Hirdetés
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
golya87
üzenetére
A történetet ismerem, de még most sem vagyok benne biztos, hogy értem, mire gondoltál.
Értem, hogy úgy érted, hogy mintha meglepte volna őket, hogy kártyát kell gyártani. De ezt hogy? Amikor már másfél évvel a megjelenése előtt poorvoltáztak? Valójában sikerült volna a tervezettnél hamarabb elkészülni vele?
Vagy arra gondolsz, hogy amire poorvoltáztak az nem is ez az architektúra, nem is ez a konfig volt és ezt csak úgy hirtelen összedobták egy év alatt nagy csúszásokkal? Ésbegyáltalán nem voltak felkészülve ennek a gyártására?
Én sajnos simán el tudom képzelni, hogy pont ez a Vega. Egy compute orientált arch a elaősorban a pro piacra , mert ott a lóvé. Megfűszerezve olyan finomságokkal, amivel - szoftverből, hogy nagy szilícium-költést, vagyis tervezést és lapkaméretet ne kelljen áldozni - állni lehet a sarat a gaming piacon is. (Az is lehet, hogy a higy feature set csupán egy tízer a nexgen konzolnak)
2016-ban már lehet, hogy kész volt a whitepaper és papíron ugyebár jól mutat a vega. A dsbr, az ngg, a primitive shader, a hbcc mind kiváló elképzelések, amit ha úgy adtak el belül, mint nekünk, egy bátor marketinges poorvoltázhat.
Csak hát lehet, hogy semmi se sikerült a szilikonon úgy, ahogy tervezték, és/vagy a szoftveres kihívás nagyobb volt, mint amit az egésszel nyerni lehet.
Az elég biztos, hogy a gyártók a hbm2-vel elcsúsztak. Specifikáció alatti darabok készültek, legalábbis ami az amdnek jutott.Vannak persze egymásnak némileg ellentmondó tényezők:
- a magabiztos poorvoltázás nem igazán jön össze az alábecsült kereslettel
- a hbm miatti csúszás nem igazán jön össze a szoftveres hiányokkalEgyébként bár úgy lenne, hogy volt egy szuperütős fejlesztés, amit már félúton láttak, hogy nem lesz kész, ezért nekiláttak egy fiji shrinknek, belevágtak pár jónak tűnő gondolatot, amit majd még a tapeout után lesz egy évük szoftveresen reszelgetni és kapkodtak. Persze lehet, h ez történt, csak épp nincs egy szuperütős másik fejlesztés.
Vagy még az lehet, hogy ez a titkos fejlesztés, ami elvitte a fókuszt, a Vega M volt az intelnek.
-
Televan74
nagyúr
válasz
füles_
üzenetére
A hivatalos diák sem támasztanak alá mást,mint hogy a vörösök ágyújában már puskapor sincs.Majd mindent felvesz a bánya taktikára alapoznak.Azért a játékosok sem szeretnének sokáig RX460/RX560 tulajdonosok lenni.Mert középkategória mintha már nem is létezne.
A primitive shadert meg már ne is említsem,majd ha belerakják a játékokba,akkor k..va jó lesz nektek,című hőseposzt.Így marad az AMD részéről a tisztes helytállás,és egyet előre,kettőt hátra taktika.
-
Jack@l
veterán
Idén egy 7nm-es
fury xvega (ha) jön, oszt jónapot. -
-
golya87
őstag
válasz
Petykemano
üzenetére
Már 2016-ban volt a poor Voltázás, ergó ekkor már tudnia kellett volna az SW részlegnek a Vegáról. Szerintem ekkor már valami alap driver is illett volna, hogy legyen. Aztán ment a csűrés-csavarás, húzás, mondván, hogy nincs elég HBM. Eltelt több, mint fél év és megjelent a Vega FE, hiányos(nak mondott) driverrel. Ezután a Vega 64/56, a gyártói kártyák sehol. Jött a susmogás, hogy nincs jó BIOS, nincs elég HBM. Jött a wunderdriverezés, közben ismét eltelt pár hónap és jött a december. Na most aztán mindent bele!
Itt kiderült, hogy bizony már minden csoda funkció be van kapcsolva. De majd a gyártói kártyák, amik elvileg már nyáron készen(?) voltak. És ekkor jöttek a csúnya bányászok, akik pikk-pakk egyik napról a másikra mindent megvettek. Az AMD bejelenti, hogy mostantól minden chipet a gyártók kapnak és nem lesz több referencia.
Kicsit lehet, hogy kusza, de nekem ez az egész úgy jön le, hogy az AMD kb senkivel nem beszélt arról, hogy jön a Vega. És néha olyan, mintha a belső részlegek sem beszéltek volna egymással.
Kihoztak egy Fury szériát hasonló technikával, most pedig a teljes ellátási láncukat meglepi, hogy chipet kell gyártani? Szerződést kötnek a HP, Dell és egyéb OEM gyártókkal Vegákra és meglepi őket a megrendelt mennyiség? Összehozzák a nagy üzletet az Almával, erre fogalmuk sincs, hogy mennyi Vega fog kelleni a gépeikbe? A drivert már meg sem említem, sem Win, sem Linux oldalon.
Vagy rosszul kapcsoltam össze a pontokat? -
-
törölt tag
-
stratova
veterán
válasz
Televan74
üzenetére
Szerintem ahol nem munkára vagy bevételszerzésre kell a kártya, hanem hobbinak ott most józan paraszti ésszel fejlesztési stop van RAM és VGA árak miatt.
Save 32% 1100 -> 750$ arra a kártyára ami 700/600$-on startort és kapott egy éve árvágást 499$-ra.
Mókuskerekes Vega 56 meg 690$ (bányába mondjuk gondolom ez a jó) normális hűtéses 750$
-
válasz
üzenetére
Ezt megcafolom. Itthon is van jo par nagyker ahol ha foglalok valamit akkor (keszleten is van) azt annyiert kapom akar 2 het foglalas utan is.
Neveket nem irok, ez nem reklam, es nem az a topic.
De termeszetesen az ellenkezojere is van pelda de azoktol pl nem is nagxon rendelek semmit csak ha nagyon muszaj. -
törölt tag
Ha úgy érzi a Topicgazda majd offolja mondjuk féloff.
Egy új kereskedelmi próbálkozás ez is.
Pre-order and lock in your low price today.
Lockolhatod az előrendelésedet a nagyon őrült ár helyett kicsit őrült áron, és akkor garantálják hogy ha érkezik megkapod azon az áron...
Most mondhatnátok hogy de ez így volt eddigis, igazándiből meg a Magyar kereskedelmi gyakorlatban nem így működik már rég. -
apatyas
Korrektor
-
TTomax
félisten
válasz
Jack@l
üzenetére
"One representative told us that it might be possible to configure a gaming system through Micro Center's online store and get the discount approved there, but you'd have to pay for it first since it's online, and then call in and have a partial refund given."
Aham,rögtön,mint a kutya vacsorája,ha úgy gondolják akkor meg nem adnak egy vasat se vissza és így jártál.
-
törölt tag
válasz
stratova
üzenetére
A Microcenter és társai elkezdték most azt a módszert alkalmazni amik az AMD csomagjai voltak régen.
Minernek extra áron, Gamernek MSRP áron...
ami egyenlőre MSRP közeli. de ha már ez elterjed az is enyhíthet a jelenlegi helyzeten. -
stratova
veterán
válasz
stratova
üzenetére
Érdemes megnézni milyen áron megy jelenleg azonos lapkára épülő RadeonPro és Radeon RX és hogy melyiknél mennyi az MSRP vagy tippelni hogy ezzel arányosan AMD mennyit nyerne a RadeonPro starton.
Amazonra pillantva
WX7100 799$ MSRP -> ~633-760$ piaci ár
RX 580 230$ MSRP -> ~500-650$ piaci árWX5100 499$ MSRP -> ~407$ piaci ár
RX 570 170$ MSRP -> ~480-650$ piaci árWX4100 399$ MSRP -> ~290$ piaci ár
RX 560 100$ MSRP -> ~140-290$ piaci ár -
stratova
veterán
válasz
golya87
üzenetére
Szerintem csak felesleges, amikor bejelentett bár alsóbb kategóriás Vega termékek jönnek (mobil Radeon, Intel Vega M, H, Raven Ridge Vega IGP).
Biztosan lesz idővel asztali Vega vagy Navi is esetleg GDDR6-tal macerás HBM2 helyett, de amíg Polarist így is megveszik felárral ahogy van, semmilyen üzleti érdek nem szól egy ilyen frissítés mellett.
Polarissal a GDDR6 adta magasabb sávszélesség pedig szvsz csak kedvezne a bányászati igényeknek, már ha optimalizálnak rá.
Vega 10 (RX mellett RadeonPro WX8100, WX9100), 11, 12-ről (FirePro/RadeonPro) is szólt a fáma, de szerintem egyik sem consumer asztali megoldás lesz. -
Televan74
nagyúr
Navi lesz idén vagy csak 2019-2020 -ra várjuk? Ahogy én gondolom.
-
-
Tomdriver
őstag
Mi lett ebből, miner topic?

A sok hsz. alapján azt hittem végre jönnek a customer kártyák.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Interceptor
addikt
A motivációra gondoltam. A profit az megvolt eddig is mint cél és nyilván elsődleges fontosságú. Személy szerint már a legelején a gyártókat "hibáztattam", mert technikailag megoldható lenne, hogy kiszolgálják a gamer réteget is, de igazából csak a minél több profit a lényeg, tesznek ők a másikra valójában. Ezen a ponton a bányász sem különbözik a gyártótól

-
Yany
addikt
válasz
Interceptor
üzenetére
A motivációra kérdezel, vagy a módjára, hogy hogyan tud elindulni. Motiváció: profit és/vagy technikai érdeklődés hobbi szinten. Hogyan: sok-sok olvasgatás, hogy ne 0 maradjon az a tudás. Egy a fontos: megállapításokat ne azok tegyenek, ne azok ítélkezzenek, akik nem is értik mi van az egész mögött, csak a felszínt látják. Nyilván azt a bányászmentalitást is eltüntetném, aki értetlenkedik a gamerek reakcióján, de van egy egészséges, vitatkozó (és nem veszekedő, hőbörgő) hangnem, ami azonban még vezethet is valahova (bár itt, ezen a szinten alapvetően max. gondolatcsere történhet, a helyzet nem tőlünk fog megváltozni se gamer, se bányász oldalon).
-
HSM
félisten
válasz
lezso6
üzenetére
"Egyszeri pénzbeli és szakmai befektetéssel folyamatos jövedelem, a semmiből."
Vagy éppen óriási bukta, ha valahol elkalkuláltad magad, vagy nem jött be a kockázat.
A pénzügyi, időbeli befektetést és kockázat vállalást azért a pénzügyben nem éppen a "semmi" jelzővel szokás illetni. -
Yany
addikt
válasz
lezso6
üzenetére
lezso6: a szakértelem hiányával kapcsolatos gondolatmenetedre ugyanazt tudom neked mondani, amit fent hosszasan taglaltam is: tessék picit olvasni a témában, mert ha azt gondolod, hogy szakértelem nélkül is ugyanúgy tudsz bányászni, mint okosan, akkor tájékozatlan vagy, ráadásul a kapzsiságra utaló jeleket is légvárra építetted, ugyanis az "ingyen pénz" kicsit durva, mikor elég komoly összegeket és időt kell áldozni rá. Én is tudok varrni/szabni, de azért a ruhámat mégiscsak egy szabóval csináltatnám meg.
"Semmiből" --> ez honnan jön? Mi az, hogy semmiből? Minden épeszű üzleti modell a minél kisebb befektetési igény mellett minél hosszabb távon minél nagyobb profit elérését tűzi ki célul. A semmi pedig egy olyan ökoszisztéma támogatását jelenti, ami néhány lépcsőnyi evolúciós fázist követően legyalulja az ortodox pénzügyi világ idomulni nem képes szereplőit. Nem kell egyetértened, de ez a "Semmi" meg "érték teremtésének hiánya" kifejezések pusztán ismereteid foghíjasságát jelzik. Nem tudom ennél egyértelműbben mondani, hogy közben ne sértselek meg (mert tényleg nem szándékom): olvass kérlek, nagyon jó anyagok vannak már a témában. Ennek a "Semmi"-nek az erőltetése nem vezet sehova.
-
"Amikor pénzszerzési, vagy akármilyen megélhetési formát tud biztosítani valami, és ezzel él is az, aki tud, azt mindennek lehet mondani, csak gonosznak nem. "
Egész pontosan egyszeri befektetéssel lehet folyamatosan jövedelemre szert tenni. S ebbe szinte bárki be tud szállni. A spekuláció alapját képezik a bányászok is, hisz még mindig csinálják, szállnak be emberek. De ez ugye nem mögöttes érték, csak igény.
A bányászatnak működésileg semmi köze a piramisjátékhoz, multilevel marketinghez és társaihoz. Azonban nem véletlenül hozzák fel ezeket, mivel az alapelv ugyanaz, lásd a fenti bekezdést.
A bányász nem gonosz, hanem kapzsi, mert ingyen pénzre hajt. Mondjuk a tőzsde is ilyesmi, de ott legalább kell valamilyen szakértelem. Bányászathoz semmi nem kell, csak összerakod a gépe(ke)t, bekapcsolod és már kész, meg is vagyunk.
Az egészből meg legjobban talán a kereskedők profitálnak (semmit nem kell csinálniuk, csak az árakat magasan tartani), aminek a fogyasztók isszák meg a levét. Gyártók semennyire sem járnak ezzel jól, hisz nem gyártanak több kártyát és az árakat sem emelték.
Tehát az árakért felelősök, sorrendben: spekulánsok, bányászok, kereskedők.
-
Yany
addikt
-
HSM
félisten
"de azért nyilvánvaló most már, hogy hónapok óta aránytalan a kereslet-kínálati viszony"
Hát ezaz... Hónapok óta. Egy plusz gyártósor beüzemelése ennél lényegesen hosszabb távú projekt.
Egyszer, kapacitást kell foglalni valamelyik gyártópartnernél. Másodszor, be kell ruházni a megfelelő termelőeszközökbe, gondolok itt pl. az igencsak költséges levilágítási maszkokra. Harmadszor, pedig ha mindezek megvannak (ez hónapok!) fel lehet futtatni a gyártást, és ha kellően sok ideig futtatod, egy idő után megtérül a gyártókapacitásba fektetett igen tetemes tőke (ez már sok-sok hónap távlata). Gondolom, világos, hogy miért lenne igencsak jelentős kockázat hirtelen új gyártósorokat bedobni. (Ha egyáltalán lenne hova.) Nem beszélve arról, hogy később a piacra használtan visszafolyó, esetleg túl nagy mennyiségű VGA a jövőbeli eladásokat is ellehetetlenítheti az alsó/közép kategóriában. Szerintem teljesen érthető, hogy gyártanak amennyit tudnak a jelenlegi kapacitásokkal, és nem kockáztatnak feleslegesen. A vásárlók sem tettek szívességet és vittek el minden feleslegesen legyártott új Radeont amikor anno kissé visszaesett a bányász profit, és tömegével lepték el az aprókat a megunt "jóáras" bányász kártyák....
A kartellezés nyilván nem okés dolog, de attól még ne essünk át a ló túloldalára, a gyártóktól sem elvárható, hogy profitorientál szervezetként úgy működjenek, mint egy jótékonysági intézmény, hogy hű, szegény gamereknek nem marad elég VGA, gyorsan üzemeljünk be még 3 gyártósort, nem számít, hogy dollármilliókat bukhatunk rajta....

-
Yany
addikt
válasz
lezso6
üzenetére
Világos, tök fair, hogy a gyártók a profitjuk maximalizálása és kockázataik minimalizálása okán a játékosok pénztárcájában nyúlkálnak (értsd, felverik a termékek árát, mégha nem is náluk, hanem a kereskedőnél landol az extra profit). Nem kis cég egyik sem (NV, AMD), bőven van szakemberük a piaci trendek analizálásához és a kereslet felméréséhez. Ha valakié, akkor ezen szakemberek felelőssége állapítható meg leginkább ebben a sztoriban. Mi meg itt ugrunk egymásnak a extrém kapitalista cégek miatt. Erről beszélek.
Amikor pénzszerzési, vagy akármilyen megélhetési formát tud biztosítani valami, és ezzel él is az, aki tud, azt mindennek lehet mondani, csak gonosznak nem. Hiszen mindannyian ezt tesszük. Az, hogy most ki adózza ezt le és ki nem, már egy másik topik, az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket viszont ne keverjük ide, főleg hogy a törekvés igencsak megvan a bányászok jó részéről a teljesen legális működésre, amit egy kifejezetten erre nyitott topik is igazol. A feladat ebben az egészben az lenne, hogy az adott gyártók (pontosabban chip megrendelők) jól mérjék fel a kilátásokat és a piaci igényeket és minél optimálisabban határozzák meg.
De! És ez egy orbitális DE! Ugyebár nem egy alkalommal láttunk már példát arra, mikor a gyártók kartellezés keretein belül szándékosan fojtották vissza a termelést (ld. hdd, ram, stb), hogy viszonylag alacsony kínálati volumennel (és ezáltal alacsony gyártási költségekkel) a kinyíló olló a kereslet és kínálat volumene között felhajtsa az egy termékre eső árat. Mire akarok kilyukadni? Hogy ez a helyzet jelenleg nagyon durván jól jön a két "jóembernek", hogy ráfogják a volatilis piacú kriptodevizák bizonytalan jövőjére, gyakorlatilag akár egyeztetniük sem kell, egy a piac előtt nyílt konszenzussal fogják vissza a termelést és mindezt legálisan teszik meg (legalábbis még). Nem azt mondom, hogy kamu a kockázat, amit állítanak, de azért nyilvánvaló most már, hogy hónapok óta aránytalan a kereslet-kínálati viszony, mégha csak az elmúlt 1 hónapban is emelkedtek meg ilyen drasztikusan az árak.
Az egész kicsit a devizahiteles cirkuszra emlékeztet, amikor a bankok semmi, vagy totál minimális kockázatot vállaltak és az ügyfelek fizettek ki gyakorlatilag mindent (persze az sem feketefehér, de kb. ez a lényeg). Most te, mint gémer fizetsz azért, mert az NV és az AMD nem tudja jól belőni a piacot. Úgyhogy te mint gémer kire haragszol? Hát a bányászra, mert ő beszélget itt veled, nem a gyártó. A bányászra, mert azt látod, hogy amíg te játszanál egy jót, addig a bányászok még meg is élhetnek a te elvett játékoddal. A bányászra, mert itt vannak az orrod előtt és nem sunnyogva, fülüket, farkukat behúzva csinálják... de miért is kéne. Ahogy én magam is minden segítséget meg próbálok megadni minden érdeklődőnek (ld. aláírás), a többi sem fukarkodik, a fórumok tárt karokkal várják az érdeklődőket. Persze a 0-ról való felokosítás nem az adott fórumok dolga, oda akkor illik menni kérdezni, ha legalább valamicskét olvasott már a témában az ember.
Szóval remélem, hogy kisejlik a fentiekből, hogy nem védeni akarok senkit, én is csak egy gémer és egy bányász vagyok a sok közül, de speciel épp dolgozom azon, hogy tiszta jogi és adózási körülményekkel csináljam (könyvelő már megvan), és közben támogatom azokat, akik érdeklődnek. Sőt... van egy nem is elhanyagolható esélyű forgatókönyv, hogy egy elég jó támogató oldalt csinálok a bányászat iránt érdeklődőknek... de ez túl korai és még nem is biztos, hogy így alakul. Sry a hosszú hsz-ért. Béke legyen veletek, mi nem egymás ellen vagyunk, csak versenyre kényszerítik a gyártók a gémereket a bányászokkal.

szerk.: emlegetett fórumok, ahova minden higgadt érdeklődő veri velkám:
* Adózás
* Bányászat
* Kereskedés
* BitcoinEzek pedig a leghasznosabb oldalak:
* A kőpénztől az okosszerződésekig: Mi ez az egész blokklánc mizéria
* variance.hu: ez inkább haladóknak -
Persze, hát nehogy már rád vagy kereskedőkre haragudjanak, hanem nagy gonosz gyártókra.
A bányászok miatt emelték a kereskedők az árakat. A gyártók meg nem bíznak ilyen rövid távú ingatag dolgokban, hosszú távra mennek. Persze lehetne még eggyel mélyebbre menni, a probléma gyökere a spekuálció, ami felvitte a kriptovaluták árát, így az emberek nekiálltak bányászni.ON: Az AMD ezzel úgy tudom anno egyszer már pórul járt a bányszok kiszolgálásával, rárohadt egy csomó GPU. Ez melyikkel is volt?
-
törölt tag
-
stratova
veterán
válasz
üzenetére
AMD-nek ez nem érdeke, amíg játékos kártyaként nem piacvezető VGA-t gyárt. Vega 56-ot gyári órajeles HBM2 mellett "rendeltetés szerinti felhasználásnál" is sávszélesség limitált és ott van már a piacon a válaszként kiadott GTX 1070Ti.
Mivel RX 570, 580 ára már most betagozódott WX5100, 7100-hoz a legegyszerűbb és jövedelmezőbb számukra ha a kisebb Vegákból először RadeonPro-t adnak ki, így a kártyánkénti nagyobb haszon náluk is jelentkezik. -
törölt tag
Nyugodtan mond el csak ne a bánya részét mert az itt OFF meg úgy hogy ne jöjjön ide az az 1000 komment ami az immár két populáris cikk fórumaiban megfogalmazódik.
Az a baj a Logutos kommenteket is el lepnék a dühös kommentek.
Mond inkább a megoldást, én elmondom.
A kint levő kártyákkal más semmit. Nem fog frissíteni bányászkártya számára előnytelen drivert.
Ami fájna.
1. Lockolják a Bioszt és HBM Lockot vezetnek be. Egy Vega 56 850-en menne és nem emelhetik 1100-1200re
(Egyelőre nem tudunk custom átflesselésre példát)
2. Rakjanak ki 8 GBos FE-ket és ott támogassák a bányászatot a PRO driverbe.
Gamerben meg tiltsanak amit tudnak igen itt az driver eredet figyelése is szükségeltetik...
3. Garancia: számoljon a hardver üzemórát és ahhoz alkalmazza a garanciát ne évben adja meg.
Annyira egyszerű dolgok ezek.. már ha akarják... -
Televan74
nagyúr
És nem lehetne írni a témában egy szép kövér logout cikket,mindent kitárgyalva benne? Minden bányásztól ezt hallom,de érdemben még senki nem magyarázta el a többieknek hogy miről van szó valójában.Hidd el én nem szeretnék bányászni,mert nincs rá kezdő tőkém,de szeretnék tisztában lenni a dolgokkal.

-
Yany
addikt
Jesszus, mennyi tárgyi tévedés hangzik itt el olyanoktól, akik nem kérdeznek, hanem állítanak. Mindezt bányászati tapasztalat nélkül. Nem is az a szomorú, hogy így, vagy úgy vélekedik valaki a bányászatról, hanem hogy tudás teljes hiányában is tényszerű megállapításokat tesz.
Nem mondok nevet, többen is vagytok.szerk.: tévedés ne essék, tök megértem a gamereket, mert én mindkét táborhoz tartozom, de egyrészt a gyártók felé terelném a haragjukat elsősorban, másrészt pedig van bőven olvasnivaló a témában, érdemes utánajárni fröcsögések előtt, sőt, ha valaki konkrét kérdéssel fordul hozzám, én is szívesen válaszolok.
-
Interceptor
addikt
válasz
turbokappa
üzenetére
Ahhoz képest nem győzik gyártani a vga-kat.
-
Petykemano
veterán
válasz
Televan74
üzenetére
Szerintem a Navi előbb fog jönni kicsivel, vagy legalábbis jöhet,.mint a Vega20.
Szerintem a vega20 készül majd a GF-nél, vagyis minden Vega, ami hbm-es. AZ AMD már kialakított három összeszerelővel is kapcsolatot, a tsmc meg mással dolgozik, nem lenne logikus ezt borítani. És egy Vega20-na nem is feltétlen célja a.nagyon magas frekvencia, sokkal inkább a hatékonyság, a tflops/W pedig most se rossz.
Viszont egy gddr6-os Navi jöhet a tsmc -ről.
A roadmapek alapján pedig a tsmc 7nm valamivel előbb lehet kész, mint a GF.Az amdnek 2016-2017-ben már biztos volt kapacitása két projektet vinni- ebből a vega20 talán nem olyan bonyi.
Én arra számítok, valamikor május es szeptember között fog megjelenni lapka, ami nem a Vega20. De persze nem kizárható az se, hogy a Vega Mobile fog csak lecsorogni.
-
nofene
aktív tag
En a VEGA NANOrol szeretnek mar tobbet tudni, meg fog ez meg egyaltalan jelenni?
-
-
apatyas
Korrektor
Ha önállóan nem is, de az egykori lap+cpu+VGA kombóban még árulják? Vagy készre szerelt gépekben kapható?
Már így is jó lenne.. -
törölt tag
válasz
Televan74
üzenetére
Gamer szektorba nem kezdhet 7 nm .
Kis kihozatali arány, drága GPU, ez a része rendben van.
Az hogy a kimondhatatlan nevű Instinct lesz és Vega 20 FE-t nem említ az csak azt mutatja hogy a nagyon zsíros szerverpiac rész kell nekik.
Amperek ellen nincs semmi az annak a fényében lesz majd érdekes hogy mennyivel növelik a teljesítményüket ill hogy a jelenlegi helyzet ellen mit tud kezdeni , vagyis hogy a jelenlegi Vegákhoz képest az ár teljesítmény mennyit javul és ki mer rontani vagy korlátozni bányászteljesítményt. -
Simid
senior tag
válasz
turbokappa
üzenetére
Félreértés ne essék, nem mondtam, hogy így is lesz.
Csupán azt jeleztem, hogy ez már nem pletyka, hivatalos, hogy ez a terv.Televan: Nem valószínű, de lássuk be, ha van olyan év amikor megengedhetik maguknak, hogy semmi újat ne adjanak ki desktopra, akkor az jó eséllyel 2018 lesz...
-
Simid
senior tag
-
Simid
senior tag
Egy kis ontopic...

Anandtech közzétett egy korábbi interjút az AMD CEO-val. Ami talán érdekes lehet belőle, hogy megerősítette, hogy 7nm-en GF és TSMC is gyártani fog nekik. Szóval úgy néz ki a Navi tényleg TSMCnél készül, ami szerintem nagyon jó hír. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg az AMD gyártókapacitás szűkében van. EPYC-ből Ryzen Mobile-ból és persze dVGA-ból is tudnának eladni többet is, csak nem tudnak eleget gyártani. Ha a GPU gyártást átviszik a tájvániakhoz, az egy elég jó jelzés hogy nagy volumenben szeretnének gyártani. Ha pedig tényleg annyira drága a TSMC, akkor ez talán azt is jelenti, hogy bíznak eléggé a termékükben?
Nagyon bízok benne, hogy chiplet dizájn lesz, azzal a hasonló felzárkózást valósíthatnának meg, mint CPU fronton a ZEN-nel.
Érdekes kérdés viszont, hogy a 2018-ra tervezett Vega20 (7nm) vajon még GF lesz? -
törölt tag
válasz
Interceptor
üzenetére
Most is lehet kapni Vega 56 899.99 Font Vega 64 949.99 Font
AMD részéről elmondták hova tüntek a ref kártyák mennek a összeépített gépekbe. Erre a piacra nem érdemes nagy tömegben kártyát kiadni egy se érne el a Gamerig...
A mai Vega kártyáknak az az árképzési metódusa hogy hetente vagy 2 hetente kapnak 5 darabokat
akkor addig kell emelni az árát amíg nem viszi el valaki az első napon.
És akkor juhé lehet kapni ! Ennyi Problem Solved
Amúgy szerintem ide fejtsétek ki a véleményeteket a bányászattal kapcsolatban ez a fórum elbírja, 2 nap alatt ezer komment
: Egekben a VGA... -
imi123
őstag
válasz
Németh Péter
üzenetére
Teljesen kiszámíthatatlan.
Ezért nem is bővítenek a VGA gyártók.
A helyükben én sem bővítenék kapacitást.
Folyamatosan viszik a kártyákat. Ja hogy Gamereknek nem jut, pöti malőr.
Marad a részesedés Gamer kártyáknál. Nv köszöni szépen. AMD már szerintem feladta a PC Gamer piacot. Elvan a konzolos piaccal.
Azért még idén remélem lesz Gamer VOLTA. Max kapni nem lehet majd. Én is eladom a VEGA-m. Megy egy alap kártya a gépbe meg veszek egy PS4 Pro-t. Arra legalább optimalizál a SONY.Arra azért kíváncsi vagyok mikor jön a PS5 és milyen Radeon lesz benne. Mondjuk egy Ryzen+Vega kombó ütős lenne.(meg drága)
Lehet még egy Polaris refreshre benevezek ha normális áron jön egy 6-os széria.
Az látszik hogy a VEGA újításai addig jegelve vannak amíg driveresen nem aktiválhatóak vagy esetleg a VOLTA nem támogatja.1-2 kivétel azért van(Wolfi2;Forza 7) -
válasz
Interceptor
üzenetére
ne viccelj, többet ér most, mint amikor megvettem.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Németh Péter
üzenetére
Arra szerintem lehet várni még. Majd amikor az AMD átállítja a saját rigjeit 7nm vegára, akkor lesz sok referencia vega eladó

-
-
Televan74
nagyúr
válasz
Interceptor
üzenetére
Már nem az új architektúrát találgatjuk,hanem hogy mikor lehet újra kapni "normális" áron.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Interceptor
üzenetére
pl. az enyémet bármikor megveheted.
-
Interceptor
addikt
Topic neve adja a troll kérdést, ha már találgatós, szerintetek mikor lehet majd AMD vga-t venni?

-
stratova
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Gondolom ahhoz már túl jó a kihozatal hogy globális piacra dobjanak egy 570D-t... Bányászatra az talán már nem érné meg a kisebb ALU teljesítmény miatt. Kár.
Vegának szvsz a HBM igény tesz keresztbe gamer vonalon.
Szépen oda jutottunk, hogy az RX 570 ára beállt WX5100 (ala RadeonPro 570D) szintre. -
Yutani
nagyúr
válasz
Jack@l
üzenetére
Ez most irreleváns. Nem 6-os sorozatról beszélünk, hanem egy nyújtott élettartamú 5-ös sorozatról (szégyen, hogy nincs még utód kanyarban sem, a Vega meg triple facepalm), így érthető, ha az MSI úgy láttam jónak, ha frissít rajta. Persze mondhatjuk, hogy feleslegesen, mert enélkül is elkel mind egy szálig (thx to miners), de azért el kell ismerni, jól néz ki ez az új Armor design.
-
uvlight
csendes tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Rátesznek egy plusz tápcsatit meg egy "+50% driver source code lines" matricát és kész is a 600-as sorozat

OEM-re szemrebbenés nélkül kiadnak a nagy gyártók szimplán átnevezett szériákat, pl. Oland:
HD 8570/8670 -> R7 250 -> R5/7 340 -> R7 430 -> 530
Ami ráadásul annyira hasonló a Cape Verde LE-hez, hogy akár HD 7730-al is kezdhettem volna a sort. -
stratova
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Szerintem nem kell ezt túlgondolni, állóvíz van a termékpalettát nézve. Mivel játszik ilyenkor a gyártó ha olcsón akarja megúszni, a külcsínnyel. GTX 960-ból is készült 100 milliomodik zöld Gaming kiadás vörös helyett zöld színben. Sapphire-náll is volt új színű RX 580 Nitro+ Special Edition burkolat.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Frissítheti a designt, csak mi végett?
Számos oka lehet általában egy újnak tűnő termékkel előrukkolni: tweakelés, költségcsökkentés, vagy csupán hogy ne legyen tavalyi "ódivatú" a portéka. De ezek a termékek jelenleg igen kevés időt töltenek a polcon.(Rosszindulatúságból mondhatnám, hogy az, hogy az armor-nak behozzák a piros színt esetleg utalhat arra, hogy kivezetik viszont a gaming (X) változatot, ami vélhetőleg költségesebb kialakítást jelent, miközben a piros szín becsapósan mégis arra a változatra emlékeztet. Aztán ezt is el lehet adni most pont ugyanannyiért, mint a jobb minőségű gaming X-et és így többet lehet keresni rajta.)
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano
üzenetére
Mivel még egy ideig velünk lesz az 500-as széria, miért ne frissítene rajta a vállalkozó kedvű AIB partner, még ha csak a design változik is?
-
válasz
üzenetére
próbálkozott már ilyesmivel az amd, és nem igazán jött be nekik. és szerintem az nvnél is a tegrát az automotive tartja a víz felett. a mobil platformokon (tabletek, smart készülékek) pont nem igazán sikeres a tegra, saját magukon volt vagy 3 integrátoruk az évek alatt. a nintendo psp-t ne hozzuk ide, ott pont nem a hardver döntött, hanem az ajánlat többi része.
-
törölt tag
Na hát ebben meg kell szólalnom

Azt hogy a Rayfield NV-nél volt a csapat vezetője aki megalkotta a Tegrát én ezt adom, és jó dolognak tartom.
A mobil eszközökbe egy jóval mélyebb AMD részvételt én reálisnak tartom. Sőt ha lenne újabb PSP abban is.
Wang-nál is jó a szilícium fejlesztő múltja de azért azon elmosolyodtam hogy ATI-nál is volt vezető pozícióban
És jól végezte a dolgát ?
Ahogy az öreg motorosook mondják a Lelkünk Ati csak a pénztárcánk az AMD-é
-
Z10N
veterán
A cheaper variant of custom RX Vega 56 is already making an appearance: SAPPHIRE Radeon RX Vega 56 PULSE
"The card is currently listed at €789 at Alternate.de and it should ship early February."

-
Z10N
veterán
Megjott az RTG utanpotlas: Graphics Industry Leaders Mike Rayfield and David Wang Join AMD
"Prior to Micron, Rayfield served as general manager of the Mobile Business Unit at Nvidia, where he led the team that created Tegra."
"Prior to joining Synaptics, Wang was corporate vice president at AMD, responsible for SOC development of AMD processor products, including GPUs, CPUs, and APUs. Previously, Wang held various technical and management positions at ATI, ArtX, SGI, Axil Workstations, and LSI Logic."
-
válasz
Jack@l
üzenetére
A: driverből biztosan lehetett volna valami generic sweep jellegű megoldást csinálni, ami nem hoz iszonyú sokat, de működik. Ilyenkor persze mindig benne van a fals pozitívok lehetősége, lehet, hogy ezekkel nem bírtak végül zöld ágra vergődni.
B: ennek az egész mókának akkor van értelme, ha olyan háromszögeket is kidobál, amiket aztán ki kell textúrázni / shadelni / pixelizálni / anyámkínja, és a végén nem látszanak (közvetve sem). Ha csak arra jó, hogy az eldobálást korábbi fázisban ejti meg, de a shadingbe eljutott háromszögek halmaza ugyanaz, akkor beépíteni is felesleges volt. Nehezen akaródzik elhinni, hogy az utóbbiról van szó (olyan arcok adták a nevüket a sztorikhoz, mint Rys Sommerfeldt), de most már nem tartom kizártnak.(#34304) HSM: én el tudom hinni - lehet, hogy a DSBR esetében előbb jöttek rá, hogy ebben a konfigurációjú chipben nincs túl sok értelme
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Petykemano
veterán
válasz
Jack@l
üzenetére
Lehet új irány is. Mármint hogy rádzsa elképzelése ez volt. Volt szó róla, próbálták, aztán úgy döntöttek, a gyakorlatban mégsem jól kivitelezhető.
A minden játékra megcsinálnihoz csak meb annyit, hogy nem azt csinálják, hogy cserélik a shadereket driverből? Abu mimdig valami ilyen tevékenységet mond.
Ezzel együtt persze biztos nem lehet umiverzálisam olyan nagy hatást elérni, mint direkten. És ha univerzálisan brtuálisan x% előnyt jelentene, ehhez képest kutya se macska programozna driektben. Míg ha nincs univerzális megoldás 100-ből 2 játékhoz oda tudnak ültetni egy fejlesztőt
-
füles_
őstag
válasz
lezso6
üzenetére
A Vegának már teljesen mindegy, soha nem lesz már belőle sikertermék, legalábbis a játékosok körében nem.
Az 56-os jó lenne 400 dolláros áron, de nem hiszem, hogy a pályafutása alatt fogunk valaha ennyiért látni ilyen kártyát, nem mostanában fog bedőlni a bánya.
A Vega 28/32 megintcsak jó lenne a 200-250 dolláros árszegmensben, de semmi hír róla, hogy jönne ilyen 2018-ban, ha jönne is akkor meg tudjuk, hogy mi...Majd a Navi 2019-ben.
Egy újabb esély. -
Jack@l
veterán
Baromi egyszerű:
A: Túl bonyolult megcsinálni driverből minden új játékra
B: Mérési hibával egyenlő előnye van jobb esetben
C: Az első kettő együttDe jó nagy volt a reklámduma a vegák megjelenésekor, megy ez is a többi hangzato amd fearture kötzé, amit a kutya nem használ.
Pedig ennek lenne értelme kivételesen, csak nem hoz olyan hűdenagy gyorsulást, ahogy az be lett előre lengetve. -
válasz
üzenetére
Eredetileg erről volt szó. Aztán jött a transzparens megoldás belebegtetése, amire hónapokig várt mindenki... akit érdekelt, persze. Most vissza a start mezőre, csak közben eltelt fél év. Továbbra sem értem, miért nem lehetett két partnercéghez odaültetni 1-1 programozót és mérnököt, akik segítenek csinálni egy-egy primitive shader enabled exe-t, és felmutatnak legalább 10-15% előnyt...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Apple Magic Mouse A3204 (USB-C)
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG B550 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 9070 XT 16GB NZXT H440 fehér GIGABYTE 750W
- ÚJÉVI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Egy újabb esély.