Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Húsz százalékot ver az 5060 Ti elődjére?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Apple MacBook
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speed®
titán
válasz
Hegyirabló #24299 üzenetére
Ha nincs gond vele, maradhat.. bár monitorozásra van jobb, vezérlésre meg ott a BIOS, de neked kell eldöntened, kell-e +1 sw.
-
Speed®
titán
válasz
Hegyirabló #24297 üzenetére
Az AIS hajlandó hülyülni, részemről nem is használom, BIOSban ugyanazt be lehet lőni.
P95 ilyen, pár kör után bedurvul, ezért érdemes legalább fél órát hagyni. Tovább mondjuk felesleges, vegyes terhelés mellett simán eleshet a vas a vele kitesztelt peak ellenére. -
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
Futtattam egy háromnegyed órás Prime95 tesztet Ryzen 5 2600-asra. Egy ideig stabilan 64 Celsius volt 100% processzorhasználat mellett. Aztán egyszer csak felment 72 Celsiusra, és onnan nem is akart lejjebb menni. Ami viszont érdekes, hogy tök más hőmérsékletet mutatott az AI Suite és az Afterburner. Ami viszont szerintem azért problémás, mert nem mindegy, hogy a ventilátor fordulatszámokat pontos hőmérséklet eredményhez szabályozza-e, vagy nem pontoshoz. Jelenleg az AI Suite mérése alapján működnek a ventik.
Mit gondoltok erről?
Köszönöm!
-
Chaser
legenda
válasz
scampolo84 #24293 üzenetére
felkattintod és látod több-e a pont, ha jrlentősen akkor kevés a fesz, mintha x -2-3-400mhz-en járatnád
-
De4d
őstag
Üdv
Vettem egy 2700x ryzen-t és hozzá patriot viper steelt 3200 2x8gb cl 16-s lehetséges hogy nem rossz maga a rampár és ezért van kék halál vagy instant restart?
Másik rammal tökéletesen megy, próba ramok 2x4 gb 2400 kingston fury.
Egyébként a lap meg egy asrock b450m pro4 3.90-es biossal -
scampolo84
aktív tag
válasz
Chaser #24292 üzenetére
Az úgy komoly! Nagyjából végig pörgettem a topikot és ahogy láttam a cb20 kb órajel arányos. Ez nálam be is jött alapon boostal 3418 volt a max 3.7 talán 3706.. Nem vagyok gépnél de így rémlik. Ennek fényében viszont 3.6on 1.008v mellet jónak tűnik a 3601 jól sejtem? Mert ha így van nekem ez több mint elég. A gép síri csendben házventik gpu belőve silentre. Én erre vágytam 🙂 Ha már 65w a tdp ne zabáljon és legyen is kussban miközben olyan mint egy bivaly...
-
Chaser
legenda
válasz
scampolo84 #24291 üzenetére
nem az elhasalás a lényeg, hanem hogy mennyit dob 1,25-ön és mennyit 1,3-on
lefut az szépen, akár prime is, de nem hozza azt a teljesítményt amit kellene, ha túl kicsi a fesz
itt nálam 30mv kellett a bódogsághoz' pl:
zen 3600@3600 SMT OFF cb20
1030mv@2334 pötty
1v@1803 pötty -
Chaser
legenda
válasz
scampolo84 #24288 üzenetére
nem lehet tudni az egyes magok milyen feszt kapnak, mindig a legnagyobb feszt látod
ha van gyengbb mag - márpedig van - , az mindig több feszt kap mint a többi, de lehet mind egy kicsit eltérőt kap
és nyilván felülméretezik, annak úgy nem örülne az amd ha 10-ből 7-en visszadobnák a cpu-t mert instabil
4g@1,25v nekem gyanús, éppen lehet, de dobnék rá kapásból 50mv-ot, mit mutat azzal a cb20, és mit mutat 1,25v-talszerk:
az én 2700-em is 1,15v-on ment 3700-et
viszont 1,3 már nem volt elég 4g-hez, talán 1,35 sem, nem is néztem tovább
sőőőőt, az 1600af is annyin megy 3700-et
igaz ezeket smt nélkül néztem, lehet smt-hez kell még némi + kraft -
hokuszpk
nagyúr
válasz
scampolo84 #24288 üzenetére
már rég letettem róla, hogy keressem benne a logikat.
Minden feszultseg / freki / terheles kombora maskeppen reagal.
A jatekba beleszol a soc fesz is..., stb. hagyom beken. stabil, gyors mint allat, hasznalom, jonekem. -
scampolo84
aktív tag
Üdv szakik!
Ryzen 2700 at hajtok egy b450 tomahawk max lapban. Auto all core boost játékok alatt 3425 - 3450 MHz, Windowsban 1400 - 4100 cikázik balanced módban.
OC tapasztalatok 4Ghz megvan 1.25v on gyári coolerrel. 3.7 nek már elég 1.15v. Mivel halk játszós gép a cél 1080p kíváncsi voltam ha lefelé lépdelek a fesszel mi a legjobb amit el tudok érni.
Auto boost esetében 3425 MHz-en kér 1.072v-ot terhelve miközben 36- os szorzóval auto voltage kap a proci 1.008v ot.... Hol a logika? Cinebench hibátlanul lefut 3601 pont max hőfok 62c letekert házventikkel. 3700 on már 1.296v akar adni neki a lap alapból. Mitől lehet ez a hatalmas szakadék?!
-
R3laX
addikt
Csáó!
Erre nincs tippetek véletlen? [link]
Matisse-ben csak instabil Aida-s RAM latency-ket méregetnek.
-
Chaser
legenda
válasz
Lacpac #24277 üzenetére
szívesen :d de másképp ezt nem lehet szűkíteni
ránézek majd a 3600-ra, ugyan mit csinál defaulton
azért nem érzem életszerűnek, mert az nvme-t is piszkálná vga-val együtt, de lehet ha csak 100+ az érték, és alatta nem gond, passzMizol29
3700-en járattam a 2700-et, fölötte már sokat akart enni, sok játékhoz bőven elég, van ami a 3600 alatt is zizeg ha 4,2-n járatom, illetve épp elmegy fps drop nélkül, optimalizálás rlz ( : de ha nincs 144hz monitor, belefér egy kis fps drop, akkor 3600-on elég korrekt egy 2600 is
a 3600@3600 az még korrektebb ( : -
Lacpac
őstag
válasz
Mizol29 #24280 üzenetére
Háááát, én meg most igen.
De: 8-tól home office
Du: 14-től be kell jönnöm melóba, megcsinálni amihez mindenképp kelek. Sajna van bőven feladat.
18-ra hazaérek, padlókiegyenlítek (milyen szép szó lett :-))
Ez valameddig eltart, szoktam vacsorázni és fürdeni is.
Holnap ugyanez, később meg padlózok.
Utána jön egy szoba teljes szétbombázása, ha kész, jön még egy.
Ha ez is kész jön a kamra.
És a pincébe/kazánházba még bele sem gondolok.
Jaaa, közben van 2000nm telek.... nő benne a rohadt fű.Úgyhogy jó az a 3600Mhz, majd télen talán foglalkozom vele.
Az office meg elszalad 3,6-on is. Csemeték sem panaszkodnak hogy gond lenne azokkal a játékokkal amit tolnak.
Én meg nem toltam már vagy 2-3 éve. -
Lacpac
őstag
válasz
Dragon3000 #24278 üzenetére
Neked is 88-ra is lement?
Jelenleg stabilizálva van. 1,2V 3600 all core.
Így 99-100-ig lődörög. -
-
Lacpac
őstag
válasz
Chaser #24276 üzenetére
Default megvolt... raid kötet széthullott.
Mostanra raktam kb rendbe. A jelenség ugyanez.
Ha alacsony a cpu fesz, ugrál a bclk, jelenleg 1,216V-ot kap, 89-re is leugrik.
Igazából stabil, használom így... most már leszarom. Nincs vele időm szarakodni.
Ha valami kipusztul benne, megy a kukába. Szvsz. a lappal lehet valami. -
Lacpac
őstag
Valami nem kerek, feszt auto-ra rakva ibt alatt 1,084-1,23V a core voltage.
Viszont a BCLK így viselkedik:
Alacsony a core voltage, akkor befigyel 97-re is.
Ha magasabb a core voltage, akkor a BCLK stabil -
Lacpac
őstag
Csessze meg.... megvan a hiba. Legalábbis remélem.
Úgy néz ki AM4-nél az instabilitás első jele a BCLK ingadozás.
Legalábbis nálam. Minden tesztprogi, játék, alkalmazás gond nélkül futott ezen a feszültségen (CPU). Most emeltem rajta, azóta nem tornázik.
Most 99,76-99,82 között ventilál. -
Chaser
legenda
válasz
TeeBee73 #24268 üzenetére
te meg neocitrán kúrázol? iszol te rendesen? ( :
nyomjad a c vitamint reggel-délben-este, pláinkát meg amikor jól esik - és megteheted - ne ilyen neocitrán vackokra locsold a lóóóóvéééét' -
kaszas19
senior tag
Nem szándékozom szét szemetelni a topikot.
Lenne egy kérdésem.
Le cserélem az alaplapot (Asrock X370 Pro 4) egy másikra, mivel nagyon fapados a bios és sok beállítás opció nincs.
MSI X470 GAMING PLUS MAX Ezt a lapot néztem ki, szerintetek jó választás lenne a 2700X alá? -
Lacpac
őstag
válasz
Gyuri27 #24263 üzenetére
Azzal kezdek. Mindig. Bekerül a lapba a cpu, és rögtön irány BIOS/UEFI.
Indítás után cpu-z és lám...
Majd auto, és lám....
A 2400G boost-olt 3900-ra is, ibt alatt, innen csökkent a hőmérséklet hatására, apránként. Ez is boostol 3800-900-ra, de pik-pak 3600-700 lesz belőle, szinte rögtön. -
Lacpac
őstag
válasz
Gyuri27 #24253 üzenetére
Már fixáltam, meg auto-n is volt.
101-re még nem mentem vele.Igen, én is erre gondoltam, megnézem majd fix órajelen is.
Sajna el kellett jönnöm melózni. 6 után leszek otthon.
Jelenleg default-on van a szorzó (auto)A boost hány °C-tól kezd csökkenni? 65 alatt van. Avx ibt futás közben.
Ennyinek szerintem még nem kellene hogy gondot okozzon. -
-
gaboy30
csendes tag
Szisztok !
Szeretném a segítségeteket kérni.
Konfig a következő:
amd ryzen7
2*8 gb g.skill 3000 mhz ram
gtx 2060
hdd, ssd vinyók
Az lenne a probléma, hogy mikor böngészek a neten vagy ha játszok (bár így csak elég ritka) néhány pillanatra lefagy a gép kb. 5-10 másodpercre és utána megy tovább és közben a HDD led egyfolytában világít. Ezt random csinálja. Van mikor eltelik 1/2 óra és nincs semmi, és utána csinálja ezt a fagyást.
Néztem a ram és cpu feszültségeket de azok jók. A ram-nál be van kapcsolva az XMP profil, ha ezt kikapcsolom a ram sebességet leveszi 2133 mhz-re, de úgy viszont pár perc után kékhalált kapok.
Hűtés is megfelelő mind a procin, mind a házban.
Esetleg ötlet ?
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
MSI B450 Gaming plus
R5 2600
Cpu-z alatt a buszsebesség 91-100Mhz között ugrál, mi lehet a gondja?
Az előző R5 2400G-nél nem tapasztaltam ezt. -
TeeBee73
veterán
válasz
m.lala #24174 üzenetére
Most volt időm felrakni, eddig javarészt ágyban voltam Neocitran kúrán. (Freezer 34 e-Sport lett, 1 ventis)
AIDA Stressz alatt (CPU, FPU, Memória bekapcsolva), ~60fokig ment fel a hő, és nem nagyon zajong. De valami nem smakkol, a Busz 99 és 100 között ugrál, a szorzó is 40-42.5 között.
Mondjuk, csak a Offset van -100-ra állítva, majd finomhangolom, ha lesz időm.
Idle amúgy 33-34 fok. (Fixre fogom állítani, csak ma már nincs kedvem vacakolni vele.) -
CJ4567
nagyúr
válasz
Dragon3000 #24233 üzenetére
B450M Mortar Max-om van, 2600 all core 4.1GHz-re húzva, és nem veszi vissza se a feszültséget, se az órajelet.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
regener #24232 üzenetére
Amíg alapon ment a 2700 ügye nálam is visszavette a feszültséget és az órajelet, most 4GHz-re van húzva, így csak az órajelet veszi vissza. Na, de mivel nincs terhelve, akkor nem is kér annyi A-t, így az idle hőmérséklete nem is változott a cpu-nak, így kár ezen agyalni.
-
regener
veterán
-
Mizol29
senior tag
válasz
CJ4567 #24230 üzenetére
Nem tudom az újabb msi lapoknál, hogy van, de az én lapomnál ha oc-zom a procit fix vagy offset fesszel akkor nem esik vissza a fesz csak az órajel. Neten rengeteg ilyen fórum van ahol írnak a jelenségről és nincs rá megoldás. Ja de a ryzenmaster, de én azt inkább kerülöm.
-
regener
veterán
válasz
joco009 #24225 üzenetére
Köszi, BIOS reset után (persze visszatöltve a ram dolgokat a profilból) nekemis jó lett
(#24224) fejesg2
Ezt találtam ezzel kapcsolatban, de OC most úgy sem kell, eddig mindenre elég, a fentit végre hajtva jó lett, próbáld ki Te is
Vagy amit a cikkben említenek ha kell az OC, Ryzen Masterrel OS alól csak, akkoris visszavesz. -
joco009
tag
-
regener
veterán
Tomahawk Max lapon is van még az a (MSI) bios bug, hogy ha állítok a procin bármit akkor nem veszi le a feszt?
Energiagazdálkodásban lejjebb vettem a minimális teljesítményt.
CnQ Auto próbáltam Enabled-en is, Global C-state enabled, mit is kellene még állítani hogy visszavegye?
Órajel visszamegy, csak a fesz nem.Proci nincs húzva, alapon van minden a gyári hűtővel.
Vagyis a RAM-ra van beállítva minden időzítés a kalkulátorból. -
Chaser
legenda
válasz
Gyuri27 #24217 üzenetére
arra tökéletes, hogy tudja az ember nem-e esetleg alul szaladt a fesszel, és a stabilitás ellenére kisebb tejesítményt kap
terhelésben nagyon lightos, prime blend is sokkal jobban izzaszt
legutóbbi mérésem vele a 3600-nál, all core alap 3600 órajel:
3600@1030mv SMT OFF
2334_70-75w konnektorból teljes gép cb20 alatt
3600@1v SMT OFF
1803_65-70w konnektorból teljes gép cb20 alatt
blend is ment faszán, játékok is, csak egy picit kevés volt a fesz 1v-on ( :
small fft 1030mv-nál már felrántja 90w-ra a gépet, avx még ráteszt 5-10w-ot
a handbrake ami egy szimpla konvertáló sw prime blend-small fft körüli terhelést produkál, és az valós sw, nem bench -
CirrMee
addikt
válasz
BerserkGuts #24214 üzenetére
effektíve az jelenti a valódit xD
Bár felejtek el dolgokat, azért ha jól rémlik, órajelgenerátor magonként van, és nem logikai szálanként. Akkor hogy a jó fenébe lenne két külön valós órajel egy órajelgenerátortól...?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
BerserkGuts #24214 üzenetére
faradt vagyok vitatkozni. hidd azt.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
grizlisandor #24213 üzenetére
a hwmonitorbol volt olyan verzio, ami teljesen felremert mindent amit lehetett. persze ettol lehet jo, de akkor a legfrissebb legyen.
* viszont mostmar tudom, hogy miert mindenki ezzel esik be ide.
vagy tokonrugom RP'Lair embert, vagy odakuldok mindenkit. megalmodom. -
BerserkGuts
addikt
válasz
hokuszpk #24209 üzenetére
effektíve az jelenti a valódit xD
Ti azt nézitek amire be szeretnétek állítani de a proci feladat kezelője dönt hogyan ossze el a feladatot hogy kímélje a procit szóval eloszlassa a hőt.Szóval 4000MHz/ O kikapcsolja átküldi másik szálra /magra hogy eloszlassa a hőt
Ezt mutatja az effektív órajel(4000+0+0+0) /4 =1000MHz
sok pihi van ott
Egy régi wot ennyire tudja megizzasztani
Egy cod már jobban és itt végre látom is hogy dolgozik valamit és még mindig baráti a hőfok
-
Gyuri27
félisten
válasz
grizlisandor #24210 üzenetére
Ha af akkor ne csodálkozz. Kivették a rézmagos hűtőt belőle. De van id hűtő 5k-ért freezer 33-34 7k körül. Azzal rendben leszel. A többi mint kb az enyém.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
grizlisandor #24210 üzenetére
eloszoris most leszogezem, hogy aki legkozelebb a hwmonitorral jon, azt ugy offline megkeresem es alaposan tokonrugom.
amugy a 68 fokra gondolsz ? az ha feltetelezzuk, hogy ez egy okes verzioju hwmonitor, akkoris meg van ugy 20(+) fok mozgastere felfele.
ja. ize. stock huto. azzal meg vegkepp teljesen ok.* ui : a cinebenchet nem neveznem komoly terhelesnek. en ibt/avx hivo vagyok, de egyezzunk ki az y-crucherben.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
BerserkGuts #24207 üzenetére
az ott nem a valodi orajel. hanem az orajel felszorozva a kihasznaltsaggal.
-
Gyuri27
félisten
válasz
BerserkGuts #24207 üzenetére
Nem tudom miről beszélsz. De szerintem nem is akarom tudni. Eddig akinek irtam az megértett. Aki nekem irt azt megértettem. De elfogyott a keret. Bocs.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Gyuri27 #24193 üzenetére
és úgy ámblokk senkinek nem tűnik fel a hw infóban lévő valódi órajelpedig végre az új frissítés már kiírja valójában mennyin dolgoznak a szálak
Már jó rég óta feltűnt nekem valami nem kerek de végre a hw infó ki is írja a megoldást.
Régen feltűnt hogy Volt szorozva Amper = Watt,
teljesítmények a program használata közben nem stimmelnek nagyon kevés amit látok 50w általában amiket használok 100 fölé meg sose ment.Egyedül szintetikus tesztek tudják meghajtani vagy munka a procit a játékok kevesek hozzá.
Maxium 3GHz-en tudja használni az is nagyon rövid ideig tart a legtöbb szálat 1000 alatt használja wow.
-
Chaser
legenda
válasz
fahrii #24182 üzenetére
üresben konnektorból 10w difi rémlik cnq-s állapothoz képest maxnak
cnq'-val viszont pörög föl/le a fesz és órajel, összességében max akkor fogyaszt úgy kevesebbet ha üresben áll a gép "piszkálás" nélkül, esetleg videólejátszás van ami a gpu-t használjaMizol29
én is így vagyok vele, all core fixen reszponzívabb a rendszer, a win válaszideje viszonylag lassú amikor ki akarja találni éppen milyen órajel kellene neki, de ez már tizenéve is így volt és nvme-től független, főleg hogy abból is van "hitvány" ami pont rendszer alá kevésbé való -
horfer84
csendes tag
válasz
Mizol29 #24202 üzenetére
Így lesz.
RP videója leírásában meg is találtam egy gyorsindító lehetőséget ehhezhttps://mega.nz/file/O74QBILQ#dand0U7qVCLFtEuPftLdpi1VziTYzuXmdbiImCqdbAw
Kösz a tippeket, jó kis fórum ez, külön pozítív, hogy a kezdő, hozzá nem értőt nem küldik el melegebb éghajlatra
-
horfer84
csendes tag
válasz
Mizol29 #24200 üzenetére
De, hidd el, én is érzékeny vagyok ezekre. Eddig ugyanolyan pattogósnak látom a rendszert, mint ezt megelőzően, gondolom azért az NVMe SSD is nagyban felelős ezért.
Most Rainbow 6 fut kb fél órája. Kiírattam az értékeket, és proci 45 C°, ami elég jó, viszont a proci használat 60% és fölötte méghozzá kőkemény 1500 Mhz-en. Néha 2800 Mhz-ig boost. Gondolom a séma beállításai miatt. Nincs lag vagy FPS drop, minden szépen fut, de furák a számok. Korábban átlagosan 30% proci kihasználtág volt. Kell majd találni egy arany középutat.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest