Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz MasterDeeJay #88998 üzenetére
GTX1650 van benne Win10 alá, az inkább az M2000- hez hasonlít, mindössze az órajelei magasabbak. Csak kíváncsiságból kérdeztem, régebbi gamekkal játszom, nálam akkor nagy jelentősége nincs sztem. Valamint még a félretro HD6850 van mellette az XP miatt.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz DarthSun #88996 üzenetére
Gyakorlatilag annyiról van szó hogy eddig a cpu és gpu 256mb-os szeletekben kommunikálhatott egymással ami elég is lenne de akkora dögnagy textúrák és geometriák lettek hogy egyre rosszabb hatékonysága volt ennek az átvitelnek.
pcie3.0 specifikációban lehetőség volt ennek a szelet méretnek a változtatására. A nagy kártyák tudták és használták is (teslák számításokra) csak ekkor még nem volt igény rá hogy játékoknál is legyen jelentősége. Előszedték mit bazi új húdekirály technológiát miközben 10+ éve default enabled a szerver és workstationokon. Amdnél smart access memory néven van, ott a nimez driverben bekapcsolható, nvidián szerintem csak megadott kártyákon megy a driver oldalán hiába tudja a kártya.
Nálam az egyik kártyánál működik alapból bios mod nélkül is supermicro lapon de az modern lap. Nem is kikapcsolható.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #88994 üzenetére
Pontosan.
Nemrég beszereztem egy FM2+-os félgépet, A10-7800 APU-val, elképesztően erős az R7-es IGP benne, kár hogy a CPU része relatív "gyenge".
És sikerült szóra bírnom W10x64 után XP alatt iss.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz MasterDeeJay #88995 üzenetére
Gyér Angol tudással nem is tudtam kihámozni mi ez, mi a lényege ? Azt látom hogy gyorsít, de a folyamat olyan szürkezóna nekem.
A lapom(HUANANZHI X99 -TF) biosának nagy részét sem merem állítgatni, csak amit biztosra tudok hogy mire való. Pld azt sem találtam hogy a CommandRate T3- at hogyan lehet kisebbre állítani.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Ha esetleg valakinek kellene Resizable Bar engedélyezése x79/x99-es lapokon.
Resizable BAR on LGA 2011-3 X99 – how to enable and get extra performance
Rebar ivy óta támogatott (mivel a pcie 3.0 spec része) szerver oldalon de bios support kell hozzá. Most tekintsünk el a marketingtől hogy ilyen olyan drága lap kell hozzá meg proci és csak a specifikáció szerinti dolgokat nézzük.
Videókártyákból nem igazán tudom mióta van, nálam a tesla m40 már tudja gpuz szerint (de nem ad semmi előnyt), talán a 4gb+ méretű kártyák óta? (64bites címzéshez lehet köze?) -
zoltanz
nagyúr
válasz jokeph #88987 üzenetére
"Manapság máshogy viszonyulok hozzá, most már elég sok régebbi cím kitűnően fut egy 5 éves HD630-al is"
Hangsúly a moston van. Intel architetúrásan el van maradva Intel Compute vonatra nem váltott jegyet. A jövőben a gépi tanulásra kíván építeni GPU-iban, de hogy mi lesz belőle? Az nVidia, AMD, Apple -nek (utóbbi kettőnek okostelefonon is) már piacon vannak az ilyen motoros termékei.
Teszt 2014-ből (ComptuBench CL):[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
sajna unichrome os integrált vgas alaplapom nincs s462 es. csak egy s775 ös alaplapom van vele egy pentium d 805 procival. ezt még tudom gyengébbre cserélni de nem tudom mi lehet s 775ből pariba egy 2600+ sempronnal. Ötleteket szívesen fogadok.
bár az is lehet hogy pariban van a kicsi p4 d805 a sempron 2600+ al. ebben a korszakban a 2 magos p4 nem hozott igazán többet az 1 magoshoz képest emlékeim szerint. a d805 meg kb 2.6-2,8 ghz körül van, ami alapján elvileg modellszámoztak az AMDnél akkoriban.[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
kíváncsi vagyok. elvileg ez a sis is tudja a metalt. Ezt ki szeretném próbálni, de nem tudom hogy mennyire tudja alapból. kell e külön patch unrealhoz hozzá vagy simán ha beállítom a metal apit akkor menni fog?
sebességre sem tudom mit kéne diszkét vgaból mellé állítani. valahol gef 2 mx200 at olvastam, hogy kb vele egyenértékű. mx200 sebességben nekem nincs annyira meg. olyanom soha nem volt. talán kallódó mx200 am van itthon, azzal letesztelem. sima radeon lesz talán a másik ellenfél. a permedia3 is jó lehetne amit nem rég beszereztem, de sajna azt nem tudom ebbe a gépbe berakni mert az AGP bevágás nem klappol hozzá. így marad a tnt2 m64, tnt2pro, savage 2000, rage128 pro vetélytársnak.
[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
500 at raktam rá, de nyertem 300 al
egy 500 ast adtam átvételnél és nem kértem visszade volt rizikóm mert ha a barátnőm rájön hogy újabb gépet(kacatot) hozok haza akkor kinyír. Árpád hídtól nem messze lakunk. Barátnőm westendbe, ment tesójának könyvet átvenni és bíztam benne hogy én hamarabb visszaérek a 3. kerület bécsi útról.
5 percel megelőztem barátnőm és elrejtettem a zsákmányt(ami kihívás volt mert kis lakásban nincs sok hely).így nem vette észre hogy új kacatot hoztam[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
Sziasztok!
nem rég szereztem be az alábbi konfigot: [A7s8x-mx alaplap és társai]
Én igazából a "sis"es integrált vga miatt gondoltam hogy rápróbálok a konfigra. Nforce előtti integrált vgakból én az s3 unichromeot gondoltam legjobbnak, de ez jobbnak tűnik(phil's cl egy HP vékony klienset tesztelt ezzel a igpuval és dícsérte eléggé). Valaki próbálgatott régi integrált vgakat? már a régi reviewok nem elérhetőek a maguk idejéből(amiket én találtam).
Valaki tud élő linket, ahol régi integrált vgakat hasonlítanak össze és elolvashatom vagy nekem kell kitesztelnem?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Mert az. Persze, jó ha van, csak kellemetlen 2 VGA csere között eme IGP-re támaszkodni.
Azért ingyér' nem volt az, a sima 865-ös nem csúcsnak árazott lap rendre olcsóbb volt.
Abban az időben igazából én nyűgnek tartottam az intel IGP-t, még egy occsó GF2MX400 fényében is. Az első IGP ami számomra is használható volt játékos szemmel is, az az ATI HD3200 volt.
Manapság máshogy viszonyulok hozzá, most már elég sok régebbi cím kitűnően fut egy 5 éves HD630-al is, és hát bőven vannak erősebbek is.#88982Czo: BX440-el LAN-oztam előszőr WarCraft III-al, PII 400-al és GF4 MX 440-el majd GF3 Ti 200-al.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
zoltanz
nagyúr
válasz FoxiestFox #88985 üzenetére
Ismerős pl honvédség minisztérium tartozó kötelékében ilyenjeik voltak. Másik pl Videoton-nál dolgoztunk, igazgatóság, titkárság ott is ilyen gépek notik voltak HP. Akkori Apeh/Nav-nál 1996-98 pedig Unix-okat használtak nem Windows-oakt. Grafikus munkaállomások (Budapest-en, weblapkészítők) nem is PC-k voltak hanem Apple Machintosh -ok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #88981 üzenetére
Ugyan, a diak vagy a dolgozo elotte i810-vel szerelt gepeken dolgozott/tanult Ott se volt lanparty. Azelott pedig valamilyen S3 Trio3D vagy Trident Blade volt inkabb a legalso szegmensben, mert ezek meg leteztek, a TNT2 M64 idejeben, azoknal pedig olcsobbak voltak.
-
félisten
-
Czo
addikt
Sott, szerintem keveset is mondtam, ezzel a 10-20 dodoval. Ahogy nezem, az nVidia ultra-low-end megoldasa, 2003ban, az IEG2 megjelenesekor az GeForce 4 MX 420 volt. Tudom, hogy a hatramaradt keszletekbol evekig arultak meg GeForce 2 MX-et is egyes helyeken, de ha gep epito vagy, akkor nem onnan vasarolsz. Tehat a review alapjan, a kisker ara az MX 420-as kartyaknak kb $130 volt. Ha ennek csak a felebe kerult tenylegesen, akkor is azt jelenti, hogy az Intel integralt megoldasanal, irodai szemmel, semmivel sem jobb egy MX 420, cserebe penzt kell erte adni. Ha vettel pl irodaba/egyetemre/iskolaba 100 darab gepet, akkor nem volt mind1, hogy kellett-e vagy nem kellett-e fizetni a GPU-ert.
-
Czo
addikt
válasz jokeph #88977 üzenetére
Tenyleg nem ertem ezt a lassito "megnevezest". Egy olyan "valamirol" beszelunk, ami nem kerult penzbe. Ha vettel barmilyen brand gepet, akkor az eddig kotelezoen kifizetendo videokartya helyett, kb innentol mindig megsporolhattal $10-$20-t. Az oprendszre GUI-t elvitte (legyen az Linux + Compiz vagy akar XP), illetve az XP beepitett OpenGL screensaverei is mentek vele. Ha valaminek kellett Direct3D, akkor az is elindult. A kezdetektol volt digitalis kijelzo tamogatas (a pc-s alaplapokon sokszor csak VGA volt kivezetve), igy a gyarto ingyen rakhatatta notebookba is. A helyen kell kezelni a termeket. Ha abban az idoablakban nezzuk, amikor a piacon volt, akkor a sajat idejeben, sokkal jobb valasztas volt az integralt Intel megoldas, mint pl a ViRGE/ATI Rage/Trident Blade 3D a sajat maga idejeben.
-
nagyúr
-
Czo
addikt
válasz zoltanz #88973 üzenetére
Hirtelen, egy ilyen videot talaltam. A driver ugy volt megirva, hogy a HW hianyzo kepessegeket, ratolta a CPU-ra. Alapfoku 3D-t elvitt, fogyasztasa szinte 0 egy kiegeszito karyahoz kepest es nem kerult penzbe. Ennyi volt a celja. Most is ugyonezen cel menten vannak az integralt megoldasok. Adjon kepet es kesz. Jatekra nyilvan tettel a gepbe GPU-t, de Word/Excel/Web/Video-ra nem kellett ennel jobb es benne volt az arba.
Ossze kell rakni egy gepet, amiben 865G van. Nekem nincs ilyenem.
-
félisten
válasz zoltanz #88973 üzenetére
Ez most a 852GM?
Van vele P4-es notim, ha nagyon igénytelen vagy, még a GTA III is elfut vele lowon 640x480-on.Annál régebbi játékoknál is azt vettem észre, hogy a kompatibilitása elég szar, de sok dolog elfut vele megfelelő sebességgel, csak hiányoznak textúrák, vagy hibásan jelennek meg.
DX6-ban viszont jónak tűnt, minden megfelelően működött, amit próbáltam rajta.
De tény, ezek nem játékhoz vannak. Alapszintű 3D képességek és ennyi.Szóval összességében, a TNT2 ha nem is gyorsabb (bár bizonyos címekben tuti hogy igen), kompatibilisebb.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
"Linux alatt a Compiz es a kompozitalas is mukodott vele, de en jatszottam vele Unreal Tournamentet is (a sima, elso reszt)."
Azért megnéznék egy Intel Extreme Graphics átfogó tesztet. TNT2-t nem hinném, hogy összeségében előzné. Sőt. pl. Az első Unreal -nél meg elpáholná egy szimpla (SLI nélküli ) Voodoo2 is (GLid-del)
[ Szerkesztve ]
-
-
envagyok
veterán
válasz MasterDeeJay #88968 üzenetére
Ránézésre dögnehéz
Mostanában sokat olvasom a DosDays oldalait nagyon sok hasznos cikk/útmutató van benne 8088-tól k6-3-ig.
Pont az Ensoniq hangkártyákról olvastam, hogy szinte egyedülállóan tudják az intelligens mpu-401 módot !
Ráadásul egész jól is szólnak, konkrétan verik a Creative kártyákat állítólag.
Felsejlett, hogy mintha láttam volna valamelyik dobozomban, és Voilá:Leírás róla: [link]
-
válasz envagyok #88967 üzenetére
Na meg kaptam egy Hp 939-es konfigot. Hp pavilion w5000.
Amd X2 3800, 2x1gb ddr1, kuka vincsi, inno 7600gt. Rakás sata, usb minden van.
Egész komoly gépház persze már rossz állapotú de masszív tele kimenetekkel és bemenetekkel is!, dvd tartóval a tetején. Táp szerintem nem gyári. Nem indítottam még el.
Nem értem van video bemenet de nincs kártya benne. Van valami ati ipx400 chip de nincs invga vga csati... vagy ez az ipx400 lehet a bemeneti dekóder?[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
válasz MasterDeeJay #88966 üzenetére
Én is hdd-kkel szórakoztam tegnap/ma
Nagyon korai (1990) 20 és 40MB WD ATA! HDD--kkel, meg egy MFM ST4096 80MB HDD-t formáztam át RLL vezérlővel 120MB-osra.
Imádom ezeknek a WD-knek és a Seagate MFM hangját.
A 40MB WD ment a fenti 286-osba , az MFM meg egy wyse másik 286/287 gépbe, az is érdekes, mert ott a proci/koproci/ram/chipset vezérlők mind egy ISA kártyán vannak.
Nem az enyém, ebből hiányzik a koproci, de ilyesmi ami nekem is van:@Czo
A windows 2.0 286 verziója?
Jó hogy ezt is írtad, nem értettem, miért nem indul, gondolom azért mert 386-os verzió lehet
A telepítési könyvtár is 386-ra végződik.[ Szerkesztve ]
-
Sas low level format (vezerlőm nem megy normálisan 4kn meghajtóval, gondoltam egyet és formázom 512-esre hátha jó lesz. Rohadtul új nekem ez.) Core2 e8400, fsp táp ami 15+ éves.
Dell h310 10 éves moddolt fw ősi sas vezerlő 2018/19-es hddkel.
28eft volt kb 27tbnyi sas vincsi (6-1.2gb méretűek)
100/100 mind persze vezerlőm csak ez a régi 10+éves van.
Majd apróra megy ha mind felkészül hogy működjön 10eft-os vezérlőkkel.
6tb-os megy rendesen de a többi valami elcseszedt 4160k mérettel van.[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
-
Czo
addikt
válasz zoltanz #88962 üzenetére
Emlekeim szerint, mar egy jo ideje OpenGL 2.1 es Shader Model 3 kell neki magahoz a felulethez is, illetve, mar Linux alatt sem XV-t hasznal a videlejatszashoz. Igy viszont megeszi reggelire a hardvert, a szoftveres failback. Amikor dobtak az elso XBOX tamogatasat (evekig utana meg mindig XBMC volt a neve, de mar reg nem futott XB-n ), kb akkor kerult ki belole a szoftveres rendererrel is gyors felulet. Szerintem, a mai kompozitorok is nagyreszt shadereznek mar, emiatt nem lesz eleg a hardver es CPU-bol fog menni minden. Probalj korai verziokat ebbol is. A Windowssal ellentetben, linuxon elegge hulyen van megcsinalva ez a resz, es egy csomo, ma mar nagyon buta hardverhez is van "up to date" support. A hianyzo featureoket a Mesa pedig vagy kihagyja, vagy szoftveresen rendereli. Az MS megoldasa szeirntem, hogy egyaltalan nincs mar support, sokkal jobb ebben az esetben. Meg se akarod probalni, ezaltal sokkal jobb a felhasznaloi elmeny, mert nem kecsegtet azzal a csalfa remennyel, hogy elindul, probald ki.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
"Egyeblent a kovetkezo generaciohoz (GMA900), mar DX9 kompatibilis driver volt es a Vista Aero is megy vele. Sott, GMA900-on, mar a RTCW is mukodott (Windows alatt hasznaltam). Az Apple is ezzel adta ki az elso Intel Transition Macet, igy az elso Tigeres PC-s Hackintosh alatt, en jatszottam GMA900-val UT2k3-at is."
Lehet akkor elment, mára az idő rá csapta az ajtót. Már egy Kodi média lejátszó is diavetítés vele. Nem beszélve ha megspékejük dual-monitor kezeléssel ablak kompozítálással.
-
Czo
addikt
Az elso Inteles "Developer Transition Kit" jott 10.4.1-vel, majd a rosetta jott 10.4.2-ben, vagy 10.4.3-ban. Az elso Inteles Macek 2006 januarjaban jelentek meg, 10.4.4-vel. Na, ebben a DTK gepben egy Prescott volt es egy GMA900. Kesobb, valamikor a 10.5 kornyeken az Apple direkt eltorte a GMA900 es a DTK supportot (ezeket a gepeket vissza kellett szolgaltatni, de neha-neha csillagaszati aron feltunik 1-1 ebayen).
-
Tim82
félisten
Nekem úgy rémlik, hogy az első Inteles Mac-ekben GMA 950 volt, nem GMA 900 (Apple oldalról első generációs Core Duo/Core 2 Duo-k az első Inteles gépek, azok mellé pedig az Intel olyan chipsetet pakolt általában véve, amiben már a 950 volt a videóvezérlő).
A GMA 900 mobil fronton a 2. generációs Pentium M-ek (Sonoma platform) chipseteibe került, amit az Apple - egy kivétellel: Apple TV 1. generáció - nem használt még. De az Apple TV sem GMA 900-at használt, hanem valamelyik dedikált Nvidia Go kártyát (talán 7300 Go).
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Czo
addikt
válasz envagyok #88956 üzenetére
Mi a celod? Az a 384 kByte, az kb "elveszett". Ebben az idoben jelent meg a "shadow ROM" funkcio, amikor a BIOS inicializalaskor, az osszes BIOS extensiont, illetve sajat magat is bemasolja a ROM-bol a RAM-ba, mert RAM-bol futtatni a kodot, sokkal, de sokkal gyorsabb, mint ROM-bol (es ugye a BIOS kellett ebben az idoben, kb mindenhez. BIOS kod erte el diskeket, BIOS kod erte el a portokat, BIOS kod futott, amikor videomodot valtottal, stb stb).
Tehat ha neked ilyen a BIOS-od, akkor ebbol a 384k-bol, maris el lett ezekre a dolgokra hasznalva 16-32-64 kByte. VGA kartya eseten, a A000 cimen lahtato 64 kByte meretu szegmens is cachelheto, tehat erre is elmegy innen 64 kByte.Ha maradsz igy MS-DOS 3.3-on, akkor a maradek RAM "elveszett".
Ha raksz fel egy Windows 2.0-at (annak is a 286-os verziojat), akkor abban mar van HIMEM.SYS, de abban ebben az esetben szerintem, nem lesz haszna, mert ugye nincs 1 MB feletti RAM teruleted. Talan, mintha a Windows onmagat tudna ilyenkor, a 384k szabadon maradt helyeibe beleszuaszkolni.
A nagy "attores" MS-DOS eseten, az 5.0 volt. Ebben mar volt beepitve HIMEM.SYS, es ha DOS=HIGH-et hasznaltal, akkor a 384k-ban azokat a helyeket, amiket a BIOS szabadon hagyott, oda be tudta magat tolteni az MS-DOS. Ennel csak a 386-os rendszer eseten, az EMM386 ment tovabb, mert az eszkozdrivereket is be tud tolteni a szabadon maradt szeletekbe. Ami itt, 386-nal baj volt, az a "fragmentacio". Ha volt egy 64 kByte es egy 16 kByte hosszu szabad teruleted (osszesen tehat, 80 kByte), akkor ha be akartal tolteni 2 eszkozdrivert, amibol az egyik 8 kByte, a masik 60 kByte memoriat akart, akkor a sorrend miatt, nem biztos, hogy ez sikerult. Ha eloszor toltotted a 8 kByte-osat, az belekerult a 64 kByte meretu szelet elejebe (itt maradt uresen akkor 56 kByte), de ezutan mar nem tudtad betolteni ide a 60 kByte-osat, mert nem volt egyben uresen 60 kByte helyed. De ha megcserelted az eszkozdriver sorrendet, akkor a 60 kByte betoltodott a 64 kByte meretu helyre (uresen maradt 4 kByte), a 8 kByte igenyu pedig a 16 kByte-os teruletre (amiben uresen maradt ugye 8 kByte).
-
Czo
addikt
válasz zoltanz #88957 üzenetére
Miert lett volna a jatek a cel? Most sem a jatek a cel, az integralt GPU-val. Alapszintu GPU volt. A lenyegi cel az volt, hogy az OEM azert valassza ezt a platformot, mert ehhez nem kell kulon GPU-t is beraknia a gepbe. Lasd pl a korabeli Dell Optiplex csalad (nekem GX260 volt). Azt siman megvetted dedikalt VGA nelkul (olcsobb), mukodott az XP, mukodott rajta a Linux, mentek a videoplayerek is. Linux alatt a Compiz es a kompozitalas is mukodott vele, de en jatszottam vele Unreal Tournamentet is (a sima, elso reszt). Ez a verzio meg nem kepes dual channelre (de a kovetkezo, GMA900 mar igen), ezert celszeru 32 bit helyett, 16 biten nezni, mert a RAM-hoz vagy a GPU vagy a CPU fer hozza, a masiknal addig blokkolva van a RAM eleres.
Egyeblent a kovetkezo generaciohoz (GMA900), mar DX9 kompatibilis driver volt es a Vista Aero is megy vele. Sott, GMA900-on, mar a RTCW is mukodott (Windows alatt hasznaltam). Az Apple is ezzel adta ki az elso Intel Transition Macet, igy az elso Tigeres PC-s Hackintosh alatt, en jatszottam GMA900-val UT2k3-at is.
-
zoltanz
nagyúr
Amúgy tényleg nem volt olyan rossz, grafikai részletességet minimálisra véve eldöcögöt vele sokminden.
Miért nem a játék (3D) volt a cél? Linux-on már elég korán beköszöntött OpenGL ablak kompozítálás, de emlékszem a Béta Visa használta már hardveres 3D-t, és sok munkát levett a Cpu válláról.
Egy-két eredmény, benchmark-ok nem mérvadóak (nForce -okon a Dual channel játszott így az IGP jobban teljesített) [link][ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
DOS expertektől kérdeznék:
MS Dos 3.3 , intel80286-os pc-vel, 1MB Rammal.
A bios úgy ismeri fel, hogy 640k alap és 384k extended memória.Kell valami memória managert telepíteni?
Illetve hogyan?
Korhű 86-87 körüli módon szeretném megoldani.[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz zoltanz #88952 üzenetére
Cserebe, picsaolcso volt. Ma is az Intel vezeti a GPU eladasi statisztikakat. Egyebkent, nem volt az olyan rossz, plussz az integralt megoldasokon nem a jatek volt a cel. Ahogyan ma se akarsz friss cimekkel, az integralt GPU-kon jatszani. Arra veszel dedikalt GPU-val ellatott gepet.
Egyebkent, nezze benchmarkokat. A sima Extreme Graphics valahol GEF256 kornyeken produkal, az Extreme Graphics 2 pedig egy kozepes GEF4MX-et hoz.
-
félisten
-
zoltanz
nagyúr
Ahogy nézem Pentium4 -es notik között elég nagy volt a szórás teljesítmény/használhatóságban.
Intel Extreme Graphics 2 (T&L nélkűl megosztott RAM) vs Ati Radeon 9000 (dedikált 128Bit DDR VRam)
Inte-lel maximum egy Quake II -nek futnék neki Olyan TNT2 M64 (vanta) "szint". Az Ati megoldásánál saccra ötször lassabb.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
-
válasz DarthSun #88942 üzenetére
Úgy néz ki hogy félbemaradt projekt marad. Megpusztult a lap vagy a proci. Az egyik venti leállt, megigazítottam a molex csatit, majd a vinyóöbölbe pakoltam a kábeleket - bekapcs, nem indul. Kihúzom a kábeleket, az egyik molexen kicsúszott félig a 12V+föld, gondolom összeértek.
Táp megy, a zöld+feketével indítva bekapcsol, molexen az 5 és 12V multival jó. De próbáltam másik táppal(600W CM) is, ugyanez van, ha rá van dugva a lapra nem indul, ha nincs, akkor indul mindegyik táp.
Gőzöm sincs hogy a lap vagy a proci, vagy mindkettő szállt el. Innen már elég nehéz, kockázatos a hibakeresés, még ha sikerülne is másik lapot szerválni.
Jó sok idő+meló megy kárba, félig megírtam a blogot is.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Chris82
senior tag
válasz FoxiestFox #88947 üzenetére
Néha már túlzásba is viszem a takarítást
-
félisten
-
angyalpc2
aktív tag
Ahha köszi a választ
hát erre nem gondoltam volna
köszi+ találtam oldalt is még
http://www.thg.ru/cpu/20010919/print.html[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz envagyok #88943 üzenetére
A rap10 gmidi kartya, 1992tol sokminden tamogatja - a digi reszet szvsz ki se probaltam
Amugy a midi kontrollert hasznalom, az mt32vel es az sc55el (mar gmidis verzio) - nehanapjan, mert rajottem, hogy szepszep, csak nem igazan nosztalgikus. Az mt32 meg regies jellegu, de az sc55 hangjaban sok nosztalgia nincs szamomra, az sbpro2 az.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
Olyan Rap-10-est se láttam mostanában eladót
Jó cucc.
Mennyire kompatibilis s játékokkal (mt-32 vs sc-55)?
SCC-1-esed, lapc-1-esed is van?
Én is agyaltam diszkrét kártyán, de egyelőre az sc-55 mellé keresek mt-32-t, akkor azokat összefűzve jól megy minden, azt kapcsolom be, amelyik épp kell. -
No, kezd tuningos lenni a hőmérséklet a próbapadnál. Szépen fel is tekertem a 939- est 3GHz- re.
Egyelőre DOS alatt. Win alatt a Rage- t már mértem, a HD3850- hez pedig XP kell, azt még fel kell köszörülni.Tehát DOS alatt : - Landmark megy 3GHz- en :
A SpeedSys itt már mem-hibát jelez, 2991MHz- re levéve azonban stabil :
Azért A64X2- vel közel 3GHz- en karcol a DOS rendesen.Most Win98 alatt tesztelgetem az eszmét, úgynézki stabil ott is 2.99GHz- en(tuningos a proci, az alapórajele 2GHz)
Videokártyát még nem cserélek, felhúzok a 120GB- os vinyóra egy XP- t, aztán ott le tudom tesztelni a HD3850- el a gépezetet. Utána csere 6600GT- re, melynek Win98 és XP alá is van drivere.Konfig összetevői :
Asus A8V lap
A64X2 3800+ @800/2000/2900MHz proci + stock hőcsöves hűtő, dualventi
HD3850 AGP
Inno 6600GT(csere után)
RagePro PCI
2x1GB Kingston DDR1 RAM
YamahaXG PCI
SB0100 PCI
Maxtor 160 és 120GB HDD IDE
Plextor PX750A DVDRW
Codegen ház
Deer 400W táp
DOS 7.1, Win98SE, WinXPSP3(telepítésre vár) oprendszerekA 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
Francia91
veterán
-
cbmfan
őstag
válasz FoxiestFox #88936 üzenetére
tudod a dolgod...
láttam én is anno, hogy ES procikat szórnak ki, Q9500-am is az volt anno ami Koreából jött.
[ Szerkesztve ]
Close the world, ʇxƎu ǝɥʇ uǝdo
-
válasz cbmfan #88935 üzenetére
Még régebben aliexpressről, ebayről tonnaszám voltak ES procik ilyen foglalatban is és ugye mivel olcsóbbak voltak ezért esélyes hogy a bontott notiba is ezt rakták cserélve a gyári akár milyen lassabb procit.
770-esek párezer forintért mentek régen de a kisebb fsb-sek drágábbak voltak (de több lapban mentek). [link]
Én mondjuk a következő generációkkal többet foglalkoztam, így simán berendeltem Q9100-asokat, X9100-asokat nevetséges összegekért, még itt az aprón is adtam a quadokat ilyen 5eft körül úgy hogy megérte eladni.
ES prociktól eddigi tapasztalataim alapján nem kell félni, a nagyon koraiakkal lehetett gond nagy általánosságban.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
cbmfan
őstag
bontottam roncs notikat, ezt szedtem ki az egyikből:
Pentium-M 770, de engineering sample? ezt így hogy és miért?
Close the world, ʇxƎu ǝɥʇ uǝdo
-
arn
félisten
válasz envagyok #88928 üzenetére
Milyen driver? Dos alatt tobbnyire nincs Ha az initekre gondolsz, teljesen mindegy.
Blasterre en 220,5,1et szoktam (port, irq, dma), high dmara 5ot, ha van. A gusnal, ami nem ez pl 240,7,7 vagy 240,3,3 (itt mas a set sorrendje - csak a masik miatt irom igy). Nincs ebben semmi ordongosseg, oda kell tenni, amit nem hasznalsz.
Boven eleg egy xms meg egy ems konfig, a tobbit be tudod tolteni dos alol ha szukseges (eger, cd, stb). De izles kerdese.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Czo
addikt
-
zoltanz
nagyúr
-
Czo
addikt
válasz envagyok #88928 üzenetére
En az SB-t szoktam 7-re, a GUS-t 5-re vagy 11-re. Inkabb 5-re, mert valamelyik, korai DOS4GW bugos es crashel a gep, ha kaszkadolt IRQ-t akarsz hasznalni. Ha kulon van a DOS4GW, akkor eleg azt cserelni, ha embedded az exebe, akkor van egy "prepgame.exe", ami ezt megoldja. DMA -nal nincs ilyen, ott ugye SB 1-en, GUS meg 3-on. De igazabol, a GUS-t pakolhatod kb barhova, ahol neked szabadon van (ezt ugye te tudod).
A memoria konfigok attol fuggenek, hogy mit akarsz hasznalni. De ezt ugyis lani fogod az adott cimnel. Pl. a jatekok kozul, a TIE Fighter es az Aladdin nem megy emlekeim szerint, ha nincs EMS. Elofordulhat olyan is, hogy valami nem megy, ha be van toltve, az EMM386, emiatt nalam van HIMEM es HIMEM+EMM386-os konfig is. (ez volt mindig is).
-
arn
félisten
válasz zoltanz #88926 üzenetére
A legalacsonyabb zajszintu modern erositok es dacok is kapcsolouzemu taposak Maga a gepes kornyezet nem a legjobb egy dacnak, nem erre terveztek.
-
Czo
addikt
válasz zoltanz #88923 üzenetére
Abban az idoben, eleg sokszor elofordult, hogy rebootolni kellett windowsba, ott pl bekapcsolni a dell/hp vackaival a WiFi-t, majd rebootolhattal Linuxba, es ott csak ezek utan lehetett mukodesre birni. A dmesg, ahova a kernel kuldi a dolgait. Milyen linuxot raktal fel? Ha systemd-s, akkor huzd ki a kartyat, intisd ujra, fogj egy terminalt, rootkent, majd "journalctl -f", aztan dugd be, es nezd meg mi mindent ir ki. Ha nem systemd-s, akkor az adott disztribre jellezo logfileban fogod tudni ezeket latni. Pl a "tail -f /var/log/messages", ha ezek az uzenetek a /var/log/messages-be kerulnek. Aztan ha latjuk ezeket a kiirasokat, talan el tudunk kezdeni gondolkodni, hogy mi lehet a baja.
-
zoltanz
nagyúr
-
arn
félisten
válasz envagyok #88913 üzenetére
Ennel van korabbi hirdetes is, juniusbol.
Ha berakod a midis kartyat, annak semmi koze sem lesz a blasterhez, a 330as porton fogod latni, es amit kuldesz ra, azt tovabbkuldi a rakotott midi eszkozre (pl mt32, sc55, etc). Jatekban azt kell kivalasztani, amire felkeszitettek - de ez ugyanazt a portot hasznalja, es ertelemszeruen mindegyiket mutatni fogja, mint kompatiblis eszkozt, noha fogalma sincs arrol, hogy mit kotottek ra a midire. Pl egy midi kartyanal egy sierras setup azt is mutatni fogja, hogy gmidi, mt32 eszkozod van a kontroller miatt.
Ha nosztalgiazni akarsz, akkor berakod az sbpro2ot, ami sok embernel csak vagyott eszkoz volt, es elvezed az opl3at
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz envagyok #88919 üzenetére
Ja, de ugye, azt is meg kell am irnia valakinek. Ha nem irod meg, patch sem lesz. Ha meg megirtad, es a jatek adatfilejain nem valtoztattal, akkor eleg, kiadni az uj executablet, ha a datafileok is valtoztak, akkor kiadod ujra az egeszet. De ugye, se ez, se az, nem fog konnyen eljutni a hasznalokhoz. Gravisa messze tobb embernek volt, mint ahanyan kulso, midi szintetizatort akartak hasznalni pl egy SB Pro-val.
En pl. anno probaltam Windows alatt MIDI billentyuzetet. Az jol ment SB es GUS eseten is.
-
envagyok
veterán
válasz DarthSun #88917 üzenetére
Régen nálam is kimaradt a pc kb 98-99-ig. Igazából 93-ig, mert 93-99 között másfelé irányult az érdeklődésem.
Emlékszem mikor 80-as évek elején megkaptam a C64-et floppyval, mekkora ász volt. Még a programozó/rendszertechnikus szakon a középsuliban 89-93 között kiröhögtük az xt/286 pc-ket, mert sehol se voltak a C64-hez képest, egyedül egy Amigás ismerősnél tett látogatás okozott meglepetést. -
válasz envagyok #88909 üzenetére
Ahhoz pont nem tudok hozzászólni, kimaradt. Pld mikor kaptam jópár SB/Awe- t, az SB Pro- kat otthagytam, pedig azt is hozhattam volna. Akkoriban még az volt az info hogy az nem tisztán 16bites, úgyhogy nem ok. Azóta jött sok info itt, hogy sok szempontból jobb is az SB16- nál.
Midi és korabeli gamek/prog- ok : pont olyanokat használok, kedvelek, melyeknél hiányoznak a többször emlegetett bugok, ezekről sem tudtam korábban. A midit meg csak próbálgatom, tesztelgetem, és a tapasztalatokat szoktam ecsetelni. A SimmConn- al bővített Awe64- et is magasztaltam, a nagyobb Roland minta, meg még jópár más, mely a 8MB- ra bővített Awe32- be nem fér be, itt már elérhető. Persze lehet fokozni, gyorsabb gépen a Live vagy nagyobb kártyával, a 150 megás vagy nagyobb, akár giga minták is betölthetők Win alatt. Valamint kiváló szoftveres font-kezelőt is írtak, így bármilyen más, mai kártyával is elérhetők a Creative kártyák funkciói. Zenehallgatásra jó, meg pld a Doom átiratokban bent van a hullámtábla közvetlen használata.
Más eszközök kapcsolata midi kábelezéssel megint szürkezóna, az első kártya melyhez kaptam midi kábeleket, az X-Fi Fatal1ty Pro, de nincs mit rákötni.A 3 test probléma nem megoldható.
-
envagyok
veterán
Az a gond, hogy én nem értem/látom a hardver oldali dolgokat.
Akkor az SBMidi használata nem támogatott a játékok által?
Ha specifikus vagy windows alól driverezve használod a ct1600 gameport kimenetét, akkor pedig szólni fog vele a Roland Sound canvas?Azt hittem, hogy kimegy ott a midi stream, csak nem értelnezi a szabvány hangkeltő.
Akkor fordítva gondoltam ezek szerint.CT1600 mellett akkor marad a SoftMPU vagy külön mpu-401
-
Czo
addikt
Furcsan latod ezeket a dolgokat. Ha csinalsz egy hardvert, aminek van vegen van egy 8 labu kimenet, es a 0x220-as portra irt es az onnan olvasott byteokkal tudod kapcsolgatni/lekerdezni, a 8 kimenetedet, akkor ez lesz a te eszkozod. Ha nekem is eszembejut, hogy dejo lenne, ugyonazt az eszkozt kapcsolgatni, amit te is tudsz, ezert en is epitek ilyen hardvert, de en kicsit mashogy, es nalam a 0x320-ra kell irni a kapcsolashoz es a 0x321-rol kell olvasni. A ketto eszkoz, a vegeredmenyt (kimenet) tekintve, kompatibilis, de mashogy kell a szoftvert megirni. DOS alatt ugye, ez a 3rd party fejlesztok feladata... Viszont, ott a Windows 3 MultiMedia extensionben van mar sequencer support, tehat ha te is megirod a drivered a senquencerhez, meg en is megirom a driverem, akkor az alkalmazasfejlesztoknek, csak a sequencert kell piszkalnia, a tobbit elintezi a driver.
Tehat, probald meg pl. Windows 3.1 alol, majd oda felrakni valami midit kezelo sequencer softwaret. Ugy valoszinuleg, siman mukodni fog.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Igen, a hanging note eltunt, ahogyan eltunt az idoben egyezo SB16 es AWE32 es SB32 verziokbol is (javitott DSP revizio). Az intelligens MPU szerinem, kb senkit sem erdekelt, a maroknyi emberen kivul, ok meg megvettek kulon.
Ami van MPU, az is csak azert es csakis azert van, mer ez a minimum subset, ami szukseges volt a waveblaster headerre aggatott, mpu401 szeru, wavetable modulok mukodesehez.
Szerk: Ja meg ugye, a Windows eljoveteleig, nem igazan beszelhettel univerzalis megodlasrol. Marmint, mivel ugye DOS alatt nincs driver, minden szoftver, kozvetlen hajtja a hardvert, igy nagyon villantani sem lehetett. Ha peldaul a zeneles volt a cel, ami 1-2 kimondott szoftver hasznalatat jelentette, akkor olyan eszkozt vasaroltal, ami mukodott ezekkel a szoftverekkel. Jo pelda erre, szegeny AWE32. A DOS-os jatekok nagyresze, kb semmit sem hasznal a kepessegebol, recsegteti a ROM-ban levo hangmintakkal es kesz. Hiaba tudna sokkal, de sokkal tobb mindent a kartya, azt le kellett volna programozni. Tehat az univerzalitashoz szukseg volt arra, hogy a hardverek sebessege ugorjon 1 nagysagrendet, es beleferjen a "terhelesbe" az, hogy van az eszkozilleszto es van egy hang API es van a kliensszoftver.
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
@czo
A hanging note bug, és a DMA clicking már eltűnt az awe64-el.
Illetve jóval csendesebb lett. viszont opl3 helyett cqm chipet használt
[link]
Azért hihetetlen, hogy akkoriban nem volt olyan normális hangkártya, ami bugmentes volt, szépen is szólt, zaja se volt, és mondjuk intelligens mpu-t is tudott.
El kellett telnie kb 30 évnek, hogy jöjjön egy orpheus [link] vagy egy AWE64 Legacy [link] sajnos aranyáron, ami mindezeknek megfelel, de én jobban örülnék a korhűségnek.@arn:
92 Augusztusi elvileg, de nem saját kútfőből, hanem innen "loptam" : [link]
"August 1992, First Sound Blaster Pro 2 advertisement on CGW"
Jó kis thread, a többi mentés/cikk is érdekes.Én is szereztem egy MDR-401-est [link] , de sajnos az új cucc, nem korhű, a szükség viszont nagy úr.
Ezt berakom majd a 386 vagy 486-os gépembe, azért lenne jó, ha a 486-osban a CT1600-val meg tudnám oldani a midi kimenetet valahogyan, mert akkor a 386-osba mehetne mt-32-es módban (egyelőre sc-55-el emulálva).
De semmi infó nem találok arról, hogy hogyan mivel lehet megszólaltatni korhűen (nem softmpu-val) a Soundblaster Pro2-t MID hangokkal. Pedig valahogy működnie kell, hiszen a képen is látszik, midi kábellel árulták, valami csak tudta az SBMIDI szabványt..[ Szerkesztve ]
-
-
arn
félisten
válasz envagyok #88909 üzenetére
Vehettel melleje midi vezerot, es azt kotsz ra, amit akarsz. Legalabbis nalam igy van.
Dx2-66hoz korban epp passzol az elso generacios sb16 (asp pl), az mas kerdes, hogy csak 93 vegen jottek olyan jatekok, amik tamogattak is, az sbpro tamogatas altalabos volt mar 92tol. Nagyobb valoszinuseggel allithatsz be “jobb” blastert a proval 93ig, mint az sb16tal.
94tol mar kb mindegy, de 16 bites hangmintak meg sokaig nem voltak jellemzoek, igy igazabol ilyen jellegu elonye sincs, csak a magasabb frekvencia.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Raadasul, ha jol emlekszem, az AWE64 egy csunya "megeroszakolsa" volt az AWE32-nek. Az extra polifioniat nem is hardverbol tudta, igy Windows alatt, erosen szoftverbol mixelte a dolgokat. A maga idejeben, a kor hardveren, jelentosen csokkentette az FPS-t, ha Windows 95 alatt jatszottal vele. Nyilvan, mivel szoftveres volt, igy DOS alatt, nem tobb, mint a beepitett hangmintas AWE32, annak minden "szepsegevel".
-
envagyok
veterán
válasz DarthSun #88907 üzenetére
A Soundblaster Pro 2 mikor megjelent, árulták midi kábellel, sequencer-el is.
Az pontosan hogy állt össze?
Hogy nézett ki az a sequencer?
Elvileg nem mpu-401 kompatibilis az sb pro 2.0, Roland nem szól vele.
Azért is agyalok, mert a most összeálló 486 dx2 Dos konfigomban a soundblaster 16-ost kicserélném sb pro2-re (ct-1600) mert az teljesen sb kompatibilis, míg az sb16 ha jól olvastam, csak monóban.
Igazából korban is jó hozzá, itt egy hirdetés 92-ből. -
arn
félisten
válasz envagyok #88906 üzenetére
A gold volt az utolso “sb16”. Az awe32nel is van tobb generacio, es a dacokkal is varialtak, a legelso pl epp olyan szar, mint az elso sb16, meg a masodik generacios sb16 elott jelent meg.
Illetve meg annyit tennek hozza hogy ez is egy ilyen retrosan teremtett helyzet, anno nagyjabol senki se hasznalta igy. Az autentikus awe dos midi hang az, ami a romban van. Kothetsz a midire mindenfele draga szintit custom hangmintaval.97 volt az, amire a midi nagyjabol kihalt.
-
-
envagyok
veterán
-
-
envagyok
veterán
Nem is gondoltam volna, hogy hullámtáblás midi-ben mennyire ver mindent egy awe64 (sima vagy Gold) simmconn-al 32MB Rammal.
Gravisokat, awe32-ket, de még a Roland SC55-öt is veri (szerintem)
Egyébként mindegyik előző cucc hangmintája elérhető és betölthető.
És jóval egyszerűbb, stabilabb mint egy gravis.
Múltkor plugnplay-t teszteltem, meglévőt kicserélve másikra, fagyás, stb volt, azt hittem már hibás a kártya.
Kiderült, hogy el kell távolítani komplett az előzőt, és csere után újratelepíteni.
Beraktam egy awe64 Goldba a 96-os gépembe egyet, meg egy sima AWE64-be egy másikat.
Egy hátránya van, hogy DOS-os játékoknál előbb windows alatt fel kell tölteni a választott hangmintát.A Masterpiece 28MB-os hangszerkészlete valami iszonyat jól szól.
-
félisten
-
zoltanz
nagyúr
válasz FoxiestFox #88899 üzenetére
"Vsz elég lett volna az opamp csere, ha annál is jobb hangminőségjavulás kell, el kell felejteni ezt a kártyát."
Ezen az STX -en is "csak" azt cserélték.
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Processzor felvásárlás
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest