- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- VR topik
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Mint írtam, windows 7 64bit, Mantle és kikapcsolt lapozófile. Ha van elég lapozófile, akkor persze, hogy megy 8gb rammal is, ezt én is tudom.
Más gond nem lehetett, tökugyanazon a gépen 16gb-al előtte atom stabilan futott, és csak annyit csináltam, hogy a 4modulomból kettőt kivettem. A hibaüzenet is egyértelmű volt, amit dobott, hogy nincs több szabad memória. -
gubabela
senior tag
Ezt remélem nem a hozzászólásomból szűrted le, mert ilyet nem írtam. Vagy lehet, hogy félreértetted. Amit mondani akartam az az volt, hogy én is túlmelegedésre gondoltam ( nálam) , de végül kiderült, hogy a táp miatt kapcsol ki (terhelésre egy idő után). Egy szóval sem írtam ilyen butaságot, hogy kevés a táp és azért melegszik.
-
HSM
félisten
Ez így van. Mondjuk még mindig jobb, ha befújod, mintha teljesen kiszáradt csapággyal zörögve hajtanád a ventit.
Amikor már ilyeneket csinál, már alig szokott benne kenős lenni. Mondjuk amit ricshard444 csinált sokkal szimpibb, hogy megfürdette kicsit olajban a ventiket.
Vissza lehet keresni, hogy csinálta. -
-
AusWolf
őstag
Én egyetértek veled a teljesítménykülönbséget illetően, de tényleg különbözőek az igények.
Sokan beszélnek fix 60 fps-ekről, ami egy sokjátékosos Battlefield multiban talán fontos, de én azzal nem játszom (amúgy is mindig kikapcsolom a Vsync-et, így az én fps-em sohasem fix). Ráadásul az én szememnek 25-30 fps már bőven jó (főleg single playerben). Az meg, hogy pl. Metro 2033-ban 40 fps helyett 50-et kapjak, nekem nem ér 30 ezer Ft-ot.
Szerk.: A magas élsimítás a másik... Én a 21,5" FHD monitoromon 4x MSAA felett abszolút semmi különbséget nem látok.
Ha kicsit messzebb ülök, akkor a 2x is simán jó.
-
AusWolf
őstag
Igen, ez az. Én addig szeretek elmenni, amíg az árbeli különbség nagyjából egyenesen arányos a plusz teljesítménnyel. Pl. ha új procit vennék, egész biztosan nem mennék egy HT nélküli négymagos i5 fölé. De inkább nem veszek új procit, mert nekem az sem éri meg a ráfordítást (új alaplap, stb).
Megint más kérdés, hogy nekem egyelőre annyi kell, hogy a Witcher 3 max grafikával fusson, akár élsimítás nélkül ha kell. Ha nem így lesz, akkor majd kitalálok valamit.
-
AusWolf
őstag
Nem kell kipróbálnom, elég csak a számokat nézni. A 7970-et el tudnám adni legfeljebb 60k-ért, a 290 meg ahogy írtad, 90k körül van. Ez 30 ezer Ft különbség. Másfélszeres ár kb. 20-25% teljesítménytöbbletért nagyon nem éri meg.
Más kérdés, hogy ez az a max. szint, ahol az FX-8150 még képes villantani. Ha 780-at, netán 780Ti-t vennék, akkor nem ártana cserélnem az egész rendszert. Pénz, pénz, pénz...
-
AusWolf
őstag
Erőben ott vannak, de nem érik meg azt a költséget, amit a 7970-ről váltás jelentene. Mellesleg 7970-nel is lehet max grafikán játszani FHD-ban (felette nem tudom, nekem "csak" FHD a monitorom).
(#37141) KAMELOT: Igen, ez a 3 slotos vagányabb. Meg mi az a felemás ventilátor az újakon? Biztos hatékony, de nagyon hülyén néz ki.
(#37144) asdxv: Én pl semmi különbséget nem látok 4x MSAA felett.
Sokszor még a 2x is elég.
-
Stonerice
őstag
Mert NV karinknál láttam, hogy elég jól viselkedik a boost, gondolok itt a throttlingra (jóó értelemben).
Például: -Be van kapcsolva a V-sync, és csak 50%-on megy a gpu, de eközben tartja az 1070/1400-as órajelet.
Ugyanígy Intro videóknál is ahol 30fps a jellemző és a gpu 9%-on megy, ott visszavehetne az órajelből, és hűvösebb/halkabb lehetne a kártya.Ezért jutott eszembe a boostos bios. AMD-nél még semmi tapasztalatom sincs a boost-al kapcsolatba, de ha menne ezen a karin, akkor kipróbálnám.
-
daveoff
veterán
Egyébként ezeken a kártyákon ki cserélte a biost, az üzlet mókolt vele, a nagyker, vagy visszaküldték a gyártónak, és ők javították? Mert ha az üzlet akkor ez szerintem nagyon gáz, egyáltalán forgalmazhatnak ilyen "javított" kártyákat újként? Nekem is volt ilyen kártyám, én azonnal visszaküldtem mikor szarakodott, akkor az enyémet is eladták LE-ként?
-
zack
nagyúr
Nem a GPU és a VRM melegszik túl. Azok optimális hőmérsékletűek. Gyanítom az a része melegszik, amit valaki írt egy másik topikban. GPU melletti résznél vannak nem hűtött alkatrészek, amire házilag szoktak bordát tenni, és megoldódik, csak ezt nem vállalom be, ismerve az Ipon-os garanciát, ráadásul közel sem biztos hogy ez a baj, és már csak az hiányzik, hogy ezért bukjam a garit.
Olyan léghűtési rendszer van a gépben, ami keveseknek, tehát a VGA jóval több hűtést kap eleve, mint egy normál házban.
-
HSM
félisten
Szerintem ez inkább a gyártó kritikán aluli hozzáállása: [link] [link].
Nyilván a nagykerektől se vették vissza instabil órajelekkel, ha a usernek is azt írják, akkor vegye visszább. Gusztustalan hozzáállás, miután zsebrevágták az árprémiumot a kariért.... Innentől kezdve pedig világos, hogyan jött létre ez a csoda-LE-modell... Nyilván nem volt más választása a nagykernek, mint követni a "gyártói utasítást" a hiba elhárítására....
-
zack
nagyúr
Nem támadok, legfőképpen nem okoskodok. Te ellenben ezt teszed.
Teljes meggyőződéssel kijelented, ami ebben a formációban nem igaz:
"Más játékokban is csak a msi csinálja. Nem bírja a gyári tuningot."
Volt ez már téma, és akkor jött is valaki, hogy neki nem Lightning van, és csinálja neki is. Felesleges kelteni a pánikot. Biztos van 1-2 ami nem bírja a gyári tuningot, de ez mindenhol előfordul, főleg egy 15%-kal felhúzott GPU-val.
Én kifejezetten örülnék neki, ha ilyen lenne az enyém. Mert ez tuti garis csere, de úgy, hogy tudom használni a kártyát. Tehát akkor viszem vissza amikor akarom 3 éven belül. Pl. amikor a 290, 290X jön mod hűtéssel jobb árakon...
Tehát semmi más dolga nincs annak akinek ezt csinálja, mint átkapcsolni a BIOS-t az 1050Mhz órajelre, ás amikor visszaviszi, ismét át az eredeti 1150Mhz BIOS-ra. -
zack
nagyúr
Crysis 3 akkor miért jó? Tomb Raider miért jó? Hitman miért jó?
Azt te sem hiszed el, hogy kiad az MSI egy olyan kártyát, amiből 10-ből 8 szinte kuka a gyári értékeken.
Megfigyeltem, hogy a képi hibák bizonyos pályákon jönnek csak elő és ott is csak bizonyos részeken, de mindig ugyanott. Szóval ezt a te általad kreált teóriát szerintem el is vethetjük.mod: Persze az lehet hogy az Ipon bevásárolt olcsón egy rizikósabb xar szériát...
-
Motion_Blur
félisten
Én elvittem a kártyámat egy barátomhoz, akinek szintén Lightningja van, a non-BE változat. Az még 80%+ ASIC-os, nem 60... az a kártya nem is hibázik. Beraktuk mellé az enyémet CF-be, jobb felső sarokban egyből villogott a kis diszkógömb... szerintem a BE kártyának túl magas órajeleket adtak, és nem válogatták (tesztelték ki) a GPU-kat hozzá. Maga a kártya nagyon jó, hűvös és halk is. De az hogy nem viszi az alapórajelet... nálam a végét jelentette a történetnek.
DroiDMester-nek teljes mértékben igazat kell hogy adjak
-
-
HSM
félisten
A PowerColor 7950-re tényleg nem jó semmilyen blokk tudtommal, de most a másik kártyámról beszéltem, ami egy Sapphire 7970 OC with BOOST.
Annak ugyanaz a NYÁK-ja, mint a Vapor-X 7970-nek tudomásom szerint.
Közben meg is találtam a linket: [link]
Amúgy refiből nem is újra gondoltam, mert azt egy ideje tényleg nem kapni, hanem használtra, rendszeresen szoktak lenni eladó példányok jó áron.Szerk.: Most nézem, az enyém 6+8 tápcsatis, de ezt leszámítva szemre tökugyanaz, mint ami a képen van, legalábbis amennyire következtetni lehet a hűtő leszedése nélkül.
-
HSM
félisten
-
-
HSM
félisten
Sajnos nincs többmilliós műszerparkom, hogy egy rendes oszcilloszkóppal kimérjem, meg hogy legyen 7970-em mindkétféle VRM-el, de tudom, mire jó egy tápáramkörben a kondenzátor, illetve a zajos tápfesz hogyan hat egy csipre.
Ja, és a VRM-ek adatlapján is megtalálod, amiről írtam hatékonyságot, szép hőfokfüggő grafikon szokott lenni a vége felé.
(#26949) ricshard444: A jobb zajszűrésnek minden fesz mellett jótékony a hatása a stabilitásra, nemcsak 1,3V-nál. Persze, itt nem nagy különbségekről van szó, hogy mondjuk 0,1V, sokkal sokkal kisebbekről, de mérések nélkül nem tudom neked megmondani, mennyit számít.
-
HSM
félisten
Adott csippel kicsit kisebb feszen lesz stabil ugyanaz az órajel, illetve kicsivel tovább fogja bírni a tuningot a 7970 az extra kondijaival, mivel tisztább lesz a tápfeszültség. A +1 fázis pedig arra jó, hogy nem 5-felé, hanem 6-felé oszlik a GPU áramfelvétele, tehát az egyes VRM-ek terhelése csökken, ezért hűvösebbek lesznek, és a hűvösebb VRM magasabb hatékonyságú és kevésbé zajos tápfeszt ad le. Ennek szintén komolyabb tuningoknál lehet jelentősége vagy alulfeszelénél.
Ezek amúgy nem túl drága cuccok ebben a mennyiségben, amikben le vannak spórolva, én simán kiadnék 4-5000 forinttal többet egy ilyenért (max ennyi lehet a plussz anyagköltség), amin ezek rajta vannak, kár, hogy általában a "prémium" besorolás miatt sokkal több szokott lenni a felár.
Azt persze mindenkinek el kell döntenie magának, ezekre szüksége van-e, és milyen felár mellett.
(#26945) szasanyi:
(#26946) N.Ferry: Én nem lennék boldogtalan egy 1200-at tudó 7970-el a gépemben.
Lehet, hogy az enyém is tud ennyit, de jelenleg a 7950 mellett nem olyan jó a szellőzés, hogy max OC-t teszteljek, örülök, hogy alulfeszelve nem sülnek meg...
-
HSM
félisten
Azt, hogy kevésbé stabilan tartják a beállított feszültséget terhelésváltáskor, nem olyan "szép" a kiadott "egyenfeszültség".
Teljesen jók azok is, megfelelnek a célnak, de ezek drágább, komolyabb tudású cuccok, nem véletlenül.(Talán eletronikai topicocban ezt jobban el tudják magyarázni, ha érdekel, én csak a jéghegy csúcsát ismerem az elektro-témának.
)
Az se véletlen amúgy, hogy a régi refi 7950-ek még magasabb gyári power limittel jöttek egytől-egyig, mint az új "spórolósabb" kiadások, pedig csak 5 fázis van rajtuk bekötve a 7-ből. Csak mindenki ráfogta az újnál a BOOST-ra....
Tudsz esetleg küldeni egy képet, nálad melyik Sapphire 7950 karin melyik alkatrészből jön? Kíváncsi lennék, mit figyeljek jobban a refi 70-esemen holnap.
-
Bigemperor
senior tag
-
SkyS1gn
félisten
-
-
ZetorGumi
addikt
coolingconfigurator-on is azt írták, hogy rámegy, de nem voltam benne biztos, mert nem láttam olyan képet, ahol biztosan látszik, hogy rajta van.
Megfogom, de idővel.foka: Köszi, kipróbálom.
AB-nek az OSD-jét használtam, de nemtudtam, hogy a HWinfo-val is ki lehet egészíteni.
asdf2: Egészségedre.
-
ZetorGumi
addikt
-
haddent
addikt
Szvsz. az, hogy egy játék egyfajta dologra van kihegyezve (compute..), és abban messze klasszisokkal jobb egy kártya (amd) az nem ugyanaz, mint amikor ugyanennyivel jobb a másik (nvidia), csak éppen senki nem érti miért, mert nincs rá semmilyen indok (ugye physx off). Ez nekem gyanús, ott valamit direkt úgy heggesztenek... Meg ki tudja, mi van az nvidia driverben (na meg az amd -ben, csak ott legalább lehet tudni, hogy van hardver alatta, lehet, hogy azért megy jobban pl a GRID, TR).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudományos Pandémia Klub
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DOOM - The Dark Ages
- Vicces képek
- Tőzsde és gazdaság
- Formula-1
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest