjuk tervezés kérdése, nem attól függ, hogy kocsival megy az ember vagy sem. 1000km-t le lehet úgy is tekerni, h ogy szinte csak az autópályát látod, mert arra nincs idő, hogy órákra megállj tájat/várost/akármit nézni. Mentem már nem egyszer ennyit, igaz, nem EV-vel, de nem láttam túl sokat a környékből, max. pár benzinkutat vagy útszéli csárdát ahol megálltunk kajálni. Ha EV miatt meg kell állni tölteni, az is max. 1 óra, annyi idő alatt komolyabb felfedezést nem lehet csinálni, főleg, ha pálya mellett egy kútnál tölt az ember.
Ezzel együtt van értelme ennek, de mi ezt úgy szoktuk, hogy megszállunk 2-3 helyen menet közben is 1-1 éjszakára és úgy nézzük meg a környéket mert akkor van rá idő. Ilyenkor viszont ezt is előre megtervezzük, neten utánanézünk, hol érdemes megállni, hol van valami érdekes látnivaló. -
törölt tag
Pedig nagyon jó. Rengeteg tájat és érdekességet lát az ember, amit amúgy csak 10 út során lehetne. Nagyon féltem a spanyol úttól, de aztán úgy szálltunk ki, mintha csak egy órás út lett volna, egyáltalán nem volt fárasztó. Alig értünk haza, már azzal nyaggatott a család, hogy hova megyünk legközelebb. Úgyhogy tavasszal autóval megyünk Párizsba, nyáron meg Bergenbe.
A gond az hogy mi az elmúlt 17 évben rengeteget ingáztunk 600 kilométeres távokat, egy évben 5x legalább. A gyerek is így nőtt fel.
Úgyhogy ennek megfelelően mindenki a családban gyűlöl autózni. Ha meg kell állni tankolni akkor leharapják a fejem, hogy miért nem megyünk már, sose érünk oda...
Ennek megfelelően egy sok ezer kilométeres túra szerintem kínszenvedés lenne. -
cOxeR
Ármester
Én is ugyanezt gondolom, ha tehetjük, 1000-1500km távokra inkább autóval megyünk. Főleg kinek inkább telik az idő annál több napra elosztva, még több helyet lehet megnézni. Nem csak az úticél az értek hanem az út is, csak ki kell nyitni a szemed.
I3-al picit nehezebb, napi 4-500 km feletti távot nem ugranék meg, szerintem kettő-három max gyorstöltés a reális/kényelmes egy napon autópálya használat mellett. -
schawo
titán
RAV4 az érezhetően nagyon amerikai autónak lett optimalizálva. 100-110 az a tempót amit a legkomfortosabb, ott nagyon kényelmes és csendes. 130 még elmegy, de a 150+ sebességeknél már hangos. Megy gyorsabban is, de nem esik benne jól. Úgyhogy erre álltunk rá. 1000 kilométereket meg amúgy sem megyünk, 5-600 a szokásos. Bár asszony pedzegeti hogy mehetnénk Spanyolországba autóval (nem szeret repülni) de őszintén szólva nekem egy porcikám se kívánja.
-
törölt tag
Ja, értem. Annyival minden sokat eszik :)
Érdekes módon az Enyaqnak nem lő úgy ki a fogyasztása a sebességgel, mint a többi nagyobb SUVnak. Azzal lehet haladni.Nekem fáj kissé, hogy a Tesla Autopilot max sebessége 140 lett. Megszoktam a 150-et. (büntetési sebességhatár 151, ugye). Hamarosan visszakapjuk azt a 10 km/h-t, de most hiányzik.
Nagyon hosszú úton meg hát nagyon telik az idő. Megállások, dugók, stb. De ahol lehet menni, ott legalább lehessen. Egy 1000km-es úton ha csak az út 60%-ban lehet 10-zel gyorsabban menni (120 helyett 130, vagy 140 helyett 150 az mindegy), akkor már kb fél órát megspórol az ember.
RAV4 az érezhetően nagyon amerikai autónak lett optimalizálva. 100-110 az a tempót amit a legkomfortosabb, ott nagyon kényelmes és csendes. 130 még elmegy, de a 150+ sebességeknél már hangos. Megy gyorsabban is, de nem esik benne jól. Úgyhogy erre álltunk rá. 1000 kilométereket meg amúgy sem megyünk, 5-600 a szokásos. Bár asszony pedzegeti hogy mehetnénk Spanyolországba autóval (nem szeret repülni) de őszintén szólva nekem egy porcikám se kívánja.
-
Flashback
veterán
Nem stílus, hanem helyszín. Volt Prius 3-am, 100ekm-t használtam (2 év), ami ugyanez az autó egy jobb légellenállású dobozban. A kis (1,8) Toyota hybrid keveset fogyaszt, ha sokat közlekedsz városban, valamint nagyon keveset pályázol, de bizony pályán sokat eszik (6-7), ha csak közelíted a 130-at. Vegyesben nálam 6 körül volt, de én nagyon sokat mentem vele (évi 50+).
De ha nem szoktál autópályán közlekedni, és főleg város a téma, akkor minek neked egy Enyaq?
Nagyon vegyes a használat. Van hogy heti 3 rövidebb út. Aztán van hogy heti 1200km pálya... Most pedig lesz még napi 2x10km. Szóval nálunk kiszámíthatatlan.. l. Ezért is kellene nagy hatótávolságú elektromos. De egyenlőre úgy
tűnik hogy egy újabb Toyota Hybrid lesz a befutó. -
schawo
titán
Én a mostani autómmal sem megyek óra szerint 140nél gyorsabban, az 130 a valóságban. Az átlagsebességek meg 5-600 kilométeren 100-110 körül szoktak lenni, de az már jó értek. Pünkösdkor lementünk Olaszországba, 500 kilométer 10 óra alatt, 50km/h átlag
Azokon az útvonalakon amerre mi járunk egyszerűen nem lehet gyorsabban menni amúgy sem, mert akkora a forgalom.
Érdekes módon az Enyaqnak nem lő úgy ki a fogyasztása a sebességgel, mint a többi nagyobb SUVnak. Azzal lehet haladni.Nekem fáj kissé, hogy a Tesla Autopilot max sebessége 140 lett. Megszoktam a 150-et. (büntetési sebességhatár 151, ugye). Hamarosan visszakapjuk azt a 10 km/h-t, de most hiányzik.
Nagyon hosszú úton meg hát nagyon telik az idő. Megállások, dugók, stb. De ahol lehet menni, ott legalább lehessen. Egy 1000km-es úton ha csak az út 60%-ban lehet 10-zel gyorsabban menni (120 helyett 130, vagy 140 helyett 150 az mindegy), akkor már kb fél órát megspórol az ember.
-
törölt tag
Én a mostani autómmal sem megyek óra szerint 140nél gyorsabban, az 130 a valóságban. Az átlagsebességek meg 5-600 kilométeren 100-110 körül szoktak lenni, de az már jó értek. Pünkösdkor lementünk Olaszországba, 500 kilométer 10 óra alatt, 50km/h átlag
Azokon az útvonalakon amerre mi járunk egyszerűen nem lehet gyorsabban menni amúgy sem, mert akkora a forgalom.
-
schawo
titán
Nem stílus, hanem helyszín. Volt Prius 3-am, 100ekm-t használtam (2 év), ami ugyanez az autó egy jobb légellenállású dobozban. A kis (1,8) Toyota hybrid keveset fogyaszt, ha sokat közlekedsz városban, valamint nagyon keveset pályázol, de bizony pályán sokat eszik (6-7), ha csak közelíted a 130-at. Vegyesben nálam 6 körül volt, de én nagyon sokat mentem vele (évi 50+).
De ha nem szoktál autópályán közlekedni, és főleg város a téma, akkor minek neked egy Enyaq?
-
Flashback
veterán
-
schawo
titán
Nem 110-zel... 140-150 a tesztsebesség. Ki a t.köm akar egy ilyen autóval gyökkettővel közlekedni azokon kívül, akik be akarják mutatni, hogy mennyire keveset is tud fogyasztani?
-
schawo
titán
Egy rendes távolsági autóhoz elengedhetetlen az ionity előfizetés.
A következő néhány hétben bekapcsolunk 4 db, helyszínenként kétállásos 120kW töltőt (Nyíregyháza, Pécs, Mosonmagyaróvár, Kecskemét), ebből 3 helyen (Pécs kivételével) 500A kábel lesz a töltőn a valóban gyors töltés érdekében, így már 5 helyszínen lesz 120kW töltőnk, és összesen 8 helyszínen 75kW fölött (75kW-tal Győr és Budapest lesz a két új helyszín). Valószínűleg 2023-tól mi is bevezetünk valamilyen előfizetéses modellt, de árban továbbra sem fogunk versenyezni az előfizetéses Ionityvel. Csak helyszínek számával lehet versenybe szállni ellenük.
(x) -
törölt tag
Az iX3-at nem tudom biztosan, azt fogyasztásra nem teszteltem, de úgy emlékszem, hogy aki nálunk nézte, az azt mondta, hogy nagyon zabál. Én az iX-et próbáltam, az leeszi az ember gatyáját is. Jó autó, meg minden, de a fogyasztásmérőt, meg a bankszámlát még csak egy pillantásra sem szabad megnézni, ha nem akar az ember szívinfarktust.
Hát, mindkettő kifejezetten jól fogyaszt, ezt minden teszt megerősítette eddig.
Úgyhogy nem tudom ti hogy vezettek
-
schawo
titán
Az iX3-at nem tudom biztosan, azt fogyasztásra nem teszteltem, de úgy emlékszem, hogy aki nálunk nézte, az azt mondta, hogy nagyon zabál. Én az iX-et próbáltam, az leeszi az ember gatyáját is. Jó autó, meg minden, de a fogyasztásmérőt, meg a bankszámlát még csak egy pillantásra sem szabad megnézni, ha nem akar az ember szívinfarktust.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
schawo
titán
Enyaq jóval jobban fogyaszt autópályatempónál. Ott a hajtáslánc nem számít, csak a légellenállás. Mindkettőt teszeltem már. Nagyobb SUV-ok közül az Enyaq fogyasztása az egyik legjobb (TMY után).
-
schawo
titán
-
schawo
titán
Némileg idetartozó adatok:
Hosszabb út két autóval. Kia Niro 39 és Tesla Model 3 SR+
Horvátország(Šibenik) -> Magyarország(Szabadszállás és Budapest)
Eredetileg két Model 3 volt tervben, de testvéremék pont ez idő alatt mentek Szlovéniába, úgyhogy maradt nekünk a saját Model 3, sógoromék jöttek a mi Kia Nirónkkal. Az úton végig a Model 3 ment elöl szigorúan 110-zel és csinált szélárnyékot a Nirónak, mert szegénynek még így is igen küzdelmes egy ilyen hosszú út.
Mérési adatok:
Megtett út:
TM3: 861km (Szabadszállás->Bp is benne)
KN: 752km
Összes fogyasztás (számlák és kiinduló/érkező % alapján)
TM3: 130,0 kWh
KN: 129,9 kWh
Fogyasztás:
TM3: 15,1 kWh/100km
KN: 17,3 kWh/100km
Összehasonlítva a spanyol úttal a Niro 110-zel szélárnyékban fogyasztott ugyanúgy, mint a Model 3 135-tel (17,3 és 17,5). -
törölt tag
Inkább lennél 25 kWh körül, és azzal is csak az elég jó fogyasztású Enyaq-kal lenne igaz. Én ID4-gyel 30kWh/100-as fogyit csináltam, mielőtt egy hetes teszt után visszaadtam, hogy kösz, ez így nekem nem kell. Egy hosszabb autópályás úton úgy lett 32kWh/100 (kijelzett, nem mért!!!) az ID4 fogyasztása, hogy végig egy Tesla után mentem szélárnyékban.
Elég nehezen hiszem hogy ugyanaz a hajtáslánc ennyivel többet kérne az ID4ben mint az Enyaqban.
25KWh szerintem egy jó sacc hosszú távú átlagra.Ionity-n töltve az ~20 euró/100km.
A RAV4 meg két eurós benzinből 15.... -
schawo
titán
Inkább lennél 25 kWh körül, és azzal is csak az elég jó fogyasztású Enyaq-kal lenne igaz. Én ID4-gyel 30kWh/100-as fogyit csináltam, mielőtt egy hetes teszt után visszaadtam, hogy kösz, ez így nekem nem kell. Egy hosszabb autópályás úton úgy lett 32kWh/100 (kijelzett, nem mért!!!) az ID4 fogyasztása, hogy végig egy Tesla után mentem szélárnyékban.
-
schawo
titán
RAV4 vegyes fogyasztás pont annyira 5,7, mint amennyire a kombi Aurisé 4,5.
Spritmonitor.de alapján Auris hybrid átlagos fogyasztás: 5,5, RAV4 Hybrid átlagos 6,4 -
törölt tag
Nekem történetesen RAV4en van. 7,5 az átlagom.
Hasonló méretű SUV az én használati profilommal 20-25KWh körül lenne.
-
Flashback
veterán
12-16 rendkívül optimista egy EnyaQ-ra, használati módtól függetlenül. Valóság inkább 15-25 kWh/100km ("hmf") (első érték: csak város, de oda minek 500km hatótávú autó, második érték: sok autópálya).
Tesla Model 3 teljesen vegyes fogyasztás sok autópályával:
autóban: 76455km
összes betöltött: 13894kWh +~7% veszteség = ~14870kWhátlagfogyasztás: 19,45 kWh/100km
Ez a valós érték, nem pedig autó által kijelzett, ami jelenleg 16,0, és nem kell komolyan venni. EnyaQ ugyanilyen körülmények között 25 körül lenne, alsó hangon.
#4061Flashback
Ha a fosszilis lemegy, akkor a villany is lejjebb fog menni. De egyikre se tegyél túl sokat a kaszinóban.
Auris egy kisautó, EnyaQ egy nagy batár. Most nem tudom, hogy olcsón akarsz közlekedni, vagy nagy autót szeretnél. Mert a kettőt összehasonlítani marhaság.Jelenleg kombi Auris Hybridünk van, még az elözö ciklusból. Szerintem nem olyan kicsi ez. Hirtelen csak ezzel tudtam összehasonlítani.
De teljesen igazad van, a Rav4-el lett volna fair, aminek a vegyes fogyasztása 5.7 l/100 km. Ott már nagyobb a különbség. -
Tufa_
aktív tag
Egyáltalán nincs veszteség töltés közben?
Nem tudtam merni nagyon veszteseget UK granny toltesnel es Ioniq 5 Ultimate-el, bar en kozel sem szanok ra annyi idot mint masok, igy kb 4szer mertem miota megvan es ilyen 1-3kWal tobbet fogyasztott a 12-16 oras toltesek kozott amit a TVre meg PCre fogtam. Legtobbszor ingyen toltok vagy Ionitynel 50%os kedvezmenyem van 2 evig ha videkre megyunk es kell
-
schawo
titán
Ha következetesen lehagyod a "h"-t, akkor biztosan kevered a szezont a fazonnal, és nem számolsz jól.
A "kW" a teljesítmény mértékegysége (azaz mennyire vastag a cső), a "kWh" pedig az akku kapacitásáé, vagy az energiáé (amit beletöltesz).Így a 22kW AC és CCS 50 kW csak azt mondja meg, milyen gyorsan tudsz tölteni. Ebből semmilyen infó nem következik az árra.
Amúgy meg ahogy biker is írja, publikus töltővel nem fogsz túl jól járni.
Használati módtól függően számolhatsz 12-16 kWh/100 km fogyasztással. Mondjuk 150 Ft/kWh áron számolva ez 18-24 Ft/km üzemanyagköltséget jelent.
Ha otthon töltesz napelemről felesleges áramról, az 6 Ft/kWh, amiből 9 Ft/km jön ki.12-16 rendkívül optimista egy EnyaQ-ra, használati módtól függetlenül. Valóság inkább 15-25 kWh/100km ("hmf") (első érték: csak város, de oda minek 500km hatótávú autó, második érték: sok autópálya).
Tesla Model 3 teljesen vegyes fogyasztás sok autópályával:
autóban: 76455km
összes betöltött: 13894kWh +~7% veszteség = ~14870kWhátlagfogyasztás: 19,45 kWh/100km
Ez a valós érték, nem pedig autó által kijelzett, ami jelenleg 16,0, és nem kell komolyan venni. EnyaQ ugyanilyen körülmények között 25 körül lenne, alsó hangon.
#4061Flashback
Ha a fosszilis lemegy, akkor a villany is lejjebb fog menni. De egyikre se tegyél túl sokat a kaszinóban.
Auris egy kisautó, EnyaQ egy nagy batár. Most nem tudom, hogy olcsón akarsz közlekedni, vagy nagy autót szeretnél. Mert a kettőt összehasonlítani marhaság. -
Flashback
veterán
Hát akkor az most a Hybrid felé billenti a mérleget. Pedig már nincs nagy árkülönbség....
-
joghurt
addikt
Ebben a percben kaptam levelet az E.Ontól, hogy az ő nyilvános töltőiken szombattól 159 Ft/kWh a tarifa (éjszaka 99, DC-n 189).
Szerintem a Mobiliti sem fogja sokáig tartani a májusi 135/155 Ft/kWh-t. -
Flashback
veterán
Publikus töltőn a 0,35 euró/kWh (ami kb. 140 Ft/kWh) most teljesen reális.
A többi számítás (a műveleti jelektől eltekintve) összeáll, csak értelme nincs sok. Megtérülés számításához előre kellene látnod mondjuk legalább 1 évre az áram és benzin árakat.
Ha ilyet tudsz, akkor szólj, mert van befektetni való pénzem.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kösz, azok csak paraméter felsorolások, nem elöjelek.
Viszont az energia hordozó árak azok most érdekes kérdések. Szerintem a fosszilis üzemanyag árak olcsóbbak lesznek viszont az áram marad egyenlöre. Aztán hosszú távon beáll valami (remélhetöleg olcsóbb) szintre. -
joghurt
addikt
Publikus töltőn a 0,35 euró/kWh (ami kb. 140 Ft/kWh) most teljesen reális.
A többi számítás (a műveleti jelektől eltekintve) összeáll, csak értelme nincs sok. Megtérülés számításához előre kellene látnod mondjuk legalább 1 évre az áram és benzin árakat.
Ha ilyet tudsz, akkor szólj, mert van befektetni való pénzem.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Flashback
veterán
Ha következetesen lehagyod a "h"-t, akkor biztosan kevered a szezont a fazonnal, és nem számolsz jól.
A "kW" a teljesítmény mértékegysége (azaz mennyire vastag a cső), a "kWh" pedig az akku kapacitásáé, vagy az energiáé (amit beletöltesz).Így a 22kW AC és CCS 50 kW csak azt mondja meg, milyen gyorsan tudsz tölteni. Ebből semmilyen infó nem következik az árra.
Használati módtól függően számolhatsz 12-16 kWh/100 km fogyasztással. Mondjuk 150 Ft/kWh áron számolva ez 18-24 Ft/km üzemanyagköltséget jelent.
Ha otthon töltesz napelemről felesleges áramról, az 6 Ft/kWh, amiből 9 Ft/km jön ki.Igen bocsánat lehagytam, de ezekkel (remélem) tisztában vagyok. Csak az árakkal nem. Azért írtam a töltö fajtákat mert gondolom a CCS 50kW publik töltö drágább mint a 22kW AC.
Ellenörizted a számolást? Hol a hiba? -
joghurt
addikt
Valahol láttam hogy 0.35€/kW, csak nem tudtam ez mennyire reális.
22kW AC töltök ezek a közelben. Van egy CCS 50kW a Lidlben.
Csak akkor fogom megtudni az árakat ha feldobom az App-ot? Vagy van mär valami platform erre?
A nagy helyzet hogy gondolkodunk valami elektromos autón aminek a hatótávja 500km+. A Skoda EnyaQ 80-ra kaptunk egy jó ajánlatot (bár 18hó a várakozási idö). Most ezen gondolkodom hogy mennyire érni meg egy Hybridröl váltani.
De ha még optimáils esetet is számolok ami:
EnyaQ: 0.35€/kW - 77kW = 26.95€ ~ 500km -> 5,39€/100km
Auris: 4.5L/100km - 1.9€/L - 8,55€/100km3,16€ / 100km megtakarítás ami ~316€ 10.000km-en.
Jól számolok?
Ha otthon töltesz napelemről felesleges áramról, az 6 Ft/kWh, amiből 9 Ft/km jön ki. -
Flashback
veterán
Sajnos nincs töltési lehetöségünk. A helyi garázsokban sincs áram, szóval ha még sikerülne is venni (ami itt kihalásos módon müködik) akkor sem tudnánk tölteni.
Akkor marad a Hybrid vonal egyenlöre. -
biker
nagyúr
Csak akkor fogom megtudni az árakat ha feldobom az App-ot? Vagy van mär valami platform erre?
A nagy helyzet hogy gondolkodunk valami elektromos autón aminek a hatótávja 500km+. A Skoda EnyaQ 80-ra kaptunk egy jó ajánlatot (bár 18hó a várakozási idö). Most ezen gondolkodom hogy mennyire érni meg egy Hybridröl váltani.
Auris: 4.5L/100km - 1.9€/L - 8,55€/100km3,16€ / 100km megtakarítás ami ~316€ 10.000km-en.
Jól számolok?
az elektromos autózás 100% publikus töltőn csak minimálisan lesz olcsóbb mint a hagyományos. azzal kell számolj, hogy otthon tudj tölteni, és akkor szorozhatod a számokat 2-3al
-
Flashback
veterán
Jól számolok?
-
tibcsi0407
félisten
-
Tufa_
aktív tag
Mennyibe kerul 1 kwh nalatok? Azt szorozd be 77el ha 0-100%...
-
biker
nagyúr
ehhez a töltőn alkalmazott árat kellene ismerni, pl itthon nézve
- napelemről a rendszer amortizációt forintosítva kb 3-6Ft/kWh
- rezsicsökkentett árammal 39Ft/kWh
- piaci áron 70Ft/kWh
- publik AC-n 120-150Ft/kWh
- publik DC-n 140-180Ft/kWh
- ionity 290Ft/kWh -
Flashback
veterán
Egy 77kWh elektromos autót mennyiböl lehet feltölteni?
27€ számoltam kb az 22kW töltön.
Van valakinek tapasztalata az különbözö árakkal kapcsolatban. Szerintem valamit elrontottam mert ha ez igaz akkor kb 4,8€ lenne 100km. -
schawo
titán
Mai naptól Amerikában az FSD béta teljesen nyílt lesz. Aki megvette, az használhatja. A hibapontokat nullázták és szükséges safety ratinget levitték 80-ra, amit a totál idiótákon kívül mindenki könnyedén megugrik.
-
Tiédetis
senior tag
"Szerintem a 70 feletti sofőrök 90%-a nem alkalmas a vezetésre, és csak a vakszerencse miatt nem okoznak balesetet"
Ehhez képest a balesetek többségét fiatal férfiak okozzák, ezt szépen be is árazzák a biztosítók. Lehet, hogy a tata lassabban megy, ellenben a helyi okégyerekeknek viszont állandóan viszket a lába a gázpedálon, és tolják mert meg akarják mutatni. Amikor a vizsgán ezt ki akarod szűrni -aka, alkalmas-e valaki a vezetésre vagy sem-, az kb. lehetetlen, mivel vizsgán a hülyegyerek sem fog barom módon vezetni, mert nem akar megbukni. Ellenben amint megvan a jogsi, vagy amint megújította, már ővé is a világ és repeszt a városban, autópályán és mindenhol, jobbról előz, levillog 140-nél, záróvonalon simán átmegy. Ezek szoktak 2 méterrel a seggembe mászni amikor az 50-es táblánál nem megyek 100-al, aztán kivágnak életveszélyesen előzni, hogy aztán a következő lámpánál szépen beálljak mögéjük. Vagyis az egész agybetegségük csak arra volt jó, hogy pont ott tartsanak a forgalomban, ahol én.
Tény, hogy a kor előrehaladtával romlik a reakcióidő, meg lesznek egyéb problémák is. De önmagában azt kijelenteni, hogy ez veszélyesebb, mint egy indokolatlanul önbizalommal teli, felelőtlen fiatal sofőr, elég meredek és minden gyakorlati tapasztalatot, tényt nélkülöz.
Tudod erre azt tudom mondani, hogy én már megéltem majdnem azt a kort, amikor az ilyen nagytudású emberkék, elvennék a jogosítványt. De az ilyen emberkék is egyszer, ha szerencséjük lesz, eljutnak ebbe a korba, vagy még tovább. Akkor viszont a mostani elképzelésük szerint, jogsi lead, és elővesz busz és vonat. Mert hát a bicikli sem jár már abban a korban, hiszen az csak kettő kerék és hát instabil.Nem beszélve arról, hogy jönnek mögötte gyorsabban közlekedő kerékpárosok, akiket nem kéne feltartani, sőt, akadályozni, csak azért mert spórolnak az energiájukkal és emiatt lassabban haladnak. Igazából ki sem kellene mozdulniuk saját kis szobájukból.
Továbbra sem konkrét személyre, személyekről szólt a véleményem, csak úgy általánosságban.Egyébként meg mi vagyun a hülyék, mert az aláírásomban ott a használati utasítás, amit megint nem vettem/vettünk figyelembe...
-
Vesa
veterán
Ez kissé csúsztatás, mert spórolásból senki nem megy 30-al. Még EV-vel sincs semmi értelme. Városban ritka, hogy valaki tényleg idegesítően lassan megy, mert eleve 50-es határ van amit azért mindenki meglép, ppályán meg van 2 sáv, a külsőben senkit nem zavar ha valaki cammog, eleve tele van mindenféle roncs kisteherrel és egyebekkel, amik 80-90km/h-nűl többel nem tudnak menni. Hogy most ott zakatol mögöttük egy EV is, az kit érdekel? Belsőben nyilván ne menjen ennyivel senki.
-
Vesa
veterán
"Én nem tolok le senkit"
Én sem.
"aki elvenné a jogsit az idősektől, és kb. bárkitől, aki nem olyan szuper vezető, mint te"
Nem én vagyok a mérce. Mindenkitől elvenném aki nem alkalmas a vezetésre. Az idősektől először. 60 felett nagyon komoly alkalmassági vizsgákhoz kötném a jogosítvány megtartását. 70 felett évente ismételném. Szerintem a 70 feletti sofőrök 90%-a nem alkalmas a vezetésre, és csak a vakszerencse miatt nem okoznak balesetet. (Persze okoznak, elég gyakran)
"Persze lehet rám bárki ideges, ha városban 50-nel feltartom"
Egy szót sem szóltam sem a városról, sem egyéb lakott területről. Sem arról hogy valakinek is át kellene lépnie a megengedett sebességet.
"Szerintem a 70 feletti sofőrök 90%-a nem alkalmas a vezetésre, és csak a vakszerencse miatt nem okoznak balesetet"
Ehhez képest a balesetek többségét fiatal férfiak okozzák, ezt szépen be is árazzák a biztosítók. Lehet, hogy a tata lassabban megy, ellenben a helyi okégyerekeknek viszont állandóan viszket a lába a gázpedálon, és tolják mert meg akarják mutatni. Amikor a vizsgán ezt ki akarod szűrni -aka, alkalmas-e valaki a vezetésre vagy sem-, az kb. lehetetlen, mivel vizsgán a hülyegyerek sem fog barom módon vezetni, mert nem akar megbukni. Ellenben amint megvan a jogsi, vagy amint megújította, már ővé is a világ és repeszt a városban, autópályán és mindenhol, jobbról előz, levillog 140-nél, záróvonalon simán átmegy. Ezek szoktak 2 méterrel a seggembe mászni amikor az 50-es táblánál nem megyek 100-al, aztán kivágnak életveszélyesen előzni, hogy aztán a következő lámpánál szépen beálljak mögéjük. Vagyis az egész agybetegségük csak arra volt jó, hogy pont ott tartsanak a forgalomban, ahol én.
Tény, hogy a kor előrehaladtával romlik a reakcióidő, meg lesznek egyéb problémák is. De önmagában azt kijelenteni, hogy ez veszélyesebb, mint egy indokolatlanul önbizalommal teli, felelőtlen fiatal sofőr, elég meredek és minden gyakorlati tapasztalatot, tényt nélkülöz.
-
djeperto
aktív tag
Atya Úr Isten
Van ám időtök szakjogászkodni
Akinek ennyi idelye van erre, az előtt ha 50 el mennek pályán, akkor sem késik el, de sehonnan sem. -
stickrs
senior tag
Ha olyan szakaszon megy 90 helyett 70-el valaki ahol erős szembeforgalom van, akkor engem is idegesítene, attól függetlenül, hogy nem szoktam sietni. Pontosan az előttem felsorolt okok miatt, nem lehet biztonságosan előzni, sokan mégis megpróbálják, és ebből azért vannak problémák, szóval nem csak az időveszteség a probléma a képletben. Ha olyan szakasz, ahol a madár se jár, ott mindegy.
-
Tiédetis
senior tag
Tudod Te mit jelent az, hogy "feltartani"? Vannak problémák úgy látom

De az nem a szembejövő forgalom miatt van az egyirányú utcában
Az idegbajosról meg általánoságban írtam... -
Bandit21
veterán
Pedig milyen szépet írtam a béke érdekében....
-
philoxenia
MODERÁTOR
Maradjatok a topik témájánál! A "Miért vezet..." topikba való hozzászólásokat oda posztoljátok!
-
törölt tag
-
schawo
titán
-
törölt tag
-
opr
nagyúr
Ja, csak abba, hogy a boltban idegbeteg lesz egy labilis marha, mert valaki sziv az aprokkal, nem hal bele senki. Ennek ellenere amugy nagyon jo a pelda, mert mindenki, akit egy kicsit is erdekel, hogy rajta kivul letezik mas is, pont, hogy sietni szokott a kasszaknal is, hogy ne tartson fel senkit. Pedig, ismet, ott nem hal bele senki abba, hogy megbizgeralod az instabilitast egy baromban. Az utakon meg de.
-
biker
nagyúr
De indirekten indukal. Te is tudod, hogy tele van az ut vezetesre alkalmatlan, turelmetlen, idegbeteg barmokkal. Biztos vagyok benne, hogy tudod, mert mar nem egyszer volt rola szo itt a topikban is, es sokszor panaszkodtak is miatta sokan.
Persze, lehet mosakodni, hogy azzal, hogy idegesitem ezeket az embereket, nincs semmi felelossegem, es jogilag, technikalilag igaz is. Csak a gyakorlatban nem.indirekten minden indukál. mikor sorban állsz a boltban és belédkötnek, mert idegbeteg, persze. De az mind az egyén problémája, nem a generáló elemé
Kedvenc filmek közt van a klasszik Összeomlás
-
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
"Gondolom ezek a falitöltők nem tudnak 3×16A-ből egy fázison 7200w-ot kiadni?"
Semmi nem tud. Egy szlovák tag csinált egy 40kg-os trafós cuccot, de 2x16A + 1x13A kell az 1x32A stabilhoz, meg egy két éve félmillióba került inverteres cucc is volt, az most olyan 1misi lehet
-
aerosmith
őstag
Igazad van csak sose használtam nem konnektorral AC -t valóban a 45 os 110 kw id.3 maximuma AC n 7.2 kw.
Viszont ha el akarom osztani a fázisok közt a terhelést továbbra is az a legjobb ha egy 3 f töltőt használok 6A / szállal nem?
Ha meg állítható a cucc akkor fel viszem 10 A ra ha sietni akarok és akkor megy akár a 6.9 kw is.
Paraméterezes alapján jobb az állítható 3f nem?Ha jól látom 1x32A van nálad azt semmi értelme átalakítani 3x8A-re. Rendelni kell hozzá +16A-t és akkor megy majd 3x16A.
Ha megy a lakás 1x16ról akkor bekötheted a 2x16ot a wallboxba az ID3hoz. (ami amúgy nem tud mit kezdeni az 1x32A-el)
Akár úgy is mehet, hogy ház és töltő is 3x16on. Ha úgy gondolod hogy az töltés közben lenyomná a biztosítékot akkor meg felrakatsz egy terheléselosztót.A napelemet ne keverd ebbe bele mert az nem úgy megy hogy amit megtermelsz az megy a kocsiba. Az megy vissza a hálózatba és amíg szaldoban vagy addig ugyannnyiért elhasználhatod az ELMŰét.
Szóval akkor ID.3 Pure Preformance-od van? (nekem is az lesz ha végre leszállítják)
-
törölt tag
-
opr
nagyúr
"Ez pedig viszont mar konkretan marhasag. Nagyon sok olyan ut van, ahol kenyelmesen, biztonsagosan lehet 90-el haladni, elozni viszont kilometereken at konkretan eletveszely. Na, ezeken a helyeken fogsz eletveszelyes helyzeteket indirekten indukalni."
Nem indukál semmilyen életveszélyt, az aki szabályosan, ámde lassabban vezet. Ha nem teljesülnek az előzés feltételei (belátható útszakasz, ahol nem jön senki, tábla és útburkolati jel nem tiltja, és sebességhatáron belül tudsz kialakítani megfelelő sebességkülönbséget, hogy a belátható szakaszon belül teljesítsd az előzést), akkor az indukál magának és másoknak életveszélyes helyzetet, aki megkezdi az előzést.
Akármeddig lehet csavarni, nem a lassú a hibás.
Ez ugyanaz, mint mikor "a köd miatt 100 autó ütközött az autópályán", nem azért ütköztek, hanem mert gyorsabban mentek mint a belátható útszakaszDe indirekten indukal. Te is tudod, hogy tele van az ut vezetesre alkalmatlan, turelmetlen, idegbeteg barmokkal. Biztos vagyok benne, hogy tudod, mert mar nem egyszer volt rola szo itt a topikban is, es sokszor panaszkodtak is miatta sokan.
Persze, lehet mosakodni, hogy azzal, hogy idegesitem ezeket az embereket, nincs semmi felelossegem, es jogilag, technikalilag igaz is. Csak a gyakorlatban nem. -
Bandit21
veterán
Igazad van csak sose használtam nem konnektorral AC -t valóban a 45 os 110 kw id.3 maximuma AC n 7.2 kw.
Viszont ha el akarom osztani a fázisok közt a terhelést továbbra is az a legjobb ha egy 3 f töltőt használok 6A / szállal nem?
Ha meg állítható a cucc akkor fel viszem 10 A ra ha sietni akarok és akkor megy akár a 6.9 kw is.
Paraméterezes alapján jobb az állítható 3f nem? -
Sza_Sa
senior tag
3×32 tutira nem lesz, nem engedné az eon. A későbbiekre gondolva jobb lenne a max. 3×16A vagy az 1×32, ez itt a kérdés, a jelenlegi kocsival jobb a 32A.
Gondolom ezek a falitöltők nem tudnak 3×16A-ből egy fázison 7200w-ot kiadni? -
aerosmith
őstag
Köszi VW id.3 van. A Zoe az spéci azt tudom.
Mennyi a minimum amire le tud menni egy 3 fázis töltő?
Jelenleg sima konnektort használok az evse 2 kw al tölt. (10 A plusz a veszteség gondolom)
Nekem bőven jó ez hogy este 8-reggel 7 ig megvan a 20-80 kb. De néha jobb lenne gyorsítani. Le tudnak menni ezek a töltok 4 kw ra? Már az is a duplája lenne annak ami most van kb 20 A kéne hozzá az 3 féle osztva 6.6 AMekkora a fedélzeti töltőd sebessége?
Mert alapból az ID.3 7.4kWs ami 2 fázis x16A
Ha 11kWs csak akkor érdemes 3 fázist bekötni a falitöltőbe. -
biker
nagyúr
"Ettől függetlenül van egy jól definiálható önvédelmi reakcióm is, amit az út minősége, beláthatósága, vadak átkelésének veszélye, kerékpárosok, útszéli gyalogosok (igen, a környékünkön külterületen ez is mindennapos) stb. indikál bennem"
Azt ugye erzed, hogy az, hogy az utviszonyoknak megfeleloen vezetsz, az nagyon nem ugyanazt jelenti, mint az, hogy lassan megyek, feltartok mindenkit, mert sporolni akarok? Utobbi azt jelenti, hogy tudnek menni 90-el, kenyelmes is lenne, nem is lenne veszelyes, de ugy dontok, hogy nem, mert csak. Semmi koze barminemu kozlekedesbiztonsaghoz.
Ne ertsd felre, mehetsz 70-el, csak akkor kozbe ne lobogtass semmilyen erkolcsi fenssobbrenduseg zaszlot, hanem fogadd el az igazsagot. Ami jelenleg ugy nez ki, hogy tudod jol, hogy amit csinalsz, abba elobb-utobb valaki meg fog halni, joesellyel valami szerencsetlen artatlan, csak nagyivben leszarod, es kimagyarazod a sajat lelkednek valami marhasaggal. Nem azt mondom, hogy ne sporolj, Te dolgod, amig a szabalyokat betartod, mindenkinek kuss a neve, csak kozben ne tegyunk mar ugy, mintha meg szentte is kene avatni az embert, aki feltart (es a sok idegbeteg vadbarom miatt indirekten veszelyeztet) mogotte (meg vele szembe) ki tudja hany embert, napi szinten, rendszeresen.
"Ahol meg lehet menni 90-nel is, ott kényelmesen előzni is van lehetőség."
Ez pedig viszont mar konkretan marhasag. Nagyon sok olyan ut van, ahol kenyelmesen, biztonsagosan lehet 90-el haladni, elozni viszont kilometereken at konkretan eletveszely. Na, ezeken a helyeken fogsz eletveszelyes helyzeteket indirekten indukalni. Ha konkret peldat akarsz, ilyen pl a 4-es fout. Olyannyira, hogy szemelyesen is volt "szerencsem" latni es tapasztalni, hogy mit okoznak azok az emberek, akik ugy kozlekednek, ahogy most Te is irod. Sot, tovabb megyek, nem egyszer konkretan majdnem mi voltunk az artatlan fel, aki altalaban belehal. Csaladostol, tele kocsival.Summa sumarum: Ha az autod nem alkalmas kozuti, fouti kozlekedesre, akkor ne hasznald ilyen celra. Varosi kisautonak kurvajo, gyakorlatilag tokeletes a kocsid, hasznald arra.
Vagy legyen kompromisszum, es vezess ugy, hogy ahol es/vagy amikor nem tartasz fel senkit vagy azert mert nincs kit, vagy azert mert olyan a forgalom es az utviszonyok, hogy masok veszelyeztetese nelkul, konnyen, gyorsan es hamar meg tudnak elozni, poroszkalj ahogy akarsz, amikor viszont de, akkor menj rendesen, normalisan.
"Ez pedig viszont mar konkretan marhasag. Nagyon sok olyan ut van, ahol kenyelmesen, biztonsagosan lehet 90-el haladni, elozni viszont kilometereken at konkretan eletveszely. Na, ezeken a helyeken fogsz eletveszelyes helyzeteket indirekten indukalni."
Nem indukál semmilyen életveszélyt, az aki szabályosan, ámde lassabban vezet. Ha nem teljesülnek az előzés feltételei (belátható útszakasz, ahol nem jön senki, tábla és útburkolati jel nem tiltja, és sebességhatáron belül tudsz kialakítani megfelelő sebességkülönbséget, hogy a belátható szakaszon belül teljesítsd az előzést), akkor az indukál magának és másoknak életveszélyes helyzetet, aki megkezdi az előzést.
Akármeddig lehet csavarni, nem a lassú a hibás.
Ez ugyanaz, mint mikor "a köd miatt 100 autó ütközött az autópályán", nem azért ütköztek, hanem mert gyorsabban mentek mint a belátható útszakasz -
opr
nagyúr
Megjegyzem a kresz-ben ha minden igaz van is olyan kitetel, hogy ha x autonal tobb torlodik miattad a sebesseged korlatozottsaga miatt, akkor felre kene allni elengedni oket... legalabbis amelyik sajat korlatai miatt nem mehet tobbel, pl. a teherauto, munkagep stb. - de kb. egyik se csinalja, de ezt is lehetne alkalmazni, ahol van ra hely.
En ahol idonkent lassabban megyek a megengedettnel, szandekosan es kizarolag sporolasbol, az az M0 hidja esetleg +1 lehajto, ami nem kerulheto ki ertelmesen, de ott van 2x2 sav (es ha nagyon telitett akkor tolem fgtl se tobb a kulsoben 70-nel a tempo).2x2 sav, vagy az, hogy 200m-en lassabban mesz, mert probalod dekodolni a navit vagy akarmi, az teljesen mas kerdeskor szvsz.
-
schawo
titán
-
axioma
veterán
"Ettől függetlenül van egy jól definiálható önvédelmi reakcióm is, amit az út minősége, beláthatósága, vadak átkelésének veszélye, kerékpárosok, útszéli gyalogosok (igen, a környékünkön külterületen ez is mindennapos) stb. indikál bennem"
Azt ugye erzed, hogy az, hogy az utviszonyoknak megfeleloen vezetsz, az nagyon nem ugyanazt jelenti, mint az, hogy lassan megyek, feltartok mindenkit, mert sporolni akarok? Utobbi azt jelenti, hogy tudnek menni 90-el, kenyelmes is lenne, nem is lenne veszelyes, de ugy dontok, hogy nem, mert csak. Semmi koze barminemu kozlekedesbiztonsaghoz.
Ne ertsd felre, mehetsz 70-el, csak akkor kozbe ne lobogtass semmilyen erkolcsi fenssobbrenduseg zaszlot, hanem fogadd el az igazsagot. Ami jelenleg ugy nez ki, hogy tudod jol, hogy amit csinalsz, abba elobb-utobb valaki meg fog halni, joesellyel valami szerencsetlen artatlan, csak nagyivben leszarod, es kimagyarazod a sajat lelkednek valami marhasaggal. Nem azt mondom, hogy ne sporolj, Te dolgod, amig a szabalyokat betartod, mindenkinek kuss a neve, csak kozben ne tegyunk mar ugy, mintha meg szentte is kene avatni az embert, aki feltart (es a sok idegbeteg vadbarom miatt indirekten veszelyeztet) mogotte (meg vele szembe) ki tudja hany embert, napi szinten, rendszeresen.
Ez pedig viszont mar konkretan marhasag. Nagyon sok olyan ut van, ahol kenyelmesen, biztonsagosan lehet 90-el haladni, elozni viszont kilometereken at konkretan eletveszely. Na, ezeken a helyeken fogsz eletveszelyes helyzeteket indirekten indukalni. Ha konkret peldat akarsz, ilyen pl a 4-es fout. Olyannyira, hogy szemelyesen is volt "szerencsem" latni es tapasztalni, hogy mit okoznak azok az emberek, akik ugy kozlekednek, ahogy most Te is irod. Sot, tovabb megyek, nem egyszer konkretan majdnem mi voltunk az artatlan fel, aki altalaban belehal. Csaladostol, tele kocsival.Summa sumarum: Ha az autod nem alkalmas kozuti, fouti kozlekedesre, akkor ne hasznald ilyen celra. Varosi kisautonak kurvajo, gyakorlatilag tokeletes a kocsid, hasznald arra.
Vagy legyen kompromisszum, es vezess ugy, hogy ahol es/vagy amikor nem tartasz fel senkit vagy azert mert nincs kit, vagy azert mert olyan a forgalom es az utviszonyok, hogy masok veszelyeztetese nelkul, konnyen, gyorsan es hamar meg tudnak elozni, poroszkalj ahogy akarsz, amikor viszont de, akkor menj rendesen, normalisan.
Megjegyzem a kresz-ben ha minden igaz van is olyan kitetel, hogy ha x autonal tobb torlodik miattad a sebesseged korlatozottsaga miatt, akkor felre kene allni elengedni oket... legalabbis amelyik sajat korlatai miatt nem mehet tobbel, pl. a teherauto, munkagep stb. - de kb. egyik se csinalja, de ezt is lehetne alkalmazni, ahol van ra hely.
En ahol idonkent lassabban megyek a megengedettnel, szandekosan es kizarolag sporolasbol, az az M0 hidja esetleg +1 lehajto, ami nem kerulheto ki ertelmesen, de ott van 2x2 sav (es ha nagyon telitett akkor tolem fgtl se tobb a kulsoben 70-nel a tempo). -
törölt tag
"Nagyon sok olyan ut van, ahol kenyelmesen, biztonsagosan lehet 90-el haladni, elozni viszont kilometereken at konkretan eletveszely."
Pontosan.
-
opr
nagyúr
Köszi a részletes kifejtést, maximálisan egyetértek Veled (az utóiratodban írt stílussal is, én is azt képviselem). Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ha sor alakul ki mögöttem, az gáz és anyám valószínűleg csuklik. Ettől függetlenül van egy jól definiálható önvédelmi reakcióm is, amit az út minősége, beláthatósága, vadak átkelésének veszélye, kerékpárosok, útszéli gyalogosok (igen, a környékünkön külterületen ez is mindennapos) stb. indikál bennem, így szabályszegésre nem vagyok hajlandó (max. 60-as szakaszról beszélek). Ahol meg lehet menni 90-nel is, ott kényelmesen előzni is van lehetőség.
Most már csak azon gondolkozom, hogy mi lett volna a reakció, ha egészen kicsi EV vagy éppen max. 45 km/h-ra korlátozott moped autó apropóján tettem volna fel az eredeti kérdésem.
-
biker
nagyúr
Ha felteszek egy falitöltőt, akkor az 1 fázison is tölt 7kWh-val vagy csak 3 fázison? Nem lenne értelme a 32A-nak, ha nem tudnám kihasználni, úgy a 3×16A-nek sem.
A lakás 3 fázison megy, nálam a garázs némely okok miatt külön meg lett táplálja, külön órával. Most ezt még tudnám cserélni - mármint a földkábelt - a tereprendezés egy része még nincs kész. Sajnos 3×4mm² kábelt húztak be, arra nem tudok csak útitöltőt tenni.
Szóval ezen agyalok. (Ioniq 38kWh)1x32A = 7,2kW, vagyis igen
ioniq meg csak 1f töltős (mármint a régi 28/38kWh széria, nem az 5), így a 3x16A nem jó megoldásha a kérdés az, hogy egy 3x32A töltő beköthető-e 1x32A-re amíg nincs 3f, igen, a legtöbb beköthető
-
Sza_Sa
senior tag
Ha felteszek egy falitöltőt, akkor az 1 fázison is tölt 7kWh-val vagy csak 3 fázison? Nem lenne értelme a 32A-nak, ha nem tudnám kihasználni, úgy a 3×16A-nek sem.
A lakás 3 fázison megy, nálam a garázs némely okok miatt külön meg lett táplálja, külön órával. Most ezt még tudnám cserélni - mármint a földkábelt - a tereprendezés egy része még nincs kész. Sajnos 3×4mm² kábelt húztak be, arra nem tudok csak útitöltőt tenni.
Szóval ezen agyalok. (Ioniq 38kWh) -
biker
nagyúr
Igen a 18 több mint a 16 köszi ez megvolt.
Nekem eddig 1*32 mellett ment éjjel a töltő és a 32 mellett a 10 nem okozott gondot.
Most ha csak 1 fázis lenne töltésre használva elképzelhető hogy össze akadna valamivel ha a 16 ből 10 et vinné az autó. És lassú is maradna mint eddig.
A napelem miatt ráadásul lehet nappal is töltenék jó időben, (jóllehet a szaldo miatt nem fontos de nemcsak anyagilag akarok jól járni hanem próbálnánk komolyan venni is ezt az e-autó + napelem dolgot.)
Viszont nappal főleg nyáron nagyobb eséllyel megy klíma mosógép mosogatógép stb.
Akkor meg jobb ha a 3 fázison el van osztva az a 18 A.
Bár a napelem meg termel közbe ami nekem tök homály nem értek ehhez. Lehet emiatt mégse tudna elfogyni a Kraft még egy fázison se ha épp túl termel a rendszer.Azt jól gondolom hogy ha most 3*16 van de később lehet fel megyünk 3*20/25 re akkor mar most megéri a 3*32 es töltőt vennie a 3*16 helyett, vagy mivel az autó eleve 11 kw max ot tud AC 3 f -on ezért tok fölösleges a 3*16 fölé menni a töltövel, akkor se ha később a házban egyébként 3*25 lesz?
Nem gondolva arra hogy később lesz e 11+ al tölthető autónk egyszer.
1f terhelés megosztó, napelemes vezérlővel, és akkor ha este lefekszetek, és 2A fogy akkor 30A mehet a kocsinak, nappal ha esik, és mosol főzöl akkor 6A megy a kocsinak ha annyi jut, vagy annyi sem, ha meg termel a napelem, akkor hozzáadja.
ez egy fázison 169.900+áfa + beszerelés.azon autük amik 3x16A-el tölthetők, 95%-a tud 1x32ről is, a VW is tud
-
Bandit21
veterán
Igen a 18 több mint a 16 köszi ez megvolt.
Nekem eddig 1*32 mellett ment éjjel a töltő és a 32 mellett a 10 nem okozott gondot.
Most ha csak 1 fázis lenne töltésre használva elképzelhető hogy össze akadna valamivel ha a 16 ből 10 et vinné az autó. És lassú is maradna mint eddig.
A napelem miatt ráadásul lehet nappal is töltenék jó időben, (jóllehet a szaldo miatt nem fontos de nemcsak anyagilag akarok jól járni hanem próbálnánk komolyan venni is ezt az e-autó + napelem dolgot.)
Viszont nappal főleg nyáron nagyobb eséllyel megy klíma mosógép mosogatógép stb.
Akkor meg jobb ha a 3 fázison el van osztva az a 18 A.
Bár a napelem meg termel közbe ami nekem tök homály nem értek ehhez. Lehet emiatt mégse tudna elfogyni a Kraft még egy fázison se ha épp túl termel a rendszer.Azt jól gondolom hogy ha most 3*16 van de később lehet fel megyünk 3*20/25 re akkor mar most megéri a 3*32 es töltőt vennie a 3*16 helyett, vagy mivel az autó eleve 11 kw max ot tud AC 3 f -on ezért tok fölösleges a 3*16 fölé menni a töltövel, akkor se ha később a házban egyébként 3*25 lesz?
Nem gondolva arra hogy később lesz e 11+ al tölthető autónk egyszer.
-
PeterPH
senior tag
Indoknak éppen indok, de nem indokolható vele a lassú haladás. ennyi erővel a "csak" is indok.
A kifogyna a nafta/akku viszont megfelelő indok, csak megint terelés, mert nem innen indult a vita, hanem a sima egyszerű spórolástól. -
axioma
veterán
"Én nem tolok le senkit"
Én sem.
"aki elvenné a jogsit az idősektől, és kb. bárkitől, aki nem olyan szuper vezető, mint te"
Nem én vagyok a mérce. Mindenkitől elvenném aki nem alkalmas a vezetésre. Az idősektől először. 60 felett nagyon komoly alkalmassági vizsgákhoz kötném a jogosítvány megtartását. 70 felett évente ismételném. Szerintem a 70 feletti sofőrök 90%-a nem alkalmas a vezetésre, és csak a vakszerencse miatt nem okoznak balesetet. (Persze okoznak, elég gyakran)
Egy szót sem szóltam sem a városról, sem egyéb lakott területről. Sem arról hogy valakinek is át kellene lépnie a megengedett sebességet.
Akivel en utaztam 60 felett abbol 3-bol 2 jobban vezetett mint az atlag kozepkoruak, a harmadik meg mar 80 koruli ott volt egy-ket fura dontes (nem kozvetlen veszelyes de nem korrekt), de azota mar neki csak technikailag van jogsija, nem vezet (annyira hogy valakit idonkent megker hogy inditsa be az autot es alljon at mashova...)
Raadasul mindketto, szamomra etalon eltero multtal, az egyik 39.5 evesen szerezte a jogsit, a masik 17.5 evesen. -
biker
nagyúr
-
biker
nagyúr
terhelés megosztóval mindkét megoldás jó, egy és 3 fázis is.
-
biker
nagyúr
Jelenleg sima konnektort használok az evse 2 kw al tölt. (10 A plusz a veszteség gondolom)
Nekem bőven jó ez hogy este 8-reggel 7 ig megvan a 20-80 kb. De néha jobb lenne gyorsítani. Le tudnak menni ezek a töltok 4 kw ra? Már az is a duplája lenne annak ami most van kb 20 A kéne hozzá az 3 féle osztva 6.6 A3x6A (vagy 1x6A) a minimum, ami ugye 3x6A esetén már 18A kb 4kW ami több mint 1x16A

-
Bandit21
veterán
Nekem bőven jó ez hogy este 8-reggel 7 ig megvan a 20-80 kb. De néha jobb lenne gyorsítani. Le tudnak menni ezek a töltok 4 kw ra? Már az is a duplája lenne annak ami most van kb 20 A kéne hozzá az 3 féle osztva 6.6 A -
PeterPH
senior tag
"Vagy áruld már el kérlek, mikor történik a kresz 26. § (5) megszegése?"
ott, hogy "indokolatlanul", ott szeghető meg, sehol máshol, mivel nincs minimálisan előírt sebesség, a többi a gumiszabály.
pl azért mentem lassan, mert elkezdett görcsölni a hasam, és összeszorítottam a seggem, de nem tudtam félreállni, mert nincs padka. Na? megindokoltam.Na végre valamiben egyetértünk, ez szerintem is indokoltság, de a spórolok, és a ráérek az továbbra sem.
-
Bandit21
veterán
3*16 mellett (úgy hogy a lakásban szét van osztva a 3 mindenféle tehát nincs egy külön az autónak üresen hagyva) is megéri egy 1*16 töltő vagy ilyenkor ahogy a szerelő mondta inkább legyen kint mind a 3 az autónál és a 15-18 amit felvesz az faziskonkent jöjjön 5-6 a val?
-
biker
nagyúr
En is épp ezen agyalok mert a 3 fázis most jött be a napelem miatt.
Biker-t keresd mert O foglakozik töltökkel.Amit nekem a villanyszerelő mondott az az hogy könnyebb az otthoni hálózat számára ha mind a 3 fázison tölt a kocsi de csökkentett teljesítménnyel (állítható cucc le viszed a minimumra, és minden fazisrol eszik egy keveset) ha pedig később lesz 5 év múlva egy olyan autó ami AC tud többet akkor fel tekered a töltön a teljesítményt.
De gondolom függ attól, hogy a másik 2 fázison van e valamit brutál fogyasztód. Mert akkor jobb 1 et meghagyni esetleg csak az autónak de 32 vel.
3fázis kis áram jó, kivéve ZOE, az nem fog menni.
-
biker
nagyúr
Tehát ha én 8 km záróvonal mellett 30 km/h-val cammogok, hogy a gyerek alaposan megnézhesse az út mellett legelő lovakat, teheneket, struccokat, a és távolban a szivárvány mögött felsejlő unikornis alakú bárányfelhút, akkor minden rendben.
Vagy áruld már el kérlek, mikor történik a kresz 26. § (5) megszegése?
Üdvözlöm a magabiztosságod ("rohadtul tévedsz", "szövegértés elégtelen"), de ettől még nem lesz igazad."Vagy áruld már el kérlek, mikor történik a kresz 26. § (5) megszegése?"
ott, hogy "indokolatlanul", ott szeghető meg, sehol máshol, mivel nincs minimálisan előírt sebesség, a többi a gumiszabály.
pl azért mentem lassan, mert elkezdett görcsölni a hasam, és összeszorítottam a seggem, de nem tudtam félreállni, mert nincs padka. Na? megindokoltam. -
Bandit21
veterán
Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács
Más: van értelme nagyobb ac töltésen gondolkodnom (3 fázis)? Szerintem nagyon abba az irányba haladunk, hogy a gyártók max 11kWh-nál többet nem fognak ajánlani, mindenki - célszerűségből - a dc teljesítményt nyomja feljebb.
Amiért kérdezem, gondolkodtam a 3 fázis bevezetésében a garázshoz, de nem látom, hogy a jövőben lesz-e értelme. Marad az 1 fázis, max azt kellene 32 amperig bővítettnem.En is épp ezen agyalok mert a 3 fázis most jött be a napelem miatt.
Biker-t keresd mert O foglakozik töltökkel.Amit nekem a villanyszerelő mondott az az hogy könnyebb az otthoni hálózat számára ha mind a 3 fázison tölt a kocsi de csökkentett teljesítménnyel (állítható cucc le viszed a minimumra, és minden fazisrol eszik egy keveset) ha pedig később lesz 5 év múlva egy olyan autó ami AC tud többet akkor fel tekered a töltön a teljesítményt.
De gondolom függ attól, hogy a másik 2 fázison van e valamit brutál fogyasztód. Mert akkor jobb 1 et meghagyni esetleg csak az autónak de 32 vel.
-
biker
nagyúr
Más: van értelme nagyobb ac töltésen gondolkodnom (3 fázis)? Szerintem nagyon abba az irányba haladunk, hogy a gyártók max 11kWh-nál többet nem fognak ajánlani, mindenki - célszerűségből - a dc teljesítményt nyomja feljebb.
Amiért kérdezem, gondolkodtam a 3 fázis bevezetésében a garázshoz, de nem látom, hogy a jövőben lesz-e értelme. Marad az 1 fázis, max azt kellene 32 amperig bővítettnem.otthonra semmi. 11kW is sokszor felesleg, általában az ember minimum 10 órát otthon van egy nap, ez 130kWh betöltött energia lenne. Minek?
1x16A az egy éjjel 36-40kWh energia, sok autóban épp ekkora akku van, és mennek 50-70km/nap amihez kell 10-12kWh, minek több? -
PeterPH
senior tag
"Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét annak szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzottól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti."
"Ugyanis a hátráltatja és a kényszeríti vagy kapcsolatban van a mondatban."
Sajnos szövegértés elégtelen. Semmilyen vagy kapcsolat nincs, felsorolás van. a zárójeles példák vannak vagy kapcsolatban, nem a kényszeríti-gátolja-hátráltatja
25km/h feletti sebességgel képes haladni, akkor nem lassú jármű, nem kell piros rendszám, ezen felül a megengedett sebességhatár alatt akármennyivel haladhat, te megelőzöd ahol szabályosan lehetséges, és nem hátráltat, akadályoz, vagy kényszerít bele szabálytalan előzésbe. ha 8km záróvonal, vagy sávelhúzásos terelés, akkor mész utána 8km-en. Ha agyvérzést kapsz, akkor nem vagy alkalmas autóvezetésre
Tehát ha én 8 km záróvonal mellett 30 km/h-val cammogok, hogy a gyerek alaposan megnézhesse az út mellett legelő lovakat, teheneket, struccokat, a és távolban a szivárvány mögött felsejlő unikornis alakú bárányfelhút, akkor minden rendben.
Vagy áruld már el kérlek, mikor történik a kresz 26. § (5) megszegése?
Üdvözlöm a magabiztosságod ("rohadtul tévedsz", "szövegértés elégtelen"), de ettől még nem lesz igazad. -
opr
nagyúr
"Amúgy én pl nagyon udvariasan, ráérősen, beengedősen, defenzíven vezetek. Az asszony szerint sokszor már idegesítően udvariasan. Viszont pont a fenti okok miatt arra mindig figyelek, hogy a szabály keretein belül ne tartsak fel senkit."
Ez az angol vezetesi forma... En is ilyenre valtottam par ev itteni motorozas majd autovezetes utan
Igen, abszolut. Bar ez nekem nem volt nagy valtas, az esetek 90%-ban mar Magyarorszagon is igy vezettem, de nagyon tetszett, hogy itt sokkal tobben vezetnek ugyanigy, szoval abszolut nem logok ki a forgalombol ezzel.

-
Sza_Sa
senior tag
Amiért kérdezem, gondolkodtam a 3 fázis bevezetésében a garázshoz, de nem látom, hogy a jövőben lesz-e értelme. Marad az 1 fázis, max azt kellene 32 amperig bővítettnem. -
Bandit21
veterán
megyek szépen 135 el, figyelem a mögöttem gyorsabban érkezőket, és egszer csak index nélkül ki rántják elém 110 el.
...
Az en gyakorlati tapasztalatom sajnos az hogy a 110 el haladok töredéke figyel arra hogy a belső sáv tempója meglegyen mire sáv váltásba kezd.Eleve kardinális probléma, hogy azt gondolod, hogy megy 110-zel és neki fog menni a 90-nel haladó kamionnak. Nem fog. Ki kell jönnie, nincs más lehetősége. Ha egyszer lelassít 90-re, akkor vége, neki halál. Onnantól sose tud besorolni a külső sorba egy alulmotorizált öreg autóval (autók 80%-a, 110-zel haladók 95%-a). Tehát muszáj kijönnie. Könnyen előrelátható helyzet a részedről. Eleve neked kéne lehetővé tenned ezt neki. Én mindig jelzem nekik, hogy jöjjön, inkább én engedem be kis lassítással és villantással, hogy elém ne kelljen kirántania a kormányt. Nekem nem elvárásom, hogy gyorsuljon 130-ra. Ahogy van gázpedál és kormány, az enyémről a fékpedált se felejtették le. Szeretek menni gyorsan, ritka, hogy városban kanyarodáskor a hátsó kerék direkt nyomvonalon halad az első után, nem szép dolog, de kihasználom a 15km/h-s objektív felelősség szabályt, és ha van lehetőség, hogy szabályosan és nem idióta módon előzzek, megteszem, de nem tolok le senkit az útról, és nem esek letargiába ha valaki után kell mennem, ne adj isten még lassítani is kell valaki miatt.
Inkább törlöm ugyanazt mondja mindenki újra. Szerintem félre érti egymást a két tábor, próbáltam ebbe békét hozni de nem megy nem offolok tovább.
-
törölt tag
-
törölt tag
Én nem tolok le senkit. Akkor kettőnk közül most ki is az agresszív?
Szintén nem én vagyok kettőnk közül, aki elvenné a jogsit az idősektől, és kb. bárkitől, aki nem olyan szuper vezető, mint te, nem olyan járművel, és nem olyan ritmusban/tempóval autózna, mint te. Ez is nyilván az elfogadás és az empátia jele.
Persze lehet rám bárki ideges, ha városban 50-nel feltartom. Én ezzel együtt tudok élni, mint ahogyan a boltos/szaki csúnya nézésével is, amiért számlát kérek (mivel nem én szeretném helyette is fizetni az adót).
"Én nem tolok le senkit"
Én sem.
Új hozzászólás Aktív témák
-
4100 - 4001
26210 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- RAPOO 7100P 1000DPI optikai rádiós 5GHz egér
- SK hynix DDR4 8GB / 16GB asztali RAM 2400MHz - Több darab - Számla / 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 9060 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 825GB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- 27% - ÚJ ASUS ROG Strix 27" XG27AQDNG OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
I3-al picit nehezebb, napi 4-500 km feletti távot nem ugranék meg, szerintem kettő-három max gyorstöltés a reális/kényelmes egy napon autópálya használat mellett.
Kösz, azok csak paraméter felsorolások, nem elöjelek.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)