Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• balage81

csendes tag

Nos én kb egy hete vettem meg a Media Marktban az EEE900 modelt az alábbi paraméterekkel:

Kijelző: 8.9" (1024x600)
    Intel Mobile ATOM CPU & chipset 900 Mhz
    Windows XP Home magyar
    Kommonikáció : 10/100 Mbps Ethernet
    WLAN : WiFi 802.11b/g
    Memória : 1024MB, DDR2
    Merevlemez : 12GB S.S.D. (Solid-State Disk)
    Web-Cam : 1.3 Mega Pixel Video camera
    Hang : Hi-Definition audio CODEC, beépített sztereó hangszóró, beépített mikrofon
    Bővíthetőség: 3 x USB ports
    Akkumulátorros üzemidő : 4 óra (4 cellás)
    Méret és súly : 22.5 × 16.4 × 2.15~3.5 cm, kevesebb mint 1kg
    1 év garancia

A géppel kapcsolatos általános tapasztalataim pozitívak voltak, erős akkumlátor (zavaró, hogy a Homa nem írja ki mennyia hátralévő idő csak 10%-onként csökkenti) A fekete szín kellemesen férfias, kinyitva és csukott állapotában sem látszik igénytelen kivitelezésnek.

Mivel a negatívumból van kevesebb kezdem velük:

HÁTRÁNYOK

1. Billentyűzet elrendezés és méret:

Szokni kell rajta a gépelést, különösen fiúknak (van olyan gomb, ami kisebb,mint az ujjam) plusz a billentyűzetkiosztása sem teljes. A 0 szám a numerikus pad felett az ESC mellett kapott helyett, a Home, End, Pgdn, PgUp) gombok csak Fn kombinációban érhetőek el) Persze a windoes és pause gomb ki van rakva, amit én speciel kb sosem használok, szemben az end és home gombokkal.

2. Billentyűzet anyagminőség:

Szintén a billentyűzet az, ahol először érezhető a gép ára, érintéskor száraz, vékony műanyag hangja van a gomboknak, ami közül pár (főleg a kisebbek: alt, ctrl) olyan hatást kelt, mintha bármikor leeshetne. Ennek ellenére azt kell mondja a strapát bírja, de a kopásérzékenysége szerintem magas lesz. Szintén ide írnám, hogy bizony nem mindig veszi be a finom leütéseket, mint pl egy Dell gép, így külön rá kellett állnom arra, hogy keményebb ujjmozgással gépeljek rajta. Ettől úgy érzem még inkább csökken a gép eleganciája, mivel ha már mobil viszi az ember kávézóba, utazni ide-oda és elég barbárul hangzik és tűnik egy kis gép fölött tornyosuló férfiember, aki izomból kalapálja a billentyűzetet. Ez amúgy megszokható kis gyakorlással nem erőből, hanem hosszabb nyomási úttal.

3. Hűtés:

Sajnos ez a gép egyetlen nem szerethető megoldása, mivel a belső hűtésre, feltehetően helyhiány miatt olyan pici ventillátort tettek, ami a megfelelő hőmozgást kis méretét ellensúlyozandó nagy sebességgel tudja csak elérni, ami persze jelentős hanghatással is jár. Főleg érzékeny erre a hangra az ember, az amúgy teljesen hangtalan gép esetében. Sajnos a melegedés ilyen formában hamar jelentkezik, a gép bekapcsolását követő 20 percben mindenképpen felbőgnek a ventimotorok (légkondig irodában, asztalon, netezés közben)

4. Picit furcsáltam, hogy az XP Home nem engedte az asztali ikonokat kicsinyíteni, így a kis felbontás és amúgy abszolút elegánssá tehető belső felületen ott éktelenkedett a 3-5 nagy ikon. Én felskinneltem az asztalt és így megoldódott.

ELŐNYÖK:

- Igényes külső és belső kivitel, ránézésre minimális, vagy nem látható elrétés az 500.000 HUF modellekkel
    - Hangtalan működés, leszámítva a ventillátorzajt.
    - Nagyon jó és főleg hangos beépített hangfalak.
    - Megfelelő fényerejű és jó minőségű kijelző, a felbontása ennek már teljesen elég a középerős igényű embereknek.
    - Ultrahordozható, a 4 órás akku üzemidőnek és a méretének is köszönhetően. Jár hozzá egy állítólag bőr, gyakorlatilag valami más anyagból készül elegáns tok, amibe a gépen kívül semmi más nem fér.
    - 3 db usb port teljesen korrekt, Wifi jól működik, mondhatni erős antennája van, LAN és monitor kimeet portokkal szerelve.
    - átlagos sebességű windows indulás, gyors shutdown.
    - Ára és a felszereltsége ennek a gépnek már megfelelő. Én a 12GB SSD plusz XP Home verziót vettem meg és fogok nagykerben tolni bele egy 8GB SD kártyát, így 20GB HDD mellett jogtiszta (céges gép lett) az oprendszere is.
    - jópár előretelepített szoftver általános igényű felhasználóknak, ami az ASUS bőkezűségét mutatja, én speciel a StarOffice kivételével mindent töröltem, de kinek a pap, kinek a papné :)

Általános véleményként én elégedett vagyok, egy teljesen magyar billentyűzetes, magyar oprendszeres ultrahordozható gépet kaptam minimális kompromisszumokkal egy éves hazai garanciával nettó 85.000 HUF áron. Az 1GB memória bőségesen elég a 900 Mhz ATOM processzor pedig meglepően jól teljesít (MP3 és AVI nézés közben még scriptet konvertáltattam vele és nem is akadt meg sem a zene sem a videó). Kíváncsiságból megnéztem a Photoshop, AutoCAd is megy vele.

Még annyit, hogy ezt én második gépnek egy Dell D630 mellett használom, állandó használatot nem próbáltam, de ez talán megszokás kérdése. Mondjuk szakdolgozatot nem gépelnék be rajta szívesen.

sok sikert, remélem hasznos volt ez a pár gondolat a döntés előtt állóknak...

Új hozzászólás Aktív témák