Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Méretes és széles gaming monitorral bővült az MSI kínálata
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- OLED monitor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
b05styp
tag
én annak is örülnék ha FSB 460-70 lenne stabil
-
b05styp
tag
Üdv!
lenne itt 1-2 kérdés a fejemben:
Van egy E6300as procim, és 445ös FSBnél nem jutok feljebb(lefagy,windóznemtőt..).
felvettem az FSB-t 450re, feszt 1.4-1.5 voltra, ram@900 2.15-2.3 volt. emeltem utána NB SB ICH feszt, de semmi.
Nézegettem már E6300as tesztet, és a legtöbb-ben Allandale mag volt, és stepping 6 revision B6.
Az enyém Conroe magos és step. 2 rev. L2-es. [link]
Aztán néztem, hogy az Asus P5b deluxe alaplapom C2 revisionos, és a tesztekben C1-esek voltak. [link]
Szerintetek számítanak ezek vagy én vok béna?
Másnak alapfeszen megy ennyit 
Ramjaim Kingston Hyperx-ek, sztem azokon nem múlik a tunying. Nemsokára veszek E6750est és Mushkin 800as ramokat, de előtte érdekelne hogy alaplap, proc, vagy a ram, vagy én vok a hibás
[Szerkesztve] -
marcoo27
csendes tag
Ha alapom órajelen orthoss nyomom rajta akkor sem áll meg 60fok alatt a proci+3D-s jatékoknal se.Akkor most a vidi karim hoz lényegtelen a tuning mert ugyse hasznalja ki ugye?sokan azt mondjak hogy ehhez a karih meg a core 2duo e6330 is sok.
[Szerkesztve] -
Bagira01
veterán
válasz
marcoo27
üzenetére
Igen jelentősen csökkenti az élettartamot és még annak örülhetsz ha nem megy tönkre(coretemp-be ki van írva tjunction hogy mennyi a max hőm amit bír)De az nem azt jelenti hogy annyin sokáig megy. Szóval jóval alatta kell lennie ha azt akarod hogy sokáig bírja. Sztem a 7600gt-hez elég minimális tuning de az sem biztos.
[Szerkesztve] -
marcoo27
csendes tag
Aham.értem.
kérdés kimaradt :mennyit vesz el az életttartamából?
Ja és még azt szeretném (ez a lényeg)Hogy egy ASUS Geforce En7600Gt(új fajta kiszerelés)
ez igényli -e a tuningot mert akkor feleslegesen nem tuningolom minek hogy ha vga nem tudja kihasznalni nem? -
Bagira01
veterán
válasz
marcoo27
üzenetére
Az az a hőfok amin senki sem szereti ha megy a procija(még rövid ideig sem). Szóval inkább ne próbálkozz a gyári hűtővel(coretemp-el nézted?)A cm hyper tx/tx2 elég jó hűtő és olyan 5k körül van. Persze van jobb is de ez ár/értékarányos hűtő. Viszonyításképp az én e4300-mal 3,2Ghz-n alapfeszen 48-50fok körüli hőmérséklet volt a max(mondjuk nekem jól szellőzik a házam)
[Szerkesztve] -
marcoo27
csendes tag
Helósztok.Nekem egy Core 2 Duo E6300-om van és ezt szeretném tuningolni.Na felhúztam az FSB-t 400-ra(2.8GHz).Elkeztem futtatni a teszteket és az Orthossal 1perc után már 80C°-ra melegedett a proci gyári hütővel ez normális?(a homerseklet nagysaga az tudom hogy nem,de a gyári hütőnek nem kéne tovább bírnia).
2.dik Ez mennyire csökkenti a proci élettartamát?
3.dik milyen hűtőt veek ami jó és olcsó?(5000ft alatt)
Köszönöm
-
Arius
aktív tag
Nézd meg a konfigomat és talán rájössz ;)
Én is biosból tuningolok, de pl a proci hőmérsékletet szeretném látni pl most is miközben ezt írom...ez már csak ilyen perverzió nálam![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szóval ha vki tud valami értelmes progit hasonlóakat mint amik a nyitó hsz-ben vannak és futnak x64 vista alatt akkor ne fogja vissza magát. -
Arius
aktív tag
Lenne egy kis problémám, segítsetek plz.
A nyitó hsz-ben linkelt progik:
cpu-z 1.40.8
coretemp 0.95
clockgen 1.0.5.3
setfsb homepage
Ezek közül egyedül a cpu-z indul el, angol x64-es vista ultimate-en.
Többi vagy elkezdi okádni a hibaüzenet ablakokat másodpercenként, vagy nem reagál semmit indításra.
Van vki aki vista x64-et használ és így vetemedik tuningra?
Amúgy az E6420 első körben minden trükközés és fesz emelgetés nélkül 8x350-en (2.8) simán megy (gondolom ez nem újdonság errefelé), csak ugye szeretném nézegetni a hőmérsékleteket vista alatt, na meg a többi is jó lenne ha futna.
Ja igen, még 1 érdekesség. CPU-Z ha nem ''run as administrator'' módszerrel indítom akkor baromságokat írt ki...azt mondta nekem hogy 6x350-en megy, mikor fixre állítottam a szorzót. Amint elindítottam adminként máris jól írta a 8x350-et. -
Pare
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Van egy c2d 6550 prockó gyári hűtővel, egy p5k lapban.
Jelenleg 2870en fut, épp orthossal próbálgatom és 45 fokos a proci.
Mi a max hőmérséklet sztetek? Nem akarok tuning rekordokat dönteni, csak 3ghz-ra felhúzni és ott stabil legyen
Köszi előre is
-
laragirl83
őstag
háát így a BIOS kép alapján, én a következőket tenném:
DRAM Timing Enabled és ott CL5-5-5-15 (DDR900, nem tom milyen moduljaid vannak, de ez a biztos)
Static Read Control DISBALED
DRAM Voltage 2.20V
NB Voltage 1.45-1.50V
FSB Termination 1.45-1.50V, nem tom melyiket engedi!
jah és lehet 450-hez már szorzót is vissza kell venned 1-el...
ellenben látom elég magas fesz kell már 400-as FSBhez is CPU-dnak, nem tudom 450-et milyen értékkel vinné... léghűtéssel 1.525-1.550V fölé biztos nem mennék.
[Szerkesztve] -
Yeehaw
csendes tag
Na srácok, látom most jó sok ember van fent. Múltkor írtam a topicba de senki nem válaszolt
A problémám az volt hogy 400as fsb fölött már nem megy a gép. E6300as core duom van és Asus p5K lapom. A beállítások a következőek:
[link]
Valaki magyarázza el legyen szives hogy viszem fel olyan 450 körülre az FSB-t. Köszönöm
-
_core
aktív tag
válasz
laragirl83
üzenetére
Fuuuuut is rendesen

-
laragirl83
őstag
ssssstabbiiil

[link] -
cellpeti
nagyúr
CPU CLOCK RATIO: 7x=>nekem ez alapba 6x-on volt
CPU HOST CONTROL: Enabled
CPU HOST FREQUENCY: 400
C.I.A.2: DISABLED
SYSTEM MEMORY MULTIPLIER: 2.00
MEMORY FREQUENCY: 800Mhz
MEMORY PERFORMANCE ENHANCE: [Normal]
DIMM OVERVOLTAGE CONTROL: [+0250]
(G)MCH OVERVOLTAGE CONTROL: [+0.10v]
FSB OVERVOLTAGE CONTROL: [Normal]
CPU OVERVOLTAGE CONTROL: [Normal]
NORMAL CPU VCORE: 1.35000v
És még a PCI állítsam 100ra és akkor így jónak kell lenni
[Szerkesztve] -
popey37
addikt
736-ra senki?
-
cellpeti
nagyúr
Amiket mondtál kikapcsoltam,a CTRL+F1-et is megnyomtam mikor beléptem a BIOSBA
CPU CLOCK RATIO: 7x=>nekem ez alapba 6x-on volt
CPU HOST CONTROL: Enabled=>vmi nem jó. Az egyik újraindítás után megint bementem a BIOS-ba és az DISABLED-re állt vissza.
CPU HOST FREQUENCY: 400
C.I.A.2: DISABLED
SYSTEM MEMORY MULTIPLIER: 2.00
MEMORY FREQUENCY: 800Mhz(ha a CPU HOST CONTROL: Enabled )
MEMORY FREQUENCY: 533Mhz( ha a CPU HOST CONTROL: Disabled)
MEMORY PERFORMANCE ENHANCE: [Normal]
DIMM OVERVOLTAGE CONTROL: [+0250] =>visszavettem [+0.200],de így se jó
(G)MCH OVERVOLTAGE CONTROL: [+0.10v]
FSB OVERVOLTAGE CONTROL: [Normal] =>ezt nem kell állítanom?
CPU OVERVOLTAGE CONTROL: [Normal] =>ezt nem kell állítanom?
NORMAL CPU VCORE: 1.35000v
Így van most beállítva. Szted mi lehet a gebasz?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
cellpeti
nagyúr
Mikor indul mindig 266nak írja az FSB-t. Pedig én a BIOS-ba 400-ra állítottam.
CPU-Z 1.40-el lesem a procit.
1.87GHz-et pörgött akkor is mikor megvettem,és az a gond,hogy most is annyit pörög,pedig megcsináltam azokat amiket mondtál Qru
Kép:
[link]
[Szerkesztve] -
Bagira01
veterán
Mindjárt megőrülök. Én a kis sempronomról irogatok itt meg mindenki nagyba tuningol. De eljön az én időm is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
cellpeti
üzenetére
Belépsz a BIOS-ba, aztán CTRL + F1 billenentyűt lenyomod 1szerre.
Advanced BIOS Features menüben kikapcsolod a C1E/EIST cucokat és a VT-t (Virtualizációs Tech. ez is bekavarhat a tuningban, ez legyen Disabled ez csak akkor kell ha két OS-t akarsz egyszerre futtatni de gondolom nem).
aztán irány az M.I.T menü baloldalt legalul
-CPU clock ratio: ez a szorzó ezt hagyd 7-esen.
-CPU Clock Control: Enabledre tedd, így tudsz FSB állítani
-CPU Host Freq. : itt állítod be a kívánt FSB-t. pl 400-at
-CIA2: Ezt legyen kikapcsolva, automata tuning +50MHz pfh... no comment
-System Memomry Multipler: Ezt tedd 2.00-ra (ez határozza meg a proci FSB és a memória fsb leosztásiszámát, ha 2-van akkor megy szinkronban, nincs felszorzás a cpu fsb-hez képest. Ugye itt nincs (sajnos) visszaosztás mint az AMD-nél vagy 975-ös chipkészletnél. Ha 400-on van a proci fsb akkor így pont 800-on megy a ram. Baba, örülünk.
-Dram Timing: ez a memória időzítés, ez maradhat SPD-n (ez a gyárilag beprogramozott alapidőzítés, 400-as fsb-nél 2-es szorzóval pont 800-on megy még nem kell hozzányúlnod. Max később ha 400fölé mész fsb-ben és instabill lesz a rendszer. Akkor lehet lazítani az időzítéseken.
-System Voltage Control: Manualra (elkezd pirosan villogni de no para ha nem állítasz semmilyen feszt akkor is pirosan villog ha manualon van, ez ilyen felsleges fosatás a gigától)
FONOTS, hogy itt nem valós értéket állítasz be, hanem az alapérékhez képesti plusz feszültséget!! Ne adj semminek se túl sokat mert elfüstöl a lap és elszál az egész!
-(G)MCH-nak adjál +0,1 vagy +0,2V-ot
-CPU Voltage Control: CPU fesz. 1,325 az alap sztem 40-as fsb-t viszi alapfeszen, ha nem akkor adhatsz neki kicsit pluszt, mondjuk 1,35V-ot, aztán ahogy emeld az fsb-t 400fölé mehet neki a plusz fesz HA kell. Mondom nekem 1,325V-al még vígan elvan 450-es fsb-nél.
-DDR2 over voltage: a memóriának tudsz több kakót adni. 400-as fsb-nél még nem kell ha 2-es szorzót használsz (lsd feljebb). Fontos, itt is a gyári 1,8V-hoz képest adod a plusz Voltokat. 2,1-2,2V-nál ne menej feljebb mert megsül a rammodulod aktívhűtés nélkül hosszútávon.
(ha régebbi bios-od van akkor DIMM over voltage néven is lehet ez a menüpont)
Nah kb ennyi. Rem érthető lett, ha meg túl szájbarágós akkor sry.
mod: helyesírás
[Szerkesztve] -
fsb1000
nagyúr
Ez szépen hangzik, de 945GC A2 chipsettes alaplapnál (pl. Asrock Conroe1333) nem tudtam szorzót állítani.
Nem támogatja a bios.
Fixen 11x E4500-val.
Ezért volt a kérdés. Azaz szerintem alaplapfüggő (is) a szorzó állítás.
SZóval még mindig várnék tippet 25K alatti alaplapra, ahol lehet a szorzót állítani E4xxx és E6xxx procikkal. -
cellpeti
nagyúr
Qru ennyibe segíts még mit jelent ami vastagon van szedve

Mennyire tegyem a ramokat?
[Szerkesztve] -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
cellpeti
üzenetére
Gorneck fórumtársunk oldalán van egy tuti jó kis DS4-es részleg, ott minden infót megtalálsz. Általános leírástól a tuning leíráson át a saját eredményeinkig. Érdemes átnézni!
[link]
Egyébként nálam most hig-end beállítás így néz ki:
(7x)450-es FSB (3150MHz, ez még egy 8800GTS-t is kihajtott anno ( [link] ) nem még a mostan kis szerény 7900GT-met),
memória 1:1-ben, vagyis szinkronban, így 900MHz-en megy 4-4-3-8-on 2,2V-al (+0,4V bios-ban).
(G)MCH kap +0,2V-ot a többi alapfeszen van (proci is).
Memidőzítést még tudnám lejebb vinni de még nem volt időm kitesztelni.
Ha van még kérdés, gyere a DS4 topikba: [link] -
fsb1000
nagyúr
Sziasztok!
Melyik alaplap (chipset) lenne amivel E4xxx ás E6xxx procik szorzója állítható és nem túl drága.
(értsd olcsó, de van némi tuning lehetőség benne.) -
éN79
addikt
válasz
cellpeti
üzenetére
Nálad is számolja ezekszerint a várható ram sebességet, olyan beállítást keress akár a strappel való szórakozással együtt, ahol 800-lesz a sebesség, lévén annyinak kellene lennie.
Talán a System Memory Multiplier alatt tudod állítani, ha tudod akkor 1066-ra kellene tenned, így 400-as FSB esetén a ram 800-on járna (elviekben).
[Szerkesztve] -
cellpeti
nagyúr
De be tudom,de akkor nem tom a ramot 533 állítani

-
éN79
addikt
válasz
cellpeti
üzenetére
Sajnos tényleg nem ismerem ilyen mélységekben a lapod biosát, majd Qru tudni fogja szerintem mit kell még beállítani. Nálam amúgy minden alapfeszen, 400-as FSB és a ramok 533-ra állítva így 800-on járnak 2.05V-on, bár a vitesták bírják az 1000-et 2.1V-on, de a kis 667-es MARS-ok már nem annyira.

A CPU frekijét nem tudod AUTO-ról valami manuális megoldással belőni?
[Szerkesztve] -
cellpeti
nagyúr
éN79:
Beállítottam a 400-ra amit mondtál.
De ha a CPU HOST CLOCK: ENABLE ==>ekkor tudom az FSB-t állítani,de ahhoz hogy a ramot 533-ra tudjam állítani ezt ki kell kapcsolni.
Ha a CPU HOST CLOCK: ENABLE,akkor a RAM frekije AUTO-n 1200Mhz,az meg sok,nem?
Qru:
Ok,húzom én szívesen az FSB-t,de ha jól tudom,akkor a RAM-ból meg vissza kell venni.
Te neked mennyi a FSB és mennyi a RAM?Minek mennyi feszt adtál?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
cellpeti
üzenetére
C1E/EIST-et lődd ki, a miatt veszi vissza a szorzót 6-osra 7-es helyett. (6x266 VS 7x266) Ha tuningolni akarod akkor is érdemes kikapcsolni mert egyes esetekben instabilitást okozhat. Nekem is ugyan ilyen DS4-em van, nálam 450-nél van vége a ''dalnak'', szóval húzhatod az fsb-t bátran!
-
éN79
addikt
válasz
cellpeti
üzenetére
Közben letöltöttem a lapod manuálját, a cpu sebességét (fsb) az ''MB Intelligent Tweaker (MIT) menüpont alatt a CPU Host Clock-ot enable-re kell állítani és a CPU host frequencyt mondjuk a másik topikban jelzett 266->400-ra,
a Memory Frequency-t meg 533-ra. [link]
[Szerkesztve] -
cellpeti
nagyúr
Szisztok!
Segítség kellene,szeretném kicsit felhúzni a procit,de nem tom,hogy álljak neki.
Alaplap: GIGABYTE GA-965P-DS4
CPU: Intel Core 2 Duo E6320
RAM: 3*1 GB DDR2 800Mhz Kingmax MARS
Mit kell állítanom a BIOS-ba. Ha lehet úgy,hogy megértsem,mert még kezdő vagyok. -
popey37
addikt
Hali, kis segitség kellene.
A gond a következő: E4400 proci, dobozos,hűtővel originál csomagban, én nyitottam ki, gépbe betesz és Everest progival megles.
A következő tárult a szemem elé: 8-as szorzó, 250 fsb alapból, nem húztam semmit, kis idő után a szorzó11,5 az fsb 197,5 re visszaesik. és igy ugrál ide-oda.
tuning: beállitottam a fix PCI-E frekit 100-ra, CPU voltage 1,4375volt
memó visszaosztva DDR400-ra.
FSB fel 266-ra és kékhalál. 220fsb-n elindul, feljebb nem
ha elállitom szorzót, kékhalál. pedig 10 és 6 között lehet állitani
A lapomban a prescott gond nélkül ment alapfeszen 250FSB-t.
A lap: Asus P5LD2, memó Kingmax DDR800 2x512 a proci E4400. a hütés: freezer 7
előre is kösz a segitséget. -
jugeen
addikt
E6850 valid 4230MHz [link]
-
Bib
őstag
Sziasztok!
Tuning szempontból melyik jobb választás E6550 vs. E6750?
Ezek szorzólockos procik?
Asus P5kc-be menne 1066Mhz-es A-Data EE-nel. -
válasz
laragirl83
üzenetére
szoval biztos hülyén fogalmaztam...
ha biosba extrem vagy turbora állítotam a mem performance-t akkor elhalt 7*500 on a proci
most standard és igy atom stabil.. ma nézek 510 vagy 520 at is
-
Bagira01
veterán
Valaki észrevette hogy 965-ös lap után p35-ös lapban a proci kisebb fesz mellett is ment ugyanannyit

-
válasz
laragirl83
üzenetére
eddig mind elhalt nemtudtam miért ... mostmár tudom nagyon erőltettem hogy a mem extrem beállítások mellett mennyen
dehát nem bírja . hiába a 4-4-4-12 1000mhz en 3/4 ére esett vissza a korábbi teljesítménye ....
nemtom ma este meló után nézek nagyobb fsb-t hátha
Új hozzászólás Aktív témák
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- HP EliteBook 850 G7 (15.6") i7-10610U - Garancia, Akció!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Másnak alapfeszen megy ennyit 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

A problémám az volt hogy 400as fsb fölött már nem megy a gép. E6300as core duom van és Asus p5K lapom. A beállítások a következőek: