Hirdetés
- LG LCD és LED TV-k
- Everest / AIDA64 topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
-
-
nagyúr
-
Francia91
veterán
válasz Bile Demon #89995 üzenetére
Amúgy megfordult a fejemben, hogy egy Q9650-est pattintok bele, vagy hasonlóan, erősebb társát
De majd meglátom"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
Bile Demon
őstag
válasz Francia91 #89992 üzenetére
Korban (2009.07-2015.05) nekem 8800GT GTX470 majd GTX660 volt a C2Q (Q9450@3.2GHz) mellett.
A Q6600 fénykora kicsit korábbi (2007-2009) a 8800GTS aztán 8800GT volt a sztár kártya. Vagy ATI oldalról HD4850 HD4870.
Burzsujoknak esetleg GTX285.
Nekem egy lógós ASUS GTX670 került a konfigba:
Remekül muzsikál:
És persze duál WD Velociraptor a gyors működés, hanghatások és XP / Win7 multiboot miatt:#89982 DarthSun :
Pöpec kis kártya. Tetszik.
Az SPCC SSD-t meg nem értem, miért megy olyan jól. Manapság már nem szokás SATA-ra jót gyártani. Ebből még nem spórolták ki a DRAM cache-t vagy hogyan?Bruhe
-
arn
félisten
válasz Francia91 #89992 üzenetére
A bios alapjan ez a gep akkor epult, amikor a q6600 mar kutyanak nem kellett (2011 kornyeke), ranezesre is igazi irodai minimalgep - nem biztos, hogy ez a legjobb alap egy combosabbnak szant jatekgepre. Persze “visszadatumozva”, minden jovogep erosebb volt, mint az aktualis.
Amikor a q6600 jonak szamitott, akkor nv reszerol 8000es szeria ment vagy a gtx200, atinal meg a 3/4000.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Francia91
veterán
Sziasztok!
Ismerős telefonált, hogy kolleganője az üzletből ki akar dobni pár gépet, a méhtelepre. Nyomtatók, rádiók, stb, köztük volt egy gép is, randomra elhoztam, gondoltam valami Celeron vagy Pentium-os irodai gép. Csak a HDD hiányzik belőle, de bekapcsolásra kellemes meglepetésként ért, hogy egy Core 2 Quad csücsül benne
Így ennek okán úgy döntöttem, hogy megtartom a gépet, és egy annak a kornak megfelelő játékgépet építek belőle.Nyilván kap majd egy normálisabb procihűtőt, most épp takarítás van folyamatban.
A kérdésem az lenne, hogy melyik az a videokártya, akár AMD, akár nVidia fronton, amit a proci kihajt? Mit lehetne hozzáillő módon társítani? Valamint erre már Windows 7 passzol?
Eddig Socket 462-es gépekkel foglalkoztam retró szinten, meg korábbi 133 MHz-es Pentium-okkal, ezért a kérdésem
Annak idején csak álom volt egy Core 2 Quad gép számomra[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #89984 üzenetére
ABC-80. Svéd kooperációban itthon is gyártotta a BRG. De a fatengelyestől ez már messze van, sőt a korabeli gépek közül ennek volt az egyik leggyorsabb BASIC interpretere. Ehhez akkor mit szólsz?: [link] Van billentyűzet, megjelenítő és jól látható a CPU/RAM/ROM is
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
-
FF23
senior tag
válasz DarthSun #89987 üzenetére
Az első ssd-met valamikor 2008-ban vettem, samsung 32GB slc még nem tudott trim-et, be is lassult rendesen. Az apacer adott ki az ssd-ihez egy progit ApacerSSDOptimizer néven. Ez lényegében a Diskeeper egyik modulja. A háttérben fut és ugyan beírogatja magának, hogy nem talál apacer ssd-t, de ettől függetlenül mégis működött a samunál is és egész szépen vissza jött a sebesség.
RT-AX58U v1
-
XP klónozás SSD- re - 256GB- os SPCC - driver frissítve, reg hack bejegyezve, HDS azt jelzi hogy nem megy a TRIM, de ettől még lehet hogy megy, valami ilyesmit emlegetnek. Mindegy, ezen a lapon 3Gb/s- es SATA portok vannak, ahhoz képest jó sztem. Pár driverrel próbálgattam, bejáratódtak, néhány GB- ot megmozgattam rajtuk a tesztekkel
Az SPCC nagyon megy kis blokokkal is.Így akkor kész az eszme, mehet házba, amikor lesz kedvem szerelgetni...
A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
FX3450 PCIe. Jó állapotú - ventin kis rádiffundált por, fültisztítóval le lehet szedegetni - fekete burkolaton hajszálkarcok - működés a lényeg.
Hűtő : hasonló mint a 6800GT- é, jó nehéz rézborda+radiátortüskék. Ez legalább nincs alulméretezve(mint az FX3500- ösé), úgy tippelem nem kell rá sufniventi, és a ramokat is befedi a borda. Bár lehet hogy azért a nagyobb hűtés, mert korábbi, jobban melegedő alkatrészek vannak rajtaBízom benne hogy műkszik, nemsokára kipróbálom.
-
-
Fred23
nagyúr
válasz DarthSun #89979 üzenetére
Anyum gépére xfce-s MX-et tettem, a retrós gyűjteményemből levadászott alkatrészekkel: i5-661 és 4 GB RAM a kulcs elemek, ezekkel gyönyörűen fut. VGA tán valami Radeon HD4xxx.
Remélem, tetszik majd!
RAM-ból nem is kell sok neki, még a KDE is 1 GB RAM alatt eszik alapból: KDE vs XFCE on MX21.
(Persze nyitsz egy böngészőt, és duplázódhat/triplázódhat egyből.)[ Szerkesztve ]
-
-
-
Czo
addikt
válasz frescho #89976 üzenetére
Mind a kettohoz talaltam gerbert, igy a nyakot legyartja a jlcpcb, a cuccokat meg raforrasztom A RAM boviton van SMD boven, de ugy voltam vele, hogy vagy lesz 5 darab nyakom beultett chipekkel (nekem csak 1 kell...), vagy inkabb 1-et osszeforrasztok kezzel. Majd valami dobozt tervezek es 3D nyomtatok a 3.5"-os floppyhoz, hogy egybe legyen a kartyaval.
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #89971 üzenetére
Trimeli, ha berakod, de ugye ehhez muvelet kell. Ha egy masik gepben hasznalt lemezt akarsz trimelni, akkor ez a command lesz a baratod.
Az SSD-nel, "kb." bitenkent tudja irni a rendszer a flasht, de csak es kizaroalg 1 dolgot tud irni, 1-es bitbol tud 0-as bitet csinalni. Ahhoz, hogy valamibol 1-es legyen, torolni kell az egesz blokkot. Viszont ez a "block" ez a specifikacioban rogiztett "erase block" meretu terulet, adott esetben kb 1 MByte is lehet. Egy biztos, mindig nagyobb, mint egy sector (1 MByte ugye az 2048 sector!). Tehat, ha az eszkoz parancsot kap, hogy a 415. sectorba irja be ezt a tartalmat, akkor egyszeruen megnezi, hogy ez a sector ures-e (minden bit 1), akkor atbillenti a biteket 0-ba amit kell (es kesz az iras), ha viszont nem ures, akkor kiolvassa a jelenlegi tartalmat, osszehasonlitja a beirnadoval, ha csak nehany 1-es bitet kell 0-ra rakni, akkor ezeket megcsinalja (es kesz az iras). Ha viszont nem ez a helyzet, akkor ki kell olvassa az egesz "eraseblockot" ami ott van, majd torolnie a teljes blokkot, ezek utan ujra kell irnia az osszes sectort (mert ugye egy torlesi blockban tobb sector is van), hogy sikeres legyen az iras. Itt rajottek az emberek, hogy egy csomo "folosleges" ilyen iras/olvasas van. Tehat ki lett talalva a TRIM, igy ha az oprendszer mar nem hasznal egy sectort (torolted a filet pl), akkor azt letrimeli (ezert kell oprendszer tamogatas, tehat ezert nem lesz trimelve pl a hdd, ha bebootolsz egy trimet tamogato rendszert, mert vegig kell trimelni az osszes ures helyet). Ez jelzi az SSD-nek, hogy az a tartalom, ami ebben a sectorban van, ez "nem kell". Igy amikor iras tortenik, ez a nem kello adat nem lesz visszairva, hanem az a sector "uresen" marad (tehat minden bit 1-es lesz), igy amikor legkozelebb oda irni kell, akkor plussz kiolvasas/eraseblock torles/visszairas ciklus nelkul fog bele irni. Plussz, sok SSD vegez garbage collectiont, amikor IDLE, ilyenkor gyujtogeti ossze azokat az eraseblokkokat, amiben pl 1-2 sectornyi adat van, a tobbi resze pedig "trimelt", azaz torlendo es ezeket szepen atpakolja, hogy legyenek ures blokkok.
-
Fred23
nagyúr
Mintha kernelből tudná már egy ideje. Read/write kernel driver van (NTFS3). Magam nem foglalkoztam vele, perpill főként Win11-et használok, linux pedig csak HDD-s gépen van. Lehet mondjuk, ez hamarosan változni fog.
DarthSun: Azt nem is néztem, milyen gépre megy majd, öreg gépre én a Q4OS-t szoktam tenni Trinity felülettel (asszem, az is a default-ja). De xfce-vel jó lehet az MX Linux is még egy korosabb gépre is, illetve hallottam olyat is, manapság az xfce és a kde között már nincs is akkora difi erőforrás-zabálásban. (A KDE eszik keveset, vagy az xfce sokat?)
Nekem a Ryzen 3400G-vel egyforma sebességűnek tűnik a kde és az xfce felület, régi géppel nem próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
Kevertem másikkal. Viszont azt írja hogy csak Samu modellekkel megy.
Windows 10-en trimelsz, akkor ugye command line kell (illetve, valami 3rd party utillal) : ja, magától nem trimeli, ha ottvan a drive a sajátgépben ? Mi a parancs, melyet ki kell adni ?
Gondolom a Win10 bootSSD- t trimeli, mivel ha már arról indul - ez egy WD. Az XP- s pedig Intenso.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #89969 üzenetére
A Magican ingyenes, de nem tudom, hogy ha nem Samsung az SSD, akkor hajlando-e dolgozni. Ha meg Windows 10-en trimelsz, akkor ugye command line kell (illetve, valami 3rd party utillal), mert ugye re-trimelni kell a szabad helyet a driveon. Ha csak letorolsz valamit, akkor csak annak a helyet trimelni.
-
Nem lesz ezeken nagy írás, hobbigép, nem is fog menni, csak alkalmilag, mikor éppen kedvem lesz vele szórakozni. Ha sikerül TRIM- elni akkor ok, ha nem, akkor hagyom a fenébe, nem görcsölök rajta.
A 24/7- est (RyZen) tudom TRIM- elni, mert azon Win10 mellett van az XP.
A Magicant láttam, de az fizetős.
Sys filet letöltöttem, kipróbálom. BIOS- ban folyamatosan AHCI- re van állítva, mert Win98 és XP- hez is van AHCI driver ehhez a laphoz.A 3 test probléma nem megoldható.
-
frescho
addikt
A jó hír, hogy a monitor frankón megy. Az átforrasztás és kábel reparálás megvolt 10 perc alatt.
A rossz hír, hogy ezt a gépet is javíthatom. Nem hiszem, hogy komoly a baja, mert ad képet, de végtelen ciklusba megy. Arra tippelek, hogy ROM vagy annak a címzése lesz a gond. Át kell portolni gyorsan a tesztert, meg az SD loadert erre is. Aztán a monitort is be kell állítani, hogy faltól-falig legyen a kép. Ez talán így egyben meglesz a BRSZK-ra
[ Szerkesztve ]
-
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #89960 üzenetére
En nem foglalkoznek vele. Olyan nagy merteku irast tervezel meg ezeken? Ugye alapvetoen ez nem az elettartamot noveli, hanem az irasi sebesseget tartja magasan. XP-hez egyebkent anno pl. Samsung SSD-nel 12-14 eve hasznaltuk a Magicant, plussz AHCI-s driver eseten volt valami sys file, ami csinalt trim tamogatast.
-
Fred23
nagyúr
válasz DarthSun #89963 üzenetére
Én Debian alapúakat szoktam általában használni, mint MX Linux, Q4OS, vagy éppen konkrétan a Debian, de érdemes kipróbálni akár tucatnyit, nekem is ideje lenne megnézni, most milyen például a Manjaro, egy időben elégedetten használtam, ahogyan a Fedora-t vagy openSUSE-t is. Ubuntu nekem többször volt már csalódás, de ebből se általánosítanék, simán lehet, hogy most őt is elégedetten tudnám használni.
Az MX Linux viszont kinyalja az ember fenekét; kábé leállítja a linuxban való tudásfejlődést is, annyira egyben van, és annyira nincs vele sose semmi baj. -
-
nagyúr
-
XP alá tud valaki SSD TRIM programot ? Azt gondoltam hogy ez egyszerűbb, annyit hallottam, olvastam hogy vannak ilyen programok, időnként le kell futtatni, aztán kész. Böngészve nem találtam, valamint a vélemények is ellentmondásosak. Kell, nem kell, árt, nem árt, van-nincs korrekt megoldás - jönnek vegyesen.
Van-e ilyen, vagy hagyjam a fenébe ?, a kisebb SSD- k már tényleg olcsók, megy ameddig megy, azt jóvan'A 3 test probléma nem megoldható.
-
frescho
addikt
Szetszedtem. Ugyis ki szoktam fujni kompresszorral a monitorokat, mert a nagyfesz gyujti a port. Ha meg mar szetboritottam jol korbeneztem. Nem pukkan, mert most is 220-ra van allitva, de kimelni akarom az oreget.
Rohej, de erezni rajta a skandinav egyszeru es praktikus gondolkodast. Nem a legszebb, de kenyelmes, jol szerelheto
-
frescho
addikt
Akkor fogadj el egy kis vatikani valutat: Isten fizesse meg!
A monitorbol lerepedt egy kis sarok, de szepen visszaragasztottam. Egy vezetek szigetelese foszlik, azt meg zsugorcsovezni kell es atallitani 230V-ra. Meglepo, de ere gondoltak 45 eve, tobb leagazasu trafo van benne, csak egy sorkapcson kell atforrasztani a bejovo kabelt. Doglodo nyugati sved demokracia... Kifujtam kompresszorral, este megprobalom bekapcsolni.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89952 üzenetére
Na, ott is érdekes látvány lesz.
Nekem még van egy CompaQ V720-as csúcs CRT-m, pont a retro konfigokra, bár igazából az Athlon XP is modernebb (a fő monitoromon) szokott menni. Igazából az csak a "korhű" pack része. 100Hz-et tudja a monitor, ami akkoriban nagyon is jó volt.
Bár az Athlon XP-m az eredményeivel kicsit túlmutatott már eddig is a korhű CPU-kon. (jelenleg nem retrozok, mert semmi előrelépés nincs ott, ugyanakkor a modern gépem pont újdonságokkal lát el. Ettől még a topicot szívesen látogatom, és retrozok elméletben, plusz ez csak átmenti szünet, de most épp nincs semmi érdekes. Mondjuk úgy, kicsit most pihentetem a dolgot)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #89940 üzenetére
"1680*1050-es 22"-os monitoron tökéletes. " - jelenleg én is ilyenen nyomom, bár gondolkodom a cserén, mert bár imádom ezt a monitort, de az RTX 3060 eléggé overkill hozzá. (plusz hatodik éve nyomom ezen a felbontáson, ideje lenne fellépni fullHD-be, ami már 6-8 éve sem volt elérhetetlen)
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #89935 üzenetére
Az első PII-esem a Celeron 366 az 64MB RAMmal kezdte, de mint írtam csak hamar 32MB lett, Win 98-al még az is használható volt, de lassúcska. 32 és 64 között Win98-on lehett érezni a különbséget, ha játszott az ember. 96MB RAM jött utána, ami megváltás volt (2000 tavasza), de még egy év sem telt el, és a 32-es modul helyére egy 128-as költözött, így lett 192MB RAMom. Edigre WinME és Win98 is volt a gépemen. 192MB-val a WinME is tökéletes volt (a Win 2000 is élhető, ami 128 alatt azért nem nagyon volt jó), de a Win98 állejtősen pattogós és gyors lett tőle.
Aztán az XP korszaknál jött a 384MB (még 192-vel léptem bele), egy rövid ideig a 768, de végülis az a gépem asszem 384MB RAMmal lett végüis tovább adva (addigra már 466-os Celeron volt benne).
Nekem a HDDvel sokkal kisebbeket sikerült lépnem, a 3GB-sról 2×20GBra, majd 2×40-re majd 2×80-ra majd 2×120-ra sikerült lépnem (ezután 1TB jött 2009-ben, amikor már a fiatalabbik 120-as winyóm is betöltötte az ötödik életévét. Ez az 1TB-os ami akkor jött jelenleg a legkisebb (nem retro!) HDD-m, és a legidősebb is.Hát ha erre én is venném a fáradtságot, hogy implementáljam az SSD-t, az érdekes lenne, mert igencsak 480GB-os SSD-t kapna az Athlon XP, ami még HDD-ben is koridegenül modern lenne már hozzá, de ennél kisebb SSD-m nincs. De erre nem fog sor kerülni mert a modern gépemben meg kell.
-
válasz KROK640 #89947 üzenetére
Régi házas : én meg újabb típusú alsótápos házba fogom pakolni a cuccost , így méginkább meghökkentő ha a Win98 indul róla.
Az E5 Xeon is ilyen házban van, megtetszett, aztán a 775- höz is ilyet vettem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89933 üzenetére
Igen, pont ez a változatosság a legjobb a PC-ben.
Jaja, a Kubai autók is ilyenek, hogy a régi alap folyamatosan fejlesztgetve meg szögelgetve van. Kicsit inkább olyanok mint egy régi házas C2Q agyonpakolva DDR2 RAMmal, SSDvel és mondjuk RTX3050-elInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz zoltanz #89941 üzenetére
Telefon/tableten nem is szoktam játszani, régebben csak kipróbáltam párat. Elhiszem hogy szép képük van, már csak a felbontás miatt is. A mai készülékek már FHD vagy nagyobb felbontású kijelzőkkel jönnek. És mivel sok ember veszi, rá kell hogy hajtsanak a programozók is hogy kihasználják a lehetőségeket, a szép kép mellett a proci is gyors a mai telefonokban, adott minden lehetőség.
-
frescho
addikt
gban milyen sört szeretsz? Ha csapoltat, akkor mikor és hol?
-
nagyúr
válasz zoltanz #89941 üzenetére
Asszem, előkotrom a The Suffering-et.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
zoltanz
nagyúr
válasz DarthSun #89910 üzenetére
"P4- es gépen néztem. A legerősebb játék, ami még fut Win98 alatt, az UT2004."
Apropó Retró játékok. Minap néztem milyen (AAA és hasonló) címek érkeznek Apple -re, tenyérni készüléken milyen lélegzetelállító, már-már művészi képalkotásra képesek.
Residen Evil - Vilage, Grid - Legends,, de a már kiadottak is szuperek (2020 -as Apple telefon/tablet -en is mutatósak): Need For Speed, COD, Mortal Kombat stb.
Ebből a perspektívából nézve, sok PC-s Retró játék is átértékelődik, persze ettől nem lesznek rosszabb játékok. -
nagyúr
válasz DarthSun #89939 üzenetére
1680*1050-es 22"-os monitoron tökéletes.
Még a 480p sem rossz rajta.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
nagyúr
-
válasz jokeph #89935 üzenetére
Gyerkőcnek jó lesz , legalább lesz saját gépe. Általános dolgokkal el tudom képzelni hogy megbírkózik a 4 magos, erős a 775, Xeonnal meg biztos jobb.
Ha nem csak hobbigép lenne, akkor én is cserélném 4 magosra a procit, de retrózós Win98/XP- nek elég a 2 magos E8500, főleg a 98- nak, az csak 1 magot lát amúgyis.A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz KROK640 #89920 üzenetére
PII-es gépem 2000-ben (első PC) W98-al lett telepítve, 64 MB ram elég volt hozzá, ME-hez is.
XP alatt kevés volt, kapott még 256 MB-ot, így 320 MB -al fejezte be pályafutását nálam. De a 10 GB-os HDD cseréje 80 GB-osra is sokat hozott, a 19 GB-os SCSI HDD meg még többet, a CD-író is SCSI volt, Adaptec 2940 UW PCI vezérlővel.#89919DarthSun:
Épp s775-ös konfigot faragok unoktesóm fiának, Foxconn G41-es alappal.
Ebben 6 GB RAM van (kollegáé volt valamikor, még én passzíroztam bele X éve a 2*1 GB helyett, ez már W7-re is határesetes volt).
Dual-core Celeron van benne (E3400), na ez repül belőle, ráhagyományozom az X3330-as XEON-omat.
Meg ajcsiba megkapja a 30 GB-os SANDISK SSD-t, ha nagyobb kell neki az már nincs ingyér'.
Ha kevés az IGP, arra is áldoznia kell majd, bár szerintem elég lesz, a megcélzott böngészés + YT-re megteszi (nyilván nem 1080p-ben, de a 720p menni fog - CPU kitolja erőből).
2 mag már karcsú, kell az a 4 magocska.#89932KROK640: nF2-be (nincs SATA port) tavaly sikeresen implatáltam adapterrel a SATA SSD-t.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arn
félisten
válasz envagyok #89892 üzenetére
Becsben van, de igazan regi cuccokat nem fogsz talalni, mar mindenutt tisztaban vannak az ertekukkel. Gyorben meg a pcabc mozgott hasonlo vonalon, bar ok mindig probaltak hasznalhato szemetet arulni.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz KROK640 #89932 üzenetére
A PC- re szinte folyamatosan jellemző az alkatrészek variálhatósága, kompatibilitása. Régi lapban új videokártya, melyet már említettem, de fordítva is, szó volt róla, verseny is van vele hogy pld a 6600GT is megy RyZen- ben, vagy Core i9 mellett is.
Amiket leírtál, azok is ennek a változatosságnak az eredményei. Mondjuk a Kubai autókat tudtam hogy régiek, de azt nem hogy ennyiféle típusból puzzlet készítenekA 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89931 üzenetére
Hát igen. Én egyébként elismerem mindkét irányzatot
Esetenként nem ördögtől való egy akár Athlon XP-t is SSDvel feljavítani vagy ideiglenesen sokkal jobb VGA-t adni neki.
A készülő C2D-s konfigom is "megengedő" lesz, mert a 2006-2007-es alaphoz menni fog viszonylag sok DDR3, ami későbbi dolog (a lap duaos, támogatja a DDR3-at is), ami már inkább olyan 2008-2009 tájéka, 2009-es Corsair CX400-as táp, mindehhez megy majd a 2012-es HD6850, és egy 2018-as SSD, szóval a gép legöregebb és legfiatalabb alkatrésze között cca 12 év lesz, ami ugye minden csak nem korhű. Ha eltekintünk az SSD-től, akkor is leginkább olyan lesz mint 2012-ben egy utólag feljavított 2006-os gép. (Amiből azért szerintem akkoriban bőven futott még MO-n, az anyagi helyzeteken kívül azért is, mert a C2D éra eléggé időtálló volt. Sok embert tudtam a 2010-es éek elején aki még 2010-2014-ben is a C2D-t szögelte, sőt... most is tudok olyat aki mai napig egy C2Q-t javítgat még*).
Kicsit olyan ez mint a kubai "carro americano" (régi amerikai autók kuba utcáin futnak, de : ) hogy külsőre még 1950-es évek, de közben sokba már a '90-es évek orosz technikája, és a 2000-es évek elejének japán technikája van belezsúfolva. Kivülről mondjuk 1957-es Ford, miközben Nissan motor hajtja, és lada indexei vannak, és citroen kormánya ... és sorolhatnám. Ezeket is elismerem, bár sokkal kevésbé mint a teljesen korhű gépeket.
valahogy PC-n is így vagyok ezzel, a C2D-hez SSD és társaival.* Zoltán cimborám, aki most már Q8400-al (valamikor E21XX-el kezdte és 1GB RAMmal ez az alap, azóta ez a negyedik proci a lapban, az előző a tőlem vett E8600 volt), és 8GB RAMmmal (4×2GB - szintén tőlem vette) és 1TB HDDvel (tőlem kapta) gondolkodik azon hogy erre a konfigra még rálocsol több mint 60at, úgymint 12K-ért csere Q950-ra, a VGA-t cseréli valami nagyobbra (1 slotos jöhet csak szóba, mivel brand gép), és felmerült még egy SSD is ... A gép természetesen napi használatban van, és a fejlesztés után továbbra is az lesz a napi gépe.
Mondtam neki, hogy én inkább eladnám a helyében a mostanit, és azzal a pénzzel ami abból jön, meg a +60K-val már 8-16GB RAMos 4th gen I5-ösök között tud válogatni normális kiépítésben, és akár RX570 4GB-al! De nem ...
Elfogadom, hogy akkor megragadta a retro életérzés.
Úgyhogy ez a gép lesz most majd a nem korhű maximumig kimaxolva, kiváncsi leszek, hogy mit fog tudni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #89930 üzenetére
Retroként nyilván annyiból más, hogy lehet az adott kor csúcsára (nem feltétlenül kiegyensúlyozott, hanem lehet a maximum) vagy enyhén modern eszközökkel felboni (pl SSD).
Nálam mostanában inkább az a jellemző hogy olyan alkatrészeket is beveszek, melyek még nem is léteztek az adott konfighoz, pld SSD a Win98- hoz (az idézet második fele). Csúcshardverből szintén : SS7- et pld R9800Pro- val teszteltem végig, ami csak évekkel később jelent meg, de remekül fut a régi lapban, és jobban kimutatja a korábbi procik közötti különbséget.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89927 üzenetére
Igen, erre a sorra, skálára relative hamar rájöttem, és tényleg a kigyensúlyozott gépek alapja volt. Rengeteg gépet építettem ezen elevek mentén, ha csak nem volt kifejezetten más az igény, akkor erre igyekeztem rábeszélni mindenkit.
Retroként nyilván annyiból más, hogy lehet az adott kor csúcsára (nem feltétlenül kiegyensúlyozott, hanem lehet a maximum) vagy enyhén modern eszközökkel felboni (pl SSD).
Meg egy kcisit belekavart volna az SSD is, ha beleveszem a skálába, elvégre kb a 4GB RAMos korszakban jött volna az, hogy 64MB SSD, de hamar fejlődtek a 8GB RAMos korra már inkább 12-256GB volt a jellemző, ma meg sok gépet látni 16GB és 480-1TB SSDvel ... Ugyanakkor még a 64GB RAMos gépeket is inkább csak 1TB-os SSDvel látni.. szóval azt utólag sem volnatm bele a skálába úgyis csak bonyolított volna.Ma skicceltem össze egy DDR5-ös gépet (rendelésre megy majd) 32GB DDR5, 8GB-os RTX3070 és 4TB-os HDD (meg egy 1TB-os SSD) lesz hozzá, tehát a formát most is igyekszem tartani.
-
-
válasz KROK640 #89926 üzenetére
Kb életszerű. Bármely korban az éppen korszerű felállástól nem is érdemes nagyon eltérni, ha éppen abban az aktuális korban vagyunk(na ezt jól megaszondtam ).
Retroként annyi az eltérés, hogy a fenti kijelentésem simán borult, legalábbis a magam szempontjából.A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89923 üzenetére
Oh, nekem nagyon sokszor volt nem logikus lépcsőm, 48, 96, 192MB RAM (de volt 144-em is egy rövid ideig), akkor 640MB (DDR1), 768MB (SD), de volt 1,5GB is... Mostanában vannak csak a logikus lépések (2GB --> 8GB --> 16GB --> 24GB --> 16GB --> 32GB) de most sem tökéletesen.
Nekem egyébként régen volt egy kiegyensúlyozási elvem is, vagy ahogy ismerik az ismerősök a "Krok féle skála" ami így nézett ki :
16MB RAM - 4MB VRAM - 2GB HDD
32MB RAM - 8MB VRAM - 5GB HDD
64MB RAM - 16MB VRAM - 10GB HDD
128MB RAM - 32MB VRAM - 20GB HDD
256MB RAM - 64MB VRAM - 40GB HDD
512MB RAM - 128MB VRAM - 80GB HDD
1024MB RAM - 256MB VRAM - 160GB HDD
2048MB RAM - 512MB VRAM - 320GB-500-1000GB HDD*
4096MB RAM - 1024MB VRAM - 1000GB HDD
8192MB RAM - 2048MB VRAM - 2000GB HDD
16384MB RAM - 4096MB VRAM - 3000GB HDD (itt is van kis torzulás)
32768MB RAM - 8192MB VRAM - 4000GB HDDNa most ha ezt figyelembe vesszük, és hozzáteszem, hogy ráadásul 6 mag 12 szálas procim van (nem logikus lécspő) meg megnézem a VRamom és a gépben lévő HDD-t, arra jutok pont kellene még 16GB RAM nekem, a mostani 32GB mellé, ugyanis akkor így nézne ki :
49152MB RAM - 12288MB VRAM - 6000GB HDD
kb így lenne egyensúlyban a skálám szerint. Bár jelenleg még a 32 is bőven elég, megkockáztatom, hogy még 24GB-val is eltudnék lenni.* (itt torzít picit, a nagymennyiségű olcsó nagy winyó miatt ami ekkoriban lett jellemző)
Érdekes, hogy ezt a skálát még a 64-128MB RAMos időkben találtam ki, és előre levezettem 1GB RAMig, és tényleg így is lett a harmonikus konfig addig. Több mint 22 éve írtam le először, és megdöbbentő, hogy még ma is helytálló.
-
-
-
válasz KROK640 #89920 üzenetére
Igen megy, és elég jól, ha elég erős a vas, pld P4- en 1-2GB RAM- al, próbáltam.
Nyilván, Te is időrend szerint nézed a konfigokat. Nekem meg jelenleg a minél extrémebb idődilatáció a célom, most pld minél újabb gépen futtatni a retro W98- at. A korhű gépek teljesítményét már ezer éve ismerjük, az már olyan unalmas féle nekem. Ettől függetlenül lesz korhű is, természetesen azt is kedvelem.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89914 üzenetére
768MB-nak mennie kell WinME alatt (igaz nem telepítettem, csak használtam), anno a VIA Chipsetes alaplapomba a 466-os Celeron mellett egy ideig anyi RAMom volt. De ezt már meséltem itt a topicban, ahogy azt is, hogy miért volt annyi ...
-
KROK640
nagyúr
Azért durva ez, hogy a 2004 még megy Win98-on, pláne a RAM igényét figyelembevéve. Amelyik gépben van 800MBnyi RAM, azon már úgyse Win98 megy... (de még ha a minimum gépigényt nézem is, 128MB RAM kell neki*, az már sokkal inkább a Win ME-s időkben költözött be az átlag userek otthonába). Az 1GB RAM meg inkább 2005 vége, 2006 ...
* Ez szerintem megjelenésekor nem számított túl húzós igénynek, 2004 márciusában azért már nem nagyon építettünk gépet 512MB RAM alatt (nekem spec akkoriban már majd egy éve 640MB RAMom volt).
-
válasz jokeph #89918 üzenetére
Vazze, ez tényleg jó kis cucc, megkedveltem eléggé. Elsöprő egy HyperRetro(jó hát már inkább félretro, de W98- al finomítva ok) gépet lehet építeni vele. Sokadszor mondom hogy az Intel már nem xarral dobálózott a Core2- vel.
Valamint a közben összeszedett tapasztalatok alapján, nagyon úgy néz ki hogy RyZenre is fel lehet tenni a Win98- at , ha elindul a lapban a 7900- as video, bár sztem elindul, mert a 6600GT PCIe is megy benne.
Igaz hogy a 3800X- em csak 4.6GHz- et megy, de avval is elég ütős lenne a 98 Hangot is meg lehetne oldani, mivel az USB- s Audigy2NX- nek van még W98 drivere.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz Fücsök007 #89915 üzenetére
Köszi, jó nekem a P45 is, már kiismertem, meg már túl sok hardver van itthon, nekem is véges a helyem. A tartalék videókártyát is amiatt vettem csak, mert van Win98 drivere.
Így kimerítettük a hirdetési lehetőségünket is, mindenkinek egyet engedélyeztem tavaly, a különleges alkalom miatt.
-
válasz Fücsök007 #89913 üzenetére
768- al nem próbáltam. 512- vel telepítve és 1GB- ra vagy nagyobbra visszapakolva szoktam/használom. De tegnap néztem hogy könnyen lehet moddolt Win98SE telepítőt is szerkeszteni, látom hogy a csomagban módosított cab fileokat is mellékelt Loew. Igen, az ő megoldása jó csak, az összes többi csak tudálékos fail, próbáltam. Még van állítólag valami Német dll, ami jó, de azt nem is próbáltam ki, mivel a Loew mód stabil lett.
Ami bevált, arról már nem szívesen módosítok, mindíg lehet kockázat hogy hibára fut.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz Fücsök007 #89911 üzenetére
1GB felett azért nem felesleges, mert ezen a gépen XP is van. Tudom az SP3- nak is elég 1GB, de a több RAM- ból profitál, sosem baj ha több memória van, az a baj ha kevés.
Win98SE is csak 512MB RAM- ot kezel, sőt még a WinMe is. Amiatt írta Loew mester is a manualba hogy Win9x/Me- hez készült a patch. Valamint próbáltam már 512 felett W98SE- vel is, már a telepítés közben elhasal, próbáld csak ki. Meg amúgy ez közismert hogy az SE sem megy 512 felett, patch nélkül, nemtom hogy ezt az információt honnan szerezted ?A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fücsök007
őstag
1GB fölött teljesen fölösleges, egyébként korai SP1/SP2 XP rendszerhez is elég 1GB ram dual boot-os konfigként. Ahol már kellene 2-3GB ram, oda a videókártya lesz kevés, továbbá alapból a Win98SE már kezel 1GB-ot, mindössze a mezei Win98 nem kezeli csak.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #89909 üzenetére
P4- es gépen néztem. A legerősebb játék, ami még fut Win98 alatt, az UT2004. Olyan 800MB körül bekajál a RAM- ból, ha van annyi fizikailag. Elvileg tehát 98 alá az eredeti max 512MB kevés lehet bizonyos esetekben, az 1GB már elegendő, felette meg feeling.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89906 üzenetére
Az a 4GHZ-es Tualatin nagyon komoly lenne!
Igen, ahogy elnézem PIII-ig ismeri csak a CPU-kat. Kár, hogy nincs újabb verzió, sok érdekes CPU jött a PIII-asok után is.3GB elég a Win98-nak? Még winyóból is elég, nemhogy RAMból
(Ha belegondolok, most több RAM van a gépemben, amennyi HDD-m 2001 nyarán volt, és akkor az nagyon nagy HDDnek számított)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Tényleg a mogyoro.hu- ra emlékszem, ott szoktam is böngészgetni, nézegetni hogy éppen mire nincs pénzem . Fehérváron még tudok 3 kisebb számtech boltot, ahol használt cuccokkal is foglalkoznak, néha retro is előfordul, de már egyre kevésbé.
-
Tim82
félisten
válasz DarthSun #89897 üzenetére
PC Bontó / mogyoro.hu volt ilyen (ha jól emlékszem, Budapesten kívül volt Debrecenben és talán Győrben is boltjuk), de még a Covid-időszak előtt megszűntek sajnos.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
válasz KROK640 #89905 üzenetére
Ja, elég jó lenne egy @4GHz- es Tualatin . A cache- t nem tudja detektálni, régi program, a standard P-III 512k- ját beírja, dehát itt az L3 is már 6MB.
3327MB RAM : fent van a Loew RAMdriver, de a PAE már nem megy, vagy nemtom hogy Win98- hoz létezik-e, mindegy sztem W98 alá pont elég a 3GB RAM is , ennyit lát a 4GB- ból.
+All is : asszem átklónozom az XP- t is SSD- re, így mindkét oprendszer meglesz HDD-SSD- n is, össz 4 drive lesz akkor ebben a HyperW98EE#2- ben.
Szerváltam hozzá tartalék videot is, FX3450- et. Most FX3500(7900GS) van benne. A 3450 úgy nézem hogy kb a 6800GT és a 7900xx között van teljesítményben. De a lényeg hogy van Win98 drivere. Még csak megnyertem, gondolom jövőhéten elküldi az eladó. kiváncsi leszek mennyit megy a 3500- ashoz képest.
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #89904 üzenetére
Tyűha!
4038MHZ-es PIII (most csak játszunk el a gondolattal!) nyilván Tualatin lenne (a cache mérete alapján is) azért nem kicsit odab*szna
A leggyorsabb Tualatin amit valaha láttam Anti haverom 2100MHZ-es Tualatin Celeronja volt (de rommá erte az 1700-as Wilamette Celeronomat!), sőt... az már egy Athlon XP 2400+-ot is megfogna.
Hát mondjuk ittaz SSD is, akkoriban felfoghatatlan előrelépést jelent(ene).
A 3327MB RAM amúgy hogy jön össze??? (Gondolom 4GB amit nem lát teljesen)(látom, megint éjszakai műszak megy nálad nálam is, csak én csak játszok az új géppel)
-
válasz DarthSun #89737 üzenetére
Rendezgettem még kicsit a gépezetet. Aztán rászántam magam a klónozásra. A Win98- hoz vadi új 128GB- os Patriotot választottam. Igaz hogy FAT32- es rendszert vittem át vinyóról, de bepipáltam az alignálást, gőzöm nincs hogy FAT32- höz is kell-e
Minden jónak látszik, Loew mester AHCI drivere van fent.
Visszatérve az előző hsz- ra, kipróbáltam a @4GHz- es C2D- ra a TestCPU- t, elég jó, 4037MHz- es P-III- nak detektálja , tehát a frekit jól szedi ki.A sebességmérés elég rapszodikus lett, végülis a nagyobb blokkokkal 200MB/s magassága, többnek kéne lenni, de elégnek látszik, villámgyors a boot, a betöltések, ált működés.
TRIM program viszont azt írja ki hogy nem kiolvashatók a drive tulajdonságok. Így egyelőre nincs TRIM, nemtom megoldható lesz-e. XP alól indítható van, majd legfeljebb lefuttatom időnként onnan.A 3 test probléma nem megoldható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- Interactive Brokers társalgó
- Autós topik
- LG LCD és LED TV-k
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Yettel topik
- Everest / AIDA64 topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- OTP Bank topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest