- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Elstartolt az AMD munkaállomásokhoz szánt platformja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- SSD kibeszélő
- ASUS ROG Ally
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Dell notebook topic
Aktív témák
-
Lalaboy
őstag
válasz
laragirl83 #4194 üzenetére
A P5B Dlx-el en sem tudtam 410-415-s FSB fole menni 4:5-ben. Sajna keves a lap altal adhato ramfesz! A BIOS-al ugyeskedni kell, hogy teljesitmenyt is kicsikarhass a lapbol, de megoldhato!
-
Hoffer
őstag
Hali!
Olyan kérdésem lenne hogy most beállítottam a memória időzítéseket 5-5-5-12-4 re 1.9V! És ez jobb vagy az 5-5-5-15-4 1.9V? Ez két Corsair XMS2 800 Mhz-es ram!
üdv. -
laragirl83
őstag
sajnos sehogy máshogy nem éri meg ebben a lapban hajtani RAM-ot mint 1:1-ben, így csak 1GHz-en megy, de azt legalább viszi CL4-ben
[link]
azért mondom ezt mert megnéztem 4:5-ben és 2:3-ban is, 1000MHz-en ilyen osztókkal ha ''by SPD''-n hagyom RAM timingokat, akkor minden esetben 5-5-5-15/18-ra teszi őket és kell a fesz is 2.30-2.35V. (4:5-ben még így sem stabil teljesen)
ezzel ellentétben ha 1:1-ben hajtom 1 gigán akkor ''by SPD'' belövi Cl4-4-4-12-re és elég neki 2.25V is
[Szerkesztve] -
nyesix
senior tag
hi
mivel ennyire lementek a ram árak vettem én is 2*1G 800-as kingmax marsot, így mostezeket dualba tudomhajtani 867mhz -en , 5-5-5-15, 2T ben, van még egy 1*G 667-kingamx marsom is, az elmegy ezen a frekin csak akkor oda a dual ugye?
betegyemmellé a 3dik gigát vagy ne?
a procim 3200 es A64, most 4100+ ra rakva, ez 2600 mhz, többet nem bagyon bír a ramvisszaosztás /6 , azaz 667 esnek megfelelően osztja vissza, ha 800 ra teszem nem indul el.
Jól sejtem akkor ennek a tuningnak itt a vége, ja 2V-on mennek a ramok
köszi -
Lalaboy
őstag
Egy kis memoriatuning:[link]
-
modflow
veterán
válasz
Ősember #4187 üzenetére
Na miután franciakockásra csikartam magamat, úgy látszik egyenlőre, hogy a probléma megoldódott.
Ősember készíts egy kiskést tudodmire!
Na mint írtam a beállítások ezek voltak:
AI Overclocking: [MANUAL]
CPU Frequency: 356 (3,2 Ghz)
DRAM Frequency: XXXX Mhz
Performance Mode: [AUTO]
PCI Express Frequency: [100]
PCI Clock Synchronization Mode: [33,33 Mhz]
Memory Voltage: 2,2
CPU VCoreVoltage: [1,400]
FSB Termination Voltage: [1,3]
MCH Chipset Voltage: [1,55]
ICH Chipset Voltage: [1,05]
Ratio Actual Value: [9]
Modify Ratio Support: [Enabled]
Ratio CMOS Setting: 9
Microcode Updating: [Enabled]
Configure DRAM Timing by SPD: [Disabled]
DRAM CAS# Latency: 5
DRAM RAS# Precharge: 5
DRAM RAS# to CAS# Delay: 5
DRAM RAS# Activate to Precha: 15
DRAM Write Recovery Time: 4
Ekkor ugye 356 -os FSB nél a RAM vagy 890-en, vagy 949-en vagy 1068 Mhz-n futhat.
890 Mhz-n tökéletes volt, de ugye ki akar egy 1000 Mhz-s ramot alulhajtani, ráadásul ennyivel. 949 Mhz-n be se jött az indítóképernyő. 1068-on meg indult, csak ugye memtest86 alatt PASS 0 TEST 5 alatt ugyanazon a ponton mindig lefagyott.
A kapott tanácsokat összefoglalva ezt mondtátok:
~ Emeljem az MCH feszt az égbe, az bizts jó (pl. MCH 1,8 V -os ajánlat)
~ Emeljem a többi feszt is az égbe, mert az is biztos frankó
~ Időzítsem 5-5-5-18 -ban
Na hát én nem vagyok ennek az emeljük a feszültséget észnélkül a csillagokba, hátha 3 hét múlva behal a gép, így ezt csak egy rövit teszt erejéig fogadtam meg, de akkor se volt jó.
Ma délelőtt eszembe jutott, hogy átrakom a másik 2 slotba a RAM-okat.
És láss csodát a fenti feszültségekkel 1068 Mhz-n lefutott a memtest86 PASS 5 -ig hibátlanul, tovább nem vártam. Most az Orthost futtatom, jelenleg 33 percnél jár.
Nem akaro melkiabálni, de úgy látszik sikerült a kívánt 3,2 Ghz- hoz az 1068 Mhz-s RAM -ot belőni.
Annyi változott csak, hogy a RAM nem 2,2 V -on van, hanem 2,25 V -on, de gondolom ez a 0,05 V nem nagyon árthat neki. Javítsatok ki ha tévedek! Tehát a többi fezs a fenti, mint írtam, semmi MCH fesz emelés nem kell.
Tehát nem én voltam a hülye, hogy nem bírtam beállítani, úgyhogy kikérem magamnak az ilyen hsz-eket. A tanácsok is tök böszmeségek voltak, már bocsássatok meg ezért.
Tehát a kérdés, hogy ha így jó lesz, még ne kiabáljuk el, mert Orthost futtatni akarom kb. 3 órát, aztán meg a WinRAR benchmarktot 3db egyidejűleg 4,5 GB -ig és ha akkor jó, akkor zsír minden. ÉS mindenki boldog.
Tehát a kérdés, hogy a másik SLOT -ban miért nem volt jó a RAM? Ebben meg igen. Pedig más FSB mellett azon is ment 1000 Mhz-n, tehát én azt se merném kijelenteni, hogy az alaplap a hibás, mert szerintem nem.
Nemtudom honnan vettem azt, hogy a sárgába kell rakni a modult ha csak 2 db van, mert az az elsődleges. És most a feketében a jó.
Most szerintetek az alaplap hibás, vagyis az egyik memóriaslot vezérlő, ha van ilyen egyátalán, vagy csak simán nem szereti, ha abba rakja az ember a RAM-ot?
Na köszönöm mindenki segítségét, mégha nem is jutottam velük egyrő a kettőre, de ugye a szándék a fontos.
[Szerkesztve] -
whitehand
senior tag
sziasztok!
ilyen komboban van esély dualra 2x1GB + 2x512MB? probálta már valaki? vagy lehetetlenség? -
modflow
veterán
válasz
Ősember #4184 üzenetére
Hát nem tudom. MCH-nál a választási lehetőség:
1,55 1,65 1,75 1,85 V.
Most egy gyors teszt erejéig felraktam 1,75 V-ra, ennyinb még sose volt. lehet nem is lenne szabad, Asus P5W DH Deluxe topikban még nem válaszoltak.
Az eredménye: Most a Pass 0 alatt az 5-ös tesztben túljutott a kritikus ponton, nem fagyott ki, viszont 3 mp alatt kiírta hogy van 2500 hiba, és ment tovább.
Tehát mindenesetre történt valami, csak még mindig nem frankó. -
modflow
veterán
válasz
Ősember #4184 üzenetére
1,8 V -os MCH nem sok egy kicsit?
Na megnézem, van e ilyen egyátalán.
Próbáltam amúgy mindenféle időzítéssel is, de nincs siker.
Így gyakorlatilag ott vagyok, ahol a part szakad, vagyis a Corsair-os 890 Mhz-nál.
Csak tudnám mi lehet a gond. Mi ütközik mivel, vagy minek kevés a fesz. NA megnézem MCH-t. -
modflow
veterán
válasz
modflow #4181 üzenetére
(A lent 5-5-5-12 az elírás, meg az 1,9 V is, az a Corsair volt
Na az az érdekes, hogy felraktam a fesz-eket ennyire:
DRAM Frequency: 1068
Memory Voltage: 2,2
CPU VCoreVoltage: [1,450]
FSB Termination Voltage: [1,4]
MCH Chipset Voltage: [1,65]
ICH Chipset Voltage: [1,2]
DRAM RAS# Activate to Precha: 15
És így is behalt a ram 1068-on (949-en meg továbbra se bootol), pedig mindent megemeltem viszonylag olyan magasra, ami fölé nem érdemes már menni szerintem. Akkor nem értem, hogy hogy csak 890 Mhz-n megy ez az 1000 Mhz-s modul.
Nem értem. -
modflow
veterán
Na a következő dolgot nem értem:
Corsair RAM-ommal 3,2 Ghz-n stabilan ment a gép ezen beállítások mellett:
Amúgy a Corsair -ommal ilyen fesz volt állítva és atomstabil volt:
DRAM Frequency: 890
Memory Voltage: 2,00
DRAM RAS# Activate to Precha: 12
Orthos -ban 2 óra 45 percig nincs hiba!
WinRAR Benchmark –ban 3-at egyidejűleg futtatva 4,6 GB –ig nincs hiba!
Na beleraktam a mostani Crucial Ballistix 2x1 GB-ot, ami 2,2 V -os a RAM -ot illetően.
Itt ugye 356 -os az FSB. Ekkor a választható RAM frekvenciák a következők:
~ 890 Mhz : ezen elvileg megy rendesen (azért elvileg, mert még nem volt időm hogy teszteket órákat futtassak rajta)
~ 949 Mhz: be se bootol a gép
~ 1068 Mhz: bebootol, memtest elmegy a Pass 1 5. tesztjéig, majd kifagy
~ 1187 Mhz bebootol, de hamar le is fagy.
Na utóbbi nem is érdekes, de ha 1068-on megy egy darabig, akkor ugyan 949 Mhz-n mi a francért csinálja azt, hogy még be se bootol?
(Persze a 2,2 V az mindig állandó volt.)
Ezt már a Corsair-omnál is néztem, hogy 900valamennyin za se bootolt be, de 1000valamennyin meg igen.
Ez miért van.
Hogyan tudnám azt elérni, hogy a legfelül írt opciókkal, vagyis 3,2 Ghz-n menjen a CPU és a ram ne 890 Mhz-n hanem fölötte fusson, ha már egyszer 1000 Mhz-s valahol e környékén.
1068 Mhz-n feljebbraktam MCH 1,65-re de úgy is kifagyott memtest.
Bár nekem azt írta valaki, hogy memtest86 nem tud kezelni 2 Gb-ot, nem értem miért nem, és hogy neki is hibázott, de Orthos meg winrar benchmarkt nem. -
whitehand
senior tag
sziasztok!
szerintetek mivel járok jobban 2x1 GB tunningrammal vagy 4x1 GB olcsobb rammal? föleg játszok a gépen, vistát nem tervezek egy ideig még -
wandR
csendes tag
Szeretném kicsit bővíteni a memot: 512MB 800MHz DDR-II RAM Samsung-erről mi a véleményetek? Érdemes samsungot venni?
-
robekri
addikt
válasz
bajnokpityu #4171 üzenetére
S939óta számít a DC!
Qru próbáld ki brazz! -
r3v0Lut10n
senior tag
hali. új c2d vasba vettem 2x1g geil value kitet, kérdés h átlagban mennyit szoktak bírni, hol a végük? most perpill alapfeszen m1 867-mhz, cpuzvel valami adatot nézzek vagy csak tuningolgassak és lessem mi a vége?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
bajnokpityu #4171 üzenetére
Igen, AMD-nél nem olyan fontos a DulaChanel. Ezen a téren maradt a régi felállás.
-
modflow
veterán
Most akkor azt nem értem, ha a lentebb írt alaplapi feszültségekkel a másik RAM-om stabil volt, akkor ha itt 1068-on akarom járatni, mivel a CPU-m így megy. Akkor az MCH-n kellene emelni? Nem a RAM-on? De ez a 68 Mhz már feszemelést kér?
A lap fesz -ének van ilyenmódok köze a RAM mhz -éhez? Mert már a 3,2 Ghz CPu miatt alapból volt pici feszemelés lapon.
Na ebben segítsetek még.
Amúgy a Corsair -ommal ilyen fesz volt állítva és atomstabil volt:
DRAM Frequency: 890
Memory Voltage: 2,00
DRAM RAS# Activate to Precha: 12
Orthos -ban 2 óra 45 percig nincs hiba!
WinRAR Benchmark –ban 3-at egyidejűleg futtatva 4,6 GB –ig nincs hiba! -
bajnokpityu
félisten
azt szeretném kérdezni,h mennyit számit AM2es AMD prociknál a dual chanelben való hajtás?régebben volt az XPkhez teszt,ott szinte semmit sem ért,intel meg szerette.nade,ez a mai prociknál hogy van ez?
-
modflow
veterán
Na most levittem 300-ra az FSB-t, így a RAM pont 1000 Mhz-n ment 2,2V-al 5-5-5-12 vel.
Ráirányítottam egy ventit és így memtest86 PASS 6-ig ment és nem volt hiba.
Akkor mégis jó a RAM, csak vagy az 1068 Mhz vagy a túl nagy meleg miatt volt amit írtam sok hiba? -
Achill3uS
nagyúr
az ilyen hömérsékleti különbségek pl A-Data vagy egy TeamGroup D9GMH-ja között csak a borda és a használt hővezető szalag hőátadásán műlik.. értelem szerűen minden cég máshogy rögzíti őket, nem feltétlenül azonos anyaggal..
-
Lalaboy
őstag
válasz
modflow #4148 üzenetére
A gyari specifikacio az esetek tobbsegeben tulspecifikalt, abbol mar sokaknak szarmaztak problemai. A gyarinal magasabb ramfesz a gari elvesztesevel jar ''elmeletileg''! A gyartok nagyon sokszor tulspecifikaljak a ramjaikat, persze nem a mi erdekunkben. Jobb esetben mikroszkoppal olvashato valahol az igazsag, de mar ez is kezd kimenni a divatbol. Ok szerintem a szamukra optimalis konfiggal (ezt soha nem tuntetik fel) optimalis korulmenyek kozott tesztelhetik (ha egyaltalan tesztelik) a ramjaikat, amit foldi halando nehezen tud elerni.
-
RI/OS
addikt
Hm. Nekem 2,55ön cl4 1120nál kézmeleg a gxk.
-
modflow
veterán
Légyszi segítsetek! Nagyon fontos lenne.
Megjött a RAM-om, a Crucial Ballistix.
Na ugye E6600-am van, ami 266-os FSB-t jelent alapon. Így nincs RAM-nak 1000 Mhz, csak 1066 talán, hatvan valamennyi.
Na így belőttem a gyári 5-5-5-15 és 2,2V mellett, és ráengedtem a MEMtest86-ot, ami 32 perc alatt 75 hibát talált.Ráadásul szinte égette a kezemet a hűtőbordája.
Aztán átraktam 800 Mhz-re és így 35 perc alatt nem talált hibát.
Most hogy nézzem meg, hogy akkor jó e ez, vagy sem?
Kicsit idegesít a dolog. -
Tomi84
aktív tag
válasz
DeepDish #4130 üzenetére
geillel én is nagyon megszívtam.
2x1 giga ultra kitet vettem. Első próbálkozásra kifagyott a gép, még 2.3V-on sem bírta a 4-4-4-12-öt 800-on. Indítottam neki egy memtest86-ot. Eredmény szép lett, 1 perc után már ~97000 hibát jelzett, szóval gondoltam ezen már a szentlélek se segít. Nosza, mára kicserltem, memtes gyári beállításokkal. 4 óráig ment, egy darab hiba se volt. Adtam neki magasabb feszt (2.3), késleltetéseket 5-5-5-15-re tettem, és felraktam 900Mhz-re. Memtest, indul, hiba. Leveszem 866-re. Memtest, hiba. 850, hiba. 840, hiba...
Szóval király tuningramról beszélhetünk. Kerülje mindenki... messzire -
S*Tom*
aktív tag
[link]
[Szerkesztve] -
subaruwrc
félisten
válasz
Overlocker #4134 üzenetére
na még egy alternatíva
gondolom nem véletlen
-
subaruwrc
félisten
válasz
Overlocker #4132 üzenetére
na akkor szeretném ha megosztanád velünk a titkos befutót....
-
DeepDish
őstag
Hi!!
Van 2x1 geil ultra ramom es Giga Ds3 kap,f10es biossal nyomom!
Mikor beallitom neki manualisan ugye cl 4-4-4-12-es erteket es adok neki +0.3Vot ugye,hogy 2.1V-ot megkapja,akkor mindig visszaal az eredetire a bios a cpu ertekeknel ,hiaba megy csak adott tuningnal a mem 710 Mhz-en,akkor se indul el vagy nagyon ritkan! 2.0-ra van rakva mem,tehat 1:1 aranyba! Ez mitol lehet?
De ,ha auton hagyom memoriat ,akkor barmeddig huzhatom cput nem szol es felteszi cl 5-be!! -
robekri
addikt
válasz
laragirl83 #4113 üzenetére
Gondoltam, hogy így érted!
-
subaruwrc
félisten
válasz
laragirl83 #4121 üzenetére
mindenkinek
-
Lalaboy
őstag
-
subaruwrc
félisten
Közvéleménykutatás
a d9 gmh vagy a gkx a legjobb micron chip?
-
robekri
addikt
válasz
laragirl83 #4109 üzenetére
Miért is????
20kért árulgatják PH-n, de sehol sincs! (4 hete várok rá)
Nézzél szét mielőtt lehurrogsz!
Amiket írtam geileket D9es széria! A ddr800as geil ultra közel sem!
HozzáértőMatyikám! -
Bagira01
veterán
Az előbb írt geil vagy inkább a-data 800+ ee 2gb kit?
-
Overlocker
veterán
Kicsit tesztelgettem a 2x2GB Micron D9-est..ahogy időm engedte vizsgák közt..
Abit-ban(ami nem nagyon ram barát 2x2GB-s kit tekintetében és sok más lap sem..) , 910Mhz-nél fagyott ki cl5-ben 2,05V-n.
Ma megnézem RD600-ban, talán meglesz az 1000Mhz
[Szerkesztve] -
robekri
addikt
A-data sehol nincs! Ne is keressétek 800+-t! Qrva sz@r!!!
Érdemes viszont erre beruházni???
DDR2 PC8500 1066MHz 2048MB GEIL ULTRA KIT 2DB (SPD: 5-5-5-15, Paper Retail, Metallic-Orange Aluminum) 29 911 Ft Élettart.
VAGY
DDR PC6400 800MHz 2GB GEIL BLACK DRAGON KIT 2DB (SPD: 4-4-4-12V, Retail8 Layer PCB with LED) 33 990 Ft Élettart.
Üdv.: Robe -
Zsoo21
aktív tag
Melyik a jobb ram melyiket érdemesebb megvenni. 2*1 Giga Geil Ultra vagy A-Data EE.
-
Overlocker
veterán
válasz
laragirl83 #4100 üzenetére
achi-nál vannak, ő használta így!
-
mfranky
őstag
válasz
laragirl83 #4098 üzenetére
Thanks! Tényeg elfér, mivel ua. az alaplap biztos nekem is el fog!
Köszi a képeket is!
Még egy kérdés: Ennek az OCZ-nek a csatija a táphoz 4 pines, vagy venti csatikkal lehet az alaplapra ill. tápra kötni?
500FSB
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged