-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gery0505 #20597 üzenetére
Jól értem, hogy a jelek szerint egyáltalán nem néztél még utána a témának, még azt sem tudod, hogy milyen módszerekkel, programokkal tuningolj? Ne vedd sértésnek, de biztos, hogy így érdemes belevágni a tuningolásba?
Egyfelől a 7950 elég decens kis kártya, még a Crysis 3 és a Tomb Raider is bőven élvezhetően fut 1920x1080 max. részletesség mellett. Szóval csak azért ne húzd a kártyát, hogy több pontod legyen a 3DMark-ban, mert ennek semmi, de semmi értelme!
Másfelől a normális tuning sok időt és türelmet igényel, és nem garantált semmi.
Ha mégis belevágsz, fogadd szavam, és óvatosan állj neki, és ne csúcson járasd a kártyát. Nem az a cél, hogy elfüstöld...
Javasolt programok:
GPU-Z (hőmérséklet monitorozás)
MSI Afterburner (tuningprogi, monitorozásra is jó, része egy Kombustor nevű izzasztó program)A menet egyszerű: szépen óvatosan elkezded a VCORE feszt emelni, majd a GPU frekijét és nézed, hogy meddig bírja a kártya. A Kombustor azért is jó, mert kiírja a hőmérsékleteket. Ahogy írtam, 80°C már sok szerintem, ez alatt maradj. Ha elérted azt a hőhatárt, amit nem akarsz átlépni, akkor egy lépés vissza, biztos ami biztos alapon. Utána jön ugyanez a játék a memória sebességével.
Ha ez is megvan, nekiállhatsz a játékokkal tesztelni. Mint írtam, az csak az e-peen verésre jó, hogy mennyit csinál a kártya 3DMark-ban és hány FPS-ed van Kombustorban. A lényeg az, hogy a játékok alatt hogy muzsikál a kártya....
Szerk.: Szerintem neked tökéletesen felesleges tuningolnod....
-
haddent
addikt
Jajj ne beszéljünk már ekkora állatságokat, ha nem muszáj...
ASIC quality már többször ki lett tárgyalva, hogy kb. lóf**t nem jelent. Nekem 72.5% és 1.05V az alapfesz. Az, hogy mikor ég ki pusztán attól függ, hogy le van-e hűtve, illetve mekkora a csíkszélesség. Rohadtul mindegy, hogy mennyire jó minőségű... és 100% nem lehetséges eleve.. -
Gery0505
aktív tag
Igen, az én kártyám olyan, hogy 970MHz-en még lefutott a 3D-Mark, meg egyszer fel tudtam tenni 1000MHz-re is, de másodjára már kifagyott a kártya, és nem tudtam feljebb vinni.
Igen a tuning sajnos nem egzakt tudomány, mert a gyártók is gondolom arra mennek rá, hogy a gyári speckót tudja a kari aztán a felhasználó meg majd állítgatja.
Hol tudom állítani a feszt? A GPU tweak progival próbáltam, de csak 1038mV-ig engedi állítani. A gyári driver jó hozzá? Nem kellene frissíteni?A Catalyst Control Centerben megnéztem az illesztőprogram csomag verziója: 8.98-120611a-141434C-AsusRetepNyaraB: Hát az az igazság, hogy nincs egyetlen játékom sem. Unokaöcsémmel szeretnék majd játszani, de még fel kell készülnöm, hogy ne legyen az, hogy "Köszi a játékot, de sz... géped van."
Először szépen be szeretném lőni a gépet, és ha ez megvan, akkor jöhetnek a játékok is. Azért is volna jó először valami tesztprogrammal nyomatni, mert annyira nem ismerem még a játékokat, hogy lehet, hogy beállítom valahogy, és nem azt a teszteredményt fogja mutatni amit kéne.
[ Módosította: radi8tor ]
-
HSM
félisten
Na, majd akkor tapsolj, ha lesz tapasztalatod 100%-os ASIC quality-jű csippel, addig ezt ne erőltesd.
Enyém is csak 80%, de ésszel kell kapcsolgatni rá a feszültséget. Tiéd mennyi is pontosan, ha már itt tartunk?(#20588) Gery0505: A GPU-Z leírja a lényeget. De összefoglalva annyit, hogyha valaki egy 50%-os vagy azalatti ASIC-al azt mondja, nyugodtan tedd 1,2V-ra, mert neki jó úgy, akkor azért légy óvatos, mert a tiéd ugyanazon az 1,2V-on sokkal de sokkal melegebb lesz.
Viszont a hozzászólásokat 5 percen belül szerkeszteni kéne, nem 3-at gyártani egymás után félmondatoknak.
-
-
válasz
Gery0505 #20580 üzenetére
Hát nem egy oroszlán, kérlek segítsetek, hogy tudnék még húzni rajta, mert szerintem ez nagyon kevés. Mit csinálok rosszul?
Szabadjon megjegyeznem, hogy a tuning nem exact dolog, van, hogy jobban húzható példányt fogsz ki, van, hogy alig húzhatót.
Annyit tudsz csinálni, hogy szépen óvatosan elkezded emelni a feszt, lépésről-lépésre teszteled (játék és tesztprogram vegyesen! Sokra mész azzal, ha a tesztprogramban stabil, de játék közben hibázik a kártya, és ugyanakkor kevés játék képes úgy megizzasztani a kártyákat, mint pl. az MSI Kombustora). A lényeg, hogy a hőfok maradjon elviselhető szinten (szvsz 80°C fölé ne nagyon menjen), és ne hibázzon a kártya.
-
pcsabat
őstag
válasz
Gery0505 #20591 üzenetére
állíthatsz be manuális venti profilt is. De ha játék alatt ilyen 70 körül tudod tartani az még elfogadható hosszú távon is. A VRM hőmérsékletét is figyeld (GPU-Z kiírja például), de ilyen alacsony feszen nem hinném, hogy túlságosan melegedne.
Az a baj, hogy nálam a 3D Mark lefut, viszont a játékok képesek kifagyasztani. Időbe telik mire az ember megtalálja a stabil, jó beállításokat.
A hozzászólásokat pedig szerkeszd, mert kikapsz ha mindig újat írsz
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Gery0505 #20588 üzenetére
Na már nem tudtam szerkeszteni, még azt szerettem volna elmondani, ami a nyitó hozzászólásomból kimaradt, hogy a 3DMark alatt kb 70C volt a kártya hőmérséklet.
pcsabat: Valami egyszerűbb tesztmódszer nincsen? A 3D-mark nem jó erre? Még nem töltöttem le ezeket a játékokat (tervben van) most még egyelőre ismerkedem a géppel, feszegetem a határait, hogy meddig bírja szusszal, és attól egy picit lejjebb veszem játékok alatt, hogy bírja a gyűrődést.
[ Módosította: radi8tor ]
-
pcsabat
őstag
az én "szutyok" Gigabyte-m 66,6%. Alapfesze 1.094 V. Ezen tud is Far Cry 3 / Crysis 3 stabilan 1050 Mhz-t Utána már azért kér kakaót (mondjuk lehet nem lenne ekkora fesz-en furmark stabil, de én ilyen kínzó eszközöket nem használok).
Szerintem 1.1 V-on a Gery0505 kártyája is fog tudni ennyit vagy még többet is.
-
MM
őstag
Megnéztem én is a VTX3D-t.
Default fesz. 1,137V
Asic quality 83,3% -
HSM
félisten
válasz
pcsabat #20581 üzenetére
Igen, de ha az övé véletlenül nagyon magas ASIC quality-jű, akkor 1,15V-on sokkal jobban fog melegedni, mint az 1,18V alapfeszű közepes ASIC 1,25V-on....
Óvatosabban kéne bíztatni az embereket a feszelésre. Gondolom, te se örülnél, ha a következő postja anyázásról, meg elfüstölt kártyáról szólna. -
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Nemrégiben vettem meg az új gépem, amelyben egy Asus Radeon HD-7950-DC2T-3GD5 videókari lakozik. A proci Core i5-3570K, memória 8GB Corsair 1866MHz-es, az alaplap pedig egy Asus P8Z77-V Pro.Szépen feltelepítettem a gépet, felment rá a Win-7 Ultimate, és a gyári driverek, és segédprogramok amelyeket az alkatrészekkel kaptam. Tegnap este megpróbáltam tuningolni a gépet, de nem igazán sikerült. Az a helyzet, hogy nem tudom, hogy álljak neki. 3DMark legújabb verziójával teszteltem.
Online nem tudom feltenni nektek az adatokat, úgyhogy elmondom mit sikerült kihozni a dologból.
Alapbeállítások: GPU: 900MHz, videókari mem: 5000 MHz, 994mV GPU fesz, Proci 3,4GHz, memó 1866MHz xmp profil, 1280x1024-es felbontás mellett a Fire Strike: 5242 pont, Cloud Gate: 17786 pont, Ice Storm: 166328 pont.Nem sokat sikerült húzni rajta, mert elég hamar kifagyott a videókari.
GPU: 970MHz-ig stabil volt, videókari mem: 6000 MHz,1038mV GPU fesz, Proci 4,3GHz memó 1866MHz xmp profil, 1280x1024-es felbontás mellett a Fire Strike: 5661 pont, Cloud Gate: 18543 pont, Ice Storm: 171834 pont.
A húzást a gyári GPU tweak progival csináltam, a proci húzást pedig az Asus AI Suite II progival.Hát nem egy oroszlán, kérlek segítsetek, hogy tudnék még húzni rajta, mert szerintem ez nagyon kevés. Mit csinálok rosszul?
-
Maotun
őstag
"de egyben ez a szop@s a szépsége és a rákfenéje"
ez nálam megint aktuális lesz meglévő atomstabil konfigom tervezem megbontani egy FX 8350 meg egy 7970 miatt...megszegve az alaptörvényt: amíg mükszik ne b@sztasd!!! de ettől szép az élet...jövök még ide tanácsot kérni tuning ügyben -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20559 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes, kimerítő tesztet! Pontosan ilyenre gondoltam, tökéletes!
Először is, szépen látszik, hogy a +20% powerune-al eléggé kicsi a difi a te értékeid és az én BOOST-os értékeim között, tehát a powertune nagyjából hasonlóan gáncsolja ki az én kártyámat, mint a tiédet, boost ide vagy oda.
925-ön 121 vs 115FPS, ami 5% előny. (Újramérve a 13.2 beta 7 driverrel 118FPS nálam, tehát csak 2,5% előny [link])
1050-en 126 vs. 116FPS, ami 8% előny.
Viszont a max FPS-ekből az is látszik, hogy neked a friss driver alapból kicsit gyorsabb, ami miatt újra is mértem egyet, és tényleg már a korábbi beta driverrel is gyorsult a progi. (A te drivered nem akarom felrakni, hallottam róla pár negatív visszajelzést.)Ami még nagyon-nagyon érdekes, sőt, kicsit meglepő eredmény az eddigi boost bios vélemények alapján, hogy neked 0% powertune-en jóval kisebb órajelre leszabályzott, mint nálam! Ez az FPS-ekből is látszik...
Szóval nálam 96FPS a régi lassabb driverrel, míg nálad csak 80! Meglestem mégis az új driverrel, 97FPS [link], érdekes az órajel rész, hogy jóval magasabb órajelet engedett az enyémnek!
Ezekszerint nem kamu, hogy a BOOST bios-ban optimalizált algoritmus miatt magasabb az elérhető teljesítmény, ugyanis hivatalosan azért is gyorsultak a kártyák, mert a BOOST verzió már nem a legrosszabb esetet veszi alapul a szivárgási áramra, hanem már számol egyfajta vélt hőfokot a csipnek, és az alapján lövi be a szivárgási áramot, így pontosabban tud aktuális fogyasztást tippelni. (Kisebb lesz a tipp, kevésbé vesz vissza a powertune.) Érdekes viszont, hogy ez a hatás +20%-on nem érvényesül.Szóval azt hiszem, ez a teszt alkalmas volt rá, hogy leromboljuk a BOOST-mítoszt, semmi lényeges eltérés nincs a boost és a nem boost biosok között, ami a magas terhelés melletti órajelugrálást illeti.
A powertune nélkül 1050/1400-on elérhető 133FPS-től [link] mindkét BIOS-fajta ugyanolyan távol maradt sajnos....(#20564) daveoff: A BOOST nem okoz ugrálást. A BOOST csak egy opciója a powertune-nak, hogy a maximum órajel fölé is emelhesse a kártyát, ha a beállított TDP megengedi. Ez ugye a boost 7950-nél azt jelenti, hogy 850-ről 925-re is gyorsulhat. A lefelé ugrálást is a powertune okozza, hogy észleli, hogy a kártya elérte a TDP limitet, először leveszi a BOOST-ot, tehát 850-re lemegy, majd ha ez sem elég, ugyanúgy elindul lefelé az órajelben a BOOST is meg a nem BOOST is, mivel a jelenséget a powertune technika okozza, ami mindkét fajtában benne van.
-
válasz
Maotun #20575 üzenetére
Semmi gond, én teljesen megértem azt is akinek már elment tőle a kedve.
Néha én is közel vagyok hozzá, hogy megy minden vissza stock állapotra, mikor mondjuk 2-3 hónap alatt nem sikerül/nem volt elég időd kitapasztalni a valóban stabil beállításokat, de egyben ez a szop@s a szépsége és a rákfenéje is a dolognak. -
válasz
Maotun #20570 üzenetére
Nem értem az iróniád forrását, én a tuningolt órajelek alatt, mindig a 100%-ig kitesztelteket értem, és azok esetében az állításom továbbra is helytálló. Ha viszont Te magad nem szeretsz tuningolni, az egyáltalán nem baj, csak akkor a Te "tuning-undorodat" nem igazán ildomos másokon is számon kérni. Már vagy kismilliószor le lett írva a fórumon. Van akinek ez a hobbija, attól, hogy Te még nem vágysz rá, másnak lehet rá igénye.
-
Maotun
őstag
Hú most eleszek küldve a ......-ba DE HA egy mestert idézek: " A 3.adik teszt elég érdekes mert szépen dobálta le az órajelet egészen 838.MHz -ig is! és alig jobb az eredmény mint a 925/1250.es tesztnél!"
akkór minek a tuning???ott a gyárilag tuningolt Powercolor/ Asus oszt megyen nem "dobálja" az órajelet
-
haddent
addikt
Na, újra itt a veres oldalon
Ezúttal egy HD7970 DUALX -el
Áhhh már hiányzott, hogy szétessen a fészbúk cset jobb oldalt13.2 beta 8 driver van fennt, mert az OpenCL GPU-Z szerint nem megy sem WHQL -el, sem 13.3 beta -val ... Vicc.. valami ötlet?
Ja meg a böngésző ugrál itt nekem néha mostezmiez?
-
szasanyi
félisten
De, teljesen mind1. Miért? Mert GPU feszültsége és az órajele együtt határozza meg a teljesítmény felvételt (TDP), így tuninggal ugyanúgy túllép(het) a kártya mint a BOOST esetén, mert jelenség oka ugyanaz. Nem akarom túlokoskodni, de szvsz egyértelmű.
-
válasz
DroiDMester #20559 üzenetére
Ennyi, TDP limit elérése után dobál. Egy "misztériummal" kevesebb. Köszönjük.
-
-
skippper
senior tag
-
-
MM
őstag
Kipróbáltam a 930/1250 alap órajelet, 1V-al.
3DMark11 szépen lefutott, 8000 körüli ponttal, afterburner szerint nem vett vissza a 930-ból.
Kezdtem reménykedni, de...
Ahogy a képen is láthatjátok, FarCry3 alatt aztán volt mindenféle órajel, még 300 is, game közben.
Mindezt úgy, hogy +20% természetesen be volt állítva...Akkor ez most egy jól működő videokártya?
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #20552 üzenetére
Mondjuk a gyári boost órajelen, 925/1250Mhz-en, először 0% powertune-al, utána +20% powerune-al, majd egy 1050/1400Mhz +20% powertune-al.
Feszültség nem lényeges, mivel úgyse veszi figyelembe a powertune.A hőfok nálad úgyis nagyon jó lesz, ez kicsit beleszólhat elvileg az eredménybe, meglátjuk majd mennyire.
Ami elsősorban érdekes lehet, az az FPS, mennyire veszi majd nálad vissza, ha egyáltalán visszaveszi.
Az én 3 említett eredményem ezen a képen: [link]. (Kombustor screenshotok a cikkben, ha érdekel.)
Az FPS érték éppen 3 perc után leolvasott kombustor AVG FPS.A kombustor verzió pedig 2.4.2, a 2.2.5-es AB-vel lehet letölteni: [link]. Beállítások: Burn In mode, OpenGL2, MSI Object, és post FX nélkül.
Annyi kiegészítés, hogy megmértem unofficial módban is (azaz powertune off) az 1050/1400-at, és úgy 133FPS jött ki, ez viszonyítási alapnak remek, mi a max, amit nálam tudott, ennél jobb elvileg boost bios nélkül sem lehetsz. -
-
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
ricshard444 #20546 üzenetére
Gondolom azért 50 FPS, mert ennyire képes a kártya 2D órajelen
Vsync off és on sem változtat a helyzeten. Itt a kártyának kéne 3D-nek érzékelnie.Azért 1.187V most, mert próbálkoztam MSI Afterburner force constant voltage-t hátha javít valamit.
-
-
szasanyi
félisten
Természetesen az órajel emeléshez. Nálam (PCS+ kártyán használva ez a BIOS is, meg a sajátja is) megköveteli, mert ha nem tolom fel, hiába állítom be a CCC max. 1100Mhz-et ugyanúgy alapon megy mintha semmit sem csináltam volna. Viszont ha ott a +20% akkor simán viszi (valszeg többet is, csak más program nincs, mivel nem vagyok hc tuningos).
-
HSM
félisten
válasz
radi8tor #20537 üzenetére
Nem tudok Abu85-el egyetérteni. Vagy az AMD álláspontjával, nem tudom, mennyire keveredik a kettő.
Szóval, én határozottan azt tapasztaltam, hogy a beállított, aktuális feszültségtől TELJESEN függetlenül veszi vissza a kártya órajeleit a powertune, ugye hogy megakadályozza a túl magas teljesítmény felvételét. A powertune csúszka ugyanazon pontján kezdődött a csökkentés ugyanolyan mértékben adott X órajelen és adott programban 1V körül, mint 1,25V-on, miközben a kártya két fogyasztása között bőven 50W feletti difi volt. (Ezt a BOOST BIOS-os 7870 XT-mmel mértem, Tahiti-LE lapkással.)
Én ebből arra a következtetésre jutottam, hogy a kártya az aktuális feszültséget nem veszi figyelembe a limit beállításakor. Vélhetőleg a gyári alapfeszültségekkel számol, legalábbis ez tűnik logikusnak, hiszen pont azért működik gyorsabban, mint a konkurens NV megoldása, mert ez nem mért értékekkel dolgozik, hanem algoritmikusan. Márpedig a feszültséget is előre kell tudnod az algoritmushoz (pl. kiolvasva a BIOS-ból) mert ha mérnéd, máris 500ms csúszás kerülne a rendszerbe, és ugyanott lennének, mint az NV. -
daneeeeee
aktív tag
válasz
radi8tor #20537 üzenetére
Igen, én is ezt vettem észre. Külön-külön simán megy a cata max, de cf-ben 1080MHz-nél meg áll a történet.
Ha fölé lövök rövid úton megfagy és csak a restart segít.
Gyakorlatilag a boost ezt nem hagyja, előbb skáláz le. Nem erről va szó?Azért kérdezem mert azon gondolkodtam hogy ha egy boost-os 7950-re rárakok +20%-ot, akkor nincs az a játék ami leterhelje annyira, hogy ezt a határt elérje alapórajelen. Ergó terhelés alatt folyamatosan boost-onia kéne nem?
radi8tor1: nincs kavarás minden okés nálam, egyik sem boostos csak próbálom megérteni itt az emberek problémáját
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
daneeeeee #20534 üzenetére
Az a hivatalos álláspont erről, hogy visszaveszi órajelét a kártya.
Gyakorlatilag ezt én nem tapasztaltam, előbb fagyott le a gép, mint hogy tudjon visszavenni a kártya.CF-nél csak annyi a hátrány, hogy nem minden kártya azonosan tuningolható. A te kártyád is kevesebbet tudott CF-ben, mint külön.
Abu85 hozzászólása a témában: [link]
-
skippper
senior tag
Amúgy észrevettem egy érdekességet, hátha Nálatok is előfordul ilyen.
Zavart a kártya hűtésének hangja az alsó részeken (0-35%), amikor igazából idle van. Nem értettem miért van fura hangja, amikor 0%-ra van állítva. Kis próbálgatás után rájöttem, hogy nem a 0% a leghalkabb üzemmód, 1%onként végigmentem a skálán és találtam több olyan pontot is, ahol teljesen hangtalan lett a hűtés, viszont felette/alatta hangos/rezonál (gondolom sikerült találnom egy olyan frekvenciát, ahol pont kioltják egymást az összetevők). Nekem ez speciel 27% lett, lehet ez változik kártyánként, viszont szerintem érdemes végigpróbálgatni a skálát és nem készpénznek venni, hogy ami kisebb az halkabb.
-
HSM
félisten
Megnéztem ezt a fixed voltage dolgot, és tényleg igazad van.
Ami érdekes, a régi Sapphire 7870 XT-n a régi, 13-1-es driverrel akár Afterburnerrel, akár a hozzávaló TriXX progival csak fixed lehetett állítani a feszültséget.
Most, a 7950-es karival, 13.2 beta 7 van fenn, és az Afterburner továbbra sem tudja állítani a feszültséget, csak fixed voltage-al, ellenben a TriXX viszont ezzel tudja állítani fixed nélkül is. Úgyhogy igazad volt, köszi az infót.Egyébként BOOST karit is van értelme tuningolni, mert mint mondtam, játék közben 20%-on nem jelentkezik ez a probléma. Pl. nálam Sniper Eite V2 bench alatt 0%-on össze-vissza ugrál az órajel, de +20%-on gyönyörű szépen skálázódik a sebesség, ahogy húzod, semmi ugrálás nincs.
-
daneeeeee
aktív tag
Jól tudom, akkor ugrál az órajel ha eléred a kártya TDP limitét? 7950-nél ez mennyi 250W? +20%-al pedig 300W-ra emeled?
A nem boost-os kártyák hogyan reagálnak hasonló körülmények között (tehát ha elérik a TDP limitjüket) ?
Lefagynak?
CF-ben ez hamarabb elérhető, mármint van valakinek azzal kapcsolatban tapasztalata, hogy a CF van-e kihatással a tuningolhatóságra?Köszi a válaszokat!
-
ÁdiBá
veterán
Alapon VRM hány fokos szokott lenni a kártyán?
Nálam lényegesen hűvösebb mint a GPU hőmérséklete.
Felső kártya VRM-je 39 fok (GPU62)
Alsó kártya VRM 35 fok
Játék közben sem megy fel a VRM 80foknál feljebb. Úgy hogy gondolom ez nem akadály a tuningnak.
Ha tuningolom gondolom lényegen elkezd emelkedni a VRM. Bár 80fokról akkor se hiszem hogy magasabb lenne. -
HSM
félisten
Szerintem arról van inkább szó, hogy a furmark szintetikus terhelése kiakasztja a TDP limitet, és ezért avatkozik be. Egy játék sose fogja úgy megpörgstni a teljesítményszámolóit a gpu-nak.
Amúgy valaki non-boost bios-os 7950-el lefuttathatna egy 3 perces kombustort, mint ahogy én a logout tesztemben, azért kíváncsi lennék, azokon kijönne-e a powertune fojtás az FPS-ekből, vagy sem....
Hát ez az, hogy én se láttam soha ugrálni kombustoron/furmark-on kívül 20%-on, igaz, én csak 1ghz körül hajtom, és nem metro-zok....
-
-
HSM
félisten
válasz
ricshard444 #20522 üzenetére
Esetleg leírhatnád, hol ugrál. Azért kérdezem, mert nálam az új Tomb Raider is fixen tartja az órajelet csutkamaxon, ssaa-val, ahol fűt is szépen (1050 1.088v-ról vissza is vettem 1ghz 1.038v-ra, mert jobban doogoztatta, mint eddig bármi más, és túllépte a bűvös 1800 rpm-et és 75 fokot), crysis 3-ban se láttam egyszerse ugrálást, pedig folyamat kinn van az AB OSD-je, egyből látnám, ha szórakozna az órajel.
Kombustorban persze, nekem is szar, de játékban sose fordult még elő eddig. Ami még érdekes lehet, ki milyen progival tuningolja. Én jelenleg AB 3.0.0 beta 6, és normál mód, nem unofficial.
És természetesen mindez +20% powertune-on, power v2-vel.
-
MM
őstag
Ha simán lenne rá fojtás, akkor 800x600-nál is ugrálna sztem.
Egyszerűen ha nagyon le van terhelve, akkor ugrál.FarCry3 milyen beállításokkal játszol?
Ultra + 4xAA legalább full HD?Furmark alatt meddig esik le nálad az órajel, ha mondjuk 1920x1080-ban futtatod?
-
válasz
ricshard444 #20522 üzenetére
Jogos, furmark alatt ugrál.
Most néztem. -
Már körbejártam a témát, rám is írtak 2n, hogy bizony a Power V2 Boost-s és igen, ingadozik az órajel helyenként, DE kilehet lőni After Unoffical módjával vagy egy másik Bios-al
Nekem az első nem alternatíva mivel 2 monitor mellett behülyül az egész rendszer. A "másik" Bios meg bizonyítottan nem létezik csak szóban, mert valaki végigpróbálta már az összeset és egy sem ment fel a karira működőképesen.
Nem akarok megint vitázni, ha nálad nem hát nem... akkor mindenki más téved ez vanIgen tudom, hogy a Bios a Boosts nem kell oktatnod szvsz részemről ennyi...
-
válasz
ricshard444 #20518 üzenetére
Most eddig nálam 2 db V2-es járt, +20%nál még 1200-on sem ingadozott semmi sem. De kérdezd meg a többi V2-es tulajt a topicban.
Halkan megjegyzem, hogy tuning nélkül 0%-kal sem, mivel a GPU nem boostos, csak a rajta lévő bios.
Ki az a mindenki más, rajtad és szasanyin kívül?
-
-
MM
őstag
Kezdek én is baromi ideges lenni...
Kezdve azzal, hogy a +20% limit beállítása nélkül, hogy lehet az, hogy 500Mhz-ig lemegy az órajel.
Azért 800 alá nem kéne mennie semmilyen körülmények között, hiszen a sima, nem "boost"-os kártyák sem mentek lejjebb, ha jól tudom... -
Nem, azokkal nincs ilyen gond.Én inkább fizetek sokkal többet egy normális kártyáért mintsem Boost-al szórakozzak ismét. Akárki akármit állít tapasztalatból mondom, hogyha Boost a kártya akkor van olyan játékkörülmény ahol bizony ugrál az órajel. Na ez nekem nem kell köszönöm.
Nem kell a HA meg DE meg HÜLYE VAGY stabil a boost kártyám..., tudom mit beszélek
Egy ismerős is most vette a csodás Powercolor V2-t és Metro-ban amit mondtam anno ingadozik az órajel -
MM
őstag
A következőt nem értem: 930/1250-en 1V-al játszottam, futtattam ezt-azt, stabil minden.
GPU kb 65 fokig, VRM 75 fokig ment fel közben, szóval minden rendben.Furmark 800x600 alatt fix 930 Mhz, de már 1280x1024-ben, vagy felette lemegy 880-ra a GPU-Z szerint.
Ez még nem lenne baj, de Afterburner szerint 880 és 837 között ugrál...
A vicc pedig, ha felrhúzom pl. 1000/1250-re, akkor Furmark 800x600-ban stabil 1000, de 1280x1024 vagy felette már ugyanúgy 880 és 837 között ugrál.Gyakorlatilag akkor nincs is értelme húzni a kártyát, mert a Boost miatt mindig ugyanezekre az órajelekre ugrik vissza nagyobb terhelésnél?
A régebbi, nem Boost-os kártyák is ezt csinálják, hiába állítja be az ember a +20%-ot?
-
MM
őstag
Ezek szerint nem csak nálam megy force nélkül is a feszültség állítás!
Az előző mérésem is mutatja 1,05V-al, de a mostani is 1V-al:Ami még látszik, hogy a GPU hőmérséklete most is 75 fokig ment fel, mint az előbb, de már csak 47% venti fordulatszám kellett neki az 52 helyett. A vezérlés automatán van.
Ebből arra következtetek, hogy nem konkrét hőmérséklethez van kötve a venti vezérlése, hanem 75 fok a cél, és azt tartja minél kisebb fordulatszámmal. (nálam a CPU hűtő is így van vezérelve - ezt szeretem, mert nem zajong feleslegesen)Azért azt már most leszögezem, szerintem ez a Boost dolog csak arra jó, hogy 50 Mhz-el feljebb kelljen állítani az órajelet annál, mint amit szeretnénk...
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #20514 üzenetére
Elvileg az Asic Quality alapján állapítja meg a BIOS a gyári feszt, én úgy tudom.
Abból sejtem a magas ASIC-ot, hogy elég nagy áramfelvételű a csip a GPU-Z képeken, és a gyári alacsonyabb fesz is ezt mutatja. De majd a fórumtárs biztos megnézi GPU-Z-vel, és megírja.
Szerk.: igen, a simának fixen annyi a fesze ASIC-függetlenül.
De ugye a BOOS-nál nem gondoltak arra, hogy te majd visszarakod a nem boost verziót. Ez amúgy is elég barbár dolog, más kari BIOS-át rátenni.
Bár ettől még működhet, aláírom.
-
ZozzHUN
addikt
Sajnos ASIC quality nem feltétlenül tükrözi az alacsony VDDC-t. Sok 7950-es kártya járt nálam BOOST-tal, és 1087mV volt az alap nekik, amit nem bírtak
És most a 7970-es kártya ami nálam van az boost-os, de semmi force nem kell neki, hogy tudjak feszt állítani, megnéztem és rendesen állítja, GPU-Z alatt látszik.
szerk.: Igen, elvileg ASIC alapján kéne neki állítani, de a boost-os 7950-ekre ráraktam boost nélküli biost akkor beálltak 1087mV-re mind, és volt amelyik fagyott úgy load.
-
HSM
félisten
Ezekszerint akkor neked jó magas ASIC quality-jű lehet a csiped, ha ilyen alacsony a gyári fesze.
Szerintem tudsz azzal jóval lejjebb is menn, nekem a magasabb gyári feszű powercolor remekül szalad 1000/1400Mhz-en 1,038V-on, szerintem az a tiédnek se okozna gondot, a 930Mhz pedig 1V-on mehet szerintem próbára.
Tesztelni meg játék, valley bench 1-2 kör, aztán meg amivel játszol.
Tomb Raider, tuti izzaszt, Crysis 3 is jó, elvileg Far Cry 3-at mondják még a topictársak.
A beállított és a GPU-Z fesz között az a drop.
Force-olni meg azért kell, mert a BOOST BIOS csak így fogadja el a feszültséget. Egyébként beállítod, de nem azt a feszt fogja akpni terhelés alatt, hanem a gyárilag beállított feszt.
Amúgy a screnshoton is látszik, máris 15,5A a korábbi 20 helyett.
Nagy teher lett már így is levéve a tápköréről.
De le fog az menni még legalább 2-3A-t.
-
MM
őstag
Először kipróbáltam játék alatt a +20% powertune-al, FarCry3 minden maxon, fél óra játék után 90 fok fölé nem ment a VRM. Ez azért már megnyugtatóbb, de nem teljesen az.
Felraktam a Trixxet, nem nyúltam máshoz, csak a VDDC-t csökkentettem 1,137V-ról (def) 1,050V-ra.
Így kb 15 perc Furmark után 112 fok helyett már csak 97 fokig ment fel a VRM, ez játék alatt simán 80-90 fok között lesz, a hűtő is megállt 52%-on, így az sem túl hangos. (46% fölött kezd csak kihallatszani a hangszigetelt házból...) GPU órajele GPU-Z szerint végig 880 Mhz volt így.A Trixx-nél beállított, és GPU-Z-nél kijelzett feszültség közötti eltérés lehetséges, hogy a drop?
Kicsit sok, de mikor Furmarkot kilőttem, egy pillanatra felugrott 1,025V-ra, így ez valószínű.Már csak az a kérdésem, hogy miért kell "Force"-olni a feszültséget, mikor így állítva megmarad az, hogy visszaveszi az órajellel együtt 2D-ben.
Illetve mivel érdemes tesztelni, hogy visszavett / tuningolt állapotban hibázik-e a kártya?
-
HSM
félisten
válasz
RetepNyaraB #20504 üzenetére
Szerény véleményem szerint pont azért olyan néhány bolt hozzáállása, mert néhányan a fenyegetőzést választják egyből kultúráltabb eszközök helyett. Sajnos ők is szivatva vannak a nagykerek által általában. Mind1, ebbe ne menjünk nagyon bele, nem ide való téma a topicba.
(#20505) MM: Igen, kinézetre biztos az van rajta, de abból a kinézetűből is van 7970-re való 220W-os verzió.
[link]
Elvileg vagy 3db 8mm-es hőcső van rajta (220W), vagy két 8-as és egy 6-os (180W). Ha 6-os is van, az szemre is lényegesen kisebb, egyből látni, hogy kisebb az átmérője, ha alaposabban megnézi az ember, pláne, ha mellette van két 8-as, amihez lehet viszonyítani.Amúgy a furmark alatti ugrálás miatt ne ijedj meg, nekem is dobálta [link] és játék alatt még sose fordult elő, pedig kapott izzasztó címeket.
Ha biztosra akarsz menni, tedd fel az Afterburner OSD-t, és az szépen tudja neked monitorozni az aktuális órajelet (ahogy álam is össze van firkálva lilán a bal felső sarka az ablaknak a képen) és akkor egyből látod, van-e baj játék alatt.
(#20507) MM: Éreztem én, hogy necces lesz az a 20A... Ne nagyon hagyd 100 fok fölé menni, nem tesz jót neki.
-
Én amíg a BOOST bios al használtam a kártyámat egyszer indítottam FurMark -ot vele, de nem kapcsolt fel a kártya Boost órajelre csak alap 850.en járt!
Valószínű a DRIVER -ben is van ellene HÜLYEGYEREK védelem, próbáld meg hogy átnevezed a FurMark.exe -t mondjuk Crysis3.exe -re és természetesen a power csúszkát tedd +20% -ra1ébként miért is kínozod a kártyát ezzel a GYILKOS programmal? inkább teszteld VALÓS játékkal mondjuk C3 vagy az új TR még jobb
-
MM
őstag
Most böngésző nélkül kipróbáltam 1280x1024-ben.
Így tényleg csak 880 és 930k között ugrált, egy idő után pedig maradt 880-on folyamatosan.
A képen ez nem látszik.
A többi igen, VDDC in 21,4-21,6-ig felment (ez 250-260W-ot jelent ha jól gondolom)
VRM1 pedig 112 fokig ment fel, ez nem kevés... a lenti képen még 110 és emelkedik.
Így azért már hangja is volt. -
MM
őstag
Sajnos nem néztem, ezért gondoltam elindítom újra a Furmarkot.
De nyitva volt pár böngésző ablak is.
Erre megint ugrált, egészen 500ig leesett az órajel, a +20% ellenére...
Szóval ezt a powerplayt úgy látom le kell kapcsolnom.Amit linkeltél 2 féle hűtőt, abból a 180W-os piros van egy az egyben a kártyán.
A hőcsöveket csak egy colstokkal tudtam megnézni, nincs nálam sajnos tolómérő.Az egyik szemre közelebb van a 8mm-ehz az biztos, a másik kettő meg hajlított/lapított, ahol kilóg a burkolat alól, de méretben nagyon közel vannak. Az is lehet, hogy mind3 6mm-es
-
Azóta megnéztem az iPON oldalát; valóban nincs semmi jel.
Én ezt a linket néztem, ott még fent vannak.
Egy kis agresszió mindenképp jót tesz, főleg Magyarországon. A fogyasztóvédelemmel fenyegetőzés csodákra kpes adott esetben, csörgetésre kész telefonnal a kézbenedit: az én linkemen is csak a 7900-as sorozat van fenn. Rendben van, beégtem
-
HSM
félisten
válasz
RetepNyaraB #20502 üzenetére
Az iPON pont nincs ott...
[link]
Egyébként nem elég a megfelelő bolt, megfelelő termék is kell, meg amíg a készlet tart, stb stb stb... Olvasd el a feltételeket, mielőtt fenyegetőzésre buzdítassz másokat. -
-
szasanyi
félisten
Én is, aztán közölték mi a nagy magyar valóság. Nem részletezem, is nem is véleményezem, de amikor a 7950-emet vettem elvileg akkor már élt az AMD Never Settle Reloaded akció.
Akkor meg pláne amikor a múlt héten vettem egy HD7870-et. Sehol sem adnak hozzá játékot (PC Gear, iPON, HaerdverKER, PCX, A4team (plusz a helyi számtech. üzlet).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Autós topik
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged