Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
micafighter #3399 üzenetére
mar bezartam, es nemakarok visszaterni oda
-
TRitON
aktív tag
válasz
ScomComputer #3391 üzenetére
Végső soron, akárcsak a TR2990WX-nél, itt is egy új interposerrel megoldható lenne a dolog.
Csak teljesen felesleges. (Kamu)
-
hokuszpk
nagyúr
"Zen-ek gyártása mindig is a költséghatékonyságról szólt,"
valo igaz.
viszont kozben megtalaltam a szerintem eredeti forrast, ugy masfel hetes, egy kinai vagy koreai ( sajnos nemtudom megkulonboztetni a kettot ) irasjelekkel zsufolt site, ami mindenaron mindenfele izeket akart telepiteni a gepemre, szoval ezt a hirt 100% -ra kamunak minositem.
-
Tyrel
őstag
válasz
hokuszpk #3395 üzenetére
Hát sztem nem lépnek meg ilyesmit, a Zen-ek gyártása mindig is a költséghatékonyságról szólt, ezért építik egyetlen magra/architektúrára és egyetlen CCX-re az egész termékskálájukat, a 30 rugós veddmegdobdel cuccoktól a szervermegoldásokig...
Innen nézve elég nagy hülyeség volna részükről bevezetni egy új, ideiglenes, köztes CCX-et.A Zen 2 viszont részemről is várós, bár nem akarok nagyon sok magot, nekem a 8+SMT is elég lesz. IPC-ben és/vagy órajelben lépjen feljebb egy nagyobbacskát...
-
válasz
Nekem elég lesz egy darabig a 2700X is asszem
MD
L -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Esetleg egy uj revizio javitott ipcvel es magasabb orajellel, de ha nemmegy 4.7-4.8 Ghz -t, akkor sok ertelme nincs, az uj Intelekkel még igysem fogja felvenni a sebessegversenyt, mikozben a nép már a Zen2 -tol varja csodat 5Ghz -n dinnyemag kivitelben.
* Viszont az Intel 9xxx valoszinuleg nem lesz olcso, jo arazassal megiscsak lenne helye a piacon...
-
Tyrel
őstag
válasz
Nem úgy van hogy a Ryzen az fizikailag összesen 2 CCX-ből áll a Threadripper meg 4-ből, és egy CCX-en belül 4 mag van?...
Értsd. elvileg a Ryzen nem tud 8-nál több magos lenni, nem?... (Threadrippert meg nem tudnak átnevezni Ryzen-nek mert sokkal nagyobb és nem fér bele az AM4-be) -
ScomComputer
veterán
Lehet mégis lesz 2800X ?
Ezeket azért kéretik fenntartással kezelni,mert a Cinebench szerkeszthető,tehát arra írom át amire akarom... -
szuk_jozsef
tag
Panaszkodtam random újraindulásokról itt a fórumban jelentem megoldódott a legujabb bios frissitéssel aorus x470.Más, ha a ramokat kézzel állitom 2800 mhz-re akkor a késleltetés autómatikusan növekedni fog vagy marad a gyári beállitáson.Xmp profil nincs a ramhoz mert sima mezei 2133-as ramok működnek csont nélkül igy 2800 mhz-en.
-
hokuszpk
nagyúr
Aegis tulaj van itt a topikban, csak biztos elment vikendezni
)
Ripjawsot is tobben alkalmazták a procijuk mellé ok sem nagyon panaszkodtak. -
TRitON
aktív tag
Az eredeti tervem az volt, hogy veszek egy faja 990FX chipsetes lapot és 2-3 évig a jelenlegi konfig még elmegy simán. Csak idő közben eltűntek ezek az alaplapok a használt piacról, gondolom nem véletlenül... Az emberek rájöttek, hogy az FX-ek multithreaded teljesítménye még ma sem rossz és olcsón hozzá lehet jutni. Illetve lehetett, mert konkrétan nincs hozzájuk alaplap. Amikor megláttam, hogy hatdveraprón 40-50 között, ebay-en 60 fölött mennek ezek a lapok, akkor döntöttem úgy, hogy inkább újat veszek.
Végül az MSI B450M MORTAR TITANIUM mellett tettem le a voksomat amúgy. -
Tyrel
őstag
válasz
SECTORnooB #3383 üzenetére
Nyilván nem, azért is írtam többször hogy nem kívánom futtatni vagy úgy egyáltalán foglalkozni vele...
Játékok alatt álljon helyt, SVP-t bírja, meg a hétköznapi felhasználást. Ha ez megvan én onnantól magasról teszek rá ha XY - egyébként hasztalan és/vagy 0 élvezeti faktorú - programmal ki lehet fagyasztani.TRitON - nem mondtam hogy szar az FX; direkt úgy is fogalmaztam hogy kompetitív játékokra nem volt jó. Elhiszem hogy attól még lehet rajta játszani, csak amelyik játékban számít az "fps huszárkodás", oda az Intel érezhetően jobb volt, sőt igazából a Ryzen-ekkel szemben is jobb lenne még, ha időközben nem nőtt volna meg a monitorok felbontása annyira, hogy kb. mindenhogy GPU limitbe ütközzön az ember.
(feltételezvén hogy akinek van 400 rugója egy új gépre az nem egy 40 ropis 1080p @ 60Hz panelen akar játszani)
-
Tyrel
őstag
válasz
MaxxDamage #3379 üzenetére
Jah, már kezdek megbarátkozni ezzel a "minden fix" dologgal... Amúgy 4,2 lesz az.
@SECTORnooB
Miért mekkora fesz.-en szokták bírni a 4,2-t?
Eddig bő fél óra CPU-Z Stress-t, egy jó óra BFV-t meg némi youtube-ozást tök vidáman kibírt így... aztán lehet ha indítanék egy IBT-t rögtön meghalna...Amúgy nem lehet hogy azért bírja jól mert nincs VDrop?... (mondjuk IBT alatt már lehet hogy lenne az is
)
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Ezekkel a ramokkal vajon lenne gond, ha Ryzen mellé teszi az ember?
https://www.gskill.com/en/product/f4-3000c16d-16gisb
https://www.gskill.com/en/product/f4-3000c15d-16gvgbAz alaplap ha minden igaz, akkor egy GIGABYTE GA-AX370-Gaming K5 a processzor pedig egy 1600 lenne.
-
-
Tyrel
őstag
válasz
MaxxDamage #3372 üzenetére
Fura, nem tudom miért csinálja... XFR nélkül simán mehet feljebb a hőmérséklet, de ha hagyom hogy XFR vezérelje akkor ő 71-72 foknál sátrat ver... Szerintem simán engedhetné tovább, de se az UEFI-ben se a Ryzen Master-ben nem találok erre vonatkozó beállítást. (utóbbit amúgy nem használom aktívan, csak néha elindítom megnézgetni hogy ő hogy látja a dolgokat)
@DzsedalY
Hááát sztem az X-es proci kb. ennyivel/ennyiben jobb, kiválogatták azokat amik bírják ezt az órajelet, és drágábban adják őket. (X = silicon lottery hack?)
Gondolom még egy picivel menne feljebb is, mert XFR 4250MHz-re küldözgeti, igaz a fentebb írt furcsaság miatt állandó jelleggel nem tudja ott tartani. -
válasz
ScomComputer #3376 üzenetére
Akkor marad a "CPU (PECI)"
Ki is veszem a listából... (mineknem?)
Jahm, azom van
Akkor nem Updatelem fel...MD
L -
ScomComputer
veterán
válasz
MaxxDamage #3374 üzenetére
Ezen nincs is meg az az érték....csak a proci alatt a Tdie az meg elég..
Tedd "hide"-ba a rossz értéket és olyan lesz mint a régi..mert azon sem látszik...
(#3375) MaxxDamage:
Nem kell felejtsd el,az új win10 1803,már mindent tud.. -
-
válasz
ScomComputer #3371 üzenetére
-
DzsedalY
tag
42-es szorzó mellé az 1.35V elég parádés, a 2600-am annyival 41-t bír, 42-t meg semmivel, sajna 41-nél fut bele a procim a wallba. Nekem speciel az a +100 MHz nem éri meg a plusz 0.063V-t, akkor már azért elég komolyan melegszik, 85 fokos AIDA stresszteszt alatt (Thermalright Machoval), igaz az FPU is be van pipálva.
-
95c fokig gond nélkül kéne mennie.
Nálam is a 2700X (erős terhelés alatt) direkt nyúzó programokkal kedveskedve neki 96(+)c fok fölé is ment és nem volt probléma. Az eset amit említesz nem mindennapi szerintem.
Saját tapasztalatom szerint (is) a XFR2 és a Zen+ önmagában nagyon magas hőmérsékleten üzemel (IDLE is akár) ezt úgy értem, hogy nincs nagy kihasználás CPU terén és a temp. 8 fokot fel és le ugrik. (ez engem is zavar, de ez ilyen) bár H2O esetén ezt nem tapasztalom (szerencsére) léggel tapasztaltam...és nekem (is) sok a 8c fok ugrálás.. (IDLE) kb.MD
L -
ScomComputer
veterán
válasz
MaxxDamage #3368 üzenetére
-
Tyrel
őstag
válasz
SECTORnooB #3363 üzenetére
Lehet hogy kibékülnék az XFR működésével is, de van neki olyan beállítása amivel megmondhatom milyen hőmérsékletig akarom elengedni a procit? Ha igen annak mi a neve?
Nálam kb. azt csinálja hogy a - szerintem - szükségesnél úgy bő 0,05V-al több fesz.-t ad, majd így viszonylag gyorsan (<10sec) felmegy 70°C-ig és ott elég rendesen elkezd thermal throttlingolni... legalább is nekem nagyon úgy tűnik, hogy kb. mindent megtesz azért, hogy 71-72°C fölé ne mehessen a processzor, visszább veszi a fesz.-t is meg a szorzót is.
Ezt a viselkedését lehet befolyásolni?... Kicsit túlzónak érzem a thermal throttlingot ezen a hőmérsékleten, de nagyon ragaszkodik hozzá. Pl. ha kézzel állítom a fesz.-t akkor a szorzót annyival hagyja feljebb (~41) hogy 71°C-on megint megálljon a processzor.
Nekem ez nem tűnik olyan halálosan soknak, 75-78-ig simán elengedném, ha feljebb tudnám hozni az XFR-nek ezt a limitjét, és valószínűleg akkor már azt is csinálná amit szeretnék.
Szerk.:
Próbáltam PBO-t (Ryzen Master-ből, talán működött is?...) mert ott feljebb lehet nyomni mindenféle Watt meg Amper limiteket, de abszolút nem befolyásolja. A hőmérsékleten akad el. -
Pro!Petya
addikt
válasz
MaxxDamage #3368 üzenetére
Ez komoly hogy pont a verzió számban hagytad benne az egeret?!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albigator #3364 üzenetére
Azért, mert közös tápágon van mind az X mag (CCX modul), amit egy blokk állít elő. Ha megnézed ezt az ábrát, egyértelmű lesz, hogy miért nem lehet külön állítgatni a magok feszültségét:
Különben meg teljesen érdektelen, hogy éppen hány V-t kapnak a kevésbé vagy egyáltalán nem terhelt magok az XFR határain belül, mert az XFR a TDP kereten belül tartja a processzort. Se baja, se hátránya nem lesz ettől a processzornak, jól ki van találva ez a rendszer.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Albigator #3364 üzenetére
Nincs ezzel probléma!
A Chrome amugy is eszi a gépet!
A másikra a válasz:
Timingot szűkíteni , vagy frekit emelni természetesen nem egy rossz dolog és ártani nem fogsz vele, ellenben javulás v némi gyorsulás elérhető. Azt a tesztet csak az fps difi végett csináltam , de mindemellett különböző programok is kamatoztathatnak a belőle! Felhasználási módtól függ. Úgymond csak hab a tortán h játékok alatt is hoz egy kis pluszt a minimális tuning.
-
Albigator
őstag
válasz
SECTORnooB #3363 üzenetére
XFR2 vagy PBO... Nem akarok kötekedni, csak érdekel, hogy sima netezéshez, Chromeban minek kell az összes magnak 1.5 voltot adni, persze külön külön nem egyszerre és csak 1 pillanatra. Egyszerűen nem értem.
Más:
Valaki esetleg? (az alján van a kérdésem) -
SECTORnooB
addikt
Kicsit elvagy tévedve szerintem.
XFR jól tudja mit csinál, úgy beszélsz, mintha zsákba macskát vettettek volna veled.
1,35Vcore a 4,2Ghz mellé tökéletes.
Kicsit kezded túl spirázni a dolgokat, feleslegesen.
Én anno Intelről jöttem, de anno Fx-em is volt, mégsem háborogtam mert többet kell a tuningal foglalkozni. Azt hiszem nem is tudtad mit veszel.... -
Tyrel
őstag
Hát nagyon puhatolózni, pontosabban egyesével lépkedni a fesz. lépcsőkön visszafelé és nézegetni hogy kb. hol stabil még, ahhoz ma már se kedvem se energiám...
Ha azt mondjátok hogy az idle magas fesz. nem árt neki, ám legyen... Nem mondom hogy 100%-ig tetszik ez a megoldás, de mivel ez az egyetlen opció ami maradt... (vagy nézem az XFR bénázását)
Úgy sikerült belőni (B450 Tomahawk & 2600X, for reference), hogy fix 42-es szorzó, e mellé fix 1.35V feszültség. Nem tudom ez utóbbi sok-e, ill. ehhez az órajelhez kb. mit szoktak használni, csak abból indultam ki hogy az XFR 42,5x-höz 1,4V-ot használ és nem tudja tartani minden magon... akkor a fenti csak nem olyan rossz...
Az LLC-t én Mode 2-re tettem, ezt kb. mintha pont ehhez a procihoz találták volna ki, nagyon durván szépen tartja vele a beállított feszültséget (se fölé se alá nem megy, lejjebb a HWInfo-n látszik)IBT-vel meg hasonlókkal egyelőre nem szórakozok, ill. egyelőre felesleges kínzásnak érzem, mivel a játékok hasonlót sem csinálnak vele. CPU-Z Stress alatt bő fél órát vártam (jobb alul látszik), az alatt nem lett semmi baja. A hőmérséklet (77°C, 25°C szobában) szerintem még elmegy, pláne hogy kifejezetten halkra van véve a venti szabályzás; no meg játékok alatt úgy is lejjebb lesz.
A fogyasztás idle-ben kereken 100W lett, terhelve 218W, monitorral, világítós perifériákkal, mindennel együtt. Szerintem nem rossz, pláne hogy említett monitor 32", a táp meg csak Bronze minősítésű.
Persze biztos lehetne jobb is ha lenne hozzá több türelmem, egyelőre így marad, ill. elkezdem játékokkal is gyötörni és ha ott is stabil lesz akkor:
@DzsedalY - kíváncsiságból megnéztem hogy mi van ha kikapcsolva hagyom a C'n'Q-t, olyankor idle-ben kb. 10W-al többet fogyaszt. Bekapcsolt C'n'Q-val a fesz. marad fixed, csak az órajel esik le 2,2GHz-re, de úgy néz ki már ez is ennyit számít (meglepődtem rajta).
-
DzsedalY
tag
Nekem is MSI B450 Tomahawkom van, és nekem se veszi vissza a feszültséget ha én állítom be és nem Auto-n hagyom. Én kompromisszumos megoldásként belőttem 4 GHz-re a 2600-at 1.287V LLC Mode 1-gyel (CnQ kikapcsolva), így idleben nagyjából 7W-tal eszik többet (HwInfo szerint), mint alapállapotban visszavett feszültséggel és szorzóval, az meg még nem a világ vége szerintem. Ha folyamatosan menne a gép, így éves szinten nagyjából 2500 Ft plusz áramköltség keletkezne, ellenben mivel terhelés alatt sem megy 1.3V fölé, így játék alatt visszahozza a különbséget az XFR2-höz képest.
-
Milka 78
nagyúr
Én szervizben (is) dolgozom és nem nem mindenki váltott Intelről sőt baromi sok ember váltott FX-ről,mert hiszed vagy sem de lehet vele játszani és sokan olyan alacsony kategóriás Intel+deszka kombóról váltottak, hogy a bios-uk kb 4 soros volt (igaz többnyire ők kértek összerakást is) és ahhoz sem értettek.
Hosszú távon max az extrém magas fesz tud degradálódást okozni a prociban, de ugye az más világ. Mondjuk nekem 0/24-ben ment 6600k@1.400v-n 2 évig és kutya baja sincs az új tulajnál is jól elvan,de van a közelben hűtés határig elfeszel x1800 és 8700k is amiknek kutya bajuk sincs pedig ezek is hajtva vannak rendesen.
Egy jól megválasztott fix fesz/órajel-el semmi gond nem lehet itt a srácok rengeteg beállítást kipróbáltak és náluk flottul megy minden. Általában 4100 / 4200-as beállításokat látok itt amik még tolerálható hőt képeznek és nem forgatják halálra az órát, biztos segítenek egy ilyen beállítást találniTürelem és mindent szép lassan ki fogsz puhatolni
-
Tyrel
őstag
válasz
Milka 78 #3357 üzenetére
"alig kimutathatóan fogyaszt többet a proci és nem is degradálódik tőle."
Szerintem minden Ryzen-es gamer Intelről váltott, tekintve hogy az FX-eken játszani nem nagyon lehetett, vagy legalább is kompetitív játékokkal nem volt érdemes.
Nem leszólás akar lenni, egyszerűen csak nem volt versenyképes az AMD abban az időben - nem csoda hogy aki csak tehette Intel-t vásárolt.
A fogyasztás és az idle hőmérséklet nem érdekel, a VRM és a CPU "kopása" miatt nem akarnám hogy fix magas feszültségen járjon. (mondjuk a "magasfeszültség" meg az 1.4V egymás mellett elég röhejesen mutat
)...
...na de szóval azt mondod hogy ezeknek hosszú távon sem fáj a fesz.?...-------------
Az LLC-vel való offset elérés nem jött be, mondjuk belegondolva tök hülye ötlet is volt, mivel az XFR a beállítani kívánt feszültségből számol, nem a ténylegesből, szóval az utóbbit mindegy merre tekergeti az LLC. Egyébként elvben a Mode8-al engedi meg a legnagyobb VDrop-ot, de a B450 Tomahawk VRM-je valószínűleg tényleg egész jó, nagyjából elhanyagolható drop van még ezzel az LLC beállítással is. Gondolom a 2600X egyszerűen nem elég ahhoz hogy ezt a VRM-et kiakassza, biztos a 2700 szériával már van említésre méltó drop is, de ezzel nincs.
-------------
Kicsit elszórakoztam a cuccal, még jobban össze is zavart.
Kb. annyit csináltam, hogy UEFI beállít, Win betölt, 5 percet vár hogy "mindenki nyugodjon le a picsába", majd Idle fogyasztást mér.
Utána HWInfo (5.88) + CPU-Z elindít, utóbbival Stress CPU futtat kb. 5 percig hogy kicsit átmelegedjen a cucc, majd újból mér...FYI a fogyasztási adatok tokkal-vonóval, monitorral együtt lettek mérve, me a franc mászkáljon be az asztal alá...
1) XFR / minden Auto:
- Idle fogyasztás: 94W
- Stress fogyasztás: 200W
- Stress alatti szorzó: 39,75 (XFR lőtte ide)
- Multi-thread pontszám: 3656
- Hőmérséklet: kb. 71°C2) XFR (Auto szorzó) + 1,325V manuális feszültség
- Idle fogyasztás: 106W
- Stress fogyasztás: 209W
- Stress alatti szorzó: 41,5 (XFR lőtte ide)
- Multi-thread pontszám: 3810
- Hőmérséklet: kb. 73°C3)
XFR- Fix 4,25 szorzó + 1,4V manuális feszültség ###
- Idle fogyasztás: 99W (na ezt hogy?)***
- Stress fogyasztás: 229W
- Stress alatti szorzó: 42,5 (fix)
- Multi-thread pontszám: 3909
- Hőmérséklet: kb. 81°C### lehet a fesz. túl sok, most nem a min. stabil fesz. megtalálása volt a cél, az sok idő lenne
***direkt megnéztem, de Idle-ben határozottan nem csökkenti a feszültséget se itt a 3), se a 2) tesztben...
Hogy lehet az hogy az 1) teszt alatt, amikor 0,775W körül Idle-zik alig fogyaszt kevesebbet mint aztán a 3)-ban 1,4V-on? És az hogy lehet hogy a 2)-ben 1,325V-on többet fogyaszt mint a 3)-ban 1,4V-on?P.S.: nyilván megnéztem task managerrel hogy nem kavar-e be valami progi, pl. nagy kedvencem az "Antimalware Service Executable", de nem, nem dolgozott a háttérben semmi.
-
Milka 78
nagyúr
Pedig tudhatnád, hogy az MSI-ben már a Z68GD80-G3-as abszolút csúcs deszkájukban sem volt már offsett (még is szépen tudtam használni) és ha jól rémlik a Z77 és a további lapjaikban sem.
A másik "probléma", hogy amint látom Intelről jöttél...na ez nem az és soha nem is lesz. Ezt szoktam pofázni, hogy az AMD kicsit melósabb és több türelem kell hozzá (használom mindkét oldalt), erre mondják azt, hogy lelke van. Az Intelt összerakod,power gomb és kis túlzással mehet,kb mint a faék hisz egy több éves platform újracsiszolgatása ami kb bolondbiztos.A Ryzen egy új fejlesztés hisz alig másfél éves, kicsit szöszölősebb, cserébe olcsóbban van 6 magod 12 szállal egy 34 ropis lapban.Ezt vagy elfogadod és használod vagy váltasz Intelre és kb ennyi.
Ezen felül ez egy új deszka és bizony lehetnek anomáliák, de ez is tudvalevő tény. A 3xx-es lapokat is hónapokba telt mire gatyába rázták, de mint mondtam ilyen ez a pop szakma.
Az meg többször elhangzott,hogy amióta van Ryzen azóta fix feszese oc,hangolás van. Talán az Asrock-nál ment a cnq egy ideig és ugyan ez volt az Asus-nál is bár az utóbbinál ha jól rémlik kivették még a 350-es időkben (ha tévednék javítsatok ki). Offsett ide vagy oda a fix fesszel sem (vagy csak minimálisan) emelkedik az idle hőmérséklet, alig kimutathatóan fogyaszt többet a proci és nem is degradálódik tőle. Tudom,kimértem,használom a 2500k-tól át a 8700k-n keresztül a Ryzen-ig. -
Tyrel
őstag
válasz
micafighter #3355 üzenetére
Hogy őszinte legyek meg sem fordult a fejemben hogy ez a feature manapság hiányozhat egy alaplapból. Nem is értem hogy ez mögött mi volt a logika részükről... Pl. előző deszkám egy P8Z77-V LX volt, a Z77 legalja Asusnál, nem volt rajta VRM hűtés de nagyon még VRM se, de Offset-et azt tudott. Van másik gépben egy GA-Z270P-D3-am, az is tud offset-et. Igazából minden alaplap amihez az utóbbi 5-10 évben közöm volt, akár havernak raktam össze akár itthon, az mind tudott Offset-et.
Belenéztem amúgy UEFI-s videókba, de nem néztem végig őket, csak kíváncsi voltam kb. hogy néz ki meg mi merre van benne... tényleg nem számítottam erre.
Egyébként nem lenne olyan nagy baj hogy nincs offset, ha a Cool'n'Quiet működne fix feszültség mellett is. Ezt esetleg elárulhatná valaki, hogy csak a B450 túl új és ennek sz*r a BIOS-a, vagy konkrétan nem működik egyik MSI alaplapon se?...
Ha már itt tartunk, valaki nem tudja hogy a Load Line Calibration-nak a Mode 1-8 azok valójában mit takarnak? Se az UEFI help nem fejti ki, se a mellékelt biblia. Csak így van Mode 1-8 és találd ki paraszt hogy mi az...
Azért kérdem mert több helyen is írják hogy nem lineáris, tehát nem azt jelenti hogy mondjuk Mode1-ben nincs VDrop kompenzáció, Mode8-ban meg rátolja a 230V-ot egyenesen a konnektorból... hanem így mindegyik Mode mást jelent, de hogy mit?!...Elvileg korábban az MSI publikált erről egy táblázatot (mondjuk hogy az a bibliába miért nem fért el az számomra magas), de nem találom sehol. Csak itt írják, hogy nem lineáris, meg itt írja 2. hsz.-ben egy csávó hogy látta a táblázatot (de már ő sem találja) és valami olyasmi volt benne...
Szerk.:
Hm, találtam egy ilyet LLC-ről:
Mode 1 = Slight over voltage during heavy load
Mode 2 = Very slight over voltage during heavy load
Mode 3 = Very slight under voltage during heavy load
Mode 4 = slight under voltage during heavy load
And from 5 on higher it just under volts more and more.Tulajdonképpen ezzel meg van az offset voltage...
Mondjuk sírva röhögök és röhögve sírok hogy ezt itt így kell, és hogy fórumokról kell összekukáznom mik ezek a Mode-ok, de legalább van remény... Mindjárt ki is próbálom.
-
-
Tyrel
őstag
válasz
blackmacs #3349 üzenetére
Hát nem ezt akartam, csak itt áradoztak hogy milyen jó a VRM-je, meg aztán az "Actually Hardcore Overclocking" YT csatornán is áradoztak hogy milyen jó az MSI-k VRM-je a többihez képest... ezt nem is vitatom el tőle, de hogy mellette a szoftver/UEFI alap dolgokat nem tud az nem egyedi, speciális eset kérdése és nem csak nálam rossz.
kago akira azt mondta finomhangolni akarja a gépet, nem tuningolni. Na, én is pont ezt akartam, és ezzel az alaplappal nem lehet. Nem azért mert az enyém gyári hibás vagy ilyesmi, hanem mert hiányoznak belőle az ehhez szükséges funkciók.
Kb. hagyhatsz mindent Auto-n aztán majd csinálja az XFR amit jónak lát, de maradéktalanul boldog nem leszel azzal amit tud, pláne így hogy a PBO sem működik (egyébként Ryzen Masterből sem).
A másik opciód meg az hogy beállítod kézzel azt amit neki automatán nem sikerül, azzal egy 2600X esetén CPU-Z multi-thread benchmarkban nyersz úgy +200-300 pontot (nem, nem tuning miatt, csak ennyire béna az XFR), viszont fix feszültségen fog menni a procid. Pl. 1,35V, akkor is ha youtube-ot nézel, akkor is ha itt hagytad és elmentél ebédelni, meg akkor is ha épp a BFV-ben gyilkolászol.
MSI szerint ez így rendben van. Hát szerintem meg nem. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
kago akira #3348 üzenetére
valoszinuleg mennifog, de csontnelkul csak olyan orajeleken, amihez van xmp profil.
-
blackmacs
senior tag
Szerintem nem kellene rögtön leírni a Te eseted alapján a B450 tomahawkot,érdemes lenne megvárni egy pár user tapasztalatait is!Nem kötekedni akarok,csak ez így elég egyoldalú.Nyílván nem akartál tuningot mégis piszkálod,aztán meg fkázod hogy így sz@r,meg úgy sz@r,ennyi erővel vehettél volna más gyártótol is,vagy X470-s lapot is!
Mellesleg ugyanezt a lapot vettem meg,igaz még a proci meg a ram még várat magára de,nagyon kíváncsi leszek rá ugyanazt tapasztalom e majd amit te itt leírtál.
Én egyáltalán nem tervezek tuningot,elég az xfr meg az xmp és ezzel ki is fújt. -
hokuszpk
nagyúr
lehet azt, csak nyakatekerten, inditsd el alapon, Taiphoonnal olvasd ki az xmp profilokat, toltsd be a Ryzen Dram calculatorba, jegyezd fel a lenyeget, utana potyogd be a biosban a subtimingeknel az auto jelzesek helyere, aztan ha elindult, akkor a Ryzen Timing checkerrel csekkold vissza, nem hibaztal-e valahol.
nem eppen egy egykattintasos valami az teny, de legalabb a vegere a memoriak professzora leszel. -
Tyrel
őstag
válasz
kago akira #3345 üzenetére
Ha visszaolvasod az előző ~20 hozzászólást akkor látod mennyire csodás választás lenne egy MSI B450-es lap. Én sem akartam/akarok tuningolni, csak finomhangolni.
Dióhélyban: cseszettül nem lehet.
Persze abban lehet reménykedni hogy majd a sokadik BIOS frissítés megoldja ezt, mert nem hardveres baja van, sőt a felépítése kifejezetten jó az árkategóriájában. Nagyon lehet neki örülni, egész addig amíg be nem kapcsolja az ember.
-
kago akira
tag
Én azt sajnálom hogy alig van normális mAtx lap. Egyszerüen kopár a b450es felhozatal. Mert ugye csak az van ebben a méretben..
Gyér hütőbordázás, kevés sata az is szarul elosztva a lapon. Vrm hütő bordák nélkül. (Ugyan ebben az árban intel oldalon ilye nincs hogy ne rakjanak rá)meg ugy álltalánosan kevesebb borda mindenhol.
Elöször asus tuf b450et nezerm ki de mivel nekem a kis házam miatt kotve van a kezem a portok illetoen igy inkabb egy msi mortart néztem ki.
Kérdés, ti milyen lapot vennétek, vagy ajánlanátok?
Tuningolni nem fogok de finomhangolom, es egy 2600xet tennek bele. -
Tyrel
őstag
válasz
hokuszpk #3342 üzenetére
"a Tomahawk probalja az alatta/felette levo ket ertekbol aranyosan szamolgatni az idoziteseket, csak nem mindig jon ki a matek."
Esélyes hogy ilyesmit csinál, csak nem értem a logikáját. Sok hűhó semmiért. Hagyja úgy a timingeket ahogy voltak, ha az nem jó az meg hadd legyen már az én saram, elvégre én akartam eltérni a gyári specifikációktól. Nincs rá szükségem hogy fogja a kezem, pláne ilyen inkonzisztens módon:
pl. ha a fesz.-hez hozzányúlok o automatikusan kikapcsolja a CnQ-t, ezzel kb. elore jelezve hogy "barátom az ott nem fog muködni" (kéne neki, de most nem ez a lényeg), vagy épp ha a "Windows 10 WHQL Support"-ot bekapcsolom, akkor kikapcsolja a CSM-et.Viszont ha a mem. frekvenciához nyúlok, azt simán engedi átállítani, és nem mutatja úgy mint a Memory Try It!-nél hogy mások lesznek a timing-ek, és nem kapcsol ki automatikusan semmit sem. Az XMP profilt aktív marad az UI szerint, amiből (pláne a fentiek után) logikusan következtethet az ember arra, hogy onnan veszi a beállításokat, csak épp egyes részeit override-olhatod.
De nem, átállítod a frekvenciát, és ő a háttérben szó nélkül átállít mást is. Részemről ez a "kabbe b+" kategória és semmi köze ahhoz hogy tudom-e mi az XMP profil.Más kérdés hogy ez már csak erről is szól, hogy én vagyok hülyének nézve mikor az alaplap a hülye, de maga a probléma manuális timing beállításokkal már rég megoldódott...
Az eredeti & komolyabb bajom továbbra is az, hogy nincs se VID offset voltage control, se fixed voltage mellett működő CnQ. Legalább vagy az egyik legyen, vagy a másik, de hogy egyik se az egy vicc. Worst UEFI ever.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Beretvás #3336 üzenetére
valoszinuleg tudja.
nala az eb ott van elhantolva, hogy ha nincs az xmp profilban az adott frekcenciara passzolo bejegyzes.
pl :itt van 1300 meg 1400, ami elvileg a 2600(!) es 2800 -ra vonatkozik. ha ezt beallitod 2666 ra vagy 2733 -ra, akkor aztan allit mindent ugy saccperkb. Ahogy eszrevettem, a Tomahawk probalja az alatta/felette levo ket ertekbol aranyosan szamolgatni az idoziteseket, csak nem mindig jon ki a matek.
-
Albigator
őstag
Igazad van, ez a rendes kép, de itt is auton van mind2 beállítás.
Beretvás pedig még nem is volt olyan "kemény" akarom mondani nyers, mint velem. Ilyen a stílusa... Viszont elismerem, hogy jobban ott van a témában és lehet most is igaza van. Szerintem is ha az XMP profilon belül belenyúlkálsz a dolgokba, akkor az már nem az a profil hiába csak 1 értéket állítottál el, a többi is kell hogy változzon. Nem értek hozzá csak ezt így gondolom.
A másik dologban pedig lehet neked van igazad. -
S_x96x_S
addikt
>Ja közben eszembe jutott hogy a Precision Boost Overdrive az viszont fölé tud menni 1.4V-nak..
(nem próbáltam )
mintha a PPT, EDC és a TDC beállítás hatással lenne a a PBO-ra
Te látsz valami értékeket a BIOS-ban ?AMD: Understanding Precision Boost Overdrive in Three Easy Steps ( Aug 13, 2018 )
https://community.amd.com/community/gaming/blog/2018/08/13/understanding-precision-boost-overdrive-in-three-easy-stepshttps://www.reddit.com/r/Amd/comments/8enopa/optimizing_xfr2_settings_on_gigabyte_bios_f22/
-
Tyrel
őstag
válasz
Albigator #3337 üzenetére
Érdekes hogy ilyen nagy fesz.-t ad. A képen az a PBO menüpont amin állsz az szerintem egy almenüt nyithat meg ha entert ütsz rá.
#3336 Beretvás:
Igen, tudom, és közel semmi köze nincs ahhoz amit mondtam... Van egy adott timing és azt önhatalmúlag elállítja olyan értékekre amiket a seggéből cincál elő, ezen mit nem lehet érteni? K...va mindegy melyik profilon van a memória, ill. hogy az a timing honnan jött, nem erről volt szó. Fogja, elállítja. Kértem rá? Nem.Mondjuk nem is értem minek magyarázkodok, látom csak kötekedni akarsz, mert leírtam egyértelműen hogy mi a baj a deszkával és linkeltem is egy MSI topic-ot, hogy bizonyítsam nem én vagyok a hülye, de szerinted akkor is. ill. erre nem is reagáltál csak jössz ilyen hülyeségekkel hogy "tudod mi az az xmp profil?"
És te azt tudod mennyire sajnálom hogy nincs ezen a fórumon ignore lista?
-
Albigator
őstag
5.86-os hwinfo és jól mér. Nekem se tetszik az 1.5V fölötti érték de nincs vele gond elvileg, mert csak pillanatnyi.
Egyébként minden alapon van a BIOS-ban szinte, XMP profil, venti vezérlés, Launch CSM van csak elállítva.
De megnéztem, auton van a PBO:
Lehet látni h már itt a BIOS-ban is 1.417V a fesz...
-
Tyrel
őstag
válasz
Albigator #3333 üzenetére
Mondjuk kicsit az is érdekes, meg mernék esküdni hogy az én alaplapom hibáit kajtatva mindenféle fórumokon, valahol azt olvastam hogy az XFR AGESA-ból / AMD korlátozástól fogva képtelen 1.4V feletti feszültségeket beállítani.
1.5V+ az már nem is tűnik épp egészségesnek, biztos jól méri a progi? Ha igen akkor Asus is ügyes volt...Szerk.:
Ja közben eszembe jutott hogy a Precision Boost Overdrive az viszont fölé tud menni 1.4V-nak... Nálad legalább akkor az működik (már feltéve hogy be van kapcsolva), meg gondolom minden más is ami nálam nem... -
Albigator
őstag
Nálam gyári hűtővel, úgyhogy nem terhelem komolyan gépet (no game vagy test) így is elégé túlfeszel az XFR most is, de már megszoktam.
Az összes mag max érékei: 1.506V; 1.494V; 1.506V; 1.506V; 1.506V; 1.513V
Az átlag rendben van: 0.88X VMax hőmérsékleteknél pedig IBT Very Highen 10 kör alatt nem értem el a 90 fokot de jócskán 80 fölött voltam, viszont Prime 95-el már a 90 is meg volt 30 perc környékén mikor kísérletezgettem a nem túl jól szellőző házam hűtésével. Ekkor le is állítottam a Primeot, nem akartam a gyári 95 fok környékére megérkezni.
De már nagyon várom a Scythe Mugen 5 Rev B-t amit berendeltem...
(#3308) Puma K
Hello!
Nem frissítettem, de ha majd te updatelsz (vagy az illető akinek összeraktad a gépet) akkor várom a beszámolót akár priviben is. Köszi.
Míg nem volt annyi időm sokat pörgött a topic, láttam RAM időzítések is előjöttek.
Far Cry 5-ben 3200 - 3466 MHz között 2.7 % különbség van átlagban, azaz 3 FPS, min FPS-nél 5% és 5 FPS a difi, 1080-as VGA mellett.
Én XMP profillal CL 16, 3200 MHZ-en használom a memóriákat, és valaki megjegyezte, hogy brutálisan magas Trfc értékem van (560).
Még kevesebb Trfc-vel vagy akár ha fel lehetne tunkolni a RAM-om 3466-ra, tapasztalható lenne jelentős javulás (nem 1-2 FPS) ? Nem tudom érdemes e próbálkozzak a Dram calulator és manulális beállítással, főleg úgy, hogy csak 6 gigás 1060-asom van.
Szerintetek? -
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3328 üzenetére
1. Igen, én változtattam meg a memória órajelet olyanra amihez nincs profil. És? Elárulnád mi abban a logika, hogy ő önhatalmúlag beállít neki valami időzítéseket és még csak nem is szól róla?
Ott voltak a meglévő időzítések, használja azt. Ha azokkal nem megy az meg legyen az én gondom.Gondolom neked se az anyós vált sebességet vezetés közben?... Ez kb. ugyan az, hozzányúl valamihez amihez tökre nem kéne. 3 helyen írja az az egy nyomorult felület azt, hogy a frekvenciát állítom. Azt is akarom, nem a timing-eket, nem a háttérszínt, nem a csillagok állását, hanem a frekvenciát.
Tök logikátlan, de legalább manuálisan orvosolható...
2. Lehet nyugodtan köpködni hogy én mihez értek meg mihez nem, de bármilyen hihetetlen is tudom mit csinál a CnQ... csak épp ebben az alaplapban nem csinálja.
Ha hozzányúlok a CPU fesz. beállításhoz akkor az UEFI automatikusan kikapcsolja a CnQ-t. Szerencsére ki nem szürkíti, vissza lehet kapcsolni kézzel, de dinamikus feszültséged akkor sem lesz. Kizárólag a frekvenciát állítja, ha a voltage nem Auto.Szóval ha hagynál Auto-n mindent, csak nem tetszik hogy az XFR túl fesz.-eli a cuccot, azt nem tudod orvosolni mert nincs offset voltage. Ha erre azt mondod, hogy "jó akkor bazd anyád" és beállítod inkább kézzel az egészet, feszültséget, szorzót, akármit, akkor meg elveszted a dinamikus feszültséget.
Igaz ez még a B350 MSI deszkákról szól, de hajszál pontosan ugyan ezt csinálja ez is. Vagy XFR van és nem érsz el jó órajeleket mert túl fesz.-eli, vagy manual van, de akkor teljesen fix a feszültség is. Sehogy nem tudsz "nyerni".
Persze lehet azzal dobálózni hogy "de hát ez csak egy középkategóriás alaplap", csak ott van a bökkenő hogy bármelyik másik nagy gyártótól még az alsókategóriás lapok is okosabbak ennél, már sok éve.
Részemről az MSI B450 Tomahawk abszolút nem ajánlott, továbbra is áll az amit korábban írtam: lehet hogy hardveresen jó, de szoftveresen egy katasztrófa és az megöli az egészet. Biztosan nem én leszek itt az utolsó "őrjöngő fórumtárs" ha megjegyzések nélkül ott hagyjátok az összefoglalóban az ajánlások közt... vagy úgy egyáltalán ha ott hagyjátok...
-
válasz
kelna91 #3327 üzenetére
Szia!
Abban az esetben lehet a 2800X -re számítani, ha az Intel i7-8700K fölé pozícionált csúcsprocesszort dob a piacra./dobott is a 40.-ik szülinap alaklmából és nem jelent meg a 2800X/ Jim Anderson szerint megjelenhet a későbbiekben... tehát elvileg az Intel ellen lenne az egy válasz lépés, ha szükségesnek érzik. (majd kiderül)
2700X is játékokban FHD felett már "előnyben" van az Intelhez képest. (ahogy növekszik a felbontás)MD
L -
Beretvás
veterán
Látszik nem sokat értesz hozzá.
A manual fesz is dinamikus ha még nem esett volna le erre van a Cnq..
Valamint a képről szépen lejön a user error mert az xmp profilod csak 2933mhz de te alatta eggyel kiválasztottad a 3200 as értéket és innentől nem is az xmp profil él hanem a manual oc nak számító órajel amit te adtál meg neki 3200mhz személyében. Innentől látszik mennyit értesz az oc hoz.
(#3320) Pinky Demon : nekem ez már az elején világos volt.
-
kelna91
senior tag
Sziasztok! Van már valami pletyka a 2800X-ről? Lehetséges, hogy 12 magos lesz? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy várható 8+ magos proci AM4 tokozással? Vagy az órajelet fogják inkább növelni?
-
TRitON
aktív tag
válasz
micafighter #3311 üzenetére
Most néztem meg, hogy ez a Hybrid Digital PWM mit is jelent. Gyakorlatilag 4 fázis van az alaplapon, csak dupla annyi MOSFET-tel, hogy a csatornaellenállást csökkentsék.
-
-
TRitON
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #3310 üzenetére
Nekem is húzott FX-em van, nem annyira rossz lapban (beszélgettünk is a procik fogyasztásáról nem keveset az FX topikban pár hete).
Hat éve azt a stratégiát követtem, hogy vettem egy olyan alaplapot, amiben lehet valamennyit overclockolni (GA-MA970A-UD3), illetve megvettem egy évvel később az akkori második leggyorsabb FX-et (8320). Ezt használtam azóta 4.2GHz-en, alap feszültségen. Ment többet is bőven, 4.5GHz@1.45V stabil volt, de az alaplapi VRM azt a villanyt már nem bírja, egyszerűen gyenge a hűtése, hiába a 8+2 fázis.
Most is hasonlót szeretnék. Egy olyan középkategóriás lap, ami bírja a 150-170W-ot és egy olyan processzort, ami a leggyorsabbal azonos felépítésű (8 magos), de nem a lehető legdrágább. A többit majd az OC megoldja.
Így majd remélhetőleg egy darabig nem kell erre költeni.
Videokártyát tavasszal vettem (1070); simán megy minden 4K-ban a jelenlegi konfiggal is. -
Atla
senior tag
-
TRitON
aktív tag
válasz
micafighter #3311 üzenetére
Ok. Végig böngészem a kapható MSI B450 alaplapokat.
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3312 üzenetére
Az hogy valaki nem akar a 0. naptól kezdve tuningolni nem jelenti azt hogy nem ért hozzá... ellenben azzal aki értetlenül áll az offset hiányának problémája előtt. Hogyhogy minek kell?
Az összes többi gyártó alaplapjaiban vajon mire kell?
Arra való hogy megtarthasd a dinamikus feszültséget, de azt hozzáigazíthasd a te saját processzorod képességeihez. Gyakorlatialg az offset-el tudod a VID feszültségeket finomhangolni annak függvényében, hogy mekkorát nyertél a "silicon lottery"-n.
Az hogy fixen éjjel-nappal mondjuk 1.35V-on megy a processzor, akkor is ha 2,2GHz-en vakargja a golyóit meg akkor is ha épp kitaposod a szemét, az részemről nem profizmus hanem hanyagság. Nem fogok fix/manual fesz.-t használni, nem vágyok vissza a kőkorba. A 6 éves 3570K-m is dinamikus fesz.-el volt OC-zve.
Tuningoltam már gépet nem is egyet, akkor szoktam nekiállni amikor már kezd kevés lenni, hogy kicsit kitoljam a gépcsere szükségét... mondjuk kezd gyanús lenni hogy ezeknél a Ryzeneknél a "tuning" nem is valós tuningot takar hanem csak arról szól hogy optimalizálod a procid működését... ha már a gyártó nem volt hajlandó.
A memóriánál nem választok ki semmilyen másik timing-et, nem user error. Ott van hogy melyik profil van kiválasztva, alatta írja is annak a profilnak a timing-jeit, alatta meg módosíthatod a frekvenciát, ha úgy gondolod hogy picit megkínálnád a memóriát. Viszont ha itt ezt átállítod, full elnyomkodja a timing-eket olyan légbőlkapott értékekre amik a memória egyik JEDEC vagy XMP profiljában sem szerepelnek. Kézzel kell visszanyomkodni őket ott az Advanced DRAM Configuration alatt.
Precision Boost Overdrive van, de a kapcsoló Auto / Enabled / Disabled állásai közt a világon semmi különbség nincs, grammra ugyan annyik az órajelek. Manual állásban meg megjelenik ez a 3 Limit amik tippre valami TDP-szerű limitek lehetnek, de azt sem árulja el hogy Amper vagy Watt az érték amit beírhatsz, és azt sem árulja el hogy mi nekik a Default értékük, szóval így ebben a formában nagyjából meg is b*szhatom az egészet, semmi támpontot nem ad.
Persze neten biztos rákereshetnék hogy ez milyen mértékegységben van és mi a defaultja, de itt elfogyott a türelmem, nem fogom ezt keresgélni, pláne hogy nem a TDP-t akarom emelni hanem a feszültséget csökkenteni, tehát megint ott vagyok hogy az offset kéne. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
micafighter #3316 üzenetére
az egyik a tomshardwarerol, a barna meg a kitgururol.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
micafighter #3313 üzenetére
-
micafighter
nagyúr
Ha van precision boost overdrive kapcsolód a B450 lapon, akkor valoszinüleg valamelyik X470-es lapukról másolták a biost, és bent felejtették a kapcsolót. B450 lap nem tud PBO-t, az az X470 lap sajátossága: ,,A Precision Boost Overdrive igazából nem csinál mást, mint javítja az előző oldal végén bemutatott Precision Boost és XFR 2 képességeit, és ez nem is igazán a vezérlő képessége, hanem az átdogozott tápáramköré. " [link] A B450 lapok fizikailag nem tudnak PBO-t.
Az MSI lapok amugy szerintem nyugodtan ajánlhatóak, fix OCra a legjobbak. A bios az olyan amilyen, érdemes vásárlás előtt tesztet nézni a BIOSról szerintem. Offset-et tényleg nem tud az MSI, de az leginkább a PBO-hoz kell. Neked szerintem más gond lesz. A PBO-nál azért kell offset, mert nagyon túltolja a feszültséget, ezzel feleslegesen sok hő is termelődik, így a vége thermal throttling lesz a PBO-nak, ha nem kap offset-et. Nálad viszont nincs szó thermal throttlingrol ha jól emlékszem a hsz-edire.
A venti vezérlés amúgy attól is lehet problémás, hogy nem jól van bekötve a ventid. Pontosan hogy vannak a ventillátoraid kötve? (nem rémlik hogy erről irtál volna eddig)
-
Beretvás
veterán
Minek kellene offset? Aki nem tuningol annak úgyis mindegy mert nem ért hozzá, aki meg ért is hozzá az belövi a feszt meg a szorzót és megy ahogy mennie kell. Az meg , hogy elállítja a memori timingokat az 100%ig user error. Ott írja a timingokat az órajelek mellett semmi önkényesség nincs benne, te választod ki látod is mit választottál ennyi. Szóval ez itt csak akadékoskodás részedről, amit nem is értek mert egy középkategóriás lapot vettél nem egy csúcslapot.
-
micafighter
nagyúr
Ha fix orajelet akarsz, akkor az MSI lapjaival jobban jársz, azok a legjobbak erre a célra és elég jó a VRMjük is, plusz tudnak LLCt. Ha fix OCt akarsz akkor az X470 chip nem sok pluszt ad, a 450nél PBOval meg a StoreMIvel tud többet az x470. De azt jó tudni hogy MSI lapnál az idle fogyasztás is magas lesz fix OC mellett.
A kinézett giga lap viszont a legjobb választás PBO-ra abban az árban, ha esetleg azzal akarnal tuningolni. Vrmben elég gyenge a lap, főleg az msihez képest, de összességében PBOra igy is a giga a legjobb.
Én mivel nem akarok magas idle fogyasztást (nem csak játékra lesz a gép) igy PBO-val tervezek tuningolni, ezért x470 lapot fogok venni, de ar/érték arányban valószínűleg nem fogja megérni azt a pluszt játékokban, ahogy egy forumtarsunk is felhívta már itt rá a figyelmem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
4.0GHz valószínűleg menni fog gond nélkül, az felett már kellhet jelentősebb feszkó emelés is, attól függően, hogy mennyire vagy szerencsés.
Hasonló cipőben jártam, csak nekem húzott FX-em volt jó lapban, onnan váltottam 2600-ra, amit 4.0GHz-en használok. Csináltam méréseket meg mindent: [link]
A véleményem az, hogy ha elég a 6/12 felépítés, akkor egy 2600 / 2600X + jobb B350 / B450 lap párossal nem kevés pénzt spórolsz meg, amiből mondjuk combos vga-t vehetsz.
-
TRitON
aktív tag
Sziasztok!
Ős FX felhasználóként szembesültem a ténnyel, hogy egyszerűen képtelenség már normális alaplapot találni az FX-ekhez. Ellennék vele még évekig, de kezd idősödni. Az alaplapot 6 éve vettem, a processzort 5 éve, a memória pedig fél éve van nálam, de az sem mai csirke.
Elhatároztam ezért, hogy inkább újítok. A következő konfigurációban gondolkodom:
- alaplap: Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING
- processzor: AMD Ryzen 7 2700
- mamória: G.Skill Ripjaws V CL16 (2X8GB), F4-3200C16D-16GVKB
A memória nincs a hivatalos támogatási listában, de végülis ha a 14D megy biztosan, akkor a 16-osnak is mennie kell. A processzort fix 4.1GHz-en szeretném használni, megfelelő hűtésem is van hozzá (Gamer Storm Maelstrom 240). Évek óta Gigabyte alaplapot (és videokártyát) használok, ezért esett erre a választás.Várom a tanácsokat, illetve ha valakinek van tapasztalata hasonló konfigurációval, azt is szívesen veszem.
Köszönöm! -
Puma K
nagyúr
Helló!
Aki frissített BIOS-t az Asus Prime B450 Plus-on a 2018/08/31-án megjelent 0409 verzióra tapasztalt valamit?
Üdv
Puma -
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3306 üzenetére
Hát én feltételezném hogy azért az agesa-ból érdemes megtartani az újat, pláne így hogy a chipset is meg a cpu is a 2. generációs már, ill. előbbi nem rég jelent meg... Szerintem még nincs ebben akkora mozgástér.
Inkább csak várok amíg jönnek új bios-ok, pláne hogy legnagyobb problémám is nagy valószínűséggel orvosolható lenne egy offset voltage állítással... de ennek utána olvastam fórumokon/redditen, és tényleg nincs, elvileg egyik MSI alpban sem... legalább is azt írták redditen hogy ez a feature full hiányzik ennél a gyártónál és már nagyobb hardver tesztelők meg overclockerek is többször beszóltak nekik hogy ez így kurva gáz, és e miatt az egy dolog miatt nem is javasolják MSI deszkák vásárlását, de az MSI baszik az egészre magasról.
Igazából tök hasonló VRM-eket építenek mint a többiek (vagy épp még jobbakat), a chipset is ugyan az, gondolom a VRM vezérlői sem teljesen az ő saját specifikus cuccaik, szóval 99% biztos vagyok benne hogy a deszka képes lenne offset voltage-t alkalmazni, csak szoftveresen nincs megírva. Nevetséges!
Eddigi alaplapjaim - pedig nagyon nem voltak felső kategóriásak - mind kisujjból tudták az offset-et, sőt az volt bennük a default opció hogy azt állítod, nem fix feszültséget, és használtam is rendszeresen... MSI-nél meg nincs. Tényleg nagyon gáz, full jogosan szóltak be nekik ezért...
igazából az összefoglalóban az ajánlott lapok közt sem érzem jogosnak a szerepeltetését. Jó persze, hardveresen lehet hogy egész jó deszkákat építenek, de szoftveres oldalról harmat gyengék... Nem fogyasztom nagy kanállal a számítógépeket, sok év után kb. ez az 5. alaplapom mióta magam építem a gamer PC-imet, de határozottan az első olyan aminek a BIOS-ában nem tudom beállítani amit szeretnék (és az első MSI is, "go figure...").A Fan Control bugos, offset voltage nincsen, a memory timing-eket - ha kézzel választok memory clock speed-et -, akkor önkényesen elállítja az XMP profil timingjeiről és nekem kell őket egyesével kézzel visszaírni, a precision boost overdrive kapcsoló sem csinál semmit, és már kb. 3x összeomlott az UEFI mióta nyomkodom... néha így gondol egyet, monitor off, és "se tüled se hozzád", nyomhatom ki a gépet.
Soha ilyen szar BIOS-al / UEFI-vel nem találkoztam még - és ez egy ajánlott lap. Aha... hát majd a 30. UEFI update után már biztos tudom majd ajánlani én is, de most inkább az a fogalom jut róla eszembe hogy 'ipari hulladék'. Félreértés ne essen, a hardver ill. a deszka fizikai tulajdonságai nagyon jók, de agyon van csapva az egész ezzel a szar szoftveres oldallal.
-
Tyrel
őstag
válasz
Beretvás #3304 üzenetére
Hát eddig 2 BIOS van összesen, most már a régit nem flashelem vissza, inkább várok egy újat... 1.0.0.4c agesa van benne.
-
Tyrel
őstag
válasz
MaxxDamage #3301 üzenetére
De nem MSI lapod van, szóval ez hogy jön ide? Nem derül ki belőle hogy ez bugos-e, mivel szoftver nem nyúl a ventikhez, + igazából követik a beállított görbéket, csak olyan mintha folyamatosan kb. 10%-al le lennének maradva a beállított értékektől...
...de vezérlés határozottan van, csak szerintem valahol elcsúszik...Egyébként hogy PWM vagy DC az szerintem nem befolyásolja ezt a viselkedést - meg csak a CPU hűtőm PWM-es.
Vízhűtésből én semmilyet nem vagyok hajlandó venni, nem érdekel mennyire jó. Léggel meg - nálam - ennyit tud, legalább is XFR-el.
-
Én a ventiket tudom vezérelni, temp, cpu temp, DC egyaránt. PWM sok ventit nem tudok, mert csak 2 db Akasa Apache Black 120mm ami PWM, de azt is beállítottam, Pumpa is 3 pin cak, de azt is tudom szabályozni és a 3 pin Nanoxia ventiket is. Win 10 alatt is mennek ahogy kell.
MD
L
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ukrajnai háború
- Nők, nőügyek (18+)
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- intel Core i3 / Core i5 Bazár - Újszerű/Használt - Kifogástalan működés - Számla & 12 Hó Garancia
- AMD Ryzen 7 9800X3D - Bontatlan! - 36hónap garancia!
- Garanciális! AMD Ryzen 9 7900X3D AM5 Processzor! BeszámítOk
- Eladó 5800X3d, Gigabyte B550 Auros Pro, és 4 8GB DDR4 3200Mhz RAM.
- Intel i9-10900KF -/- Delidelt -/- (Pioneer szaki által!)
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bezámítás! ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) OLED notebook - Ultra 9 32GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Lenovo ThinkStation P330 SFF / ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest