Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• TRitON

aktív tag

válasz Pro!Petya #4055 üzenetére

Még mielőtt... Terveztem olyan (működő) hardvert, amiben DDR4 memória van. Meg is néztem, hogyan működik. Tudom, miről beszélek.

Annak, hogy egy memória miért nem működik magasabb frekvencián, 1000 oka lehet. Szerintem nem érdemes ezzel napokat szívni, egy próbát megér, hátha, ha nem, akkor a legmagasabb működő frekire kell belőni és pont.
    Nem biztos, hogy az időzítésekkel van baj, rengeteg más is okozhat problémát:
    - DIMM modul vezetékezés: különböző sebességű modulokra különböző tervezési szabályok érvényesek. Ha a modult 3GTps-re tervezték, az ahhoz tartozó szabályok szerint jártak el.
    - Alaplapi vezetékezés: same shit.
    - DIMM PCB gyártási szórás: mivel ezek általában kínai NYÁK-ok, a franc sem tudja, melyik Shenzen alsói istállóban készültek. Az egyik vezeték egy helyen egy kicsit el van vékonyodva, ott lesz rajta egy illesztetlen szakasz meg egy faja kis reflexió, aztán 3GTps-en még pont nem okoz problémát, de 3.2-n már igen. Shit happens.
    - Memória chipek szórása. Nem kell részleteznem.
    - Address/CMD lezárások
    - Alaplapi vezetékezés
    - DIMM Csati (!!!); nagyon nem mindegy, milyen van rajta.
    - ODT beállítások: szintén sokmindent tud befolyásolni.
    A legkisebb valószínűséggel szól bele az IMC.
    Szerintem sokkal több értelme van tényleg megkeresni a legmagasabb frekit, utána elkezdeni vissza venni az IMC (SOC) feszültséget. Én 5W-ot spóroltam vele; ennyivel kevésbé melegszik, illetve ennyivel több jut a processzor többi részének, ha majd komolyan neki állok OCzni.

Új hozzászólás Aktív témák