Hirdetés
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- Hiába van április, a hardverek nem tréfálnak
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyrel
őstag
Hát én azzal a lendülettel ahogy felraktam megnézni a hőmérsékleteket, azzal le is töröltem a Ryzen Mastert, szóval szerintem Win alatt nem kéne hogy eltérjen a venti vezérlés a BIOS-ban beállítottól, ill. sztem semmi szoftver nincs fent ami szabályozni próbálná.
Nem használok én Afterburner-t se meg semmi ilyesmit.BFV-t én is épp most próbálgattam, bár azt pont nem néztem hogy a CPU terhelés mennyi közben... de úgy tűnik jól érzi magát a játék egy Ryzen társaságában, ilyen 60-90fps-em volt kb. High (1-2 fasság medium) grafikán, 1440p-ben, 1070 Ti-vel. G-Sync mellett ennyi elég is.
Sztem jóban leszek én ezzel a procival... (Persze, tudom, játékra jobb egy 8600K, de sztem nem éri meg a felárat + az AM4 mint platform jobban tetszik.
Amúgy nekem is úgy tűnik hogy 1.3V felett kezd el szalonnát sütni, de az XFR erősen hajlamos átdobálni ezen a határon felülre... Mindegy, játék alatt nincs belőle semmi gond, az IBT-től meg én nem csinálok a gatyámba.
-
Én fél órát állítgattam biosban a venti vezértlést, 10 fokonként be állítottam a venti %-ot, CPU/pumpa/3x ház venti jól elvoltam.
Majd lofaszt sem csinált winbenNálam 1.3 fölött nagyon elszabadul a hőmérséklet, de amit jól gondolsz játék alatt 20 fokkal hűvösebb a cpu mint IBT alatt, pl BF-V qhd ultran 50-55(AIO van rajta) fokon lazsál pedig az hajtja az összes magot persze nem 100%-on.
-
Tyrel
őstag
válasz
PanVene #3297 üzenetére
Kíváncsiságból feltettem a Ryzen Master-t is, de ugyan azt a hőmérsékletet látja mint HWInfo szóval valószínűleg utóbbi nem hazudik... vagy mindkettőnek hazudik az alaplap, nem tudom eldönteni.
A legújabb BIOS van rajta, 1.0.0.4c agesa-val.
Néztem a BIOS-t, ott a főoldalon jól rajzolja a grafikonokat, és ha "rámarkolok" az egyik pacára akkor is jól rajzolja a grafikont. Csak az az alapértelmezett nézet olyan elbaszott ott a hardware monitor-on belül.
Egyébként a 72°C-ot nem sokallom, szerintem hosszú távon is elfogadható hőmérséklet pláne hogy játékok alatt ennek azért alatta lesz... Inkább az zavar csak, hogy arra számítottam ehhez magasabb XFR órajelek fognak társulni, még így az all-core-load ellenére is.
Na meg ezt a venti fordulatszámot nem tudom hová tenni, hogy miért nem felel meg a beállítottaknak. Ötletem sincs hogy jöhetnék rá, hogy a Windows-on belüli hőmérséklet visszajelzés sz*r-e, vagy a venti vezérlés...
Mondjuk nyugalmi állapotban a HWInfo hőmérsékletek nagyjából megegyeznek azzal amiket a BIOS mutat mikor ott idle-zik a CPU a felületén, ill. az a pár fok amivel felette van az betudható a háttérfolyamatoknak... szóval valószínűleg a venti vezérléssel lesz gond.
-
PanVene
csendes tag
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3294 üzenetére
Itt van, viszont most hogy így nézegetem a képet elég gyanús hogy bugos a legújabb UEFI...
MSI-nél alkottak...Ha megfogom a legvilágosabb kék pöttyöt, azt nem lehet feljebb húzni ill. amikor épp fogom, akkor átváltozik a grafikon is, és azt mutatja hogy 100%-ig húztam, ott koppan, nincs tovább.
A képen jobb oldalt is azt írja hogy 70°C-nál 100%-ra van állítva, tehát ott is azt látom amit "húzáskor" mutatott a grafikon....viszont így nyugalmi állapotban nézve a grafikont, a pöttyök tökre nem a nekik megfelelő helyen vannak, ill. nem passzolnak a jobb oldali listával sem.
Hogy őszinte legyek értelmezni sem tudom ezt a grafikont, X tengely nincs is, ill. nem írja hogy azon mi van, az Y tengely meg hőmérséklet, de azon a legfelső pötty 90°C-ra van rakva, holott jobb oldalon egyérteműen leírja hogy nem ott van.
WTF?...
-
Tyrel
őstag
Nah tovább tesztelgettem ezt a melegedés dolgot, elég érdekes...
Leszedtem róla a hűtőt, de annyira össze volt cuppanva / váákumozódva a pasztával meg a procival, hogy kb. úgy kellett lefeszegetni róla, és ahogy a paszta ott maradt a procin meg a hűtőn az alapján buborék sem volt köztük, szóval jól volt felrakva eredetileg is.
Ha már szétszedtem, kíváncsiságból felraktam a 2600X gyári hűtőjét (Wraith mittoménmi?), hogy megnézzem azzal milyen. Nos hát úgy nagyjából siralmas. CPU-Z Stress CPU-val is elmegy 80°C fölé, és a szorzó is visszaesik 39-re meg még az alá is. Innen igazán már nem is erőltettem tovább, annyi kiderült belőle hogy nem a hűtőm hibás és nem is a felszerelés.
Kiszedtem és nézegettem magát a CPU-t is, de nem látok semmi furát rajta, jól fekszik a kupakja (gondoltam hátha forrasztás hibás, de nem).Végül visszaszereltem a True Spirit-et, direkt figyeltem hogy minden jó legyen, tuti jól van rajta, jó a paszta is, minden jó. Kipróbáltam újra, de ugyan azt tudja mint első összeszerelésre. CPU-Z Stress CPU-val 70-72°C és 39,75-ös szorzó.
Gondolom manuális feszültséggel a szorzó lehetne feljebb is, mert az XFR eléggé biztonsági játékot csinál, de egyelőre nincs kedvem kézzel OC-zni. Azért vártam meg a 400-as szériás lapokat, meg azért vettem X-es Ryzen-t, hogy az XFR2 oldja meg ezt a problémát, ne nekem kelljen kézzel.A ház biztosan jól szellőzik, egy 20cm és 2 14cm venti gondoskodik erről, meg nem is egy 'silent' konstrukció, van rajta bőven rostély mindenhol és nagy is (értsd. nagy a légtere). Próbáltam az oldala nélkül is, de nem változott szinte semmi.
2 furcsaság viszont feltűnt, amik miatt kezdem megkérdőjelezni a hűtőhibát:
1) egyrészt a True Spirit hőcsöveire simán rá tudok fogni, épp csak langyosnak érződnek Stress alatt is, szóval ha forró is a CPU az a hűtőig nem jut el maradéktalanul. Gondoltam talán a hűtő hibás, esetleg belül megrepedt vagy ilyesmi, de a gyári hűtőt is simán lehet símogatni, nem forró csak épp langyos.
2) amitől az 1) még gyanúsabb az pedig az, hogy ennek a B450 Tomahawk-nak elég kifinomult hűtés fordulatszám beállításai vannak. Csináltam is benne smart fan profilokat kb. mindegyik ventire külön (saját hangerejének megfelelően), és ezeket úgy hoztam létre, hogy először Fix sebességen meghallgattam az adott ventit, hogy mi az a feszültség érték aminél elkezd nagyon ordítani. Ez után a Smart Fan profil legfelső lépcsőjét úgy lőttem be, hogy ha a CPU legalább 65 fokos, akkor menjen fel az imént megkeresett "elviselhető-maximum" fordulatszámra.
Hogy érthető legyen, pl. beállítottam hogy mondjuk CPU Fan 65°C hőmérséklet felett már végig tekerjen 1000rpm-en... Viszont a Stress CPU alatt a HWInfo (5.88) mikor már ilyen 70-72 fokokat ír CPU hőmérsékletnek, a ventillátorok fordulatszámai még mindig nincsenek a BIOS-ban beállított értékeken. Az iménti példával élve, pl. CPU Fan az 1000 helyett még csak 850rpm körül kullog, holott már rég 65 fok felett vagyunk.Így igazán 2 lehetőséget látok:
- vagy úgy ahogy van szar a B450 Tomahawk Smart Fan Control-ja, és a Ryzen pedig ilyen fórrófejű és kész...
- vagy nincs is baj a hűtőmmel, és azért járnak a ventik is alacsonyabb fordulaton a kelleténél, mert valójában hidegebb a proci... csak a HWInfo szarul látja a hőmérsékleteket... -
SECTORnooB
addikt
válasz
ScomComputer #3291 üzenetére
Hát jó lenne, mert én lowon játszom és multiba nem a csili vili-t szeretném látni, hanem egy az egyben az ellenfelet. A Battlefield 1-et is a második hónap után kezdték lebutítani.
-
ScomComputer
veterán
válasz
SECTORnooB #3290 üzenetére
Lesz ez még jobb is a 0 day patch sokat fog dobni teljesítményen és sokat fog rontani a látványon...akkor már lesz különbség majd meglátod....
-
SECTORnooB
addikt
válasz
ScomComputer #3289 üzenetére
Nem akarok kukacoskodni,de kábé a low és az ultra ugyan az, sőt főleg HDR mellett, szép a játék és nagyon jó is,végre úgy érzem, hogy tényleg egy háborús övezetben vagyok.Engem megvettek kilóra
De azért nem jó nézni,hogy a kis 1060, hogy küszködik,hogy meglegyen a 120 frame fixen,de sajnos már nem tudja kipréselni magából. -
ScomComputer
veterán
-
edari
őstag
válasz
SECTORnooB #3286 üzenetére
Nem inkább V?
-
SECTORnooB
addikt
Battlefield 1 Beta észrevételeim: Kevesebb fps mellett stabilabb és kiegyensúlyozottabb,1080p lowon full GPU limit,jobban leterheli az összes szálat mint az előző rész.
-
Atla
senior tag
Nekem meg XFR nincs a lapomban,de Offset mód viszont van.
Asrock B450.
Egyforma RAM-unk van ugy látom.
Én egyelőre amig nem veszek egy proci hűtőt,plusz egy másik 8GB-os modult addig nem tuningolok,
de 3000Mhz-enén igy használom.Állítólag a Trfc érték túl nagy ugyhogy azon lehetne variálni.
Viszont jó olvasni hogy megy 3200-on is. -
Szinyák
őstag
Igen teljesen normális xfr mellé 1.45v nekem is be dobál néha. Én ilyet nem tapasztaltam stressz teszt alatt lassan melegszik fel nagyon tized értékekkel hwinfo szerint a visszahűlés meg pillanatok alatt.. paszta meg biztos ,hogy jo én is nagyon rég mx4 használok minden konfigomhoz probáltam nagyon sokat thermal grizzly kryonaut ... semmivel nem jobb csak lehuzás méreg drága és szarul kenhető sűrű nagyon. Ln2 höz való. Gondolom a hűtődet se először szereled... teszteljed stabil legyen az a lényeg.. hőfokokat jegyezd meg és ha nem romlik akkor ne foglalkoz vele .
Ui hűtöt fölösleges megtépni csak érzésel addig amig a csavar engedi. Keresztbe fokozatosan mint a kerék csavarokat
láttam már beleszakított csavat a felfogatásba lesarkazott példányt emiatt stb...
-
Tyrel
őstag
válasz
Szinyák #3282 üzenetére
Hát úgy hajlamos bőven 1.3V fölé lőni, de néha 1.4V is bevillan 1-1 pillanatra... Ez normális?
Egyébként próbáltam azt hogy beállítottam BIOS-ban kereken 1.3V-ra, de akkor az fixen annyi, üresjáratban is, ami nem igazán tetszik... Offset fesz. állítás meg nincs, me mé lenne egy 35 rugós alaplapban?...
A fix 1.3V-al egyébként a hőmérséklet semmit nem változott, csak az all-core órajel ment feljebb úgy 75-100MHz-et. Mondjuk legalább kiderült hogy működik az XFR.
A pasztának nincs baja, nem olyan régi meg az állaga is jó volt még... szerintem buborékos sem lehet, olyan szoros ennek a hűtőnek a lefogatója (gondolom a súlya miatt) hogy ahogy tekertem be a szorítócsavarokat kb. végig azt vártam mikor fog reccsenni a proci...
Fura hogy ennyire melegszik, de így rá "guglizva" is elég vegyes infókat találni erről... Mármint, 70-pár fok nem a világ vége, de jobbra számítottam (ill. leginkább arra hogy nem kell majd neki ~4GHz-re le throttlingolni).
@turistakolbi
Megnéztem Aida64-el is, ha az FPU is be van kapcsolva akkor még melegebb, ha csak a CPU+cache akkor meg kb. ugyan az mint CPU-Z-vel. Ami még mindig fura hogy viszonylag lassan hűl vissza a stressz megállítása után. Kell vagy 10sec hogy visszaessen 40°C-ra. A felmelegedéshez meg nem kell egy pillanat se... -
Szinyák
őstag
válasz
micafighter #3279 üzenetére
persze , simán vállalható játékok alatt ne legyen 80 fok ..
(#3280) Tyrel XFR persze túl feszeli mert ki hoz belőle mindet amit tud.. Én is így használom jót tesz egy-szálon neki ... Játékok jobban szeretik
-
turistakolbi
aktív tag
Szia Aida CPU tesztnmél az FPU-t ne pipáld ki. a lebegőpontos számítás kb instant túlhevíti mind a 8xxx inteleket és mind a 2xxx amd-ket.
Amíg az 1700 @3900 mhz-n vígan elvolt 74 cels körül, addig a 2xxx nél instant szétfőő.Csak sima CPU legyen kipipálva és úgy stresszteszteld. játékok alatt ugyis hűvösbb lesz mint ottt.
-
Szinyák
őstag
CPU-Z Stress CPU-val teszel elmegy 72fok ig az nagyon nem baráti ... ott v.mi van még ha gyári hűtő is.... nálam alig éri el az 65 fokot mx4 pasztát használok én is .. de az mindegy is IBT 10 kör hogy egymás után futtatom kétszer akkor tetőzik 82 fokon .. De az IBT össze se lehet a cpuz vel mérni ...
-
micafighter
nagyúr
válasz
MaxxDamage #3276 üzenetére
Értem, köszi
-
válasz
micafighter #3274 üzenetére
Memtest lényegében a modul hibát tárja fel (ha van) , OC hibát nem igazán, arra vannak külön programok (már sokszor említve, kolléga megtalálja, ha használja a keresőt) de az IBT is ki szokta dobni hibára, ha a RAM OC pl. nem jó (de ajánlott 1x csak egy komponenst OCzni és tesztelni, mert ha CPU és RAM OC is együtt van és a teszt nem fut le, akkor nem fogod tutira kideríteni, hogy melyik is a hibás...)
MD
L -
Tyrel
őstag
Hm, nagyából meggyógyult a cucc, azt hiszem... Gondoltam flashelek egy új UEFI-t, hátha... van is egy új a B450 Tomahawk-hoz, amiben javítások mellett van egy 1.0.0.4c AGESA is.
Az új verzióval + némi fan profil állítgatással végül idáig jutottam. CPU-Z Stress CPU-val terhelve 71-72°C-nál áll meg, e közben 39.75-ös szorzóig esik vissza (néha 1-1 mag 1-2 másodpercre leesik 39.5-ig is, de a .75 a jellemző)
Ez így viszonylag jó?... Nem OC-ztem amúgy a CPU-t meg mindene Auto-n van, az XFR dolgozgat csak.
A memóriába viszont picit belepiszkáltam: hivatalosan 15-17-17-36 időzítéssel tud 3000MHz-t, de egyelőre úgy tűnik hogy ugyan ezzel a timing-el elvan 3200-on is. Ennél jobban már nem akarom nyektetetni...
(nézek egy memtestet még) -
Tyrel
őstag
Hm, kicsit elkezdtem próbálgatni a 2600X-et, de elég fura... ha elkezdem pl. Aida64-el az összes szálon terhelni akkor ilyen 30-35-ről kb. fél másodperc alatt ugrik 85 °C-ra a hőmérséklete, aztán 4,25 GHz-ről vissza is esik 3,9 GHz-re...
Az hagyján hogy nagyon melegszik, de nagyon-nagyon hirtelen is teszi azt, a visszahűlést viszont már nem kapkodja el annyira. Kb. úgy viselkedik mint a 3570K delid előtt, beszáradt IHS pasztával...
...csak ez ugye forrasztva van...Néztem a hűtőt, de jól van rajta, majonéz is van rajta elég (széleinél egy picit ki is folyt ahogy rászorítottam a hűtőt), ráadásul az is MX-4... A hűtő maga sem rossz, igazából a 3570K-t ~300rpm venti mellett sírva-röhögve megtartotta 65°C alatt, OC-vel...
Na szóval wtf mi van ezzel?...
Szerk.:
azt láttam hogy CPU stabilitást IBT-vel teszteltek... éééés memóriát mivel? -
turistakolbi
aktív tag
válasz
szuk_jozsef #3271 üzenetére
Nem lesz baj.
Mindenkinek ilyen.
A hőmérséklet is vele együtt ugrál. Ezek ilyenek. -
Pro!Petya
addikt
Nem kell az neked ,én sem használom csak látom sokaknak van aztán gondoltam megkérdem hátha az tekeri a dolgokat de akkor a win volt ahogy először gondoltam.
A windows pucolásra - Store-s alkalmazásokra meg ott a Winaero Tweaker , vagy a 10appsmanager ezekkel szépen ki lehet gyomlálni a felesleges dolgokat + beállítani ezt azt -
S_x96x_S
addikt
Szeptember végén itt lesz az Athlon 200GE -is - és az Intel Pentium G4560 ellen inditják.
"According to PCEva, Athlon 200GE will be announced on September 6th, but the sales are expected on September 18th (this refers to non-Pro variant)."
kiváncsi leszek a hazai árára .. ( $55USD -> $55EUR -> 18e Ft ? )Ami még érdekes - a Ryzen 7 PRO 2700X -nak kisebb a turbo clock-ja.
részletek/slide:
https://videocardz.com/77816/amd-2nd-gen-ryzen-pro-and-athlon-pro-announcement-slides-leaked -
Tyrel
őstag
válasz
SECTORnooB #3266 üzenetére
Huh ez egy jó kérdés, nem plexi a házam oldala (Phanteks Enthoo Pro) így nem nagyon érdekel a világítások színe... Mondjuk ha tippelnem kéne azt mondanám hogy nem lehet... de kb. csak véletlen világít az is meg az alaplap is pirosan, én nem nyúltam hozzájuk.
propetya85
Ryzen Mastert én fel se tettem, nem nagyon izgat egyelőre a tuning téma... jó az másra is, vagy kell az nekem?...Mondjuk most ahogy nézegetem már kevesebbet ugrál, lehet a friss Windows tekert valamit a háttérben, bár a task managerben nem látszott... (a sok Store-os bloatware-t már elkezdte frissíteni, hogy dögölne meg)
----------
Memória pl. biztos lehetne jobb (mondjuk legalább szép
), de majd ~2 év múlva mikor már a Zen 2 is meg a DDR4 memóriák is normális áron mennek majd, akkor visszatérek erre a kérdésre... addig meg jó nekem így is, 1440p-n sztem többnyire úgy is GPU limites leszek...
-
Pro!Petya
addikt
Mert az a séma egy kicsit fickósabbra van állítva mint a kiegyensúlyozott, de valamivel a teljesítménycentrikus alá van belőve.
Igazából van jó pár %-os érték benne meg házirend amiben eltér.
Ezt alapból nem látni , de nekem van extended powerplanom:Nem lehet hogy a magok "ugrálása" most a konfigurálás és telepítések végett van?
(ryzen master megy közben?)
Lakd be először a rendszert aztán nézzük meg abba marad -e , ha továbbra is csinálja ezt akkor lehet alaplap specifikus , akkor majd azok kiokosítanak akiknek van olyan -
Tyrel
őstag
válasz
Pro!Petya #3263 üzenetére
Áh, köszi, meggyógyult!
Igen az AMD Chipset driver feltett egy Ryzen-es Power Plan-t és abban ez 90%-on volt... De miért??...
Szerk.:
Hm, mondjuk így is veszettül ugrál, csak az alsó határ ment lejjebb... most 2 - 4,25 GHz közt ugrálnak a magok... ennél ez a normális, ne foglalkozzak vele, vagy hülye az alaplap?... -
Tyrel
őstag
Nah végre nekem is sikerült csatlakoznom a klubhoz egy 2600X-el, bár eléggé budget PC lett az itteni átlaghoz képest, de én azért örülök neki.
Később csinálok pár tesztet is (mit kéne?), de egyelőre örülök hogy végeztem az összerakással meg a Win telepítéssel...
Magán a Ryzen-en eléggé meglepődtem, hogy a 3570K után milyen nagy és nehéz, azt hittem a kisebb nanométer kiegyensúlyozza a magasabb tranzisztorszámot, de ez azért jó vaskos dög.
Egyelőre annyi kérdésem lenne, hogy nyugalmi állapotban mennyire kellene ennek a procinak "elaludni"? Mert nem nagyon akar... 3000 MHz alá nem megy, de igazán ilyen 0-2% CPU terhelés mellett is össze-vissza ugrál az összes mag 3000 és 4250 MHz közt, legalább is 5.88 HW Info szerint. Itt ez normális?
(3570K az leesett 1600-ra és ilyen taskmanager meg hwinfo UI update-ek nem hatották meg, maradt ott) -
Pro!Petya
addikt
válasz
Szinyák #3260 üzenetére
Ha multi game alatt nincs anomália ,freeze akkor az már jó jel, mert az az igazi stressz teszt neki mikor órákon keresztül izzik az egész vas miközbe a vga is aláfűt ergo az összes komponens terhelés alatt van nem csak specifikusan 1-2. Sajnos volt már olyan setupom hogy sikeres IBT VH ellenére, 64es multinál hamar freeze/ crash lett a vége.(jobb amúgy az IBT-t max-on futattni mert VH átenged akkor is ha a ramok nincsenek teljesen felfeszelve a frekihez,ez akár 1-2 lépcső is lehet, persze az is kidobhat de ahhoz már durvább instabilitás kell) Ezért is tesztelem "körbe" aztán dobom be a sűrűjébe. Ott aztán elválik a vér a víztől!
A 78 fok az teljesen baráti még egy egy stressz teszt alatt(messze még a max operating temp), játékok alatt ez akkor 15-25 fokkal is kevesebb lehet hűtéstől függően.
Örülök hogy akkor neked is összeállt a vas -
Szinyák
őstag
válasz
Pro!Petya #3259 üzenetére
igen , én is ehez hasonlóan állítottam be ,hogy stabil legyen mindenhol.. sikerült... igaz hagytam alap beállításon xfr kihajtja... de pl IBT very high.-on 10kör 78 fok volt max a legmelegebb időkben ... persze auto xfr túlfeszeli ott lehetne faragni a hőfokon jócskán .. De szerintem 80.-ig semmi baja nem lehet tartósan sem.. Főleg, hogy csak kitesztelem hogy beton stabil legyen utána csak úgy is játszok (multizok) vele ott meg soha nem kap ekkora terhelést .. 65 fok volt a maxom aszem avg meg 50-60 fok körül ...
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Szinyák #3258 üzenetére
A kitesztelt rendszerem csak all core 4,1GHz + ramok 3466 CL14 ez az ami 24/7 és minden féle stress teszt alatt átmegy értem ezalatt IBT Max , Prime95 small fft - blend , ramtesztek, Realbench, Corona, Vray stb stb na meg persze a multi gamek mert igazából arra lett belőve
Viszont 4125 -4150Mhz-en már bukdácsol a programokban.., azt nem tudtam stabilizálni sehogy... Azaz annyi feszt nem adok már neki mint amennyi ehhez kéne , de a himihumi benchek lefutnak így is pl Cinebench stb stb
Meg annyi hogy 70 fok alatt tartom , mondjuk nyáron volt agymenésem és akkor picit fölé becsúszott de ez a proci ha 2x vagy 3x megélt 70 fok feletti hőmérsékletet (azt is minimális ideig) akkor sokat mondok!
Így is terveztem anno hogy a 6c12t mindent kitudjon adni magából ezért hozzá az overkill alaplap, ram, ház, hűtés stb
Szval van egyszer a stabil profilom , + 2-3 csak benchre (ezek többnyire változnak)
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Szinyák #3256 üzenetére
Thx!
Egy kis érdekesség a mai benchelésem levezetésére: 3666MHz CL14
-
Szinyák
őstag
válasz
Pro!Petya #3253 üzenetére
Szép teszt , jó összefoglaló
igen itt azért szépen látszik az emelkedés pedig csak egy játék a sok közül, hogy a PR/SR szereti a magas ram órajelet . Egy idő után már kifúj persze az emelkedés.. Ezért lőttem be én is a 3200mhz cl14 alacsony időzítésekkel +trfc.-kel .. Főleg ha van alatta egy combos vga is.....
-
Depression
veterán
-
Pro!Petya
addikt
válasz
SECTORnooB #3252 üzenetére
+1
És itt a videó amit kerestek : [link]De ha már volt egy kis feles időm azért a FarCry5 inbuild bench-ben teszteltem
2133-2666-2933-3200-3466-3600 ram freki mellett. (CL14)1600X@4.1GHz (sorry)
Strix 1080 @ 1V/2076MHz
Flare-X modulok2666MHz
+19% min fps , +10,6% avg2933MHz
+6% min fps , +4,8% avg3200MHz
+4,6% min fps , +2,7% avg3466MHz
+5,5% min fps , +2,7% avgÖsszességében a fontosabbak :
2666 -> 2933 MHz = +6% min fps , +4,8% avg
2666 -> 3200 MHz = +11% min fps , + 7,7% avg
3200 -> 3466 MHz = +5% min fps , +2,7% avg
2666 -> 3466/3600 MHz = +17% min fps , + 12,5% avg(Ennél a játéknál!)
Mondjuk a 2133-as alap mérésnek nem sok értelmét látom így utólag, mivel nem hiszem hogy van user aki ennyin használja... na mindegy, legalább adtam egy okot egyeseknek meglovagolni "az értelmetlen 3000Mhz felett járatni témát"..
Ui:
Aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli! -
Atla
senior tag
Nem találom azt a videót most, de 3 kártya 1080ti,1070,1060 volt összehasonlítva 2400,2900,3400,as RAM feszültséggel,1060-al nem igazán számított,1070-el 5-10FPS,1080ti-vel láttam 20FPS különbséget is.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Depression #3249 üzenetére
Lendova fórumtárs bedobott egy linket... Ajánlom azt a részt megnézni ahol a Timing ugyanaz
-
Depression
veterán
válasz
Pro!Petya #3245 üzenetére
Ez annyira gyanús: A 2133 és a 2666 között ugyanannyival nő a min. fps, mint amennyivel a ram sebessége.
De utána a memória 10%-kal lesz gyorsabb, a min. FPS meg 40%-kal, felette meg semmivel.
Szóval igen, egy mérés nem hiszem, hogy általánosságban mérvadó lenne.
Keresek is valami átfogó tesztet. -
Lendova
őstag
válasz
SECTORnooB #3246 üzenetére
Az idei gyártású ramokat dícséri ugyan az a srác, hogy jobbak tuningra. Pld a SniperX. De konkrétumokat nem tudok.
-
Lendova
őstag
válasz
SECTORnooB #3242 üzenetére
3733MHz felett én nem láttam ramot overclock.net-en. Nem tudom, hogy sikerült-e stabilizálnia a gurunak, aki a dram calculator-t is hegeszti.
Ezt pedig belinkelem még 1x: Timing and frequency -
Ekiamedve
tag
Köszönöm a segítséget mindenkinek, szerintem fizukor rárepülök egy ilyenre
F4-4133C19D-16GTZC -
Tyrel
őstag
válasz
turistakolbi #3240 üzenetére
Ja hogy ez játékoknak is számít?
Meg mernék esküdni hogy láttam itt ph!-n egy Ryzen memória tesztet ahol valami olyasmi jött ki, hogy 2800-as RAM sebesség felett már elég elhanyagolható pluszt ad csak játékok alatt... deee most meg nem találom.
-
Tyrel
őstag
Miért hajszoljátok ezeket az extrém memória órajeleket, milyen téren / miben lesz tőle gyorsabb a cucc? Encoding-hoz kell vagy mihez?
-
SECTORnooB
addikt
válasz
micafighter #3237 üzenetére
Igazából mindketten bajban vagyunk,mert a neten nem nagyon látni/olvasni hiteles "próbálkozásokról".
Gondolom a legtöbb user nem meri bevállalni az extra felárat a "talán megy" kategóriáért.
Aztán kitudja, lehet nagyobb küszködések nélkül dűlőre lehet jutni egy nagy kittel,csak nem bíznak a technikába. -
micafighter
nagyúr
válasz
Ekiamedve #3234 üzenetére
Nem kizárt - ahogy az fórumtársunk képéből is látszik, de én úgy tudom elég ritka a 3600 feletti mem frekvenciával stabil ryzen proci. Szóval erős lottery függő. Na meg ott már mem kitből se mindegy milyet fog ki az ember, memoriabol is ritka/drága ami birja 4000 és felette értelmes timingokkal.
-
-
Ekiamedve
tag
Amúgy van valakinek tapasztalata 4000-es ramokkal 2xxx-ben?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MaxxDamage #3231 üzenetére
az még lehet is, de a memoriamodulokon is kellene lenni valami arany galvanizacionak, egyebkent hiaba patent az alaplapi foglalat...
-
-
-
dubeczka
csendes újonc
válasz
MaxxDamage #3223 üzenetére
1.05v a soc-nak 3600MHz-hez kevés. Minimum 1.15v-1.20V. Sőt ha a soc-ot emeled a ramfeszt tudod csökkenteni. Még a procinak is elég a kevesebb.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MaxxDamage #3226 üzenetére
"(?) elfárad, vagy hasonló "
az szokik lenni, hogy a csatlakozosor nemigazan tartalmaz aranyat, csak rezet, az meg oxidalodik, es igy romlik a jelminoseg.
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz
MaxxDamage #3226 üzenetére
Még nem igen találni hsz-t sem nem hogy cikket hogy akár SR - PR ryzen cpu imc is megadta volna már magát pedig rengetegen tesztelik/használják már a megjelenés óta az elérhető maximum ramfrekikkel és amennyiben nem bírná akkor oc.net-en vagy a többi külföldi oldalakon már felkapták volna h hullanak emiatt.
Természetesen előfordulhat ,nem tudni még mennyit bírnak.
Ha az IMC kioffol akkor a biosig sem jutsz el. Ha a ram modul akkor bsod-ok tömkelege , boot meghibásodás, intenzív memória igényű programok alatt rendszer összeomlás stb stb de ha szerencséd van akkor plusz fesszel még egy ideig bírhatja.. (ha erre értetted hogy elfárad vagy hasonló) -
válasz
Pro!Petya #3225 üzenetére
Köszi, így már világos!
Gondolom az IMC-nek 3466MHz (2 modul esetén) is már nagy terhelést ad.
Korábban tapasztaltam azt a jelenséget FX-8350 esetén, hogy az 5GHz mellett az 1866MHz Corsair RAM ment 2400MHz-t és volt mikor vissza kellett vennem 2133MHz-re, mert mintha kiment volna belőle a szufla...magyarul túl nagy terhelést kaphatott. (vagy maga a RAM modul, vagy az IMC) ez elofurdulhat Ryzen esetén is vajon?(hogy ma még gond nélkül megy a 3466MHz, de majd pl. 1 év múlva már csak 3200MHz-n fogja vinni...(?) elfárad, vagy hasonló
(?) hmm?)
MD
L -
Pro!Petya
addikt
válasz
MaxxDamage #3223 üzenetére
Emelt SOC fesszel ram frekvencia növekedés és/vagy stabilitás érhető el.
Ezért vesszük alapul az 1,15V-ot (terhelés alatt) mert az az aranyközépút ,ha ezen a feszen nem javul a memória része az Oc-nak akkor valószínűsíthető hogy a lap biosa vagy az imc esetleg maga a modul fujt ki.
A külföldi oc guide-ok egyik alapeleme ez az érték ryzenre , többek között olyanok írták mint pl Elmor..
Elvileg a ryzen dram calculator is olyan 1- 1,1v körül dob 3200 felett amit még a soc llc megfejel beállítástól függően. -
Szinyák
őstag
válasz
Pro!Petya #3222 üzenetére
Köszi. Igen a SoC rémlett nekem is 1.2v ig nem kell aggódni . ahogy írtad is jó azért alatta tartani, ha stabilak a ramok főleg .. de 1.15v még semmi baja. Ramoknak biosba : 1.37v adtam így stabil ...
Ramok igen Samu B-die egyoldalas . azon nem spóroltam . De vagy a lap a szűk keresztmetszet vagy a IMC.. a proci az nem a legacélosabb az biztos ... 3400mhz.-t nem tudok stabilan kicsikarni belőle .... vagy én vagyok bal.... hozzá .. De elég jó az a 3200mhz alacsony időzítés mellet ezért nem cserélek lapot vagy procit hogy megtudjam
-
válasz
Pro!Petya #3222 üzenetére
1.05v a SOC nálam. Lehet emelnem kellene?
3600MHz RAM freki (1.405v) és felette már lehet elkél az a SOC érték, vagy több.
A 3466MHz is nem gyári voltagen van (XMP 2.0) hanem a Taiphoon Burner+RYZEM DRAM Calculator szerinti érték. Az a SOC voltage mit is befolyásol konkrétan?MD
L -
Pro!Petya
addikt
válasz
Szinyák #3221 üzenetére
1,2V-ig jó vagy Soc feszben! (Ha lehet, és stabil marad az oc azért maradjunk alatta)
Nekem kb decemeber óta megy 1,15-ön 24/7. Többeknél láttam h 1,2V-on használják sőt ha jól emlékszem még tesztek is voltak/vannak ilyen soc fesszel fent
Ramok 1,35-ön mennek? Elvileg ha jól láttam a keresőbe azok B-die szval annak mennie kéne szépen ,értem ezalatt 3466-3600 körül szval valami megfogja szerintem. -
Szinyák
őstag
Sziasztok.
Most raktam fel nem rég a legfrissebb AGESA biost (4.90) Asrock X370 Gaming X deszkára .
Beállítottam a ramokat 3200 cl14 mellet alacsony trcf mellet .
Kérdésem a CPU SoC feszt belőttem biosba : 1.15v.-ra hwinfo szerint : 1.137v ez mehet 24/7.-re ? nem sok neki ? új biosba észre vette, most már lehet CPU SoC voltnak kézzel megadott értéket adni eddig csak offset.-el ni lehetett +/- .-ba amit ő megad értékeket...elfogadható ?? 3400mhz sajnos nem bírja cl16 mellett bsod kap windows alatt de szerintem elég jó ez x370 deszkával ...
Köszi előre is...
-
válasz
SECTORnooB #3216 üzenetére
CPU kormolás stimmt, többi még annyira nem lényeg (RAM kezelés is egy jó dolog), meg erős VRM meg ha már jó lapot veszek, akkor legyen a TOP-ból (ez idővel majd meghálálja, hogy őt választottam)
MD
L -
válasz
SECTORnooB #3216 üzenetére
Én azért vettem a SLI-t mert a Taichi 28-al lett volna drágább de pl egy 450-es meg csak kb 10-el olcsóbb.
-
ScomComputer
veterán
válasz
SECTORnooB #3217 üzenetére
Jaja lesz az is...nekem van early...
-
SECTORnooB
addikt
válasz
ScomComputer #3215 üzenetére
Valami gémpléjt csinálj
Én megvárom a 6.át -
SECTORnooB
addikt
válasz
MaxxDamage #3214 üzenetére
Ahogy olvasgatom a netet és nézegetem néha a YT-videókat, egyre biztosabban állítom,hogy a userek 95%-nak teljesen mindenre elég a B450, és csak akkor ajánlott az X470,főleg az X470 teteje,ha használod azt a "sok" extrát amit nyújt, nomeg,ha ki akarod kormolni a CPU-d és nagyon kell az extra fesz.
-
ScomComputer
veterán
BF5 beta + 2700X,nálam már működik....
-
válasz
SECTORnooB #3210 üzenetére
Majd én megpróbálom
...ha megérkezik 1x az épített víz csomagom...és össze tudom végre építeni már (jah meg a VGA-m is ha 1x megérkezik...)
MD
L -
válasz
SECTORnooB #3210 üzenetére
Kb igen
-
válasz
MaxxDamage #3208 üzenetére
A Taichi? Azt tudom
csak gondoltam hogy ez nem rosszabb sokkal.
-
válasz
micafighter #3209 üzenetére
Tudom, egy helyről akartam stb. nem rossz egyébként csak trükközni kell, így összességében elég jól megy fút 4.2 allcore-on a cucc memória mint lentebb látod hasít, végeredmény jó az a lényeg
-
SECTORnooB
addikt
válasz
MaxxDamage #3208 üzenetére
Nem úgy tűnik mintha olyan sok mindentől el esett volna, hisz 24/7 tuning téren kábé nem észrevehető.
-
-
válasz
micafighter #3205 üzenetére
Drágáltam a Taichit
-
válasz
MaxxDamage #3203 üzenetére
Kistesótol akkor joj ez
-
-
-
jeni
félisten
válasz
SECTORnooB #3200 üzenetére
én is értelmetlennek tartom az extra tuningot,hogy csak 4,2Ghz tud a proci. és többet nem.
esetleg az a +12V nem csak a CPU EPS tápellátására van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gurulunk, WAZE?!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Háztartási gépek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- High-tech fűtőtest? Nem, szellős GameMax ház!
- Hiába van április, a hardverek nem tréfálnak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest