- Milyen videókártyát?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21789 üzenetére
Nem, bár szemeztem vele, de én szeretem, ha nem egy, hanem két fizikai mag van benne, de egyébként tetszik ez is, vagy másik verziója is. Gyűjtögető életmódom miatt január kilencedikén megrendeltem, január vége felé várható a megérkezése.
Jelenleg még nem érkezett meg a magyar VÁM-ra. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21771 üzenetére
Mást is érdekelhet, ezért leírom:
A legbiztosabb, ha beteszed a kívánatosat az .ino mellé, akkor biztosan azt használja.
Ha ott nem találja, akkor (nálam, mert én portable-t használok) a sketchbook\libraries mappában keres, majd így tovább. Ha végképp keveredik, akkor be kell írni az include-ba a teljes elérési úttal. Ez biztos módszer.
Sajnos hiába írják ezer helyen, hogy, ha valaki ír egy könyvtári programot, ne adjon neki általános nevet, hanem egyedit. Én pl. a saját könyvtáraim nevébe a dátumot is beírom, vagy valami más egyedit. -
válasz
Wolfram #21767 üzenetére
chatgpt mire van?
Mondjuk nem teszteltem.
#ifndef BASE_64_HPP
#define BASE_64_HPP
#include <algorithm>
#include <cstdint>
#include <stdexcept>
#include <string>
namespace base64 {
const std::string base64_chars = "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ"
"abcdefghijklmnopqrstuvwxyz"
"0123456789+/";
template <class OutputBuffer, class InputIterator>
inline OutputBuffer encode_into(InputIterator begin, InputIterator end) {
static_assert(std::is_same<typename std::decay<decltype(*begin)>::type, char>::value
|| std::is_same<typename std::decay<decltype(*begin)>::type, unsigned char>::value
|| std::is_same<typename std::decay<decltype(*begin)>::type, uint8_t>::value);
size_t counter = 0;
uint32_t bit_stream = 0;
size_t offset = 0;
OutputBuffer encoded;
encoded.reserve(static_cast<size_t>(1.5 * static_cast<double>(std::distance(begin, end))));
while (begin != end) {
auto const num_val = static_cast<uint8_t>(*begin);
offset = 16 - counter % 3 * 8;
bit_stream += num_val << offset;
if (offset == 16) {
encoded.push_back(base64_chars[bit_stream >> 18 & 0x3f]);
}
if (offset == 8) {
encoded.push_back(base64_chars[bit_stream >> 12 & 0x3f]);
}
if (offset == 0 && counter != 3) {
encoded.push_back(base64_chars[bit_stream >> 6 & 0x3f]);
encoded.push_back(base64_chars[bit_stream & 0x3f]);
bit_stream = 0;
}
++counter;
++begin;
}
if (offset == 16) {
encoded.push_back(base64_chars[bit_stream >> 12 & 0x3f]);
encoded.push_back('=');
encoded.push_back('=');
}
if (offset == 8) {
encoded.push_back(base64_chars[bit_stream >> 6 & 0x3f]);
encoded.push_back('=');
}
return encoded;
}
inline std::string to_base64(const std::string& data) {
return encode_into<std::string>(data.begin(), data.end());
}
template <class OutputBuffer>
inline OutputBuffer decode_into(const std::string& data) {
using value_type = typename OutputBuffer::value_type;
static_assert(std::is_same<value_type, char>::value
|| std::is_same<value_type, unsigned char>::value
|| std::is_same<value_type, uint8_t>::value);
size_t counter = 0;
uint32_t bit_stream = 0;
OutputBuffer decoded;
decoded.reserve(data.size());
for (unsigned char c : data) {
auto const num_val = base64_chars.find(c);
if (num_val != std::string::npos) {
auto const offset = 18 - counter % 4 * 6;
bit_stream += static_cast<uint32_t>(num_val) << offset;
if (offset == 12) {
decoded.push_back(static_cast<value_type>(bit_stream >> 16 & 0xff));
}
if (offset == 6) {
decoded.push_back(static_cast<value_type>(bit_stream >> 8 & 0xff));
}
if (offset == 0 && counter != 4) {
decoded.push_back(static_cast<value_type>(bit_stream & 0xff));
bit_stream = 0;
}
} else if (c != '=') {
throw std::runtime_error("Invalid base64 encoded data");
}
counter++;
}
return decoded;
}
inline std::string from_base64(const std::string& data) {
return decode_into<std::string>(data);
}
} // namespace base64
#endif // BASE_64_HPP -
-
-
-
-
válasz
Wolfram #21742 üzenetére
LDR van benne, ami talán még logaritmikus is, de biztos, hogy magas fokon nem-lineáris.
Emiatt a modulon található ellenállás (amivel feszültségosztót képez) erősen behatárolja a működési tartományt, ahol különbséget tud tenni fény- és fény között. Alap modulokon ezt leginkább a komplett sötétség vs. világosság között állítják be, ezért fény és fény között kevésbé stabil.
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #21723 üzenetére
" hogy jutottunk Electronic Volume Controller-től " Azt a chip-et ezzel kiegészítve tudod a kért dolgot megoldani...
Ez egy lehetséges megoldás volt a kérdésedre! Már a legelején szóltam, hogy biztosan van jobb, egyszerűbb megoldás, mert nem akarok itt felesleges köröket futni. Ez csak egy lehetne a sok megoldás közül! Előfordulhat az is, hogy van már olyan, ami ezt alapból tudja, de Én nem ismerem.
" jó drága " Persze, hogy az! Ez a kis chip (amit a legelején linkeltem) önmagában is képes a hangerőszabályzásra és ráadásul a tápfesz elvétele és visszakapcsolása után nem fog meglepni azzal, hogy teljesen lehalkítva éled fel vagy teljes hangerőn!
Szóval ezzel nem csak egy sima potmétert kapsz, amivel kényelmesebbé tehetsz egy audio-eszközt! A többi lehetőségnél van még olyan is, amit l2c-n keresztül tudsz csatlakoztatni egy mikrovezérőhöz. Neked kell döntened!
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #21636 üzenetére
" nem kellene barebone " Valamit nem értek! Hová kellene barebone?
Ha vezetékezek, akkor hogyan illeszteném a BME280-as lapkát a routerhez?
Ha teljesen el szeretném kerülni az összes hókusz-pókuszt, akkor az első ilyen probléma után eladnám az eddig összejött cuccaimat és megvennék egy gyári, működő, drága valamit. Igaz, hogy ekkor megszűnik az építés szépsége, az ezirányú tanulás és a pénztárcám tartalma is erősen megcsappanna...
A vásárolt masina pedig vagy jó lenne a célra vagy nem.Ne érts félre: inkább ismerkednék ezekkel a lapokkal, mert érdekel! Régen sem adtam fel akkor, amikor az első -saját tervezésű és kivitelezésű- panelom nem 'akart' elsőre működni! Átnéztem a kész panelt, megtaláltam a hibát és kijavítva máris jó volt! 12éves lehettem, amikor csinálgattam! Édesapám egyből tudta a hiba forrását, de inkább csak halványan utalt rá és nem javított ki egyből! Használt alkatrészekkel voltam kénytelen dolgozni, de az összeszedésük és a méretük szerinti tervezésük volt a szép benne! Akkor még nem volt számítógép, internet, tervezőprogram, levilágítás, stb! Mindent egy négyzetrácsos papíron terveztem meg, majd áttükröztem - átjelöltem az előkészített panelra, majd egy fogpiszkálóval festettem meg a leendő vezetőszálakat nitró alapú festékkel! Még a színére is jól emlékszem! Sötétzöld volt... Ezzel volt rendesen hókusz-pókusz!
Pedig csak egy egyszerű, kéttranyós villogóról volt szó, ami egy zseblámpaizzót villogtatott!
-
törölt tag
válasz
Wolfram #21644 üzenetére
Az azért nem is volna megoldás, mert az aktuális relé státusz elveszik.
Másrészt a watchdog szinten nincs hiba. Az eszköz működik és ping-re is reagál. Egyetlen service kerül fura státuszba. Szerintem még az sem elakad, hanem végtelen ciklust kap vagy vár valamire.
De így látatlanban passz.Viszont most az async-event combóval összerakva egyelőre jónak tűnik és érezhetően gyorsabban is reagál.
Jól kezeli a wifi disconnect-et is. Arra is lett egy event-handler.
Szerintem ennél a felállásnál maradok. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21605 üzenetére
Linken az az egész válasz, toolchainestül mindenestül: [link]
röviden gcc használ Eclipse/VSCode inkább csak editor, ha szeretnéd tud terminálból (Win cmd lineból is futni a fordító és a letöltő) nyugi az Arduino is azt használja...Mondjuk azt h vannak alternatív könyvtárak, végső esetben meg lehet portolni, megírni.
nyugi van fennt Arduino IDE is, annak minden előnyével és hátrányával.
Én arra esküszöm h ismerni kell a HW-t is, csak úgy lehet hatékony kódot írni. Atmel oldalon lehet a kezdőknek fejet vakarni ha 2 könyvtár 1 timert használna - külön külön megy együtt meg nem, vissza lehet keresni hány ilyen komment van ebben a szekcióban....
-
its_grandpa
tag
-
fchris82
csendes tag
válasz
Wolfram #21322 üzenetére
Találtál valamit, a dimmelés most nekem is kellene. Mit lehet dimmelni, és milyen alkatrészek kellenek hozzá? (ESP-vel vezérelve)
Szia! Bocsánat a kései válaszért, elég sűrű hetem volt és át kellett térnem a hőszigetelés témakörre kicsit.
Ma a következőket rendeltem meg:
- Ez egy dimmelhető, 220V-os, 60 fokos, GU10-es "lámpa": ebay link
- Ez meg egy dimmer az Aliexpressről: https://www.aliexpress.com/item/32802025086.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.67171802tktfpeTesztelés céljából vettem 1-1 db, hogy azt csinálják-e, ami nekem kell. Egyébként a meglepő az, hogy dimmelhető 60 fokos vagy nagyobb szögű izzóból alig találtam. Van egy rakás, ami 38 fokos, vagy volt, ami 5, de vagy egy óriág keresgéltem, mire találtam egyet. Mármint ami GU10-es is. Mert E14 és E27 foglalattal is találtam.
Nem tudom, hogy ez így azt fogja-e csinálni, mint ami nekem kell.
-
válasz
Wolfram #21330 üzenetére
A WLED nem sima dimmelést használ, hanem címezhető RGB ledszalagot. Ez kicsit drágább, cserébe ledenként meghatározhatóak a színek, fényerők.
Ha ez teljesíti az elvárásaidat, akkor mindenképp egy egyszerűen megoldható dolog, talán a legegyszerűbb.
Arra vigyázz, hogy ebben az esetben 3 vezetékre lesz szükséged, mert 2 a táp és 1 az adat. Emellett ezek 5V-al mennek, érdemleges fényerő mellett ez nagyobb áramot is jelent. Ha csak a hangulatvilágítás a cél, akkor persze kevéssel is beéri.
A másik, amit fontos megemlíteni, hogy ez nem tud fehér fényeket szépen alkotni. Fővilágításnak, főleg konyhába semmiképp sem ajánlom. Ahhoz RGBW kell, amit persze a WLED ugyanúgy kezel, csak figyelembe kell venni, hogy tisztán fehér fény mellett a fényintenzitás 1/4-e egy azonos, de kizárólag fehér ledeket használó szalagnak. -
válasz
Wolfram #21322 üzenetére
Dimmelni igazából majdnem* mindent lehet, a kérdés inkább a hogyan. Leírom azokat, amiket én ismerek:
- A hagyományos izzószálas körtéket, és a "dimmable" jelzővel ellátott LED világítótesteket simán fázishasítással lehet dimmelni. Egy thyristorral megoldható, a referencia feszültséget pedig az ESP megadhatha egy digitális potméter segítségével, vagy valami jól megtervezett optocsatolós megoldással.
- A külső meghajtós LED paneleket a fenti módon nem lehet dimmelni, mert a tápegységük áthidalja a fázishasítás okozta kieséseket. Viszont lehet:
-- A meghajtó módosításával. Ezek a meghajtók lényegében áramgenerátoros tápegységek. Ha megvan a referencia ellenállás (amin keresztül a vezérlője az áramot méri) akkor annak a manipulálásával módosítható a fényerő. Ez a megoldás egyébként sokszor villódzás mentes címszóval is fut.
-- A meghajtó elhagyásával. Ilyenkor kell egy olyan tápfeszültség, amivel a LED panel biztonságban használható. Ezt a tápfeszültséget PWM-el korlátozva elérhető a dimmelés.
Fontos, hogy a gyári meghajtó kimenetét csak alapos ellenőrzés után szabad PWM-el megkínálni. Az a baj ugyanis, hogy általában ezekhez univerzális meghajtókat adnak, amik 24V-80V közötti feszültséget tudnak, és csak az áramuk korlátozott 280mA-re. Ez nekik jó, mert ugyanazt a tápot tudják adni kétszer-háromszor akkora panelekhez is, mert az azonos LED-ek sorban vannak rajta, a feszültségigény nagyobb, de az áramgenerátor ugyanaz. Viszont! Tegyük fel, hogy a LED panel amihez használnák normál esetben, 30V-ot igényel, hogy a névleges 280mA menjen át rajta. Ha ezt PWM-el megszaggatjuk, akkor egy időpillanatra nem folyik a névleges áram, amire a meghajtó a feszültség emelésével reagál, ha elég gyors, akár 80V-ra is emeli. Utána a PWM újra rákapcsolja a LED-et a tápra, és a 80V-ot megkapja a 30V-hoz való string, ami nem egészséges.
-- Ugyancsak elhagyható a meghajtó, és használható egy áramkorláttal rendelkező változtatható feszültségű tápegység elektronika. Ilyenekből van olyan, ami akár i2c-n is vezérelhető, de lehet a sima XL4015-ből is ilyet építeni. Ilyenkor az áramkorlátot elég kézzel beállítani, mert az csak egy biztonsági korlát, hogy hiba esetén a mikrokontroller túlfeszelni ne tudja a LED-eket, de alulfeszelni igen. Én ez utóbbival akarok elindulni majd egy saját tervezéssel. -
Janos250
őstag
-
fchris82
csendes tag
válasz
Wolfram #21317 üzenetére
hát érdekes egy angol szabvány
Itt sokkal szigorúbbak a szabályok. A brit fürdőszobákban nem találsz villanykapcsolót, csak ilyen zsinórosat, az összes kapcsolót a plafonra vagy plafonba kell szerelni, és konnektort sem találsz a hajszárítóhoz. Illetve lehet villanykapcsoló és konnektor is a fürdőszobában, de olyan távolság adatok vannak megadva a csapoktól, hogy ez csak kizárólag hatalmas fürdőszobákban lehetséges. Alaposan le van korlátozva, hogy mit csinálhat egy átlag ember, minden másnál szakembernek kell ellenőriznie és tesztelnie a végeredményt, amit egyébként hivatalosan le is jelent az állam felé. Ha bárki bármit mókol, és ez elmarad, forintban milliós bírságra számíthat - ami ingatlan eladásnál bizony kiderülhet -; ha abból lakástűz lesz, ugrik a biztosítás is. Kötelező a tűzjelző már évtizedek óta, ezt is komolyan veszik. Emellett az Egyesült Királyságban nagy divat az elektromos fűtés a komplett ingatlanokban, szóval eleve jóval nagyobb áramra méretezik régóta az háztartásokat, mint Magyarországon. Ennek megfelelően kábeleznek, ennek megfelelően kerülhetnek elektromos berendezések a piacra, és ennek megfelelően méretezik a biztosító eszközöket is. Angliában "hivatalos szabvány", hogy gyűrűben kötik be a konnektorokat, így a 2.5-ös kábel valójában 5-ös lesz, hogy bírja a terhelést.
Elméletileg igazad van, gyakorlatilag meg részleteiben elég jól megoldották a dolgot. Itt tanulnak a hibákból is, mióta volt az a toronyház tűz, lekorlátozták, hogy mekkora épületig lehet nem tűzálló szigetelést használni az épületen, illetve azt hiszem 2025-től kötelező lesz, hogy talán az 5 emeletnél magasabb épületek burkolatánál ki kell alakítani rovar hoteleket lukacsos téglákkal. Ez csak ilyen aranyos érdekesség
Mindenesetre ha már átváltottál ESP-re, már csak egy wifi-re váltást kell elintézned fejben és 'minden' problémád megoldódik
Ja, csak ellenérzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy a WiFi-re pakoljak 50-60 eszközt, pláne, hogy ennyiben elemeket cserélgessek, vagy a töltésüket menedzseljem. Ha meg már úgy is el kell vezetni az áramot a kapcsolókhoz, akkor már elfér melette egy adatkábel is, és akkor WiFi nélkül is működik a dolog. Legalábbis ez az elméletem
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21060 üzenetére
Ezt neked kell megírnod, nincs más mód, ne feledd ez a uC world, nem C# vagy magasabb nyelv, bár a lambda kifejezések működnek ESP-IDF alatt.
Nem, mágia csak instruálja a Fordítót,h ezeknek egymás utáni bytoknak kell foglalni mindenképpen a memóriában.
Amit te szeretnél is működhet, csak írd meg....
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21040 üzenetére
NVS?
file > Példák > Preferences > StartCounter
https://espressif-docs.readthedocs-hosted.com/projects/arduino-esp32/en/latest/api/preferences.html
Ha nem érted meg, az azért van, mert részeg vagyok. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21058 üzenetére
Egy jó programozási könyv/tréning kellene neked....
struct __attribute__((packed)) DataStruct {
double Temp;
};
DataStruct myData;majd később egy random SAVE függvényben:
uint8_t bs[sizeof(myData)];
memcpy(bs, &myData, sizeof(myData));aztán egy szép ciklussal beírod a EEPROMba az értékeket...
visszafele kiolvasol az EEPROMból sizeof(myData) adatot
memcpy(&myData, incomingData, sizeof(myData));
myData.Temp; // olvasod.... -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21029 üzenetére
Hogy neked örömet szerezzek, megittam egy pohár vöröset is, és egy pohár fehéret is, hogy még jobban részeg legyek, így még egy hülye hozzászólás:
ha ezt ütöttem be neki:
"Írj egy programot ESP32-re, amivel egy ledet tudok ki-bekapcsolni neten keresztül, valamint egy DS18B20 által mért hőmérsékletet olvassa, és ha eléri a 25 °C-ot, bekapcsol egy ledet!"
Ezt a marhaságot válaszolta, mivel ő is ivott pár pohárkával:#include <WiFi.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
// WiFi beállítások
const char* ssid = "WiFi_SSID";
const char* password = "WiFi_PASSWORD";
// DS18B20 szenzor csatlakozás
#define ONE_WIRE_BUS 4
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
// LED-ek csatlakozása
const int controlLedPin = 2; // A távolról vezérelt LED lábának sorszáma
const int tempThresholdLedPin = 3; // A hőmérséklet küszöböt érő LED lábának sorszáma
// Célhőmérséklet (25°C)
const float targetTemperature = 25.0;
WiFiServer server(80);
void setup() {
Serial.begin(115200);
// LED lábak beállítása
pinMode(controlLedPin, OUTPUT);
pinMode(tempThresholdLedPin, OUTPUT);
// WiFi csatlakozás
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(1000);
Serial.println("Connecting to WiFi...");
}
Serial.println("Connected to WiFi");
server.begin();
sensors.begin();
}
void loop() {
WiFiClient client = server.available();
if (client) {
Serial.println("New client connected");
String currentLine = "";
while (client.connected()) {
if (client.available()) {
char c = client.read();
Serial.write(c);
if (c == '\n') {
if (currentLine.length() == 0) {
client.println("HTTP/1.1 200 OK");
client.println("Content-type:text/html");
client.println();
client.println("<html><body>");
client.println("<h1>LED Control</h1>");
client.println("<p><a href=\"/on\">Turn LED ON</a></p>");
client.println("<p><a href=\"/off\">Turn LED OFF</a></p>");
client.println("</body></html>");
break;
} else if (currentLine.startsWith("GET /on")) {
digitalWrite(controlLedPin, HIGH);
} else if (currentLine.startsWith("GET /off")) {
digitalWrite(controlLedPin, LOW);
}
currentLine = "";
} else if (c != '\r') {
currentLine += c;
}
// Hőmérséklet ellenőrzése és LED vezérlése
sensors.requestTemperatures();
float temperature = sensors.getTempCByIndex(0);
if (temperature >= targetTemperature) {
digitalWrite(tempThresholdLedPin, HIGH);
} else {
digitalWrite(tempThresholdLedPin, LOW);
}
}
}
client.stop();
Serial.println("Client disconnected");
}
}
Ha Te is iszol pár pohárkával, javítgasd!
Jó éjt!
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #21029 üzenetére
Az AI már nagyon fejlett, nagyon emberi. Pár hete volt hír, hogy vmi amcsi egyetemen a prof feltöltötte a dogákat, hogy mit írattak AI-val. Mint kiderült, bekamuzta az AI, hogy Ő írta őket...
Én próbáltam olyant, hogy excel adatokból a megadott paraméterek alapján végezzen számításokat, statisztika, etc... Mit mondott? Nem képletet adott, hanem javasolt (fizetős) cél SW-t, hogy azzal oldjam meg...
Ennél emberibb nem lehet, hazudik és tolja át másra a melót -
Janos250
őstag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
Szia
nem az ESP32ben található RTC-t használom, hanem külső automotive grade RTC-t [link], de van ennél jobb is. A probléma a demo boardokkal, hogy a körítés fogyaszt feleslegesen sokat. Hiába altatod uControllert, ha az LDO, battery charger, stb... meg folyamatosan fogyaszt. Amint írtam a Wifire csatlakozás is feleslegesen sok energiát fogyaszt....
Kérdésedre a válasz, mit állítasz be rtc-n mint idő, hogy felkeljen. HA kellően messze vannak a mérési pontok (5-10-30perc) akkor a köztes holtidő lesz ami igazán meríti az akkumulátort.
inspirációt innen kaptam: [link]
emelett saját nyák és SW .... -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
" mennyibe kerül a LiPo/LiFePo4, sok mérési pont esetén nem elhanyagolható kérdés."
Nem sokkal drágább, viszont megúszod a fesz. szab elektronikát, mert alacsonyabb a feszültsége a lítium-vas-foszfátos akkunak, közvetlenül hajthatja az ESP-t. Ugyanakkora súlyra viszont kisebb a kapacitása. Itt az az előny nem játszik szerepet, hogy rövid ideig nagyon nagy áramot képes leadni. Egy 26650-es akár 100 A-t is lead pár másodpercig. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20951 üzenetére
Hú, ez egy nagyszerű ötlet! Kár, hogy ennyire drága, de biztosan lesz ez olcsóbb is.
Megoldja azt a problémát, hogy megmaradjon az "UNO feeling", de mégis korszerűbb kontrollert használjon a pógár.
Sok kezdő azért nem akar egyből korszerűbbel kezdeni, mert a neten mindenütt azt olvassa, hogy UNO, UNO, UNO. Mert ez volt az első. Ehhez van leírva, hogy "bal oldalon a negyedik lábhoz kösd a...". Így ez is teljesül, minden tökéletes. Remélem, hamarosan megjelennek utángyártott, olcsóbb verziói. -
vargalex
félisten
válasz
Wolfram #20929 üzenetére
Az időjárás állomások jellemzően rádióhullámon (pl. RF433) küldik az adatot és biztosan nem ESP8266 alapúak. Több cikket is találsz, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást.
Napelemes rásegítés nálam nem játszik, mert beltéri hőmérők a lakás helyiségeiben, fűtés vezérléshez.
-
vargalex
félisten
válasz
Wolfram #20923 üzenetére
Nekem 1 db 18650-es cellával vannak csupasz ESP12F moduljaim breakout board-ra forrasztva egy DS18B20 társaságában). Percenként ébrednek wifi nélkül, mérik a hőmérsékletet, a cella feszültségét, lementik a mért adatokat RTC memóriába. 10 percenként wifi-vel ébrednek, a mérést elvégzik és a wifi-hez csatlakozás után JSON-ban POST-olják a szerverre az addigi méréseket. Ha ez sikertelen, akkor a következő méréskor próbálja küldeni. Persze van benne méret ellenőrzés is, ha sokáig nem sikerül küldeni, akkor dobja a régebbi méréseket.
Így az 1 db celláról (notebook akkuból bontott) elmennek kb. 3 hónapot. -
biker
nagyúr
válasz
Wolfram #20904 üzenetére
keress rá az easyeda-ban a "wemosboard" nevű projectre, Peter abraham néven, és használd egészséggel, módosítsd ahogy szeretnéd
Sajna 40-es tüskesor van, de 32-es nincs, ezért nagyobbat raktam a két szélére.
a huzalozást a képernyőképedről másoltam, gyártáskor egy alkatrészt se kérj beltetésre, akkor nem teszik rá a tüskesort, csak a nyák
ha akarod huzaloztasd vastagabb rézzelHa nem adja open projektek közt, akkor itt a json, importáld be
-
biker
nagyúr
válasz
Wolfram #20894 üzenetére
ilyet összerakni kb fél óra
- easy eda új projekt
- schematicban felveszel 40pines male vagy female headert ami megfelelő raszterosztású, és annyi darabot amennyi oszlop kell
- össze vezetékeled őket
- legenerálod a pcb-t
- méretezed, és elhelyezed a tüskesorokat
- autoroute
- leveszed a tüskesorokat az anyagjegyzékből, akkor üres panel marad
- mehet a gyártás -
biker
nagyúr
válasz
Wolfram #20885 üzenetére
akkor kezdd el használni a programot. de tényleg. És olvasd el a menüpontokat.
Készítesz egy kapcsolást, abból generálsz egy nyákot (vagy csak rajzolsz egy nyákot, de az hülyeség), és a gyártás fülön ott a gerber file készítés, de ez is hülyeség, mert egy klikk a gyártásnál, és máris nyitja a jlcpcb-t ahol le is gyártják neked, 5db a minimum, és lesz vagy 8$ az 5db
ha van kapcsolásod, oda felveszed a libraryból az alkatrészeket, ezeket az autorouter lehuzalozza a nyákra, majd megrendeled beültetve, csak olyan alkatrészt válassz, ahol ott van, hogy 1: lcsc stock pozitív 2: smt supported a jlcpcb-nél, akkor beültetik, és úgy kapod. az smt szolgáltatás általában ingyenes vagy fillérekbe kerül, akkor feláras ha nem standadr alkatrész, akkor tárcsa csere ára 3$ kézi forrasztás 1.5$ körül szokott lenni.
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #20811 üzenetére
Oooops, ez a kérdést csak most vettem észre.
Ehhez van egy vastag tűm, egyenesre köszörülve, főleg tranzisztor kiszedéshez.
Belemegy a furatba és rámegy a lábra.
Tüskesorra még nem próbáltam de én nem is forrasztok be tüskesort csak oda teszek egyes tüskét amelyik PIN-t használni szeretném. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20814 üzenetére
Én inkább ezt választanám, de a Tiéd a választás joga.
https://vi.aliexpress.com/item/1005003472117545.html -
válasz
Wolfram #20802 üzenetére
Ha picike levélszekrény (tehát újságot nem nyomkodják bele), és teljesen robosztusra akarod, akkor ezekből a precíziós "ékszer" mérlegekből indulnék el, amit a szekrény aljában el tudsz helyezni, egy méretre vágott vakpadlóval a szekrény aljába.
Lehet valami látó szenzorral is persze, csak az érzékennyé válhat a párára, porra, esetleg átverhető, ha bedugnak valamit, majd visszahúzzák. -
-
bagarol
tag
válasz
Wolfram #20793 üzenetére
Ez ic foglalat, könnyebb cserélni.
Kicsit off-os már a topik, inkább elektronika, de még annyit hozzá teszek:
nekem is van pár injekciós tűm, akkor jó, ha még benne van az alkatrész láb, egyébként
varró vagy gombostű is megteszi.
A veretős módszer is működik, vagy ha van tüdő, ki is lehet fújni az ónt.
A hagyományos szippantó + páka 2 kezes, gyorsnak kell lenni, nekem sokszor
megcsúszik a teflon hegy.
Egy ideje már ezt használom:
Most vettem még egyet, 1400 ft. aliról, nem pénz, ahhoz képest mennyivel könnyebb
vele dolgozni. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Formula-1
- Milyen videókártyát?
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Hobby rádiós topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fotók, videók mobillal
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged