Új hozzászólás Aktív témák
-
horfer84
csendes tag
-
horfer84
csendes tag
Sziasztok!
R5 2600-át állítottam offset -0,100-ra.
Stabil, Cinebentch R20 pontom 2831 lett (alap beállításokkal 2852 volt).
Hűmérsékletem Aida 64 CPU stressz test alatt 48C volt 15 perc után. Minden rendben működik.Egy kérdésem lenne: Üresjáratban miért nem megy le drasztikusan a CPU Clock speed? A legalacsonyabb sebesség is 2400 MHZ, és az is alig pár milisec erejéig, ugrál folyamatosan 2400 és 3900 között. Bocsássátok meg, ha túl amatőr a kérdés.
Köszi
-
hokuszpk
nagyúr
-
TPimi
csendes tag
válasz
hokuszpk #24188 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Sejtettem, hogy valami nálam nem lesz kerek. Igazából nem figyeltem amikor letöltöttem, hogy régi vagy új. Itt a frissebbel. Az órajelet fogamam sincs honnan szedte a régi... Szerintem azok rossz értékek voltak.
(#24187) Gyuri27:
Köszi a választ Neked is!
Persze tudom, csak meglepett mert én elkönyveltem, hogy ez enyém nem a legélesebb kés a fiókbanAzt honnét tudod, hogy csak 6 szálat terhelt? És hol tudom beállítani? (A render alatt 12 kocka követte egymást ha ez jelent valamit)
-
Gyuri27
félisten
Minden proci más. Ezt ne felejtsd.
Minden lap is más (a te lapod vrm-je picit gyengébb).
Amúgy meg nálad csak 6 magon fut a cr nálam meg 12 szálon. Még jó hogy nem kajál annyit.
De ez szépen látszik a booston is.
A te procid 1040-en ment 6 maggal az enyém fullba 1168-on így az az eltérés nem túl sok annak fényében hogy nálam smt on.
És a melegedéssel sem vagy sokkal előrébb 6 mag 51 vs 6/12 55. -
TPimi
csendes tag
Sziasztok,
Eddig csodálkoztam, hogy a -100mV offset mindenkinek ment az 1600af-en, mert nekem csak a -50mV-al volt stabil. Bele is törődtem, hogy az én procim ennyit tud, de tegnap este kíváncsiságból mégegyszer lefutattam a CR20-at. (Látva Gyuri27 hozzászólását volt összehasonlítási alapom) Ha jól látom, de javítsatok ki ha tévedek, akkor az alaplapom alapból kevesebb feszt gondol a procinak. -
Mennyivel számíthatok nagyobb fogyasztásra, ha fixen 1.3v - 4ghz jár a cpu?
Sajnos C-state, P-state mókolás nem működik az alaplapon és nincs offset voltage sem.
Esetleg az opció, hogy az alaplapi beállítás megy vissza defaultra és játék előtt ryzen masterrel állítom be a fenti profilt? -
ETOM
addikt
válasz
Gyuri27 #24177 üzenetére
Rápróbáltam én is ezt legalább engedi ez a belépő alaplap is.
Nekem 60c-ig ment fel így, de csak 750rpm körül ment brocken 2. Na meg házba se ártana még pár venti.
Nektek amúgy játék alatt alap beállításokkal 3.7GHz vagy 3.6GHz-n megy az AF?
Pontom annyi lett mint neked, de játék alatt 3.6GHz-t ír. -
m.lala
aktív tag
Köszi srácok most úgyis húsvét, szóval van időm utána járni.
Kereten felül 1-2 ezressel is vannak jó ajánlatok. Azon belül AF Ben Nevis Advanced talán a legszimpibb, szállítással pont egy 10-es.
TeeBee73 -2 ventis szörny? még megfagy az a 2700X. De érdekelne egy stresz tesztes hőfök, ha este felpattintod.
Barton-40CFM talán a legkisebb ezek közül, de árban jóféle, a márkát nem ismerem, játék alatt mennyire tartja lent? -
TeeBee73
veterán
-
m.lala
aktív tag
Sziasztok.
Biztos sokan cseréltek már, eddig nem volt bajom a gyári hütővel, de
ajánljatok már valamit 10e-ig, mert hála a karanténnak többet játszom, és a gyári hűtő 65-70 fok között tartva nagyon béget a 2600X-en.
A házikó amiben lakik: egy cooler master elite 430: [link]
Köszönöm szépen. -
Chaser
legenda
válasz
grizlisandor #24165 üzenetére
nyugodtan adj neki -100-at, nem robban bele ( :
aztán megnézheted manual oc-val mi lesz a helyzet -
grizlisandor
veterán
válasz
hokuszpk #24155 üzenetére
Azért is írtam, hogy "hasonló" 3000-hez, piszkálni csak (#24159) Gyuri27 által írt fogom megcsinálni.
Első körben CPU hűtő + 4 db hűtőventi update, később valami nagyobb egy m2 vagy mve ssd, hoszabb távon meg FULLHD 144 hz monitor és R5 3600+5700XT váltás a terv.
(#24159) Gyuri27:
RP's Lair az Offset Voltage(katt)youtubealert a srác említ:
0.05 -offsett-ről kezdi, azt lehet még csökkenteni tovább. te meg -100-at írtál, hogy van ez?
Ezt tesztelni használattal tudom vagy van rá program is? Videói alapján CPU-z és a HWMonitor-t és Cinebench-et letöltöttem. -
Chaser
legenda
válasz
hokuszpk #24162 üzenetére
1600af= 2600 az 1600 default órajeleivel, röviden-tömören
én rásütöm hogy átcimkézett 2600, mert lényegében az kis mod-dal, ahogy sok gyártó is moddolt valamit xy gyártó elektronikájában a saját tápjaiban, ettől még xy gyártó adta az elektronikát, ritka az mikor 1:1-ben cimkéznek át valamit -
hokuszpk
nagyúr
válasz
CirrMee #24161 üzenetére
de az nincs is "atcimkezve" !
* szvsz atcimkezes eseten kb. minden megegyezik. namost itt egy 2xxx proci 1xxx nevvel, eddig oke, de az orajelei 1xxx, a bios 1xxx -nek latja. milyen mas kifejezest tudsz erre az "alcaz", "emulal" stb -nel ?
#24163: ezen az alapon az osszes 1xxx es 2xxx atcimkezes, mert ugyanaz a mag. de az AFnel egy ujabb mag van a regi helyen. Tiszta anakronizmus vagy mi.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
grizlisandor #24154 üzenetére
azert ne akard ugy hangolni, mint a 3xxx -et. oke, valojaban ez egy 2xxx processzor, de 1xxx -et emulal
szoval van ott a korabbi generaciokhoz is tutorial, inkabb azt...
de szinte biztos, hogy allcore megfutja a 3.9-4 Ghz -t eleg jo feszekkel, mondjuk ha nem rezmagos hutot kaptal hozza, akkor tenyleg kezdd azzal, hogy lecsereled.*konfigot olvasva szvsz ha jatekra van a gep, raersz akkor matekolni vele, ha erosebbre cserelted az RX580 -at.
-
grizlisandor
veterán
Agyam nem sok van, 3 nap után vettem észre, hogy A1 A2-ben voltak a ramjaim, jó kis single módban.
AMD RYZEN 5 1600AF(@2600)-hez is létezik valamiféle optimalizálás? Hasonló az 1.35 voltage-s dologhoz az RP's Lair-féle RYZEN 3000 Behangolás TUTORIAL(katt) videóból vagy egy nem gyári hűtő elég optimalizálásnak fog számítani?
Lent van a konfig, tuningot nem tervezek, proci limitbe eddig még nem futottam.
-
Chaser
legenda
-
kaszas19
senior tag
Olvasgatom itt folyamatosan a hozzászólásokat.
Még megfordult a fejembe nekem is hogy felhúzom 4g a procit.
De ahogy monitorozom játék közben azt látom hogy semmit nem nyernék vele, Forza M 7 alatt 3,950Ghz ketyegnek a magok, kicsit állítok a ventin és lehet egy picit több is lesz.
Más jákéban még nem figyeltem, de meg fogom nézni.
CB20 alatt 3,8 fölött mozognak a magok. Persze a PBO Enable nem Auto. -
Chaser
legenda
válasz
fahrii #24135 üzenetére
valaki azt mondta ha nem teccik' el lehet innen menni ( :
ez ilyen, így működik, befixálhatod ugyan manual azt is, de ugyanúgy ugrálni fog, megnéztem én is
erre az nvms ssd-k érzékenyek, esetleg vga, de nem ilyen mozgás határnál, mivel tökéletesen üzemel az nvme ssd-m és a vga is, nem foglalkoztam többet vele -
b3Ro
senior tag
válasz
szuk_jozsef #24130 üzenetére
dx 11 vagy dx 12 van beallitva ?
-
Gyuri27
félisten
válasz
fahrii #24133 üzenetére
Annyi drop bele fér ennél a lapnál. Ennyit tud a vrm.
-offsetet állits be és több luftot a vrm-re. Persze nincs garancia hogy akkor nem droppol ennyit. Ha 0 dropot akarsz akkor csúcs lap kell. Pl 470 taichi ultimate (valamennyit az is fog).mosquetoo: játék alatt a 60 nem sok. Net film alatt a 40 se. Az 50 lehetne kevesebb.
Kérdés milyen hűtőd van és mik az órajelek, feszültségek netezés, filmezés közben. -
Chaser
legenda
válasz
mosquetoo #24132 üzenetére
ez az x verziók velejárója, valamivel nagyobb órajel de jellemzően magasabb default fesz-ekkel
nyugodtan használhatod így
ha zavar a hőfok akkor combos hűtő és/vagy manual beállítás, a hűtőd elég jó, de a 2600x szépen feloostolgat, ez ilyenszerk:
fahrii
ez a drop jelenség, vrm és táp függvénye
milyen terhelésnél esik ennyit? 50mv az már nem túl nájsz'
én nem tudtam összehozni h manual beállításokkal lentebb vegye a feszt a cpu -
Elkezdtem babrálni a 2700-am órajeleivel. Első körben beállítottam egy fix 1.3V, 3.9 allcore-t.
Ami szúrja a szemem:
- ha törik ha szakad tartja ezeket az értékeket terhelés nélkül is energiatakarékos módban. RP tutorialnak megfelelően a core performance boost off, c-state on. Esetleg van még valami beállítás, amit kihagytam?
- terhelés alatt esik a feszültség 1.3-ról 1.25-re, ennek mi az oka?Lap: Asrock AB350 Pro4
-
mosquetoo
tag
válasz
Gyuri27 #24131 üzenetére
Sziasztok,
segítsetek nekem kérlek van egy amd Rayzen 5 2600x procim.
Ennek a procinak mi az ajánlott hő tartománya mondjuk normál netezés/filmnézés és mondjuk terhelve játék közben ?
Jelenleg netezés közben simán 40-50fok körül ugrál, játék közben meg kb max 60.
Az alap netezős hőfokot tartom én jelenleg "melegnek", szerintetek ?
Konfig:
Alaplap:MSI B450M Pro-VDH Max ;
CPU: Rayzen 5 2600x;
Videókártya:Sapphire Radeon RX580 Ti 4gb nitro ;
Memória:G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz;
Táp:THERMALTAKE TR2 S 500W;
Ház: Cooler Master NR400
CPU hűtő: Arctic Freezer 34
Elől: 2venti
Hátul: 1venti -
Gyuri27
félisten
válasz
szuk_jozsef #24130 üzenetére
Game közben monitorozod valamivel?
Vissza veszi a procit mikor épp nincs terhelés ezért esik be az fps.
Indithatsz egy ryzen mastert például és fixálhatod az órajelet mittudom én 3,7-3,8-ra. -
Gyuri27
félisten
válasz
szuk_jozsef #24128 üzenetére
Jaaaaa. Hát akkor rakd kiegyensúlyozottra (néz meg úgy mi a helyzet). Illetve játék előtt rakd teljesitménycentrikusra. Nézd meg ott is mi a helyzet.
Valamint biosban a c-state mire van állitva?
-
Gyuri27
félisten
válasz
szuk_jozsef #24126 üzenetére
Winben energiatakarékosság mire van állitva?
-
szuk_jozsef
tag
válasz
Speed® #24080 üzenetére
A 2700x-em auto booston megy,legtobbször bf v-t játszok csak az zavar hogy elég csúnyán beesik a min fps és megröccen a játék.A proci auton simán boostool 4150-ig is.Az a kérdésem ha fix értékre állítanám a procit akkor valamivel kevésbé esne be a min fps vagy hagyjam az egészet mert nem lesz változás.
-
Gyuri27
félisten
[link] ezt csak úgy itt hagyom.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Sebibalu #24119 üzenetére
A tmax jó lap. De a 470 ulti még sok 570 lapnál is jobb. Az egyik negyven k a másik ennek a duplája.
Szal nincs itt csoda. Max az hogy fisfos lapgyártó asrockból lett egy faja gyártó isteni lapokkal.
Ramhoz meg annyit hogy azt meg se kellett volna venni.
Asszonyhoz meg annyit, hogy ha nem tudja nem fáj. -
-
Chaser
legenda
válasz
BerserkGuts #24115 üzenetére
egy handbrake is megkergeti, ahogy bármilyen komolyabb kódolás/dekódolás, tehát nem kell feltétlen szintetikus teszt sem ehhez
csak azt vettem észre handbrake alat, hogy annyi a hőfok mint blendnél volt, nézem a fogyasztásmérőt, annyit evett a gép majdnem mint blend alatt, mondom azanyád' ( :
játék ha minden magot le is terhel 90%-ra, az nem olyan szintű terhelés mint egy konvertálás
szóval mindenki okosan-ügyesen gyilkolja a cpu-t, annak függvényében mire akarja használni és akkor mondjuk azzal sem tol ki akinek majd egyszer eladja...szerk:
HANDO88
én ezt nem bonyolítom túl, ami van azt használom, eddig bevált
lehet egy pl mx4 sokaknál azért hoz "látványos" javulást, mert kimondottan figyelnek a pasztázás minőségére is, hatalmas különbségeket nem vettem észre a fehér "alap" zacsis hűtőpasztával szemben, max az hamarabb kiszárad -
HANDO88
senior tag
No most azért kiült az arcomra a döbbenet.Évek óta használtam az Amasan T12 nevű hűtőpasztát és mivel az értékeim jók voltak nem is néztem utána.Egyik nap a haverral sörözgettünk mikor ez eszembe jutott.Az értékeken ledöbbentem,hisz ez majdnem szigetel
Szétnéztem a piacon és a Thermal Grizzly után az MX4 látszott befutónak,nosza rajta.
Gyorsan megrendeltem,megérkezett.A Brocken2 levétele után alapos tisztitás majd gondos pasztázás következett.Gép bekapcs,tesztek futtatása.Hihetetlen értékek.Szinte semmit nem változtakAz összeszedett biztató tesztek eredményei semmivé foszlottak.Kinek higgyek? A tesztkörnyezet változatlan volt.
-
Chaser
legenda
válasz
BerserkGuts #24112 üzenetére
sw-es mérés nem mérés, sokat mantráztam, de viszonyításképp a 3600-nál ez történik:
1,2v 4ghz játék, nem moccan az 1,2v, prime blendnél is nagyon ritkán mozdul el 1,188v-ra, small fft-nél sűrűbben mivel erősebben terheli a cpu-t, de marad 1,188v drop
powermax avx terhelésnél beesik 1,174v-ra is, nem sok, sőt, 25mv változást okoz egy igazi hc terhelés amennyiben még nem folyik a cpu-n 100+ és nem kell megszakadnia egy átlagos vrm-nek
ez nyilván függ a táptól, vrm-től is, de az sem szuper hightech, kis 450-es ses focus, egy szerény kis vrm-mel megáldott lapocskával
fogyasztásmérőn viszont a feszültségesésekkel párhuzamosan növekszik a fogyasztás, és eléggé visszafogott a 3600 étvágya, de így 4g-n azért már tud enni az is - 75-80a átfolyót számoltam nagyjából -, és így kényszerűen az átfolyó áramerősség is szépen felkúszik, nagy titkot nem árulok el azzal, hogy egy 2700 all core azonos órajelen jóval többet eszik
pbo-val gyakorlatilag az áramerősséget - is - szabályzod, nem véletlen merült fel utóbbi időben többször, hogy stabil cpu-nál kevesebb pl cb20 pontszám van, nem kapja meg a szükséges áramot, ennyi történik, de ahhoz még nem kevés hogy elhasaljon
vga-nál barátom próbálgatta a powerlimites játszadozást, mindenben stabil volt a vga, de ha egy adott szint alá ment, már nem olyan pontszámokat dobott, hiába ugyanazon az órajelen ment emeltebb limittel -
Chaser
legenda
válasz
BerserkGuts #24112 üzenetére
ezt mondom, nagyon nem mindegy a felhasználás módja, és sokkal másabb terhelést okoz egy lightos játék terhelés mint egy konvertálás, nem azért melegszik jobban a cpu blend alatt mert összemegy fölötte a hűtő ( : sokkal nagyobb áram folyik rajta, ami sokkal nagyobb hőtermelést produkál
egyik játék sem fog úgy odapörkölni a cpu-nak mint egy konvertálás pl, ami lazán prime blend szintet hoz
néztem direkt cpu small fft-t, nem sokat fejelt rá a prime-ra, a powermax-os avx már jobban, de az sincs egetrengető messzeségben egy handbrake terheléstől, és az már elég hardcore -
BerserkGuts
addikt
válasz
Chaser #24110 üzenetére
teljesítményt is nézni kell kit érdekel 1.45V ha 1w-ot fogyaszt
VxAmper= W
Sajnos az Ampert nem lehet beállítani csak limitet pbo-n mert azt az amd kezeli viszont a célt= MHz ti szabjátok meg a teljesítményt és a fogyasztást meg a programok amik igénylik vagy egyáltalán tudják kezelni, kihasználni.
Sok játék eléggé le van butítva csak malmoznak a cpuk általában mert a konzoliparra vagy onnan vannak úgynevezetten átportolva a játékok ezért jobb munkával tesztelni.
Van pár játék amik igényesebbek pl: az elhíresült BFV de ott mindent be kéne kapcsolni ultrán RTX-el hogy kihasználja a procit rendesen ami meg nem multyhoz való és nem is működik laggol a játék tőle megnő a latency
de egy tesztelésig elmegy
-
Chaser
legenda
válasz
Gyuri27 #24109 üzenetére
kicsit szégyenlem is magam, mert első szakmám elektoműszerész ( : maradt vmilyen szinten hobbinak
törpefeszültség, ugyan mi baj lehet? 12v és nincs tovább
csak ugye a fizikát nehéz megb@cni', ha a cpu-d 50w-ot eszik 1,2v-on, akkor kb 42a folyik rajta át, ha 100w-ot eszik 1,35v-on akkor kb 75a folyik rajta át
ha 120w-ot eszik 1,35v-on akkor már 88a folyik rajta, 150w-nál 111a
nyugodtan lehet neked 200w-ot tudó vrm-ed, és 100e-s vízhűtésed, az a cpu-n nem fog segíteni
emiatt degradálódik a cpu hosszabb/rövidebb távon felhasználás módjától/idejétől függően, nem pont a viszonylag magas fesz miatt, üresjáratban sok gondot nem okoz magábanszerk:
és valszeg' emiatt is bőven elég 6 magoshoz nem hc terhelésre egy egyszerű felépítésű vrm is, amit értelmesen ki lehet hajtani a cpu-ból az ki fogja hajtani, maga a cpu limitál, nem a vrm
8 magosnál már a vrm is limitálhat nyilván -
Chaser
legenda
válasz
Gyuri27 #24109 üzenetére
lehet bármilyen hűtőd, lehet bármilyen vrm-ed, az az átfolyó áramot nem fogja lecsökkenteni...
hol mond az amd 1,45v-ot all core?
sokan beleszaladtunk, az 1,4-1,5v amit bios-ban lehet látni esetenként, vagy defaulton winben, az 1-2 mag átmeneti boostjára vonatkozik, nem all core
múltkor mondtad játék alatt a beállításaiddal még fentebb boostolt, persze, mert játék, lightos all core terhelés, nézz meg blendet vagy small fft-t ott meddig boostol
illetve full defaulton meddig boostol játékkal és meddig blenddel vagy fft-vel
veszel pár ezerért egy fogyasztásmérőt és akkor látod a csúnya számokat, 1,45-ön a 2700-en all core hard terhelésnél olyan áramok szaladgálnak amit nem fog tolerálni csak nagyon rövid ideig, 1,35-öt tovább, de azt sem a végtelenségig hard terhelésnél
ezért mondtam ha csak játék van legnagyobb terhelésnek, akkor éppen adnék neki én i 1,35-öt, onnantól hogy hard terhelés van nem, sokkal nagyobb áram folyik át a cpu-n és tartósan -
Chaser
legenda
válasz
TeeBee73 #24107 üzenetére
valakinek jobban bejön a pbo, valakinek a manual 2700x-eknél
részemről 1,3v fölé nem mennék, persze egyéni döntés, azt látod mennyit droppol a lap-táp terhelésre, ideális esetben minimálisat
az enyimé' non-x all core 1,15v@3,7-et ment, azt nyugodtan használtam volna 24/7 konvertálásra is, ilyen 1,3-1,35-öt 4g-s értéket még erős vrm-es lapban sem, de az én vagyok ( : -
TeeBee73
veterán
válasz
Bjørgersson #24101 üzenetére
E7500 van benne, P35-ös GIga deszkában, de irkál nekem 52GB RAM-ot meg hasonló hülyeséget, holott, csak 4x2GB van.
(Hű, most már nem tudom lassan követni, melyik topicban is beszélgetünk?)
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPad topik
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Nintendo Switch
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- i3-7100 / G4400 CPU, Több db + Garancia + Számla!!!
- AMD Ryzen 9 9950X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Apple iPhone SE 2022 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest