-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gróf...
aktív tag
Lőn világosság!
Akkor nem erőltetem DX9 alatt. Egyébként is mennie kell az AB-nek, mert a ventilátor profilját használom. Pusztán arra voltam kíváncsi, hogy hatékonyabb, vagy sem.
Az mindenesetre furcsa, hogy az MSI megoldotta, az AMD meg nem. Hacsak teljesen másképp nem működik. Ha kezembe kerül egy DX 10-11-es játék, majd megnézem, hogy melyiknél terheli kevésbé a VGA-t. (AB-HWiNFO)Fogadatlan prókátorokra nem vagyok kíváncsi!
-
norbert1998
nagyúr
-
synthattik
aktív tag
Ahogy látom win 8.1 van a fórumtársnak,ott meg vagy 1000 pontal kevesebbet kap a cpu ,mint win 7 alatt.
De hogy on is legyek,mai nap folyamán ha minden igaz 1 ilyen sapphire 7970-el lepem meg magamat,akinek már volt esetleg,a hűtés az milyen rajta?Meg a vrm hűtés?Vagy ha vki esetleg tud linkelni erre irányuló tesztet azt megköszönöm. -
Rendo84
senior tag
Ez részben monitor függő is, mekkora input lag- od lesz.
Másrészt, nekem 75 Hz-es a monitorom és azt látom V Sync-el, hogy nincs képtörés folyamatosabb a játék, simábban fut.
Valószínű, hogy ez által megnőtt az input lag, de én ezt például BF3-nál nem érzékelem.
Biztos hogy vannak olyan fps multik, mint például a cod4, ahol hátrány ha be van kapcsolva.
Ergó egy jó egér és egy jó monitor sokat javíthat azért a helyzeten.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Nálam épp az input lag tette felejtőssé a CF-et. 60FPS-el olyan volt a Tomb Raider, mintha gumikötéllel rángatnám az egeret meg a kisasszonyt, ugyanez egy GPU-val nem volt.
60hz monitoron a 120fps-es max is szépen segít, 120FPS-el kirakja a fél képet, majd a másik fele már 8ms-el későbbi pillanatból lesz. De akkor eléggé ott fog figyelni a képtörés.
-
HSM
félisten
Ilyesmit én is tapasztaltam, hogy megkergült az AB, nem állította, amit kellett volna, és CCC Overdrive alapértelmezett visszaállítás tette helyre. Abu írta valamikor, hogy azért okozhat többek közt stabilitási gondokat bármilyen ilyen tweaker, mert valami saját profillal írják felül a gyári AMD-set mikor futnak, ami okozhat gondokat. Hozzáteszem, nekem állandóan megy az AB, és még nem volt baj, a felsoroltak közül C3-at végig így toltam.
De egyébként is találkoztam érdekes dolgokkal az AMD drivereknél, ha egyszer valami elkezd rosszul működni, a legjobb egy frissen telepített windóz/driver kombón kitesztelni.
[ Szerkesztve ]
-
zack
nagyúr
Ez kizárt. Feszt nem állítgattam, csak az órajeleket, azt is CCC-ből. Más nem volt fent. De alapon generálta a hibát.
Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
HSM
félisten
"(egyébként 970Mhz a boost nélküli órajele, nem 850Mhz, boost-tal pedig 1070Mhz)"
Ez a gyári tuning...(#31680) KAMELOT: A 7970-ek is elvileg csak BIOS-ból voltak hekkelve... A Sapphire 7970-em is BOOST/Nem BOOST BIOS-os volt. De a 280x-ből csak BOOST-os lesz. Persze, tuti ott is lehet hekkelni a BIOS-al...
-
HSM
félisten
"A nagyobb fogyasztás nem értem miért lenne furcsa, mikor nagyobb órajelen és feszültséggel ment a kártya?"
Ez rendben is lenne, csaképpen akkor miért csak 160FPS-t produkált? Ha azt veszem, hogy az enyém 1Ghz-en csinálta a 164-et, akkor a tiédnek 1070-en 170-175-öt kellett volna csinálni, nem pedig 160-at. Én a produkált sebességhez hasonlítom a fogyasztást, máskülönben nem sok értelme lenne nézni, a Logout tesztemben se véletlenül csináltam így. Azonos órajelen és feszültségen pl. a 7950-em 30-50W-okkal is többet eszik, mint pl a 70-esem... Ugyanis a villamos teljesítmény ugye P=U*I, de ugyanakkor a karin átfolyó áramerősség függ a feszültségtől, a GPU hőfokától és itt jön a csavar, a kártya szivárgásától. A 7950-emen pedig egy nagy szivárgású csip van, ami remek alacsony feszes működést tesz lehetővé, egy OC bestia a dög, a világból ki lehet tuningolni, ha meg bírnám hűteni, 1200 felett is menne az tuti, de a dolog árnyoldala, hogy többet is zabál tuningolva, mint a 7970-em, pedig jóval alacsonyabb feszen működik, és mégis, a fogyasztásmérő nem hazudik.... Cserébe a 70-es még gyorsabb is persze, miközben kevesebbet eszik...
És amiről regélek már hetek óta, hogy itt gyengítettek a korábbi két 7970 típushoz képest a specifikációkon, azaz a fogyasztáson. Így jelentős költségmegtakarítást tud az AMD elérni, mert nem kell 7950-ként eladni a nagyobb fogyasztású csipeket letiltott számolókkal, hanem mehet sokkal több 280X-nek... Marketing szempontból is jól mutat persze, hogy akár 1Ghz az órajel, azt le se kell írni, hogy csak 850Mhz boost nélkül.... Ja, és persze, sokat köszönhet ennek az új olcsósított árcédula.A feszültség, amin ment a teszt amúgy igen hasonló volt. De nálam is csak a VRM hűtés miatt pörgött annyit a kopter, abból tehettek volna nagyobbat a karira, ezt már korábban is írtam. Persze, játék alatt 1Ghz-en alulfeszelve a 70 fokot se érte el a VRM, 2000-2200RPM körül. GPU ilyenkor 60fok alsó fertályán.
Amúgy a csatalyst/beállításaim már ismered, OGL3-ban ment, meglestem, és win7 64bit SP1.
Jut eszembe, "ASIC quality" mennyi nálad a 280-on?
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Na, ez már igen derék eredmény! Ami ugyan érdekes, hogy nálad azért picivel magasabb órajelek voltak, mégis az fps egy picivel kevesebb, a fogyasztás pedig valamivel nagyobb. De ezt nyugodtan tekintheted szőrszálhasogatásnak, kitűnően helytállt a 280-ad, és jó áron is vetted. Pláne az alcsony ventifordulat tetszik nekem ilyen gyilkolások mellett.
És köszönöm, hogy szántál rá időt így is tesztelni!
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Nem kell hozzá Afterburner. Telepíted, amit küldtem, indítod, külön progi. Csak az átlag FPS-re vagyok igazából kíváncsi 5-6 perc után, illetve a HWiNFO hőfokokra.
Ha bármit disznolkodott a kari a háttérben, az ebből már ki fog derülni.(#31650) KAMELOT: Azért érzékelhetően gyorsabb a 70-es.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Nekem csak az a bajom vele, hogy így nem tudom mihez hasonlítani, mert már nincs a gépben a 70-esem.
Szemre, és az ilyenek alatt "power-limites" 7950-em eredménye alapján azért nem vagyok benne biztos, hogy itt 100%-ra kifutotta magát az a Tahiti csip.A brutál Kombustort nem tudnád esetleg mégis kipróbálni maxra húzott power limittel? Priviben elküldöm...
-
HSM
félisten
Egy Kombustor Burn-in képet HWiNFO szenzor ablakkal egy 6-7 perces futásról szívesen megnéznék, ha nem gond.
Valami ilyesmire gondolok: [link]
Ha meg nagyon genyó akarnék lenni, kérnék egy ilyet ilyet is: [link]
Ez a 2.4.2-es Kombustor, ami a 2.2.5 Afterburner mellé "járt". Burn-in mode, OGL2, MSI Objekt, mást nem kell bántani. Kicsit durvábban terhel, mint bármi más, azért jó, mert ehhez még tuningolni se kell, csak imádkozni, hogy alulfeszelve elbírja.(#31633) tkesy: Adj neki kis alulfeszelést.... Nálam igaz procituning nincs, de alulfeszelve a 7970 még a 300W-ot is ritkén vette fel a komplett géppel együtt a konnektorból... Nálad az a tuninggal is bőven 400W alatt kéne legyen, tehát mondjuk 370W-nál többet nem kéne szegény tápnak kinyögnie magából. Persze, magas gyári feszen járatva lehet baj.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Csak arra vigyázz, a linkelt bolt adatlapján másik kari van a fotón, tán a leírásban is. Ez a "valódi" 11-es: [link].
Amúgy semmi rosszat nem tudok mondani erre a karira, nekem nagyon bevált. Monitorozható, tekergethető, alulfeszelve 1Ghz-en se hangos, és jól hűtött.Arra érdemes figyelni, hogy jönnek majd valamikor az R9 280X-ek, amik elvileg valami 7970-hez hasonló Tahiti-verziók lesznek, 300 dollár körül, szóval lehet olcsóbbak lesznek pár hónap múlva a mostani 7970-ek.... Persze, az is lehet, hogy nem.... Külföldön a 7970-ek már most is alig több, mint 300 dollárért mennek, ami mondjuk nagyjából megfelel az itthoni 90 000 körüli árnak...
[ Szerkesztve ]
-
N.Ferry
senior tag
-
HSM
félisten
HWiNFO se írja? GPU-Z volt hogy nálam se jelenítette meg vagy butaságot írt a kari memória-feszültségre, HWiNFO viszont hibátlanul moitorozza.
(#27689) Eleven82: De azt tudod, hogy a 7970 Vapor is 2,5 slot? [link]
Amúgy nincs nagyon melege egy ilyen pici helyen egy ilyen nagy teljesítményfelvételű (hőleadású) kártyának?
[ Szerkesztve ]
-
-
HSM
félisten
Nem tudom, a te kártyádon 4x% mennyi rpm, de én azt tapasztaltam, 1600 alatt nem nagyon ér semmit a venti, ezért én úgy lőttem be a ventiprofilt, hogy elég hamar feltekeri 1700-ig, utána meg lassan emeli, ez így bevált.
Amire még figyelni érdemes, az hogy kapjon friss levegőt, de úgy emlékszem írtad, hogy ez teljesül.
Érdekes nálad mitől ilyen meleg, ha visszaolvasol, nálam 1150-en 1,1v felett volt 78 fok a vrm... Bár nálam ott már a venti is rendesen tekert...
Nálam a kombustor alulfeszelve, emlékeim szerint gyári ventivezérléssel: [link] -
haddent
addikt
Ha nincs gari matrica akkor nem. Csak vigyázz ,és ne barmolj semmit szét. A paszta nem igazán jó ilyen helyekre, mert minden össze vissza fog maszatolni, beleragad a kosz stb... Valami jobb hűtőszalag (vagy mi a neve ennek..) tehetnél alá, de kb. ennyi szerintem. A ventik meg ugye már a GPU bordáján átfújt levegőt nyomatják erre a kis bordára, tehát kb. 50-60 fokos levegővel hűtik már eleve...
-
ffodi
veterán
Tehetsz a hátuljára bordát, de nem biztos hogy van értelme. Oké melegszik, és meleg a hátulja, de valószínű azok ott kevésbé melegedő alkatrészek, és az egész tápkör melegíti fel a nyák azon részét, elsősorban a "túloldalról".
Első körben én megfújatnám egy tehetséges ventivel és megnézném számít -e valamit. Ha nem akkor nincs értelme vele foglalkozni. A pasztával pedig vigyázz, mert ha "jól" bekened, rosszabb is lehet, mint előtte, hiszen el is zárhat egyes részeket a szabad levegőtől és akkor azok ott le lesznek rendesen hőszigetleve.
fatal1ty1984:
Nem hiszem, hogy garinál azt nézik, hogy fel van -e polírozva a hűtő talpa vagy sem. Azt nézik látszik -e rajt szétszedés nyoma, vagy sérülés.
Közben szerkesztetted.
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
haddent
addikt
A legegyszerűbb talán az lenne, ha vennél valami bordát "bontva" (akár ugyanilyet?), és hátulra is felraknád..
Kipattintod ezt a pattintós hülyeséget, és egy sima vékony kis csavarra mintha egy szendvics lenne össze szorítód két oldalon a két bordával a kártyát.
A hátulját összepasztázhatod, mivel ahhoz ugye nem kellett szétszedned.. majd azt mondod ráment a cpu- ról mert béna vagyA "B" terv biztos hatásosabb és jobb, ha van kapacitásod vágj bele, nekem arra se időm, se anyagom, se kézügyességem...
#21381 oliba Hát igen ezt próbáltam én is kifejezni valahogy csak nem sikerült
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
A nagyon forró nagyon relatív, 60 fok is nagyoj forró és 80 fok is, és nagyon nem midegy.... Próbáld meg monitorozni, hány fok az a forró vrm, valami olyasmi módon, mint ami TR-es képet/módszert linkeltem tegnap....
haddent: Hát épp ez a baj, hogy nem plussz 5000 egy olyan kártya, hanem sokkal többel kerül a gyártónak is többe. Egyfelelől külön tervezés, külön gyártósor, nagyobb NYÁK, ami jobban dobja az árat, mint gondoonád, és több alkatrész, a fetek se olcsók, meg a többi rész se. Hogy milyen a végeredmény, hát ennyire lett elég...
Ha hasonló kialakításhoz használnának nagyobb teljesítményű elemeket, az se mindig megoldás, ott se mehetsz fel akármeddig, akkor meg marad az Asus megopdása, hogy osszuk többfelé...[ Szerkesztve ]
-
SzlobiG
félisten
Akkor látom kb sehol se gond mentes a dolog. Nekem pl nem áll vissza trixxbe a fesz indítás után, viszont, ha AB-vel kitolom a limitet, akkor minden win indításnál ccc-be fel kéne húznom a power-t. Trixx-be meg simán elmentem és fel húzza win indításnál ezért a trixxel tuningolok AB-vel meg monitorozok. Csak össze hoztam.
Na igen nálam meg az alapfesz 1.090.
-
-
HSM
félisten
Nem a marketing miatt van "visszafogva" a kártya, hanem azért hogy olcsóbban gyártható legyen. Így ugyanis kevésbé kell "túltervezni" a kártya VRM-jét és hűtését a gyártóknak, mert a maximális áramfelvétel/hőtermelés korlátozva van mesterségesen, így olcsóbb, spórolósabb termékek készülhetnek, és a tuning miatt elfüstölt példányok száma is némileg csökkenthető. (Feszemeléssel továbbra is elfüstöltethető, de azért nehezebben. )
Pontosan egyetértek veled, ami a későbbieket illeti. Szerencsére, csak olyan 10% a bukó még a boost karival is elméleti maximumhoz képest szélsőséges körülmények között is, ami azért pozitív.
Mindenesetre, örülök, hogy meg vagy elégedve. Én ugyan általában csak 925/1250Mhz-en használom 1V-al, de hasonlók a tapasztalataim.
(#20663) szasanyi: Elvileg a "Settings" fülön a windóz indítás alatt van két opció, az kell, és akkor azt az órajelet állítja vissza, ami utoljára be volt állítva. [link] (A felső 3 opció, a karikázás most mindegy. )
Sose használtam így tuningprogramot, mindig csak játék előtt turkáltam bele a VGA beállításaiba, de elvileg így működik.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Engem pl zavar, ha leesik az FPS rövid időre is.
Kérlek mielőtt ez zavarni kezdene, mutass egy példát arra, hogy nálad mely játékoknál, milyen beállítások mellett kezd el ugrálni a freki és az FPS. Én kitapostam a saját kártyám belét (képletesen), de nem sikerült rábírnom arra, hogy a frekije megmozduljon. Talán 0-ra levett Power Limit-el előfordul ilyen, de kétlem, hogy így használnád a kártyádat.
Hiába nő az átlag FPS, ha a minimum nem, hiszen pont akkor fog esetleg visszavenni, mikor GPU limites.
Ismét: játékbeli példát kérek arra, hogy mikor jelentkezik ez a probléma. Legalábbis remélem, hogy nem az okoz álmatlan éjszakákat, hogy csökken az FPS-ed a Kombustor alatt.
VRM hőmérsékleteket nem nézted véletlenül?
Őszintén szólva nem. Most csináltam gyorsan három tesztet:
1000/1500Mhz, Vcore: 1.125, Vmem: 1631, Power Limit Boost: +20, Kombustor
1100/1500Mhz, Vcore: 1.125, Vmem: 1631, Power Limit Boost: +20, Kombustor
1100/1500Mhz, Vcore: 1.125, Vmem: 1631, Power Limit Boost: +20, Unigine Heaven 3.0
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
skippper
senior tag
-
RetepNyaraB
veterán
Force constant voltage?
A 300as órajel rendben van, ha nincs terhelés alatt épp a kártya (teszem azt töltő képernyő).
fcv nélkül nekem nem veszi be a fesz szabályzást, ergo gyári értéket nyomat."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
HSM
félisten
Megnéztem ezt a fixed voltage dolgot, és tényleg igazad van. Ami érdekes, a régi Sapphire 7870 XT-n a régi, 13-1-es driverrel akár Afterburnerrel, akár a hozzávaló TriXX progival csak fixed lehetett állítani a feszültséget.
Most, a 7950-es karival, 13.2 beta 7 van fenn, és az Afterburner továbbra sem tudja állítani a feszültséget, csak fixed voltage-al, ellenben a TriXX viszont ezzel tudja állítani fixed nélkül is. Úgyhogy igazad volt, köszi az infót.Egyébként BOOST karit is van értelme tuningolni, mert mint mondtam, játék közben 20%-on nem jelentkezik ez a probléma. Pl. nálam Sniper Eite V2 bench alatt 0%-on össze-vissza ugrál az órajel, de +20%-on gyönyörű szépen skálázódik a sebesség, ahogy húzod, semmi ugrálás nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Pug
veterán
1680* , Ultra +4AA és ohne ugrálás.
Furmarknal 1680* esetén 850-ig, viszont kombustorra és furmarkra van fojtás, már a HD5xxx-es széria óta.
(#20527) HSM:
Játék alatt +20% mellett én még nem láttam ugrálni ezt a kártyát.
1200/1500 esetén, még Metro alatt sem.[ Szerkesztve ]
-
ricshard444
veterán
Nem, azokkal nincs ilyen gond.Én inkább fizetek sokkal többet egy normális kártyáért mintsem Boost-al szórakozzak ismét. Akárki akármit állít tapasztalatból mondom, hogyha Boost a kártya akkor van olyan játékkörülmény ahol bizony ugrál az órajel. Na ez nekem nem kell köszönöm.
Nem kell a HA meg DE meg HÜLYE VAGY stabil a boost kártyám..., tudom mit beszélek
Egy ismerős is most vette a csodás Powercolor V2-t és Metro-ban amit mondtam anno ingadozik az órajel[ Szerkesztve ]
Vannak dolgok...
-
HSM
félisten
Ezekszerint akkor neked jó magas ASIC quality-jű lehet a csiped, ha ilyen alacsony a gyári fesze.
Szerintem tudsz azzal jóval lejjebb is menn, nekem a magasabb gyári feszű powercolor remekül szalad 1000/1400Mhz-en 1,038V-on, szerintem az a tiédnek se okozna gondot, a 930Mhz pedig 1V-on mehet szerintem próbára.
Tesztelni meg játék, valley bench 1-2 kör, aztán meg amivel játszol. Tomb Raider, tuti izzaszt, Crysis 3 is jó, elvileg Far Cry 3-at mondják még a topictársak.
A beállított és a GPU-Z fesz között az a drop.
Force-olni meg azért kell, mert a BOOST BIOS csak így fogadja el a feszültséget. Egyébként beállítod, de nem azt a feszt fogja akpni terhelés alatt, hanem a gyárilag beállított feszt.
Amúgy a screnshoton is látszik, máris 15,5A a korábbi 20 helyett. Nagy teher lett már így is levéve a tápköréről. De le fog az menni még legalább 2-3A-t.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Én amíg a BOOST bios al használtam a kártyámat egyszer indítottam FurMark -ot vele, de nem kapcsolt fel a kártya Boost órajelre csak alap 850.en járt!
Valószínű a DRIVER -ben is van ellene HÜLYEGYEREK védelem, próbáld meg hogy átnevezed a FurMark.exe -t mondjuk Crysis3.exe -re és természetesen a power csúszkát tedd +20% -ra1ébként miért is kínozod a kártyát ezzel a GYILKOS programmal? inkább teszteld VALÓS játékkal mondjuk C3 vagy az új TR még jobb
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Hú, azannya! Mennyi volt itt a kari VRM hőfoka? Mármint ami alul épp nem látszik?
Csak mert a GPU-Z "VDDC Current IN" 19A elég sok! Nekem az 1050-es tuningbeállításomon alulfeszelve MSI Kombustor alatt volt 13,5A, neked meg 19A... Vigyázz nehogy túlemelegedjen a VRM-ed, nekem ez nagyon soknak tűnik...
Elvileg ugyanaz a hűtése, mint a powercolornak. Esetleg, ami difi lehet, hogy az egyik hőcsöve vékonyabb. De ezt könnyen meglesheted, később hasznos infó lehet másoknak is.
[ Szerkesztve ]
-
ZozzHUN
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS Radeon RX 580 OC 8GB GDDR5 256bit (ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING) Videokártya
- GAINWARD GHOST RTX 4060 Ti eladó! RGB-s! Garanciával, számlával!
- EVGA Nvidia GTX 1080 Ti FTW3 ICX 11Gb
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6X NITRO+ GAMING OC VAPOR X - Új, tesztelt - Eladó! 360.000.-
- XFX Speedster SWFT 319 RX6800 ingyen foxpost box
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest