Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
senior tag
válasz
galaktikus #31197 üzenetére
Én tegnap előtt pattintottam össze a gépet, az alaplap már két hete megjött, az említett b550 toma. Na azon is valami nyár eleji bios volt. Amúgy nem nagyon értem, az internet korában miért akkora para a bios frissités. Rákeresel a [lyoutubeon] és amint látod ez egy 1:39 hosszú videó. Annak is a fele reklám.. Szóval nem egy atomfizika. Az előző asus alaplapomnál meg még egyszerübb volt, ott pl biosbol is tudtam neten keresztűl frissiteni, tényleg 2 kattintással..
-
South Velen
addikt
válasz
galaktikus #31197 üzenetére
Én pár napja vettem, ezen még olyan BIOS van, amibe nem megy bele.
és nem is merem frissíteniDe ez változó, attól függ, épp mikor gyártották azt a lapot amit épp akkor megveszel.. de esélyes hogy még nem fogja tudni.
Egyébként a lapcserével természetesen meg is szűnt a korábban említett problémám, mostmár biztosan hibás volt a fosrock. #asrock #neveragain
-
galaktikus
aktív tag
Sziasztok!
Az MSI B550 Tomahawkba belemegy 'natívan' az 5600x? Vagyis bios frissítés kell hozzá? Az alaplap most lett nemrég vásárolva. Köszönöm a választ!
-
Trebron09
őstag
válasz
hokuszpk #31195 üzenetére
Oké
Most kikapcsoltam, tényleg trükkös az asrock ott ahol mondtad az AMD Overclock menüben írtam be 1223mV-ot a cpu-nak a többi oldalon auto-n hagytam a cpu/soc videt meg a feszültség értékeket csak a többit (PLL, DRAM, VDDP, VPPM) fixáltam.
Itt már lement fél óra prime:Így egyelőre stabilnak tűnik csak ugye nincs boost, max 3,6Ghz-en alapon megy de már ez is jobb mint az 1,47V core. Remélem az a beállítás nem a "kijelzést" írja át amit a programok vissza adnak..
-
fairi
őstag
válasz
Trebron09 #31185 üzenetére
PBO esetén lehet spike. Mikor egy szálon turbot hoz létre akkor ilyen extrém feszültségérték érték lesz belőle, meg pár alaplap gyártó Oc-ja igy teszi fürgébbé CPU-t. Garancia időn belül biztos elviseli, pár secig ilyen magas, utána leszabályoz. Fix magas értéke esete teszi tönkre a szilikont. 6-7 év múlva mi lesz kit érdekel, veszel újabbat.
Kb azt találom 1.3V fix érték magas terhelés esetén
és 1.47 kis terhelés alatt.Mindenki mást mond, vki hagyja az 1.5V feletti kiugrásokat, vki akadályozza. Kb 3-4 év múlva derül ki okoz-e valódi bajt.
-
Alpi.
addikt
[Azt hiszem, ez mutatja, mennyire kínlódik Amd cpuval a játék, illetve azt is, hogy kb. mennyire nem a "végtelen" szálra skálázó típus]
Közben tesztelgettem ezt-azt és igen, ha biosba kikapcsolom a CPPC-t, máris szépen egyenletesen osztja a magok közt a feladatot és instant megjelenik az SMT is, de mivel egyszerűen olyan kicsi a cpu load (20% körül) önmagában a task manager, értelem szerűen az 1 szál / magot preferálja, de a változás nem kérdéses. Úgyhogy a CP2077-nél látott SMT hiány a preferált magos működés. -
fairi
őstag
Nem jelent sokat, léghűtéssel elért eredményeket nem küldik be. 3800xt-vel elérhető a 4.6 Ghz is, te példányoddal biztosan, ha nem pánikolsz a feszültség miatt. 1.375V vagy 1.4V és hagy szóljon. szilícium élettartamnak nem tesz jót, vagyis csak screenshotig hazsnálatos.
-
ati3x
senior tag
Találtam egy [llistát] . Ezek szerint simán be meg tudnám célozni a 3. helyig bármit. 4450-en 1.275 voltnál volt 4 mérésem. Szerintem 1.3, 1.32v nál már stabil lenne. A 2 mérés eredménye 5331,5292,5362,5336 volt. Ha nagyon tolnám neki tuti meglenne az 5400..
-
-
fairi
őstag
"róbálgattan lassan lefelé lépegetni, de nem akartam 1.25 volt fölé menni."'
1.3V el lehet menni, ha picit feljebb 4.5 Ghz össze fog jönni. egyik CCX is lehet még feljebb nyomható fesznövelés nélkül.
1.325V mentem, de mikor prime95 elindul feszültség 1.3V alá esik.
ha egyik CCX nem nyomod feljebb akkor egyszálas teljesítményt vesztesz.
az hűteni fogja, 12 magos procit 160W-nél is biztonságba tartja. -
N_A_S
veterán
Üdv! Összeállt az "új konfig"
R5 3500X + Wraith Prism RGB
X470 AORUS ULTRA GAMING
G.Skill AEGIS 16GB 3200MHz kitMajd valószínűleg jövök kérdezni OC-val kapcsolatban, de igyekszem keresőből is tájékozódni azért!
-
ati3x
senior tag
Igazából nem futtattam le. Vagyis délelőtt igen, de 4 óra futás itán lelőttem. Mert már csak 0.3v-ot adott a procinak. Gondolom nem jól állítottam be. Mert csak délután csekkoltam step by step mit kell belőni. Pl biost is kellett frissitenem. Na mindegy, legalább kaptam egy nagyjáboli határt, hogy meddig tolhatom. Innét kezdve elkezdtem 4.2 ről 100 Mhz ként fellépkedni. Semmi varázslat, hagytam az llc-3-on, ugye Msi laphoz ezt ajánlja. (Mag 550 toma). Simán all-core, feszkónak meg 1.25-öt. 4400 után már csak 4450-et tárcsáztam be, de 10 másodperc után megfeküdt a cb20. Próbálgattan lassan lefelé lépegetni, de nem akartam 1.25 volt fölé menni. Még úgy sem, hogy egy noktua d15-öt pattintottam rà, igaz csak 1 ventivel. Szóval úgy tűnik, maradok a 4.4 Ghz-nél. A cb 20-at 10-12x lefuttattam egymás után. A proci max 73 fokos, de még nyitva a ház. Szerintem zárt háznál sem megy majd nagyon feljebb, mert egy silverstone ft02-ben van. A cb most olyan 5300-as átlagot ad, 508-at single core ban. A memokria hangolás majd most jön 3200-es corsair cl16 sima xmp profillal. Most fogom finomítani, ha lehet.
-
Alpi.
addikt
Semmi gyilkolás nincs benne. Ha megy, megy könnyedén. Úgy értem nem kell feszt emelni, stb.
Ha nem, akkor meg nem fog, bármit is csinálsz. Laphoz (bioshoz) kb. a postig van köze. Ha az inicializálás sikeres, onnantol a cpun belüli dolgok érintettek csak. Jellemzően egyébként ha indul, nem is lesz gond. -
fairi
őstag
Ryzen az alapot mutatja, vagyis 1.37 V megy, de 4.45 Ghz alacsonyabb feszültségen is stabil lehet. 1 órás prime a legvégén kell majd, tényleg stabil 4.45Ghz 1.25V-on. Lehet manuálisan majd korrigálnod kell.
"Szóval lehet hogy kicsiptem egy faja procit??"
diagnosztika mit irt, gold vagy platina rangot adott? -
Chaser
legenda
infinity fabric órajelét hwinfon kívül kijelző más sw?
mert az nagyon "nem esik kezemre" -
Trebron09
őstag
Vissza raktam most autora mindent, mert ilyet lőtt a hwinfo megnyitása után közvetlenül:
Valamit biztos elrontottam, de az LLC-t is direkt középre raktam hogy ne adjon sokat neki terheléskor.
Aida ezen beállítások előtt írt vCore-ra 2V fölött is. utána kifagyott. de akkor már nem is működne a cpu nemDe most se jobb mert így auton 0,92 és 1,47V között ugrál a fesz.
-
Alpi.
addikt
De nézd meg a Cinebench-et. Ott is ugyan az a séma, mint bárhol máshol.
Nem "intelligens", nem képes mérlegelni, hogy mit hova rakjon, csaupán súlyozni tud és azzal meg úgy dolgozik, hogy egy bizonyos, vállalható szintig megpróbálja kissebb csoporton belül tartani a feladatokat, ami Ryzeneknél CCX, CCD-n belüli kommunikációt jelent. Legábbis eltolódik abba az irányba.
Egyébként kíváncsi lennék, van-e bármi különbség a patch-elt, illetve egy kikapcsolt preferált magos (CPPC disabled) rendszer közt. Szerintem nincs, mivel kb. az történik a patch után. -
ati3x
senior tag
Kösz a tippet. Leszedtem ezt a progit. Beállítottam mindent, ahogy a leírásban van. Már lassan 3 órája gyötri a gépet. Most a logban azt írja, hogy a 23. Körnél jár. Mindegyik ccx (ugye 3800x) 4450Mhz van, 1250mV... mondjuk Ez egy kicsit fura, mert a ryzen master párhuzamosan fut, és az csak 4200 Mhz-ir, igaz 1.37v-al. Szóval lehet hogy kicsiptem egy faja procit??
-
HSM
félisten
A 3100-ason nem tudjuk, hogyan működne, mivel a linkelt tesztben egy 3950X-et kapcsolgattak, azon esélyesebb, hogy 3300X-et "szimuláltak".
A 3600-asokon pedig már csak ~10% a különbség.#31141 Alpi. : "és 2 mag folyamatosan, elég komolyan 2 szálas SMT terheléssel megy"
Igen ám, de a TPU-s kódrészlet alapján nem a játék használja azokat, hanem más. Pl. a grafikus driver, vagy bármi más, ami erőforrást igényel. Ez az ütemező normál működése, ha fut pl. egy 8 magoson egy 8 szálas alkalmazás, akkor azokat teljesítménycentrikus mód esetén elosztja a fizikai magokra, és ami ezen felül jön folyamat, csak az kerül a logikaiakra. -
nexwo
őstag
válasz
RudiLicenc #31147 üzenetére
Akkor ingyen Zen 2 jön hozzá? vagy hogy kapcsolódik a téma ideKorrigálva -
Rossz topik, sorry...
-
Alpi.
addikt
Aki nem akar baszakodni ezzel, annak bedobok pár linket, aztán eldönti mindenki, hogy lát-e hasonló mintát vagy ez boszorkány.
[Cinebench 16 - 8 - 4 -2 szálon win task cheduler Ryzen optimalizációja után]
Mint látható ahogy nő a cpu load, egyre kevésbé látványos.
[Ominózus CP2077, a "bugos" SMT-vel] Érdekes, 8 magos cpummal 2 mag nem bugos....[Gta 5 high fps teszt] Jóval nagyobb cpu load, nem is látványos a dolog, de ha jobban figyelitek, itt is jelen van ugyan az. Legkegyszerübb a 2 legjobb magon megfigyelni. Azok egyértelműen magasabb, folyamatosan 2 szálas terhelést kapnak. (sry a minőségért, ezt találtam most csak)
[És még egy CRPR név, a Witcher 3] Ez még a CP2077-nél is cpu kímélőbb, de a hasonlóság vitathatatlan ! Ez is bugos.
-
Alpi.
addikt
Valójában ez a normál scheduler működés Amd-re...
Ezért vártunk annyit bazz', hogy aztán vissza írjuk Intelre hex.editor-ral, amikor végre életképes... Nevetnem kéne, de nem megy...
Látszik is a 2 CCX-es. 12 ill. 16 magos eredményeken, miért volt annyira szükség erre.
a CDPR a cpu típusát adhatta volna meg tévesen, a win scheduler aztán részben az alapján teszi a dolgát. A feladatokat magokhoz, aztán szálakhoz rendelni játék szinten teljesen fölösleges és értelmetlen brutális plusz munka lenne.
Egyébként meg szó sincs az SMT hiányáról... Legalábbis én direkt megnéztem, miután olvastam és 2 mag folyamatosan, elég komolyan 2 szálas SMT terheléssel megy. A többin valóban elég ritka. Pont ahogy kell történnie. Az, hogy a játék kevésbé terheli a cpukat, mint sok mai cím, az eredményezte, hogy itt érte tetten valami szemfüles user !
[Ez jutott eszembe erről]
Egyébként mindenki megnézheti otthon a gépén, hogy néz ki a boszorkány. Cinebench-et és egy Hwinfot vagy a task manager is jó nyissátok meg és az advanced fülön rakjátok 8 szálra. (vagy ahány magos a cputok. A 3800X-emnél ez 8) Indítás, aztán nézzétek meg, hány magon és milyen SMT beállítással osztja ki a szálakat ! Ott lesz a boszorkány !!
Kb. mindenki azt mondaná, hogy minden mag 1 szálat fog kapni, de nem ez lesz !
Ez ugyan az a mechanizmus, ami miatt az 1 szálas Cb 2 magon belül fut és láss csodát, sokkal több pontot eredményez, mintha végig ugrálgatna az összesen. -
Chaser
legenda
válasz
Trebron09 #31139 üzenetére
nem tudom a te biosod hogy "értelmez"
az enyémnél 0 az alapérték, és alulra/felülre vannak lépcsőzetes +/- feszek, de nem konkrét értékek, pl 1,25v, hanem +12, 14, 20 stb mv
illetve van ahol van auto, azt azért rakom át nullára, ne akarjon kitalálni az alaptól eltérőt
ha jól látom nálad a vid-et kell átírni a kívánt értékre - persze ha engei, és az nem csak egy kijelzés a vid értékére - -
-
PuMbA
titán
Azért nem 1 db CPU, mert 3100, 3300X, 3600, 3600X, 5600X-en is kapsz látható plusz teljesítményt, illetve gondolom az előző generációs Zenekkel is. Ha pedig megnézed az eladási adatokat, akkor ezekből van több eladott, mint 12 vagy 16 magos CPU-kból, szóval jól megszívatták a nép nagy részét, de a januári patch-ben biztosan javítva lesz
-
Trebron09
őstag
Még egy hülye kérdés... ha most én fix fesz. értéket akarok megadni a cpu-nak akkor azt itt kell megadnom és lentebb a feszültség értékeknél auto-ra rakni a cpu-nál vagy mind a két helyen hasonló értéket írjak be vagy pedig elég csak itt lent átállítanom fixre és úgy beírni az értéket fent meg marad a gyári 1,1V Vid
-
Chaser
legenda
cpuz-nél az uncore az if lenne? az 1800-on megy
ram is 1800-on
fsb:dram arány viszont 3:54
bios-ban az if-et lehet külön állítani 3000mhz-ig, így 1800-at állítottam be
xfr meg egyéb hülyeség is van, csak ezek kicsit eldugva, azért nem rémlettek -
wwenigma
Jómunkásember
Irhattak volna olyan kódot hogy majd 2030-ban az adott procihoz való idealis modon mukodjon.
Ejnye AMD, pfhejjjj.
Gyakorlatilag az SMT-t nem hasznalja ki és 8 szálig skálázódik, elhiszem hogy Intelnél nem sokat dob a HT és ugye regebbieken a tiltás is biztonsagi problemak miatt javasolt de ez AMD... -
Trebron09
őstag
Igen át fogom állítani fixre, mert azt gondoltam hogy majd üresben leveszi 1,1V körülre azért raktam offsetre, de így akkor mindegy mert elvileg mindig 1,23V-ot kap a cpu. LLC5 a leggyengébb a lapon de az a SoC-nak az LLC-je procinak a közepes Level3-ast állítottam be. Akkor elvileg megy nálam a C-states mivel Ryzen masterben lemegy 5-600Mhz-ig is a proci órajele.
-
HSM
félisten
2017-ben nem tudtak volna olyan kódot írni GPUOpen-be, hogy ha nem Bulldózert talál, akkor AMD-n is használjon minden logikai szálat? Dehogynem.
Egyébként az első Zen 2017-ben jelent meg, azaz már évekkel korábban tudniuk kellett, kb. milyen felépítésű csip fog jönni, lett volna idejük felkészülni rá.#31131beef : Ha megnézed #31118 Erdei88 által linkelt eredményeket, jelentős előnyt egyedül a 4/8-as Ryzen szerez ebből, míg a drágább, 12 és 16 magos példányok lassulnak.
Tehát még az is lehet, hogy ránéztek, és így találták jónak... Gyakorlatilag egy CPU kedvéért nem érdemes különösebben belenyúlni a kódba. -
-
HSM
félisten
válasz
CJ4567 #31105 üzenetére
Szépen dobtak rajta a memóriák, és a 4,3Ghz is. Megéri vele kicsit foglalkozni.
#31118 Erdei88 : Látod, árnyaltabb azért annál a kép, mint amikről az első beszámolók szóltak, alaposabban ki kellett tesztelni, éppen ahogy írtam [link] .
#31119 PuMbA : "CD Projekt RED béééénaaaa, még mindig."
Ebben egyébként az a vicc, hogy elvileg az AMD 2017-es GPUOpen pszeudo-kódját használták eldönteni, hány szálat használjon [link] .Így még mindig nem győztél meg, hogy kik is voltak a "bénák" valójában.
Főleg így kérdéses a dolog, hogy hol jobb lenne a több szál használata, hol rosszabb.
#31123 Trebron09 : Nem volt időm alaposabban átnézni, de első ránézésre a legfontosabb dolgok rendben lévőnek tűnnek. Mondjuk offset helyett én tuti fixen beállítottam volna, amit látni szeretnék VCORE, az LLC5 pedig nem tudom, a Taichi lapon pontosan mit jelent. Én alacsony LLC-t preferálok.
Ha megy a C-states akkor elvileg áramtalanítja a nem használt magokat. Ha működik, a Ryzen Master is szépen jelzi, hogy alszanak, ha hagyják őket.
Egyébként nekem is minden fix 4,2Ghz-et jelez vissza, de nem nőtt ettől a fogyasztás, sőt, az üresjárat kivételével csökkent, ahogy ki is mértem [link] . -
Chaser
legenda
válasz
hokuszpk #31124 üzenetére
igen, brand, van ssd-m is crucial micron nand-dal
CJ4567
akkor bmérgelem magam ( : elvileg mindegy hogy fekete vagy fehér, ez fehér crucial
majd visszanézek kinél hogy volt, 3600-ot legalább pöccre megette, nem is melegszik blend alatt
ha cl14-et v 15-öt tudná igazából nekem mindegy milyen die -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Trebron09 #31123 üzenetére
"Azt hogyan lehet elérni hogy alapjáraton levegye az órajelet és esetleg a feszültséget? Mit kell ki vagy bekapcsolni a biosban? C-States? C'n'Q? PBO?"
már nincs CNQ, felesleges. a Windows power planban a min. cpu teljesitmenyt vedd le, illetve ne futtass a hatterben olyan folyamatokat, amik feleslegesen feltekerik a cput. PL : A-Tuning.
es az ugyvan, hogy a Ryzen master tudja jol.
-
Trebron09
őstag
Ha valakinek van kedve/szabadideje rápillantana ezekre a fesz. értékekre hogy jók-e? (Cél egyelőre a stabil biztonságos működés azért van alapon a memória is még.)
Köszi!
[kép]
[kép]Azt hogyan lehet elérni hogy alapjáraton levegye az órajelet és esetleg a feszültséget? Mit kell ki vagy bekapcsolni a biosban? C-States? C'n'Q? PBO?
Vagyis inkább úgy kérdezem hogy mindenhol 4,1Ghz-et ír amit beállítottam neki de a Ryzen master alacsonyabb órajeleket ír hogy van ez?
-
Chaser
legenda
cpuz azt mondja modul gyártó a crucial, dram gyártó amicron
ez akkor micron e-die? és ha igen jobb/rosszabb mint asamsung b-die?
itt van a b450m s2h lap - harmadik ( : -, rosszul emlékeztem, van pbo is
ram pöccre ment 3600@cl16
if most nem 1:1-ben, az nem tudom mért van, defaulton úgy ment, belepiszkáltam finomhangolásba -
Alpi.
addikt
válasz
Erdei88 #31118 üzenetére
Pont ezt mondtam tegnap. Vagyis gyanítottam, de úgy néz ki annyira nem is volt f@xság.
Hogy ez nem hiba, hanem a preferált magok menti működési séma. Az, hogy nem osztja el az üsszes szálra, az nem véletlen. Tessék.
3950X már láthatóan meg van szoptatva ha nem próbálja kevesebb magon tartani a terhelést. Igazábol ahogy 2 Ccx-re lépünk már láthatóan ront. Emiatt van a preferált magos rendszer.... Mert jobban működik az esetek nagy többségében.
Nyílván lesz, akinél hoz, de azért azt is meg kell értenünk, hogy ha csak egy féle sémát lehet kitalálni, akkor azért nem várható el 100%-os optimalizáció. Főleg, hogy ez se ment hamar Windows oldalról.Most végre megy, erre patch-elünk ellene.
-
Alpi.
addikt
válasz
CJ4567 #31117 üzenetére
Igen, ha van egy "megnyugtató" erőtartalék, az mindenképp folyamatosabb frame time fele mozdít, miközben az átlag értékek változatlanok is lehetnek, mégis sokkal jobb, frissebb érzetet (is) kaphatunk a végén. Ezek azok a dolgok, amiket nem lehet megtudni a tesztekből. És gyanítom pont emiatt volt sokunknak "aztaq" érzés látni a Zen2-t az előző genes cpu után.
Gyanítom egyébként, hogy a ram tuning is hordoz egy ilyesmi, rejtett pluszt, persze nem ekkora mértékűt, mint a cpuk közti generációk, de pont a fentebb taglalt legrosszabb helyzetekben kell, hogy előnye legyen, illetve az erőtartalékra is jó hatással van, ami szintén a szép, folyamatos értékek fele mozdít.
Én mai napig emlékszem, hogy el voltam hűlve a 3600-ostól a 2600 után. Kb. mindenki hülyének nézett, de aki szintén cserélt, hasonlóan elégedett volt. -
PuMbA
titán
válasz
Erdei88 #31118 üzenetére
Kevesebb magos SMT-s procikon, azaz 4 és 6 magon faszán működik
3100-at és 3300X-et úgy megdobja, mintha új procit vennél. 8 mag már elég SMT nélkül a játéknak. CD Projekt RED béééénaaaa, még mindig.
Alpi.: Zen+-tól senki sem volt elájulva játék teszteknél anno. Zen 2-t már játékra is jónak mondták.
-
Erdei88
veterán
-
CJ4567
nagyúr
Én pont azt vettem észre először, amikor a 2600-ról a 3600-ra váltottam, hogy még GPU limites helyzetekben is folyamatosabbak a játékok, pedig az átlag FPS nem változott sokat.
CP2077 nálam medium grafikán 40-60FPS között fut, húzott 1070-el, általában 45-50 körül. Lehetne jobb is, viszont elég szépen néz ki, és nem egy gyors játékmenetű játékról van szó. -
Alpi.
addikt
válasz
BerserkGuts #31115 üzenetére
Igen, de azért a frame timeok max., min. értéke is információt hordoz.
Lehet látni többek közt, hogy mi határozza meg a minimum fps értéket és ha azokon a pontokon a proci a vga alatt van, akkor opció egy kis ram oc, stb. Össz képkocka számba nem lesz nagy diffi, de ha a minimumok javulnak, az sok esetben érezhetően javít a játékélményen.
Szerencsére egyre több jó 3D engine-t lehet látni, amik nagyon szép, egyenletes értékeket hoznak.
CP2077 pl. kifejezetten jó érzetet ad alacsonyabb fps mellett is, ami nekem speciel nagy öröm, mivel a 980 Ti nem nevezhető már fiatalnak, mégsem kell különösebben beáldozni a látványbol, azért, hogy magasabb fps-t kapjak. Rengeteg panaszt olvasni mindenhol a gépigényről, de én nagyon kellemeset csalódtam. Rosszabbra számítottam az én konfigommal. -
Alpi.
addikt
válasz
CJ4567 #31113 üzenetére
Az ok, Tomb Raider benchmark is ilyen. Frame time-okat néz, ami pont emiatt is, jobban mutatja a viszonyokat, mint a "hagyományos" kimeneti fps. Meg nem beszélve, hogy nézi a cpu és a vga render képességeit és így lehet látni az ilyeneket, mint Nálad is pl., hogy mit okoz(na) egy erősebb ram setup.
Az lehet, hogy 144-re rak egy limitert, az ok. Vsync-nél egyébként 1000x jobb egy sima fps limiter pont a frame time-ok miatt. Limiterrel alacsonyabb marad a frame time míg vsync ha határon van, botrányosan rossz tud lenni. Látványra is. -
Alpi.
addikt
válasz
CJ4567 #31108 üzenetére
Ez nem vsync sztem. Ez valami adaptiv sync-nek tűnik. Legalábbis vsync ha beesik a beállított freki alá azt nem ilyen szépen teszi. Általában legalábbis.
Igen, azt látni egyértelműen, hogy jobb ramokkal nyílik út magasabb fpsek fele. Biztos, hogy van olyan játék, olyan helyzet, ahol az erre érzékeny emberek éreznének is különbséget még ha az fps ugyan annyit is mutat, a rendszer "plusz tartaléka" direktebbé teheti. Akár. De én ehhez hülye vagyok. Nincs hozzá érzékem vagy nemtom'. Azt észrevettem, hogy biosba nagyon fos érzet az egér, mikor anno egyszer kipróbáltam, azóta sem kívánom megismételni, de játékokban én elvagyok ha már 2 számjegyü az fps-em.
Más meg sokkot kap ha beesik 50-60 -ra.
Szóval ez nekem sci-fi. Elhiszem, elfogadom, hogy nagy különbség van, de számomra eddig majdhogynem láthatatlan.
-
CJ4567
nagyúr
A CPU rendert nézd, az szépen felment.
Viszont abba gondolj bele, hogy a 1070-el lehet, hogy nincs nagy változás, viszont így már egy erősebb videókártyát is kihajtana. (3600 CL17-en éppen, hogy a CPU render, és a GPU render egy szinten volt, 3600 CL15, finomhangolt subokkal már egy erősebb videókártyát, 165Hz-en is kihajtana.)
Viszont igaz, ha GPU limited van, és a játékok nagy része GPU limites, akkor sokat nem érsz, viszont CPU igényesebb játékokban(pl. BF-ek) elég nagy javulást lehet látni. Meg persze az érzés, hogy gyorsabban megy a memóriád. -
Alpi.
addikt
válasz
CJ4567 #31105 üzenetére
Szépen meg is tolta az átlagot +0.1 Fps-el.
Szépen látszik, hogy kb. mindegy, hogy éppen elég vagy 10x annyit is tudna az fpsek szempontjábol ha vga limiten vagy, viszont BF1 multinál, ahol cpu intenzívebb terhelés van, ott meg egészen 3800 Mhz-ig láttál javulást ! Ez mondjuk tök jó példa, mert jellemzően nem szokott ilyen magasságokig. BF1-et nem ismerem, de ezek szerint az egy nagyon jó példa, ha Zen2-nél a ram / fclk skálázást nézzük ! Na emiatt nincs általános igazság ezekben a dolgokban. Mindig lesz egy játék, egy program, ami teljesen másik irányba néz, mint a többség.Irányokról, összefüggésekről lehet beszélni, de nagyon éles, fix határokat sehol nem lehet állítani.
ui.: Kivéve a biztonságos Vcore határt.
lol
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Erdei88 #31107 üzenetére
A CPU render az FPS korláttól független, 3600 CL15 finomhangolt suboknál már VGA limites voltam nagyrészt, vsync nélkül se tud többet. (A FH4 benchmarkja vsync-el is "tudja", hogy mi hány FPS-t tud, 60FPS korlát mellett is ugyan ezeket az eredményeket adná.) Alacsonyabb beállításokon jobban kijönne a különbség, az tuti.
-
CJ4567
nagyúr
Nálam az 2933 CL16 auto subok, 1800MHz IF, és a 3600 CL17 XMP(1800 IF itt is) között kb. csak AIDA64-ben volt mérhető a különbség, viszont 3600 CL15, manuális subokkal hirtelen megtáltosodott, és durván mérhető különbség jött elő, főleg BF1 multiban. Ehhez képest a 3800 CL16 (szintén manuális subokkal, persze 1900-as IF) már csak kisebb, de még mindig mérhető és érezhető különbség.
2933 CL16, auto subok, 1800 IF
Szóval egy kis RAM tuninggal éppen kihajtja (CPU render vs GPU render) területből bőven kihajtja, tartalékkal lett.
Ja, és utoljára, kis poénnak itt van a 3800 CL16-os RAM, viszont 4,3GHz-en a 3600-as:
-
ati3x
senior tag
Hali! Én már ezer éve megvettem az assetto-t. Van egy logitech force fomula gp vagy mi ezer éves kormányom. Még second hand boltba találtam. Jókat csapattunk haverral párszor. Kedvencünk az 500-as abrath, és a Spa pálya. 2 hete bezsákoltam az ACC-is. Tegnap összedobtam a 3800x-es konfigot is, 1700-est váltott.
-
jokeph
nagyúr
Sebaj.
Ez már így is eléggé ütősen megy. 3900-on még indul, de instabil, 4000-en /XMP-ből betöltve instant halál volt.
Coffee topikban amiket láttam eredményeket, a 8-9. gen CPU-k se sokkal jobbak, pláne latencyben.
Csak a "K"-s variánsok tudnak többet, megfelelően behangolva.
A lap 4000+-ot is támogat, bizonyára kivitelezhető lenne, de az már tényleg játék a subtimingokkal.
Egy 8700k/9900k-val sanszos, hogy könyebben/többet ki lehetne belőle facsarni, az i5-7600k-m szerintem így is elég jól sikerült példány, a 4,9-es órajelet 4,5-9s NB -vel validáltattam a CPU-Z-vel.
Nyilván nem nyomtam vele 2 percél több P95-öt, mert 4,9-en már belenyalt a 100 fokba.
A CPU nem delidelt, és középkategóriás hűtő van rajta, Alpenföhn Matterhorn Black REV C.
4,8/4,5-re van állítva 24/7-ben.
Timingok:"alap 3200CL16" - G.Skill Trident Z RGB 2*8 GB, azaz XMP-ből betöltve:
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2985
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3049, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest