Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen széket vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- RAM topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricshard444
veterán
Döntöttem srácok: Maradok ezen az oldalon
Még a világító Geforce felirat sem ránt át -
daveoff
veterán
Az Msi Afterburner-ről, és a Kombustor-ról csak annyit mondok, hogy nekem úgy kinyírta a 7950-et, hogy öröm volt nézni! De azért csak tesztelgessetek, meg kapcsoljatok ki mindent, meg unofficial mód, meg ilyenek.........
Nem kívánom senkinek, hogy heteket kelljen várnia a garanciáztatás miatt..... -
szasanyi
félisten
válasz
fatal1ty1984 #19489 üzenetére
Az tuti, de nem erről van szó csupán véletlenül megnyomtam a 0-át, tehát a max. 211W (de mondom, ezt csak egy pillanatra láttam.
-
skippper
senior tag
Játszik valaki Fifa13at 7950en? Nekem akad. Stabil 60 fpsen áll a játék, viszont néha meg-megáll a kép ilyen 100ms körüli időre. Ugyanez a konfig gtx480on reccenés nélkül vitte. Legújabb driver van, szal nem tudom mi lehet.
Van valami logger, amivel fram renderelésídőt leher mérni? Amiből látszanának a tüskék.
-
Cole86
senior tag
válasz
fatal1ty1984 #19489 üzenetére
Muha
szasanyi: ott a fogyasztásmérővel lesz valami.. remélhetőleg!
-
szasanyi
félisten
No, én egy ideje már kíváncsi vagyok erre a PC valós fogyasztási adatokra. Ma egy helyi PH!órumtárs jóvoltából kaptam egy fogyasztásmérőt de nem akarom elhinni a mért adatokat. Gondolom vagytok többen is akik hasonlóan mérték már, így kíváncsi vagyok az alapján helyesek lehetnek-e ezek az adatok:
- PC (monitor nélkül) IDLE 60-65W (ekkor megy a monitor, és max. netezek)
- LOAD (ez konkrétan Heaven 4.0 tesztet jelent) max. 2011W-ot láttam egy pillanatra, de az érték ált. ~190W
- a konfig az adatlapomon, de VGA nonBOOST BIOS-szal megy GPU 1Ghz@1.095 BIOS fesz (GPU-Z 1.086V) míg a VRAM 1375Mhz@1.50V minden más alapon, gyári beállításokkal -
HSM
félisten
válasz
fatal1ty1984 #19485 üzenetére
A sapphire Dual-X hűtése összehasonlíthatatlanul jobb a 7950-es twinfrozr-nél. Igaz, nekem 7870-en volt szerencsém ahhoz az msi hűtöhöz, de már azzal se volt meggyőző, pici a venti és magas visítö hangja lesz, ha beindul. A kis tahiti-s sapphire hűtése jobban hűt és sokkal-sokkal halkabban.
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
JoceeHunt #19480 üzenetére
a dc2 asus-t felejtsd el szerintem,mert jopár embernek hamar gajra ment.a hütése fasza de a vrm résszel szoktak gondok lenni.én inkáb a sapphire kártyáit javaslom mivel ö az elsödleges gyártoja az amd-nek,vagy az msi-ket.ez a 2 tipus amiben még eddig nemkellett csalodnom soha.ha egyszeer a sapphire is csinálna egy twin frost-hoz hasonlo hütést akkor isten lenne,a régi gtx670-emen az volt és biztosan állitom,hogy a legjobb hütés amit ma lehet kapni gyári kártyákon
-
válasz
gaben82 #19478 üzenetére
Nem kell nekem a CF
. Amennyit játszok...
A 6950-em-el is elvagyok C3-ban, nekem tetszik, felbontásokon (lehet én vagyok béna), de nem érzékeltem a különböző beállításokkal az FPS különbségeket. Igen volt, persze hogy kevesebb full-on, de én nem vettem észre annak ellenére hogy láttam a Fraps infója alapján hogy kevesebb.
Csak szeretnék újítani egyet.(#19479) szasanyi
Köszönöm, emésztem az infókat
-
szasanyi
félisten
válasz
JoceeHunt #19475 üzenetére
- bármit veszel gyakorlatilag mind lutri mert a tuning-potenciál nem garantált (és nem is garanciális) kérdéskör
- a korrábban tárgyalt BOOST sajátosság (probléma) a 7950 kártyákra jellemző nem annyira a 7970-ekre
- a tuning minden esetben manuális, de vannak voltage lockos kártyák is már, ahol feszültség emelés nem lehetséges kvázi egy olyan kártyával komoly órajel emelés nem valószínű -
Olvasok, olvasok, de nem jövök rá két dologra, segítsetek légyszi:
-7970 esetében honnan tudom hogy tuningos-e vagy nem? Lutri?
-Most a Boost a jó vagy a nem Boost a jó? Jól értelmezem, hogy a Boost az ahol fixen tudod a program alapján adott dolgokkal húzni a kártyát, a nem boost-al meg manuálisan?Bocs ha hülye a kérdés, de 7970 vétel előtt állok, szeretnék tisztán látni.
-
xatos3
senior tag
válasz
Varázslóó #19467 üzenetére
biztos nem így értetted de úgy hangzik mintha a játék váltogatna dx 9 és dx 11 közt,
de a dx 11ben akkor is gyorsabb sokszor ugyanaz a motor ha nem is használ dx11 featuret, illetve ennyi erővel 2003 óta kb minden kártya dx 11 api alapjánerre példa a wow ősöreg motorja, mióta dx11es utasításokkal kiegésztették több fpst csinál azonos vgan
gtx titán cikket nézd meg itt phn, nem is igazi full dx 11.1 a kártya, egyébként meg a játékok jelentős hányada amit játszok az dx 11ben van futtatva és van különbség
vagy itt az extrém példa crysis 3
szóval részben igazad van részben nem
amit meg dx9 frissítésnél látsz, az utasításkészletek kieglészítése, nyilván frissít a dxen is
nem egy játék volt ahol hiába volt dx10be az egész, a dx9 részét is frissíteni kellett az installcdről mert külö9nben meg se nyekkent, asszem a mass effectnél, és a crysis 1 nél volt ilyen -
BeLucZ
addikt
válasz
fatal1ty1984 #19465 üzenetére
lutri az egész, nekem a 7970es antituning darab, igy felesleges volt a megvétele, egy joval olcsobb 7950est lehet 1200-1300ra huztam volna és sokkal jobban jártam volna, de mind1, mert CFben 2 alap gpu is ütős, tuning már részletkérdés, nyilván ha egy olyan 7970esem lenne ami gond nélkül viszi az 1250et 24/7re egy szavam nem lenne, de igy egy tuningosabb 7950 szarráveri teljesitményben 30kval olcsóbban
-
szasanyi
félisten
válasz
r3v0Lut10n #19458 üzenetére
Én megmondtam!
MOD - azt, hogy részletesen elmagyaráz mindent, csak éppen nem minden érthető belőle.
BeLucZ (#19471) : ez akár igaz is lehet, de miből gondolod, hogy ha a 7970-ből nem, akkor majd a 7950-ből nyúltál volna bele egy igazán tuningosba?
-
Cole86
senior tag
válasz
fatal1ty1984 #19465 üzenetére
Főleg amilyen kártyát kifogtál tőlem..
ott már van tempó különbség 1200gpu clock felett....!
-
Varázslóó
senior tag
válasz
xatos3 #19464 üzenetére
Biztos is... mivel minden VGA azokon az alapokon megy... vagyis DX9 be. tudomásom szerint.
Aztán lehet rosszul tudom... de még mai napig ha DX frissités van DX9 et ír és DX11 et is úgy frissíti ....
legtöbb game még mindig DX9 ben dolgozik.... többet mint DX11 beViszont MAC hez nem értek... DE azt tudom Win játékok nem mennek alatta... de csak mert más a programozása a Win játékoknak...
-
-Solt-
veterán
válasz
r3v0Lut10n #19463 üzenetére
Én is így érzem, csak szerintem Abu nem erről akar meggyőzni... ha jól értem szerinte ez az optimális működés, bár lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett...
Hardver hiba szóba sem jött...
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
BeLucZ #19461 üzenetére
jo kártya gyárto a power color,a 30k-s hülyeség felárra pedig csak annyit,hogy lehet ,hogy a 7950 hozza a 70-es szintet huzva,de a 70-es alapbol tol annyit és ha aztis meghuzod akkor már ott azért van külömbség elég rendesen.
nekemis volt 7950-em kb fél éve,de öszintén megmondom,hogy nembántam meg a 7970-re valo váltást.
-
-Solt-
veterán
Ezt én mind elhiszem és nem is vitatom, de azt ne mond nekem, hogy normális működés az, hogy az 1050MHz -> boost 1100MHz órajelű vga-t terhelés alatt vissza veszi 8xx-9xx MHz-re, és van, hogy ott is marad! És mindezt függetlenül a power limit beállítástól! Ráadásul egyik driverrel csinálja, a másikkal nem!
Ha 1050 és 1100 között ugrálna, akkor azt mondom rendben... de nem erről van szó, és mint látod a 13.2 beta6 esetében egyáltalán nem csinálja! Driverekkel változik a TDP keret? Nem hiszem...
-
BeLucZ
addikt
valaki erre ?
-
HSM
félisten
válasz
r3v0Lut10n #19459 üzenetére
Ez igaz. De amúgy épp ezt akartam mondani, hogy nem mindig a haláltól véd.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
ricshard444 #19455 üzenetére
Tudom de akkor is gyönyörű és HD7950 es mint a fórum téma is adja
-
Varázslóó
senior tag
Új HD7950 MAC Edition
-
HSM
félisten
Ez már ne is haragudj, de butaság. Az msi afterburner unofficial módja kikapcsolja a powertune-t, tehát akkor nekem szarrá kellett volna fagyjon a rendszer, mikor msi kombustor burn-in módot futtatttam, ami +20%-on is 116fps volt, ugrálást megszüntetve unofficial módban meg egyből 133. Pedig ez nem kis difi, és még a túlmelegedéstől is fényévekre volt, nemhogy le akart volna fagyni.
Tehát nem megmentett, hanem feleslegesen csökkentette az elérhető teljesítményt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
r3v0Lut10n #19450 üzenetére
A Boost BIOS az eleve nem Boost-os kártyákra van beállítva. A közhiedelemmel ellentétben a HD 7970 és a 7970 GHz Edition között lényeges hardveres különbségek vannak a hardverben.
(#19453) HSM: A PowerTune nélkül az új Radeonok nem működnek. Minden órajelállítás funkció ezen fut keresztül. Az Afterburner azt csinálja, hogy nem a Catalyst zárt PowerTune vezérlését használja, hanem egy nem hivatalosat, amit saját maguk írtak. Ezért is okoz problémákat számos Radeonon a 3rd party tuningszoftver, már alapórajel mellett is. Egyszerűen lecseréli a gyári PowerTune profilt.
Természetesen a 3rd party PowerTune profilok jóval agresszívabbak, de nem is a maximális stabilitásra vannak kihegyezve. -
BeLucZ
addikt
Sziasztok!
Lehet tudnék szerezni egy 7950est olcsón ( link )
Ez megbízható típus? voltage lockos? ugye nem boostos?
7970 ref mellé menne, tudom hogy mennek együtt cfben, gondolom akkor igy olyan lesz mint ha egy 7950 CFem lenne, gondolom a 2048 feldolgozobol csak 1792 fog menni a 70esben ugye? 1100ra raknám a 7950eset is és akkor olyan lenne mintha egy 7950 CFem lenne 1100on, ugyanis ennyit tud a 7970es
hülyeségnek tartom a 30ks felárat a 7970nél most már utolag, ezt a tipust pedig be tudnám szerezni viszonylag olcsón( nem az iponbol)
-
r3v0Lut10n
senior tag
Ezzel tisztába is van mindkét fél szerintem
Csak van aki azt mondja hogy adott kártya, nem boost biossal marad az adott órajelen (mondjuk 1.2V mellett), míg ha arra boost-os bios-t flashel nem marad úgy (ugyanazon feszültség és órajel emelés mellett). És nem a TDP keretbe való beleférést számítsuk most okként
Hanem ez egyéb voodoo ok -.- Én mondjuk nem ezt tapasztaltam saját boost-os kártyámon, ahogy mások sem. De van akit nem lehet meggyőzni
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
r3v0Lut10n #19448 üzenetére
Persze. Ez is normális. A PowerTune dolga, hogy figyelje a hardver működését. Ha a beállított órajelek nem tarthatók, mert kifut a termék a TDP keretből (akár az állított +20%-ból is), akkor a PowerTune visszaveszi az órajelet, hogy ne fagyjon le a kártya. Ha nem tenné meg, akkor kékhalál és reset lenne a jutalmad. Szándékosan állították így be, hogy ha túl sok a tuningórajel, akkor ne fagyjon le a hardver.
-
r3v0Lut10n
senior tag
Amúgy szerintem páran elbeszéltek egymás mellett
BOOST bios annyit tesz hogy ha TDP limitbe belefér, emel a GPU órajelén, ezáltal ugrálhat _feljebb_ a beállítottnál > ezzel nincs is semmi gond. Viszont ha egy ilyen kártyán te fixre szeretnéd állítani az OC-t (pl 1150) akkor egyik oldal állítása szerint ez nem marad úgy, hanem időnként _lejjebb_ ugrál a beállítottnál (és időnként úgy is marad). Ezen megy a vita hogy marad-e az OC vagy sem, nem pedig azon h jó dolog-e hogy _alapórajelről magától_ megemelgeti-e időnként az órajelet
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
-Solt- #19444 üzenetére
A GPU kihasználtságot egy szoftver jelzi vissza. A hardver pedig látja a bele integrált vezérlőn keresztül, hogy megütközik a TDP keret, vagyis vagy lefagy a rendszer, vagy visszaveszi a boost órajelet.
Pesze, hogy van fps csökkenés, hiszen visszaáll a boost órajelről, de a boost órajel nem lehet mindig aktív. Az csak egy lehetőség, hogy ha a TDP keret megengedi. Ugyanez játszódik le a prociknál is. Ott is ugrál a boost, ahogy a Kepler GPU-knál is, mert az is kerethez van kötve.
Egyébként egy VGA még 50%-os szoftveres visszajelzés mellett is ki lehet használva. Ez nem úgy működik, hogy a szoftver mond rá valamit a driver ténykedését látva, hanem itt valóban tudni kell a hardvernek, hogy hol a határ. Ha ezt nem teszi meg, akkor a lefagy a gép. A boost egyébként extra. Ha az nem lenne, akkor állandóan alacsonyabb órajelen üzemelne a termék. -
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
ricshard444 #19443 üzenetére
Az érdekes menet lesz
-
-Solt-
veterán
De probléma, mert 90% körüli gpu kihasználtságnál nekem ne dobálja el az órajelet, főleg ne úgy, hogy emiatt az fps is csökken...
Ha úgy venné vissza magát, hogy stabilan megvan a 60fps, akkor egy szót nem szólnék, de a történet nem erről szól...
Ráadásul eltérő driverekkel eltérően viselkedik, ami megint nem azt támasztja alá, hogy ez így van rendjén!
-
ricshard444
veterán
válasz
r3v0Lut10n #19442 üzenetére
Amennyire 1 vs 2 gpu-t össze lehet mérni ha 1 darab 7970-re gondolsz.
7950CF lesz a fő ellenfele. -
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
ricshard444 #19439 üzenetére
És mennyire "tápos" egy 7970 után ?
-
Varázslóó
senior tag
Én ilyeneket nem nézegetek... mennyin ugrál
és semmi baj a kártyával...
-
ricshard444
veterán
Megjött a 690
1150/1750 a vége 24/7-re, hát a Tera jobban megy, másról meg nem nyilatkozom
Estére úgyis írok, hogy mi mi lesz a gépemben
-
HSM
félisten
válasz
-Solt- #19429 üzenetére
Hoppá, jó hogy írod! Valahol olvastam arra utaló dolgokat, hogy hamarosan bütykölnek valami energiamenedzment mókát is az új driverben, lehet azért jó neked a friss bétával, ezt majd otthon tesztelem.
Mert amúgy szinte hihetetlen, 0%-on a folyamat boost.... De ezekszerint a 13.1-el neked is szar volt, ugyanúgy, ahogy pl nekem is a 20% nélkül... -
xatos3
senior tag
válasz
r3v0Lut10n #19431 üzenetére
Értem én hogy neked az intel kis fesszel megy, de egy 1500mhzes húzásnál hidd el kell az ekkora többlet fesz amdnél, mivel 1,312 a gyári magfesz, itt stabil eléggé a proci.
80plussos corsair tápról van szó jó a hatásfok
corsair gs-700wés itt már eléggé meleg levegőt ad a táp, pedig alsótápos konfig
ráadásul asztalon van tartva teljesen szabadon
(meg alatta egy tükör hogy a hasán lévő ledesventi is látszódjon)
-
r3v0Lut10n
senior tag
A töprengés azon megy, hogy szerinte beállítasz valami OC órajelet egy boost bios-os kártyán, és az vissza fog ugrálni alacsonyabb órajelre. Holott ha ugyanezt teszi (példa kedvéért 1.25V @1150Mhz) egy nem boost bios-os kártyán annál nem történik meg az órajel ugrálás. Legalábbis ha jól vettem le erről próbált párunkat meggyőzni (holott a gyakorlat nem ezt mutatta nekünk)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Én nem látom a Boost problémát. Tehát röviden az a probléma, hogy az alapórajelről felugrik a boostra, majd vissza és ezt csinálja folyamatosan a játékok alatt? Mert ez furcsa problémának ítélni, konkrétan ez a dolga hardvernek. Ezért építették bele ezt a szolgáltatást, hogy ha a fogyasztási keret engedi, akkor emelje meg az órajelet. Ugyanígy működik a Kepler Boost is, csak sokkal nagyobb tartományban.
A procik boostja is ilyen. -
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
xatos3 #19428 üzenetére
Jó hát ez elég extrém most nem azért
Ebben a példában lehet eléri (a 1.46V-on CPU-nál jót derültem xD), de átlag gamer konfig (sablon i5 vagy i7 proci, akár húzva, meg mellé kártya stb (2 vinyó mondjuk, esetleg egy külön hangkártya ..) aligha lóg át a 450-500W-on. Amúgy tápegység hogy mennyit vesz fel az egy másik kérdés, a hatékonyságából tudod meg h mennyit tud leadni. Persze az is kérdéses hogy 12V-os ág(ak)-on mennyit le, mert nem az 5V és társaiból lesz meg az igazi power rántás
Alulméretezni meg nyílván hülyeség adott fogyasztáshoz egy tápegységet, de én konfigom felvesz kb 400-410W-ot
(i5-2500K @ 4.1G 1.12V, fent említett GPU, 1 db ssd, 2 db normal hdd, 2 db 12 cm-es venti, 1 db 12 cm-es cpu cooler venti) és szerintem nagyátlag ennek a környékén jár
(teljesítményfelvételben értem)
-
Asbee
veterán
-
-Solt-
veterán
válasz
szasanyi #19424 üzenetére
Én elhiszem, hogy létezik ilyen probléma, de mint láthatod, nem általános, és van bőven ellenpélda!
Ennél hihetőbben én nem tudom neked bizonyítani... vendégem vagy egy kávéra, közben meggyőződhetsz róla saját szemeddel!
Egyébként pedig, ha emlékszel rá, én is jeleztem ezt a problémát, nálam is fennállt, de én ezt egyértelműen driverhez kötném... a 13.1-l nekem win7-n win8-n is dobálta az órajelet még power limittel is... a 13.2 béta6 nem csinálja mint ahogy láthatod... se power limittel, se nélküle!
-
xatos3
senior tag
válasz
r3v0Lut10n #19423 üzenetére
például:
fx8120@4600mhz, 1,46v
4*2gb ram
6 sata hdd
6x 12cm venti
990fxa ud3 lap
gigabyte GV-R797TO-3GD595watt felvétel furmark+prime alatt
játék alatt 490 watt kb
biztos egészésges lenne egy 500wattos tápnak ha 490en van terhelve
az alulméretezés hülyeség
-
szasanyi
félisten
válasz
r3v0Lut10n #19426 üzenetére
De én éppen, hogy arról beszéltem: az órajelugrálás a BOOST kártyák sajátja, és sem az sem az oka nem változott így meg sem szűnhetett azoknál. HA nem BOOST BIOS van a kártyán az ez másik történet!
-
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
szasanyi #19424 üzenetére
De itt most nem is arról volt szó boost-os kártyáról van-e szó
Fogsz egy nem boost-ot adsz neki 1.25V-ot és megemeled 1150 Mhz-re akkor bizony annyit fog fogyasztani, amihez valóban szükséges pl a TDP limit 15%-al kitolása (hogy beleférjen). Mindenesetre azért elhihetnéd hogy ha 3-4 ember is azt írta hogy nem ugrál
Több programmal mérve sem.
Meg mondok egy marha egyszerű tesztet. Vegyél egy grafikailag megterhelő játékot (FC3 vagy Crysis3 vagy .. mind1, ami tetszik). Állj be egy olyan pontra ahol izzad rendesen a kártya (vsync off persze) mondjuk 40 fps környékén és fraps-al (vagy ami neked szimpatikus) nézd az fps-t hogy változik-e. Ha egy statikus jelenetben vagy az fps-nek szikla szilárdan kell állnia ha az órajel nem változik. Ha ugrál, pl 925-ről 840-re az 10% GPU core clock csökkenés, ha nem is 10%-al de meg fog látszani az fps értékedben
-
szasanyi
félisten
válasz
r3v0Lut10n #19419 üzenetére
Ilyen technikai kérdésekre nem tudok egzakt választ adni, esetleg próbálkozz Abu85-tel (bár azt meg nem mindig lehet érte amit ír
).
Ez a BOOST sajátossága, és nem találtak fel olyan VGA-t ami BOOST BIOS-szal megy és nem reprodukálja a jelenséget.
Az általad linkelt tesztben szereplő kártyák sztem nem BOOST verziók. A saját kártyámon, a saját BOOST BIOS-án kívül volt PowerColor V2, XFX BE, és AMD ref. BOOST BIOS - nem egyeznek meg teljesen, de egyben mind ugyanolyan: a fenti jelenség egyértelműen kimutatható! CSAK a jelenleg használt nonBOOST BIOS az, ahol ez nem jelentkezik.r3v0Lut10n (#19423) : nem elég, kell a +20%
A fentiekben leírt, PowerColor V2 BIOS adta a legkevesebb (1.18V) feszt a GPU-nak, és alap (925Mhz) órajelen is CSAK +20% mellett szűnt meg az órajel ugrálás!
-Solt- (#19425) : valóban, én annak hiszek amit tapasztaltam! Egyébként linkeltem a leírt 7950 BOOST problémát, azt nem én állapítottam meg, és az ok azóta sem változott.
-
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
Varázslóó #19421 üzenetére
"Measured power consumption overclocked at 1150 MHz (with 1.25 Volts)
System in IDLE = 167W
System Wattage with GPU in FULL Stress = 381W
Difference (GPU load) = 214W
Add average IDLE wattage ~3W
Subjective obtained GPU power consumption = ~ 217 Watts"Ez alapján 1.25V-on 1150 Mhz-es órajelhez pl már valóban szükséges a TDP érték kitolása > +10-15%-al (biztos ami biztos
)
De pl ha feszkót alapon hagyod (1.1V értendő itt), akkor messze alatta vagy még 1Ghz órajel mellett is
"Measured power consumption overclocked at 1020 MHz (no voltage tweaking)
System in IDLE = 165W
System Wattage with GPU in FULL Stress = 309W
Difference (GPU load) = 144W
Add average IDLE wattage ~3W
Subjective obtained GPU power consumption = ~ 147 Watts"@xatos3 : milyen konfig vesz fel szerinted 600W-ot ?
-
Varázslóó
senior tag
válasz
r3v0Lut10n #19419 üzenetére
Ha a GPU feszeled nem 1% nő a fogyasztás hanem 10% al kb
925Mhz az alap 200W limit vegyünk úgy, akkor 1275Mhz en 300W a fogyasztása... a max feszen amit bír....
Ez lenne a normális.... de valamelyik kártya már 1200Mhz en megy 300W otnem de ? ez a logikus
-
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
szasanyi #19416 üzenetére
Amúgy érdeklődés szinten kérdezem .. szerinted miért nem fér bele a 200W TDP-be egy ilyen kártya ?
Link1 Mert pl ez alapján 100%-os GPU terhelés mellett (amit azért pl játék alatt ritkán látni > nem benchmark programért vettem a kártyát) sem éri el a 200W környékét sem egy 7950-es kártya (igaz ez régi, valószínű 800-as órajel melletti 1.1V környéki verzió csak). Vagy hogy Gigabyte-ot is említsek, ha már szóba került ..
Mondom, a gyakorlatban 100%-on kizárt h pörgeted a kártyádat .. "átlag" játék alatt, ami azért megdolgoztatja rendesen a kártyát (pl Crysis 3) 1 óra után sem éri el a 60 fokot a kártya (59-60 között ugrál), míg furmark azért feltornássza 62-ig (cca 30 perc után). Ebből is látszik hogy az egy nem valós extrém terhelést mér folyamatosan - ezekkel a mérésekkel születtek a fenti fogyasztási adatok
-
szasanyi
félisten
Akinek BOOST BIOS van a kártyáján, és nincs +20% power limit kitolva, és azt állítja nem ugrál... azt továbbra sem hiszem el, mert lehetetlen. Mégpedig azért, mert 1.25V +925Mhz (és annál magasabb GPU órajel) esetén a VGA teljesítmény felvétele NEM FÉR BELE 200W-ba, amikor bekövetkezi a fogyasztás mérséklése így az órajel visszavétele.
Kvázi az órajelugrálás nem VGA függő, sem BIOS verzió függő, hanem TDP limit függő - ezért javítja, néha megoldja ezt a problémát a +20% teljesítmény többlet mert úgy ennyivel megnő a TDP amibe már adott esetben beleférhet a VGA az órajel visszavétele nélkül.
-
xatos3
senior tag
a te beállításaiddal megnéztem az afterburnert és miután kitoltam a +20%ot megszűnt az összes órajel ugrálás így is
gyári beállítások mellett: 1100/6000
úgyhogy még mindig elégedett vagyok a kártyával
(lehet hogy teljesen hülyeségnek hangzik de szerintem itt az is számít hogy 700Wos táppal vagyok és nem egy agyonhajtott kicsikart 500wosról)
-
r3v0Lut10n
senior tag
AIDA64 is végig ugyanazt mérte, és igazán nem vitatkozni akarok ezen
MSI afterburnert meg nem rakom fel, ha valami felkerül akkor az a GIGA OC cucca lesz. De tulajdonképp minek .. gyári feszen szalad szépen gyorsan, és csendes is. Ezen nagyon nem akarok trükközni. Korábbi 6950-es kártyámmal (Asus DCII ide vagy oda ..) elég rendesen kellett bővészkedni ventri profillal meg minden h jó legyen
-
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
karesz501 #19406 üzenetére
Hazaérek megnézem 100 ms-es frissítéssel is
Biztos ami biztos -.-
Lehet hogy pár embernek amúgy volt vele gondja, meg nyílván más gyártó termékeivel is. Magyar piac vásárlói közül sem mindenki jut el ebbe a fórumba
Így max részinformációt láthatunk hogy mely gyártók mely típusaival mennyi a probléma
Viszont az hogy a WF3-as hűtéssel hangos ... mókás kijelentés
Még gyárti venti profillal is csendes szerintem
-
karesz501
senior tag
válasz
Daffni2 #19405 üzenetére
Igazán nem akarok senkit megbántani, de ha tényleg 1 másodperces periódusokban monitoroztok akkor nem látszik, hogy droppol az órajel, cca. 200-300ms kell ahhoz, hogy ez látszódjon. Ettől még persze lehet, hogy nem droppol....
Giga 7950 -el sokaknak (köztük nekem is) volt gondjuk itt a topikban, ezért elég sok negatív fennhang éri őket, én továbbra is azt mondom, hogy NORMÁL használatra tökéletes (ha épp nem memóriahibás
), de aki komolyan feszeli és emeli az órajelet annak nem biztos, hogy a legjobb megoldás (hangos hűtés).
-
r3v0Lut10n
senior tag
válasz
szasanyi #19401 üzenetére
Nincs hozzádobva a 20% és így megy jelenleg 1100-on. Amúgy ez volt az alap, nem emeltem voltage-et. De mint máshol olvastam boost biosnál ez az alap voltage (mármint az 1.25V) Fogyasztásba belefér, hőmérséklet messze a lélektani határ alatt .. Órajel meg tényleg nem ugrál, GPUZ logot is néztem meg mellette aida64-et > ablakban futtatott furmark mellett .. meg Crysis 3 alatt sem. Szóval a boost nekem nem probléma egyáltalán
Sőt ezt csak az itteni fórumot bújva láttam problémaként felvetni embereknél
Én örülök hogy 1G alap, és 1.1-en is vígan megy, az h többet kap (voltage) de nem melegszik meg nagyon nem izgat
-
szasanyi
félisten
válasz
r3v0Lut10n #19400 üzenetére
De, kicsit gáz mert az 1.25V tök fölösleges a 1.1Ghz-hez is, nem még a gyári 1Ghz-hez. És ez bizony a fogyasztásban is megmutatkozik, éppen ezért nem hiszem, hogy nem dobálja vissza az órajelet. Ha odaadtad neki a +20%-ot akkor ez javíthat rajta, de valószínűleg meg nem oldja a BOOST problémáját.
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Hálózati / IP kamera
- Milyen széket vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Parfüm topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Új FULL HD webkamera + Számla
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest