Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Gyuri27 #25049 üzenetére
Őszintén szólva, ez az az infó, amit soha az életben nem fogsz megtudni, ha használt hw-t veszel.. Kivéve persze azoktól, akik elmondják..
Hasonló ez is, mint az autó, hogy első, nemdohányzó, női tulajdonostól. Aha, persze.. Szóval, erről nagyjából ennyit. Jöhet az, hogy persze, megnézed, hogy kitől veszed, ez természetes, de mindent nem mond el mindenki, főként ha garis termékről van szó..
-
Smoki122
kezdő
-
Smoki122
kezdő
válasz
tasiadam #25093 üzenetére
Amd Master nem tudom mi a neve programot töltöttem le az eredeti honlaprol, úgy hogy kB egy böngésző ment, a fesz 1,44-1,48 között mozgott. Az órajele mind a hat magnal 4150mhz. Az így jó vagy biosban kapcsoljam ki a core boostot? Gyári hutoje van, a világítós. Vagyis a felirat meg kettő csík körben. Nem tudom mi a pontos neve. :)
-
tasiadam
veterán
válasz
Smoki122 #25089 üzenetére
Core performance boost asszem ezen a neven van a PBO. Nekem is aorusom van. Csinálj egy cine 15 vagy 20-at, és nézd meg mennyi az all core fesz terhelve. Ha 1.2 körül, akkor olyan 3.8-4ghz környékéra húzhatod, persze neked kell kipróbálnod hogy mennyi a tető és a hűtőd mit bjr. Ha gyári a hűtő, akkro lődd ki a PBO-t, és használd így.
-
Ha már szóba került a BIOS!
A lapom egy Asrock B450M Pro4-F lap,benne az 1600 AF-fel.
Bios a dobozból kivéve a legfrissebb 2.00 (2020/1/14),de az Asrock az alábbit írja az utolsó 2 biosra (2.00,1.60),hogy:
"ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU is being used on your system" [link]
Van annak valami hátránya,hogy a legfrissebb bios van rajta?Vagy esetleg emellé proci mellé jobb lenne egy régebbi? -
Smoki122
kezdő
-
Smoki122
kezdő
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, továbbá kérdéseim lennének.
A tegnapi nap folyamán összeraktam az új félkonfigomat,melyek az alábbi komponensekből állnak: Gigabyte B450 Aorus Elit Alaplap, AMD Ryzen 5 2600x processzor, Corsair 2x8gb ddr4 3000mhz lpx memória kit. Nos, a kérdésem az lenne, hogy kell e Biost frissitenem, vagy tökéletes a gyári, ahogy van? Esetleg az XMPn kívül kell e állítani valamit? Xmpnel a profile 1et állítottam be. Az észrevételem: A processzor órajele össze-vissza ugrál. Ha egy böngészőt nyitok meg, akkor is van, hogy 3.6ghzrol 4.0ghzre ugrik. Letoltottem a gigabyte SIV programot, és ott is megfigyeltem. Sőt a vcore is van, hogy 1.452re is megy. Szóval valamit kell e még állítanom vagy kell e valamilyen update? Kicsit kétségbe vagyok esve mert új gép és hosszú ideig szeretném használni. A segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm! -
csiga8
senior tag
válasz
tasiadam #25084 üzenetére
Nem tudja sajnos. Nincs találatom (ennél a procinál) a szilícium lottón.
Pont határ körüli a 3940-50? MHz LLC1-en. Most tán LLC3-on van és azért emeltem az 1,2375V-ról 1,25-re, mert az elmúlt hetekben volt 3 rejtélyes fagyásom. ( böngészés és Youtube vidózás közben) Emeltem a memórián is 1,39-ről 1,4V-ra, és a videókártya -19%-ból vissza engedtem mínusz 17%-ra, aztán mínusz 16%-ra. ( azóta nincs)
Mivel hosszú-hosszú hónapokig nem volt gondom a géppel, ( nem régen lett az RX580-ból 1070 kártya), tippem szerint a sok kaja levonás volt ( lehetett) a gond a 1070-nél, és/vagy Win10.
Ha most jó lesz, a memóriát és a CPU-t is visszaengedem majd. ( ha nem felejtem el.
)
A 4000 Mhz-et LLC-1-en tán 1,3V körül tudta emlékeim szerint. A 4000 MHz és a 3900 MHz között CB20-ban 60 pont a különbség. ( 4010 kontra 3950) Máshol nem érezhető és látható, kivéve a fogyasztás és a hőfok.
Egyenlőre ez így marad még 1-2 évig, ( így is elegendő mindenre is) aztán meglátjuk mire cserélem majd. ( 3700X, vagy 4700X, vagy akár egy 3900X, bár az már csak epénisz növelésnek.
)
-
csiga8
senior tag
Beszállok én is a hőfok mérésbe. ( anno akárhogy is néztem a fix allcore fix feszültséggel volt a "legjobb" nekem)
MSI X470 Gaming Pro Carbon, Ryzen 2700+ Dark Rock Pro4
Kezdetek: 1,32V 4000 MHz
[link]Nekem magasnak tűnő VRM hőfokok:
[link]Ezért módosítottam rajta:
[link]Eredmény 3 kör IBT után:
[link]Most lőttem egy frisset: ( 3900 MHz, 1,25V)
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
BerserkGuts #25065 üzenetére
Nekem ilyen volt:
-
tasiadam
veterán
válasz
hegegabi80 #25080 üzenetére
Én a vga miatt limitálom az fps-t, így pl nálam csak 55 fok kb a proci, ha nagyon igényli a játék, máskülönben. Így a proci sem fő meg 4ghz-n. Mondjuk 1080p-re tök elég jgy. Bár az 580nál néha érzem, hogy kevés. Bár fétisem mindenben az ultra.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Emlékeim szerint az én példányom 3.981 GHz-en megy max, 1.35V és 65-70 fok gyári hűtővel.
Hétvégén csináltam a HWinfo-val log fájlt 1 órás dirt rally közben kíváncsiságból.
Természetesen minden alapon, még nem volt időm piszkálgatni.
De este megnézem, aztán én is futtatok tesztet. Na meg természetesen majd finomhangolom is kicsit, bár én nem a max freki megyek majd, hanem inkább az alacsonyabb fogyira és hőtermelésre.
Jah teszem hozzá gyári hűtő 2000-2100 rpm-en forog, de hamarosan rákerül az IS-60, mert a talpán kicsit igazítottam. -
CJ4567
nagyúr
válasz
-
Márk
senior tag
válasz
hokuszpk #25077 üzenetére
Az véletlen egybeesés lehet, hogyha videokódolás közben a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 68,5°C-t, akkor 4023MHz-ről "leesik" a frekvencia 3998 MHz-re?
Ezután ahogy "visszahűl" a proci mondjuk 67°C-ra, a freki is visszamegy 4023MHz-re és afölé.
Írtátok itt, hogy a thermal throttling az elvileg 95°C-nál következik be.
Ahogy kitapasztaltam a lehető legnagyobb - Offset értéket a Vcore-t illetően, elkezdek játszani majd a Load Line Calibration-nal.
Asszem Level1-nél adja a legnagyobb löketet a procinak (Asus Prime X470-Pro).
Nem fog gyorsan menni, mert nem szoktam kitesztelni semmit, hogyha egy hétig megy a gép hiba nélkül mindenféle szcenárió mellett (játék, böngészés, videokódolás), hibátlannak nyilvánítom és akkor változtatok rajta ismét.
-
tasiadam
veterán
futtattam újat úhgy, hogy C state enabled, és ekkor kaptam 4030 pontot. Megpróbáltam 4.1-en is, de újraindult egyből. Vicces a fesz, mert max 1.2-t kér, de mikor fut a teszt, akkor meg 1.175, vagy 1.18
-
Márk
senior tag
A HWInfo képernyőfotóknál a CPU EDC Limit az mit jelent?
Bios-ban belepiszkálható?
Látom valakinél 100% az összes érték, valakinél 31, nálam a minimum 43,1 a maximum meg 79,4 %.
-
tasiadam
veterán
válasz
BerserkGuts #25071 üzenetére
Nem vizzel. 213 v2.
-
Pkc83
őstag
válasz
Azt nem tudom láttad e , hogy közben a ventik meg majd
felszállnak mint egy helikopter (1200-2100rpm)
Jahh meg vízhütés a procin.
De amúgy szép eredmény. -
BerserkGuts
addikt
válasz
Dragon3000 #25067 üzenetére
téged már láttalak
2700-el sajnos nem tudom összevetni de szép eredménynek tűnik -
Dragon3000
nagyúr
válasz
tasiadam #25068 üzenetére
Nálam a limitek max-ra vannak tolva, nálad nem, amúgy kétlem, hogy ténylegesen 189W lenne a fogyasztása ilyenkor, az valami hülye adat lesz, mert nem hiszem el, hogy ez mellett lenne csak 66 fokos a cpu, a core+soc-nak jobban elhiszem a 133W-ját, ami nálad 116W. Amúgy amióta az 1060-at váltotta a 2080 super, az ilyen teszteknél már fel megy 70-75 fokig is a cpu, mert a vga a mérete miatt majdnem lefogja a teljes légáramot a házban
Amúgy a cr20 az egyik olyan teszt, aminek mindegy, hogy 2400-on vagy 3600-on megy a ram, semmi különbség nem lesz belőle a 2xxx-nél. -
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000 #25067 üzenetére
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
-
BerserkGuts
addikt
válasz
legfontosabb meg kimaradt a vrm az alaplap se megy tönkre mert csak 59fok ilyen kihasználtság mellett ami játék közben amire használom sosincs
-
Speed®
titán
válasz
tasiadam #25044 üzenetére
Igen, erre gondoltam..vagyis rosszabbra, mert 2700Xel jellemzően rosszabb. Marha jól mutat a 4.3+, de csak kizsírozott szakadékban hátszéllel hozza agyonfeszelve 2C4Tig, komolyabb terhelésre meg megy szépen 4G alá. Ennek nem sok értelme van, ~5% IPCért több MC tempót kidobni. Persze ha valakinek előbbi kell..akkor mondjuk ott a 3600
-
Gyuri27
félisten
válasz
SECTORnooB #25047 üzenetére
Azért a prociért se adnék egy forintot se. De remélem mikor eladásra kerül ez azért közölve lesz a vevővel is. Ha már ennyire faja a szitu.
De tapasztalataim szerint az ilyen faszányosan hajtott procik 99%-a alul feszelt, megkimélt, nem tuningolt, jól szellőző ház kombókkal kerül piacra.Márk: az még az elmegy kategória.
Én inkább csinálnék egy fasza oc profilt pl ryzen masterben. Aztán ha kell a kraft akkor profil betölt.
Szerintem kevesebb voltal és hövel megúsznád. -
fanti
addikt
Én megbízom az AMD mérnökeiben.
2700X + PBO
4350MHz max boost clockIgaz lövi is neki ilyenkor az 1,5 voltot a lap pillanatokra, de hőfokban 77 fok fölé nem megyek el soha...még y-crucher alatt sem....
Konfigom az adataimnál.
-
Kisbocs06
tag
-
Kisbocs06
tag
Sziasztok ! R5 1600AF és ASRock ab 350 M PRO4 lapom van .Biosban ha beallitom az OC órajelet 4 GHz hozzá az 1.2V feszt akkor a gép tökéletesen működik viszont maximum órajelen járatja a procit ez normális ? Előtte volt egy r3 1200 es ugyan ebben a lapban annal szépen fel le ugrált az órajel mikor nemvolt terhelve .A legújabb BIOS van rajta .Van a laphoz egy ASRock all tuning nevű program abban ha windows alól állítom az órajelet feszt stb akkor nagyon szépen vissza veszi fel le ugral az órajel .Én azt szeretném hogy bekapcsolás után egyből a magasabb órajelen menjen ami biosban van beállítva ne keljen ezt a programot mindig elinditanom .A másik kérdésem az az hogy ez az AF változat meddig támogatja a memoriaorajelt ? Sajnos most 2x8gb crucial ballistix ramjaim vannak duál chabelban de csak 2666mhz
-
attiati
veterán
válasz
Gyuri27 #25029 üzenetére
a hűtőt nem merem leírni, mert örökös eltiltást kapok innen
Cnq és c-state auto-ra volt állítva a biosban. Áttettem enabled-re.
MSI biosában be volt állítva egy olyan cpu fan séma, hogy eleve magasan indul a fordulatszám és fokozatosan emelkedik. Most áttettem defaultra. Ez laposan indul és hirtelen emelkedik. Illetve átpakoltam az összes ventit smart funkcióra. Nem is értem eddig hol voltam.
Egyébként benéztem, mert amit alacsony terhelésnek gondoltam (chromeban sok fül, excel, torrent), az jobban terheli a cpu-t.
Win energiatakarékosságot nem értem. Belépek az energiasémához és beállítás rádiógombja ugrál a maximális és a kiegyensúlyozott között. Ez így oké?
köszönöm a tippeket!
Speed(R): neked is. Majd csere jön, csak gyors megoldást kerestem. -
Speed®
titán
válasz
attiati #25028 üzenetére
Persze, nem cukorból van, 95°C a throttling határ. Boostba 75°Cig nem nyúl bele, szóval lazíthatsz rajta, kisebb terheléssel úgysem melegszik érdemben. Nyilván a végső megoldás a gyári hűtő cseréje, nem kell vagyonokat kiadni, SE-213v2/214X pl. olcsó megoldásként teljesen okés.
-
attiati
veterán
1900RPM mellett 51C-os a CPU, böngészés és letöltés közben.
Lejjebb vehetem, hogy ne süvítsen a venti?
Milyen értékig mehetek el?
Valami változó RPM megoldható?Venti csere egyelőre nem ok. Ezen finomhangolnék valamit.
Tomahawk B450 lap, Ryzen 1600 AF -
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz
tasiadam #25018 üzenetére
neked feltehetőleg Hynix ramos a KIT-ed
-
jeni
félisten
ez a táblázat megadja melyik milyen ramos?
-
törölt tag
-
hokuszpk
nagyúr
nem kell felni a 90 foktol, en pont tegnap hajtottam 95 -re a 3700X -et
valo igaz, nekem sem tetszett, de azert van 1-2 helyett soksoksoksok hoszenzor a prociban, hogy magatol is tudja hol a vege. -
Pkc83
őstag
válasz
tasiadam #25004 üzenetére
Pont ez volt nálam a baj , hogy ha nincs Pbo állítva
akkor a 105w-os procim 120+w-ot eszik és ez viszi magával
a hőfokot is. Most nekem nem ingadozik netezés youtube stb. 40fokos.
Húzni meg nem akarom mert minek ,mivel x-es proci húzza az
saját magát. Nekem még így is 4,1- 4,2Ghz közé. -
tasiadam
veterán
2700x-em van. Gyarilag: 4.3 booston 1.4v, 130x watt fogyasztas, kozel 90 fokot is elerte 1 ora terheles utan. (3 hocsoves 213 v2)
Halal egyszeruen lelottem a PBO-t, majd megneztem a feszultsegeket: 1.2v / all core
Tudtam hogy ebbol kell gazdalkodnom, de mivel jo arc az alaplapom, igy adtam neki +0.05v-t, meg global statet allitottam 2esre.
Megneztem igy all core 4ghz alatt, es ezek lettek a szamok:
105w fogyasztas max
1.175v all core (fogalmam sincs hogy miert, de gyanitom hogy inkabb 1.2), 73 fok alatt megall a homerseklet.
Kiprobaltam cine r20-ban, es single coreban nagyon minimalisan marad el a gyaritol (valami 20p kulonbseg), all coreben meg kb ugyan ennyivel magasabb. 4075 pontot kaptam. (3000mhz, cl16 memoria)
Nem kell szerintem tulmisztifikalni. Pbo ki, kis huzas, alulfesz ha engedi a lapod es kesz.A PBO miatt volt nekem 10-15c hofok ingadozas. Na ez tokeletesen megszunt.
-
Pkc83
őstag
válasz
hokuszpk #25000 üzenetére
Szia!
Először is köszönöm szépen ismét a segítséget , most már
nem vagyok teljes sötétségben a témában!Tegnap csináltam egy nagytakarítást a gépben(rengeteg por) és
kapott friss pasztát a proci bár nem volt kiszáradva de biztos ami biztos...
A segítségednek hála be tudtam állítani egy nekem megfelelő
hőfokot az alábbi szerint.
Offset voltage: 0,1125v
Soc voltage: 1,1v
PPT Limit: 100 W
TDC Limit: 69 A (Ezt ha lejjebb veszem akkor a PPT nem éri el a 100%-ot)
EDC Limit: 121 AÉrdekes , hogy az Aida64 nem hajtotta teljesen 100%-ra a procit míg a
Cinebench igen. Viszont tegnap még ahogy elindítottam a stressz tesztet
szinte azonnal 85-90 fokra ugrott a hőfok és persze állítottam is le egyből.
A fenti beállításokkal viszont stabilan 60-65 fok (cinebench alatt 72).
Nekem megfelel de elfogadok bármilyen építő kritikát!Köszi mindenkinek a segítséget!
szerk: Cinebench eredmény:
Új hozzászólás Aktív témák
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Path of Exile (ARPG)
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Peugeot, Citroën topik
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Nintendo Switch 2
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 480GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest