Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsid
senior tag
Volt 2001-2002 környékén egy CPU-info program, ami ugyanúgy kiírt minden infót, mint a CPU-Z, de több menüje volt és az egyik menüpontban az adatbázis összes procija ott volt infóval és képpel együtt. Egy ideje gondolkodok már ezen, de nem jut eszembe a neve. Emlékszik erre valaki?
-
Régebben Pesten is voltak hasonló üzletek, persze nem ilyen nagyok, ekkora árukészlettel. Régen nem járkáltam már arra, nemtom van-e még hasonló PC-bontó szerű bolt.
-
Én egy talicska crt-vel távoznék.
-
envagyok
veterán
Egy ilyen "boltnak" tudnék örülni a közelben
[link] -
-
zoltanz
nagyúr
válasz
FoxiestFox #89889 üzenetére
Böngészőből nem is cèl a Youtube. SMPayer (yt-dlp a youtube-dl utódja) viszont lejátsza url címet megnyitva. (Kodi is képes rá csak az bonyolultabb)
-
-
zoltanz
nagyúr
Core2-es noti strapabíróbb kivitelben (Latitude, Elitebook, Thinkpad hasonló) Radeon HD -vel szerelve (Linux -hoz) létezik?
az Intel 4500MHD sajnos csak Windows-on dekódol h.264 videót. Köszi! -
sz.istván
tag
Bocsi törölve!
-
arn
félisten
Hat ezen leterdeltem
[link]
-
válasz
envagyok #89739 üzenetére
Szép, egzotikus kártya, kevés fórumtársunknak lehet tapasztalata vele...
Hasonló tapasztalat nálam egy Intel SDRAMos PCI SCSI kártyával volt(pontos típusára nem is emlékszem). Bejelentkezett, és a kiírás szerint detektálta a rákötött HDD/ODD- t, aztán semmi, DOS/Win98/XP sem látott meghajtókat. Socket3 és későbbi lapokban is ugyanez. A kártyát odaadtam Bacsisnak, nemtom hogy jutott-e vele valamire.A megoldást nálam a sima(hardware-cache nélküli) 2940 UW PCI kártya adta, evvel szépen mennek a driveok oprendszer alatt is.
Tehát nemtom a VesaLB kártyád problémájára a megoldást, csak egyfajta gondolat-folytatásként reflektáltam... -
envagyok
veterán
válasz
envagyok #89739 üzenetére
Erre senki?
Még azt néztem meg, hogy a hwinfo progi mit detektál.
Az látja tekram néven a valamikor felkonfigolt hdd-ket, azaz a vezérlő valószínűleg működne.
Lehet hogy a konfig oldalon le lehet tiltani a bejelentkezést?
Esetleg az eltárolt infók hol tárolódnak?
Nem lehet azokat valahogy defaultba állítani? -
válasz
DarthSun #89879 üzenetére
A 8 bites MFM vezérlőn van a hozzá tartozó program ROM-ban. Ezt a 16 bitesen általában nincs, mert az AT ROM-ban ez már megvolt. Szóval a 16 bites kártyád floppy részlege jó eséllyel menne, a vinyó meg nem.
Kábelből bármit lehet használni ami megfelelő érszámmal rendelkezik. A floppy nagyon hasonló.
-
Használtam egy kis ideig, aztán hamar eladtam az MFM- es készletet. Már nem is emlékszem a kábelezés mikéntjére. Csak 16 bites kártyát használtam 286/386- ban, azt soha nem próbáltam hogy 8bites slotban megy-e.
Szerintem a cikk írója, Frescho tud erre célirányos válaszokat adni, ő foglalkozik ilyen régi technikákkal. Én XT- ben is IDE vinyót használok. -
arn
félisten
Ezek a custom imagek nagyvallalati clusterekhez keszultek, letojjak, hogy apple most eppen atallt a masik oldalra. Nekunk meg ugy a legautentikusabb a kornyezet, ha ugyanazon a konteren latjuk futni. Nagyobb problema, hogy pl jsnel a sok apro file es rebuild miatt a host mount jelentosen lassabb, mintha nativ a gepen futna. Legacy phpnel kisebb gond. Igy localban csak a service szintu es a php dolgokat futtatom dockerben.
De amugy linux/x86 kombo kivetelevel meg mindenutt vmifele vm lesz, a wsl2 se igazan jobb, az wines mount meg lassabb, mint a macos. Linuxszal meg inkabb nem szivatom magam, mert ott meg az irodai swek mukodese gaz (de aki csak architekt munkakkal foglalkozik, az inkabb linuxot valaszt - probaltam mindegyiket, ennel a cegnel meg mindig a macbook pro volt a legjobb alternativa).
De summasummarum, otthonra is 16gs macbook airt vettem a munkahelyi tapasztalatokbol, az ssd merete mellekes volt, mert ugyis nason van minden.
-
gban
veterán
válasz
envagyok #89876 üzenetére
8 bites csak XT-ben megy - ezt ki tudom mondjuk próbálni de csak a 8 bites FDD vezérlővel, nincs ugye HDD-m.
Bár ha a csatornát látja a 98 pl. akkor a 8 bites HDD vezérlőt is.
XP csak PnP eszközöket lát? Ez biztos? Az más kérdés hogy nem PnP eszközökhöz leginkább driver sincs az XP-ben de szerintem ha van driver, kezel nem PnP eszközöket is.
Kábel, csavart rész: igen, ott van az idézett mondatban is, de a kérdésben az is ott van hogy a csavart rész előtt rádugva működne-e egy db HDD-t? -
gban
veterán
Közben elolvastam frescho írását MFM vonatkozásban, ami felvetett egy újabb kérdést.
Az első meghajtót a sima, míg a másodikat a csavart végre köthetjük.
Ez azt jelenti hogy 'széles' kábelnek jó egy floppy kábel is amennyiben van megfelelő csatlakozó a csavart rész előtt, és arra dugok egy db HDD-t?
Persze ettől még nincs se HDD-m se vékony kábelem, de eggyel közelebb lenne a megoldás. -
válasz
Francia91 #89872 üzenetére
Köszi.
Ahhoz képest nem is tartja magát rosszul a 701. -
Czo
addikt
A Docker eleve tokonszuras, mert, ha a kontener os egyezik (linuxon linux, bsd-n bsd stb), akkor ugye az adott platform nativ eszkozkeszletet hasznalja (jail/cgroups), de ha nem, akkor kell neki virtualizalnia egy olyan OS-t, amin futni fog a cucc. Ha meg az architektura sem egyezik, na akkor virtualizacio helyett qemu. Dehat, az emberi hulyesegnek nincs hatara
-
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox #89861 üzenetére
-
gban
veterán
Jött pár VLB I/O kártya, meg egy MFM+FDD vezérlő:
Az MFM kell hogy menjen 8 biten, egy XT-ben pl., mint ahogy a Trident 8900 is megy?
Vagy nem megy mint a Trident 9000?
A VLB-sek mennek 16 bites ISA slotban is?
Illetve az MFM-est látja mondjuk a W98 vagy XP ha hdd nélkül beteszem a gépbe?
FDD-t még ki is tudom próbálni ha látja akár a 98 akár az XP.Következő kérdés majd az MFM kábel lesz
csak még irreleváns HDD hiányában.
-
Czo
addikt
Pont most volt szervizben a gepem, volt mar rajta 1-2 serules (raeset a kalapacs, igy benyomodott a top case, tiszta karc volt a kijelzo kulso fedele, a sok hurcolaszastol elkezdett lejonni a gumi a kijelzo korul), igy mindent kicsereltek, kiveve az alaplapot. A szerviz idejere kaptam egy kb ugyonilyen modellt (nekem a 2018-as 4 thunderbolt portos verzio van, amit kaptam az pedig a 2020-as 4 thunderbolt portos verzio), ahol semmi javulast, vagy barmi valtozast nem ereztem. A meglevo rendszerem 1 az 1-ben imageltem at, Windwosostul, Linuxostul, OSX-estul. Az iStat Menus memory pressure historyjaban latszik is ez a kozel egyhetes idoszak, mert nem az 50% kornyeken ugralt ez, hanem inkabb 25% kornyeken.
Egyebkent ez a grafikon (ott az activity monitorban) zold, ha minden okes, sarga, ha a gep kezdi a hatarait feszegetni (ekkor kezd el lassulni) es piros, ha kb hasznalhatatlanra lassul. Ugye a swap memoria merete kb nem tenyezo, mert nem a meret szamit, hanem a paging in/out gyakorisaga. Ez alapjan szinezi az activity monitor a grafikont es ez alapjan szamolodik a pressure. Nekem ez egyebkent kb mindig zold, talan 1-2x lattam sarga szinnel. En kepekkel es videokkal nem dolgozom, helyette van Xcode, jo sok python virtualenv, tobb tonna terminal ablak, es kb elvi szinten nem hasznalok olyan appot, ami nem nativ. Tehat pl. a vallasom tiltja, hogy elinditsak egy Electron appot.
-
arn
félisten
No jo, de gyors is, vagy csak mukodik?
Sok bites video, vagy par tiz 50mpixeles kepfeldolgozas, virtualis gepek, docker, stb ez mind zabalja a memoriat platformtol fuggetlenul. Az ios is nagyon sokaig elmegy keves rammal, csak eppen elvezhetetlenul belassul egy ido mulva, a usernek fel se tunik, ahogy avul el. A 8gs m1es ipad pro sem ugy porog, mint uj koraban, prdig nincs agyonhasznalva.
-
-
Czo
addikt
Mennyi a memory pressure ertek? Pl. az activity monior vagy az iStat Menus is mutatja. Ha a fele alatt van, akkor bizony, elfernel 8 GB-ben is. Ne azt nezd, hogy mennyi van hasznalva. Ha nincs tele a teljes ram valamivel, az pocseklas. Ha sok ramod van, es az OS se preloadolt libekkel vagy filecachevel sem tudja megtolteni, az elegge azt jelenti, hogy tenyleg tul sok van.
-
Francia91
veterán
válasz
Amúgy nem is tudtam, hogy szereztél W701-est
-
Francia91
veterán
válasz
Holnap megcsinálom
-
válasz
Francia91 #89854 üzenetére
Nyomj már rá egy Geekbench-t arra a Precire, kíváncsi vagyok, a hozzá képest ősi W701-emhez képest mit alakít.
Itt az én eredményem.
Ebbe is úton van a második 2x8GB, egyelőre 24 gigával kell beérjem (a Ryzen asztalimban pedig 16GB van, lul). -
Az Olaszok által készített verziókból is van 4 féle. Jónak néznek ki, kinyitva és vírusra ellenőrizve is tiszták, persze ez relatíve, mert biztosan vírusmentes gép nem létezik.
Itt pedig kirakták a tudást is, mely a buildhez kell. Mellétették a szerkesztőt is, így az is ellenőrizhető hogy saját verzió készítésekor miket pakol bele. Ez is megbízhatónak tűnik, persze fenntartásokkal, mint minden program, soha nem tudhatjuk melyikben van kém vagy trójai, mondjuk utóbbi alapján meg minden online eszközt mellőznünk kellene. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #89855 üzenetére
Ezeket kene szerintem torolni a picsaba. Es az ilyen kokanyolt rilizek helyett, kirakni a "tudast", ami ahhoz kell, hogy egy hiteles, valodi telepitobol elkeszitheto legyen. Illetve ugye, ha kinn van a tudas, akkor az azzal buildelt tartalom egyezik ezzel, tehat ellenorizheto, hogy tenyleg nem kerult bele olyan, aminek nem kellene benne lennie.
-
envagyok
veterán
Fullos xp [link]
Remélem maradhat
-
válasz
MasterDeeJay #89852 üzenetére
Értem, akkor sima RAM- al átvált az IMC arra a módra. Mert amúgy teljesen jól üzemel, csak azt tudnám melyik BIOS menü váltja a T3- at 2 vagy 1- re
-
válasz
DarthSun #89840 üzenetére
Hivatalosan mivel 2011-ben volt sima és ecc ramos workstation is ezért a xeon prociknak támogatni kell sima ramot, ecc, ecc reg, load reducedet is. A proci imc át tud kapcsolni ilyen olyan módba, keverve nem fog menni (kivéve ecc és sima keverhető de nem minden lapban)
Lap meg azt támogat amit a gyártója engedett.
Bonyolítani lehet még azzal hogy pl 2011v3 nál még volt egyszerre ddr3 és ddr4 támogatású proci is.zsid
E3 nem tud sajna ecc reg-et csak simát és ecct. Nevezhetük entry xeonnak is. Nem voltak olyan lapok amelyekbe mondjuk 8 slot lenne, ezért nincs is szükség ecc reghez lga115x prociknál.
Ecc reg csak azért kellett hogy levegye a terhet az imc-ről és tele lehessen rakni rammal a gépet, ha még több kellett arra meg load reduced ram volt. -
válasz
KROK640 #89841 üzenetére
Általános felhasználásra elég a 16, a 32 nálam csak úgy lett, a Xeon mellett ahogy említettem kellett még 2 modul a QuadCh- hez, persze az XP- hez meg 2GB is elég lenne, de 32- vel feelingesebb
. A 24/7- es Zen- ben meg tényleg rengeteg minden nyitva van, 8GB- on áll már a fizikai felhasználás. A 3800X mellet meg mert hátha kell később, vagy mert hátha kipróbálok valami újabbkeletű játékot.
(#89842) jokeph : felhasználási szokások - pld a sok böngészőlap elég jól zabál, persze még úgyis elég a 16GB.
(#89843) Czo : akkor gondolom Linux fut rajta, ha elég a 8GB
szerk : látom macOS -
zsid
senior tag
válasz
MasterDeeJay #89838 üzenetére
Ugyanazon socketben Xeonnal is csak az unbuffered ECC megy vagy nem? Én hiába ajánlottam fel egy kisebb összeget is az E3-nak, nem volt hajlandó elindulni reg ECC modullal
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #89845 üzenetére
Csak arra celoztam, hogy a kicsit hozzaertoek menten se kell elmenni 16 vagy 32 GB-ig, ha a 8 GB tobb, mint elegendo. Az elmult 30 napban, 60% volt a max "memory pressure". Ha ez felmegy 70-80-ig, akkor johetne a tobb, de azt ez a gep ugysem fogja megerni. Mikor ezt 2018-ban vettem, akkor ez a szam meg 20-30% volt, szoval jelentos novekedes van, de egyelore ez tobb, mint elegendo. macOS egyebkent es emiatt nem veletlen, hogy meg mindig arul az Apple gepet, amiben ez az alap memoriameret. 2018-ban egyebkent, arult meg gepet 4 GB memoriaval is. No, az nekem eleg lett volna kb 2020-ig.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #89842 üzenetére
Na igen, mindez igaz. Akkor úgyfogalmaznék a power usereknek.
Nekem pl nagyon kellett a 32GB, 16GB-val ugyanis többször belefutottam abba a jelenségbe, hogy nemes egyszerűséggel kifogyott alólam a memória, és volt hogy ezért csapot papot hagyva mindent kellett egy ful restart és csak a feltétlen fontos dolgokat visszatölteni, ami eléggé bosszantó volt.
Most amióta 32GB van a rekordom 24GB foglaltig sikerült felmenni, és már rá is játszottam, tehát maradt még bőven azért.
Ami még érdekes, hogy amióta RTX3060-am van és nem a 2GB-os GTX950, azóta sok játék mintha kevesebb RAMot foglalna, ugyanakkor olyan játékok is elkérik a 3-4-5GB RAMot, amik korábban simán beérték a 2GB VRammal (szerintem a textúrák egy részét a rendes RAMba tarthatták valahogy, ez lehet a magyarázat a jelenségre). -
válasz
És ha tudja a lap+proci, de csak sima RAM van benne, akkor mi a helyzet ? Nem megkerülhető, menni akar, de nem tud, ilyenkor mi az ábra, vagy hogy van ez ?
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ilyen szinten okés a dolog, a mennyiségi lehetőségeket nem tudtam sosem kihasználni, ahhoz kicsik a ramjaim (4 GB), illetve karcsú a 4 db ramslot.
Az alacsony szintű, egyszerű hibákat gond nélkül lejavította a REG ECC-vel szerelt Asrock X79 Extreme 9-es lapom, ez 8 ramslotos, és mint kiderült az egyik slotnál generálódtak a hibák (ezeket a HWINFO64 szépen mutatta)- a CPU-t kizártam, a ramokat is, maradt a lap vagy a ramslot problémája - kár érte, kiváló ügynök volt.
7 db modullal használható, de akkor iss.Amikor azt írtam, hogy nem használom ki, arra gondoltam hogy nem olyan jellegű a felhasználás.
Ettől persze a gép használja, ha kell. -
válasz
jokeph #89837 üzenetére
Nem tudod nem kihasználni. Kínai lapban is megy mind az ECC mind a REG rész mivel nem is kikapcsolható. Azaz olyan van hogy a a proci nem tudja az ECC-t akkor az nem működik (nem lesz hibajavítás) benne de a REG nem megkerülhető.
Annyi előnye van hogy tuningnál ha hibázik akkor bizonyos szintig ki tudja javítani. Illetve a REG buffer miatt több modul rakható a simához képest.
Legtöbbször amúgy is jobb minőségűek az ecc reg ramok az asztaliakhoz képest és erősen visszafogott időzítéssel és órajelen mennek. Jól tuningolhatóak.
Nálam 1066-os DDR3 ECC REG is ment 1866-on minden hiba nélkül, de 2133-on már hibázott viszont javítgatta az ECC de lassabb is volt. Jellemzően az összes 1066-os ecc reg kivétel nélkül ment 1600-on, és némely 1866-on.
DDR4 ECC REG hasonló, ott nagyrészt mind ment 2133@2666-on. A nagyobbak 2400/2666@2933-on és akár felette is de azt már nem mind tudta.
A load reducedek voltak nekem antituningok de az megint más cucc lásd alább.
Nem szükséges szoftveres támogatás az ECC-hez, proci hardverből csinálja. Úgy tudom i5-i7-i9-nél nem megy az ecc rész, de ugyan azon socketben xeonnal meg igen.Ahogy tudom ECC REG esetén van minimális pár % teljesítményveszteség azonos órajel és időzítések esetén. De ez teszteken alig kimutatható. ECC proci teljesítményéből nem vesz vissza.
-
válasz
jokeph #89834 üzenetére
Nálam érdekesség hogy nem volt módom az ECC kihasználására. Pedig a kínai lapban, ami megtetszett megy, de már volt 2x8GB sima HyperXFury(amit ajándékba kaptam korábban), aztán úgy döntöttem hogy ehhez veszek inkább még 2 ugyanilyet - 32 GB, de azért mert 4 modullal megy csak a quadchannel.
Nemgond a 32GB- ot még az XP is látja, mivel az egy dolog hogy ez a gép mainak is jó, de valójában XP hobbigépnek építettem
, persze van rajta W10 is, hátha kell esetleg
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fred23 #89812 üzenetére
Hűűű, pont 10 éve nem jártam még a környékén sem (számomra eléggé félreesik, kivéve a Balaton vagy Veszprém felé megyek, de sajna az utóbbi időben már nem nagyon van miért arramenni)... de köszi, megjegyzem mindenképp.
#89810 Francia91 : perpill annyira nem sürgős, amit most tesztelek ahhoz 500-as RAM kell, abból meg 1db 256-os van, bár a végleges "napi" kiépítéssel úgyis 400-on menne, tehát akár érdekes is lehet a jövőben (mert igen, minimum 2GB kellene bele) csak most egyelőre jegelve is van a project, most egy kicsit modern gépezés van.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #89824 üzenetére
Ezt adom, s2011-es Q67 PCH-s kína lapban simán megy Xeon CPU-val a Quad-CH REG ECC ramokkal iss.
-
-
zsid
senior tag
válasz
MasterDeeJay #89830 üzenetére
A HP Microserverekben is volt E3-12xx, de az intel és asszem a supermicro is csinált 1U rackszervereket LGA1155-tel. Hogy ennek mi értelme volt azt nem tudom, árban sem volt lényegesen olcsóbb...
-
Asztali xeon, workstation xeon és szerver xeon is van. Utóbi kettő tud ecc reg-et de abból is van ezer féle.
Ez sandynél úgy nézett ki hogy:
E3 12xx desktop/light workstation, ez ment sima ecc vel lga 1155 asszem
E5 16xx/26xx/46xx hedt/workstation/2-4 utas szerver vegyesen ment sima, ecc, eccreg. Mind egy foglalat 2011-0
E7 48xx/88xx stb meg a 4-8 utas szerverek csak ecc reggel. 2011-1
Ja meg volt E5 14xx is valami 1365 vagy mi, ja meg lehet atom xeon is volt. -
Czo
addikt
Yepp, csak egy i7-2600 ugye gyorsabb nala. Raadasul a Xeon miatt, a neve is jol cseng, tul jol.
Pont volt egy ilyen tortent, amikor egy epitett i7-2600-osokbol allo flottat, 2011 nyaran Xeonra "upgradeltek", az uj Dell gepekben pedig 1230-as Xeon kerult. Nyilvan, gyorsabb nem lett... Az upgradet vegrehajto ceg jot kaszalhatott az akkor, par honapos gepeken. Kiderult, hogy nagyobb teljesitmenyre volt szukseguk, igy Xeont ajanlottak nekik, amibol megvettek az olcsot
-
fatpingvin
addikt
csak névleg. kb annyival tud többet egy sima core i7-nél hogy van ECC supportja. vagy még az sem.
nálam E3-1245v2 van, az egy nagyon mókás proci ugyanis Xeonnak mondja magát de konkrétan van benne iGPU isaztán persze FBDIMM ramot az se eszi meg. cserébe elég bivaly darab, 4c8t, gyors, satöbbi.
-
gban
veterán
-
Czo
addikt
-
gban
veterán
válasz
MasterDeeJay #89824 üzenetére
Hát de a proci Xeon, akkor nem értem...
-
-
gban
veterán
válasz
MasterDeeJay #89819 üzenetére
Gondoltam is rá hogy megnézem a gépemben próbából a 8 gigás reg ecc-t, egy E3-1240 van benne.
A lap egy Lenovo IS6XM, ami elvileg Q67-es chipsetes.
Kezeli szerinted? -
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #89802 üzenetére
az igen
nekem van valahol lementve egy dual P3-as szerver alaplap, de egy full modern Lian Li házba beépítve,az összes modern gémer csicsamicsával amit csak el tudsz képzelni. a vicc az hogy SOKKAL jobban néz ki mint a modern gépek, ha megtalálom küldöm.
ez az utánépítés meg amúgy szerintem egy hatalmas ötlet, most már tényleg olcsóért lehet nyákot gyártatni sokkal jobb minőségben is. nekem a Vortex86 procik mozgatták a fantáziáma, nem annyira retró de na. illetve a nvidia PCIe-AGP fordító chipje, elég ütős lenne egy ténylegesen fullos AGP slotot varázsolni mondjuk egy Ryzenes gépbe. bár mostanában már lehet hogy értelmesebb ötlet ezt FPGA oldalról megközelíteni. -
-
Czo
addikt
válasz
Fred23 #89815 üzenetére
Ha nem REG, csak ECC, akkor az akar mukodhet is, csak ertelme nincs az ECC-s modulnal igy az ECC-nek. Ez lehet, hogy BIOS fuggo. De a buffer miatt, igy a memoriachipek rajta sincsenek a buszon, a refresht is a buffer intezi, kb semmiben sem hasonlit igy a "protokoll", a buffer mentes modulhoz.
-
Fred23
nagyúr
Köszi az infót, rá se kerestem, mert emlékeim szerint a KT266A tudta az ECC-t, viszont igen, ez regged, akkor meg 0 esély.
Anno mintha tényleg sokan próbálták volna sikerrel KT266A-ban a sima ECC-s modulokat, ha találok egy ilyet -tippre van-, kiderítem, mi a helyzet.
Időnként az, hogy valami nincs a speckóban, nem jelenti az út végét. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #89798 üzenetére
"és nagyon gyorsan limitáló tényező lett az SSE2 hiánya (azt hiszem ez volt a gond), sok olyan játék már hiányolta, ami nyers erőből még lazán elfutott volna." - pontosan emiatt váltottam le én is! Az 1466@2669MHZ még bőven elég lett volna, főleg a 7300GT-vel együtt, de egyre több játék nem ment az SSE2 hiánya miatt
A Phenom 9500-am ezért érzésre sokkal jobb gép volt, pedig (érezhetően) akadtak olyan helyzetek, amikor lassabb volt mint az Athlon XP-m (jellemzően az egy magot használó dolgoknál). Sőt, amikor Phenom 9500at megvettem akkor még minden csak egy maximum két magot használt, tehát ez egy igen lényeges szempont volt. Valószínűleg rövid és középtávon sokkal jobban jártam volna egy magas órajeles C2D-vel, de erősen jövőálló gépet akartam, és akkor a párhuzamosítás tűnt a jövőnek. Nem véletlenül került bele dupla GPU-s VGA sem ... (Na az meg ha lehet még nagyobb mellé volt, szinte nem volt játék ami normálisan használta volna a második magot... az egyetlen előnye az volt, hogy akkori szemmel rengeteg sok-sok VRAMot (1GB) kaptam).#89795 Francia91 : szép gyűjtemény!
Nekem sajna még 512-es modulból is csak egyvan, bezzeg 256-osból egy egész marékkal. Sajnos így jelneleg az Atlon XP-mbe ha fejreállok se tudok 1GBnál több memóriát rakni, pedig nagyon régen a leváltása előtt már 2GB volt benne
(1GB + 2×512)
-
KROK640
nagyúr
válasz
petakpa1 #89785 üzenetére
Ha a két CPU teljes sorozatszámát leírod (nem csak az első csoportot a háromból), akkor megtudom neked mondani, hogy menne-e 200-as FSBvel, vagy sem. Esetleg fotó mégjobb lenne a procikról.
Egyébként rosszul emlékszel, a sima Athlon XP-k is freelockosak voltak, legalábbis TBred B-től mind, vagyis lehetett biosban szabadon állítani a szorzót.
-
Hullanak az öregek. Ma két táphibás gép akadt a kezembe. Prdig random vettem le a polcról. Nem tudom mit vittek magukkal a tápok, az egyiknél a trafó, a másiknál a stabilizálásért felelős to3-as teljesítménytranyó köszönt el. Az utóbbi meg is billogozott annyira felmelegedett rögtön. Majd egyszer ha kciserélem akkor biztos szentségelni fogok, mert a 4116-ok ilyenkor szeretnek elbúcsúzni az evilági működéstől.
-
Ma is születnek nagy elmék, főleg a Távol-keleten, akik mindent is dekódolnak, újraépítenek. Hasonló tudásuk lehet mint a PC hajnalán a garázsprojectből indulóknak.
Mondjuk én már csak rácsodálkozok ezekre, a vevőközönségbe nem fogok tartozni, mivel van itthon príma XT, 286 és 386 is. Bár mondjuk egyet bevonzottam én is Kínából, de az nem komplett gép, csak alkatrész, a Gotek. Mivel a floppy-lemezek nagyrésze halott, ezért azt célszerű meglépni, nagyon praktikus szerkezet, mely a linkelt modernXT- ben is helyet kapott.
-
zsid
senior tag
Én 2003-ban vettem 2500+ Bartont és az Abit KV7-et a Dohány utcában, emlékeim szerint akkoriban teljesen jól muzsikált, igaz nálam 200-as FSBvel ment szinte mindig
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest