Hirdetés
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Plazma TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Videós, mozgóképes topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Pánik a memóriapiacon
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
Julot
aktív tag
Hát uraim, fel van adva a lecke... nem tudom melyik lenne a jó döntés?
Ryzen 3 3200G.-t nem ajánlátok
Ryzen 5 1600 AF nyilván csak videokártyával lehet. Na most ez mellett a Nyidia Quadro FX 1800 fityfenét sem ér, ( nem is játékra lett kitalálva ) márpedig komolyabb kártyát még 1-2 évig biztos nem igényelnek a gyermekeim ( 9 éves a legidősebb, 7 és 4,5 a fiatalabbak az idősebbek lányok a kisfiam a legkisebb )
Ryzen 5 2400G - talán ez lenne az arany középút...? Használtan még talán belefér...Ezt ki kell matekoznom, mindenesetre nagyon kedvesek vagytok hogy vezettek az ösvényen! Köszönöm!
-
-
törölt tag
A 2700 gyári hűtése megegyezik az 1600 AF zajkeltőjével, csak utóbbiban nincs rgb (nekem előny). Szóval ha AF-et veszel, akkor ne vegyél külön hűtést (aprón láttam a hirdetésed). Ha csillámpóni minden színében pompázó gépet szeretnél, akkor nem szóltam.
A G-s processzorokhoz a legjobb szerintem a wraith spire rézmagos verziója, mert a felső vrm is kap levegőt, ami az IGP-s ryzeneknél jobban melegszik, és alulfeszeléssel a hangjára sem lehet komolyabb panasz. A másodlagos gépben lévő 3200G alapból 1,4V fölött kapja a feszültséget, amikor allcore oc 4 ghz-en 1,26V környékén is stabilnak tűnt 1 órás prime small ffts teszt alatt. Amúgy még a gyári stealth is megfelel a célnak, ha nem ijedsz meg egy kis alulfeszeléstől. -
TeeBee73
veterán
-
Chaser
legenda
3400g 12nm mint a 2400g, lehet csak átnevezés kis órajel upgraddel? passz, de mindenesetre nincs köze zen2-höz, azok csak az igp nélküli opciók
ha rám hallgatsz veszel egy 1600af-et amíg még nem száll el az ára, aprón meg lősz mellé egy 1030-at akár
vagy megvárod az új 3xxx-eket amik 4/8 felépítésűek, de mint a 3600 is multiban súrolja a 2700 szintjét, singben pedig gyorsabb, kvázi egálban lesz az 1600af/2600tal, persze pontosan mennyibe erül majd itthon és mikor jön be ebben a helyzetben az passsssz
nagyon nem húznám a vásárlást -
Julot
aktív tag
válasz
TeeBee73
üzenetére
Igen a 3400G.-sajnos bukó, eszetlen drága lett most, 70k felett van, Mindenképpen a 30k körül szeretnék/tudok maradni CPU.-t illetően. Nagyon nagy kérdés számomra, hogy a jövőben minek lesz nagyobb értéke, egy 3. generációs relative gyengébb procinak, vagy az 1600af.-nek az "öszvér" megoldásával és teljesítménybeli fölényével? Ergo melyiket lehet majd jobban eladni. Ez amolyan költői kérdés...
-
Speed®
titán
Aprón 40 körül találsz 2400Gt, az bőven elég lenne az igényeknek, a 3200G ki van csontozva (-4 szál) hozzá képest. Az IGPje ~GT1030 szint, ha kap legalább 3000C16 RAMokat DCben, szépen szalad sok mai játék is vele.
1600AF csak akkor jó deal, ha kerül mellé VGA is, de akkor már árban feljebb kell lépned.
Spire RGB elmegy kategória a 2400Gn, nem a leghalkabb mondjuk, már egy 5ks SE-213v2 is köröket ver rá ilyen téren. -
TeeBee73
veterán
A jövőre nézve, nem biztos, hogy jó választás a 3200G. Egyre több játék/alkalmazás használ 4-nél több magot. Esetleg 3400G-t javasolnék, (Vega 8 vs. Vega 11, 4 vs. 8 szál), de amennyivel többe kerül, abból kijön egy 1600AF+egy használt ~RX560/4GB.
Második kérdésedre: Igen, AM4-es foglalatú mind, rámegy. -
Julot
aktív tag
válasz
GeoPhoto
üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Hát az a helyzet, hogy ez a konfig egy másodlagos gép, főként az asszonynak és a gyerekeknek ( a gyerekek most kezdik felfedezni az - egyszerűbb - számítógépes játékok világát, most főként youtube és mesék mennek 90%.-ban, az asszony meg dolgozik meg netezik rajta ) Mondjuk a lap az végül egy MSI B450M Mortar MAX lesz, a jövőre is gondolva, hogy ha szükséges akkor akár a generáció legerősebb prociját is elbírja a lap - majd pár év múlva. A memóriák KINGSTON HYPERX Fury 3000MHz lesznek, QVL listás.
Eddig egy Intel Pentium G4400 volt benne H150M.-es lappal. Ezt váltaná most ez a konfig. Mindenképpen mATX, mert a ház egy Thermaltake Core V21, azt nem cserélném le. Videokártyának egy lehasznált Nvidia Quadro FX 1800 768MB van most benne, ami megy még ameddig megy, ezért (is) húzok inkább a 3200G felé. Ugyanakkor az AF nagyon kecsegtető számomra is, de igazából nem tudom mennyire kell nekem az a teljesítmény többlet most még a beépített videokártya ellenében... Aztán ha megadja magát a videokártya, akkor a G.-s proci elviszi a gépet, és majd ha a gyerekek játékai is igénylik az erősebb procit, akkor egy 3900x + erősebb videokártyával frissítem a konfigot. Ez a terv... De az a fránya af csak nem hagy nyugodni...
Egy másik gyors kérdés: A AMD Ryzen 7 2700 Wraith Spire RGB LED hűtőjét tudom használni a Ryzen 3200G.-n vagy az 1600AF.-en? Rá tudom rakni? Kompatibilisek?
Köszönöm!
Üdv.:
Julot -
TeeBee73
veterán
Nnna. Megnéztem a Witcher 3-at és a Far Cry 3-at.
A Witcher csak az átvezető animációknál esett le ~48-ra, (ráadásul, azok nem is fullscreen-en mennek), játék közben beton stabilan 60FPS felett volt.
A Far Cry más tészta. UW Very High-on, és FHD Medium-on is próbáltam, ugyanazon a szakaszon, volt, ahol felbontás/részletességtől függetlenül beesett 24 FPS-re. Aztán felugrott 100 fölé. -
GeoPhoto
tag
Hello,
Ha van videókárya akkor szerintem az 1600-as mindenképpen jobb választás, gyorsabb, időtállóbb lesz, és a G-s hez képest esetleg olcsóbb ramokkal is jól elmegy (bár 3000-es alatt nem vennék, minimális a különbség). A lap szerintem jó választás, én annál kisebbel, egy Asrock b450m Pro4-et vettem 2700-ashoz, és nem bántam meg, a sok ventillátor kezelés jól jött.
G-s procit akkor vegyél csak szerintem, ha tuti lesz olyan időszak hamarosan, hogy nem lesz VGA kártya és még ez a gép kell. Minden más esetben jobban jársz, ha később veszel valamit olcsóbban, mint most költeni egy elképzelt szituációra. Én G-t esetleg htpc-be, vagy minigépbe vennék, de oda meg drága az ITX lap (pedig már le akartam cserélni a H81-es alaplapos gépet amit jelenleg használok)
Üdv-
-
TeeBee73
veterán
Ott valami nagyon nem kerek.
Enyém, hirtelen:
UserBenchmarks: Game 86%, Desk 110%, Work 104%
CPU: AMD Ryzen 7 2700X - 85.6%
GPU: AMD RX Vega-56 - 84.1%
SSD: Kingston SA2000M8250G 250GB - 216.1%
SSD: Apacer AS350 120GB - 101.1%
SSD: Spcc Solid State Disk 512GB - 83.6%
HDD: WD Blue 2TB (2015) - 83.2%
HDD: WD Green 2TB (2012) - 56.1%
RAM: Kingston HyperX DDR4 3466 C16 2x8GB - 110.1%
MBD: MSI B450M MORTAR MAX (MS-7B89)
RAM-ok 2-4-es Slotban vannak? Ja, vedd ki azt a 2GB-os PenDrive-ot, lehet, az kavar be.MOD: Agyaltam, de még mindig nem értem. A Proci ugyanaz, a VGA teljesítmény is hasonló, alapból bekapcsolom a V-Sync-et, hogy ne pörögje túl magát a cucc, stabil 60FPS mindenhol megvan, amivel néha játszom. Ráadásul 2560*1080, ami FHD+30%, és bírja.
PBO: Olvass vissza kicsit, én is azzal nyertem jónéhány' fokot, (Boost: Allcore 4GHz, Single 4.35GHz, 1.36V) mellett. A gyári Prism hűtő meg jófajta, csak én szeretem, ha nem világít, és kussban van, azért cseréltem le. -
De4d
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
PBO ez az ami új, ezt nem tudom mit jelent.
A hűtő gyári igen, default kb. amúgy minden, semmit húztam állítottam a procin, vga-n.
2060 lehet nem olyan erős mint a 2080 nyilván, de azért a 3-4-5 éves játékokat szerintem elvárható lenne hogy stabilan hozza nem csak 60 fpssel, illetve akár a legújabbakat is, sima full hd-ban. Nem 4k 120hz meg RTX bekacsolásával. Lehet én várok sokat akkor ezektől? -
Speed®
titán
Userbenchmark..na ezt inkább hagyjuk, akkora fasság.
Arról reflektálj, PBO engedélyezve-e, procihűtő a gyári?
RAM legalább 2x8/3000CL16 legyen, azzal pörgősebb,
procit meg be kell hűteni/állítani rendesen, javulni fog..
Azt halkan jegyzem meg, a 2060 nem csúcskari azért..
Szóval ha csilliószoros élsimítással tolod, megcsuklik. -
hokuszpk
nagyúr
windows 10 verzio ?
az NV zsugahoz a legfrissebb driver van felteve ?
a ramnak talan nem is a mennyisege keves, hanem a 2666 -os orajele. apropos, 2666 -on megy, vagy az alap 2133 -on ? hwinfo, cpu-z mit mond ?
es meg1 alap, de fontos kerdes : ramok az alaplapi kiskonyv altal ajanlott slotokban vannak ? -
CirrMee
addikt
Szvsz:
-Ryzen konfigot a helyedben nem raknék össze minél lassabb memókkal (ráadásul 2133 tempón járatva - wtf...?
)
-Win10 alatt eszembe nem jutna ma 12Gb alatt játszani .A helyedben kipróbálnám 2x8Gbm legalább 2933MHz tempójú modulokkal, és lehetőleg nem 2133 -on járatva.
-
De4d
őstag
Üdv.
A ramos tipikból irányítottak ide, hátha itt kapok valami segítséget nyújtó választ.
Nem tudom, lehet én vagyok maximalista, vagy túl sokat várok az új géptől, de valahogy teljesítményben nem vagyok vele igazán elégedett, csináltam egy Benchmark tesztet is ez lett az eredménye nagyvonalakban
UserBenchmarks: Game 75%, Desk 59%, Work 56%
CPU: AMD Ryzen 7 2700X - 83.4%
GPU: Nvidia RTX 2060 - 83.8%
SSD: Samsung 840 Evo 120GB - 86%
HDD: Samsung Spinpoint F3 1TB - 48.2%
USB: Generic USB Flash Disk 2GB - 3.4%
RAM: Kingston KHX2666C15D4/4G KHX2400C15D4/4G 8GB - 74.5%
MBD: Asrock B450M Pro4
Képekkel linkkel.
https://www.userbenchmark.com/UserRun/27239541

Némely játékban elképesztően alacsony az fps szám.
Néztem videókat, pl gyengébb gépeken is sokkal jobban fut pl a Far Cry 3, egyik videón 60-70-es átlagon mozgott de volt 100 felett is. Nálam inkább 50 az átlag. Néhol 40 környékére is leesett.A Wolcen-re is panaszkodtam, Ott teljesen mindegy milyen grafikai beállítást használok 50-60 fpssel megy addig a pontig ahol nincsen éppen nagyobb tömeg, vagy város központ ott 20-ra is leesik.
A Witcher 3-al se vagyok igazán megelégedve. Hair works ide vagy oda, bizony az is leesik harc nélkül is 40 körülire.
A Quantum Break-kel teszteltem még szintén max beállításokkal ott is 50 alá beesik az fps, nem igazán stabil.
Shadow of Mordor - Ez rezzenéstelenül fut 60fps alá le se esik.
Komolyan a Wolfenstein 2 talán a legújabb a Wolcent leszámítva és a legnagyobb erőforrásigénnyel bír, mégis az szépen fut, bár ott is megzuhan olykor az fps 40 körülire egy egy ponton. De egy közel 7 éves játéknál is jobban fut (Far Cry 3)
A konfig egyébként Ryzen 2700x/2060 RTX 6gb/ jelenleg igen nem sok 2x4 gb 2000mhz kingston fury rampár/ Asrock B450m Pro4 lappal.
Egyik sem éppen mai játék már, Wolcent leszámítva, túl sokat várok hogy stabilan gond nélkül hozza a 60 fps-t maximumon ez a konfig? Evileg a jövőre terveztem volna csak igazán sima full hdra 1 monitorral 60hz-n.
Köszi annak aki végignézi és olvassa, és tud valamit reagálni. -
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék összerakni egy ryzenes gépet, amit főleg irodai/netes/filmes és a cseperedő gyermekeim igényeit látva kicsit játékos gépnek is használnánk. Semmi komoly, de...
Egyenlőre úgy néz ki, hogy a lap egy Asrock B450M Steel Legend lenne, ehhez szeretnék procit. ( videokártya van, az egyik Processzor azért G.-s, mert hátha jól jön, a másik meg azért nem mert az meg nagyon felkeltette az érdeklődésem, ez szüli most a kérdést: )
Szóval a két processzor közül melyiket ajánljátok inkább ( ha lehet érvekkel, köszi )Ryzen 3 3200G vagy
Ryzen 5 1600 AF (12nm)?
Köszönöm!Üdv.:
Julot -
kaszas19
senior tag
-
Zsolteeka
tag
válasz
kaszas19
üzenetére
Az enyém idle-ben lement 2,2GHz-ig is és csak akkor vette fel a frekit ha kellett. De mióta felraktam a dragon centert állandóan 4GHz az alap. Olvastam már máshol is a neten hogy ne tegyed fel, szétcsesz mindent ( persze, ezt mindent utána ), sokan csak azért teszik fel hogy az RGB-t tudják vezérelni vele és így járnak ahogy én. Engem az RGB pl rohadtul nem izgat, parasztvakításnak tartom, én csak a proci esetleges jobb konfigurálhatósága miatt raktam fel, de miután feltettem rájöttem hogy nem jó program, leszedtem és a gép meg úgy maradt.
-
Zsolteeka
tag
-
Mizol29
senior tag
válasz
Zsolteeka
üzenetére
Pont az ilyenek miatt kerülöm ezeket a szoftvereket. Te meg ráadásul felraktad a dragon centert is. Most vagy az egyiket vagy a másikat használod, de a legjobb, ha egyiket se. Állítani akarsz valamit ott a bios. Ott nálad a 2 szoftver valamit beakasztott. Lehet win reinstall lesz belőle.
-
Zsolteeka
tag
Annyit szórakoztam az utóbbi időben a CPU sebesség, feszültség és minden más állítgatásával hogy most a PBO-m nem akarja 4GHz alá underclockolni a CPU-t.
Fent volt ugye a Ryzen Master, azt már letöröltem, fent volt a MSI laphoz járó Dragon Center, azt is letöröltem már, BIOS-t frissítettem, azt defaultra töltöttem, de még mindig nem akarja az igazságot.
Tudja valaki ez mitől lehet és hogy kellene megoldani? 24/7 megy a gép és az a baj vele hogyha 4GHz környékén megy, hogy ha bármi kisebb munkája van a procinak és felugrik a hőfok 40 fok fölé, akkor a ventik felpörögnek benne és kb egész éjjel ezt játsza. Tudok mellette aludni, csak idegesítő és tudott ez régebben teljesen csöndben is maradni.

-
Zsolt1
tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Igen, ezért nem ott néztem, mert nem akartak kijönni a számok sehogy sem. Tanulság, hogy legközelebb elsőnek a manualt olvasom el/utána nézek, hogy mit is látok épp magam előtt. Így már érthető az 1463, minden megoldódott és jól működik. Köszi mindenkinek!
-
Zsolt1
tag
válasz
Speed®
üzenetére
+ (#24447) Debilon és (#24448) hokuszpk
Köszönöm a segítséget mindhármótoknak!
Az XMP automatikusan átállította a feszültséget is 1.35-re. Alapból 3200 MHz-t állított be, de ez még nem tetszett a rendszernek, mert folyamatosan 3 beep, reboot ciklusba ragadt, innét csak áramtalanítással tudtam kiszabadítani. Szerencsére utána újraindításkor már belépett biosig (nem lett volna kedvem még egy bios reseteléshez) így hokuszpk kommentjének megfelelően levettem 2933-ra a frekvenciát, az xmp megtartásával. Így már minden probléma nélkül bootolt.
Az SSD-n még fent van a régi rendszerhez használ win10, így belépve ellenőrizni is tudtam, viszont nem teljesen egyértelmű: a task managerben 2933 MHz-t ír a memória sebességnek, a CPUID/CPU-z pedig 2400-at: KÉP
Ilyen esetben melyiknek hihetek? (Remélem a task managernek
)
Köszönöm még egyszer a segítséget és elnézést, ha ez esetleg már inkább a memória topicba tartozott volna. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Zsolt1
üzenetére
igen, ha nem akarsz matekolni, akkor az XMP engedelyezese a jo megfejtes, ritkan van az ugy, hogy atallitom 3200 -ra a frekit oszt megy,.
az idoziteseket is kellene allitgatni, ezt a lepest az engedelyezett xmp profil alapjan megcsinalja a bios.
ha nemmegy 3200, mert azert az mar a memoriavezerlonek is tuning, akkor maradjon az xmp es vedd vissza egy lepcsot, mondjuk 3066 vagy 2933 -ra. -
Speed®
titán
válasz
Zsolt1
üzenetére
Az XMP profil arra van, hogy beállítsa az órajelen kívül szükséges paramétereket is. Ha te manual feltoltad 3200ra, de nem állítottál feszt (DRAM/SOC), ill. késleltetéseket, semmi meglepő nincs a tapasztaltakban. Állítsd be az XMPt, kis szerencsével nem lesz gondod vele, lévén ahogy írod, a procid már Pinnacle, okosabb IMCvek bír, jó esetben nem gond neki a 2933 official feletti tempó sem.
-
Zsolt1
tag
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy Ryzen 5 1600 AF processzort. Az alaplap, amit vettem hozzá a PH-s topik ajánlások alapján: Asrock B450M PRO4 Ramot Crucial 16GB DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Grey vettem 2x16 GB-ot (több ramra volt szükségem, ezért is bővítettem/cseréltem gépet, a CPU igazából mindegy volt, csak nem akartam DDR3-on maradni.)
Az összeszerelés után azt láttam, hogy a ramok csak 2400 mhz-n futnak 3200 helyett (számítottam, hogy nem fog 3200-on menni, de a 2933-at azért vártam volna
). Próbáltam manuálisan átállítani biosban a ramok sebességét, a fentebbi értékre, ennek az lett a következménye, hogy resetelnem kellett az alaplap beállításokat az elem kivételével, mert a beállítás után a bios sem töltött be.
Ez eddig igazából csak a kontextus bevezetése volt
A kérdés: ebben a videóban láttam, hogy van az XMP beállítás és így a videó készítőjének 3200 MHz-n megy a ramja Ryzen 2600-as processzorral.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha ennek beállításával elindul a gép, akkor használhatom én is ezt a beállítást hosszútávon, nem fog bármi gondot okozni a későbbiekben a CPU/RAM/MBO szempontjából? A tuningolás egyáltalán nem érdekel, csak gondoltam megkérdezem, mert ha lehet, akkor azért ne fele sebességgel menjen a rendszer
viszont ha jól tudom, akkor az 1600AF-2600 pont memória vezérlőben/memória kezelésben különbözik (ilyesmit olvastam még a vásárlás előtt, amikor eldöntöttem, hogy melyik CPU-t lenne érdemes megvenni).
Előre is köszönöm a segítséget. -
ktg3
őstag
Mért már valaki idle fogyasztást?
Mennyire befolyásolja az idle fogyasztást ha nem auto-ra állítom a CPU frekit hanem fix 4GHZ-ra? 2600-s 1,25V-on.
Mennyire növeli az alap fogyit egy ilyen beállítás?Mennyire vannak alapból "túlfeszelve" ezek a procik?
(mennyire lehet általában undervoltolni alap órajellel?) -
Zsolteeka
tag
válasz
kaszas19
üzenetére
+25MHz és még -2-3fok.
Megpróbáltam azt is hogy egy pillanatra megállítottam a ventillátort a CPU hűtőn teszt közben, hogy lássam akkor elkezd-e kúszni fel a hőmérséklet és igen. A borda elkezd átmelegedni a hőmérséklet pedig felszökik. Elindítottam megint a ventit, a hőmérséklet csökkent a borda visszahűlt. Tehát maga a cooler teszi a dolgát, ezek szerint csak nem elég a kapacitása hogy több hőt átvegyen a procitól. -
Chaser
legenda
válasz
Zsolteeka
üzenetére
olyan beállítással érthető
ami megfejelheti a dolgot, hogy nem túl jól sikerült a forrasztás a magok és ihs közt, tehát nemigen van ami át tudná adni a hűtőnek a hőt
de 1,45v@4150 még a ninja 5 is izzadna, az brutálul zabálhat ha tdp limit szabadjára van engedve, laza 170-200w hc terhelésnél, ha nem több -
Zsolteeka
tag
Nos, megtörtént a vizsgálatat
Hűtő talpa: Jó
Proci: Jó
Újrapasztázás: Done
és még mindig 80fok körül vannak a hőmérséklet értékeim, most Prime95-öt használok hogy izzasszam a procit, pikk pakk felmegy 80fokra, a Ryzen Master elkezdi visszavenni a teljesítményt és olyan 3850-3875MHz között áll meg a proci, 1,24-1,26V közötti feszültséggel és így 80fok.
Van az alaplapon egy Boost Mode funkció, kikapcsolja a smart fan controlt, az AMD CoolandQuiet funkciót és fix 4150MHzre állítja a procit ha jól láttam 1,45Vos fesszel. Hát az a beállítás Prime95-el 5mp alatt eléri a 103fokot és a gép lekapcsol.
A fura nekem csak annyi, hogy a hűtőnek a bordái az alja kivételével teljesen hidegek, tehát olyan sok hőt nem vesznek át a procitól, de mondjuk ez volt a helyzet akkor amikor a Ninja Plus volt rajta.
Valakinek valami ötlet hogy mi lehet ez? Úgy is próbáltam hogy a háznak az oldalát leszedtem, nyitva az ablak, jön be a 18-20fok és akkor sem változik sokat a hőfok.
-
TeeBee73
veterán
válasz
kaszas19
üzenetére
Elég agresszív profilt állítottam a ventiknek, szóval szélzaj van rendesen stressz teszt alatt.

(Játékok alatt eddig csak a Witcher 3 zúgatta meg őket, a Doom, D3, WoW meg se kottyan. )
MOD: Teszt
MOD2: Most nézem, az FPU nem volt "bepipálva". Azzal tényleg felmegy ~70 °C-ig. -
TeeBee73
veterán
válasz
m.lala
üzenetére
Hopp, afelett elsiklottam, adatlapot sem néztem, Mea Culpa.

(Szvsz., 1.28V@4GHz teljesen vállalható. Az enyém 1.35 körül kér -0.075V Offsett-el, Allcore 4GHz-en (Jó, 105W-os a TDP, ami nem igazán érdekel). Igaz, 1 magon 4.35-re Boost-ol, de végre megy is, és csendben van. A memóriákkal lehet, futok még egy kört, de az már a holnapi napra marad. Játékok alatt simán ment 3600-on, csak Stress Test alatt hibázott. Mondjuk, nem mindegy, hogy 3466-on, stabilan, vagy 3600-on, instabilan, +fesszel megy-e.)
MOD: Ahogy kaszas19 Kolléga írta, a PBO-t érdemes manuálisan belőni. Néhány óra tökölést megér, hogy nyerj -~100MHz-ért -10°C-ot. -
m.lala
aktív tag
-
TeeBee73
veterán
válasz
m.lala
üzenetére
Mivel nem X-es procid van, többet kell vele tökölni, de van róla bőven infó a neten.
Nekem könnyebb dolgom volt, belőttem PBO-t PPT 145W TDC 100A EDC 145A-ra, -0.075V Offset mellett, ~60°C Aida Stress Test alatt a proci, kiegyensúlyozott enegiagazdálkodással.
(Igaz, Allcore Boost ~4GHz, Single 4.35Ghz, de még mindig 105W alatt vagyok, és a hűtő sem hangos.)MOD: Ja, a RAM-okat vissza vettem gyári 3466MHz-re, jelentős difi nincs a 3600-hoz képest. (Ja, van. Gyári órajelen nem hibázik.
) -
m.lala
aktív tag
válasz
Tomko78
üzenetére
Áhh ezek szuper hőfokok, megértem hogy elégedett vagy. Ráadásul a 4.1 fixen igy teljesen vállalható majd lehet énis kiprobálom.
Egyébként ha jol látom neked Brocken 3 van, az majd 1 kgos hütő, minden tekintetben veri az enyémet--jelenthet nemtom 1-2-3 fokot. Plusz ha az id cooling paszta nem olyan acélos az még minimum 1 fok és kb már ott is vagyok énis. Najó nem. De a fix 1.28 at megnézem énis.
-
m.lala
aktív tag
válasz
Tomko78
üzenetére
Chaser
Ez neked fix 4.1?
Nekem auto -0.1 és igyis 1.35V de ha fix 4 -re állitom, nekem is 1.28 at ad a lap.
Lehet sok, nagyon szivtam a felrakással azthittem eltöröm a lapot....
Lehet kevés a paszta..passz...nekem végülis igyis nagyon kellemes, Elfogyott az MX-4 igy az id cooling pasztáját raktam alá. -
Chaser
legenda
válasz
m.lala
üzenetére
ák-s vélemény:
"Gyárit cseréltem le 1-2 éve és nem rossz. Tetszik. Hajazok a második ventit rá rakni. Dizájnos. Határozottan tetszik. Nem szívesen cserélném le másikra. Négy csillagot kap, de csak mert természetes hogy találsz ennél is jobbat.
A két ventilátorral kapcsolatban tudni kell hogy több tudás kell a megoldásához. Ugyanis két ventit egy helyre dugni kábelben azért más."
de a dugással azért vigyázni kell ( :
-
m.lala
aktív tag
Halkan helyzetjelentek mostmár tapasztalati úton.
A 2600X végül egy ID-Cooling SE 214 X-et kapott a ktg.hatékonyság/CFM függvényében.
Eddigi hőfokok nálam alap 48----terhelve 64------ stresz teszt 70
ez most az uj hűtővel max ezres fordulattal 42-52-54 fokra módosultak
A beszerelés nekem rémálom volt, de az eredmény kárpótolt.
Köszönöm a segitséget. -
Speed®
titán
válasz
HANDO88
üzenetére
Mivel a fesz nem látszik (VID nem a vCore), így max. annyit látni, hogy allcore 4.05Gn 5 percig ~stabil és 70+°C. Ez only FPU állásban vagy egyéb AVXes stresszteszt alatt 80+ lenne és ki tudja, milyen órajelen stabil. Picit szabd testre azt a HWiNFO ablakot, hogy ne a rizsa legyen látható, hanem a lényegi infók (felesleges sorokra katt+del), aztán adj neki P95/Blendet fél óráig pl.
-
MaddeNNNN
addikt
Nálam még érdekesebb a helyzet. Ha levalasztom a gépet windowsban a wifirol akkor vissza veszi a feszültséget, viszont ahogy újra kapcsolódik ismét megemeli. De ha elinditom a feladatkezelot akkor hálózat mellett is visszaveszi. Egy tp-link tl-wn822n USB-s WiFi adaptert használok.
-
dala
tag
Sziasztok!
Ryzen Master OC alatt ha energiatakarékra kapcsolok a cpu clock speed lemegy de a feszültség sehogy sem akar.
Biosban QnC, c-state on, pbo off, az energiasémán belül az energiagazdálkodás maximumát is levettem de az se segített...
lap: msi b350m mortar
cpu: 2600
Köszi előre is a segítséget
-
kaszas19
senior tag
válasz
Zsolteeka
üzenetére
Msi x470 gaming plus max lappal is jelentkezik ez. Pedig nem gyári cooler van rajta.(scythe mugen 5 rev.b )
Gyönyörűen boostol a cpu, de ha leterhelem valami komolyabb tesztel pl: Aida,CB20. akkor szépen 85-86C felszalad.
Utána nézegettem és a Ryzen Master szépen kimutatta hogy a PPT 1000w-TDC 114A-EDC 180A alapból.
Profil 1 állásban meg auton volt és írta hogy PPT 141W TDC 95A EDC 141A.
Na szépen a Bios-ban be írtam ezeket az értékeket és most már 71C a legmagasabb érték Aida teszt alatt. De a boost meg van 4,3 felett egy magon, csak az All core lett kevesebb, eddig 4ghz felett járatta a magokat, most 3,9GHZ. -
-
Gyuri27
félisten
válasz
grizlisandor
üzenetére
Tegyük hozzá nálam nem a proci lelkének a kihajtása a szempont (lévén az 570-nek igy is sok). Nálam a lényeg a hő és energia meg hang megspórolása. Így ha úgy tatrtja kedvem offolom a ventit.
Net, film alatt passzivan elmegy 40-45 fokon. Vga is tudja ugye a félpassziv üzemet (főleg alulfeszelve).
Annak aki tuningolni akar az szerintem válassza ezt a spórolós beállitást. Majd gyári appal vagy ryzen masterrel keresse meg amit szeretne. Készitsen egy profilt. Amikor meg kell az erő akkor két kattintásra betölti a profilt.
-
válasz
johnny82
üzenetére
Nem rég volt téma(katt).
-
Chaser
legenda
válasz
johnny82
üzenetére
ram feszből próbaképp levehetsz, lehet jóval kevesebb is elég nekik
cpu tuning meg abszolút rajtad múlik, ideális esetben fix 4g értelmes feszen megvan, ha 1,3v-on tudja az már elég értelmes
ahogy olvasgattam későbbi példányok jobbak tuningban itt is -jellemzően -, mint a korai 2xxx, ez pedig 2xxx soron készül, szóval mindegy hogy korai vagy sem, próbát mindenképp megér ha kell a kraft, de legyilkolni nem akarod a cpu/vrm párost -
Hali!
Én is most váltottam konfigot: ASRock B450M Pro4-F, AMD Ryzen 5 1600AF, G.SKILL Aegis 2x8GB DDR4 3200MHz.Alaplap biosban xmp profilt kiválasztottam, így a ramok mennek is 3200-on 1.35 V-on. A kérdésem, hogy vannak-e esetleg valami ajánlott beállítások, amiket mindenképp érdemes megcsinálni? Tuningolni érdemes?
Köszi!
-
Chaser
legenda
válasz
arcsi84
üzenetére
kezdetben belőnék egy fix 1,175v-ot 3700mhz-en
cpu vcore jellezően 1,1v, legtöbb lapnál matekkal lehet megadni az új vcore értéket, tehát + 0,075v
ramot xmp adja, hűtő bírni fogja
ha nem stabil akkor fesz menjen 1,2v-ra, de sztem stabil lesz még ennyin, enyém 1,15v-on ment 3600 v 3700-et, ott még nem éhesek -
arcsi84
aktív tag
Kedves Fórumtársak!
Segítséget szeretnék kérni egy ügyben.
Vettem egy Ryzen 5 1600AF processzort és egy Asrock B450M-pro4-f alaplapba került.
Ramok 3000mhz-es Aegisek (XMP profil bekapcsolva)
Hűtő Id Cooling 213V2Szeretném tuningolni a processzort, hogy elérje egy Ryzen 5 2600 alap és turbo órajeleit.
Mit kellene beállítani, milyen feszültséget, hogy jó legyen és stabil? Az OC tweaker menüben kellene ezt állítani.
Ennél extrémebb tuningot nem terveznék.
Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3415 94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A13 64GB /Független/Hibátlan/Új állapot/Számlával!/
- ÚJÉVI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- iPhone 11 Pro Max 256GB 100% (1év garancia)
- Gamer Egér RGB!!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)