Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joachim21
őstag
válasz surgyi #29193 üzenetére
Laptól is függ, nézd meg a Linustech-nek van egy jó összefoglalója róla.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nu, jött egy új beállítás a pbo-hoz, enabled mellett konstans 4.3-4.6-ig tolja pbo-val. Így ugye motherboard limit van.
Viszont lehet nem tetszik neki az offset, most netezés mellett kaptam egy reboot-ot csak úgy. Pedig csak 2 lépcső volt mínusz offset-ben. Most engedtem rajta, csak 1 lépcső van, 0.006V.
Sztem még a SOC-ot is átteszem offset-re, aztán mehet a teszt.
Bench stabil, 1,5-2 óra blend simán ment.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
HSM
félisten
válasz Devid_81 #29195 üzenetére
Én lecsípnék belőle még 0,05V-ot. Lehet elúszik vele 100 esetleg 150Mhz órajel, de ezeknél szerintem úgysem az lesz a szűk keresztmetszet, hanem inkább a ram, CCX és IF, amiket így már kellőképpen meghajtottál. Cserébe az már elvileg nagyjából a megfelelő feszültség tartomány a csip szempontjából.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
Nah most mar gep elol vagyok, telorol voltam napozben.
Amig jottem mentem csinaltam egy ilyet:A ramoktol boven tudnek meg elvenni feszt, azert maradtak 1.4Volton mert nem akartam, hogy most azok miatt legyen nekem fagyas.
VRout 1.291V terhelve
SVI2 TFN: 1.294V terhelve.Most vagyok LCC6-nal (MSI) es a feszt 1.3625V-re lottem be biosbol.
Ugy latszik nalam az Infinity Fabric-el lesznek gondok megis, valoszinuleg azert kezdett el fagyogatni a gep, szerintem Zen3-ig maradok 1800MHz-en, mert nincs kedvem infinity loop-ban szivni...
-
HSM
félisten
válasz Devid_81 #29181 üzenetére
A PBO-ra sincs gyárilag garancia, túl agresszívan tud az is bajt okozni. De elméletileg PBO-val is igyekszik azért a csip vigyázni magára. Szerintem egyébként jó a PBO, ha az ember csak finoman nyúl a limitekhez, és nem lép a gyári órajelek fölé vele.
Allcore OC-val meg azért kell vigyázni, mert akkor a procitól elveszed a kontrollt, akkor már neked kell a legszélsőségesebb esetre is felkészülni, azért kell jóval alacsonyabb feszekkel gazdálkodni, mint amit a CPU automatán adna magának.
#29183 MPowerPH : A "gyári feszültség"-el az a gond, hogy a CPU tud magára vigyázni, sok szenzor követi a tevékenységet, és ez alapján közel valós időben tud beavatkozni. Allcore OC-val erre semmi esélye, telibe megkapja, amit adtál neki.
Egyébként nálam is a legalacsonyabb körül van az LLC. Kis terhelésen kicsit többet kap, nagy terhelésre magától esik picit a feszültség. Ha jól emlékszem, kb. üres 1,23V-ról Prime Small FFT alatt olyan 1,19V-ra.
[ Szerkesztve ]
-
surgyi
senior tag
Sziasztok! Szeretném a közel jövőben finom hangolni a masinát!
Most futtattam le a CTR-ben a Diagnostic-ot. Annyi a Biosban a PBO-nál az Auto módot Enabled Mode 1-re állítottam, mert 11,3% VDroop-ot írt a program annál.
Ezt az eredményt kaptam:
Viszonylag jófajta a procim szerintetek?
Eddig minden Auto-n volt lényegében, a venti profilt leszámítva. Hol, s milyen értékeket állítsak át, ha követni szeretném a program ajánlását?[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
válasz South Velen #29180 üzenetére
"Az 1.325V szvsz sok, ha agresszív LLC van beállítva vagy alapból nem vdroppol akkorát a lap, mert akkor előfordulhat olyan scenario, amikor avx alatt is konstans 1,275V felett kap, ami axv mellett már káros*. Prime Small FFT mellett meg főleg gyilkos."
Nálam PBO-val 1,3V-ot ad a 3600-nak a rendszer P95 small FFT alatt, szóóval... Ki tudja.No Sana No Life
-
MPowerPH
félisten
válasz Devid_81 #29185 üzenetére
Sokkal jobb az alacsony LLC. Minel magasabbra van allitva, annal nagyobb fesztuskeket kap terhelesvaltaskor a CPU. Egy Intel procit lazan ki tudsz nyirni kozepes tavon maximum LLC -vel, 1.35V BIOS feszultseggel.
Az 1.4V idle az nem baj, ott nincs terheles.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz Devid_81 #29175 üzenetére
& RR89: 1.3v AVX off load, LLC8 -ason van, szoval a VDROP az 0.1V korul van. BIOS -ban az 1.4V beallitott feszt jelent. PBO is pont ennyit ad, es defaulton is ennyi az idle, szoval azzal nem varialtam, maradtam a chip gyari feszultsegenel.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Devid_81
félisten
Akkor a PBO sem jo megoldas?
Tudom ez mar legalabb 5630x volt tema es kerdes eddig, viszont en pont tegnap tapasztaltam, hogy a PBO mellett 10 fokkal volt melegebb a procim mint elotte az altalam belott 4.5GHz@1.315V-on.Meg ha a tesztre vasarolt 3600XT-met megolom mert b@rom vagyok azt mondom oke, de az erkezoben levo uj procit nem szeretnem
En eredetileg is csak PBO-zni akartam semmi tobb, nekem az eleg lenne
Majd lehet tolok egy full bios resetet es ujra csinalom az egesz mokat....
-
South Velen
addikt
válasz Devid_81 #29178 üzenetére
Az 1.325V szvsz sok, ha agresszív LLC van beállítva vagy alapból nem vdroppol akkorát a lap, mert akkor előfordulhat olyan scenario, amikor avx alatt is konstans 1,275V felett kap, ami axv mellett már káros*. Prime Small FFT mellett meg főleg gyilkos.
*több jelentés is érkezett ilyen esetről, persze ettől az alap PB simán odavág neki annyit alapból ha nem offseteli az ember, szóval a fene se tudja
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz South Velen #29177 üzenetére
Allitolag 1.325V a max, vagy en tudom rosszul.
Azt birom review-ok meg ott figyel az 1.36-1.40V.
Gondolom nem fizettek erte, igy nekik mindegy meddig birja...
-
South Velen
addikt
válasz MPowerPH #29173 üzenetére
Aall core 4500?? Mennyi fesszel?
Nekem már 4275-hez is kell 1.28V (bios override) ami az elméleti max fesz ami még nem degradál all core esetén.. (sokak szerint ez 1.35V de láttunk már példákat ami szerint ez sok allcore-nál)
Persze prime small fft stabilt értek ez alatt.És ugyanúgy 2008 SUS 3800x..
Anno mikor mindenki simán örömködött itt a 2013 SUT 3600-asokkal direkt én is beszereztem egyet és nálam az is szarabbul ment legalább 100 MHz-vel azonos feszen..Most vagy ekkora szerencsétlen vagyok vagy valami a lapommal lenne?!
[ Szerkesztve ]
-
weri
senior tag
Asus-nál ez a CPU current (soc) telemetry mit befolyásol? :d Azt látom hogy offset feszt lehet itt is adni valaminek, csak nem tudom mihez van köze :d
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
MPowerPH
félisten
Probalgattam a PBO -t, de vagy az MSI lap tul kimeletes, es b@szik rendes frekin hajtani a magokat, vagy a chip az oka. All core 4150MHz, single core 4450MHz a max. Ehhez kepest all core OC 4500MHz.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
-
nagyúr
válasz FingR86 #29169 üzenetére
Nagyon remélem hogy így lesz, roppant módon tudnám értékelni és Asus-ék is odacsapnak egy kafa BIOS-t.
Azért egy flagship ROG CH VI Extreme lap (és a 2 Hero is) minimum megérdemelné, nem akaródzik lecserélnem nagyon semmire sem, mivel mindent is tud ami nekem kell.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
FingR86
őstag
válasz jokeph #29166 üzenetére
[A 300-as alaplapokban is működik a Zen 3?]
lehet még a régebbi lap tulajoknak is "szerencséje" lesz végül[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
itt a bios hozzá gyorsan huzd le.
[link][ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
nagyúr
Üdv !
Egyelőre megy a matek, hogy mihez lesz/nem lesz 5xxx támogatás... ha nem kell a pci-e 4.0 és nem sürgős akkor nem feltétlenül (az egyik csúcs X470-es lapod van).Ha sürgős, kell a pci-e 4.0 és tutira akarsz menni akkor igen, érdemes lehet.
Jelenleg milyen CPU-t hajtasz benne ?
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Bossp
addikt
Sziasztok!
Ha az új 5-ös szériában gondolkozom érdemes lenne leváltani az aorus x470 gaming 7 wifi-met egy Giga x570 Gaming X-re? köszi!"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
Chaser
legenda
válasz zitrone88 #29162 üzenetére
kezdők szerencséje ( :
teljesen jó az a pont, hibahatáron belüli, ha többször lefuttatod akkor is pár pötty eltérések vannak multinál
egyébként meg jó sz@r, a 3100 2500-2600 közt megy multiban kisebb oc-val single-ről meg nem beszélünk :d
ha cpu alá akarsz fűteni akkor prime small fft, nem a smallest, az jobban pörköl mint a cb20
vagy avx, de nem feltétlen erőltetném, prime gyorsan dobja ha nem stabil valami_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
zitrone88
aktív tag
válasz Chaser #29161 üzenetére
Hardveraprón vettem Félve írom, hogy sz.ros 40 pénzért, bontatlanul. Az 1080 mellet úgy tűnik, nincs cpu bottleneckem, szóval nyertem egy kis időt pénzt gyűjteni 5000es szériára (meg ezáltal erősebb vga-ra )
Még azt hozzátenném, hogy idáig jutottam időben, mentem volna még lejjebb feszültségben (de persze nem tudjuk, hogy sikerrel e, valószínűleg nem.)
A Clock Tuner nevű alkalmazás először a diagnosztikára kattintva kb 4mp alatt megmondta, hogy bronze sample a proci. Hát nem tudom, hogy egy bronzzal tudnék e ilyen feszültségen operálni. A program által javasolt beállítások ezek voltak:
CCX1: 4525 MHz
CCX2: 4500 MHz
1.325 V feszültséggel
Így 3016 pontot ment a cinebenchcsel (fú de ronda így leírva)
Viszont így még melegnek találtam, Cinebench alatt 73,7 Celsius lett, de Passmark alatt az Extended Instructions (SSE) tesztnél felugrott 94-re. (Mondjuk ennyire még Prime alatt sem megy fel, nem nagyon tudom, mi ez a teszt, de durva...)
Ezért belőttem mindkét ccx-et 45-re, és elkezdtem levándorolni feszben.3016 és 3005 cinebench pont között a különbség nagynak számít, jelzi, hogy kevés a fesz, vagy ez még a pár pötty kategória?
[ Szerkesztve ]
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
Alpi.
addikt
válasz MPowerPH #29101 üzenetére
Sőt, egy sor sub néha-néha többet hozhat, mint a mainek.
Feszek : nálam a Vsoc szinte "érzéketlen 1-200 mhz ram órajel diffire vagy akár cl 12 -re szűkítésre.
Vdd-k annál inkább fontosak pl. egy magasabb fclk stabilizálásánál.
Ram feszt meg lehet veretni, nem gond.
A 4x8 ill. 2x16 Dr, ahogy írtad, a rank interleaving miatt ugyan úgy kéne teljesítsen elvileg. Az, ami 2x sr stick után pluszt ad, mármint a rank interl. Annak meg mindegy, hogy a csatornánként 2 rank egy vagy 2 sticken belül található működés szempontjábol. (Minden ettől való eltérés az "elmélet vs. valóság"-nak köszönhető.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Aida teszteket azért kis fenntartással kezeljétek ! Mármint ha van 1-2 ns diffi latencybe pl., amit simán boostolós vs. fix órajeles setuppal elő tudsz idézni, azon nem érdemes fent akadni.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
arabus
addikt
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
zitrone88
aktív tag
válasz Chaser #29150 üzenetére
Jövök videókkal, bios beállításokkal (természetesen mindent nem csináltam még újra, az egy szombatomba, és egy péntek délutánomba került, másodszor gyorsabb lesz, de nem öt perc ). Gyorsan belőttem a biosban azt, amiről beszéltem, és lefuttattam a passmarkot, meg a cinebenchet multi és single core. Utóbbi multiban 3005 pont lett, single core pedig 524.
Bios és Cine multi
Cine single teszt végeA videók kétszeres sebességre vannak gyorsítva, ennyire nem gyors a rendszer Csak sokat szöszmötöltem a biossal, meg utána lassabban bootolt. Összecsapott videó, de a lényeg benne van most.
Ui.: Ja igen, ha valamit benéztem, és nagyon, mert az nem az a feszültség, amit nézni kell, vagy ilyesmi, akármi, akkor szóljatok, utoljára 3770K-t OC-ztam, azóta csak használtam a végsőkig
[ Szerkesztve ]
-
2thletme2day
őstag
válasz Create. #29153 üzenetére
Nem kell nagy mennyiségre gondolni. Amit tudtam alkoholos kendővel letöröltem de a lábak tövénél egy nagyon minimális mennyiség maradt. Szabad szemmel is csak nagyon nehezen észrevehető mennyiség. De ha esetleg vezetne ez a minimális mennyiség is okozhatnak problémát.
Legközelebb jobban figyelek. Megfogadom a tiéd és Morgyi tanácsát is. Eddig ilyen még nem fordult elő velem. Mondjuk az is igaz, hogy ez az első am4 foglalatos konfigom.
Köszönöm mindkettőnknek a választ.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz 2thletme2day #29151 üzenetére
Mindenképpen el kell távolítani a pasztát, de vezetni nem vezet (ami ugyanúgy gond, mert nem lesz kontakt a láb és a foglalat közt, így valószínűleg el se indul a gép). Egyébként érdemes hűtő levétel előtt mondjuk egy aida-t futtatni, hogy felmelegedjen, így nem ragad hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
2thletme2day
őstag
Üdv
A gyári hűtőn lévő hővezető paszta elektromosan vezető vagy sem? Annyira ráragadt a processzor a hűtő aljára, hogy csak úgy tudtam leszedni, hogy oldalirányban elszúsztattam a processzort. Viszont így meg a proci oldaláról a lábak közé kenődött a paszta. Lehet gond ebből?
-
Chaser
legenda
válasz zitrone88 #29146 üzenetére
úgy valahogy ( :
a 3600-om smt nélkül sem ment jobban, csak kevesebbet evett - ezt inkább a többieknek, tudom hogy a 3500x smt off alapból -
4500@1,19v-on az is csoda hogy bootol egyáltalánszerk:
cb20 pöttyöt nézz kezdetnek, single core-ra 520 körül kell kapnod, pár pötty eltérés lehet
ha több az eltérés, akkor még stabil lehet, de a teljesítményt amit ott hoznia kell azt biztos nem tudja, kevés a fesz[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
zitrone88
aktív tag
Így van, nincs SMT, csak a puszta 6 mag. Ha végre sikerül odáig eljutnom, hogy túlvagyok ezen a jacobi parán, és ELÖLRŐL KEZDEK MINDENT (ugyanis az összes profilom törlődött valahogy a biosból, szóval pötyöghetem be újra a memória időzítéseket, stb...), akkor már csak a tesztelés lenne hátra, és akkor beírom ide, mire jutottam. Egyébként tesztelésre mit javasoltok? Honnan mondhatom azt szinte teljes bizonyossággal, hogy nah, ez így stabil?
-
HSM
félisten
válasz zitrone88 #29144 üzenetére
Van az "advanced" menüben két ellenőrzési lehetőség, én azokat be szoktam kapcsolni, és nálam jól teszi a dolgát, kb. az utolsó bench, ami végül stabil lesz. Főleg memóriánál, a Blend szokott nálam a végső teszt lenni, persze ez könnyen lehet CPU/RAM függő is, kinél melyik teszt dobja leghamarabb ki, ha valami nem jó.
#29145 Chaser : Kicsit kevésnek tűnik nekem is, de a 3500X-en ha jól emlékszem nincs SMT, ami alaposan csökkentheti a magok belső kihasználhatóságát, így szélsőséges helyzetekben a feszültség igényét is.
[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
válasz Chaser #29145 üzenetére
Sok a freki, kevés a fesz? Ha erre gondolsz, akkor igen, én is hitetlenkedek, de még nem kapta meg a hosszú prime tesztet, csak használtam valamennyit, meg benchmarkoltam. Szóval vagy instabil, és később derül ez ki, vagy nyertem a silicone lotteryn.
-
zitrone88
aktív tag
Köszi, Help-About szerint ugyanez a verzió, de ez a Clock Tuner programhoz volt csomagolva, és valahogy egész más. Két worker fut, és valami Jacobi Error Check cucc fut le, ami kiírja a fenti dolgokat... Amit te küldtél, több workert futtat, és nyomát sem találom ennek a Jacobinak... Sajnos azon felül, hogy elindítom ezt a programot, hogy gyilkolja a procit úgy, ahogy van, full nem értek hozzá.... És most nem tudom, aggódjak e, vagy folytassam áldásos tevékenységem a te verzióddal?
-
HSM
félisten
válasz scream #29139 üzenetére
Ez egyébként kicsit lottó is, mennyire passzol össze az adott CPU kupakja és az adott hűtő alja. Amúgy a régebbi hűtőket vagy minimálisan domborúra (középen volt a CPU, oda kellett a legjobb kontakt), vagy tükörsimára csinálták, AM4-re nyilván utóbbi tűnik szerencsésebbnek.
#29141 scream : Nagyjából amúgy nálam is hasonló hőfokok vannak az Alpenföhn Matterhorn Pure-al, aminek szép tükörsima gyárilag políros az alja [link] , Prime95 Small FFT átlag 85, max 88 [link] (ez még a régi memóriakitemmel) , Cinebench R20 kb. 70-ig megy fel (maga a hűtő közben jég hideg). Paszta nálam egy pár éves tubusból MX4, ráadásul kicsit több a kelleténél. Nálam 4egész pontosan ,2Ghz és ~1,23V.
#29142 zitrone88 : Nem írtad, melyik verzió... Nálam ez jól működik a 3600-al, nem csinál hasonlókat, esetleg próbáld ki ezzel: [link] .
[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
Sziasztok,
Nem tudom, hova forduljak, tuningos csoport nemigen pörög, hirtelen, amit végig tudtam nyálazni fórumon és google-on, az vagy a nagy semmi volt, vagy nem értem.
Vettem a múlt héten egy B550 Tomahawkot és bele egy 3500X procit, 4000mhz CL18-as 2x8GB B-Die ramokkal.
A ramokat belőttem 3800mhz-re, cl16-os időzítéssel, sok finomhangolással, a fabric clockot 1900mhz-re, a 3500X-et all core 4,5ghz-re, és így elszaladgált, úgy tűnik, stabilan mindössze 1,190V feszültséggel, offset voltage-el beállítva (offset voltage + 0,90V).Elkezdtem futtatni a Prime95-öt, ami kiírkálja a következő dolgokat: Possible hardware errors have occurred during the test! 10 ROUNDOFF > 0.4
results.txt-ből:
[Mon Nov 09 16:28:00 2020]
Iteration: 19981/61092979, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Continuing from last save file.
Iteration: 36640/61092953, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Iteration: 20084/61092979, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Iteration: 21437/61092979, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Iteration: 34206/61092953, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Iteration: 20207/61092979, Possible error: round off (0.4964209939) > 0.42188
Iteration: 32453/61092953, Possible error: round off (0.4999505852) > 0.42188
Iteration: 20175/61092979, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Iteration: 20787/61092979, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Iteration: 35884/61092953, Possible error: round off (0.5) > 0.42188
Continuing from last save file.Visszaállítottam a biost defaultra, és úgy is kiírja, default bios + XMP-vel is kiírja, csak a ram-fabric tuninggal is kiírja, szóval kb mindenhogyan.
Igazából az érdekelne, hogy mit jelent ez az egész.... Félek
Köszönöm előre is!
Ui.: Plusz adalék, hogy default biossal már nem indul el a HWMONITOR és a CPUID program..... Utóbbi 70%-ig jut a betöltéssel, előbbi csak fehér ablak... A stabilnak tűnő OC alatt ezek minden gond nélkül indultak. Update: most elindultak, de sokkal lassabban, mint OC-val.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz South Velen #29126 üzenetére
Most futtattam pár tesztet, nálam 4.25@1.2V small fft 79-82 fok, C15 65-67 fok, C20 67 fok.
-
scream
veterán
Azon már túl vagyunk, hogy a kis hőátadófelület probléma - legalábbis én már túllendültem és elfogadtam, hogy ez ilyen.
Amire én igyekeztem reflektálni az az, hogy az itt látottak alapján DR4 és DR4 között is egész nagy tud lenni a különbség - talp minőség - és esetlegesen olyan hűtőn ahol jobb a talp ott a kis hőátadó felületen is jobban megy át, ami át tud.
-
MPowerPH
félisten
válasz -FreaK- #29135 üzenetére
Latency a rosszabb idozitesek miatt magas. Azert itt alaphangon van egy CL4 -es kulonbseg, a tobbirol nem is beszelve.
OCUK-n is linkeltek paran 2 CCD -s CPU -val teszteket, es azokkal az R/W/C joval magasabb, a latency meg ugyan az, ha ugyan olyan ramok ugyan olyan beallitasokkal mennek.Ha en is csak betoltenem az XMP -t, es mindent auton hagyva feltolnam a frekvenciat, akkor kb. nekem is itt lenne a latency. Pontosabban azt hiszem mar neztem ugy, olyan 65ns korul volt.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Yany
addikt
válasz CJ4567 #29133 üzenetére
Az a baj, hogy nincs időm kitapasztalni, munkára használom a gépet, nekem már ez is szép eredmény, hogy végre1:1-ben mennek a ramok az fclk-val 1900-on. Amúgy B-die. 3600CL17 G.SKiLL Trident Z RGB 2x16GB dual rank. (bezony, most ez az új hívószó és ettől lesz nagy...)
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Chaser
legenda
válasz blendész #29129 üzenetére
nézd meg a b3 talpát - pl bankkártyával, erős fény mellett -, én a fekete b3-mal lukra futottam nem kicsit
gyorsan mókázik teszt indítása után a gép?
én azért elgondolkoznék egy ilyen döghöz egy ninja 5-ön, alzán 21-22e ft_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
blendész
tag
Sziasztok!
Egy B550 Tomahawkon csücsül egy 3900x Brocken 3-al hűtve. A problémám, hogy Aida64 rendszerstabilitás-tesztnél túl magas cpu hőmérsékltre hivatkozva újraindítja a gépet. (93-96 fokos tüskék, 89-92 fokos átlag.) CPU miner programnál is 5-10 perc után random újraindulások vannak néha, pedig "csak" 80-83 fok a kijelzett cpu hő. Nem akarok bányászni, csak tesztnek raktam fel, de rendert fog kapni a gép, szóval kéne a stabilitás.
A legújabb bios van fent, teljesen alap beállításokkal, csak a 2x16 giga Crucial Ballistic 3600 cli16 ramot állítottam a tudásának megfelelő és előre beállított xmp-profilra (3600, 16-18-18-38 értékek), az alap 2666Mhz-ről. Tudnátok segíteni ajánlott beállítással, tippekkel egy teljesen új Ryzen tulajnak?www.meszlenyiandras.com
-
scream
veterán
válasz South Velen #29126 üzenetére
Az asztal egyenes?
Köszi az infókat, gondolkozom, hogy merre váltsak - vagy kell-e/érdemes-e váltani - 3600-ról, de jó tudni, hogy azért nem kell kétségbeesnem tőle - a kifogott DR4 minősége miatt.
Igazából azt tudom elképzelni, hogy ott, ahol jobb hőfokok születnek azoknál jobb a talpa a hűtőknek, meg van a defektes - mint az enyém.
-
South Velen
addikt
válasz scream #29124 üzenetére
Köszi.
Közben megjött a DR4, be is raktam.
Ami paszta jött hozzá, az kezelhetetlen volt, úgyhogy valami kommersz CM pasztát kapott amit itthon találtam .
A Cylon 4-gyel így idle kb egy szinten van, de terhelés alatt 4-5 fokkal jobb a DR4.
Viszont ennek nincs motorhangja, szóval megérte, pláne így 13k-értMost 4200 allcore-t (1,24V) tesztelek és small fft 72-79 körül van a 3800X. Ez nem olyan rossz, de nem is egy 21 ezres hűtőhöz méltó.
Ezt a Cylon 4 80-85 fok, a Wraith Prism 82-87 fok körül tudta.Simán lehet, hogy nagy a minőségi szórás a DR4-ek talpát illetően és az egyes példányok közt jó pár fok eltérés is lehet. Szemre simának láttam a talpát, de asztalra letéve mintha lett volna egy kis mozgása.
[ Szerkesztve ]
-
FingR86
őstag
válasz GIORGIONE76 #29123 üzenetére
köszi, és neked is Mumee.
meg is van a délutáni olvasni való -
scream
veterán
válasz South Velen #29094 üzenetére
Teljesen idle 31-32 fok körül van, netezéssel volt ~3 óra alatt az avg 39 fok körül és utána új mérési eredménnyel a 2 óra játék (1:40 volt kb valós in-game).
Nekem is az a benyomásom, hogy a DR4 nem a legjobb a Zen2-höz (azt azért sajnálom, hogy így nem is igazán tudom kitapasztalni, hogy mit is tud valójában a hűtő), de ezekkel az értékekkel már ki tudok békülni - esélyesen sokkal alacsonyabbra amúgy sem tudná semmi tornászni - max az all core terhelés melletti értékeket, de ugye azt is csak bizonyos keretek között.
-
pckownz
őstag
Sziasztok, MSI B450 Gaming Plus Max -ba szeretnek egy 3900X -et tenni. MSI szerint nem lesz vele gond, ez valoban igy van?
Semmi manual OC, illetve egy AFBrocken3 kerul ra. -
-FreaK-
veterán
válasz arabus #29107 üzenetére
Tudom, már sokszor volt ilyen kimondottan ajánlott bios. Azonban azon nem tud segíteni, ha az IMC nem képes 1800 fclk fölé menni, márpedig az enyém nem képes. Ennek már nekifutottunk párszor, nézd vissza a hozzászólásaimat a topicban..
A memory training javulása akkor segíthet (szerintem), ha a RAM nem bírja, de itt nem erről van szó.Az pedig hogy neked simán indul az 1900 (ahogy sokaknak), nem jelenti azt, hogy mindenkinek.
Személyeskedést meg mellőzd kérlek a jövőben.
Köszönöm! Azért elég durva a különbség, nem? mondjuk a tiéd ha jó sejtem all-core OC 4500Mhz-en megy, enyém csak PBO, de még így is durva.
[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
válasz FingR86 #29114 üzenetére
Ezt sem igazolni sem cáfolni nem tudom.
VDDP-t nem jellemző, hogy piszkálni kell hisz órajel függő.
Legtöbb embernek 0,9V és többet hozzá se kell nyúlni. (3200mhz-4000mhz)
4-4,2ghz körül kellhet feljebb állítani meg 3ghz alatt lentebb vagy fentebb.MPowerPH : Amúgy csak trollkodtam, a másik topikban lefárasztottak sry.
[ Szerkesztve ]
-
FingR86
őstag
lehetne egy olyan kérésem, hogy ezeket a legfontosabb, szinte napi szinten használt, emlegetett rövidítéseket leírná valaki egy helyre mi mit jelent ? mire van kitalálva.
főleg azokra gondolok amik zen timings-ben vannak. vddp, vddg, GDM meg a többi is jöhetne sorban kinek mi jut eszébe és fontosnak tartja.[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
válasz -FreaK- #29086 üzenetére
hidd el nem rosszat akartam neked.
az hogy a redditen mit irkálnak egy dolog,persze oda szokták irni ha jól működik akkor nem kell frissiteni.
bár most kimondottan ajánlott mert javitottak indulásnál a memory trainingen.
amugy meg tapasztalatból irtam két modullal simán indul az 1900if.
némi oc-val is.
de ha fafej vagy nem tudok segiteni.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
MPowerPH
félisten
válasz wwenigma #29098 üzenetére
Szerintem azzal nem losz melle, latod, hogy mukodo dolog. Akinek mar van egy jofajta 2x8GB, azt folos eladni. Azok a Patiotok meg B-Die mercevel nem is dragak.
RECSKA: Mondjuk nem csak a CL szamit, de egy atlag usernek annyira folosleges a sok sok nagyon szuk sub... Es igen, joval olcsobb alternativak vannak, bar a feszultseget akkor nem emlegetnem, ha az nem szamit. Az akkor maradjon mem chip fuggo. Nekem nagyon tetszenek pl. az Alpi fele Nyanya IC -s modulok. Abbol 4db, elegge jol hangzik.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest